ARM, mint desktop? - Vegül is...

Jó ideje szúrja már az oldalam, hogy egy teljes PC-t kell bekapcsoljak (a maga minimum 140W-os fogyasztásával) csak azért, hogy az általam közel 90%-ban használt funkciókat elérhessem: Web böngészés, online streamelt videók nézése, zene hallgatás, Skype.
Tekintve, hogy a piacon már jó ideje elérhetőek alacsony fogyasztású ARM alapú eszközök, így kíváncsi voltam, hogy össze tudok e hozni egy olyan felállást, ami a fent vázolt általános szokásokat képes lefedni (töredék fogyasztásból).

Az általam kiszemelt HW egy Odroid-U3 volt erre a célra. Cortex-A9, 4 processzor mag, magonként 1,7 Ghz, 2 GB memória, 100 Mbites ethernet csatlakozó, 3 USB port, HDMI kimenet, MicroSD és eMMC támogatás, és mindez állítólag alig kér enni.

A cuccot meg lehet rendelni Koreából, vagy a német beszállítón keresztül - én személy szerint kibékültem a német oldal bundle csomagjával -> board + töltő + 8 GB-os eMMC kártya, hozzá gyárilag telepített Ubuntuval (14.04.1 LTS). Utóbbit első körben nyomban érdemes is átszabni, mert a 8 GB-os eMMC card pont hogy elég hozzá (marad ha jól rémlik 200 MB szabad hely), ami főként az imageben található közel 3000 csomagnak köszönhető (szerintem iszonyatosan sok -a blog írásának pillanatában 2096on csomagom van fent, amiből még szerintem lehetne faragni)
Kis nézelődés, és tisztogatás után nyomban felszabadítható ~1 GB hely a language packok, wordlist-ek és a sok fölös vacak eltávolításával*

A rendszer amúgy meglepően gyorsan bootol, és egy kedves kis LXDE felülettel fogad, ám ezen alapokon kívül minden beállítása és telepítése a felhasználóra van bízva. Erre mondjuk meglehetősen szükség is van, mert egy csomó mindent vagy elfelejtettek az image készítői belepakolni, vagy lusták voltak, vagy csak úgy voltak vele, hogy ilyet úgy is csak olyan ember vesz aki ért is valamennyire hozzá. 1-2 alap beállítás amit illik már az elejétől fogva beállítani:
- 16:9es monitor támogatás: Az alapértelmezett beállítás egy 1024x768as képernyőt hoz fel (a /media/boot/boot.scr file alapján). Szerencsére az adott mappában ott a többi példa file a 720p, 1080p támogatásra is, így azt felülírva ez könnyen orvosolható
- Flash támogatás: Firefox alatt szimplán nincs, Chromium alatt van, de lassú (youtube videók max 480p szaggatás mentesen). Utóbbi javítható egy pepper-flash telepítésével (így már a 720p szépen megy, de a 1080p már nem - nekem mondjuk ez már megfelel). Firefox alatt viszont van egy kis trükk amivel a flash-videók egy részét meg lehet jeleníteni akár 1080p-ben is akadás mentesen: xine-plugin-on és egy GreaseMonkey scripten keresztül rá lehet venni Firefoxot, hogy ne az alapértelmezett lejátszót töltse be, hanem helyette mondjuk egy mplayert (Xine mondjuk kezel VLC-t és Totemet is gond nélkül), ami viszont már gond nélkül viszi az 1080p-t is (bár itt is erős megkötésekkel, mert ilyenkor meg a lejátszó folyamatosan fullscreenben van, a lejátszott videó meg sokszor nem, így a böngésző simán levágja a videót egy részét ahelyett, hogy újraméretezne bármit is :))
- HTML5 támogatás: Firefox alatt nekem nem sikerült életre lehelnem (tippre azért, mert FF-ben a HTML5 támogatás HW gyorsításhoz kötött, az meg ezen a boardon limitált), Chromium alatt max 480p szaggatás mentesen (720p némi frame droppal)
- Caching: Mind a Firefox, mind a Chromium hajlamos folyamatosan írogatni a saját kis cache, illetve DB file-jait, ami meg egy MLC alapú memória kártyának rövid távon a halála (ezek a kártyák olyan 10k írási ciklusra vannak belőve, szóval erősen ajánlott az írások számát minimalizálni, vagy legalább is törekedni rá), úgy hogy érdemes a nem fontos dolgokat nyomban átpakolni tmpfs-re (~/.cache a minimum, de részemről a böngésző profil mappáit is szeretem ott látni. Tekintve, hogy az eMMC max amúgy is csak 10 MB/sec-es sebességre képes, így ez amúgy is csak használ a performanciának
- Skype: Na ez egy vicces téma.. Hivatalosan Linux on ARM alá nincs Skype kliens (Android alá elérhető, de azt Linuxra nem portolták**), így ez elvileg zsákutca kapásból. Youtube-on viszont keringett egy videó, ahol egy Exagear Desktop nevű virtualizációs megoldással a Skype-ot működésre bírták. A hivatalos oldalon az egész cuccért 15 dollárt kértek, ami tanulópénznek nekem még elfogadható, így gondoltam ki is próbálom, hogy valóban tudja e azt amit hirdetnek róla.. A telepítés után gyorsan kiderült, hogy a cucc egy i386os környezetet emulál le, amiben aztán egy chroot-olt ubuntu 12.04et futtat. Ez alatt sima apt-get installal simán be lehet rántani a hivatalos Skype deb csomagot, majd futtatni azt (apt-get clean és egy rm -r /var/lib/apt/lists/ után az egész móka megáll ~400 MB-ban). Performancia tekintetében azt kell mondjam meglepően tűrhető szintet hoz a progi, és szépen kezeli az audió és videó eszközeimet is -> simán tudtam az ismerősökkel videó-csevegni, bár az tény, hogy a CPU folyamatosan 80% körül mozgott, szóval egy LinPhone-al/Ekiga-val még mindig jobban jár az ember, már ha az ismerőseit át tudja valamelyik alternatívára csábítani :)

Limitációk:
- A sok tempfs miatt előfordulhat, hogy 1-1 program elveszti az előzőleg odaírt adatot (mert más időközben felülvágta azt), ami gyakran crashelést okoz. Ez főként a böngészők esetében tud probléma lenni, így egy jobb fajta session manager (ami képes is normálisan visszaállítani az előző állapotot) erősen ajánlott
- HW támogatott videó decoding: A Mali-400 sajna nem rendelkezik VPU képességekkel, így ezt ennél a boarndál el is felejthetjük, ami azt is jelenti, hogy VLC esetén fallbackelni kell a standard X11 Video outputra (vout=xcb_x11)
- A 8 GB-os tárhely nagyon csücskös, így ha valaki tényleg komolyabban akarja használni, akkor annak javaslom egy minimum 16 GB-os kártya beszerzését. Alternatíva lehet még egy külön microsd kártya társítása a rendszerhez (ilyenből azért szokott akadni otthon 1-1 régebbi darab) - én kibővítettem az alap 8 GB-os eMMC-t egy régebbi 2 GB-os MicroSD-vel, és arra pakoltam rá a /home-ot - így azért már el lehet férni.

Ismert bugok:
- A Firefox hajlamos crashelni a file mentési ablak behívásakkor. Workaround: A letöltési helyet statikusan állítsuk a Downloads mappára, és a wget-tel töltsük le az adott file(oka)t.

Személyes vélemény:
1-2 napja ezt használom netezős gépnek. 1-2 kompromisszumot leszámítva egész könnyen át lehetett rá szokni és a kitűzött célokat szépen teljesíti is. Fogyasztás tekintetében 8W fölé nem ment a board, és alapjáraton is 4W körül eszik csak (miközben a CPU 55 és 95 fok között mozog aktív hűtés nélkül (fórumon írtak 100 fok fölötti állapotot is több szálasított terhelés esetén, de ott is automatikusan visszaskálázta magát a CPU a beépített OTP-nek (Over Temperature Protection) köszönhetően)), szóval erre panasz aztán tényleg nem lehet. Gamer gépnek persze nem való (bár a régi játékokat elég szépen emulálja), de egy PS4 mellé például már simán el tudom képzelni PC helyett.

**********************

* Lehet én vagyok rosszul beállítva, de szerintem jobban járna a hülye júzer, ha az indítás után a képébe kapna valami wizardot, és ott kiválaszthatná pontosan milyen nyelvi támogatás is kell neki, ahelyett, hogy alapból mindent beleraknak az image-be, és a userre bíznák, hogy szelektálja ki azt ami neki nem kell (már ha tudja mi mire való)

** Próbaképp felraktam egy Android Kitkat-et is a kártyára.. Fél nap után töröltem is le; nagyon látszik az Androidon, hogy nem Desktop célokra fejlesztik, és bill+egér párossal az egész felület ormótlannak érződik.

Hozzászólások

Chromebookban még talán alternatíva is lehetne (HW közel azonos, Linuxot ugyan úgy fel lehet rá rakni), A slimporton keresztül szintén ki lehetne tolni a videó jelet egy külsős kijelzőre (11.6" az Desktopra szerintem nevetséges), de az ethernet hiánya nekem azért kicsit erős (NAS-ra kötött eszközöknél azért nem árt ha az ember ki tud hozni a hálózatból 30 MB/sec-et is, nem csak 2-3at), plusz az ára is kicsit húzósabb.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Tableten Android fut, az meg ahogy a végén írtam nekem kb katasztrófa kategória desktop célokra (próbáltam, sikítva menekültem). Plusz kevésbé lehet a saját szám íze szerint alakítgatni.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

+1!
Családban 20K-s mediadepos tablet. Sima android alig bírt rajta normálisan menni. Hál istennek korán meghalt. Utána olcsó okostelefon. Hasonló user experience. Illető mondta, hogy neki nem kell ilyen cucc soha többet. Kapott karácsonyra egy ipad minit. Le se tudja tenni...
(nem azért mert ipad, szerintem egy jó minőségű samu, lenovo, xyz tablettel is ez lenne a helyzet) Rá kell szánni a pínzt, kéremszépen.

Subscribe (én is egy hasonlót szeretnék összehozni)

Végigolvasva olyan "nesze semmi, fogd meg jól" dolognak tűnik.
--
ne terelj

Ki hogy nézi.. Az általam elvárt igényekek hozza (Web böngészés, videó lejátszás, zene hallgatás, Skype), játszani amúgy se játszok annyit, a rendszert naprakészen tudom tartani, a fogyasztás meg minimális. (Amit a PC 1 óra alatt megzabál, azzal itt 35 órán keresztül mehetne az egész kütyü) Részemről ez jó kompromisszumnak tűnik.
Plusz, ha belegondolsz, akkor sokan hasonló cipőben vannak (főként az idősek, mint apám is akik szinte csak ezekre használják a gépet szintúgy), akiknek egy ilyen szintén ideális lehet (ár/érték arányban).
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Ennyi kompromisszummal, gyakran elhullo programmal? Kizart. Instant "szar a linux" visszajelzesre lenne jo, semmi masra.
Amugy, a emlitett 140W (minimum?) fogyasztas "idle" (tehat nem komoly szamitas, jatek) szerintem nagyon sok egy asztali pc-nel. Felesegem core2-s gepe legutobb nezve (integralt videokartyaval) 60W-ot (vagy kevesebbet?) fogyasztott, es boven viszi kompromiszum nelkul a web/film/yt/fb stb dolgokat.

A 7 évvel ezelőtt vásárolt desktop gépembe kétmagos processzor volt, és kb. 150 W-ot fogyasztott idle-ben. A mostani i7-es procis gép 40 W körül fogyaszt idle-ben. Mindkét esetben monitor nélkül.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

+1
i5 proci 1 db ssd-vel es 2 db 2.5" hdd-vel idle-ben 40 wattot eszik nalam monitor nelkul es 80 wattot mindent maxra hajta (osszes cpu mag es osszes disk szekvencialisan irva).

nekem ehhez tul nagy kompromisszumnak tunik (5x szorzo kontra nagy teljesitmeny es kapacitas kulonbseg foleg I/O-ban).

Na most direkt megmértem újra. Mint kiderült a 140W-os mérésem régi volt, mert azóta 2 vinyót kiszedtem a gépből (átkerültek a NASba).. Így már csak 125-126W-ot eszik alapjáraton és normál körülmények között is (videó lejátszás teljes képernyőn, böngészés).
# Kikapcsolt állapotban eszik csak a táp 18W-ot.
CPU: AMD Phenom II X3 700e (2009ben kiadott CPU, 2010. november 26 óta van velem.
Innen is látszik, hogy akkoriban még a CPU-k nem figyeltek az energia felhasználásra.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Tippre, ha akarta volna, rendesebben is meg tudta volna oldani, de neki, informatikusnak ez megfelelt. Egy atlag user szamara pl. eleve nem tmpfs-re raknam a bongeszo profilt, hanem SD kartyara, vagy meg inkabb SSD-re, ami kicsit tobb irast is kibir mar. Ezzel a legtobb crash el is tunik a rendszerbol, a maradek meg kb. olyan aranyu, ahogy windowson is crashelnek a progik.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Átlag user eleve nem kezd el tempfs-el játszadozni, cserébe nem crashel az app, de gyorsan elfogy a hely, vagy hosszútávon kinyírja a kártyát (Amúgy SD kártyánál is hasonló problémák vannak - azok se bírják hosszútávon a gyakori írásokat) és cserébe lassítja a progik futását is (a sima kártyák sebessége elég bottleneck forrás tud lenni, főleg random read/write-nál).
Bár pont most néztem, hogy a régi SD/MicroSD kártyák sebességét az eMMC szépen felülmúlja, de a mostanság piacra került MicroSD XC/HC meg az eMMC-t is beelőzi sebesség terén (plusz olcsóbb is), úgy hogy utóbbi az új kártyák esetén már lehet nem lenne akkor probléma.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Most amúgy nem értem miért problémáztok, komolyan.. Ez egyfajta teszt project volt részemről, hogy kipróbáljam, hogy ARM alapokon megoldható e az amit én szeretnék, és ha igen akkor milyen kompromisszumokkal. Ha sikerül megcsinálnom, akkor használom (és leírom, hogy mit és hogyan), ha nem akkor meg eladom, és keresek mást amivel lehet játszani. Tapasztalat szerzésnek szerintem tökéletes (ARM-el még amúgy se volt ilyen szinten dolgom), bukni meg nem bukok rajta semmit, cserébe viszont tanulok. Akkor meg?
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Egy időben én is gondolkodtam ezen, de szerencsére már az x86 se a 140W-nál tart. Ez a gépem: core i3-3220, 8g ram, r9-280 vga, valami ssd, 80+ gold táp (fsp aurum). Na, ez az egész idle-ben 35W-ot fogyaszt, ha kikapcsol a monitor teljesen kikapcsol a vga is, úgy 25W (gondolom ha az integrált intelt használnám, akkor ~30W lenne). Játék közben fölmegy ~200W-ra.
Egyébként ez elképesztő fejlődés, az előző, első generációs c2d alapú gépem 110W-ot evett idle-ben, 140W-ot játék közben.

Persze az arm gépek 5-10W-ja felől nézve a 35W se kevés, de nem is mondtam le a pc univerzalitásáról.

Stimt.. Ezzel én is tisztában vagyok.. Nekem még ilyen szempontból kicsit régi fajta gépem van, és ezért is gondolkodtam egy új irányvonalon amivel le lehetne váltani a régi gépet teljesen. A végén arra jutottam, hogy egy Laptop+kis ARM lapka (már ha bejön) + WOL-al ébresztgethető NAS lesz kb az ami minden igényt le tud fedni (és akkor ebbe bele veszem a játékot is).
Ez a kis project kb az ARM-os részét hivatott lefedni (plusz tapasztalat szerzésnek) meg egyfajta esettanulmánynak szolgált azok számára akik hasonlóban gondolkodnak.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Ha androidot teszel rá problémák 90% eltűnik.Van egy másik image amiben egy debian van az sokkal jobban muzsikál rajta.Xbmc-vel legtöbb filmet viszi akadás nélkül.

Androidnál hogy oldod meg normálisan, hogy ne a touchscreenes marhaságokat erőltesse rá az egérre? Skype kliensnél falra másztam attól, hogy nem volt minden kint szépen 1 képernyőn, hanem kaptam egy kb 30as betűmérettel megáldott ablakot, amiben meg húzkodhattam az egeret..
Másik problémám: Linux alatt a frissítésekkel egy ideig nem lesz gondom szerintem, de az Androidnál nem tudom meddig lesz támogatott a board (igen, van most 4.4.4es Kitkat alá, de 2 év után nem tudom jön e frissítés hozzá).
Félre ne érts, nekem is jobb lenne ha Androiddal sikerülne mindent megoldani (a kedvenc játékom Androidra elérhető, Linuxra nem, meg a Skype-ot se kéne egy emulációs rétegen átlőnöm), de amit én láttam az alapján az androidos irány az nem a desktop felhasználás felé megy.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

"amit én láttam az alapján az androidos irány az nem a desktop felhasználás felé megy."

Mert senki nem tesz érte. A fejlesztők nyilván nem támogatják amíg nem muszáj, mert lusták, nincs rá pénz, idő, a felhasználók pedig elkönyvelik hogy nem erre való, és nem is próbálkoznak. Pedig van jócskán androidos eszköz, ami nem érintőképernyőre van tervezve, hanem billentyűzetre + egérre vagy valami más beviteli eszközre. Android TV, most megjelent a Nexus Player, de ott az a néhány laptop is ami androiddal érkezik, illetve a Google is dolgozik azon hogy Chrome OS alatt menjenek androidos alkalmazások, ahol a billentyűzet + egér az elsődleges.

Azt én elhiszem, hogy van, de az én olvasatomban ha azok az eszközök amiket használni szeretnék jelenleg nem így vannak kialakítva, akkor kb ugyan ott vagyok, csak máshol kell kompromisszumot kössek, vagy hackoljak. A thread meg ugye onnan indult, hogy android esetén a problémák egy része nem játszik (ettől függetlenül szerintem befektetek még 4k HUF-ot egy 16 GB-os microsd-re, és akkor azon meg megpróbálok androidot tesztelni, hátha tényleg ki is lehet hozni belőle valami normálisat)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Ezzel android verzióval tégy próbát.
Ezt debian imaget használom.
Tehetsz egy próbát ezzel skype-al.
Nekem nem volt gond pötyögéssel.Ahogy fentebb is irta kolléga azért van így mert ugye alapból touchscreen nyomatják ezerrel bill+egér kombó meg csak kullog utána.Nekem ez furcsa volt kész androidos laptopon is hogy ez miért nincs rendesen megoldva.

Hát.. Sok változást személy szerint nem érzek a 4.4.4es Kitkat, meg a CM között funkcionalitásban (már mint nem ad több eszközt a kezem alá CM se). A multitasking Android alatt alap járaton nem létezik, a külsős appok meg elég trehány módon oldják ezt meg. A legtöbb app még mindig úgy van megírva, hogy neki mindig fullscreen kell, az appok közötti váltás alapjáraton szintén nincs normálisan megoldva (bár erre van 1-2 használható app), sok progi meg a háttérben is inkább csak vegetál (példa: twitch.tv-t/soundcloud.com-ot nem tudom úgy a háttérbe rakni, hogy a stream hangját tovább is halljam, miközben pl. a többi appot tesztelgetem).
Még 1-2 napot próbálkozok, hogy mit lehet kihozni belőle (ki tudja, külsős appokkal hátha fel lehet normális szintre okosítani), de jelenleg elég ellenszenves a rendszer Desktop szempontból (cserébe a kedvenc játékom natívan megy.. ha mást nem ez azért pozitívum :))

Amúgy az Ubuntu/Debian image kapcsán: Miután az alap Ubuntu image-ből kidobáltam a sok vackot utána már egész kis kezes bárány lett, szóval azzal semmi problémám nem volt (leszámítva az egyetlen FF download bugot, de az nem tudom mennyire Ubuntu specifikus)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Skype verziók
Mycloud player for Soundcloud
Nekem twich-et semmin se sikerült belőnöm úgy hogy rendesen menjen.Windows-on is bugos állandóan.
Én tippre másik böngészővel próbálkoznék androidon de sajnos flash twitch sajátságos se floating browserrel se firefoxxal nem megy."mime type error"

twich amúgy egész türhetően futott a saját kis appjában, de 1 nap szívás után feladtam az Androidos küzdelmemet: Desktopra az használhatatlan az én nézőpontjaim alapján. A multi-tasking az kb az álom kategória (1-2 app engedi, de a legtöbb nem), minden app teljes képernyős (így esélyem sincs normálisan váltogatni köztük), és sok hajlamos átmenni passzív módba ha nem épp azon van a fókusz (amit csinál azt megállítja, aztán majd később visszatérhetsz rá). A másik ami meg bosszant, hogy mindennek külön appot kell telepíteni (1 app böngészésre, 1 app twitchre, 1 soundcloudra, és így tovább), míg Linux alatt ez egy böngészőt jelent és kész.
Elhiszem én, hogy natívan lehet futtatni egy csomó mindent, de az alapján amit tapasztaltam ez számomra sokkalta több kompromisszum, mint Linux on ARM esetén (főleg, hogy a crash se akkora probléma már azóta, mióta chromium lett az alapértelmezett böngésző, így ha a tmpfs miatt valami hullik, akkor az csak 1 oldalt érint, amit egy refreshel meg lehet oldani).
Az már csak hab a tortán, hogy az Android nem tudja lekezelni, ha a képernyő "eltűnik" (mondjuk mert átkapcsoltam a KVM switchet a másik gépre).
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

őőő.. Nem értelek.. Kitkat a kártyán, Google Framework telepít, Appstore-ból Skype felrak, majd mászok falra a felülettől. Milyen OS hiba van itt?
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

egy (linuxos) firefox sunspider vagy octane benchmark eredményt mondanál nekem?

Octane 2.0 - http://octane-benchmark.googlecode.com/svn/latest/index.html
	Firefox
		Octane Score: 3548
		Richards		6365
		Deltablue		3630
		Crypto			4786
		Raytrace		8165
		EarleyBoyer		6994
		Regexp			844
		Splay			4608
		SplayLatency	6915
		NavierStokes	6947
		pdf.js			2451
		Mandreel		2895
		MandreelLatency	1462
		GB Emulator		7886
		CodeLoad		2895
		Box2DWeb		2095
		zlib			7151
		Typescript		5714
	Chromium
		Octane Score: 4079
		Richards		6365
		Deltablue		3630
		Crypto			4786
		Raytrace		8165
		EarleyBoyer		6994
		Regexp			844
		Splay			4608
		SplayLatency	6915
		NavierStokes	6947
		pdf.js			2451
		Mandreel		2895
		MandreelLatency	1462
		GB Emulator		7886
		CodeLoad		2895
		Box2DWeb		2095
		zlib			7151
		Typescript		5714
Sunspider - https://www.webkit.org/perf/sunspider-1.0.2/sunspider-1.0.2/driver.html
	Firefox
		Total:                 1015.6ms +/- 3.8%
		--------------------------------------------

		  3d:                   188.9ms +/- 4.5%
			cube:                78.4ms +/- 6.6%
			morph:               32.4ms +/- 8.5%
			raytrace:            78.1ms +/- 5.0%

		  access:                83.7ms +/- 8.4%
			binary-trees:        14.6ms +/- 13.3%
			fannkuch:            29.2ms +/- 6.8%
			nbody:               21.2ms +/- 9.1%
			nsieve:              18.7ms +/- 12.9%

		  bitops:                52.5ms +/- 13.4%
			3bit-bits-in-byte:    6.9ms +/- 14.2%
			bits-in-byte:        13.9ms +/- 20.1%
			bitwise-and:          9.9ms +/- 13.8%
			nsieve-bits:         21.8ms +/- 11.9%

		  controlflow:           13.2ms +/- 17.8%
			recursive:           13.2ms +/- 17.8%

		  crypto:               110.8ms +/- 12.1%
			aes:                 53.9ms +/- 14.5%
			md5:                 32.6ms +/- 15.1%
			sha1:                24.3ms +/- 21.2%

		  date:                 125.6ms +/- 3.4%
			format-tofte:        54.4ms +/- 3.7%
			format-xparb:        71.2ms +/- 4.4%

		  math:                  66.9ms +/- 8.1%
			cordic:              18.0ms +/- 12.8%
			partial-sums:        37.8ms +/- 6.1%
			spectral-norm:       11.1ms +/- 8.3%

		  regexp:                60.5ms +/- 0.8%
			dna:                 60.5ms +/- 0.8%

		  string:               313.5ms +/- 5.7%
			base64:              39.1ms +/- 8.6%
			fasta:               44.1ms +/- 6.2%
			tagcloud:            92.8ms +/- 4.9%
			unpack-code:         97.7ms +/- 5.8%
			validate-input:      39.8ms +/- 7.4%
	Chromium
		Total:                 1023.5ms +/- 0.4%
		--------------------------------------------

		  3d:                   186.8ms +/- 1.0%
			cube:                53.5ms +/- 1.4%
			morph:               64.3ms +/- 1.2%
			raytrace:            69.0ms +/- 1.6%

		  access:                78.6ms +/- 2.6%
			binary-trees:        10.2ms +/- 3.0%
			fannkuch:            27.0ms +/- 1.2%
			nbody:               25.2ms +/- 1.8%
			nsieve:              16.2ms +/- 12.3%

		  bitops:                49.5ms +/- 1.8%
			3bit-bits-in-byte:    5.9ms +/- 3.8%
			bits-in-byte:        12.4ms +/- 4.0%
			bitwise-and:         13.5ms +/- 2.8%
			nsieve-bits:         17.7ms +/- 2.0%

		  controlflow:            8.9ms +/- 2.5%
			recursive:            8.9ms +/- 2.5%

		  crypto:                99.3ms +/- 1.0%
			aes:                 41.4ms +/- 2.7%
			md5:                 29.7ms +/- 1.2%
			sha1:                28.2ms +/- 2.9%

		  date:                 130.6ms +/- 1.0%
			format-tofte:        64.6ms +/- 2.0%
			format-xparb:        66.0ms +/- 0.9%

		  math:                  80.2ms +/- 0.4%
			cordic:              19.0ms +/- 0.0%
			partial-sums:        47.1ms +/- 0.9%
			spectral-norm:       14.1ms +/- 1.6%

		  regexp:                33.1ms +/- 1.2%
			dna:                 33.1ms +/- 1.2%

		  string:               356.5ms +/- 0.4%
			base64:              39.6ms +/- 1.3%
			fasta:               49.2ms +/- 0.6%
			tagcloud:           129.0ms +/- 0.6%
			unpack-code:         94.2ms +/- 1.1%
			validate-input:      44.5ms +/- 0.8%

szerk: mind2 mérésnél láthatóan csak az 1ik core volt használatban.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Összehasonlításként itt a mostani Desktop PC-m mérése (Windows 7)

Octane - http://octane-benchmark.googlecode.com/svn/latest/index.html
	Firefox
		Octane Score: 10010
		EarleyBoyer		17170
		Regexp			1240
		Splay			7826
		SplayLatency	3451
		NavierStokes	12367
		pdf.js			7344
		Mandreel		9815
		MandreelLatency	9872
		GB Emulator		10179
		CodeLoad		9164
		Box2DWeb		10518
		zlib			27932
		Typescript		14806
	Chrome
		Octane Score: 12963
		Richards		17323
		Deltablue		20616
		Crypto			13089
		Raytrace		27084
		EarleyBoyer		21246
		Regexp			2220
		Splay			11267
		SplayLatency	14907
		NavierStokes	15164
		pdf.js			8662
		Mandree			l9189
		MandreelLatency	7002
		GB Emulator		25399
		CodeLoad		8948
		Box2DWeb		11881
		zlib			20305
		Typescript		17744
Sunspider - https://www.webkit.org/perf/sunspider-1.0.2/sunspider-1.0.2/driver.html
	Firefox
		Total:                  335.2ms +/- 0.7%
		--------------------------------------------

		  3d:                    62.4ms +/- 2.6%
			cube:                21.1ms +/- 5.2%
			morph:               15.9ms +/- 1.4%
			raytrace:            25.4ms +/- 4.0%

		  access:                26.2ms +/- 3.6%
			binary-trees:         4.3ms +/- 17.6%
			fannkuch:            10.5ms +/- 3.6%
			nbody:                5.6ms +/- 6.6%
			nsieve:               5.8ms +/- 5.2%

		  bitops:                17.1ms +/- 3.7%
			3bit-bits-in-byte:    1.7ms +/- 20.3%
			bits-in-byte:         5.1ms +/- 4.4%
			bitwise-and:          2.5ms +/- 15.1%
			nsieve-bits:          7.8ms +/- 3.9%

		  controlflow:            3.2ms +/- 9.4%
			recursive:            3.2ms +/- 9.4%

		  crypto:                29.2ms +/- 3.4%
			aes:                 14.5ms +/- 7.4%
			md5:                  8.2ms +/- 3.7%
			sha1:                 6.5ms +/- 5.8%

		  date:                  43.0ms +/- 2.4%
			format-tofte:        18.1ms +/- 2.9%
			format-xparb:        24.9ms +/- 3.4%

		  math:                  27.8ms +/- 2.7%
			cordic:               5.3ms +/- 6.5%
			partial-sums:        19.1ms +/- 2.1%
			spectral-norm:        3.4ms +/- 14.7%

		  regexp:                12.2ms +/- 2.5%
			dna:                 12.2ms +/- 2.5%

		  string:               114.1ms +/- 1.8%
			base64:              12.8ms +/- 6.9%
			fasta:               13.5ms +/- 4.5%
			tagcloud:            32.7ms +/- 2.3%
			unpack-code:         40.3ms +/- 1.9%
			validate-input:      14.8ms +/- 3.1%
	Chrome
		Total:                  332.4ms +/- 1.9%
		--------------------------------------------

		  3d:                    70.2ms +/- 6.5%
			cube:                24.9ms +/- 18.3%
			morph:               27.5ms +/- 3.5%
			raytrace:            17.8ms +/- 1.7%

		  access:                22.3ms +/- 2.6%
			binary-trees:         2.2ms +/- 13.7%
			fannkuch:            10.4ms +/- 3.5%
			nbody:                5.6ms +/- 6.6%
			nsieve:               4.1ms +/- 5.5%

		  bitops:                20.7ms +/- 1.7%
			3bit-bits-in-byte:    2.0ms +/- 0.0%
			bits-in-byte:         7.1ms +/- 3.2%
			bitwise-and:          4.0ms +/- 0.0%
			nsieve-bits:          7.6ms +/- 4.9%

		  controlflow:            2.9ms +/- 7.8%
			recursive:            2.9ms +/- 7.8%

		  crypto:                26.1ms +/- 2.4%
			aes:                  8.9ms +/- 2.5%
			md5:                  8.2ms +/- 3.7%
			sha1:                 9.0ms +/- 3.7%

		  date:                  29.0ms +/- 1.6%
			format-tofte:        15.1ms +/- 1.5%
			format-xparb:        13.9ms +/- 2.9%

		  math:                  34.9ms +/- 1.8%
			cordic:               8.1ms +/- 2.8%
			partial-sums:        21.4ms +/- 2.3%
			spectral-norm:        5.4ms +/- 6.8%

		  regexp:                11.6ms +/- 3.2%
			dna:                 11.6ms +/- 3.2%

		  string:               114.7ms +/- 0.6%
			base64:              10.0ms +/- 3.4%
			fasta:               17.0ms +/- 2.0%
			tagcloud:            40.1ms +/- 1.0%
			unpack-code:         34.5ms +/- 1.5%
			validate-input:      13.1ms +/- 1.7%

____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Hmm.. Ez eddig nem jött szembe. De most hogy utána néztem el kell ismerjem, hogy valóban jobb választásnak tűnik ár/érték arányban is hasonló feladatokra (bár a ChromeOS-t tutira Linuxra cserélném első körben).
Ettől függetlenül úgy vélem, hogy ennek is van helye a piacon (ahogy a RasPi/BananaPi-nek is - amiket amúgy ár/érték arányban szerintem maga után is utasít), bár tény, hogy tömegigény szerintem se lesz belőle (a legtöbb ember nem szeret vacakolni ilyenekkel (legyen a cél bármi is), inkább vesznek valami kész terméket)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Én már mióta megejelent az első rpi, egy ilyenre utazom, várok türelmesen, hogy elegendő legyen a teljesítménye, miközben ne lépje túl az általam megszabott árkeretet.
Most már éppen elegendő lenne a teljesítmény, pár évvel ezelőtt tökéletes lett volna, de a jövőre gondolva mégsem merem bevállalni. Ráadásul az utóbbi 1-2 évben felzárkózott az intel ebben a szegmensben.

Az odroid XU 3, a 4 cortex-a15-tel már ütős lenne, de az meg baromi drága. :(

Szerintem vársz egy kicsit még, és lesz használható ár/érték arányban is, bár minél többet gondolkodok rajta annál világosabb lesz, hogy egy teljes Desktopot (minden megkötés nélkül) persze sose fog tudni leváltani (pont a grafikai képességek miatt, amikre a játékok elég masszívan támaszkodnak), viszont általános eszközként, avagy cél hardware-ként tökéletesen megteszi már most is szerintem -> jelen odroidból én most pont egy home surveillance rendszert tervezek majd kiépíteni (semmi komoly, 2 mpjg streamet támogató kamera, motion detection, NAS-on és neten tárolt adatok, plusz 2 mozgás érzékelő) ami viszont 7x24ben futhat majd alacsony energiaigények mellett

# Rpi például a motion detection-nél nálam elhullott, mert a CPU-ja nem bírta megfelelő sebességgel feldolgozni a bejövő adatot, de ahogy nézem itt ez már nem lesz probléma.

Aki meg Androidra szeretne fejleszteni, annak szintén hasznos lehet egy ilyen (bár nekik az Odroid-C1 lehet az ára miatt vonzóbb), mivel egy emulátorhoz hasonlítva egy ilyen teljesítménye messzemenőleg jobb
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

A vicc, hogy egy ideje vannak ilyenek, bár ahogy nézem csak az AMD próbálkozott a fejlesztéssel (még 2011ben) az utóbbi időkben (DDR2 compatibility), Intel megált DDR2nél

-> A Yonah családban lévő U2500 és a Dothan családban lévő M series procik mind megáltak DDR2-nél

-> Az AMD oldalról az APU processzorokkal jött el ez a lehetőség az Ontario-tól, a C series CPU-kkal: 9W TDP, 2x1 1-1.3 Ghz CPU core (A C-60as esetében), DDR3 és teljes x86 compatibility.

Utóbbi jó szolgálatot is tesz a NAS-omban (Asus C60M1-I alaplappal)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Na, ezekről lemaradtam.. Köszi szépen a kiegészítést. Akkor viszont az alternatíva már egy ideje adott, egyedül az árát kéne lenyomni hogy az ARM-el tudjanak versenyezni.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Nincs mit. :) Integralt procis alaplapok kozott erdemes nezelodni, ott szoktak feltunni ezek a kis fogyasztasu procik. Illetve vannak barebonok is ilyenekkel.

Pl: 10 wattos 4 magos Celeron:
http://ipon.hu/webshop/product/asrock_q1900b_itx/636689

5 wattos Atom:
http://ipon.hu/webshop/group/alaplap/40/?srcFtr_39=2107

Tudom, anno amikor a NAS-omat epitettem akkor ezt a temat elegge korbejartam. Viszont nagy meglepetesemre a legtobb manapsag kaphato on-the-board CPU-s lapkaknal mind 1-2 SATA port van, vagy ha tobb akkor is csak SATA2 (vagy DDR2es memoria). Nagyon nem is talaltam olyan uj lapkat, amit egy min. 4 bay-es NASba bele lehetett volna normalisan tenni. Ez annak a fenyeben mondjuk viccess volt, hogy pl 1-2 eves alaplapokban ez mar benne volt, de az ujjakbol valahogy kikopott.
# De itt mar kicsit off topicok vagyunk
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Egészségedre :) Ha nem nagy kérés, akkor az igényeket le tudod írni (mit néztél, mire szánod?)
# Engem mondjuk a notis RAM kicsit elriasztott volna, tekintve, hogy az Asus C60M1-I-embe sima desktop lapka is teljesen jó (és abban még van 5 SATA3as port is)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

A notis ram nem zavart, pont volt elfekvőben bele való. Sata3 nekem szintén nem létfontosságú.

Az igények teljesen általánosak, böngészés a fő feladat egy r=1-nek sem nevezhető júzernél. Itt éreztem a szűkösnek az arm lapokat.
Ezenkívül nyomtató illetve torrent szerver feladatokat lát el, illetve biztonsági mentés készül rá 2 másik gépről. Viszont nem állandóan fut, ha kell, wol-al van felébresztve.

Otthoni környezet, egy már igencsak koros alapjáraton 150w-ot fogyasztó gép lett lecserélve.