Steam 1000

Elérte a Steamen a Linuxos/SteamOS-es játékok száma az ezret. Pontosabban már meg is haladta, én most 1002 darab Linuxra elérhető játékot látok. Ezzel kb a Steam játékok 1/4-e 1/5-e érhető el Linuxra. Biztos voltam benne, hogy a Steam kihasználja az ebben rejlő marketing lehetőséget... de talán mégsem nagy csoda, hogy nem tette. Amíg a SteamMachine-ok nem lepik el a polcokat, addig nincs értelme nagyon döngetni a mellet.

Amennyire én követtem a felfutás kb ez volt:

2012 július: a Steam bejelenti, hogy Linuxos Steam klienst fejleszt
2012 december: publikusan használhatóvá válik a Linuxos Steam kliens (ekkor még béta)
2013 szeptember: bejelentik a SteamOS-t
2013 október: 200 játék
2014 június: 500 játék
2014 november: 800 játék
2015 március: 1000

A biztató számok ellenére a Linux játék desktop éve közben továbbra sem jött el, a Steam hardware survey szerint a Linux userek száma 1% körül stagnál már jó ideje.

Hozzászólások

Hozzáteszem, ebből az ezerből is nem kevés az, ami csak azért multiplatformos, mert az engine alatta az és akkor már miért ne, mivel nem kerül nagyon soknak.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A harmadik világ leendő, de szegényebb internethasználóinál, - azaz pontenciálisan hatalmas tömegeknél, - a SteamOS könnyen "kiválthat" a jövőben PS4-et, Xbox-ot. (Minden esetre, a folyamatos szolgáltatás fenntartását illetően, jobb alternatívának tűnik, mint egy botnetbe kötött, warez Windows-on futó Steam-kliens, a lassan 200 millió Windows-ra írt vírusról nem is beszélve.)

Feltételezem, ha valaki játékszerverek üzemeltetésével keresi a kenyerét, egy általa "ápolt" operációs rendszerrel jobban védheti a játékok autentikációját, esetleg magát a szerverrendszert. (Persze ott a példa, sehogyan nem lehet könnyő, mert a PS-t, de az XBox rendszerét is érte már, - nem is egyszer, - sikeres támadás.)

Tehát mint a Steam Machine nem is fog létezni, legfeljebb csak annyiban, hogy a Kínában összeszerelt Csieng-tang-csung gyárban összeszerelt gépre Valve logót szitáznak?

Már lassan nem tudom eldönteni, hogy a Steam Machine ellen vagy mellett érvelsz, pedig tbh régebben még azt is komolyan fontolgattam, hogy veszek egyet (ha kis méretű, befér a tévé alá, stb.) az Xbox mellé

De úgy, hogy a fanok szerint is csak egy overpriced PC lesz a Steam machine, hát kösz, de nem, kösz. :/

Szerintem pont ez a lenyeg, hogy "csak egy PC" lesz. Kulonben egyreszt draga lenne, masreszt pont a kompatibilitas veszne el. Nem veletlenul ment el a Playstation is a kommersz iranyba. Persze ok gondosan vigyaztak ra nehogy kompatibilisek legyenek valamivel.... de egy egy masik tortenet.

Ez a "a Kínában összeszerelt Csieng-tang-csung gyárban összeszerelt gépre X logót szitáznak" csodalkozas mar a 90-es evekben lejart. Nemtom remlik-e az AST neve. Ok az utolso pillanatik kitartottak amellett, hogy nem lesznek kommersz kinai gyartok. Aztan csodbe mentek.

Fuss neki még egyszer!

Nem a kínai gyártók meglétével kapcsolatban vagyok szkeptikus, hanem azzal, hogy eddig _nulla_ darab key selling pointot sikerült összeszedni ebben a threadben (vagy bármelyik másik hupos threadben, btw), ami miatt mégis megérné túlárazott PC-t venni csak a brand miatt.

Eloszor is tisztazzuk, hogy en sem venni, sem eladni nem szeretnek Steam Machine-t. Ettol meg erdekel, hogy a platform sikeres lesz-e mert szivesen jatszanek Linuxon, meg talan meg mas modon is profitalhat ebbol a Linux. Az, hogy tularazott-e egy Steam Machine azt nem tudom, de szivesen latok par szamot ezugyben.... bar talan erdemes lenne megvarni amig tenyleg a polcra kerulnek ezek a cuccok.

"operációs rendszerrel jobban védheti a játékok autentikációját"

Miután nincs illúzióm, hogy hogyan lehet a legtöbb játék autentikációja (vagy úgy eleve a hálózati része) megírva, szerintem ott az operációs rendszer nem sok vizet kavar.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Hozzáteszem, ebből az ezerből is nem kevés az, ami csak azért multiplatformos, mert az engine alatta az és akkor már miért ne, mivel nem kerül nagyon soknak."

Ugye te is belátod hogy ez valami eszméletlen aranyköpés? :) Mindjárt elnézést kérnek, hogy multiplatformossá tesznek dolgokat.
De én továbbmegyek: ha belül wine-os wrapping van (észrevétlenül), engem az sem zavar. Az eredmény az hogy kettőt kattintok a steamben és megy.

--
arch,debian,openelec,android

Ha kiadnák végre a Half Life Forever 3-at, úgy hogy működjön natívan Linuxon is, akkor az szerintem sokkal nagyobb lendületet adna a Linux Desktop év eljövetelének, mint bármilyen más eszköz, fejlesztés, statisztikai adat, stb. :)

Ne kattints ide!

Oké, most én fogok hrgy-skedni, de

Half-Life. Kötőjellel. Mert "felezési idő" és nem "fél élet".

Egyébként meg miért adna. Az emberek játszani akarnak a Steamen megvett játékokkal, nem azzal foglalkozni, hogy miylen Os van alatta.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

1. Jogos, annyira örültem, hogy sikerült rátalálnom a del tag-re, hogy elsiklottam fölötte. :)

2. Ott volt a :) - vedd úgy, hogy trollkodtam. Most komolyabban belegondolva, valószínűleg semmit, max. növelné picit a statisztikát, mert aki eddig "kényszerből" steamezett windows alól, az tudna linux alól. Kérdés, hogy mennyi azon HL rajongók száma, akik mindemelett linuxpártiak.... Szóval megyek enni :)

Ne kattints ide!