[EOL] WP8(.1) kritika (szakmai szemmel)

(a poszt folyamatosan frissül / változik, nézz vissza később is)

Pont 2 éve használok egy 920-as Nokiát, így megérett az idő egy technikai szempontból alapos és könyörtelen kivesézésre. Felületes és marketingszagú tesztből és ismertetőből akár magyar nyelven is Dunát lehet rekeszteni, szóval ilyet nem írok. Ez a poszt azonban 2 év tapasztalatait és szívásait gyűjti össze (ezzel a felületes tesztecskék a mobil portálokon nem veszik fel a versenyt), és valószínúleg nem is az átlagfelhasználónak lesz érdekes, hanem a telefonjára munkaeszközként és igáslóként tekintő IT szakiknak.

Mivel egy konkrét, a napi használatban levő eszköz alapján gyűltek a tapasztalatok, ilyenkor nehéz szétválasztani a HW-t a SW-től h. csak a WP-ről írjak, a 920-as dolgairól ne. Így olyan dolgok nem kerültek megemlítésre amivel a 920-on elégedett vagyok (van kraft a HW-ben) de pl. egy 530-on nem:
- pl. a low-end Lumia 530-on fájdalmasan szar a videóchip (ne vegyetek ilyen telefont csak ha ingyen vágják hozzátok ajándékként)
- az SD kártya tartalmát nem lehet titkosítani (920-ban nincs SD kártya slot, szóval engem nem érint)

Olyan dolgokat viszont felhánytorgattam, amik a 920-ast érintik, de a ma árult telefonokat már nem (manuális lépésekben állítható fényerő, kapacitív gomb világítása, stb).

Végigolvasva az egészet meglepőnek tűnhet, de a rendszer alapvetően tetszett mindig is, és ez a konkrét telefonom HW-ügyileg is messze a legstabilabb amit az elmúlt 4 évben használtam. A rendszer pozitív oldaláról nem fogok most itt írni, azt sokan megtették már helyettem, így itt most a hiányosságok és MS-idiótizmusok fognak csak következni. Néhány dolog lehet már nagyon szőrszálhasogatásnak is hangzik, de a mindennapi használat során a szálkákból hamar gerendák lesznek:

Note1: Kiemelések a szövegben tőlem
Note2: Az eredeti szöveg dupla ekkora volt, de sok minden már törlésre került belőle mivel a WP8.1 megjelenése rengeteg hiányosságot pótolt, de ebből képzelhetitek mennyire lehetett funkcióhiányos a WP8.0 a megjelenés idején
Note3: Nem vallásháború indításának írtam amit írtam. "Ha nem tetszik használj androidot/almát" jellegű kommenteket tartsa meg magának mindenki. Az egész poszt hangvétele ellenére -ha nem esett volna le- elégedett vagyok azzal amit használok, ill. ennél nem jobb a másik 2 alternatíva sem!

Először is hasznos linkek:

Windows Phone version history + changelog
http://goo.gl/h2Nnpf

WP8: funkciók és szolgáltatások elérhetősége régiók / országok szerint (leginkább: mit nem kapsz meg a pénzedért USA-n kívül)
http://goo.gl/J6uVMS

Windows Phone 8.1 developer center (sok része titkosított)
http://goo.gl/4KdOUK

WP8 software update Availability in Europe
http://goo.gl/BffCLt

List of Lumia phones (+HW capabilities)
http://goo.gl/VsZRKz

Which (hardware) features does my Lumia phone support?
http://goo.gl/2XX25u
-------------------------------------------------------------------------

OS:
• van 20 darab fix szín amit be lehet állítani rendszer színnek, és kész. Már 20 évvel ezelőtt képes volt a technológia szabadon állítani a színeket windows95-ben a 3 db RGB komponens megadásával a 16 millió szín bármelyikére! Itt kapsz 20 színt, és kuss!
A telefongyártóknak az MS engedi nagy kegyesen +4 EXKLUZÍV SZÍN felvételét a palettára (http://goo.gl/Ym6INV), hogy ezzel különböztessék meg megukat a többiektől! Medveanyám borogass, ettől a hatalmas innovációtól lehidalok!

• az egyes csempék háttérszínét én nem állíthatom sajátmagam, azt az OS dönti el helyettem (minden a rendszer színt kapja) v. a programozó, én nem bírálhatom felül (van rá néhány 3rd party app gányolás)

• csempére nem lehet 3-számjegyű értéket kiíratni, csak 2-t! Komolyan! Pl. az akku töltöttség a nyomorék API miatt nem lesz soha 100%, mivel a 99% a legnagyobb érték amit kiírhat. Vagy max. 99 olvasatlan leveled lehet, 100-at már nem fogsz látni a mail app-ban. Vagy -szerencsére ez nálunk nem jelentkezik- a hőmérséklet sem lehet több az időjárás app csempéjén, mint 99 Fahrenheit (ami Celsius-ban még "csak" 37,2 idén volt már ennél melegebb is, Miami-ban meg nagyjából egész évben ennyi az idő).

• megoldhatatlan az időzíthető auto airplane mode ON/OFF: éjszakára automatán lekapcsolNA minden rádiós modult, reggel pedig vissza. A képernyő és a CPU+Video után után a rádiós interfész eszi a legtöbbet, simán elmegy +1 napot a telefon 1 töltéssel ha éjszakára repülőmódba pakolom KÉZZEL.
Erre nincs automatizált lehetőség gyárilag, külsőst meg nem enged ilyesmihez hozzáférni az MS

• nincs semmilyen realtime Task manager app WP-re, a legjobb amit tudott adni az MS az a Battery sense nevű app, amire nincs jobb szó: gagyi. Nem derül ki belőle h. mitől merül extrém módon a telefon, ha pl. be van kapcsolva a 3G és a 3G modem eszi az akkut, a battery sense csak app-okat listáz mint lehetséges akkumulátor-fogyasztókat. Pedig ezt itt most az MS nevezte el battery app-nak és nem CPU manager app-nak, szóval így be kellett volna tenniük pl. a system/3G RADIO MODEM-et is, mint fogasztót. Pár hónappal ezelőttig ráadásul csak logaritmikusan skálázott csíkokat bírtak az ember képébe tolni, hogy azon hasonlítgassa az értékeket egymáshoz. Egy nyavalyás százalék kijelzőt csak nemrég bírtak odatenni, h. legalább vmi mérhető értékekkel dolgozhasson az ember.

• a hangutasítással működő Cortana nem elérhető magyar nyelvre (tippem h. soha nem is lesz). Ha használni akarod, USA (v. a többi támogatott) nyelvre kell állítani a telefont.

• magyar nyelven nem elérhető a "silent hours" fícsör, mert ehhez a Cortana-t kell aktiválni, ld. 1 sorral feljebb (megoldás? függetlenítsék Cortana-tól!)

• nem tudja a hangprofilokat (néma/halk/hangos) között váltogatni kézzel. 3rd party-nak sem engedik állítani ezt WP8.1 óta. Beépített "Quiet hours"-t lehetne használni helyette, de az meg cortana-tól függ, ld. feljebb 1 sorral

• nincs "Word flow" keyboard Magyar nyelvre! (pedig angol szavaknál remekül teszi a dolgát!) Elvileg W10-ben már lesz, és pletykák szerint ha downgradelsz a W10 bétáról, ottmarad az újrahúzott WP8.1-ben is egyeseknél?!

• nincs notification LED, azaz lehet kapcsolgatni a telefont h. megnézd keresett-e valaki / jött-e SMS/email/facse üzi/stb. Jelenleg ez már csak HW korlátoltság, papíron az OS 2014 Aug óta "tudja" a fícsört, csak épp telefon nincs még a piacon amiben lenne ilyen LED. A legutolsó őrület a Nokia DT-903 wireless töltő, ami átszámítva 16.000 HUF +vám +ÁFA áron fog tudni a töltőpadon villogni a telefon eseményeinek megfelelően. Nem lehetne akkor már 2 dollárcentért a telefonba betenni azt a rohadt LED-et, kedves Microsoft?
Update 2015.06.30: okosok szerint a Lumia 735-ben van már ilyen LED, és W10 aktiválni is fogja!

Ma jelenleg a legsúlyosabb és legtöbbet emlegetett hibája a WP-nek: a firmware update-hez 3 db szereplő kell, MS + telefongyártó + mobilszolgáltató.
Magyarázat: a telefonon egy összegyúrt szoftver fut, ami 2 részből áll: a firmware (fw, asztali gépen ezt BIOS-nak v. UEFI-nek hívják) és az oprendszer (ez utóbbinak a neve a WindowsPhone8). Az oprendszert az MS szállítja, a "BIOS-t" nem, ahhoz kell az OEM és a szolgáltató. Az OS update-t az MS kiadhatja a másik 2 nélkül, a BIOS-t nem. Megkerülhetetlenek a szolgáltatók. A szolgáltató jóváhagyásán / vétózásán áll v. bukik hogy kijön-e a fw frissítés adott telefonra, v. soha. Az MS minden jelentős update előtt ígérgetett az elmúlt 2 évben fűt-fát (határidő, minden modell megkapja stb.), de a valóságban SOHA nem voltak olyan tárgyalási pozícióban, h. garantálhatnák az ígéret teljesülését. Pusztán csak mert nem rajtuk áll. Hanem a szolgáltatón! Az MS csak az OS update-t garantálhatja, de az nem elég a boldogsághoz: az OS-hez hozzáigazított fw nélkül nem működnek az OS-be bekerült új fícsörök, jönnek a gyorsabb merülési gondok, wifi és GSM/3G hibák stb.
Ráadásul az MS asszisztál a mobilszolgáltatók kevésbbé rossz színben feltüntetéséhez: kb. 1 hónapja (kb. 2014 dec.) megváltoztatta az OS update státusz oldalt szolgáltatói nyomásra (ez pusztán konteó) h. ne látszódjon annyira látványosan h. melyik szolgáltató van elmaradva melyik modellnél (akár 6-8 hónappal is!), és nem látszik h. melyik a beígért köv. verzió, hanem csak az h. MOST mi az ami elérhető. Semmi információ nincs többé h. mi a következő verzió (ha lesz egyáltalán) az kb. milyen szakaszában jár a megjelenésnek (előkészítés/tesztelés/kiadás), ezek az infók 2014 dec-ig még láthatóak voltak az oldalon.
WP alatt a független telefonok ún. Country Version (CV) néven szerepelnek, és ekkor az adott országban (v. régióban/földrészen?) működő Nokia (most már MS) teszteli és adja ki a fw-t. Az ember azt hinne, akkor CV-re jön ki leghamarabb az update. A valóságban viszont inkább legutóljára.

• a WP8.0 idején írt app-ok csak a "Pictures" mappához kapnak hozzáférést fájlrendszer szinten. Pl. a gyári email app csak a fényképtárból tud csatolmányt hozzáadni egy új emailhez (mondjuk abból akár többet is). Ez igaz sajnos még a WP8.1-ben levő email appra is, holott az már a feljavított 8.1 része! Doksikat csak úgy tudsz mellékelni, ha 1 doksit kijelölsz, és ahhoz generáltatsz a helyi menüből új emailt. Viszont ilyenkor újabb doksit már nem tudsz tallózni, csak ismét a fényképtárat ajánlja fel. Kerülő megoldás: használj WP8.1-hez írt fájlkezelő app-ot, pl. a "FILES" app-ot, és onnan kezdemnyézed a "Megosztás" -->email.

• az appok csak a saját maguk által létrehozott adatokhoz férnek hozzá (leszámítva a "közös szemetes" pictures mappát). Ez akkor gond, ha valamelyik app beszarik, és nem tudod megnyitni h. bentről menedzseld az általa lefoglalt tárterületet. Ilyenkor 1 megoldás van csak: ha uninstallod az app-ot, az kitakarítja az általa foglalt fájlokat is. Baj akkor van, ha vmelyik beépített app szarik be, mint amilyen pl. a Podcast app. Azaz nem tud elindulni mert visszadob a főképernyőre, viszont ott foglalja a több GB-ot a letörölhetetlen podcast epizódok. Megszabadulnmi meg nem tudsz tőle, mert eltávolíthatatlan system app. Ilyenkor csak a hard reset marad.

• kaptam egy mailt, amiben van csatolmány pl. PDF. Ezt a PDF-et át akarom küldeni valakinek szintén mailben, de nem akarom h. az eredeti levelet lássa, azaz a Forward nem játszik. Szóval le kell (kéne...) menteni a PDF csatolmányt a telefonra, van nekünk Files app-unk ami tudja browsolni a mentett dokumentumokat, onnan utána már csak meg kell (kéne..) osztani 1 új levélben. Na itt képen köp a seggfej MSFT, mert ezt csupán a telefonnal a kezedben NEM LEHET megoldani. Ugyan meg tudod nyitni a PDF csatolmányt a telefonon az össz-vissz 2 db tetves PDF olvasóban (Adobe és a beépített Reader), de egyik szar se képes menteni. Nincs egyszerűen SAVE bennük, pont! Szerencsére volt olyan kreatív ember, aki kitalált egy tökönb*szott workaroundot ha nagyon muszáj lenne, és végigkínlódnád:
http://www.mobilityminded.com/28931/how-to-download-pdf-email-attachmen…
Az MS-nél sz*rjanak sűnt naponta 5x ezért.

• WP8.1-ben (sem) lehet képeket változtatás nélkül eredeti méretben küldeni emailben: az email app rákérdezés és értesítés nélkül méretezi át és butítja le a képeket a csatolás során.

• KERESÉS gombot nem lehet átállítami, mindig a Bing keresőjét nyitja meg. IE-ben ugyan át lehet állítani a kereső szolgáltatót, de a dedikált gombra ennek nincs hatása (http://goo.gl/IlaJ0n)

The phone automatically determines whether Bing is supported based on the browser and search language. This language is derived from the default region format, and can be modified by the user. If the phone’s browser and search language are set to a language that Bing supports, any search providers specified by the OEM will be hidden from the Internet Explorer screen in Settings, and both the hardware search button and search in the browser will always use Bing. Partners cannot control or change this determination. Windows Phone reserves the right to update the list of supported languages, and therefore override or hide custom OEM search providers, at any time.

a text input egy katasztrófa milyen szarul működik! Pl. weboldalakon form/textbox-ok kitöltése közben: alig lehet megragadni a kurzort, h. átmozgasd a már beírt szövegben máshova, a duplakoppintásos kijelölést nagyon nehezen veszi be ha a kurzor is ott áll, át kell mozgatni máshová stb. Automatikusan a beírt szöveg legaljára ugrik nem oda ahova koppintottál a textbox-ban, ez akkor fájdalmas ha több képernyőnyi a textbox, lehet scrollozgatni le-fel mire odatalálsz a szövegben, ahol módosítani akarnál. Android 4.4/Nexus4-en ahová böksz, azt a beviteli mezőt és környékét egy külön kis lebegő ablakban kinagyítja és kényelmesen tudsz oda gépelni, valami hasonlót nagyon hiányolok WP8.1-ből. WP10-re ígérnek vmi forradalmian új touch inputot, kíváncsi leszek rá.

• a gyári Calendar app elég gagyi. A legnagyobb baj vele, h. a csempére nem bír 1-nél több eseményt kirakni, még a félképernyő-méretű csempén is csak 1 db esemény látszik. WP8.0 megjelenés napja óta hiányolják a userek, de az MS nem bírja (v. nem akarja) megoldani (v. meghallani a kérést?). Tippre az API nem képes több eseményt 1 csempére kitenni. Chronos calendar app sokkal okosabb, de a nem-MS appok nem férnek hozzá olyan mélyen az OS-hez, mint az MS saját házi programjai, szóval minden 3rd party calendar app definició szerint hátrányban van a házihoz képest. Apró jó hír h. WP8.1-ben el lett választva az OS-től a gyári calendar app, így elméletileg gyakorlatilag is bármikor bővíthető app store-on keresztül.

• a bejövő email / SMS első sora mindig megjelenik olvashatóan az értesítési sávban, akkor is ha a telefon zárolt. Privacy issue: pl. bankszámla kivonat SMS mikor az asztalon hagyod a telefont. Kellene 1 ki/bekapcsolható opció, ha zárolt a telefon, csak egy általános üzenet jelenjen meg, amiben se a feladó, se az üzenet tartalma ne legyen látható feloldás nélkül. Update 2015.06.30: hírek szerint W10-ben lesz privacy opció.

• az "SMS Interceptor API" csak OEM-nek hozzáférhető (akik azt implementálnak vele sunyiban a telefonra amit akarnak), szimpla developerek-nek el a kezekkel tőle! https://goo.gl/iCbhbj

• Update 2015.06.30: végre megjelent egy olyan MS app, amivel lehet menteni SMS-t, contacts-ot, és MMS-t SD kártyára, ill. a mai update óta már internal storage-on levő folderbe is! https://goo.gl/ewU6nv

• a telefon tulajdonosaként a saját hívásaimat nem engedi rögzíteni. De legalább az összes hangutasításomat felküldi a telefon az MS szervereire hanganalizálás céljából ill. tárolja a végtelenségig. A titkosszolgálatok lehallgathatnak bárkit bármikor. De nekem, aki fizetett az eszközért és használom, nekem nincs jogom menteni a saját hívásaimat h. emlékezzek mit mondtam valakinek a múlt héten. Update 2015.06.30: hírek szerint W10-ben lesz call recording. Azért ha nem lesz elcseszve vmi beépített agyhalott korlátoltsággal, és HA TÉNYLEG használható lesz annyira amennyire az átlag júzernak szüksége van rá, én megeszem a kalapom!

• a gyári dialer nem támogatja a T9 alapú tárcsázást

• a gyári dialerben nem lehet a begépelt számot szerkeszteni, csak a végéről visszatörölni az elejéig, közepébe ugrani nem

• a Contacts-ban nem lehet telefonszámra keresni, csak a nevek és a cégnév között keres (pl. látok papírfecnin egy tel. számot, meg akarom keresni h. a névjegyben kihez tartozik, de nem akarom tárcsázni és felhívni h. feldobja a nevét)

• a gyári ébresztő hangerejét nem lehet állítani (pl. halk/közepes/ordítóanhangos)

• néhány telefononnál olyan trehányul kattintgatta össze az OS image fícsörlistát a szolgáltató v. a lokális Nokia, h. nem lehet beállítani call-forwardot a különböző esetekre (külön arra ha nem elérhető a telefon a hálózaton, ha nem veszem fel pl. x csengetésig, ha épp hívásban vagyok), csak az 1 globális call-forward lehetséges (a telco szakmában unconditional call forward) --> valójában csak a GUI lett lebutítva, mert a GSM szabvány még ma is ugyanúgy működik és ezek standard fícsörök. Kézzel kell a GSM kódokat beírni: http://goo.gl/MnOlxz vagy https://goo.gl/5MZTnW Update 2015.06.29: megjelent egy MS app, ami beintegrálódik a settings-be, és ebben már lehet állítani a call fwd-ot ahogy tisztességes ROM-okban már van. Apró hátrány h. english-only, de ezt még elviselem. http://goo.gl/w0lssv

nem lehet megnézni a Trusted CA-k listáját a telefonon! Ma, amikor szószerint naponta jön valamilyen hír tanúsítványokkal való visszaélésről, a MS szerint nincs jogom utánanézni a rendszerben h. pl. a 2015 márc közepén kiderült kínai root CA botrány után a telefonom megbízik-e még abban a kókler cégben. A gugli máj elejétől törölte őket a chrome-ból, WP-n ez nem nézhető meg. Gyengébbek kedvéért a google.com-ra érvényes tanúsítványt is hamisítottak, szóval világszerte elég sok mindenkit érinthet egy ilyen MITM támadás. Update 2015.05.26: az írás szerint ezév feb. végén csak megjelent vmi MS-segédlet-app: http://goo.gl/YvCIiN . Ez NÉZNI már tudja a tanúsítványokat, KEZELNI azt még nem! Az MS-nél a "kezelni" ige valószínűleg teljesen mást jelent mint a nem-agyalágyult normális embereknél. Idézet a store leírásból: Manage your personal and enterprise certificates on your Windows Phone. Aztán így folytatódik: -Pin certificates app to your home screen (wow!), -View summary of all personal certificates, View all the attributes of a specific certificate, View the certificates for VPN, Wi-Fi, and email authentication stb. stb. stb. Azaz a MANAGE == VIEW. Verdikt: az app a szokásos MS-gagyi színvonalat hozza. Látszik h. muszájból íratták meg 1 hétvége alatt vmi próbaidős gyakornokkal.

Browser:
• csak mobil-IE alapú browser van, az esetleges maroknyi 3rd party browser csak frontendet cserélhet API-korlátok miatt, a háttérben mindegyik IE-rendering-engine-t kell futtasson (erre perpill. nincs igazoló linkem, csak olvastam régen).

• WP 8.1 legelső béta óta nem tud bizonyos esetekben képeket teljes képernyőn megnyitni, helyette az eredeti oldalt tölti be újra (ugyanaz az oldal WP8.0-n tökéletesen működik), workaround: UC browser https://goo.gl/zyzGCn

• opera mini: a beírt címet elküldi az operának, az lerendereli az opera szerverein a megnézni kívánt oldalt képét, és csak a képet küldi a telefonra. A teljes forgalom átmegy rajtuk (username/password is). Privacy rémálom!

• Mióta kijött az első WP8.1 béta, elkezdtek megjelenni a reklámok a weboldalakon (előtte nem nagyon vettem észre, de manapság már elég zavaró), és sajnos nincs ADblocker IE-re, az animgifek megakasztják a telefont hosszú másodpercekre amíg mindegyik bepofátlankodja magát a telefonba

• animGIF-ek végtelenített lejátszását nem tudja az IE stoppolni, akad tőle a szkrollozás már egy nokia 920-on is

• nincs silverlight, így nem lehet telefonról Silverlight GUI-s felületen adminisztrálni. Ez elég erőltetett példa, viszont Win8 RT-n sincs, azon pedig már volna létjogosultsága.

• nincs Adobe Flash (ez itt most pozitívum)

• kb 2014 nyárközepi WP8.1.1 óta szinte minden weboldalon jelentkezik a "balratarts" kényszerű autoszkrollozódás bug, ha lenyomva tartod az ujjad a lapon. Hír sincs róla h. az Intézetisek tudnának róla v. hogy mikorra javítanák, így szokás szerint soha / WP8.x-ben már nem, talán WP10-ben.

• WP8.1 óta a youtube mobil oldala reprodukálhatóan crasheli a mobil IE11-et bizonyos helyeken, pl. scrollozás a Favorites listában horizontal screen layout módban 99% eséllyel bezárja az IE-t. Amúgy összehasonlításképpen kb. 30 youtube crash-re jut 1 más oldalon történő crash. Valószínű itt a google szándékos károkozása játszik az ellenség felhasználói felé. Valamint a google ált. 1-2 hónappal minden új WP OS update után variál valamit a yt mobil oldalával, mert egyik napról a másikra átdobja a telefont a desktop változatra, ami még a nemtúl ócska 920 hardverét is megakasztja szépen. Aztán pár nap után ált. minden visszatér a régi kerékvágásba :s

• WP8.1 óta hajlamos a mobile IE11 (a szarul megírt OS memóriakezelés miatt) "Resuming"-olni. Azaz ha átváltasz 1 másik tab-ra vagy másik alkalmazásba, és visszajössz az előző oldalhoz, ilyenkor újratölti a korábban már betöltött oldalt. Eredmény: pazarolja a mobilnet kvótádat (v. a wifi-t) de a nagyobbik gond hogy ha bármit is gépeltél az adott megnyitott oldalon (pl. fórum hozzászólás) az újratöltéskor megy a kukába, kezdheted elölről. Workaround: ha hosszabb szöveget akarsz begépelni egy fórumba, először írjad pl. OneNote-ba, és csak a végén copy-paste a végső helyére. Nagyon gáz. Ja, a dolog nem csak 512 MB RAM-os telefonokon jelentkezik, csinálja 1 Gb-al is (2 Gb-os telefon pedig nincs a közelemben, de netes fórumok alapján a 1520-on ugyanez van).

• 2015.07.23: kikerült 4 fincsi 0day a mobile IE-re, miután az MS 6 hónapja vakarta rajta a seggét és a HP ezt megelégelte. Most már talán nekiállnak a javítás lekódolásának a redmondi bunkók. De vajon erre is várni kell majd 6 hónapot mire az MS teríti a javítást? Elvileg MS kiadhat emergency update-t, ideje lenne gyakorolni ezt a hatalmat nem? Forrás HWSW: http://goo.gl/dfZQGC

HW:
• az 512 MB RAM-os telefonok korlátait az MS 7-pecsétes titok alatt tartja, a dev oldalon csak regisztrált OEM developerek nézhetik meg azt az al-oldalt ahol kint van a tételes lista: http://goo.gl/6pPTDt
Az MS szerint nincs jogom tudni mitől esek el ha olcsóbb fél-gigás telefont veszek, helyette jön a szokásos félrebeszélés, terelés, feltételesmódban írott technet/MSDN dokumentáció, ködösítés mindenhol. Update 2015.05.27: kikerült egy screenshot némi leírással: http://goo.gl/1Kcfse

• nem lehet kikapcsolva tölteni. Amint töltést érzékel, azonnal bekapcsol (pletykák szerint WP8-on az egyik HTC tudott kikapcsolva is tölteni, de a dev center oldalon a töltésnél nem írja róla az MS h. ez opció, tényként kezelik h. töltéskor a telefon be fog kapcsolni, és pont)

• kikapcsolt állapotban nem tud ébreszteni / riasztani (ha pl. éjszaka lefagyna / lemerülne az akku és kikapcsolna, utána reggel nem aludnál el)

Display:
• nem lehet állítani a fényerőt manuálisan finom lépésekben a régebbi telefonokon. Csak 3 gyárilag beégetett szint van: low/medium/high és a +1 automata. Este, sötétben kisüti az ember szemét a low beállítás is. Csak a legutóbb megjelent Snapdragon 2/4/800 SoC-on lehet. Az MS dev oldalon le van írva feketén-fehéren a HW követelményben h. minden képernyőnek 16 fényerőszintet KÖTELEZŐ tudnia (http://goo.gl/aUKj9J), pusztán trehányságból és nemtörődömségből nem backportolták a fícsört a még-2-éves-sincs telefonokra.

• nem lehet kézzel kikapcsolni a kapacitiv gombok háttérvilágítását, mindig világít feloldott képernyő esetén (rohadtul zavaró pl. éjszaka sötétben). Workaround?: vegyél új telefont amin már csak soft gombok vannak, nem fizikai gombok, az nem világít. át kell állítani energiatakarékos üzemmódba kézzel, és akkor kikapcsolja a világítást. OS: 8.10.14234.375 OS update kell hozzá.

Network:
• nem lehet beállítani wifire statikus IP címet, azaz ha nincs DHCP szerver egy adott hálózatban, a telefon használhatatlan azon a hálózaton (http://goo.gl/NVS3o7)
To facilitate Wi-Fi certification tests, you can enable a screen from the Wi-Fi settings screen that provides UI elements that allow you to specify a static IP address, gateway address, and DNS server address. The static IP UI must only be used for certification purposes and not for retail devices.

• nem lehet mobilhálózaton letölteni 100 MB-nál nagyobb méretű fájlt. Ha >100 MB a fájlméret (pl. OS update, game a store-ban v. simán vmi fájl IE-ben), muszáj vagy wifi-n keresztül letölteni. Már ha van olyan a hatósugárban ahol éppen vagy, pl. utazás közben. Nincs beállítási lehetőség ezt a limitet feljebb tornázni, v. urambocsá' kikapcsolni, nincs megerősítéshez kötött felülbírálási lehetőség, a redmondi idióták megint jobban tudják mi kell neked.

• nem képes háttérben letölteni. Az OS updateket érdekes módon tudja szedni akkor is, ha nincs fókuszban. De nekem már nem lehet letölteni semmit IE-ből a háttérben. Amint átváltok másik tab-ra v. app-ra, szünetelteti, és újrakezdi 0-ról amint visszaváltok rá. Térképek dettó. Ha le kell tölteni, szobrozhatok amíg azt a pár gigát leszedi, mert ha elnavigálok onnan v. urambocsá kikapcsol a képernyőn (ami azért előfordul szökőévenként) akkor szünetelteti (szerencsére itt elvileg megy a folytatás, nem kell 99%-ról megint 0-ra visszaugrani).

• nem lehet a wifi kapcsolatnak beállítani a "metered" flag-et (gyk. forgalmidíjas kapcsolat), azaz nem tudod megmondani a hülye telefonnak h. csak óvatosan forgalmazzon azon a wifi kapcsolaton keresztül. A "nagy" windows8 tudja ezt, a rá épülő WP-ben meg nem voltak képesek belerakni, így WP8 minden wifi-t korlátlanként kezel. Akkor kellemetlen ha pl. mobilnetes wifi hotspotot használsz a telefonnal.

• nincs proxy bypass list (intraneten levő oldalakat nem lehet brózolni ha a proxy nem tudja feloldani a nevüket)

• nincs külön proxy authentikáció (most ugyanazt a credentials-t küldi a háttérben, mint amivel a WIFI AP-hez kapcsolódtál. Ha ez nem jó a proxy-nak, így jártál, nem lesz net)

• nem tud PPTP VPN-t

• nem tudja az MS saját házi DirectAccess VPN szabványukat sem!

• az MS saját házi szabvány fájlmegosztásához (SMB share) nem tud csatlakozni, 3rd party app kell hozzá (http://goo.gl/q0pxr3)

Bluetooth:
• autós rádió+kihangosító, amint kapcsolódik hozzá a telefon BT-n, kérdés nélkül elkezdi játszani a zenét. A rádión nem lehet az egyes BT profilokat szerkeszteni, mindet felveszi amit a telefon tud. Ez lehet csak a fejegység hülyesége, más típussal nem próbáltam. Megoldás: kellene egy olyan lehetőség, hogy BT profilok kezelése. Így az egyes BT eszközöknél egyesével el lehetne dönteni, milyen BT profilokat engedélyezzek. WP8.x-be ez esélytelen h. belekerüljön, de ha még ma nem teszik, akkor WP10-ben se lesz ilyen, lehet várni megint 2 évet a következő release-re.

• nincs Bluetooth HID support (=külső billentyűzet). Elvileg a WP8.1.2-ben lesz, azt viszont nemhivatalosan már nem tolják ki az idén(!) február(!) előtt kiadott telefonokra, csak a Lumuia 640-re, ami gyárilag ezzel jön ki nemsokára. 2015.04 update: már meg lehet szerezni (kicsit körülményesen), ha regisztrálsz WP10 insider-re, akkor ha szerencséd van a GDR2-t kapod meg elsőként. Ezután gyorsan le kell tiltani a Wifi-t h. a WP10-et már ne találja meg utána a windows update, és akkor boldogan maradhatsz GDR2 szinten. 2015.06 update: 830/730-re is elkezdték pusholni, nem kell többé WP10 beta megszakítósdival kísérletezni.

• ha BT-on keresztül összelövöd a kocsi kihangosítójával, automatikusan tud aktiválódni az AUTÓ-s mód. Az viszont csak annyit tud, hogy a hanghívásokat és az SMS-eket elutasítsa(!). Azt már nem lehet vele megcsinálni, h. pl. a fényerőt pakolja maximumra, letiltsa a képernyő elalvását, megnyisson pl. egy Nokia Car App-ot automatikusan, vagy bármi hasonlót. Primitív.

NFC:
• nem lehet system setting-eket ki/bekapcsolni NFC tag-el (BT/wifi/GPS stb.): berakom kocsiban a tartóba, a matrica hatására bekapcsolja a BT-t a kihangosítóhoz stb.

• nem tud semmifelé action makrózást: pl. beérve irodába, hozzárintem a matricához, kikapcsolja wifi-t, lehallkítja a csengő hangerejét stb.

• nem lehet vele fizetni Mo.-n (http://goo.gl/8z1Z83) a rendszer túlbonyolított, sokszereplős (2014 H2 állapot: mobiltárca: Android-only, OTP-only, Magyar-Telekom-only http://goo.gl/yLSvM5) --> szánalmas h. itt áll 2,5 évvel a megjelenés után (USA-ban sem jobb sokkal a helyzet)

WP App store:
• a keresések a store app-ban nagyrészt értelmezhetetlen találatokat dobnak ki akár szimpla 1-szavas keresésekre is, totál irreleváns programokat: http://goo.gl/LOygHO
Mellékesen ez nem a store app hibája, a webes kereső is ugyanilyen: http://goo.gl/a6GmR3
Így van ez kb. az indulás óta. Egy jó workaround: Google kereső (érzitek ugye?), szűrve a site:Windowsphone.com/en-us/store

• WP8.1 legelső béta óta homokórázik az összes alkalmazásnál mikor a verziókat és a jogosultságigényeket mutatja (8.0-n 1 pillanat alatt betölti még ma is)

• csak a location engedélyre figyelmeztet a store egy app installáláskor, arra h. az app ellophatja az összes fényképedet, telefonkönyvedben túrkálhat v. az SD kártya tartalmát kicsempészi a telefonról , arra soha (http://goo.gl/39ELW8)!
Mi a megoldás ha nem akarsz az app-nak jogot adni valamire? Idézet a hivatalos oldalról:

"Az alkalmazásra vonatkozó követelmények felsorolását a lap alján találja. Az alkalmazások bizonyos telefonfunkciókat és információkat csak a felhasználó belegyezésével használhatnak. Ha nem szeretné, hogy az alkalmazás hozzáférjen a követelmények között felsorolt funkciókhoz, ne telepítse az alkalmazást...... A részletező képernyőn szokásosan megjelenő funkciók közül néhány.." (tehát az összeset még csak le sem írták tételesen itt) --> no comment (külön felhívom a figyelmet a "bizonyos" seggvédős jogászkodós szóhasználatra és a végig feltételes mód használatára). Ezt a témát valószínűleg eltúloztam, de bőven vannak mások akik hasonlóan feltették a kérdést (http://goo.gl/LXxutN) (http://goo.gl/pq1P5H), és az MS nem sietett azóta sem tisztázni a félelmünket, sem feldarabolni a túl sok jogot adó permission-öket apróbb szelektív darabokra. Remek alkalom WP10-re ezt rendbe tenni!

MDM:
• nem lehet megnézni milyen policy-ket aktivál az MDM policy a BYOD telefonomra, mikor a céges levelezést be akarom állítani, pl. vajon lesz-e wipe és hány elrontott password után? mennyi a PIN lifetime? stb. Mondjuk ezt (igaz régi) Android-on se láttam, iOS nem tudom ezzel hogy áll?

• a telefon belső storage gyárilag NEM titkosított! (http://goo.gl/Vr9F6U)

You would think this is what you're getting when you buy a Windows Phone and what you read on that page isn't entirely true. Some of the security of Windows Phone isn't available to consumers, at least not exactly, hence why the information above is under the "Windows Phone For Business" section of Microsoft's site, because there are security functionalities on Windows Phone that can only be pushed via a very specific EAS IT policy.
Windows Phone is NOT encrypted by default, it is not encrypted at first boot or out of the box. It leans on protocols like MTP rather than standard mass storage access so to a small point, you can't directly access your data, but while walled off from the average user, it isnt't encrypted.

Az összes kiadáskori MS WP8 PPT-ben ott van a bullshit a bitlocker-ről, meg architektúráról, de azt csak később böfögték ki miután célzottan rákérdezett az ember, hogy ja igen, a dobozból kivéve nincs rajta bitlocker! Azután sem, hogy beadtad a Live fiókodat! (Surface tableten ilyenkor csinálta a titkosítást, itt meg pont nem). Anrdroid-on, iOS-en megadsz 1 sima PIN kódot, és máris lehet titkosítani. WP8-on ellenben az otthoni felhasználó nem tudja a Bitlocker-t egyszerűen engedélyezni, mert azt csak Activesync policy aktiválhatja. Amihez fel kell húzni egy próba exchange-t otthon (nooormális??), v. trial Office 365-t próbál ki v. MS Intune-t (ami meg aztán már teljesen irreális macera 1 standalone otthoni exchange szerver installhoz képest is!). Szerencsére titkosítás után már eltávolítható a felesleges teszt exchange fiók és nem áll vissza titkosítatlanra a telefon a következő factory reset-ig. Tudom, tudom, az MS nyomná az office365-öt boldog-boldogtalannak, de ne ilyen árukapcsolással b+! Egy komment innen: (http://goo.gl/go8wZ5)

Microsoft has added to the problem (perceptions that encryption is on by default) by dumbing down its website and providing feel good statements designed to appease potential purchasers. I almost feel that Microsoft is being dishonest when it talks about device encryption and WP8.
As I said previously, it takes a heck of a lot of digging to find that the device isn't actually encrypted by default.
Looking at the elephant in the room, Apple... from what I've read on iPhone encryption (and this article is perhaps a good summary: The iPhone Has Passed a Key Security Threshold) the device is encrypted when a PIN-lock is created. That's all it takes. Consumer or business, the device is encrypted.
Considering that MS has moved to encrypt installations of Windows 8.1 by default (refer What's New in BitLocker for Windows 8.1 and Windows Server 2012 R2) I think it ought to do the same for Windows Phone 8. Heck, maybe it will do so with Windows Phone 8.1.
--> nem jött be a jóslat, WP8.1-ben is ugyanígy nem megy

+bónusz link: JTAG-elt telefonról hogyan lehet ellopni SMS-t, contact list-et, facse üziket és miegymást a telefon SWAP fájlból: http://goo.gl/AJqVaA

XBOX Music & Video:
megjegyzés: nem térek ki arra h. mindkét programot az MS a saját házi fizetős film+zene shopjára hegyezte ki, és a lokálisan tárolt videókat zenéket milyen sokáig milyen mostohán kezelte. A store-ból zenét/filmet venni rengeteg korlátozással jár és drága, valamint amúgy Mo.-n nem is elérhető hálistennek, így tovább is lépek
Az xbox music&video-t a WP8.0 után a 8.1-ben újraírták teljesen, ami azzal járt h. (eleinte) lehetőleg még szarabb lett mint amilyen volt a 8.0-ban (gugli a barátod ha nem hiszed el). 2014 áprilistól kb. 6 hónap alatt (október) hozták olyan állapotúra, mint amilyen a 8.0-s eredetileg 2012 szeptemberében volt. Minden ilyen újraírás általában azzal jár Redmondban, hogy elveszti az adott program az eredeti funkciók kb. 40-50%-át, és utána azzal ünnepli magát az idiótasereg a központban, hogy 6-8 hónap izzadtságos meló után visszajutnak az újraírás előtti fícsör-szintre. Halkan megsúgom: a WP10-ben most megint újraírták az egészet!

• videó player nem tud MKV-t lejátszani --> Update 2015.04.21: most már felismeri az .MKV kiterjesztést, éppen "csak" a benne levő elterjedt codec-eket nem :S --> http://hup.hu/node/138109#comment-1860973
• music player nem tud gapless playback-et. WP7.0 óta nem képes az MS megcsinálni, 1. helyezett az xbox music felh. kívánságlistán (http://goo.gl/qYF7ug)
• korlátolt codec támogatás, csak azt tudja lejátszani amit HW-ből gyorsít, azaz H264 és még 2-3 codec oszt ennyi (http://goo.gl/dXdK0E)
• alig ismer elterjedt felíratformátumot (.srt-only)
• lazán kapcsolódik ide, de muszáj megemlíteni: nagyon jól használható videólejátszó app nincs WP-re. Pont. (talán a fizetős Moliplayer, de az se olyan hűdejó)
A nagy várományosnak, a VLC-nek most jan1-n volt 2 éve, hogy elindult a készítése: http://goo.gl/k1Fz33

3,080 backers, £47,056 pledged of £40,000 goal
This project was successfully funded on December 29, 2012.

De még ma sem használható ahogy azt az átlag user elvárná. Folytonos cirkusz van a témában az indulása óta. Már majdnem 1 éve kijött a metro-s win8 x86 változat, de az ma 1 évvel később is sajnos egy kalap sz*r, nem media player. Ja, és ARM-os win8 tabletre ma 2015 Jan18-n sincs még sehol a VLC megjelent végre 2015.02.27-n , pedig eredetileg is ez volt a kritikus, erre adták sokan a pénzt a VLC-nek. Az x86-os Win8-ra bármikor felteszed a desktop VLC-t, és ott vagy mint Win7 alatt, de ARM-ra nem telepíthetsz klasszikus régi programot. A WP esetén meg decemberben jött ki végül az első béta VLC, de az pont ugyanolyan ócska mint a win8 metro-s változat, remény se nagyon van rá h. javuljon a helyzet idővel. Év végén pedig már jön a WP10, hivatalos .MKV támogatással. Nyilván az se fog lejátszani csomó mindent, de akkor már a VLC és tsai gányolására nemlesz rászorulva az a kevés WP user.

Na ennyi lenne hirtelen. Világosan látszik, h. a WP nem a testreszabási opciókat és kiválasztható lehetőségeket igénylő ember ideális telefonja. Úgy tűnik, ahogy a technika egyre jobban és jobban fejlődik, az integrált elektronikai eszközök számítási teljesítménye az egekben van, úgy butulnak le ugyanezen eszközök felhasználóval érintkező felületei, és lesznek egyenkinézetűek minden tekintetben, az egyediséget teljesen nélkülözve.

Ugyanakkor ne legyenek senkinek illúziói: a felszínen egyszerű és funkciószegény oprendszer/alkalmazások a háttérben minden rendelkezésreálló módon és minden bevethető erőforrással gyűjtik a felhasználójáról a létező összes mérhető és gyűjthető adatot (+rengeteg beépített Advertisement API segíti a minél több reklámba való belefulladást), és szorgosan küldik haza a MS-nak minden adandó alkalommal:
- aktuális helyzet
- böngészési előzmények (thanks to: smartscreen filter)
- keresések (thanks to: bing)
- wifi AP jelszavak (thanks to: OS / onedrive)
- a felhasználó hangmintája (thanks to: voice search)
és a lista folytatódik még nagyon hosszan egy egész jól összegyűjtött lista itt található: http://goo.gl/X0f3RF

[UPDATE] 2017.09.14
WP8.x hivatalosan is halott 2017.07.11 óta: goo.gl/mZZkun
2017.10.11-től pedig sok online szolgáltatás megdöglik végérvényesen. A store még 12 hónapig élni fog..

Even after end of support, automatic or manual creation of new device backups for setting and some applications will continue for 3 months, ending October 11, 2017. Other services including photo uploads, restoring a device from an existing device backup and the Store will continue to work for at least another 12 months from end of support, after which time, services will start to be discontinued.

Viccesen bicskanyitogató cinikus arrogancia MS módra:

"As of July 11, 2017, Windows Phone 8.1 users are no longer eligible to receive new security updates, non-security hotfixes,..."

2015 április óta nem jött ki semmilyen update WP8.1-re, se security se semmilyen más. Szóval tökjó h. volt 2 év support amikor lóf*sz se történt sw update fronton.

WM10 még talán 2 évig elvergődik, de aztán annak is kaputt. Ember legyen a talpán Redmondéknál aki talál megint annyi naív hülyét aki még1x ad nekik egy fillért is smartphone-ra. Én többet biztos nem.

EOF, kérem kapcsojja ki, több update nem lesz.

Hozzászólások

Igen, rendszeresen hasznalom. Azert jo, mert ha otthon hagyom a kartyamat, par dolgot akkor is el tudok intezni vele, nem kell fejbol tolnom a kartyaadataimat.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Ha T-s ügyfél vagy, és OTP-nél van számlád és kártyaszerződésed, _és_ megfelelő készülékkel és SIM-mel rendelkezel, akkor működik időzáraz bankkártya tok módjára.

Az egészben az a legdurvább, hogy a tesztre kapott készüléket nem használhatom az éles üzemhez, az n+1 NFC-képes típusból m@lt;<n darab az, ami alkalmas erre a csodára, és nem úgy tűnik, hogy gyorsan, fürgén bővítenék a "megfelel" címkével ellátott készülékek listáját - van egy tippem, hogy a már a piacon lévő, pláne a forgalomból náluk már kivont készülékek sohanapján lesznek csak támogatva.

Köszi ez alapján az életben nem lesz Windows Phone-om ;)

Most megneztem, XPeria M2-n megy, plusz nekem is van ilyen menum (sose neztem meg meg a tobbi lehetoseget a kikapcsolason kivul, szoval ez nekem ujdonsag volt...)
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Na, most olvastam végig. Jól összeszedted a lényeget, volt benne 1-2 dolog, amit nem tudtam, mindenképp hasznos olvasmány volt!

A mobiltárca nevű mókát ne sajnáld, annyira nem kényelmes. Bónusz, hogy a tesztelésre adott készülék az élesben már nem használható, arra az éles mobiltárca app nem telepíthető.

Amivel magam részéről egészíteném ki:
- ha simán csak "pendrive"-ként akarja az ember használni a telefont, viszonylag fájdalmas az, hogy valami tök egyedi módon kezeli. Ez különösen ott jön be nagyon fájóan, ha az ember a képeket böngészi, lehet végigvárni, mire beolvassa az egész listát, méghozzá nem túl gyorsan.
- Youtube támogatás. Dícséretes, hogy megcsinálták a video tag támogatását, viszont telefonon használni sokkal-sokkal kényelmesebb volt a külső youtube appot. Persze, úgy nehéz, hogy a Google is folyton keresztbe tesz.
- Lumia 920-hoz adott USB kábel gumi borítása kb. egy-másfél év alatt nekem szimplán elkezdett szétmálani, ami azért masszívan WTF. Szerencsére a töltőn csak egy sima USB aljzat van, szóval bármilyen USB-microUSB kábel jó a helyére. (Szintén kb. két éve vagyok egy 920 tulaja).
- Ez a szolgáltatótól való függés még nagy fájdalmam (valószínűleg ez is belejátszik, hogy ennyire lassan van frissítés). Két éve januárban, mikor megvettem a készüléket, akkor (decemberben, USA-ban) volt javítás arra a néha előjövő restartra, amit szerintem valamikor feb végén-márciusban kaptunk meg. Igaz, annyira sűrűn azért nem jött elő.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"ha simán csak "pendrive"-ként akarja az ember használni a telefont"

...akkor elfelejtheti az iOS-t
...akkor elfelejtheti a naprakesz Android verziokat (halsitennek ez a veszely nem sok telefont fenyeget)
...akkor elfelejtheti a WP-t

(utoljara Meego-n (N9) lattam ezt jol mukodni, es nekem amugy osszessegeben elegedett iOS userkent volna erre igenyem)

Blackberry-n mi a helyzet a mass storage-dzsal? Mukodik meg? Vagy ott is kukazzak mert "le kell masolni a versenytarsat!!111!!1"

Ha mar versenytarsak lemasolasa, ami a WP7/8-at illeti: szerintem az amugy egesz hasznalhato iranyba indulo korabeli Windows Mobile-t (2002 -> 6.5) nem kellett volna eldobni. A Windows Phone abba ment tonkre, hogy le akartak masolni az akkori iOS verzio korlatait (amik tenyleg korlatok voltak).

"...akkor elfelejtheti a WP-t"

Igazából működni működik, csupán macera pl. képeket kezelni. Mert az istenért sem tudom rávenni, hogy először egy fájllistát adjon és utána ráér miniatúrákat vadászni. Ennyi vele a problémám. De már az nagy előrelépés lenne, ha először az újabb képeket adná.

"Windows Mobile-t nem kellett volna eldobni. "

WM úgy volt egy nagy hulladék ahogy volt. Nem sírom vissza egy pillanatig sem. A Windows Phone koncepciója szerintem jó, legalábbis nekem tetszik. A probléma az, hogy az MS már megint nem tudja eldönteni, hogy mire fókuszáljon és mindent akar, plusz tökön szúrja magát olyan függőségekkel, amiket el kellene felejteni. (Ld. operátoroktól való függés.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"SIM free, akkor elvileg nincs szolgaltato, akire varnod kene"

Józan paraszti ésszel ez logikusnak hangzik, a valóság meg szokás szerint megint más.
WP alatt a független telefonok ún. Country Version (CV) néven szerepelnek, és ekkor az adott országban (v. régióban/földrészen?) működő Nokia (most már MS) teszteli és adja ki a fw-t. Az ember azt hinne, akkor CV-re jön ki leghamarabb az update. A valóságban viszont inkább legutóljára.

Az igazságot és a pontos részleteket sajnos csak egy OEM gyártó / MS bennfentes tudná kiszivárogtatni, a dev.windowsphone.com oldalon ezek az infók ugyanúgy lakattal vannak lezárva, mint az 512 RAM topic.

Ez valahol az a kategoria, hogy az email fos, mert plaintextben utazik, es miert nem verik bottal az osszes gyartot, aki nem tamogat titkositott levelkuldest. Illetve ide jon meg az FTP es a hasonlo technologiak szapulasa is.

Ha a PPTP-n keresztul tulnyomoreszt amugy titkositott kommunikaciot folytatsz (pl. Outlook/Exchange, HTTPS, stb), akkor legfeljebb a forgalmazas tenye lehet nyilvanvalo, az, hogy mit forgalmazol, semmivel se serulekenyebb, mintha ugyanezt direktben az interneten forgalmaznad.

Persze, jobb az L2TP meg az IPsec, de azok halozatilag egy mas layer. A basic, mindenutt mukodo megoldashoz a PPTP az egyik legjobb. Az OpenVPN sajnos nem lett iparagi standard.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

> Ez valahol az a kategoria, hogy az email fos, mert plaintextben utazik, es miert nem verik bottal az osszes gyartot, aki nem tamogat titkositott levelkuldest.

Pontosan ugyanaz a kategória, mindössze annyi a különbség, hogy VPN-nél ezt teljesen transzparensen meg lehetne oldani (t.i. a user nem látja, hogy a VPN most vajon PPTP vagy L2TP-e), míg email esetében az eddig feltalált titkosítási módok azért igényelnek valami interakciót a user részéről. Amit ugye az r=1 user a háta közepére sem kíván.

> Ha a PPTP-n keresztul tulnyomoreszt amugy titkositott kommunikaciot folytatsz [...], semmivel se serulekenyebb, mintha ugyanezt direktben az interneten forgalmaznad.

Részben igazad van, de attól még ez bizony tipikus false sense of security. Nálunk a core intranetes dolgok http-n keresztül mennek, mert a cégen belül _mindenki_ számára hozzáférhető, amíg a belső hálózaton van - belülről nincs értelme lehallgatni a másikat. Kívülről viszont nagy gáz lenne, ha PPTP-t használnánk a becsatlakozáshoz, mert úgy már illetéktelenek hozzáférhetnének érzékeny adatokhoz.

Tudom, tudom, használjunk https-t, de a lényegen nem változtat: a PPTP ilyen szempontól csak egy illúziót ad, ami sok esetben rosszabb lehet, mint a semmi.

Az Android sem tökéletes, de root-tal és esetleg custom ROM-mal nagyon kevés igény marad megoldhatatlan. Ehhez képest ezekben a walled garden-ekben meg az van, ami van és kész.
A WP/iOS nem nekem való.

"root-tal és esetleg custom ROM-mal"

Sokan nem akarnak ilyesmivel szivni. De amugy gyartovalasztas kerdese az egesz. Nekem a Sony ROM-jai annyira bejottek, hogy ha a Google Authenticator kepes lenne felhobe menteni az accjaimat, akkor nem is kuzdenek meg a rootert se.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

És ha most kéne telefont választanod, így a felsorolt hibák ellenére, vennél újra Lumia 920-at?
Telefonvásárláson gondolkodom és kipróbálnék egy WP-s mobilt. Felmerült a Lumia 920 is, de amiket leírtál kicsit elvették a kedvemet a WP-től (bár az eddigi telefonhasználati szokásaim alapján nagy része nem érint).

Ma jelenleg a legsúlyosabb és legtöbbet emlegetett hibája a WP-nek: a firmware update-hez 3 db szereplő kell, MS+telefongyártó+mobilszolgáltató.

Developers preview? Phone Insider? Én a HTC 8X-emet WP 8.1-el használom vagy fél éve ha nem több. Pedig hivatalosan nincs rá.

„A journey of a thousand miles must begin with a single step.”

// Lao Tzu

Ha nem 3rd party firmware-t használsz, akkor Androidos készülékekhez is. (Kérdés: WP esetén van-e lehetőség arra, hogy az eredeti firmware-t elrakd egy későbbi visszaállításhoz? Droidos kütyünél ilyet nemigazán találtam, az egyirányú utca meg nem begyerebe, ahogy a sem, hogy szervízben rakassak vissza gyári fw-t, ha épp a ciánosgány vagy más motyó mégsem tetszik.

No még egy nagy feketepont: a 3310-es Nokián természetesen voltak hangprofilok, de szerintem már az Alcatelemen is volt kényelmes módváltás. Bennem fel sem merült, hogy gyárthattak az elmúlt 10 évben olyan mobiltelefont, ami nem tud egy ennyire alap funkciót - hisz miért tenne valaki ilyent, ugye?
WP 8.0 esetében lehetett pótolni ezt a hiányosságot alkalmazással.
8.1 esetében már ez a lehetőség sincs meg, elvágták az apptól ezt a lehetőséget. Ha az ember szerencsés régióba (USA, Kína, Nyugat-Európa) született, akkor lehet szerencséje egy Quiet Hours funkcióhoz, különben állítgassa magának a hangerőt kézileg a parasztja a négymagos telefonján.

"Mert viccnek azért durva lenne" rovatunkat olvashatták, 2015 márciusában.

+1

Ezt a funkciót én is hiányolom.

Lehúz, elnémít, rezgést kikapcsol, három gesztus este, ugyanennyi reggel, ébredés után. Azért szerintem ennyi bőven belefér, bár tény, hogy a logika megkívánná, hogy ennél egyszerűbben lehessen kapcsolgatni a módok/profilok között.

Részemről éjszakára airplane mode a négyikonos felső menüből. Nem is az a része zavar annyira, inkább napközben szeretném néha azt mondani, hogy most egy órára legyen max hangerő, mert tömegközlekedni fogok, vagy most egy órára nagyon halk legyen, mert könyvtárban leszek.
Érteném én a rációt a minimalizmusban is, de akkor azt kellene rendesen összehozni (ha mondjuk kitehetnék egy háromállapotú csempét, ami ciklikusan léptet néma/normál/hangos között - minden beállítási lehetőség nélkül), nem úgy, hogy már ott megbukott, hogy kétféle hangerőt kell állítani, amik közül az egyik tízfokozatos, a másik meg 30...

Video: H264 - MPEG-4 AVC (part10) (avc1)
audió: A52 Audio (aka AC3) (a52) / DTS audio

Megnéztem vagy 20 random .MKV-t a storage-on, mind ugyanezt a 2+1 kodeket használják. Megjelenik a kép a thumbnail nézetben, és... És egyiket se bírta lejátszani.

A jól ismert link alapján SZERINTEM mindegyik az audio codec-en vérzett el: http://goo.gl/dXdK0E
Gondolom maradnak a full HD H264 filmek MP3 hanggal.. nem sok ilyet látok mostanság :S

Verdikt: továbbra is kell egy normális 3rd party videó player

--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Nem tűnik számomra nagy érvágásnak, mivel még pc-n sem nagyon filmezek, ellenben eszembe jutott a blogposztod, azért írtam. Ezek szerint félmegoldás-szerű.

Annak jobban örülök, hogy factory reset után a wp10 valamivel gyorsabb lett a kis 530-on. Még mindig nem egy win8.1, de legalább van 1-2 jó új funkciója. Na, annyira túl sok nincs egyelőre.
Itt jegyezném meg, hogy a backupból csak akkor állítja vissza a cuccokat, ha azt az első bekapcsoláskor kéred, egyébként nincs rá lehetőség. Lehet, hogy én néztem be valamit, tévedés joga fenntartva. (wp10-en néztem, előző verzióra már nem emlékszem, de feltételezem, ott is így volt)

Update 2015.05.27: kiszivárgott egy részlet az 512 megás telefonok korlátjainak listájából
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Igazából annyira nem lepett meg, minddel találkoztam az 530-on. Nem vagyok power mobile user, szal egy része csak ritkán érint.

Most viszont van nálam egy ideje egy 730 is. Van, amiben ugyan azt nyújtja a kettő, van, amiben nem. Nem tudom, inkább főleg abban más, hogy normálisabb darabokból van összerakva a 730. Főleg a kijelző. Ennél feljebb árban nem igen mennék, talán értelme sem lenne, mivel nem nyújt annyival többet mondjuk egy 930 ehhez képest úgy általában.

Plusz egy nagy mínusz: 8.1 óta nem működnek a külsős billentyűzet appok (pl. swype), a magyar ékezetes karaktereket csak hosszú érintéssel lehet bevinni.

Ott is hosszu erintessel megy a dolog, nem is ezzel van a baj, hanem azzal, hogy ha elkezded irni a ragozott alakot, akkor ekezettelen lesz a szo. Tehat, ugy gepelsz be egy szot, hogy begepeled a szotovet, elfogadod, majd a ragot manualisan hozzapotyoreszed. Ha eleg sokszor hasznalod azt a format, egy ido utan megjegyzi (mert ugye tanul is), de nagyon nem az az alap. Raadasul olyasmi szavaknal, ahol a ragozott alak lenyegesen hosszabb, mint a szoto, gyakorlatilag akar kezzel is begepelhetned a szot, annyira nem ad tampontot a completion.

Hasonlo a problema osszetett szavaknal, csak ott mukodik az a trukk, hogy leirod az osszetetel ket tagjat szokozzel, majd torlod a szokozt.

Egyebkent a tapasztalataim tenyleg eleg rosszak, szereny becslesem szerint olyan 70-75% az, amikor a kiegeszito tud valamit ajanlani, de sokszor teljesen tevutra megy. Angolnal ugyanakkor ez az arany valoban olyan 90-95% korul van (csak az informatikai szakszavak okoznak problemat, de az se mind).
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Lumia Software Recovery Toollal, windows 10 preview *akármekkora buildről. Mobil windows verziókra gondoltam, természetesen. Simán ment, tekerte a kerekeket. Vagy mi a baj?
Előtte csak a windows 10 previewben láttam ezt a csuda dolgot. Persze, lehet frissebb w8.1-re állt vissza közben a telefon, mint előtte volt.

WP 8.10.15148.160 ennél nincs újabb a redmondi állatkert kerítésein kívül, és ebben biztosan nincs benne a Word Flow magyar nyelven. Vagy nem minden csillagállásnál van benne, mittomén. A hülye cégetek (mrceeka, gelei) nem képes semmit leírni egyenesen, én sakkozzam ki!

Ha WP10 --> WP8.1 downgrade kell hozzá, akkor mondjátok azt! Itt: http://goo.gl/J6uVMS amúgy sem látszik a listában.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Ami még külön fájó, az az, hogy nem lehet a kurzort legalább jobbra-balra léptetni, így borzasztó kényelmetlen például egy kimaradt betűt jó helyre beszúrni (ujjal kellene ugye rávezetni a kurzort két mütyür betű közé, de mikor elveszem az ujjamat, tutira odébb érzékel egy-két pixelt, épp csak hogy ellépjen egy betűt végül). És nem, a beépített szótár sajnos nem az én szókincsemmel operál. A szóalakos írásmódot kipróbáltam angolul, de egyrészt nem fogok emiatt angolul kommunikálni a családommal, másrészt pedig hiába fog tudni magyarul, marad a szótárprobléma.

Leírom eddigi tapasztalataim szerint mit javítottak a 10-ben (10572 build alapján)

OS:
- 51 darab fix szín van, én sem értem hogy miért nem RGB
- Lehet a csempék átlátszógását csúszkával 0% és 100% között állítani.
- A beállításokban van arra vonatkozó beállítás hogy melyik alkalmazás kapcsolhatja ki-be a rádiós eszközöket, gondolom akkor már tartozik hozzá API is.
- Kapott egy Device Portal nevű webfelületet amit a "For developers" beállításoknál lehet engedélyezni, itt látható hogy mely processz mennyi processzort és memóriát használ, körülbelül mint a taskmgr.exe, azonban history nincs benne, csak az épp aktuális. Van egy Battery use menü is, itt külön lebontva látszik a system, display, wi-fi, cellular data és az alkalmazások.
- Van word flow
- Támogatott a notification led.
- Szoftverfrissítés kérdéses, nem találtam erről biztos cikket, remélem nem fog függeni a szolgáltatótól az OS update.
- A files app sokat fejlődött, átnevezték File Explorer-re és azt hiszem univerzális alkalmazás, és a többi program is ezen keresztül csatol fájlt, normálisan lehet e-mail-hez is csatolni az új Outlook segítségével
- Nem tapasztaltam 8.1 alatt se ilyet, de nem látok rá lehetőséget a 10-ben sem hogy kitörölje a szoftver által használt fájlokat
- Normálisan le lehet menteni a fájlt és tovább lehet küldeni, csatolni, megnyitni, stb.
- Teljes méretben csatolta a fájlt az e-mailhez, nem lehet kiválasztani hogy méretezze le.
- Keresés gomb a cortanat nyitja meg, ha van. Nem próbáltam ki letiltva. Edge-ben át lehet állítani google-re a keresést.
- Kapott csinos kis kurzort a billentyűzet, a másolásnál viszont zavaró hogy miután ki lett jelölve, hosszan kell nyomva tartani a kijelzőt, azonban nem ad visszajelzést hogy meddig.
- Outlook calendar váltotta a 8.1-es alkalmazást, itt is csak 1 esemény látszik.
- Van egy új opció: "Show notifications in action center, when my phone is locked", arra nem emlékszem hogy az eleje ilyen esetben is látszik-e.
- Van az üzenetekre vonatkozó opció a beállításoknál, hogy mely alkalmazások férhetnek hozzá: "Choose apps that can read or send messages" Érdekesség hogy gyárilag közte van a Groove Music, a Movies & TV és a Podcasts is, fogalmam sincs miért.
- Lehet backupot készíteni az SMS-ekről
- A hívás mentésére nem láttam opciót. Van egy voice recorder nevű beépített alkalmazás, aminek van joga rögzíteni hívást a leírás szerint, de hívás közben nincs rögzítés opció, ha pedig háttérbe kerül az alkalmazás, a rögzítés megáll. Külső alkalmazásokat nem néztem.
- Továbbra sem.
- Már lehet benne navigálni.
- Nem lehet keresni, de a Dialerben a call history-ban keres szám alapján
- Továbbra sem.
- Nem látok ilyen lehetőséget. Calls+ megy 10-en is.
- Nem látok rá lehetőséget.

Browser:
- Csak Edge van
- Azonban jól teszi a dolgát, gyors, jól jeleníti meg az oldalakat, és stabil
- Továbbra sincs AdBlocker, remélhetőleg 2016 elején kap extension támogatást.
- AnimGif-el most nem találkoztam, hogy kipróbáljam.
- Nincs se Silverlight, se Flash, se egyéb bővítmény
- Nincs "balratarts" bug
- A youtube bug-ot nem checkoltam Edge-ben, crashel még nem találkoztam.
- Én 8.1 alatt úgy tapasztaltam hogy resuming elején csak a render történik meg újra, mert ha közben megszakad a net, akkor is újra megjelenik az oldal. Edge-nél nem néztem még hogy mikor resumingol, nem tűnt még fel, 5 alkalmazás megnyitása után még nem.
- A hibát talán javították/nincs benne az Edge-ben.

HW:
- Mintha lett volna róla hír, hogy lehet majd kikapcsolva tölteni.
- Kikapcsolt állapotban most sem ébreszt, de mivel minden este töltőre teszem, úgy is be van kapcsolva.

Display:
- Régi készüléken továbbra is három opció van. Automatikus beállításon sokkal finomabban szabályozza, és a legalsó opciónál is kisebb fényerőt produkál sötétben.
- Úgy tudom erre 8.1 alatt van alkalmazás ahol lehet állítani, 10-en nem találtam ilyet

Network:
- Nincs static IP opció még mindig
- Edge-ben letölti az 1 gigás fájlt mobilhálózaton is.
- Tölt háttérben is.
- Nincs metered opció
- Nincs proxy bypass list
- Van külön proxy auth.
- Van pptp, l2tp/ipsec with cert, l2tp/ipsec with psk, ikev2
- Van lehetőség külső VPN provider alkalmazásokra.
- Nincs beépített SMB kliens

Bluetooth:
- Ilyet nem tapasztaltam a2dp headset-tel. Nincsenek profil állítási lehetőségek.
- Van HID support.

NFC:
- Talán erre már lehet külső program.
- Van mód fizetésre, csak kéne rá app, hogy letöltse a kártyát, ha van már a sim kártyára letöltve virtuális kártya, akkor megy.

App Store:
- Megújult, univerzális app lett.
- Keresésnél nem láttam hibát.
- A verziót érthetetlen módon nem mutatja
- A jogosultságokat listázza.
- Az appok jogait külön lehet állítani a beállításoknál.

MDM:
- Nincs vele tapasztalatom.
- Titkosítást be lehet kapcsolni a beállításokban.

XBOX Music & Video:
- Két külön app lett: Groove Music és Movies & TV
- Groove Music pass-al használom, elég pofás app lett, és kapott gapless playback-et. Van elő csempe is.
- 1080p DD5.1 mkv-t lejátsza, de hang nincs, a beépített felirat bekapcsolható, a külső srt nem
- VLC-t eddig nem használtam, most feltelepítettem: 1080p DD5.1-el elcrashel, 720p HDTV megy, srt felirattal

Pár hónapja a preview verziót használom, az utóbbi 2-3 buildnek már megfelelő a stabilitása, és az utóbbi 2-nek már a sebessége és az akku használata is.
Az új Outlook, Office csomag, Groove music, a fájlkezelés, a beállítások egyértelműen előrelépések.

Privacy:
- Location már első beállításkor kikapcsolható
- Smartscreen első beállításkor kikapcsolható
- Keresések, Cortana: Letiltható
- Ezen kívül bekerült a beállításokba egy Privacy opció, ahol minden appnak meg lehet mondani hogy mit csinálhat és mit nem.

- Van egy új opció: "Show notifications in action center, when my phone is locked", arra nem emlékszem hogy az eleje ilyen esetben is látszik-e.

Ez nekem 8.1 alatt is van, és ettől még mikor jön, akkor fent egy csíkban látszik, csak az action centert nem lehet lejjebb húzni az ikonoknál (a notification rész nem jön le)

- Régi készüléken továbbra is három opció van. Automatikus beállításon sokkal finomabban szabályozza, és a legalsó opciónál is kisebb fényerőt produkál sötétben.
Extrákban állítható a low, medium és a high fokozat fényereje fokozatmentesen, de mi számít régi készüléknek?

Minden régi, ami 2012 szept és 2014 kb. nyár vége előtt jött ki. Mondjuk inkább úgy h. ami gyárilag WP8.1-el jött ki az talán már fasza ebből a szempontból. Igazából fogalmam sincs, ugyanis azok a gyökerek ott a redmondi szemétdombjukon úgy titkolóznak erről is, mintha $-ban mérhető káruk származna belőle ha kiderülne a tételes lista.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Lassan aktuális lenne egy wp10/W for phones/lókuki10.x bejegyzés.
Fáj a W10 után a korábbi verziókra gondolni. Nem tudnám már ma használni mindennapokban w10 után. Nem is értem, ma hogyan lehet eladni wp8.1-el telefont, mikor ennyi ideje kvázi outdated/obsolete/legacy. (értsd: nincs rá fejlesztés semelyik oldalról sem, az új főverzió meg kb kész)

Teljesítménnyel sok bajom nincs, újabban már az akkus idő sem annyira fos. Most a wp8.x-re írt programokkal van annyi problémám, hogy a L730 alsó windows akármi gombjai nem rejthetőek el. Univerzális/új programokkal jól megy. Idegesítő. Hw gombokat is utálnám.

Sok programot nem használok mondjuk, a beépítetteken kívül: phonly, messenger, facebook, metrotube, remote desktop, smartplayer, proshot, viber. Ezek kb azzal a sebességgel/úgy működnek, mint 8.x-el.

Lumia 950-et megtapogatnám egyszer, de venni nem. L750-re leszek majd kíváncsi, de kb sejtem, hogy mit várhatok. Váltani nem fogom a 730-at.

Hozzátenném, hogy a 10572-es build 730-on használhatatlan. Főleg messengernél jön elő, hogy már kb 2. üzeneted küldenéd erre meggajdul a billentyűzet és pár másodpercen belül csonta fagy az egész, majd a watchdog újralövi a telefont. Nincs rá szó, hogy mennyire irritáló.

Azért is nagyon zavaró, mert 10-hez képest a 8.1 minden tekintetben inferior. (ezt, a most keletkezett k* irritáló bugot leszámítva)

Utolsó posztom:

https://www.windowscentral.com/windows-phone-81-store-shuts-down-decemb…

2019 dec 16-n végleg lelövik a store-t. Aki van olyan mazochista h. használ még ilyen telefont, előtte mentse rá a telefonra azokat az appokat, amiket majd tervez még futtatni. Utána már semmit nem lehet rátölteni, WP-on soha nem működött az offline apk rámásolás. Tehát ami app a gyári recovery partición nincs fenn, az egy esetleges factory reset után már soha nem fog elindulni a telefonon a fenti dátum után.