Nem zajos kimenet PC-ről

Fórumok

Jelenleg egy ASUS Xonar DX hangkártyám van. Ennek meglehetősen zajos a kimenete Hifi-n. Jó lenne valami jobbat venni, én egy ASUS Xonar Essence STX-en gondolkodom.

2 kérdésem lenne olyanokhoz, akiknek van már tapasztalata valami értelmesebb hangkártyákkal:

1) jó választás ez a kártya? Nem lesz ez is zajos?

2) gondolkodtam DAC-ban is és akkor az alaplapi szutyok is elég lenne hosszú távon. Nekem csak stereo kell. Elérhető ilyenből használható 60-80.000 Ft-ért?

Köszönöm!

Update: egy ilyet hallgatok meg jövő héten: Cambridge Audio DacMagic 100

Update 2: végül ezt is vettem, innen: Audiophile Szalon nagyon korrektek voltak, egy kisebb lakás árát el tudnám költeni náluk. :)

Hozzászólások

Az avx.hu fórumon tudsz használható DAC-ot venni relatív jó áron. Amit viszont észrevettem, hogy a coax spdif kimenet is összeszedi picit a zajta. Optikán még nem próbáltam, mert ahhoz nincs madzagom.

Azt döntsd el, hogy milyen mintavételezésű zenéket szeretnél hallgatni, majd nézd meg, hogy árban mi az ami neked passzol. Ezek után mindenképp meg kell hallgatni utána érdemes belevágni. Amit tudok ajánlani az a Musical Fidelity X-DACv3 vagy a régebbi X-DAC-ok, de ezek 96kHz-nél megállnak. Érdemes többnek utána olvasni, hogy miről vannak jó tesztek.

Csak optika!
Kétféle zaj van a hangban, az egyik a D/A átalakító zaja, a másik a földhurkokból vagy árnyékolás, aszimetrikus (GND-JEL) átvitel miatt alakul ki, akár a környezetből összeszedve.
A földhurkot és egyebeket az optika megszünteti, galvanikusan itt nincs összekötve a rendszer. (műanyag szál, ha jól tudom a TOSLINK)
A D/A zaja is megszűnik, vagyis nem a hangkártyád zaja lesz a mérvadó, hanem amire rákötöd, hogy az mit tud.
Olcsó hangkártyát néznék a helyedben optikával, ha tudja az erősítő is.

A HiFi-k tipikusan pont emiatt nem földeltek. Ha csak a PC-t és a HiFi-t köti össze, akkor nem lesz földhurok. Ha a HiFi-be más is be van kötve, ami viszont szintén földelt tápról működik, akkor lehet.
Én is egy 40 éves erősítőre kötöm a PC-met, és semmi zúgás nincs.

Külső minőségi DAC, közvetlenül a HiFi mellett elhelyezve. És persze az összes vezető alkatrésze legyen galvanikusan leválasztva. (Ez nem minden USB hangkártyánál valósul meg!)

Egyik volt fejlesztőkollégámnál teszteltem egy nagyon baráti árú, sztereó PowerDAC-ot, melyet a hangszórós és fejhallgatós kipróbálás alapján merek ajánlani. Ez nem sima külső DAC, hanem USB-s PowerDAC, mely DAC és D-osztályú (avagy "T-osztályú") erősítő is egyben. Nem igényel extra drivert, mivel szabvány, HID osztályú hangeszközként jelenik meg az USB buszon:

http://hifimediy.com/index.php?route=product/product&product_id=129

Két különböző high end audiós cimborám kísérletei alapján nem érdemes a gyári tápot megvenni hozzá, mert a hangminőségét negatívan befolyásolja az, ha arról a szétpufferelt, kapcsolóüzemű szarról táplálod. Ugyanakkor az is FAIL, ha egy tipikus "audiofil", minden hálózati anomáliát átadó, érzékeny hiperszil trafós tápról hajtod. Cimboráim gyakorlati tapasztalata alapján valami durungabb, magasabb veszteséggel dolgozó régi trafóval ideális analóg tápot építeni hozzá. Keress valami olyan trafót, ami 24-25 V váltót ad, melyből egyengetés után harmincvalahányat kapsz, és "virtual battery" kapcsolással csinálj belőle atomstabil 12-őt a PowerDAC táplálására (Google: "Images for virtual battery circuit").

Az általam tesztelt HiFimeDIY UD20 tápja pl. egy döglött, elsőszériás Commodore 1541-es flopimeghajtó beépített trafójából készült. A két szekunder sorbakötve asszem 26 V váltót adott, amiből egyengetés után virtual batterivel csinált 12-őt a volt kollegám, és így kb. 2*10W zenei teljesítmény simán kihozható a legdurvább basszusoknál és legkarcosabb tranziens effekteknél is (D- és T-osztályú erősítők hatásfoka tipikusan 95+%).

Barkácsolási kedv és tapasztalat birtokában ne készre szerelve, hanem DIY kitben rendeld, és mindenképpen a reclockos változatot. Főleg akkor, ha pöpec tápot is készítesz hozzá, nagyon megéri a +10 U$D árat az extra hangminőség amit a jittert elimináló reclock nyújt.

Nekem innen van fejhallgato erositom:
http://fiio.hu/index.php/webshop/d-a-atalakito-dac

Az atlag alaplapi szutyokhoz kepest (pl. Macbook) eg es fold, bar a regi HP laptopomban valami csodacucc lehet, mert ahhoz kepest meglepoen kicsi a kulonbseg. Az egyik, ami azonnal hallhato, hogy nincs alapzaj egyaltalan, a masik, hogy dinamikusabb, tobb tere van a hangzasnak.

Ha nincs szukseged fejhallgato kimenetre, akkor a legolcsobb modell is eleg, az meg gyakorlatilag bagoert van. Szerintem egy probat meger.
Szerk: kicsit jobban megnezve a sima DAC nem ugy mukodik, mint a fejhallgato erosito (azt csak radugom USB-re, es a gep - Linux is - automatikusan felismeri), ez persze lehet, hogy neked nem problema...

Nekem Alesis IO2 express van, más miatt kellett,
de meg vagyok elégedve vele.
(Habár nincs rajta optika és csak aszimmetrikus kimenete van)

Én egy ilyet használok Linux alatt.
http://us.focusrite.com/usb-audio-interfaces/scarlett-2i4
57.900 Ft az ára. Nincs tápja, USB-ről kapja és mégis jól működik, ráadásul így nem lesz földhurok sem. Természetesen biztos múlik a gépen is milyen minőségű USB tápot ad, de nekem eddig nem volt vele gondom.
Van szimmetrikus Jack és aszimmetrikus RCA kimenete is.
A 6i6 változat már külső tápos, drágábban.
Persze ezek stúdiós eszközök, játék támogatásuk valószínűleg nulla, de zenét hallgatni és audio dolgozni igen jól lehet velük.

Tascam US-122 ?
(professzionális eszköz, az ALSA támogatja, és meg is lehet fizetni...első szériás használt példány kb. 10k HUF, de 33k HUF körül már nullkilométeres Mk.II-es is kapható)
-
"Attempting to break SpeedLock can damage your sanity"

Jesszusom, ezt az audiofilnek tiulált marhaságot sose tudtam megérteni.
Most tényleg trollkodok, de lehet, az a baj, hogy régen zenész voltam, játszottam (vezényeltem) fúvós/szimfonikus zenekarokban, a hangzás élőben az egy dolog, de most is, ha nem szokolrádió minőségben hallok valami jót, akkor az már nekem elég. Illetve - ezzel sose fog tudni versenyezni egy "audiofil" cucc sem - lejátszom saját magamnak a fejemben. (asszem ezt hívják belső hallásnak)
Ettől jobb minőséget sose fogtok hallani, ha milliárdokat költötek rá, akkor se.

Nem mindenki ilyen szerencsés hogy ilyen fajta belső hallása van, ami mondjuk egy zenész embernél alap kell legyen. Van akinek kell az olyan fajta mankó amit hifinek hívnak. Nem csak zenészek vannak, vannak "csak" zene hallgatók is. Amúgy meg egyrészről igaz, hogy a zene, tehát a harmónia, tonalitás, ritmus egy táskarádión is átjön. De az élő zene illúziója már nem. A hifi erre lenne hivatott, ez lenne a feladata. Persze az ár önmagában nem garantál semmit sem. A mai világban meg főképpen nem. Hallottam én már néhány százezer Ft-os félig PA, félig hifi rendszerből is lakásban olyan életszerű hangot, amit máshol az 5-80 millió Ft-os high-end audio rendszerek nem tudtak.
Szóval a lényeg hogy ketté kell választani a dolgot. Az egyik a zenei hallás, ami akár fejben is működhet. A másik meg az életszerű koncert hang illúzió megteremtése lakásban. A kettő nem ugyanazt jelenti. Sok embernek sok fajta igénye lehet ezekre és ezek mindenféle kombinációjára.

Sehol egy rezdülés, sehol egy nesz, a hullákkal telt terem üres.

:)