Csak IT-seknek! Bepillantanál a Windows 10 újításaiba? (x)

Címkék

Ismerd meg miért lesz jobb számodra a Windows 10, milyen új fejlesztéseket és biztonsági funkciókat tartalmaz! Lépj be Microsoft Accountoddal ide és nézd meg videóinkat, érdemes! További részletek »

Hozzászólások

Érdekelt volna, de miután vártam 60 másodpercet, hogy az oldal középső része betöltődjön, be is zártam az ablakot.

Bennem van a hiba de volt akar csak egy tema is ami miatt akarcsak erdekes it-snak? Hogy a peldanal maradjak ha a ford mustangba beszerelik a 7 ulest a tulaj nem fogja "kúl ting"-nek hivni. ;-)

Vegulis valoszinu semelyik rendszergazdat nem erdekli az, hogy:

Megvaltozik az OS frissitese nem csak security patchek hanem feature packek is ezen keresztul lesznek elerhetoek

Megvaltozik a fileok jogosultsag kezelese ( konteneres,auditalt )

Nem kell feltetlenul legyalulni az egesz OS-t es vallalati image-el szorakozni. Domainbe lepteteskor ervenybe lepnek/lephetnek egy home gepen is az enterprise feature-ok. ( letolti ami kell )

Sajat appstore

Ket faktoros auth

Es meg van egy rakas de ezek ragadtak meg igy elso 30 percben a figyelmemet

Én még a 8-ba sem néztem bele.
Bőven sok volt belőle az az 1-2 screenshot xD

Koszi. Ettol fuggetlenul nem eget a vagy, hogy valtsak. Teljesen elegedett vagyok a w7-tel.

Nem szoktam cseszegetni, allitgatni, csak hasznalom. lehet, hoyg 20%-kal gyorsabban indulnak a programok w10 alatt, de bevallom, napokig ki sem kapcsolom a bongeszot, meg a vpn/ssh klienst, szoval az indulasuk nem szamit.

Biztos sokaknak jo lesz a w10 a w7/s8 utan, en nem erzem ugy, hogy mindenkeppen valtanom kell (es mint emlitettem, remelhetoleg a cegnel sem akarnak mindenkeppen valatani, kenyszeritve sem leszunk ra)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Személy szerint nekem a biztonság terén végzett fejlesztések talán a legfontosabbak. Mind az identitáskezelés, mind az adatvédelem, mind pedig a támadási felületek csökkentése terén nagyon komoly a fejlődés.

Egyébként nem elhanyagolható az sem, hogyan javul a UI használhatósága, szerves fejlődéssel a Windows 7-hez képest.
És lehet, hogy viccesnek hat, de annak idején volt, akinek a Snap volt a killer feature a 7-esben.

Üdv,
Marci

Ahhoz képest a W10TP-s Start menü - főleg felülre helyezett tálcával - kizárólag a Start Screen és a Start Menü hátrányait egyesíti magában.

Az régi start menüből visszahozott kotorászós lista használhatatlan (jó, az volt már a Vista/W7 idejében is), viszont felülre helyezett tálcánál nincs kereső. Gondolom utóbbi ideiglenes, de...

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Bepillantottam volna, de: 127.0.0.1 adverticum.net

/* irónia be */
Hamarosan megjelenik a KönyvtárosBlocker 1.0 viselhető eszköz, amely lehetővé teszi, hogy használója a Könyvtárosok számára láthatatlanná váljon, így a könyveket kölcsönzőjegy és tagdíj megfizetése nélkül el lehet vinni. Használata esetén a határidők lejártának sincs semmilyen következménye!
/* irónia ki */

Tetszik vagy nem, ahol nem Te fizetsz, ott Te a termék vagy, amit éppen értékesítenek.

Üdv,
Marci

> segitunk a forumtarsnak megnyitni a linket

Bevallom őszintén, bennem például fel sem merült, hogy a magyar IT krémjéből (sic) valakinek ehhez segítség kell. ;)

De miért lenne "fillértoszó" a Microsoft? Mert az Adverticumon keresztül hirdet? A netes hirdetések között elég ritka a direkt B2B, általában van egy ügynökség (middleman), aki összeköti a hirdetőt a hirdetési felületekkel.

Ha az zavar, hogy reklámok jelennek meg a hupon, akkor trey-jel beszélj, az Adverticum/Microsoft erről nem tehet.

"Mert az Adverticumon keresztül hirdet?"

Nem. Azzal semmi bajom sincs, ha mittomen az indexen egy generikus banner adverticumos. De ide nem lehet bannereket feltolteni, beszurni, ide ide kellett jonni, es betypogni valakinek ezt a ruhes cikket a linkkel egyutt. Az oldalrol kaphat mondjuk otszaz-ezer kattintast. Komolyan, ez az otszaz-ezer kattintas annyira fontos, hogy mindenkeppen adverticumos linket kellett megadni?

Nekem peldaul a link meg sem jelenik, mert az AdBlockPlus elrejti azt. Szoval nekem az oldal kodjabol kellett eloturnom a linket, es lehet, hogy meg tudom tenni, de nem biztos, hogy ezt mindenki zsigerbol megteszi. Szerintem egy szep gesztus, ha odarakjuk a linket, es esetleg majd csak utana oltjuk le emberunket. Mert ez a forum elvben meg mindig azert volna, hogy segitsunk egymasnak, nem azert, hogy leoltsuk egymast.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Számomra az a hihetetlen, hogy minden egyes keretes írás, hirdetés, stb. alatt van minimum egy ember, aki több éves informatikai tapasztalattal a háta mögött, szó szerint, fizikailag _nem_képes_ megnyitni a linket.

Értem, hogy nem szereted a trackelt linkeket. Elárulok egy titkot: én sem. Viszont én túl tudok lépni a problémán -- megoldást keresek! :)

Amikor megjelent ez a hirdetés, egy pillanatra lekapcsoltam a blokkert, rákattintottam, majd visszakapcsoltam. De ez csak egy lehetőség a sokból.

Errmm... talan felreertetted. Ha egy ici-picit is erdekelt volna a link, meg tudtam volna oldani a megnyitasat, tul tudtam volna lepni a probleman, es meg tudtam volna nezni a videokat - mint ahogy elo is banyasztam emberunknek a valodi linket, meg ha ezt a vilagon senki eszre nem vette es at nem gondolta, hogy ez hogyan volt lehetseges.

Azonban ettol teljesen fuggetlenul zavar az ilyen fajta hirdetesi mentalitas. Van annyi sok szep aranyos masfajta megoldas arra, hogy embereket trackeljunk, az, amit az adverticum csinal, szimplan csak undorito.

Tudod ez kicsit olyan, mint amikor valaki elkezd hoborogni azon, hogy mennyi sok spamet kap, aztan leoltjak, hogy "mi van, nem tudod kitorolni a leveleket? De hat csak ket kattintas az egesz!" Mindketto rettento epito jellegu hozzaallasra utal.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

http://web.archive.org/web/20021218044219/http://www.librarian.net/tech…

http://boingboing.net/2014/10/12/librarians-on-the-vanguard-of.html

Guarding patrons' library activities is considered a core value of the profession, written into the ALA's code of ethics: "We protect each library user's right to privacy and confidentiality with respect to information sought or received and resources consulted, borrowed, acquired or transmitted."

Over the years, the U.S. government has tested the limits of how far librarians will go to defend that code. Near the end of the Cold War, FBI agents asked New York City librarians to watch for patrons who might be diplomats from foreign hostile powers trying to recruit intelligence agents or gathering intelligence.

Ezzel a részével egyetértek, pl. én is whitelist-alapon szűröm a JS-t és a cookie-kat.

A kérdésem arra vonatkozott, hogy
1) mi értelme van úgy blokkolni valamit, hogy közben a téged érdeklő dolgokat sem éred el
2) ha már mégis így történt, miért van akkora hírértéke, hogy be kelljen jelenteni?

>1) mi értelme van úgy blokkolni valamit, hogy közben a téged érdeklő dolgokat sem éred el

a magam nevében szólva ennek önnevelő célzata+hatása van: ez leszoktat a rákos websiteok látogatásáról, és - lássuk be - azok a bizonyos "érdekes" tartalmak igen-igen ritkán _valóban_ azok

>2) ha már mégis így történt, miért van akkora hírértéke, hogy be kelljen jelenteni?

hát valahogy az egyszeri androjidos huptininek is tudatnia kell a világgal az ő fontos létezését

Nincs Microsoft accountom, így nem tudom megnézni, hogy "miért lesz jobb" számomra.

Fail.

Annyira azért nem is lehettél kíváncsi, hisz nem is kattintottál a linkre, mert akkor megtudtad volna, hogy Microsoft Account nélkül is lejátssza a videokat.

Klasszikussal szólva: Fail.

Ráadásul, ha már van Dropbox, Skype és Gmail regisztrációd, mi az, ami a Microsoft Account regisztrálásától visszatart?

Üdv,
Marci

"Annyira azért nem is lehettél kíváncsi, hisz nem is kattintottál a linkre, mert akkor megtudtad volna, hogy Microsoft Account nélkül is lejátssza a videokat."

Annyira azert nem lehet jo a Microsoft PR-osa, ha ekkora tevedest benne hagyott egy publikusan kipakolt szovegben.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

mi az, ami a Microsoft Account regisztrálásától visszatart?

"I don't trust Microsoft now," he said, adding that he only uses open source software where the underlying code can be examined.

Ex-Microsoft privacy adviser: I don't trust company
http://www.theguardian.com/world/2013/sep/30/microsoft-privacy-chief-nsa

Kezdjük tehát a vizsgálatot ott, annál a kérdésnél, ahová feltett szándékuk, hogy soha ne jussunk el. A kérdés, hogy bármilyen demokratikus önkormányzat, bárhol, összhangban van-e az ilyesfajta hatalmas, mindent átható felügyelettel, amelybe az Amerikai Egyesült Államok kormánya vezette nem csak az amerikaiakat, hanem az egész világot.

Ez valójában nem egy bonyolult vizsgálat.

Örömmel tudatom, hogy a KFKI Telephely területén, a 18-as épület helyén az MTA WIGNER [CERN Data Centre] tenderünket a Persecutor Kft. nyerte meg.

stb.

En elso preview ota ezt hasznalom fo oprendszernek.
Kell pofozni, de jo lesz ez. Ha mar metros irany akk inkabb ez mint a win 8 vonal

"Ha mar metros irany akk inkabb ez mint a win 8 vonal"

Látom előre, hogy ebből is ugyanaz lesz, mint a Vista-W7 párossal, mint amikor mindenki jön, hogy milyen jó cucc a W7-ben ez vagy az vagy amaz, aztán ott volt már évek óta a Vistaban.

Mondjuk nem kell csodálkozni, a legtöbb Vista hater mély, komoly megalapozott kritikája úgy indul, hogy "le is töröltem két óra után!".

(Megjegyzés: nem, nekem sem volt Vistám, szimplán azért, mert nem volt hozzá licencem, költeni meg nem akartam, azonban akármikor használnom kellett valahol, sosem volt vele olyan bajom, mint amivel egyesek teleszórták a netet. Igen, kellett neki a kor viszonylatához képest egy erős gép és legalább 1-2G ram - akkori átlag inkább a fél volt. Mint ahogy a W7 alá is kell egy kétmagos CPU 2-4G rammal, hogy tényleg jól menjen. Különbség az, hogy időközben olcsó lett a ram és a régi szarok, amin a Vista tényleg esélytelen volt, elkezdtek kikopni. Plusz, volt körülöttem jónéhány elégedett Vista user is, akik felfogták, hogy igen, az UAC az elején - mikor jellemzően az ember matat a rendszerrel - sokat kérdez. Utána alig.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Engem különösen érdekelen a security feature-ként emlegetett beépített hyper-v megoldás.

Főként, hogy hogyan fog ez együttműködni egy már eleve virtualizált környezetben.

--
zrubi.hu

Nem néztem meg, de mivel az elmúlt 46 évet a Föld nevű bolygón töltöttem, merek találgatni:
ezt írgérik: gyorsabb lesz, könnyebben kezelhető, biztonságosabb
erre számítok: új gépet kell venni hozzá, újratanulni a kezelést, az update-ek meg jönnek folyamatosan ezután is

Tudom, magasan feladott labda itt a HUP-on a Win10. De hogy tartalmi is legyen, én már "házifeladatképpen" kettőt is telepítettem a preview-kból. Párom most is éppen azzal nyomja a a melót és a FB-t is. (Bár annak idején évekig Debian-on neveltem. Most is van neki saját, szabadon döntheti el melyiket választja.)

Csak egy "tartalmi" Win10-es észrevétel. Mindenki tudja mekkora cirkusz ment itt majd 2 évig a "startmenű" körül. A felhasználók jórészének "fájt" az eltávolítása. Már a második lehetősége van az MS-nek, hogy nagyvonalúan visszadja. Nem egy csökkentet featurás "ablakba töltött" startképernyőre gondolok. Én olyan funkcionalitásút képzelek minimum, amilyet elvettek.

Nem értem, és fogom a fejem. Emberek, a Classic-ot már egy hónapra rá megcsinálták, ahogyan a Win8 kijött. Nem volt olyan mint az eredeti, de használható volt. Most itt van előttem a 10-esé. Nézegetek rajta ménkű nagy ikonokat a "metrós" Modern UI-ból átemelve. Elfoglalja a 24 colos monitor egyik felét. Jó akkor átméretezzük az ikonokat. Megtörtént, kicsik lettek. Nade-nade..., csak az ikonok lettek kisebbek, de a startmenű alapja, az továbbra is belóg a képernyő közepéig. Hát, ha az MS programozói, akik uralják a PC-s világot desktop-on, 2 év után még ennyit sem tudtak megoldani, akkor hogyan programozzák a korszerű biztonsági featurákat, amire hivatkoznak a Win10 előnyeként?

- Őszintén mit tehettem? Szégyenszemre felnyomtam rá a Classic-ot és mindjárt minden a helyére került. Működik is szépen a 10-en is. Ennyi fejlesztéssel eltöltött idő után, még ilyenekkel kell "tökörészni"?

Azért őszintén. A Windows kereskedelmi termék. A design, - gondolom, - komoly munkát jelent, valamint, valakinek fizetnek is érte. Hogyan engedheti meg egy cég, hogy évekig ilyen disznóól legyen egy 100 milliók által használt rendszerben, mint amilyen a Windows startmenű körül tapasztalható? (Jobb egérgombra "neandervölgyi" szöveges, a ballra meg a fentebb jelzett, elméretezett csempés.) Olyan ez, mintha egy autógyár legújabb modelljében bennefelejtenék a 20 évvel ezelőtti modellben alkalmazott kormányváltót, persze az új box-váltó beépítése mellett.... (Nem is tudom, van-e ilyen váltóféleség manapság?)

Egyébként, függetlenül a startmenű hsználatától, engem is a "csempék a desktop-on" indítottak el alternatív PC-s oprendszerek használatára, mert aki ilyen szinten "tesz" a felhasználók véleményére egy nekik készített munkaeszközt illetően, attól nem várhatók a jövőben sem engem, mint felhasználót segítő hozzáállást. (Ez számomra a vélt monopol helyzetükből fakadó, nagyképű és elfogadhatalan önzés, a készítő saját érdekeit szem előtt tartva, amellyel természetesen semmibe veszik az én pénzemért, az én igényeimet.) Az ilyen szolgáltató-termékelőállító cég hosszabtávon biztosan lehúzhatja a rolót, ha nem változtat sűrgősen a magatartásán. (Az emberek előtt vannak más alternatívák is. Csak amíg kényelmesen kiszolgálják őket, addig ez az igény nem alakul át tevékeny keresésbe.)

" amellyel természetesen semmibe veszik az én pénzemért, az én igényeimet."
WAT? Fizettél nekik a Windows 8 fejlesztéséért? Nem hiszem.
"készítő saját érdekeit szem előtt tartva"
Egy érdekük van, a pénztermelés. Ezt sose feledd el. Minden cégre igaz ez. Google, Red Hat, Canonical, mindenki. A saját vagyonukkal meg azt csinálnak amit akarnak, ők éppen W8 fejlesztésbe tolták bele.

" Az ilyen szolgáltató-termékelőállító cég hosszabtávon biztosan lehúzhatja a rolót, ha nem változtat sűrgősen a magatartásán."
Ez így van, de ezt a piac dönti majd el és nem te egyszemélyben.

Amúgy nem értem, hogy ezen a start-menü mizérián miért pont a hup-os közösség van felháborodva.... volt egy closed source feature, ami ugyanolyan önkényesen jött, mint ment. Hogy kényelmesedett el mindenki ennyire? A win3.1 UI iránt miért nem volt anno ekkora nosztalgia?
Ez kb hasonló mint a systemd mizéria.. lusták vagyunk valami újat megszokni.... IMHO
Ott az open source linux, tessék azt kedvre hegesztgetni ... egy closed source cucc sosem lesz annyira testreszabható, mint a dédelgetett linuxunk... ez van ... a windows UI filozófia inkább a "one size fits all" sztem tök fölösleges ezen dühöngeni ... még mindig ...

Tévedsz és mindannyian tévedtek, akik a az emberi lustasággal és tanulni nem akarással magyarázzák a a "starmenű" mizériát. Mert neked kényelmes a keresőben beírt program nevének kezdőbetűiből történő program-indítás, másnak nem feltétlenül. Nem kellene ezt ostobasággal, felhasználókat lenézően megmagyarázni. Az, hogy az ásót, kapát hogyan fog valaki, balkézzel vagy jobb kézzel, nem számít. Egy munkaeszköznél az számít, hogy az azt használó, kényelmesen és jól tudjon dolgozni vele. Nincs arra magyarázat, ha valami nem áll kézre. Mert azzal valószínűleg nem fognak dolgozni, azaz nem fogják megvenni. Mást eszközt keresnek helyette. - Ez ilyen egyszerű.

Nem "systemd"-mizéria, az "motor" és ha jól működik majd, senki nem fogja észrevenni hogy a "motorházban" változott valami. (Jelenleg azért veszik észre mert nem funkcionál olyan jól.) A startmenű sokaknak a szerszám nyele, amit meg kell ragadni a munkavégzéshez. És nyél nélkül nincs kapa, nem tud dolgozni vele.

Lassan ott tartunk majd hogy a sima otthoni felhasznalok majd jol vesznek egy OS replacementet egy bigmac araert oh wait mashol ingyen van az os a gephez... ( Az Apple is megeri a penzet de gyok2 usernek mindegy es az majd mukodik csilivilli modon )

Egyes cegek talan ezutan is meg fogjak venni de ha nincs start menu mi nem fogjuk levaltani egyik laptopon sem az OS-t a kozel 10.000 gepbol ami nalunk van. Marad a Win 7 enterprise.

Most azt csinaljuk hogy a vasarolt laptopokat downgradeljuk ezerrel. Persze biztos ugy vagyunk elkonyvelve hogy mennyi win8 fogy. Hjam csak senki nem hasznalja...

Multi desktopos shell replacement programok mar 1000 eve vannak windowsra is. Meg kellene talan nezni egyet es megcsinalni olyanra a 10-et.

Pl nalam akar jobb klikkre is van start menu az asztalon meg olyan beepitett menuket hozok letre amilyet akarok. Ezt a szabadsagot miert nem lehet megadni a felhasznaloknak?

Windowst de ezt atlag felhasznalo nem fogja beallitgatni maganak.

Ha egyszer az MS venne a faradtsagot es megkerdezne miknek orulnenek a felhasznalok es nem pedig o egyertelmuen elhatarozna, hogy mi a legjobb. Lasd startmenu elvetele. Akkor elofordulhat hogy nem az anyazas menne a forumokon hanem none az elegedettseg.

Az meg nem gyengen pofatlan hozzaallas amugy csak az elobb nem reagaltam ra teljes mertekben, hogy tolts le valamit ha kell a start menu.

Na most nalunk a ceges kornyezetben kurvara nem fog letolteni senki semmit mert egyes gepeken meg a hatter cserejehez is admin jog kell.
Masreszt meg ne akarjuk mar ezt is az uzemeltetes nyakaba tenni hogy keresgeljunk azert plusz programokat es fizessunk olyanert ami minden grafikus rendszerben ingyen megtalalhato.

Plusz meg tesztelgessem is oket hogy van e benne backdoor nem?

"Windowst" vö.: "Ezt a szabadsagot miert nem lehet megadni a felhasznaloknak?"

Ezek szerint adott ez a szabadság.

"Ha egyszer az MS venne a faradtsagot es megkerdezne miknek orulnenek a felhasznalok es nem pedig o egyertelmuen elhatarozna, hogy mi a legjobb."

Éppen ez történik.

"Az meg nem gyengen pofatlan hozzaallas "

Köszi a minősítést. Áruld el nekem, mit mondjon egy platformot szállító cég képviselője, amely cég sikerének egyik titka, hogy a megoldásaira építő Partnerei jó pénzt tudnak keresni?
Obligát autós példa: Mit mondjon az autókereskedő annak a vevőnek, aki bemegy megvenni a kedvenc típusának a legújabb évjáratát, de úgy kéri, hogy a két generációval ezelőtti műszerfal legyen benne, mert sokak közt neki is nagyon tetszett és az újjal nemigen tud megbarátkozni?

Kérlek, ne feledd: Ez egy félkész termék. Visszajelzést várunk, megvannak a csatornák rá. Felháborodni korai, nem végleges.

Üdv,
Marci

En nem a regi muszerfalat kerem vissza.

A win8 Win 10 eseteben az autos peldaval elve ti azt mondjatok nem baj hogy megszoktad 10+ even keresztul hogy a szelvedo atlatszo most csak kis racsokon keresztul fogsz kilatni. Es ha hoborgok akkor vegyek masik szelvedot?

Hat ez az ellehet menni innen hozzaallas jo de mar mas is belebukott...
Szerintem nem kene ennyire legenykedni. Plane hogy egy kesz dologrol beszelunk amit nem most kene kifejleszteni. Csak egy kicseszett opciokent kene meghagyni a felhasznalonak hogy akar e csempet vagy startmenut.

Nekem 24" -os touch monitorom van. Leszarom hogy a csempe hasonlit a winmobil elrendezesre nem kenyelmes PC-n hasznalni mert sok helyet foglal es meg ugy is nez ki mintha en csinaltam volna ebedszunetben. Otthonra felrakom a 3rd party startmenut vagy eppen a shellt amit hasznalok az explorer helyett. A ceges gepekre nem fogjuk felrakni mert nem resze a windowsnak es igyis van eppen eleg sec bajunk nem akarunk ujat generalni.

Láttad már ezt a videot: https://www.youtube.com/watch?v=CwIZNTVCizU ?
Ha kevés az időd, nézd 0:32-től.
Tulajdonképpen fogalmam sincs miről beszélsz. A Windows 10 Start menüje csempétleníthető és átméretezhető. Olyan is bír lenni mint egy Windows 7.

"A win8 Win 10 eseteben az autos peldaval elve ti azt mondjatok nem baj hogy megszoktad 10+ even keresztul hogy a szelvedo atlatszo most csak kis racsokon keresztul fogsz kilatni. Es ha hoborgok akkor vegyek masik szelvedot?" Nem. Olyanná tehető, mint a Windows 7 volt.

"ellehet menni innen hozzaallas": pont ennek az ellenkezője történik.
Pont, hogy nem legénykedés megy, hanem hallgatunk a felhasználókra és visszakaphatják a Windows 7 Start menüt, he szeretnék.

A 9926-os buildben nem így működik a Start menü. Azért nem, mert ez egy nem végleges szoftver. Lejjebb linkeltem, hogy ilyen lesz.
Komolyan nem értem ezt az egészet. Mindenki pont az ellenkezőjéről beszél, mint amit a tények mutatnak. Kandikamera? :)

Üdv,
Marci

win7 (largefonts), startmenü (<- itt kezdd) - computer

van nálam egy olyan doktrína, hogy csak azokhoz a projectokhoz kontribútolok, amelyek megteszik azt a minimális elvárást hogy legalább valamennyire letesztelik a termékeiket (ill. ne kelljen login/cookie/jewascript)

mondjuk egy core kettő duón, ami szerintem nem annyira marginális

1. azonos cpu?
2. de nekem win7 kell, nem a latest undetected prismware :/ patchlevel?
3. alapvetően az első bug ami eltántorított (rc1 idejében) a vásárlástól, hogy a silent hunter 3 című számmíttógépes játék indításakor már megnemmondommilyen msgaming.dll beragadt, amikor nem volt net a kompjúteren. patchlevel?

ha ez a kettő megvan, meglesz a második eredeti ms installerem a win3.11 után

Röviden összefoglalom: műhiszti.

"Lasd startmenu elvetele."

Elvétele? Sokkal nagyobb lett!

"megkerdezne miknek orulnenek a felhasznalok"

Fennt írták: ez történik.

"tolts le valamit ha kell a start menu."

Mond, hogy nincs meg a választás szabadsága.

"Na most nalunk a ceges kornyezetben kurvara nem fog letolteni senki semmit mert egyes gepeken meg a hatter cserejehez is admin jog kell."

IT saját -szabad!- döntése volt, hogy a háttérképek cseréjét is tiltja.

"Plusz meg tesztelgessem is oket hogy van e benne backdoor nem?"

Nem, de most nem értem. Tapasztalataim szerint az emberek 90%-a általában jó, ha maximum 5-6 programot használnak. Egy fullhd-s képernyőn ki lehet tűzni 20-30 programot a tálcára. Innen kezdve mi a fasznak egyáltalán start menü? És mégis, most a start menü nyitogatásával, csukogatásával termelik a bevételt a kedves dolgozók, vagy attól, hogy elindítják a programjaikat és termelik vele a GDP-t?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Még annyit. Gondolj a Mate felemelkedésére, (és ezzezl együtt az Unity-s Ubuntu szekerének "megroggyanására", - Meg ezzel együtt a Debian ismételt képbe kerülésére, - ez miatt nem haragszom, mert ez jó!!! :-)

A Mate és vele együtt a Mint elterjedése éppen az általam mondott emberi hozzáállásnak köszönhető. Tanulhatna más "ASZTAL"-módot is, de neki mint felhasználónak ez a legkényelmesebb és a legjobban használható. Ezt a nagyon emberi hozzáállást kéne a fejlesztőknek szem előtt tartani. (Üzletben, art-befogadásban, szórakoztatásban, vagy munkaeszköz-előállításban, stb. biztos van még néhány...) Nem indulhatsz ki másból, mint a létező emberi természet tényéből. - Aki nem ezt teszi, előbb utóbb mind "megszívja" valahogyan. (Ez okból hatalmas cégóriások, kormányok, nemzetek buktak el az emberi történelem folyamán.) A marketing alapköve: nem indulhatsz ki másból mint az emberi igényekből, rákényszeríteni az igényén kívül lévő dolgokat nem lehet. (Bár ideig óráig a fogyasztót meg lehet vezetni. De ez a módszer hosszútávon negatívan visszaüt arra, aki ezt teszi vele.) Lásd a Samsung és a kínai mobil-gyártók esetét.

Ennél rosszabb példát nem is írhattál volna. A mate egy gnome2 fork, azoknak lett kitalálva akik nem hajlandóak váltani arról amit megszoktak, legyen az bármilyen rossz is. Nekem még van "szerencsém" gnome2-t használni egy centos 6-on, komolyan ennél még az xp is jobb guival rendelkezett. Csak azért nem cseréltem le valami normálisabbra mert a munkámban nem akadályoz. El nem tudom képzelni, hogy ezt bárki is más okból szeretné használni, mint hogy ezt szokta meg.

"Nem kellene ezt ostobasággal, felhasználókat lenézően megmagyarázni. "

Bocs, de ha valaki nem képes használni a start screen/menüt, csak mert full screen lett és mellette próbál a "magyar IT kréme"-ként feltűnni, az ostoba. :) Teljesen ugyanúgy működik a W8.1-es start screen, mint a W7-es start menü. Van egy rész, ahova kitűzöd a dolgokat, van kereső, és van listás nézet. TADA.WAV.

Oké, azt elismerem, W8-hoz képest azért hozott pár olyan dolgot a W8.1, ami kellett. Viszont a mostani W10TP-ben lévő "startmenüsített" start screen az olyan egyet előre, kettőt hátra ezzel a kotorászós listával. Mert ugyanolyan átláthatatlan szar, mint anno

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"nem képes használni" vs "nem akarja használni"

Feel the difference.

"Teljesen ugyanúgy működik a W8.1-es start screen, mint a W7-es start menü."

Te es en masfajta Win7-en nevelkedtunk ezek szerint.

"egyet előre, kettőt hátra ezzel a kotorászós listával. Mert ugyanolyan átláthatatlan szar, mint anno"

Pontosabban, atlathtatlanabb szar, mint anno. Anno legalabb almenukbe volt szervezve, most meg eled rak egy rahedli cuccot, amit at sem lehet ertelmesen latni, kieroszakolva, hogy mindenkepp hasznald azt a ruhes keresot, akkor is, ha normalisan nem hasznalnad.

Mondjuk a HUP szakertok mar megmondtak a megoldast: ki kell pinelni mindent az asztalra/taskbarra, es jo lesz neked.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Van aki tiszta desktop elven a tálcán akarja látni az indító ikonokat, és a tapétát "megbontatlanul". Van aki a desktop-ra rak minden ikont. (Indítókat és dokukat is.) Van aki kizárólag startmenűt szeretne. És van aki kereséssel indít mindent. (desktop-on is Google,) Sztem ez a használt ikonok mennyiségétől is függ. Akinek elég a munkavégzéshez 5-10 ikon az jó helyzetben van. Bármelyik megoldás megfelelhet neki. Akinek 50 kell az már rázósabb, de nem megoldhatatlan az elosztása. 100 felett viszont már tele a desktop, a tálca, startmenű is. Mivel csoportosítunk, (mit-hova, - mert magam is így vagyok ezzel, tudom..) ezért a startmenű elvétele érzékeny "veszteség". (Nálam általában ott helyezkednek el a napi használatot nem igénylő indítók. És csak említem, kinyírok onnan is minden számomra felesleges "pontot".)

Tehát, felhasználói interfész fontos, nem lehet a programozásával kapcsolt kérdést egyszerű "akarja-nem akarja, nem kap mást" kérdésként kezelni. Mert a felhasználók sokféle képességű "központi számítógéppel" rendelkeznek, így sokféle elven közelítenek ezen eszközhasználat hatékony módjához. (logikai, szimbolikai, képi-memoriter, vagy verbális-memoriter elven tudnak hatékonyabban megjegyezni dolgokat. Márpedig a számítástechnika hatékony használatához a legjobb út a felhasználó "saját-elvű" memória-szervezésén keresztül vezet. Ennek "materializálódása" a számítástechnika alkalmazásánál az asztali, tálcás vagy starmenű ikonok rendezése. Szerintem ezért fontos a rugalmasan kezelhető felület, és benne adott esetben a startmenű is. A felhasználók sem véletlenül ragaszkodnak a "customizáláshoz". (Nálunk, minden felhasználó a "shell"-en másként csoportosít, - és naponta tapasztalom, - ez a munkavégzésük hatékonysága szempontjából fontos is nekik.)

Na most, a MS által kitalált startképernyő ezt a szubjektív szempontból, azaz a felhasználó szempontjából "létkérdés" területet mosta össze.

És annyira nem tanulni akarás kérdése, hogy inkább hajlandó megtanulni alternatív oprenszerek használatát, ahol van az általam említett "shell-egyéniesítésre" lehetőség (pl. Gnome 2 szerű "enviromen"-tek) a Windows 8-10-el szemben, sem mint megszokjon egy "startképernyő"-elvet. Szerintem ebből is következik, nem az "újat tanulni nem akaró" magatartás a "csempék" elutasításának alapvető oka.

Ime egy user, aki biztos nem probalta a W8.1-et. 40-ig kb. jol mukodo megoldas az, hogy megy kb. 30 a talara maradek a start menu tetejre W7 eseten. 100-nal viszont marad a kereses vagy egy mocsok hosszu listaban valo kotoraszas. Esetleg almenuzes. De aki szerint az almenu jo, azt beiratnam egy UX tovabbkepzesre.

Windows 8.1-es start screenen pont, hogy siman ki lehet tuzni 100 programot a start screenre, csoportositva azt meg az ember csak tudja, hogy a sajat maga altal letrehozott csoportokban mit hova tett. (Mindenesetre biztos, hogy jobban, mint az MS altal eredetileg preferalt 4-5 lepeses start/tovabbi programok/[gyarto]/program/programikonos megoldast.)

Nevetseges, hogy mindenki a testreszabhatosaggal es/vagy a rugalmassaggal pedalozik, es odaig nem jut el, hogy jee a start screen ES a taskbar is testreszabhato.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Azt kellene megérteni, hogy a felhasználó itt nem olyan, mint a vendég az étteremben, hogy fizet, és megmondja, hogy mit akar. Nem, itt fizet, azután azt kap, amit adnak; ráadásul még önmagát kell meggyőznie (haladóknál: másokat is), hogy neki az jó, ha mindig mást kap, mint amit vár (vö ezzel).

Étteremben sem azt kapsz, amit akarsz, hanem amit lehet kérni és éppen van. Hiába megyek be egy kínai étterembe, nem fogok tudni mekis hamburgert enni ott.
Ez nem stockholm szindróma.
Verseny van az OS piacon is, ahogy az éttermek között is.
Ha te mekis hamburgerre akarod költeni a pénzedet, akkor nem kínaiba mész. Ha nem csempés OS-t akarsz, akkor másikra költöd a pénzed.

Pontosan ez történik. Emelkedik pl. az OSX-et használó gépek eladása vagy iOS-é vagy egyre többen használnak Androidot, Linux-ot. (Lehet, hogy elkezdődött a felhasználók menekülése - esetleg a csempék miatt is, - a Windows-tól?)

De ez a mélyponton lévő Windows 8-10 használatot nem teszi örömtelivé az MS számára. Le kéne szállni végre a "magas lóról". Minden, ami nem közelebb visz az éppen aktuális Windows rendszer használatához, az egy újabb "szeg" az MS koporsójába. (És igazából a Windows térvesztése, nagy pofon lenne a felhasználók által kezelt számítástechnika eszközök és oprendszerek esetleges "globális kompatibilitás-oltárán".)

A legfontosabb visszajelzésre szolgáló mód a minden Windows 10 Technical Preview-ban bent lévő Windows Feedback app.

E mellett másodlagos a uservoice: https://windows.uservoice.com/forums/265757-windows-feature-suggestions/
További uservoice-ok: http://www.windowscentral.com/windows-uservoice

"Esetleg jelezte mar valaki, hogy nincs kereso felulre rakott talca eseten?"
Ez bugnak néz ki, a Start menü properties-ben hiába van show search box, mégsem mutatja.
szerk: megnéztem a Windows Feedback app-ban. Már jelezte valaki. Nyomtam rá egy "me too"-t meg egy screenshotot is betettem. Köszi!

Üdv,
Marci

Köszi!

Ha lesz időm rá hétvégén, megnézem megint ezt a Feedback appot. Múlt hétvégén nem engedte, mert nem voltam Windows Insider tag (ami jogos, mert csak siman letöltöttem MSDNAA-rol, vagy aminek hivjak most). Bár Elvileg most már mennie kell, csak azóta meg időm nem volt vele foglalkozni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Csak jelzem, az átlagfelhasználó, (v. átlagfogyasztó) nem gyakran hoz tudatos döntéseket. Befolyásolják, ki mit mond. Ki tartozik a baráti körbe. Mit lát másnál, ami megteszik neki, miben kezd hinni.

De egyvalamiben biztosan viselkedik, ha valami nem teszik neki, v. megsértődik (bármilyen ok miatt is) akkor ha teheti, elmenekül. Lefordítva, máshová viszi a pénzét. (És persze a menekülés iránya is, szinte biztosan befolyásolt v.mi v. v.ki által...)

Ezt láttad már?: https://vine.co/v/OmAeMXhQ9Xx
Ezt olvastad?: http://news.softpedia.com/news/Windows-10-Start-Menu-to-Get-Transparenc…

"Gabe Aul, head of the Windows Insider program, confirmed on Twitter that resizing options would be brought back in future Technical Preview builds."

Üdv,
Marci

A beharangozott uj biztonsagi feature-ok mukodnek mar benne?

Valaki probalta mar? Elvileg ezen nem tud lefutni a ctb locker?

Ha megis lefut akkor a home verzio felhasznaloi megint magukra lesznek hagyva? ( no applocker no GPO )