Meizu MX4 Ubuntu kiadás

Címkék

Nagyjából egy hónapja indultak el az első Ubuntus telefon, a bq Aquaris E4.5 „villámvásárlásai”, már látókörbe került a következő telefon. Bár a feltörekvő kínai telefongyártó, a Meizu már múlt héten megszellőztette a hírt a hivatalos Twitter csatornáján, hogy érkezik a csúcskészülékének, a Meizu MX4-nek az Ubuntus változata, a héten vált igazán biztossá a dolog. Ugyanis a jelenleg is zajló, Barcelonában megrendezett MWC (Mobile World Congress) keretein belül az Ubuntus standnál megtekinthető, illetve kipróbálható több eszköz (bq Aquaris E4.5, LG Nexus 4, LG Nexus 7) mellett az Ubuntuval felszerelt MX4 is. Erről a nemzetközi sajtóban több bemutató is megjelent, többek között beszámolt róla a BBC is egy videóban, ahol Jane Silber, a Canonical vezérigazgatója is nyilatkozott.

MX4

Pontos információkról nincs hír sem az árazással, sem a megjelenés kapcsolatban. Egyelőre a Canonical és a Meizu is szeretne megbizonyosodni róla, hogy megfelelően működik a telefonon a rendszer. Viszont nagy valószínűséggel az MWC befejeztével több információ lát napvilágot.

A Meizu a korábbi bq telefonnal ellentétben a felső kategóriát célozza meg, így azok sem maradnak Ubuntus telefon nélkül, akik az első telefon hardverét nem találták elegendőnek az igényeikhez.

A hardver:

  • 5,3 colos IPS LCD kijelző (1920 x 1152, 418ppi)
  • 8 magos MediaTek MT6595, 2.2 GHz
  • 2GB RAM
  • 20,7 MP hátlapi, illetve 2MP előlapi kamera
  • 16GB beépített flash tárhely
  • 4G (LTE)
  • 3100 mAh

A Meizu korábban azt nyilatkozta, hogy a telefon nemzetközileg elérhető lesz, arról viszont nincs pontos információ, hogy ez alatt azt kell érteni, hogy az Egyesült Államokból is rendelhető lesz a készülék, ezzel kibővítve az eddigi európai, illetve kínai piacot.

Hozzászólások

8 mag, 2Gb ram :D .. és ez a zsebbe. Elég kemény.

Az ubuntu touch szemlélete, hogy számítógép és telefon is egyben nem rossz. A felhasználók túlnyomó részének ez bőven elég mindenre. Főleg ha olyan munkát végeznek amihez mindig mindent mindenkor mindenhonnan el kell érniük. Ha kell dokkolóval, ha kell kézben zsebből elővéve. Nem rossz ötlet, nem is új, de ez nem android.

En ezen az MX4-en se latok.
Meg ugy altalaban az elmult fel evben kijott mobilokon sem.

Szerinted az realis, hogy a kovetkezo 3 evben megjeleno mobilokon valamifele szabvanyos display port legyen? (microhdmi, vagy akarmi).

Mert ha nem, akkor a vezeteknelkuli megoldasok fele kellene kacsintgatni szerintem.

A masik, hogy az MX4-en nincs SD kartya, igy en szerintem a tobbi valtozat tamogatasa is eletszeru lenne (16, 32, 64GB-os valtozat is van).

Valamint van MX4 pro, azzal van valami ujsag?

A kameraja 20.7MP-es sony erzekelos. Nekem is olyan van (bar lehet, hogy mas erzekelo, nem neztem utana), de nekem Sony telefonon katasztrofalis esti kornyezetben. Es a szinei se helyesek. A fenti sample fotok kozott nem lattam estit, es eros a gyanum, hogy a szineikhez hozzanyultak.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A chromecast elterjedtsége miatt is ebben van jövő. A DP vagy HDMI port plusz költség, a kábelezés macera. Az Ubuntu phone egyetlen figyelemreméltó képessége pedig a tv-re kötött desktop lehetősége. Kirobbanó siker így sem lesz, mert ha a zsebben hordható pc ötlete tömeget vonzana akkor évekkel ezelőtt sikeres lett volna vele a Motorola. Tv-re köthető desktop nélkül viszont szerintem még a geekeknek is csak a legelkötelezettebb keménymagja lesz vevő Ubuntu mobilokra.

"Ki akar meg kabellel is pocsolni?"

Senki... a megoldás a dokkoló.

Anno volt egy ilyen próbálkozás, az Asus Padfone, amit egy hozzá készített "üres" (csak aksit és nagy kijelzőt tartalmazó) táblába, azt meg dokkolóba lehetett csatlakoztatni.

Ki emlékszik még rá ?

Nem lett az se nagy siker, talán az ára miatt, meg mert csak Android volt rá, desktop módját anynira nem lehetett kihasználni (nem használtam ilyet, csak olvastam róla).

Ha ezt megcsinálják most ugyanúgy, de Ubuntuval akkor mindenképpen használhatóbb lenne.
Ahogy én elképzelem:
Utazás közben, városban, akárhol az ember kezében van egy erős okostelefon. Vonaton, buszon tabletbe csatlakoztatva kényelmesen lehet olvasni, filmet nézni, böngészni, híreket olvasni stb... Munkahelyre vagy hazaérve dokkolóba csatlakoztatva kapunk hozzá Ethernet-et, storage-ot, nagy monitort, billentyűzetet, egeret. Ha ebben a dokkolt állapotában is lehetne rajta telefonálni, vagy esetleg még tovább tudná a lakás több pontjába sugározni a hívásjelzést, hangot ... nem volna megvalósíthatatlan.

Amúgy ezt már az Asus Padfone előtt 1-2 évvel valamikor leírtam, majd megkeresem.

------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

Én kb másfél éve vettem telefont, akkor volt friss asus (asszem transformer, vagy padphone, vagy ilyes néven futott), és elég komolyan elgondolkodtam rajta, (bár nem mint desktop, hanem mint tablet), de aztán oda jutottam, hogy asszony ipadjét is csak ritkán vesszük elő....

A chromecast is csak egy egyszeru streaming server, majdnem nulla hardverral.
Ha komolyan gondolnak az ubuntuek, akkor kijonnenek egy ubuntuTV/ubuntucast megoldassal 50$ aron.
Vagy csinalnanak raspberry pi-ra egy image-t, hogy itt van tessek gyerekek.
A raspi2 boven eleg eros erre, meg az 1 is jo volt.

Csak ugye integralni kellene a desktop os unity-jebe, meg a mobilba is. Kb. ugy ahogy az apple csinalja. De erre semmifele kezdemenyezest en nem latok az ubuntu haza tajan.

Persze lehet hogy bejon nekik ez a mobilon ablakkezelo dolog. De en nagyon koncepcio nelkuli techdemonak latom. De ne legyen igazam.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"ha hívásod van ki kell venned a dokkolóból, úgy meg elmegy a kép a monitorról tévéről."

??? ilyet egy padfone promoban se láttam... vagy mire gondolsz ezzel. Nem látom miért ne lehetne dokkolt állapotban telefonálásra használni.

------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

Padfonenál egy BT stylus volt a telefonkagyló ha dokkolt állapotban csörgött a mobil. "Dockból" körülményes lett volna kivenni Az utódból már kimarad ez a jópofa stylus-telefonkagyló ötlet, de ahhoz nem volt szerencsém.
Kihangosítva fogadhatsz hívást dockolva is és te is hívhatsz, de azt sokan okkal nem szeretik. Vagy dockkal együtt odatarthatod a fejedhez, ami roppant humorosan nézne ki. :-)

azota a vilag fejlodott, es pl. a google kijott a chromecastjaval (<-- vezeteknelkuli megoldas)

(( Amit mostanaban tervez bezarni, hogy kb. csak a youtube stream legyen. ))

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az újabb telefonokon usb-n keresztül egy átalakító segítségével lesz hdmi kimenet (ez akár dokkoló is lehet). Ez az átalakító vagy slimport vagy mhl (telefon függően).
Némelyik még az otg-t is tudja mellé, amivel bármi usb-s cuccot rá tudsz kötni párhuzamosan ha van egy usb hub-od.

Ha van ilyen átalakítód, akkor már ráköthető monitorra/tv-re.

A Samsung Galaxy S2-höz is van USB-to-HDMI átalakító, és elég szépen meg tudja hajtani a közepesen nagy TV-met. Úgy meg már - mondjuk BT-s billentyűzettel és egérrel, vagy egy ugyanilyen elven működő tényleges fizikai dokkolóval (amin van nehány USB) simán lehetne számítógépként használni.

Aránylag kevés monitor és valamivel több tv támogatja az mhl-t. De közel sem az összes. Az mhl usb2hdmi kábel nem ad szabványos hdmi kimenetet. A legújabb usb szabvány állítólag már lehetővé tesz valódi hdmi kimenetet passzív kábellel. De majd hiszem ha látom működni.

Lefordíton Shuttleworth mondatát magyarra :) Akkor lesz meg ez a dokkolható Ubuntu desktop shell fícsör amikor az első harver gyártó azt mondja, hogy szeretne egy ilyen eszközt piacra hozni. De ha bárki küld a Unity8-Mir projekteknek egy patch-et ami megoldja a dual display-en a kétféle módot akkor az be lesz integrálva.
Mint írtam, megvan ennek a fícsörnek a terve, de a biznisz szabja meg a prioritásokat. Pont mint mindenhol máshol is :)

kb. akarmelyik dzsunka androidon jobb a weboldalak gorgetese (fullhd+ felbontas mellett), mint mondjuk a laptopomon amin epp ubuntu van, es core-i7 processzor.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mondjuk engem erdekelne, hogy mi az a technikai akadaly, amit mobilon kb. 2 ev alatt sikerult meglepni, es ami desktopon meg mindig problemat okoz...

Tudom videodriver...

Csak azert desktop is fejlodhetne valamerre.... :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egyebkent nem hiszem, hogy csak a videodriver a ludas. En ugy kepzelem el, hogy mobilon nagyjabol minden OpenGL ES-re renderel, es attol gyors a gorgetes, mig desktopon epp mikor mire...

Persze tudom, desktop linuxbol nem csak ubuntu van. Kepzelj oda masik desktop linuxot, amelyik epp unity-t hasznal, ha neked ugy jobb olvasni.

Mondjuk en orulnek a legjobban, hogyha az ubuntu telefonos kiteroje *pozitivan* hatna vissza a desktop fejlodesere.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Persze tudom, desktop linuxbol nem csak ubuntu van."

A hozzászólásaid nagy részéből erősen úgy tűnik, hogy erről nem igazán veszel tudomást.

"Kepzelj oda masik desktop linuxot, amelyik epp unity-t hasznal, ha neked ugy jobb olvasni."

Nem képzelek oda. Ha konkrét szakmai álláspontod van akkor azt örömmel olvasom. Esetünkben itt nem érzem, hogy bármi okod lehetne az ubuntut ekézni.

Valójában szerintem általában nem a videodriver a hibás. Az egyik dolog, hogy a weboldalak nagyon nagy része egy kicsit lebutított, de mindenképp más tartalmat nyom a mobilokra, mint a desktop böngészőkre. De ettől is fontosabb, hogy a lassúság oka leginkább a háttérben futó nyomorúságosan megírt JS programok tömege. Nekem például NoScript használata mellett teljesen tökéletes az összes oldal görgetése. Az viszont igaz, hogy egyre szaporodnak azok az oldalak, amit egyszerűen nem lehet használni JS nélkül. Pedig semmi nem indokolja ezt, csak a fejlesztők hozzá nem értése :(

Pedig semmi nem indokolja ezt, csak a fejlesztők hozzá nem értése

meg a userek elvárásai.
Én pl. örülök, ha egy weboldal "kényelmes", s magasról teszek rá, ha ezt JSsel éri el.
Sokan vagyunk, sokfélék, de a többség errefelé halad, s ezt szolgálják ki az ilyen weboldalak.
--
blogom

Speciel a mostanában divatos végtelenített, meg position aware menüs szarok gyakran használhatatlanabbak, mint egy fasza kis statikus html :) Személyes kedvencem a bootstrap! javascirptet leíró része (http://getbootstrap.com/javascript/), ahol azért illene ennek jónak lenni ugye, és ami kisebb felbontáson (értem én, hogy a tökért van 1366x768 kijelzőm, én is szívesen megkérdezném a hptől, hogy fél misiért ezt így hogy, de azért nem extrém kicsi ez) belegörgetsz, szépen lenyílik a menü, és utána az alsó része szépen nem látszik, ha onnan kell valami, akkor kattints lejjebb, mert akkor majd talán jó része nyílik le, vagy csak keveset kell lefele görgetned... Hát kösz :)

Én nem a webalkalmazásokról beszéltem, hanem az információs oldalakról. Szerintem a HUP csak másodsorban webalkalmazás. Az index.hu pedig egyáltalán nem az. És egy csomó másik oldal sem. Mégis van egy kazal és egyre több, ami egyszerűen meg se jelenik JS nélkül. Pedig meg lehetne csinálni, hogy ha nincs JS, akkor bejön egy 1000px szélesre optimalizált cucc és ha van JS, akkor reszponzív meg effektel meg mi a nyavaja. <kesergés> Csak kiveszik a szakmai igényesség a modern RAD-okkal és IDE-kkel együtt. Egy egyszerű szabályzáshoz, amihez nekünk a húszas éveimben (húsz éve) még elég volt egy mikrokontroller és 8k memória, most kell egy speciális célszámítógép, szó szerint 1000x annyi erőforrással és internetkapcsolattal (!), mert az internetről vezérli a csilli-villi drag-n-drop vezérlés összekattintó webapp. True story. </kesergés>

A te (mi) huszas éveinkben az online tartalomszolgáltatók (nem is voltak még ilyenek) nem abból éltek, hogy adatot gyüjetenek a tartom fogyasztóiról és dinamukus, testre szabott reklámot tolnak az arcába.

Húsz éve még előfizettünk pár napilapra és hetilapra. Ma pedig elvárjuk, hogy "ingyen" minden hír és érdekesség azonnal, de késedelem nélkül ott teremjen szinesen, szagosan a képernyőnkön.

Húsz év alatt az internetből nagykorú és elsődleges média lett. Ráadásul ennek a médiának az egyetlen üzemanyaga a reklám. A neten nincsen előfizetés, nincsen közvetlen állami támaszték, vagyis kizárólag a reklám piacból kell minden tartalomszolgáltatónak megélnie. Innentől kezdve, te a fogyasztó nem ügyfél vagy, hanem áru. Az ügyfél az a reklámszolgáltatást vásárló vág, nekik pedig nem az a fontos, hogy neked a 486sx géped egy megás trident kártyával is pengén renderelje a weboldalakat. Őt az érdekli, hogy minél ügyesebben minél jobban célzott reklámot kapjál a képedbe.

Igazad van. Ugyanakkor onnan indult ez a diskurzus, hogy a desktopon (pontosabban a Linux desktopon, azt hiszem - bár nem tudom, hogy Winen és Macen mi a helyzet) miért nem megy olyan jól a görgetés, mint a mobilon. A reklámokat úgy is az arcodba tudnák tolni, hogy optimális (illetve sokkal jobbabb) JS kódot írnak, illetve működik az oldal JS nélkül is. Jobb kódot írni nem feltétlenül lassabb, vagy bonyolultabb. Csak igénytelenek a fejlesztők. Van egy 8x3GHz-es gépük és tesznek rá magasról, hogy hogy kellene jól megcsinálni egy reklám cseréjének időzítését. Az ő gépükön nem lehet észrevenni a különbséget még akkor se, ha a fejlesztő keretrendszer véletlenül debug módban marad (szintén true story) vagy egy nagyobbacska rendezetlen listában szekvenciálisan keresnek. Igaz, hogy csak két másik függvényt kellett volna meghívni, hogy rendezzék és hogy binárisan keressenek, de ez nekik már nem számít. Lehet, hogy a suliban valamit ugatott erről az algoritmusok és adatszerkezetek tanár, de kit érdekelt, mindenki az esti bulira gondolt már...

Azt azért ne felejtsd el, hogy ez a 8 mag nyolc Cortex A7 mag. A régebbi atomokhoz hasonlóan ez sem tud out-of-order végrehajtást és még annál is gyengébb egy mag. Android elég jól működik így is vele, de az egy mobilra optimalizált linux alapú rendszer. Az általános linux Ubuntunál már nem biztos, hogy elég lesz a gördülékeny használathoz.
A Nexus 10-ben Exynos Cortex A15 van, kétmagos viszont tud out-of-order végrehajtást. Androiddal tökéletes még ma is. Ugyanezzel az Exynossal megjelent egy Chromebook. Azon Ubuntuhoz közelebb álló Chrome OS van és bizony panaszkodtak rá.

Azt tudja valaki, hogy ez az Ubuntu mennyire tekinthető szabad szoftvernek? A driverek szabadok? Tudja az ember az egészet otthon buildelni?

Van benne kémcucc? Ki lehet kapcsolni?

En ugy tudom, hogy az androidos binaris drivereket hasznalja egy adapterrel, amit libhybris-nek emlegetnek.

Igy ha elojon egy bug Mir-nel, ami pont nem jon elo egy androidnal, akkor majd megy a taknyolas, mert az orig gyarto mar az n+1-edig android phone-jan dolgozik, es sz*rik bele.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez jo a processzorgyartonak (ujabb hardverra vagy kenyszeritve), jo a hardvergyartonak (n+1. verziot veszed meg), jo a Google-nek (ujabb androidra vagy kenyszeritve),

Rossz a felhasznaloknak (uj telefont kell venni, nem lehet frissiteni, nem lehet Custom ROM-ot feltenni).

En pl. olyanba futottam bele, hogy a kamera nem megy custom rom alatt, mert annak van binaris drivere.

Egy ilyen felallasban a binaris driver terjed mint a futotuz.
Mindenki anyagilag erdekelt.

Az egesz akkor fog fordulni, amikor az emberek mar nem akarjak fel evente a telefonjukat cserelni...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Kémcucc természetesen nincsen benne."

És ezt neked miért is kellene elhinnie bárkinek? Még ha te lennél Mr Ubuntu hivatalos magyar szószólója, akkor is nehezen hihető. A büdös életben nem hallottam olyat, hogy egy cég az előtt beismert volna ilyet, hogy mások ezt felfedezték és publikálták. Mielőtt félreértenél, én nem támadlak, csak az általad védekezésnek szánt kijelentésed komolyan vehetőségét próbálom jelezni.

Te is tudod, hogy ez butaság.

Soha, senki nem titkolta, hogy a Unity shopping lense létezik és elég mókás dolog kémprogramnak nevezni egy nyitott forráskódú, dokumentált és egyetlen mozdulattal kikapcsolható rendszer modult.

Azt érzem, hogy te ebben az esetben is csúsztatással és tudatosan valótlan állítással próbálod ekézni az Ubuntu-t. Mondtam már neked sokszor: ha nem tetszik akkor ne használd és ha fizettél érte akkor kérd vissza a pénzedet.

Vegulis privacy citromdijat kapott erte, amit tortenetesen nem en adtam at.
Persze ez ne zavarjon meg.

Egyebkent ugy hiszem, hogy kulonbseg van az opt-in, az opt-out, es a kulonosen nehezen megvalosithato opt-out kozott.

Es ebben az esetben mindosszesen azon lehetne vitatkozni,
hogy ez pont opt-out, vagy kulonosen nehezen megvalosithato opt-out.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem hiszem, hogy a citromdíj bármit is jelent vagy bármilyen jelentősége lenne.

Nem hinnám, hogy bárki számára a Setting - Privacy alatt található switch kikapcsolása komoly kihívást jelentene.

Mondom, te egy nem létező problémát elcsúsztatva ekézed az Ubuntut. Miért? Ha nem tetszik ne használd. Van tucat más Linux disztró.

Nem hinnám, hogy bárki számára a Setting - Privacy alatt található switch kikapcsolása komoly kihívást jelentene.

Itt ket dolgot emelnek ki:
1. opt-out vs. opt-in (lasd elozo hozzaszolasom).
2. Verziorol verziora "mashogy kell" kikapcsolni.

Ha ez olyan egyszeru lenne (es nem valtozna minden ubuntu verzio alatt), akkor az ilyen site-ok letjogosultsaga megszunne:


wget -q -O - https://fixubuntu.com/fixubuntu.sh | bash

Egyebkent felolem azt csinal az ubuntu amit akar, te is ugy veded ahogy akarod.
Csak ilyen multbeli magatartas utan, a privacy-t az ubuntuval egy lapon emlegetni nem lehet.

Es joggal vonja fel a szemoldoket az, aki ilyet olvas:
"Kémcucc természetesen nincsen benne."

Foleg a termeszetesen szo kapcsan. Mert ez nem termeszetes.

De orulok, hogy nincs az ubuntu phoneban "kémcucc". Tenyleg.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Ha ez olyan egyszeru lenne (es nem valtozna minden ubuntu verzio alatt), akkor az ilyen site-ok letjogosultsaga megszunne:"

Tehát ismétlem... Settings - Privacy - egy switch.

"Csak ilyen multbeli magatartas utan"

Vihar a biliben. Amúgy meg nézz utána ennek a butaságnak egy kicsit alaposabban. Csúsztatások és rosszindulatú hazugságok táplálják ezt butaságot.

"És ezt neked miért is kellene elhinnie bárkinek?"

Csak úgy bemondásra ne hidd el, ha nem akarod. Ott van minden forráskódja az Ubuntu-nak. Csekkold ki és nézd át. Még egy bináris drájver sem tud a felhasználó engedélye nélkül adatot gyüjteni és bárhova azt eltárolni/elküldeni. Erre egész egyszerűen nincsen mód.

Amihez nincs sok Android driver az a pc hardver. De mobilhardverek között szinte mindenhez van Android driver. Ezek jelentős hányada viszont blob és nem valódi nyílt forrású driver.
Aránylag friss hír, gondolom te is olvastad: http://hup.hu/cikkek/20150217/hdd_firmware_malware-t_fedezett_fel_a_kas…
Ezek után nem vagyok annyira biztos a kémcuccmentességgel kapcsolatban.

A PC azért security szempontból nagyon más mint egy okostelefon. Ha mondjuk egy android driver a felette levő Ubuntu tudta nélkül kémkedik akkor mit csinál az adattal? A fájlrendszerhez nincs hozzáférése pont ahogy semmi másnak sem. Hálózati adatkapcsolatot sem tud csinálni ahogy semmilyen más app sem.

Ez a doksi úgy ahogy friss: https://wiki.ubuntu.com/SecurityTeam/Specifications/ApplicationConfinem…, de a szerzője jdstrand a freenode-on minden kérdésedre örömmel fog válaszolni.

A drájverekkel meg pont az a helyzet mint a PC-s világban. Ha van open source akkor jó, ha nincs akkor megfontolhatod, hogy használod-e a hw gyártó által adott bináris blob drájvert, vagy szomorkodsz, hogy egy jó cuccra nincs linuxos támogatás. Ebből a szempontból az, hogy android vagy linux driver van az szerintem a szabad szoftver elvén (amit nyilván nagyon fontosnak tartok én is) sok jelentősége nincsen.

Mobil hardveren ma szinte mindenhez van linuxos driver az Android széles körű elterjedtsége miatt. Amiből hiány van az a ténylegesen nyílt driver. Ezért nem lehet például xorg-ra építeni a mobil Ubuntu grafikus felületét. Nincs olyan forrás ami alapján lehetne xorg drivert írni. Ezért épül lecsupaszított Androidra (gyakorlatilag a linux kernelére) az Ubuntu mobil ugyanúgy mint a Firefox OS és tudtommal a Sailfish OS is. Így viszont kellett valami más xorg helyett ami együtt tud működni az Android blob drivereivel is. Erre lett a MIR aminek létét meg is érteném ha nem lenne mellette Wayland ami ugyanezt tudja.

Azt ugye tudod, hogy az Ubuntu OS nem android kernelt használ.

Annak, hogy miért nem lehet X-re építeni van vagy tízmilliárd oka. A legfontosabb az, hogy az X egy alapvtően más korban, más igényekre, más célból született és évtizedek óta buherált mamut amivel éppeszű embernek nincsen kedve foglalkoznia.

A Wayland pedig nem egy implementáció hanem egy protokol. Amit ugyebár az ember a hajára kenhet. Én a magam részéről unalmas és sehiva nem vezető flamewar provokációnak érzem a wayland emlegetését Ubuntu témában. Minden szoftver projekt tervezőinek megvan a joga, hogy kiválasszák a nekik szimpatikus és az ő koncepciójukba illő technológiát. Az ubuntu a Mirt választotta. A Mire sem fogja megenni a vacsorádat és a sörödet sem fogja felmelegíteni, ahogy a wayland sem sétáltatja meg a kutyádat. Most, a mostani helyzetben tök értelmetlen a wayland-en évődni.

De ha olyan piszok egyszerű egy linuxos mobil platformot csinálni akkor nyilván tolonganak az erre bazírozó cégek :) Ja .. mégsem. Amúgy szerintem az igazán combos meló nem feltétlenül a kernel és a middleware addaptáció, hanem egy penge és gyors alkalmazás keretrendszer. A Qt5 és a QML alapú Unity8 és az Ubuntu UI Toolkitje pedig egész egyszerűen forradalmian állat jó.

> A Wayland pedig nem egy implementáció hanem egy protokol. Amit ugyebár az ember a hajára kenhet.

Javíts ki ha tévedek, de a Samsungos Tizen,
valamint a Jolla nem éppen Wayland-et használ?

Én szerintem minden tekintetben összemérhető az ubuntu phone-nal
(eladott darabszám, felhasználói bázis, grafikus felület).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Tehát megismétlem, a Wayland egy _PROTOKOL_ és nem implementáció. Ez azt jelenti, hogy nincsen olyan, hogy wayland display server vagy wayland compositor.

A Sailfish OS Lipstick comopsitort használ ami egy a néhány wayland implementáció közül. A Tizenről nem tudom, hogy pontosan milyen implementációt használ, szerintem valami saját forkot.

Szerintem az van, hogy te valahol olvastad, hogy ezzel a Wayland témával jól lehet ekézni az ubuntut, de ennél többet nem igazán tudsz róla. Ami nem baj, én sem vagyok display server vagy compositor guru, de nem is ekézem a Jolla vagy az Intel döntését hogy ők milyen megoldást választanak.

Sok jelentősége ennek a kérdésnek amúgy sincs. Ha egy mátrixban egymás alá rakod az Ubuntu-Sailfish-Tizen triót és felülre pedig az egyes területek technológiai lehetőségeit akkor azt fogod látni, hogy ezer meg egy helyen van közös pont és ezer más helyen pedig nincsen. Minden szoftver projekt vezetőinek szuverén joga a saját prioritásaiknak és céljaiknak megfelelően kiválasztani azokat a megoldásokat amik segítségével felépítik a sajár rendszerüket.

Nemcsak, hogy kár, hanem konkrétan butaság ilyen dologból veszekedést provokálni.

En mindosszesen annyit allitottam, hogy meg lehet valositani mobiltelefon platformot wayland alapokon, es nem kell hozza Mir.

Foleg ugy, hogy Qt5 alapban tudja a waylandot:
http://wayland.freedesktop.org/qt5.html

Ne allitsd be a Mir-t mint egy szukseges elemet a mobiltelefon platformnak.

Persze ettol meg csinaljak, legyen jo.
Elfer egy n+1. alternativa, nem bant:)

A Tizenről nem tudom, hogy pontosan milyen implementációt használ, szerintem valami saját forkot.

Az enlightenment konyvtarai alapban tudjak a wayland-ot ...
A Tizen 3.0-ban volt meg Xwayland is.

Amin en aggodom, az az, hogy minden grafikus konyvtarkeszlet(qt, e) mas
opengl bugot fog elohozni ami androidon nem jon elo.
Most egy ilyen libhybris-sel adunk a sz*rnak egy pofont, mert javitani nem fogja senkise a binaris android-only drivert.

Van olyan videocore android alatt, hogy azert nem lehet androidot frissiteni mert bugos a driver, nem adnak ki uj valtozatot.

Egy ilyen kornyezetben egy ilyen binaris driverre epulo mobiltelefonplatformnak nem tudom mekkora a jovoje.
(magyaran mindig masodhegedus lesz,
es olyan idegesito bugjai lehetnek,
amirol az ubuntu tenyleg nem tehet, es javitani se tudja).

De persze majd meglatjuk. En drukkolok mindenesetre.
Bar inkabb pesszimista vagyok:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem akarok ebbe témába nagyon beleszólni. DE! Te abból indulsz ki, hogy majd mindenki androidos telefonokra fogja felvarázsolni az Ubuntu-t és ott a hibás driverek miatt nem fog megfelelően működni. Úgy tűnik nem figyelmen kívül hagyod azt a tényt, hogy itt a hardvergyártók szállítják Ubuntuval a telefonjukat. Azaz elsősorban nem az Ubuntu problémája/dolga, hogy legyen a telefonhoz működőképes driver, hanem a hardvergyártóé, és ha a hardvergyártó el akarja adni a telefonját, akkor annak bizony működnie kell, és működni is fog, akkor is ha csak egy módosított androidos driver, meg akkor is ha az kifejezetten az Ubuntu-hoz írt driver.
Gondolod, hogy véletlen az, hogy az Ubuntu harvergyártókat keresett a Ubuntu telefonos verziójához?
Vagy megfordítva: Szerinted a BQ és a Meizu megengedheti magának, hogy hibás driverrel hibás eszközt forgalmazzon Európában, ahol legalább 1 év garanciát kell az ilyen eszközökre biztosítani? Mert szerintem baromira nem. Úgyhogy a helyedben én annyira nem aggódnék a driverek miatt.
Úgyhogy azt kell mondjam, hogy a driverekkel kapcsolatos elgondolásod az alapjaiban hibás.

Úgy látom, minden telefon, amit ubuntu phone-ként kiadnak,
egy már meglévő androidos model rebrandje.

Amint lesz egy olyan telefon amiből nincsen androidos verzió, csak ubuntu phone, akkor már igazad van (hogy a gyártó figyelmet fordít a driverekre).

Vagy amint nem libhybris-en keresztül piszkálják a "videokártyát".

Mert per pill. ez csak egy n+1 sales csatorna a gyártóknak.

Ha valaki tud forrást, hogy a gyártó mit tett azért
(akár commitekre mutató url is jó), hogy ubuntu phone jobban fusson azon a hardveren, azt szívesen elolvasnám.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Te paranoiás vagy, vagy valami elméleti ember, aki szerint ha valami nincs leírva akkor az is nem létezik?

Mint mondtam ez nem a te problémád és nem az Ubuntué, hogy hogy lesz-e ezekhez a telefonokhoz driver. Lesz. Muszáj, mert működésképtelen telefont nem lehet eladni. Meg amúgy nem lesz, hanem van. Tehát nem értem min lovagolsz. Mint már leírtad: "ez csak egy n+1 sales csatorna a gyártóknak", azonkívül, meg az android is és az Ubuntu is Linux kernelt használ, tehát -> mi a francnak bajlódnának a hardvergyártók egy külön telefonnal mikor sokkal egyszerűbb(olcsóbb) egy bevezetés alatt álló platformot egy már létező készülékre kiadni. Szerintem bőven ráérnek ezzel később foglalkozni (értsd akár évek múlva). Nem tudom meglep-e, de a te kedvedért meg senki nem fog külön telefont fejleszteni az Ubuntu-hoz.

"Ha valaki tud forrást, hogy a gyártó mit tett azért (akár commitekre mutató url is jó), hogy ubuntu phone jobban fusson azon a hardveren, azt szívesen elolvasnám." Megint nem értem min lovagolsz? Mi francnak akarsz olvasgatni, mikor ott van két működőképes telefon? Milyen hülye cikk lenne nagyobb bizonyíték arra, hogy gyártó biztos tett valamit, mint az hogy működnek. Megveheted, kipróbálhatod,
nézegethetsz róla videókat.

Valakinek sikerült már túljutni az origami falon? Vajon mekkora esély van a sikerre? Honnan jön a csomag? ÁFA, VÁM?

Az Ubuntu dist-upgrade vagy rolling release?

1st try today: "Lucky you! You've been invited to buy a Meizu MX4 Ubuntu Edition!" - Current Status : Paid :)

Nincsenek nagy elvárásaim, de nagyon kíváncsi vagyok. Bár valszeg az életbe' nem adom el vaterán Ubuntuval ha ráuntam - pláne, hogy a fehér már elfogyott és arany lesz. :)