Google, Facebook

Hogy is volt az a dont be evil maszlag a Google esetén? http://www.hwsw.hu/hirek/53615/outlook-skype-google-talk-chat.html

Mindegy, irány nagyon jól látszik: mind a Google, mind a Facebook maga akar "Az Internet" lenni és kirekeszteni mindenki mást. Addig, ameddig terjedni tudtak, beleintegráltatták magukat mindenhova, most, hogy elegendően nagy dominanciával bírnak, most bezárják a kapukat, hogy csak a maguk kis világában lehessen az user. Cégeknek ez jó, usereknek ez nettó szopás.

Hozzászólások

Teljesen egyetértek. De vigyázz, egyeseknél nem szabad egykalap alá venni az MS-t meg a Googlet, mert akkor kapsz a pofádra. Pláne olyat ne mondjál, írjál, hogy a Google meg a Facebook gusztustalanabb, mint az MS bármikor is volt.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Engem az érdekelne, hgy mi volt a gond az XMPP-vel?

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Itt volna az ideje egy `normalis` chat/video protocol es infra kiallakitasara ami mogott lehetoleg egy
`normalis` alapitvany all, normalis opensource referencia kliensel.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

https://blog.mozilla.org/services/2014/04/30/firefox-syncs-new-security… hat ez nem hangzik rosszul.

Menyire nehez kidobni a Mozilla-t a `Hello` mogul, ha szugseg lenne ra ?
Ugy ertem, ha implemental valaki egy kompatibilis clienst, mi szukseges ahhoz hogy a peerek egymasra talaljanak ?

Tudok -e valahogy a hello IM eventeket a rendszer uzenetihez csatolni ? (DBUS)
Kaphatok -e egy ikont a notification tray -en ami a villog ha van valami,
ill. jobb gombra latom ki online.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Arról, hogy nem arról van szó, hogy X funkcióra A vagy B protokoll van, hanem arról, hogy ezeket a protokollokat (vagy akár fájlformátumokat) a jócégek nem arra használják, hogy a felhasználóknak jobb terméket/szolgáltatásokat adjanak el, hanem kizárólag a piaci dominancia építésére.

És nagyon jól látszik, hogy semmit nem ér az, hogy nyílt-e vagy sem, ha erőfölényével vissza tud élni és üzleti érdekből egy-egy olyan húzást művel, ami a felhasználóknak rossz.

Magam részéről már pl. várom azt a pillanatot, amikor a Google deklaráltan nem fog foglalkozni más böngészőkkel, rendszerekkel csak a Chrome/ChromeOS-el. Már most nem ritkán futok bele olyanba, hogy pl. a Youtuben valami nem akar menni, ami Chromeban megy. Windows Phone-nak meg már eddig is láthatóan számos alkalommal szánt szándékkal keresztbe tettek - pedig valahol én is Youtube user vagyok. (Jó példa az, hogy az egész használható Youtube kliens(ek)ből hogyan kényszerült mindenki vissza a böngészőbe, ami meg finoman fogalmazva is egy fos telefonon...) Vagy mondhatnám a G+-os összehányást, aminek az ég világon semmi értelme nem volt, csak az, hogy az addig jól használható komment rendszert fogták és elkúrták a G+ miatt. (A channel üzemeltetők siralmaiba nem tudok külön beleszólni, de nem egy videót láttam, ahol ki voltak akadva emiatt.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem csak channel uzemeltetoi oldalon szar. Peldaul otletem sincs, mi alapjan donti el a G+, hogy egy kommentre biztosit-e valasz lehetoseget, vagy kulon meg kell highlightolni a usert, hogy egyaltalan lassa szerencsetlen, hogy valamit akarnak tole, mert a reply gomb nem jelenik meg. Nem "nem latom", nem "nem kattinthato", nincs ott, vege, elfogyott.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Az lenne jó, ha ilyenkor a normális userek szolgáltatót váltanának, nem klienst/protokollt. Lehet bogarászni: https://xmpp.net/directory.php. (Én egyelőre google-t használok xmpp-vel, a szöveges üzenetek még mennek.)

Azt akartam mondani, hogy mindenképpen olyan protokollt használok, ami nincs egy céghez kötve, pl. xmpp. Ha a google már nem nyújt xmpp szolgáltatást, akkor átváltok egy másik xmpp szolgáltatóra (és erre kérem meg az ismerőseimet is). Ha mindenki ezt tenné, akkor nem lenne kifizetődő a google-nek leváltani az xmpp-t.

"és erre kérem meg az ismerőseimet is"

Szerencsed van, hogy olyan ismeroseid vannak, akik veled valtanak. Sokan vagyunk olyanok, akik csak azert hasznaltak/hasznalnak MSN-t/Facebookot/GTalkot/YahooMessengert, mindezt egyutt, mert van 1-2 olyan szamunkra fontos ember, aki csak ott erheto el, sehol masutt.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Én is jobbnak tartom az aktuális linux verziót, letisztultabb. Pont tegnap néztem egymás mellett a kettőt, sokkal több chat fér el ugyanakkora ablakban a linuxos klienssel.

De sokra megyek vele, ha akadályoz a munkámban. Képeket linuxos klienssel most már nem lehet normálisan fogadni. Különvették a képek küldését a fájloktól, máshogy működik, egyedül a linuxos klienst nem frissítették hozzá. Így aztán ha valaki képet küld nekem, akkor én csak egy linket kapok, amit nyithatok meg böngészőben, ahol persze csak egy leméretezett verziót mutatnak. Képernyőképek olvashatatlanok, átlátszó png-t még nem próbáltam, de megtippelem, hogy használhatatlan.

Ha már ilyen a hozzáállásuk, akkor inkább próbálják összevonni egy kódbázis alá, és kapjam meg a reklámokat, meg a kényelmetlen ui-t, mint hogy ne tudjak dolgozni ha már muszáj.

Egyszerű, de egy fájlt berántani mégis csak könnyebb, mint emailt nyitogatni.

Nos, ezt inkább annak kellene mondani, aki így küldözget nekem. Bár azon a véleményen vagyok, hogy jobb ezt a témát nem bolygatni, mert örülök hogy egyáltalán küldik a munkát :)

Nem lep meg. Viszont szerencsére nem érint, mert akik fontosak, azokkal IRL tudok/szoktam beszélni :-)

1) Te sem ertetted meg a lenyeget.
2) En meg azt vettem eszre, hogy azert ezek a rendszerek nem picit segitik elo a kapcsolattartast, informaciomegosztast vagy akar szemelyes talalkozok szervezeset.
3) Ezt az IRL dolgot sosem tudtam ertelmezni. A Facebook sem egy kitalalt nem letezo vilag, nagyon is valosagos.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Na és a képzeletedben láttatja magát másnak az ismerőseid vagy egy létező közösségi oldalon?

Amúgy meg nem túlzottan érdekel, hogy ki minek láttatja magát a Facebookon. Engem az érdekel, hogy ha X emberrel és/vagy Y csoporttal akarok kommunikálni, akkor tudok-e vagy sem. Esetleg időnként megosztok ezt-azt, ami szerintem érdekes, oszt' ennyi. Lehetne Skype-n is, de ott meg nincs fenn mindenki.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szubjektív vélemény:
- Az ismeretségi körömben legtöbben a videó chatet preferálják. Többnyire utálnak írni*.
- Elméletileg a Google és a Facebook hozzáállása nagyon rossz. Az első megjegyzés miatt viszont engem nem nagyon érdekel.
- Egy kis történelem: A skype videó soha nem volt más kliens alól elérhető. A Google és a Facebook videó chat követte a Skype által megteremtett hagyományt. Ez akkor sem változott, amikor az MS megvette a Skype-ot.
- A legtöbb ismerősöm nem IT területen dolgozik, és a többségük már 30 év felett jár. Nyilván más lenne a helyzet, ha az ismerőseim többsége tizenéves lenne.

*: A legtöbb ismerősöm úgy van vele, hogy a mobilon elolvassa az emaileket, majd leül a desktop/notebook elé, és ott videó chat formájában megbeszéli azt, amit arra érdemesnek tart.

Még egyszer: Ez egy szubjektív vélemény volt.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Én sem arról írtam. Már a kezdetektől fogva mindenki a saját „pecsenyéjét” sütögeti. Korábban a Skype-ot rugdosták, mert nem volt elérhető más kliens alól a videó hívás. Most a Skype (Microsoft) rúg néhányat a másik két jelentős szereplőbe.

Azt elfogadom, hogy aki elsősorban a szöveges chatet használja, annak ez most nagy probléma.

Viszont aki inkább a videó hívást használja, annak ez nem okoz problémát, pontosabban nem történt semmi változás.-. Ezért is jeleztem a hozzászólásom elején és végén, hogy szubjektív véleményről van szó. De ezek szerint, minden mondat előtt jeleznem kellett volna, hogy szubjektív véleményről van szó. :-(

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Szemet kis köcsög mindket ceg, regota egyertelmü.
Szegeny hatranyos helyzetü usereknek nem marad mas keresztplatformos, nyitott, standardokra epülö kommunikacios halozat, mint a Skype. Marpedig a valasztas szabadsaga nelkül rosszabb hely a vilag.