VGA vs DisplayPort

Volt egy vitám az egyik userrel. 3 monitort akar használni, de az új gépen csak 2 displayport csatlakozó van, a 3. VGA. Semmi baj, gondoltam így is lehet 3 monitort használni, erre meg ő, hogy hát VGA-n nem lesz olyan szép a kép. Mondom neki, ha észreveszi a különbséget akkor keresek más megoldást. Persze, tudom, digitális vs analóg, a digitális papíron mindenképpen jobb. Viszont itt egy (vagyis 3) fullHD monitorról van szó, ennél sokkal komolyabb felbontások is vannak, a srác meg fejlesztő, szóval nem grafikus munkát végez. Biztos voltam benne, hogy nem lesz látható különbség. Óriásit tévedtem.

Rákötöttünk a gépre két teljesen egyforma monitort (24" LCD, 1920x1200), az egyiket displayporton a másikat VGA-n. A különbség azonnal látható. Nem mondom, hogy messziről kiszúrnám, de így hogy a két monitor egymás mellett van egyértelmű a különbség. Gonosz teszt képpel egészen zavaró (a VGA vibrál), de egy sima szövegnél is látható. Egyszerűen VGA-n nem olyan élesek a betűk.

Most tudom, hogy sokan le fognak hülyézni, hogy persze, hogy a displayport jobb, de én soha nem vettem még észre valóban látható különbséget, igaz nem is teszteltem így és ha lehetett persze mindig digitális csatlakozást használok. És hát mindig más tudni, hogy van különbség meg saját szemünkkel látni.

Sajnos lefényképezni lehetetlen a különbséget, mert a fényképező interferenciája miatt az eredmény értelmezhetetlen, de javaslom mindenkinek aki még nem látott ilyet és a közelében van két egyforma monitor meg megfelelő kábelek, hogy tegyen egy próbát. Megéri látni.

Az én esetemben meg valszeg kell vennem egy külön videókártyát. Ez a VGA-s megoldás azért tetszett, mert az alaplapi Intel vezérlővel működött volna a 3 monitor, ami a legbarátságosabb megoldás Linux alatt, különálló Intel kártyát meg ugye nem lehet venni, így valszeg valami Nvidia lesz.

Hozzászólások

20" alatt nincs jelentős különbség, anno amikor megvettem a 21"-s monitorom, alapból VGA bemenete volt, rögtön vissza is vittem és kértem egy DVI bemeneteset, mert látszott a különbség

A Linuxos NVidia driver mar tamogatja (akarom mondani: nincs szandekosan letilva) a harom monitort?

A VGA kabelt en sokszor egy darab monitoron is eszreveszem, de teny, hogy sok mulik a VGA csatlakozokon es a kabelen is.

--
http://blog.htmm.hu/

Egy displayport bizonyos esetekben több kijelzőt is meg tud hajtani (azt hiszem dp 1.2 fölött), szóval nem biztos, hogy muszáj vga-t venni. Viszont ez azt hiszem leginkább daisy chain szokott lenni, nem tudom létezik-e külön "elosztó".
Amúgy nekem az első lcd monitorom egy 19" hanns-g 1280x1024-es volt, amin volt dvi meg vga is, akkor összehasonlítottam, azonnal látszódott a különbség.
Másrészt ha nem lehet megúszni a vga-t, érdemes jobb kábellel próbálkozni, amit a monitorhoz adnak az sokszor nem a legjobb. Volt cégemnél a pincében guberáltunk valami régi centi vastagot, azzal sokkal jobb volt a kép (lenovo thinkpad+valami olcsó samsung, látványosan csíkozott a kép a gyári kábellel).

Ez a diplayport elosztas nekem is eszembe jutott, de ahogy latom ehhez "Dual-mode DisplayPort"-ra lenne szukseg, amit nem latom hogy fuggene a verzioktol (ha jol ertem barmelyik verziobol lehet dual meg nem dual is), viszont egy probat akkor is megerne, de nem latok sehol Y kabelt... felek nem veletlenul. Raadasul a csatlakozo melle rajzolt ikon sem dual mode-ra utal. A monitoron meg nincs daisy chain, az nem opcio.

DP-ra nincs Y kábel mert adatot továbbít nem folyamatos jelet.

DP++ jó mert lehet HDMI-re konvertálni sima dróttal, de az alap DP tudtommal láncolható.
Gépet rákötöd az első monitorra, arra rákötöd a másodikat. Kérdés hogy ezzel a setup-al mit lehet kezdeni (Extended desktop, clone terén).

Szerintem nem így van:
"A notable limitation of dual-mode is that it can only transmit single-link DVI (and HDMI), as the number of pins in the DisplayPort connector is insufficient for dual-link connections."
Ha jól tudom a displayport totálisan más, mint a dvi/hdmi, a dual-mode csak azt jelenti, hogy tud dvi/hdmi-ként működni, de csak egy képet tud küldeni.
Ami neked kell, az a Multi-Stream Transport, de ehhez nagyon úgy tűnik, hogy dp 1.2 kell a gépen és a monitoron is, illetve a monitornak kell legyen daisy-chain kimenete (viszont a második monitor gondolom lehet régebbi dp is).
Mindazonáltal én is csak neten keresgélek, szóval lehet nem igaz, amit itt összehordok :)

Szerintem meg nem ugy van.
limitation = single-link DVI (and HDMI) = single-link DVI and HDMI

Vagyis a limitacio a _single_ DVI-t jelenti, de amellett elmegy a HDMI is (viszont nem tud egyszerre egy dual-link DVI-t es HDMI-t, ezert limitalt).

kicsit korabban egyertelmu:

"Dual-mode DisplayPort can directly output single-link HDMI and DVI signals using a simple passive adapter that adjusts from the different connector and the lower voltages used by DisplayPort."

Melóhelyen egy 30 hüvelykes monitor van display-en és közvetlenül mellette egy 22 hüvelykes VGA-n. Leszámítva, hogy a 22-esnek szarabb a betekintési szöge (ami a panel "hibája" nyilván), semmi látható különbséget nem vettem észre, de ezt a "gonosz képet" azért megtekintem holnap.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

A VGA analóg, baromi sok dolgon múlhat a képminőség, pl. hogy mi mellett megy el a kábel, milyen hosszú, össze van-e földelve a gép és a monitor (rendesen, földelt elosztóba bedugva, vagy egy régi, földeletlen konnektorba).
Ha a kábel mellé teszed a mobilodat, azt pl. jó eséllyel látni fogod a képen. Lehet, hogy egy kábel felszed valami zajt, egy másikkal meg tökéletes a kép.

Nem minden kábel alkalmas nagyobb felbontású kép átvitelére, jobb minőségű kábel segíthet a probléma megoldásában.