Ingyenes SSL tanúsítványokat tervez osztani a Let's Encrypt

Let's Encrypt

The Electronic Frontier Foundation (EFF) egy olyan új, non-profit szervezet beindításában segítkezik, amelynek célja a biztonságos internetböngészés / használat még szélesebb körben való elterjesztése.

A Let's Encrypt nevű hitelesítés szolgáltató felügyeletét a Internet Security Research Group (ISRG) végzi majd. Az ISRG a a Mozilla-val, Cisco-val, Akamai-vel, EFF-fel és másokkal együttműködve építi fel a szolgáltatáshoz szükséges infrastruktúrát. A Let's Encrypt jövőre indul.

További részletek itt.

Hozzászólások

Mi lesz igy a caching proxikkal.. ?
Hmm, kene egy szavazas arrol ki hasznal olyat a cegnel ill. othon manapsag.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Mérsékelten. Ahol több cert van egy IP-n, ott még mindig nem a jó certet fogod kapni (nincs implementálva a squidban az SNI, ami erősen gáz), másrészt bármilyen hiba esetén IP-re fogsz certet kapni, ami a böngészőben egy durva hibaüzenetet nyit. Ez utóbbi orvosolható ha a squid nem transzparens, előbbi akkor sem, az bukta.

Szóval szummázva: szépen működget, eggyüt lehet élni vele, de az elvárható minőséget ahhoz hogy ne zavarja a munkát nem hozza.

Ahonnan kimehetsz VPN-en, ott nem nagyon van értelme https-t proxyzni. Nem mellesleg a gépbe be kell hegeszteni a mester certet, aki meg ezt meg tudja oldani az meg úgyis bármi mást is felrakhatott a gépre....

Nyilvános helyen, vagy saját eszközös hálózatban természetesen nincs ilyesminek tere.

Szerencsére nálunk két alhálózat van. Az egyik proxyzott, L7 filterezett.
A másik megkerüli a proxyt és tűzfalazva sincsen. Erről természetesen a belső szerverek nem láthatók.
Megfelelő PAC és routing tábla mellett transzparensen használható a két hálózat: csak a belső IP-ket routolja a proxy felé.
A userek laptopjaira meg érdemes csinálni olyan admin fiókot, aminek tudják a jelszavát. 10 perc alatt úgyis csinálna magának.

Az úgynevezett hitelesítő cégek, már így sem hitelesek (számomra legalábbis biztosan nem)
Mit várhatunk el egy ingyenes tanúsítvány kiadótól majd?

Eleve teljes káosz már az is, hogy egy oprendszer/böngésző helyettem előre eldönti, hogy milyen tanúsítvány kiállító cégekben bízok meg vakon!

Az ilyen "kétkattintáással kapok egy tanúsítványt" című őrületeknek vajmi kevés haszna van a gyakorlatban.

Sőt, sokkal inkább csak azoknak kedvez, akik az amúgy sem túlképzett usereket át akarják verni, és/vagy a tudatlanságukat kihasználni.

--
zrubi.hu

Oh, igen... csakhogy már jóideje nagyságrendekkel egyszerűbb kliens oldalon kompromittálni egy user/oprendszert/alkalmazást, mint lehallgatni a vonalat.

+ ha valamiért mégis kényelmesebb egy mitm, azt bármilyen tanúsítványosdi ellenére is beszopja a felhazsnálók 90%-a. Mert megszokták, hogy az "elfogadom a kockázatot" gombra kell kattintani, és "máris bejön".

És ez leginkább a felhasználók tudatlanságából adódik, és ezen nem segít semmilyen tanúsítvány sem.

Ezen felül, aki eddig meg akarta óvni a szerencsétlen (l)usereket mindenféle gonodszságtól, az nem tudja ezt megtenni, ha 'minden' titkosítva utazik. A titkosítás is egy kétélű fegyver, ami csak azoknak előny, akik tudják mit csinálnak. A többieknek inkább csak megvágják magukat vele.

--
zrubi.hu

Erről van szó, az NSA eddig is, ezután is el tudja olvasni a levelemet, elég "rávenni" egy CA-t, hogy aláírjon egy hamis tanusítványt, és berakni egy fekete dobozt a szolgáltatóhoz. De ha minden weboldal https titkosítva van, akkor legalább az ISP nem fogja plaintextben látni a fórumhozzászólásaimat vagy a megtekintett URL-eket: azért ilyesmikből minimális erőfeszítéssel pontosan beazonosítható profil állítható össze, még akkor is, ha a levelezésemet és a bankolást eddig is https-en keresztül végeztem. Vagy másik (megtörtént) eset: az ISP nem fogja tudni a saját hirdetéseit a megtekintett weboldalakba belenyomni, ha azok enkriptálva érkeznek.

Külön kell választani a két dolgot.
Számomra az jön le az olvasottakból, hogy a Let's Encrypt! nem azt célozza meg, hogy mindenkinek megbízható, hiteles tanúsítványt adjon ingyen.
A cél, hogy legalább legyen titkosítva a forgalom. Az esetek többségében ez bőven elég.
Ha hiteles is szeretnél lenni, továbbra is meg kell venned az EV cert-et.
Szerintem ez egy teljesen normális és üdvözlendő dolog.

Nagyon nagyon jó! Igaz sokaknak bevételkieséssel fog járni, de az csak azért lesz mert nem voltak hajlandóak a korral együtt változni és még mindig horribilis áron adják.

> Igaz sokaknak bevételkieséssel fog járni, de az csak azért lesz mert nem voltak hajlandóak a korral együtt változni és még mindig horribilis áron adják.

-1

A class 1 certeket eddig is kb. egy sör áráért utánad dobták, sőt, ingyen is lehet széles körben ismert szolgáltatótól szerezni. A nagy lóvé nem ezek körül mozog, próbálj meg EV tanúsítványt szerezni ingyen.

Én nem vagyok szakértő, csak egy nyomorult user.
De próbáltam beállítani egy levelező klienst a digihez, és az imap elérésnél két éve lejárt saját aláírású SSL tanúsítvány fogadott. S még a jelszó sincs titkosítva az smtp-hez.

Talán meg kéne nekik említeni?