Fifth - új böngésző Opera fanoknak

Fifth

A hű Opera rajongók közül nem mindenkinek tetszett, hogy az Opera Software a 12-es verzió után irányt váltott. Ezért indult útjára például az Otter Browser projekt, amelyről a nyáron már szó esett.

De itt van az újabb próbálkozás is, a Fifth, amelynek most jelent meg az első publikus kiadása. A Fifth egy kizárólag linuxos böngésző, amely a készítők szerint az Opera legjobb funkcióit, szolgáltatásait kínálja, kiegészítve olyan új funkciókkal, amelyekkel a tapasztalt felhasználók minden bizonnyal elégedettek lesznek.

A Fifth egy custom, FLTK-ra portolt Webkit-re épül. A Fifth licence GPLv3.

Részletek a bejelentésben és a projekt weboldalán.

Hozzászólások

Pár szimpatikus gondolat a fejlesztőtől:

No native video support. Every embedded player generally sucks. Instead,
we will offer two buttons in place of HTML5 video elements: download
(as $GOD intended) and stream (ie, launch in your favorite player such
as mplayer).

Web fonts will not be supported. There is little reason to fetch extra
megabytes just to display a site a little more like some designer wanted
it to (which is often in an unreadable font).

The browser is for browsing.
In other words, the browser is _not_ for playing games, playing
music, or playing videos.

_____________________________
Powered by 1,3,7-trimetilxantin

Amíg nem volt webfonts, teljes képernyőnyi szöveget raktak be jpeg képként weboldalakba, amitől mobiltelefonon vagy látássérülteknek készült eszközön használhatatlan volt. Inline videó előtt pedig a videók egyénileg megírt, minden weboldalon különbözően működő flash lejátszókkal, meg zárt forráskódú pluginekkel voltak beágyazva.

Amíg nem a kedves fejlesztő készíti a világ weboldalainak nagy részét, addig nem ő fogja eldönteni, hogy egy weboldal hogy néz ki, és emiatt sajnos a böngészőjének is alkalmazkodnia kell.

Azért bízzunk benne, hogy a felhasználói tábor nem éri el a 0.001%-ot. Ha pedig valaki mégis használja, az ne sírjon, ha az oldalak nem úgy jelennek meg, ahogy elvárható.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

"Amíg nem a kedves fejlesztő készíti a világ weboldalainak nagy részét, addig nem ő fogja eldönteni, hogy egy weboldal hogy néz ki, és emiatt sajnos a böngészőjének is alkalmazkodnia kell."
Aki akar, használhat olyan böngészőt, ami minden bizbaszt megjelenít, mi a gond azzal, hogy most jött egy, ami nem?
A böngésző elsősorban énhozzám alkalmazkodjon... ha már az alkalmazkodásról írsz.

Nyilván semmi gond sincs ezzel, szabad választás joga. egészen addig, amíg a user nem kezd el sírni, hogy a kedvenc böngészőjében ugyanúgy jelennek meg az oldalak vagy nem működik minden.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

A Links más kategória, régóta létező böngésző és sohasem próbálta innovatívnak eladni magát. Ettől függetlenül megvan a helye és aki használja, az ennek a tudatában teszi. Én is szoktam használni teszteléshez.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

akkor csak futtass tovább boldogan bugos operációs rendszereken (=="böngészők") igénytelenül kinéző és bloated alkalmazásokat (=="weboldalak")
a jelenlegi trendek téged igazolnak, a zembereknek ilyen internetek kellenek :(((((
_____________________________
Powered by 1,3,7-trimetilxantin

Mondj nekem kérlek olyan „spanyol-viaszt”, ami már fel van találva, és tudja azt, hogy:
- folyamatosan szinkronban van minden eszközömön, és
- (ennek okán) nem kerülhet conflictba, és
- nincsenek lockok, egyszerre nyolcvan helyről is teljes-értékűen használhatom, és
- nekem nem kell külön foglalkoznom a szinkronizációval.

Nekem, mint felhasználónak ilyen elvárásaim vannak ma egy általánosan használt apptól. Ha úton vagyok, elő tudjam kapni telefonon, ne kelljen laptopot kapcsolnom. Ha otthon vagyok, használhassam az egeremet, meg a billentyűzetemet, ne az apró billentyűzettel kelljen szenvednem. Anyuméknál, ha nem vittem a laptopomat, de a tabletet igen, arról is érjem el, de ha épp' az ő gépén akarok gyorsan ránézni, akkor se kelljen nyolcvan dolgot telepítenem/állítanom.

Ennek egy megoldása lehet, ha minden platformra van rendes, natív app (+még egy portable verzió, mert anyum gépére mondjuk pont nem akarom telepíteni), s mögötte egy, számomra láthatatlan backend.
Azt hiszem, beláthatjuk, hogy ez jelen pillanatban hatalmas erőforrásokat igényelne minden fejlesztőtől, minden termék tulajdonostól.

Teljesen megértem, ha valaki ma először egy rendes, webes oldalt akar lerakni, böngésző mindenütt van. Ha sikerül, jöhet hozzá a többi. Továbbá el kell ismerni, hogy ma már szükség van JS-re, HTML5-re, stb-re, hogy a böngészős verzió is hasonló élményt nyújthasson, mint a natív. (És én nagyon boldog vagyok, hogy végre túltettük magunkat a Flash, meg Java applet, meg hasonlók idején, és számomra sokkal kényelmesebb mondjuk egy SO használata, mint a HUP-é.)

De tényleg kíváncsi vagyok, van-e hasonló „befektetett-idő/(használhatóság+platformszám)” arányú megoldás.
--
blogom

Nyilván jó, ha van _fallback_ webes megoldás arra az esetre, ha nem a saját eszközödön, vagy nem supportált rendszeren akarot elérni az erőforrást, de az arányok nagyon eltolódtak (web az elsődleges, natív csak minimális, vagy nincs).

Manapság újra dívik, hogy toljunk mindent a kliensre, majd az jól kiszámolja, én meg ott tartok, hogy csak szeretnék egy híroldalt, egy közösségi oldalt, meg valami random cuccot olvasgatni és 2+ Gb memória már elment. Ahogy néztem, a FB nem nagyon szereti űrítgetni a DOM-ot, tehát ha letekerek 2 nappal vissza* akkor már másfél gigánál járok, ami akkor se nagyon akar felszabadulni, ha visszatekerek az elejére. Marad a refresh (== "have you tried turning it off and on again")

Meg ugye milyen jó az is, hogy mobilon meg desktopon is szarakodhat az ember +1 layerrel (böngésző), ami nyilván nem támogatja a natív lehetőségeket, másrészt nem is erre van kitalálva. Legjobb őrület mostanság, az, hogy rákattintok egy cikkre és NEM LÁTOM A TARTALMAT, csak valami fos képet (jobb esetben, rosszabb esetben reklámot). Le kell görgetnem, hogy a lényegi részt el tudjam olvasni. Mennek ezek a francba. UX meg semmi. Se nem integrálódik az OS-sel, se nem integrálódik semmivel. Vagy van jobb klikkes kontext menü, vagy letiltották, vagy bal olvalon van a gomb, vagy a jobb oldalon, vagy felül van a menü, vagy oldalt, vagy alul*2...

* - ki az a barom aki kitalálta ezt a folyamatos scrollozás hülyeséget? Aztán persze, ha rákattintok valamire, juszt se talál vissza, miért is találna, hogy hol jártam... (legjobb, amikor ötvözik a jobbklikk letiltással - nyilván meg ne tudjam nyitni új tabon, minek azt... majd találd meg hol jártál a szarul (se) kezelt back gomb nyomkodása után)
*2 - na az androidosok is elmennek ám a búsba, azt a rohadt USB beállítást se találtam sehol. Ez egy Nexus 7 volt, most a SGS3-asomon juszt se ott van... hát LOL... ez akár a web is lehetne, de nem, EZ a mobilOS... Váltok is ahogy lehet erről a rohadt platformról valami értelmesebbre

Nem szeretnélek megsérteni, de ebben valami olyasmit látok, mint mikor 45 éves édesapám vesz egy okostelefont, majd problémázik azon, hogy miért nem olyan, mint a 3310-es Nokia volt.

Ez már nem az a web, ami 10-15 éve volt. Nem is lesz már soha olyan. Nekem igényem van a folyamatos scrollra (sokkal kényelmesebb, mint tizesével lapozgatni, bár tényleg kitalálhatnának valami szabványt a back rendes kezelésére), a push-notification „szerű” csipogásra, arra, hogy ne nekem kelljen zoomolni, vagy a linkekkel bűvészkedni az egyes platformokon (eléggé gáz, mikor a webes FB a mobilról megoszott linken az m.hvg.hu-t hozza be, szarrá csúszott minimal designnal), stb.

Emellett borzasztóan nem zavar, ha a 8 Gb RAMból 2-t megeszik a böngésző. Egye, azért van.

És akkor jönnek ilyen vadbarmok, hogy nem jelenít meg majd semmilyen webfontot, nem lesz javascript, meg anyámkínja. Én meg szophatom össze a kerülő-megoldásokat, meg a fallbackeket, hogy annak a 25 embernek, aki ilyen vackot akar használni, is ki legyen nyalva a hátsó fele. Persze ez a többinek is növel a kódon, az időn, stb.

Azt hiszem, ebben nem fogunk egyet érteni. Nem baj.

*1: ha szar egy oldal UI-ja, arról nem a a technológia tehet, azt hiszem. Nézd meg pl.: a Google Inbox webes felületét, ami gyönyörűen hozza a desktop, natív élményt, szerintem. (t'án pont a Webisztánon volt egy ilyen megjegyzés, hogy mennyire látszik, hogy a vs.hu-t nem UX ember, hanem grafikus tervezte. a másik számomra az indexen jött elő, ha nem hagyják nagyon hamar abba, remélem mindenki otthagyja őket a francba)

*2: Androidot (sajnos) venni tudni kell. Nem értem, a Google miért nem fonja húzza kicsit szorosabbra a gyeplőt, s kíváncsi vagyok, ez valaha vissza fog-e ütni rájuk (frissítések hiánya, különböző gyártói vacak UI-k, stb.) Ha nem ide lennék berendezkedve, eléggé gondolkoznék rajtuk én is...

*3: Még mindig áll a gondolatkísérletem: te vagy Gipsz Jakab, a Jövőmegváltó Kft. elnöke, s van egy új, konzumer alkalmazásötleted. Minden platformra fejlesztessz natív alkalmazást, majd ha ez megvan, kiadod? Vagy valamilyen sorrendben elkezded, Windows desktop, Android, ótvar webes fallback, iOs, stb, s kiadod egyesével? Megcsinálod mindet, majd kiadod egyszerre?
--
blogom

Én meg szophatom össze a kerülő-megoldásokat, meg a fallbackeket, hogy annak a 25 embernek, aki ilyen vackot akar használni, is ki legyen nyalva a hátsó fele. Persze ez a többinek is növel a kódon, az időn, stb.

Ezzel arra utalsz, hogy webfejlesztesz, vagy valami hasonló? Mert ha igen, tudnod lenne jó, hogy az emberek egy része nem azért olvassa a weboldalnak nevezett összehányt szemetet, mert a webfejlesztők olyan jól megcsinálták nekik, hanem megszokásból, a tartalom miatt, vagy mert nincs más, és így a 25 emberért szopásod öntömjénező marketingduma mindaddig, amíg sokkal több embert magasról letojsz.

:)

Ugyanúgy gondolkodik mint pár hülye fejlesztő. Nemrég kaptam az egyiktől egy ilyet, hogy „jól kell csinálni”, és akkor rendben lesznek a beállítások. Kollégám nem is értette miért akadok ki rajta.
Ha az én szemszögemből nézzük, akkor ő rosszul csinálta meg.
Egyébiránt nekem is hányingerem van a mostani webtől, rohadtnagy káosz van mostanában technológia téren. Főleg az ilyen fenti gondolkodás miatt. Úgy gondolják, hogy ők kevesebbet foglalkoznak vele, és ez mindenkinek jó. Persze a felhasználó szop, de majd megszokja.
Ha ahhoz a most még 25-höz hirtelen csatlakozna kétezer, akkor jönne a meglepődés. Persze nem jön, mert nincs olyan UI amit az a logikus 25+kétezer ember tudna használni, mert ugye szerintük fölösleges egyátalán foglalkozni is vele.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Hát hogy mondjam, csak úgy általában a threadetekre, nekem inkább bejön ez a mostani web mint a 90-es évekbeli. Jó az, hogy ma már nem csak az oskolásokat meg az államaparátust lehet elérni neten.
És ha ennek az ára hogy a zembereket csak minimál dizájnnal lehet rávenni a net használatára, hát legyen.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Nem hinném, hogy csak minimáldizájnnal lehet rávenni az embereket. Ahogy észrevettem inkább csak elviselik/megszokják. Ugyanolyan hülye divat mint a magastalpú cipő, meg most a gumicsizma. Van némi haszna, csak hülyén néz ki és kényelmetlen.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Tudod, mi a rohadt nagy káosz?

Az, hogy az ilyen félidióták kiszopják a
kisujjukból, hogy a standardok felével nem foglalkoznak. Aztán jöhetnek a különféle tákolt, szar fallbackek, mert emberek használni akarják a modern dolgokat, de ne legyen már _annyira_ modern...
--
blogom

A nem feltétlen jó standardok másik felét meg túlhasználják.
De amúgy azt ugye tudod, hogy ez a böngésző nagyon kicsi eséllyel indul a piacvezetők között. Valszeg a fejlesztőt pont nem a tömegigények érdeklik.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

De amúgy azt ugye tudod, hogy ez a böngésző nagyon kicsi eséllyel indul a piacvezetők között. Valszeg a fejlesztőt pont nem a tömegigények érdeklik.

A fentiek (és úgy általában az egész) azoknak szól, akik sírnak, hogy az internet nem olyan, mint 15 éve volt. Csak közben nem veszik észre azt, hogy amit 15 éve használtak, ma is használhatják IE 6-tal, meg Netscape-pel (szerintem a HUP rendesen megjelenne mind IE6, mind Firefox 1.5 alatt), DE jött egy csomó új dolog, amit még mindig a régi technológiával akarnak látni... WTF?

Ha visszaolvasol, valahonnan innen indult az egész...

--
blogom

Szerintem jogos az igényünk arra, hogy most, hogy megteremtődnek a feltételek arra, hogy tényleg iszonyú gyorsan, gyakorlatilag azonnal megjelenhessenek a weboldalak, köszönhetően a sávszél növekedésnek, akkor ne kezdjenek el bombázni felesleges adatokkal, 3rd partykkal, ilyen-olyan JS-sel, amivel sikeresen visszalassítják az egészet a 2000-es évek ISDN színvonalára.

Kedvencem, amikor az oldal fele lejön, a másikat meg AJAX-szal hívja le, gyakorlatilag 5 mp a betöltődés átlagos esetben. Vagy amikor valami 3rd party contentre kell várni, elvileg betöltődött az oldal, de épp amikor rákattintanék egy linkre, betölt a hiányzó láncszem, ugrik egy nagyot az egész oldal és ennek eredményeképp másik linkre bökök, máshova navigálok, mint ahova akartam. Zseniális, mondhatom.

Szerk: a hup ilyen szempontból egész jó, ha betöltött az oldal, akkor be van töltve (viszonylag gyorsan), nem manipulálja a DOM-ot feleslegesen, nincs idegesítő ugrálás, nincsenek pop-upok, hover-reklámok, egyéb csicsák. Remélem marad is a design-frissítés után is.

Na én pont erre gondoltam. Lehetne ezeket a feature-öket értelmesen is csinálni. Egyszer, mikor megkérdeztem egy fejlesztőt, hogy miért nem tesztelik egy átlagos user gépének megfelelő hardveren a cuccukat, azt mondták nincs nekik olyan, náluk meg jól fut. Szóltam, hogy nekem van, pár nap teszt, pár levélváltás+IRC után optimmalizálva lett a kód. Mindenki örült. Pedig ez csak egy néhányezer felhasználós kliensről szólt, kb. 6 fejlesztővel.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Szinte minden böngészőben le lehet tiltani a képek megjelenítését, a Javascript és külső beépülők futtatását. De ez akkor a te egyéni igényed, ehhez nem kell új böngészőt bejelenteni, pláne innovációként. Ha lassú a kocsid, nem mész autópályán, ennyi.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Programozók, amikor nekiállnak UI-t tervezni, meg UX szakérteni. Édesistenem...