Kell-e nekem okostelefon?

Úgy néz ki, hogy kapok egy 530ds Lumia telefont. Erősen gondolkodok, hogy mitévő legyek: (1) vegyem használatba a kici kínai butatelefonom helyett, vagy (2) inkább egyszerűen adjam tovább?Érvek a váltás ellen:

  1. hiányzik nekem, hogy a telefonszámok átvitelével tökölődjek?
  2. jelentős visszalépés akkuidőben
  3. SIM inkompatibilitás x2, utánajárás x2
  4. több funkció, több bug, instabilitás: röhejes, milyen problémákkal kínlódnak néha ismerőseim az okostelefonjukon
  5. egy-két év múlva lesz jobb készülék, amire inkább érdemes váltani
  6. butatelefont használni egyre menőbb =)
  7. a krumplistészta legyen krumplistészta, a mobiltelefon legyen mobiltelefon
  8. ha eladom, az árából teletankolhatom az autót, vagy megvan egy nagybevásárlás (de Istennek hála, nem ezen múlik egyik sem)
  9. legalább a telefonomnál okosabb lehetek =)

Érvek a váltás mellett:

  • 2015-öt írunk pár napon belül
  • informatikával foglalkozom, illő, hogy alaposabban ismerjem ezt a rendszert is
  • beépített fényképezőgép
  • írhatok rá programot
  • GPS, térkép, sports-tracker, néhány egyéb értelmes alkalmazás
  • legalább a telefonom legyen okos, ha már én nem vagyok =)

Mit hagytam ki?
Személyes tapasztalatok az okosra váltásról? Volt-e aki megbánta, vagy visszaváltott?

Update 2015/03/06: két hónapig használtam mobilnetes simmel, elég megbízhatóan működött, pár napja pedig a rendes sim kártyával telefonnak is ezt használom. Ideje visszamenőleg áttekinteni az ellenérveket:

  1. Telefonszámok átvitele: takarítás két napi békávézás alatt (400->220 bejegyzés), utána 40 percnyi ügyeskedés az adatátvitel körül
  2. akkuidő: igen, pech, kellemetlen, ezt buktam (itt most töltőre tettem a telefont, s most folytatom a gépelést)
  3. SIM inkompatibilitás: egyik SIM-et cseréltem, mert a Telenor normális és ingyen cseréli (15 perc), sőt még a számokat is átmásolják (nagy piros pont), a Vodafone viszont ki akar rabolni, így azt a SIM-et valószínűleg magam nyírom meg vagy ki, aztán lehet, hogy átviszem a számot máshová
  4. instabilitás: az alaprendszer elég stabil és reszponzív, eddig csak a onedrive alkalmazás tudta megbillenteni (újraindult az egész), de úgy tűnik, hogy segített rajta az alkalmazás frissítése. Két hónap alatt egyszer sem kényszerültem "hátha attól meggyúgyul" típusú újraindításra.
  5. lesz jobb: az biztos, mindig
  6. butatelefont használni egyre menőbb =) : az én koromban ez már mindegy =)
  7. a krumplistészta legyen krumplistészta, a mobiltelefon legyen mobiltelefon : mobiltelefon minőségében is szinte hozza azt a szintet, mint amit a kínai vacak tudott
  8. ha eladom, az árából... : igaz, ezt is buktam
  9. legalább a telefonomnál okosabb lehetek =) : kibírom így is =)

A másik oldalon, amik pozitívumnak bizonyultak:

  • beépített fényképezőgép
  • GPS, térkép
  • onedrive jegyzetek, táblázatok, fotók meglepően jól használhatók
  • mobil token
  • céges levelezés + naptár mindig kéznél, amikor én akarom használni, de beállíthattam úgy, hogy ne kapjak értesítéseket

Egyelőre nem bántam meg a váltást.

Hozzászólások

Szerintem, ha felmerult a kerdes benned, akkor inkabb tankold tele a kocsit.
Amire valoban szukseged van, az altalaban nem okoz ilyen komoly dilemmat....

En inkabb abbol az iranybol kozelitenem meg, hogy mikre hasznalhatod meg:

Pl amire en hasznalom:

Cikkek egyes ujsagok elektronikus valtozatanak ezen olvasasa
Web bongeszes
Emailek kezelese
Ha nem vagyok laptop kozelben akkor ezen tudok mozgatni nagy fileokat is akar SharePoint oldallal syncelve stb stb
Telefonszamok atvitelevel egyszer kell foglalkozni. Nekem egy activesynces accountom van barmikor telefont cserelek a telefonkonyvem mar a telefonon el is erheto mindenfele masolgatas nelkul ugy ahogyan en elmentettem minden adattal egyutt.Ugyanigy a naptaram taskok stb

Én is inkább így közelíteném meg. Nekem mostanában egyre kevesebb időm van gép előtt ülni és azt csinálni, amit akarok. Amikor pl. úgy jön ki a helyzet, hogy várok a kocsiban, vagy akárhol, akkor végre elolvasom a HUP-ot ( :D ), az emailjeimet, chaten ráírok valakire akivel rég beszéltem, szóval kellemes dologgal töltöm az időt. A másik a kamera, egy fényképező sosincs kéznél, amikor szituáció van.

Lumia szerintem tetszeni fog. Okosnak okos, gyors, jól összerakott telefon.

Szerintem is jó választás a Lumia 530. Képességeihez képest brutálisan olcsó telefon. Ha jól sejtem, ennek az az oka, hogy nem mondható nyereségesnek a gyártása. No de ez nem a te bajod. Ami viszont érdekes, hogy az MS - a piaci elterjedtség miatt - elsődleges app platformjának az iOS-t és az Androidot tekinti. És ezzel nincs egyedül. Úgy néz ki, a WinPhone halott, annyi neki, kész, kimúlt.

De szerver oldalon sincs a Win az MS fókuszában. Linux-Docker-Kubernetes mámorban úszik. Az Azure-t is ebbe az irányba tolja. A desktop még virul... egyelőre.

Mivel úgyis kapod. Próbáld ki. Nem tetszik eladod. :D
Szvsz, Senkinek nem volt rá szüksége amíg nem voltak ezek a vackok elterjedve. Táblagéppel is ugyan ez volt. Nem jó semmire. Lassan meg ott tartunk hogy már minden háztartásba van innen-onnan (legalább) 1.
Igazából csak akarni kell. Ha akarod hogy legyen találsz rá valamit ami miatt használod. Lásd saját ötleted gps, térkép, sports-tracker.

Nekem pl nincs ilyen instabilitás, bug problémás gondjaim. És jobban szeretem a mostani telefonkönyvet mint ami az előző pár ezer forintos lg-ben volt. + van egy vaku ami jó zseblámpának. Előtte nem voltam egy nagy zseblámpás. Most meg minden szil-szarért már nyomom be. Az h 2 naponta fel kell tölteni... Igazából nem jelent problémát. Gépbe és telefonba az usb bedug és csók. Feltölt. Mivel informatikába dolgozol. A töltés nem hiszem h gondot jelent.

Puding próbája az evés. D:

Melóba menet beugrottam egy himihumi GSM boltba, és 800 Ft-ért vettem egy mini-micro-nano átalakító készletet.

(Amúgy semmi szükségem nem volt rá, de ingyen kivágták nekem a SIM-et, aztán gondoltam hogy így nekik is van kis bevételük, nekem meg talán jó lesz valamire. Hát arra lett jó, hogy kölcsönadtam valakinek aki nem hozta vissza, és már nem is emlékszem hogy ki volt. De legalább kevesebb szemét van a táskámban. :))

Rozsaszineknel ingyer cserel, mind elofizeteset, mind feltoltoset. Az mas teszta, h a feltoltoshoz kellett kicsit rohangalni, mert az adott idoszakban 3 kozelunkben levo t-pontban sem volt megfelelo cserekartya. Es mivel egyik keszuleket se forgalmaztak soha ami miatt cserelni kellett, nem kulonosebben problemaztak (annyira, hogy amikor a vegso csere megtortent, meg se kerdeztek milyen telefonhoz kell).

> jelentős visszalépés akkuidőben

Butitsd le a mostani tudasara es osszemerhetok lesznek. Egyebkent miert zavar, ha tolteni kell? Ezert nem fognak kinezni a tarsasagol a barataid..

> több funkció, több bug, instabilitás: röhejes, milyen problémákkal kínlódnak néha ismerőseim az okostelefonjukon

Megintcsak butitsd le es nem lesz a masiknal tobb ilyen gondod.
Egyekent nem tudom az ismeroseid milyen problemakkal kuzdenek, de vannak rosszab meg jobb eszkozok, mint minden mas hasonlo muszaki cikknel. Fokozottan igaz ugyanez az emberekre leforditva is.

egy-két év múlva lesz jobb készülék, amire inkább érdemes váltani

> Ha varsz a halalod napjaig, valoszinuleg akkor lesz a valaha legjobb. Varj addig, es akkor a legjobbat kapod meg.

> butatelefont használni egyre menőbb =)

Attol nem leszel se okosabb, h van egy lumiad, MI nincs benne.
Ugyanigy a csajok sem fognak csungeni rajtad, csak attol, hogy nincs. Nem ezen fogsz cool lenni.
Valoszinuleg a kornyezetedben egyedul te osztod a fenti nezetet.

> a krumplistészta legyen krumplistészta, a mobiltelefon legyen mobiltelefon

Egy nev az legyen a neved....megis szamokat hasznalsz helyette.

Apám 3 éves buta nokiájában akkut kell cserélni lassan. A 3 éves okostelóm akkuját ma is naponta töltöm, mint mindig. Igaz ma már nem igazán azt használom, "csak" backup telefon és ébresztőóra a funkciója, de azért még bírja.

Tapasztalatom szerint egyébként a legnagyobb fogyasztó a kijelző, de ez adja az "okostelefon" használhatóságának nagy részét is. Szóval valamit valamiért...

10 evig hasznaltam a 3210-et, egy ideje Lumia 630 van a kezemben.
kiprobaltam, butatelefonkent hasznalva ( telefon + sms es semmi mas ) 4 nap utan kozolte, hogy akkor o most atvalt takarekos modba. az aksira ekkor meg 20% toltest irt.
igy hasznalva 300 toltesi ciklussal szamolva kijon kb. 3.5 ev, de allitolag ez az aksi kibir 500 toltest is, utana meg a mai felgyorsult tempo mellett ugyis telefonvaltas lesz.

Épp az elévülés a problémám. Az enyém nem évült el, használom 7 éve, és nem tervezem lecserélni. Ha ritkábban kell tölteni az akkut, akkor ugyanannyi töltés-kisütés ciklus hosszabb élettartamot jelent.

A másik gondom az érintő kijelző. Vagy vékony kesztyűben kellene használni, vagy mancos lesz. Ráadásul a nem létező gombokat nem érzem.

Tabletre is úgy nézek, hogy ez meg mire jó. Scriptelni nem nagyon tudom, mint egy desktop gépen az oprendszert, tehát kb. az van, amit a képembe nyomnak, az meg olyan is.

Szerk.: Ja, és még valami: a méret. A mostani telefonom befér egy kis tárcába, az okos nem tenné ezt. Szükségszerűen nem tud kicsi lenni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Félreértettél. Nem kesztyűben akarom használni, hanem a kijelző összemaszatolását kesztyűvel lehetne meggátolni. Vagy úgy, hogy van billentyűzetünk, s nem nyúlkálunk a kijelzőhöz.

A gépem 6 éves, ha jól emlékszem, de ez most hogy jön ide? RAM-ot tettem bele azóta, meg CPU-t cseréltem. Ezekkel én úgy vagyok, hogy tartós fogyasztási cikkek, s mint a nevéből következik, nem néhány hónapra veszem őket.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Elég sokan, sok helyen használnak érintőképernyős eszközöket, és nem jelent problémát a kijelző koszolódása. Senkinek sincs cukorból a keze, úgyhogy meglehet mosni, és a kijelzőt is lehet tisztítani...
A géped úgy jön ide, hogy az is elavul pár év alatt - te írtad, hogy hat év alatt cseréltél CPU-t, növelted a RAM-ot; Ezeket az elavulás elleni hardverfrissítéseket egy egybeépített eszköz esetén nem tudod megtenni, tehát marad a csere egy újabb, nagyobb tudású készülékre.

Ez attól függ, miről van szó. PC-nél a sebesség, memória méret, fogyasztás lehetnek szempontok, de egy cél hardware esetében, mint amilyen a telefon, nem látom indokoltnak. Pontosan ugyanúgy mozgatom a számat most is a telefon közelében, s ugyanúgy tartom a telefont a fülemhez, mint 7 évvel ezelőtt. Számomra nem avult el, hiszen nem változtak a telefonálási szokásaim, az SMS-t és épp úgy írom, olvasom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nézd, nyilván értem, a lelkem mélyén magam is „kocka” vagyok, csak valahogy ez nem érintett meg. Utazás közben inkább a környezetre figyelek, az embereket nézem, semmi szükségem arra, hogy mesterségesen elszigeteljem magam, falakat építsek magam köré.

Amit sokan okostelefonon intéznek, arra nekem a PC való. Kommunikálni - levelezés, fórum, böngészés -, tanulni, programozgatni, kiélni szellemi ámokfutásaimat.

Nekem az okostelefon kijelzője vagy kicsi, vagy, ha elfogadható lenne, akkor a telefon már nem telefon méretű. A billentyűzet nem valódi, nem tapintható, csak maszatolni lehet, a platform nem elég nyílt, nem igazán szkriptelhető, mint a desktop linuxom. Az alkalmazások szegényesek, ha hirtelen telefonon szeretnék szűrőt méretezni, Gauss-eliminációt csináltatni sokszor, Bode-diagrammot rajzoltatni logaritmikus skálán, azt hiszem bajban lennék. Ezen nagyon nem segít, ha van 2048, meg Angry Birds. Akkor már maradjon a telefon az, amivel telefonálni lehet, a PC meg a nyílt platform, amit nem hordozok, de amivel szinte bármit megoldok. Meg a telefon hardware-ben is viszonylag gyengécske. Azt sem tudom, hardware virtualizációt támogatja-e. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem vagyok mai gyerek, de bírom, amikor ezzel az "elszigetelődéssel" érvelnek. (Láttam olyan képet, ahol játszanak a gyerekek egymással -90'-es évek, meg nyomkodjáka a telefonjaikat -napjaink )
Nos, én ha utaztam a 80' években, akkor walkman volt a fülemen és legalább egy könyv volt nálam és egy-két újság vagy keresztrejtvény.
Most a zenét a telefonomon hallgatom, ebookom van, igaz előfordul, hogy előveszem a lapost, amikor normálisan van 3G, amerre járok. Akkor általában a híreket olvasom el. Nem érzem a különbséget.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Igaz, hogy nincs különbség, de én zenét sem hallgatok utcán. Nem nagyon tudok többfelé figyelni. Ha a zenére figyelek, kb. az első arra jövő autó elütne, ha a forgatagra, még azt sem tudnám, kitől hallom a zenét, azt végképp nem, hogy mit. Nekem érdekesebbek az emberek annál, mintsem teljesen bezárkózzak a burkomba ilyenkor is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem azt írtam, hogy nincs igazad. Mások vagyunk. Az viszont nem igaz, hogy az elmúlt 5 év, amióta igazán elterjedtek az okos telefonok, tabletek, annyira elszigetelné egymástól az embereket.
Én 85' környékén kaptam meg az első walkaman-t, még nyugatról. Azóta ha utazom zenét hallgatok. (Persze később discman, mp3 lejátszók, ma már telefon.) Olvasni meg már jóval előbb elkezdtem :) . Persze nem séta közben. Vonaton, buszon, metrón, stb.
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Vonaton hallgatok zenét, de ha utcán megyek, aktív résztvevője vagyok a forgalomnak. Amúgy a háttérzaj dinamikája is meglepően nagy, vagy állandóan hangerőt kellene állítani, vagy csendesebb útszakaszokon leszakadna a fülem a zenétől, vagy hangosabb útszakaszokon semmit sem hallanék belőle.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jó, csak a szál okostelefon használatból indult, a zenehallgatás vélhetően gyalogosként, fülessel érthető. Az agybadugóssal ugyan igazad van, de szerintem az kifejezetten veszélyes, ha nem reagál valaki az utca zajaira. Élet múlhat rajta.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Persze, de az autós zenehallgatásra is ugyanaz igaz, mint a gyalogosra. És szerintem se autósként, se gyalogosként se célszerű annyira hangosan zenét hallgatni, hogy teljesen elnyomja a környezet zajait. Én pl. egy szirénát vagy egy dudát mindig meghallok, és sajnos a hangos gépjárművel közlekedő faszparasztokat is.
És mindenképp érdemes defenzíven közlekedni gyalog is, én a zebrán még zöld lámpánál is csak úgy megyek át, hogy nézem a kocsikat, volt már hogy így kerültem el némi kórházi tartózkodást (telefonáló béemvésnek nagyon sürgős volt).

Ha meg tudod ideologizálni magadnak, hogy miért nem kell neked okostelefon, nos, akkor neked nem kell. De hogy sorban:

- kicsi a kijelző: mivel egy 24 colos monitor nem fér el a zsebedben, azért ez valamilyen szinten érthető.
- valódi billentyűzet: ha neked gombok kellenek, amit nyomogass, akkor ott van a blackberry
- nyílt platform: androidnál mi kell nyíltabb? de van egy rakás másik platform, ami full OS, úgy hegeszted, ahogy akarod. Az más kérdés, hogy mennyi értelme van.
- Szűrő méretezés, gauss-elimináció, stb.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.brixzen.gausseliminat…
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mathworks.matlabmobil…

stb.

de ha ilyen jól meg tudod ideologizálni magadnak, hogy miért nem kell telefon, akkor neked tényleg nem kell.

Ennek is van azért valamilyen evolúciója, mert anno a Galaxy Spica jobban gyűjtötte az ujjlenyomatokat, mint a jelenlegi S5 mini, vagy Galaxy Express LTE készülékeim... Útközben még volt egy Galaxy S Advance, az meg átmenet volt a kettő között ilyen szempontból...
Mivel koszos helyen melózom és most annyira nem olcsó készülékeket használok nálam az lett amúgy opcionális megoldás, hogy ne dörzsöljem bele a port az ujjamról a kijelzőbe, hogy a melósruha tollzsebében tartok egy kapacitív ceruzát a legolcsóbb fajtából. Ha több mint kettő akkor azzal veszem fel a telefont... Az, ha a telefon koszos lesz annyira nem hat meg, berakom a csap alá, és lemosom...
- - - - - - - - - - - -
Magyar égre, magyar ufót.
300hsz feletti topicot nem olvasok.

Részemről 3 éve váltottam, igaz, droidra. Kell. Már csak a munka miatt is jól jöhet.

Ha volna olyan butatelefon ami kepes Google-al ertelmesen szinkronizalni es nem irdatlanul nehezkes a kezelese, gondolkodas nelkul valtanek vissza. Jelenleg egy iPhone 4S-t nyuzok, de latom hogy jovore megint bele kell tolni x szaz eurot, amit nem erzek jogosnak ahhoz kepest, hogy TELEFONALNI szeretnek a keszulekkel. Ja arrol nem is beszelve, hogy amiota az okostelefonok megjelentek, a mobilhalozaton a hangminoseget mikroszkoppal kell keresni, ugyhogy inkabb telefonalok mar szamitogeprol.

--
Pásztor János
Üzemeltető Macik

A szifon nem tud a guglival szinkronizálni? Mert butának elég buta... Már ha az Androidos készülékekhez mérem... :-D
A hangminőség érdekes, nekem nincsenek problémáim vele, hálózaton belül, és vezetékes/VoIP irányban sem. Jó, nem egy high-end élmény, de nem is ez az elvárt minőség :-P

A szifon boldogan szinkronizal a Guglival, de en orulnek ha nem kellene sok szaz eurot kolteni egy telefonra. Es igen, elnyuttem nehany androidos telefont is mielott visszavaltottam iPhonera. Majd ha az android is tud call handoffot, akkor megnezem ujra.

A hangminoseg meg nagyban fugg a szolgaltatotol is, a nagy nyugati Ausztriaban botranyos a mobilhalozatok minosege.

--
Pásztor János
Üzemeltető Macik

Gondolom ilyesmi volt a háttérben, (bár feltételezém, hogy annyi esze volt, hogy kilépett) de őszintén szólva engem eléggé zavar az apple azon hozzáállása, hogy mindenféle szabványos hívásba ilyen szinten beleül. Ha kérdés nélkül mobilneten terelte át a hívást, akkor azért, ha valahogy csinált egy call redirectet a másik simre, akkor meg azért. Ugyanez smssel is, ne tudja már jobban, meg ne akarjon már a mobilhálózat felett stikában mást csinálni...

Nem redirecteli a masik SIM-re, kihangositokent hasznalja a masik keszuleket. Az SMS meg az iCloud accountodon keresztul szinkronizalja. En szemely szerint szeretem, mert sajnos a mobil halozatok hihetetlenul butak, semmit nem ujitanak. Ha zavar, kapcsold le. Megvan ra a telefonban az opcio.

--
Pásztor János
Üzemeltető Macik

Én tuti nem kapcsolom le, mert nincs iphoneom, meg nem is lesz, érdemei elismerése mellett nekem egyszerűen nekem nem áll kézre (mac-ek dettó), ráadásul mióta az 5ös környékén (asszem) átfestették, azóta még úgy is néz ki, mint amibe belehánytak a csillámpónik... (szerintem. másnak ettől még tetszhet). Ezzel együtt kicsit fura azért, hogy egy simcserével simán megjátszotta ezt, de elhiszem, hogy user error.

SMSnél meg nem a syn a bajom, hanem az, hogy ha jól emlékszem sikerül applebácsinak eléggé lukra futni azzal, hogy beregisztrálta, hogy ez apple, aztán ingyért küldte köztük, akkor is, mikor már nem is i-zé volt a telefonon. Illetve hát akkor csak próbálta volna, még külön toolt is kellett kiadniuk, ha jól emlékszem.

Értem én, hogy a mobilhálók szarok, sok szempontból szerintem is, azzal sincs bajom, hogy valaki értelmesebben szeretné csinálni (max, ha nekem az ő iránya nem tetszik, akkor nem használom), de ez a dugjuk el a user elől, és a háttérben mutyizzunk, ez szeritem nem vidám....

Ha te főként csak telefonálásra használod az iPhone-t, akkor nagyon rossz lóra tettél, mert sok jó dolog van az iPhone-ban, de a telefonálás hangminősége, megbízhatósága az egyik, amit nem pozitívumként sorolnék fel az iPhone mellett.

--
trey @ gépház

Neked is van olyan jelenség az iPhone-nal, hogy kicsöng a telefon, felveszed és 1-2-3 másodpercig (változó) nem hallasz semmit, vagy a másik oldal nem hall semmit?

Ezt Telenorral, T-vel és Vodafone-nal is tudjuk reprodukálni iPhone 4, 5, 5S-sel. iPhone 6-tal még nem teszteltük.

Pl. nekem ez kompletten elmúlt, miután más telefonra váltottam és a hangminőség is nagyságrendekkel jobb. A szolgáltató ugyanaz.

--
trey @ gépház

Igen, bar ez kb az 1 masodpercnel marad meg. Ezen felul barmilyen iOS 8 eszkoz rendszeresen produkalja azt (nem csak nalam), hogy ha egyik cellabol atvaltok a masikba vagy wifirol atmegyek mobilhalora, megakad es vagy csak 2G-n vagy egyaltalan nem jon ossze az adatkapcsolat.

A kovetkezo telefonvaltasnal majd megint elgondolkozom azon, hogy mi lesz a jo nekem, de nagyon elegedetlen vagyok a mobilpiaccal ugy kompletten. Nagyon sok dolog tetszik az alma oprendszerben, mas dolgokert meg olni tudnek.

--
Pásztor János
Üzemeltető Macik

Kolléga pár hónapja vett egy iPhone nemtomhányat és a következők szerint működik.

- Ha én hívom és ő fogadja a hívást akkor pár másodpercig nem hallom amit mond. Beleszól, hogy halló de én nem hallom ezért várok hogy mi van, ő meg vár hogy mit akarok.
- Nagyon sok esetben nem lehet (csak nagyon halkan) hallani amit mond. Olyan mintha befogná a mikrofont.

Akkuidon azert sokat dob, hogy ha kikapcsolod a 3g-t, ha csak nem akarsz netezni ott, ahol nincs wlan. 2G only modban egy okostelefon is tobb napot bir, foleg, hogy ha a kesobbiekben is fokent butatelefonkent hasznalod, azaz nem jatszol/netezel mindig, csak mondjuk telefonalsz/sms-ezel/emailt olvasol/fenykepezel vele, akkor nem kell annyira gyakran toltogetni. Egy probat meg er, ha mar ugy is kapod.

Ha (ingyen) kapod, akkor próbáld ki. A wp jelenleg minimális elterjedtségű (és valszeg halott) platform, de vesztenivalód nem sok van.
Én droid irányba indultam, és nem mennék már vissza, ez ugyanis nem csak telefon, hanem sokkal több. (Igaz korábban S60-as nokiám volt, ahhoz képest is ég és föld.)

A negatívumokról:
- "hiányzik nekem, hogy a telefonszámok átvitelével tökölődjek?"
Én a régiről kiexportáltam, megszerkesztettem excel-ben, beimportáltam (web-en) google-be, azóta mindenhol megvan a kontaktlistám telefonszámokkal, email címekkel, minden nyavalyával együtt. Privacy szempontból nyilván shame on me, de kényelmes.

- "jelentős visszalépés akkuidőben"
evvan, neked kell eldönteni hogy számodra vállalható-e

- "SIM inkompatibilitás x2, utánajárás x2"
800 Ft

- "több funkció, több bug, instabilitás: röhejes, milyen problémákkal kínlódnak néha ismerőseim az okostelefonjukon"
Evvan. Ez nem egy telefon, hanem egy számítógép, amivel mellesleg telefonálni is tudsz. Ennek minden előnyét és hátrányát is el kell fogadnod, ha ebbe az irányba indulsz.
Egyébként nekem elég kevés problémám volt ezzel, amit az egyéb előnyök mellett vállalhatónak tartok.

- "egy-két év múlva lesz jobb készülék, amire inkább érdemes váltani"
Erre nem számítanék.

- "butatelefont használni egyre menőbb =)"
- "a krumplistészta legyen krumplistészta, a mobiltelefon legyen mobiltelefon"
Ha így gondolod, akkor ennyi :)

A felsorolt pozitívumokról nem nagyon tudok semmit mondani.

Az én tapasztalatom az, hogy a legnagyobb találmány a szeletelt kenyér óta. Legalábbis nekem.
Napi szinten levelezek, web-ezek ilyen eszközökön, van egy csomó app amit több-kevesebb rendszerességgel használok, és amikor ezeket nélkülöznöm kellett, az jelentős visszalépés volt az életminőségemben.

De még egyszer: én droidról tudok nyilatkozni, onnan se a low end kategóriáról. A maga korában SGS1, SGS3, és Nexus5. A samsung-os android amúgy - számomra - pain in the ass, de ez itt eléggé off.

Szerintem az is egy opció, hogy a telefonálást továbbra is a hagyományos telefonodra bízod, és az új kütyüt használod minden másra. Kicsit kényelmetlen, cserébe mindkét eszköz előnyeivel élhetsz: Megbízható telefon + funkciógazdag kütyü.

"jelentős visszalépés akkuidőben"

Ez igen nagy tévedés... ha egy okostelefont butatelefonként használsz, akkor kb. kétszer annyi ideig bírja, mint egy butatelefon, mert kétszer akkora akku van benne.

Tavaly kipróbáltam, hogy a Samsung Galaxy Note meddig bírja egy feltöltéssel telefonként használva (minden extra kikapcsolva, se GPS, se 3G/2G, se WiFi, szigorúan a táskában maradt): 22 napig bírta egy feltöltéssel...

Mondjuk ez átlagon aluli szerintem. Beszélgetés nélkül egy butafon is jóeséllyel kibírja közel ennyi ideig. Ez én butafon Nokia 6310i-m másfél hetet (11-12 nap) bír az 1650mAh-ás akksijával. Hetente átlagosan kettő / két és fél órát beszélek. Bár jelenleg nincs lehetőségem kikísérletezni, de gyanítom, hogy legalább közel ennyit (ha nem többet) elbírna néhány perces beszélgetéssel.

Nos, elhiszem, hogy az idealizált körülményeket feltételező specifikációk között ekkora a különbség, de a valóságban nem tartom valószínűnek. Továbbá, nem csupán arról van szó, hogy az okostelefonnak van-e kétszer akkora akkumulátora, hiszen előnyt nem jelent, ha a butafonhoz képest dupla annyira pazarolja az energiát (és általában ez a helyzet), akkor meg főleg nem, ha kvázi butafonként használja az ember.

"Nos, elhiszem, hogy az idealizált körülményeket feltételező specifikációk között ekkora a különbség, de a valóságban nem tartom valószínűnek."

A valóságban miért viselkednének különbözőképpen? Ugyanaz a fizika vonatkozik mind a két eszközre a laborban és a terepen is...

"Továbbá, nem csupán arról van szó, hogy az okostelefonnak van-e kétszer akkora akkumulátora, hiszen előnyt nem jelent, ha a butafonhoz képest dupla annyira pazarolja az energiát (és általában ez a helyzet), akkor meg főleg nem, ha kvázi butafonként használja az ember."

Mint a mellékelt ábra mutatja: nem pazarolja jobban az energiát, ha ugyanúgy használod. Értem én, hogy nehéz feldolgozni, de attól ez még tény.

Ugyanazon fizika úgy tűnik Frankóéknál mégis máshogy muzsikált. :) 40 nap (960 h) helyett 22 napig (528 h) bírta a telefon. Azt pedig remélem, nem gondolod komolyan, hogy 15 perc beszélgetés egyenlő 18 nap (432 h) standby idővel.

Mint a mellékelt ábra mutatja: nem pazarolja jobban az energiát, ha ugyanúgy használod. Értem én, hogy nehéz feldolgozni, de attól ez még tény.

Ugyanúgy használod? Mint mit? Konkrét (butafon) típushoz hasonlítottad? Hozzátenném még, hogy 22 nap alatt 15 perc beszélgetés inkább nemhasználat, mint használat és kötve hiszem, hogy például a topiknyitó ennyit beszél 22 nap alatt. Ez a példád, a használati idő szempontjából is hasonlóképpen idealizált körülményt jelent a valósághoz képest, mint a gyártói specifikáció.

"Ugyanazon fizika úgy tűnik Frankóéknál mégis máshogy muzsikált."

Reménykedek benne, hogy direkt nem akarod érteni, mert erős kognitív disszonanciát okoz még ez a tényhalmaz...

"40 nap (960 h) helyett 22 napig (528 h) bírta a telefon."

Igen, logikusan kevesebbet bírt, mert nem laborban és nem csak stand by módban használtam... komolyan úgy gondolod, hogy az említett Nokia a laboron kívül is pont ugyanúgy tudja a 384 órás készenlétet? Vagy szerinted is arányosan kevesebbet tud valós körülmények között, nagyjából úgy, mint a fenti arány?

Nézzük végig. Szerinted másfél hetet (11-12 nap) bír az 1650mAh akkuval, a gyári értéket (16 nap) 1050mAh akkuval hozza, 1650mAh akkuval tehát kb. 25 napot bírna a laborkörülmények között:
- Note: 960h labor, 528h terep ~ 55%
- Nokia (1650mAh): 600h labor, 288h terep ~ 48%

Q.E.D.

"Azt pedig remélem, nem gondolod komolyan, hogy 15 perc beszélgetés egyenlő 18 nap (432 h) standby idővel."

Nem, nem gondolom komolyan: volt ugye egy csomó cellaváltás, különböző távolságú cellákkal kellett beszélnie, mert jöttem-mentem az országban, tovább naponta kétszer megnéztem a töltöttséget és készítettem képernyőmentéseket is, illetve kerestem a névjegyzékben is, továbbá az akkumulátor se volt éppen gyári állapotúnak mondható... vagyis nem laboratóriumi állapotok voltak, hanem ún. normál használat, tehát nyilván nem csak a 15 perc beszéd csökkentette az akkuidőt.

Egyéb kötekedni való?

Reménykedek benne, hogy direkt nem akarod érteni, mert erős kognitív disszonanciát okoz még ez a tényhalmaz...

Így is van, jól látod. Valahogy fel akartam hívni a figyelmed a labor és a terep közti "nüansznyi" különbségre. :P

- Note: 960h labor, 528h terep ~ 55%
- Nokia (1650mAh): 600h labor, 288h terep ~ 48%

Megint almákat hasonlítasz körtékhez. Az én 288 órámból 2 óra beszélgetés (a járulékos energiahasználatba pedig értsd bele a butafonos megfelelőket: cellaváltás, naptárbejegyzés-firkálás, SMS-ezés, Snake :) stb.). A Te 528 órádból pedig csak 15 perc beszélgetés. Plusz, a Te használatod nem egy átlagos használat, főleg nem butafon üzemmódban.

Egyéb kötekedni való?

Szó nincs róla. :) Csak a kóstolgatásodra (miszerint "nem tudom feldolgozni") próbáltam illedelmesen regaálni. :P Örülök, hogy találtál magadnak egy okostelefont, amivel elégedett vagy.

Fel vannak dolgozva a tények, eddig is fel voltak, szóval most már nyugodtan elteheted a pszichológus-kártyát. Amit nehezen értek, bár "mindenki magából indul ki" alapon talán még érthető, hogy mintha átsiklanál pont azon dolgok felett, melyeket Te kifogásolsz, hogy én nem veszek figyelembe. :P Olvasd el inkább a zárójelbe írt részt, ott a válasz, hogy részemről is mi volt még benne... avagyhát akkor idézek inkább én. :)

(a járulékos energiahasználatba pedig értsd bele a butafonos megfelelőket: cellaváltás, naptárbejegyzés-firkálás, SMS-ezés, Snake :) stb.)

Járulékos energiahasználat alatt a beszélgetésen kívüli tevékenységek energiafelhasználását értettem. Remélem, így már tiszta.

Mivel más körülmények között és más célra használtuk a telefont, így nem hiszem, hogy egyáltalán össze lehet hasonlítani a két "tesztidőszakot", a további vita szerintem értelmetlen, kicsit már elbeszélünk egymás mellett. Visszatérni akkor lenne értelme, ha lesz egy másik ugyanilyen butafonom ugyanilyen akksival, esetleg egy okostelefonom, amin tudom ugyanazt a beszédmennyiséget produkálni.

Nekem eldobható telefon kell, mert relatíve könnyen vágom őket agyon a zsebemben.

A lényeg, hogy 3-4000 Ft-nál ne legyen drágább.

:)

Ha váltasz: fizetheted az internetforgalmat, de cserébe:
- bármikor hozzáférhetsz az internethez,
- mindig lesz nálad egy térkép,
- olvashatsz ebookokat,
- nézhetsz videókat,
- fényképezhetsz, videózhatsz,
- ha sportolsz, akkor felveheted, hogy hol, merre és milyen tempóban járták (GPS track),
- játszhatsz rajta,
és még egy halom olyan dolog, ami helyett inkább a valós élettel foglalkoznál, ha nem lenne okostelefonod.

Ez csak egy eszköz ami sokat nyújt, ha ésszel használod.
Szerintem mindenképp próbáld ki, használt legalább pár hétig, amíg megismerkedsz vele! Aztán ha úgy érzed, hogy ez neked felesleges, akkor még mindig eladhatod, elajándékozhatod.

- Ha köll, lösz.

(Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor összevonja a szemöldökét)

Van egy ilyen vackom, na, nem túl régóta. Először, ami meglepett, hogy jóval tisztább a hang minősége telefonáláskor a kőkori vackomhoz képest. Egyébként nem rossz telefon. Pár tekintetben lehetne jobb, 20ezerért mondjuk jóvanaz. (ennyiért vettem) Pont az említett kamera nagyon-nagyon gyenge benne.

Sok valóban hasznos gyakorlati alkalmazása nincs. De legalább lett egy mp3 lejátszóm, 1x pont jól jött a gps, meg lehet csetelni haverokkal, meg tök jó, hogy végre "telefon formátumban" is tudok skypeolni.

Nem bántam meg, a régit amúgy is sikerült elpusztítanom.

Én amikor váltottam, 3,5 éve, először nagyon furcsa volt, de utána örültem, mert sok dolog rendkívül kényelmes. Pl. pár mp alatt megnézheted a mailjeidet, időjárást, úgy hogy nem kell számítógépet vagy tévét bekapcsolni.
Sztem próbáld ki, és meglátod, mennyire tetszik
Mivel informatikával foglalkozol, érdemes nem lemaradni ezen a téren sem

kíváncsi vagyok, majd, hogy végül hogy döntöttél, ha nem titok :)