Általad megszokottól eltérő ergonómiával rendelkező billentyűzet ...

Címkék

nem zavar.
20% (76 szavazat)
zavar.
80% (312 szavazat)
Összes szavazat: 388

Hozzászólások

Mechanikus billentyuzetet hasznalok DVORAK kiosztassal, elegge sok a problema ha nem otthon vagyok...

Egyszeru billentyuzeten megfajdul a kezem a nap vegere, a mechanikus billentyuzettel ez megszunt. Amikor valtottam (2eve), vele egyutt tanultam meg gepirni (es uj kiosztassal egyutt, hogy a "gyermekkori" rosszszokasokat ne vigyem magammal).
Szamitok ra hogy legalabb 10 evig birni fogja a billentyuzet (ha nem, akkor is cserelheto minden alkatresze).
Az egyetlen bokkeno az aruk (enyem szallitassal egyutt ~50k volt), de ha egy munkaeszkozre sajnalod a penzt, akkor ott reg problemak vannak.

Nem, es tudtommal nem is letezik magyar variansa (nem mint ha nekem szamitana).
En az US kiosztast hasznalom.
Egyesek azt allitjak hogy hatekonyabb mint a QWERTY, valaki szerint nem szamit, es a harmadik csoport szerint me'g rosszabb is. A kiosztast ellenben a QWERTY-vel kutatasok alapjan fejlesztettek ki.
Engem nem igazan izgat ez az oldala, mert ahogy a masik hozzaszolasomban is emlitettem, igy volt a legkonnyebb megtanulom normalisan a touch-type-ot (nem ereztem hogy olyan "rosszokasokat" csinaljak, mint pl. magyar QWERTY "z"-t bal mutato ujjal lenyomni, vagy a "b"-t jobb mutato ujjal lenyomni, es lehetne sorolni..).
Tovabbi info (Angol): https://en.wikipedia.org/wiki/Dvorak_Simplified_Keyboard

A QWERTY is tudományos kutatás alapján készült, csak nem az ergonómia vagy a sebesség volt az elérendő cél. Hanem az, hogy a mechanikus írógépen ne lehessen olyan gyorsan gépelni vele, hogy a kalapácsok összeakadjanak.
Aztán mindenki pechjére ezt vette át a számítástechnika, pedig itt már max. az ember ujjai akadnak össze, nem a kalapácsok...

Én, ha új billentyűzetre váltok és tetszik, akkor bevásárolok belőle rendesen. Sőt vagyok olyan genya, hogy egységesen lecserélem mindenki billentyűzetét így, ha valaki át ül egy másik géphez az nem kényelmetlen számára. Az egérrel is így cselekszem. A használt típus pedig évekig van a raktárban is lezsírózva.

Utolsó nagy váltás olyan 5 éve lehetett. Nem rég vettem otthonra egy kakukk tojást, mert igényem jelentkezett arra, hogy világítson. Ezen az enter kis méretű amit én kevésbé szeretek.

Lehetett volna olyan is, hogy "zavar, de megszokom" :) (így a "nem zavart" jelöltem)

Tipikusan ilyen az Apple billentyűzete. Amúgy baromi jó, de az a pici enter, meg a pici kurzor gombok kiakasztanak. Meg hogy nincs pgup, pgdn, stb. De megszoktam :)

Már hogyne zavarna?
Többek között ezért van még mindig egymagos laptopom 2 GB memóriával. Ezek hiánya nem zavar annyira, mintha elvennék a mostani bill-t + az 1400x1050-es TFT-t.

Két éve küldtem be ugyanezt a szavazást valszeg túl bonyolultan fogalmazva.
Engem nagyon tud zavarni, persze meg tudom szokni a szokatlant ha nagyon kell.
Szeretem a szellősebb, nagyobb darabokat, ha mechanikus/kapcsolós akkor mégjobb. Egyszerűbb random darabok sorra elhaltak alattam, mert anno írógépen tanultam gépelni, fele részben mechanikuson is. Ahhoz meg kellett az erő, nagy is volt, megszoktam.
Laptop választásnál elsődleges szempont a billentyűzet, a mostani gyakorlatilag egy asztali szellős billentyűzetnek felel meg. Tesztekben meg főleg ezt szidták.
Mindig próbálok pár shortcutot, majd kb. két mondatot rajtuk, ha ez vakon szinte hibátlan, akkor marad.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ok, latom nehezen megy komplexebb dolgokat megerteni, megprobalom kifejteni.

Hevi:
"Lehetett volna olyan is, hogy "zavar, de megszokom" :)" - gondolom, ha lett volna ilyen lehetoseg, akkor azt jelolte volna

Vagyis amikor elkezdi hasznalni zavarja, de kesobb megszokja.

sza2:
"(X) Egy darabig zavar."

Vagyis amikor elkezdem hasznalni zavar, de kesobb megszokom.

Tehat Hevi es en ugyanazt irtuk.

Erre a Te valaszod:

Hevinek:
"Ha megszokod akkor nem zavar, ez evidens."

Nekem:
"=zavar"

Gondolom azt erted, hogy "zavar" != "nem zavar".

Szerintem ha ilyen nehezen megy ezeknek a dolgoknal a megertese, akkor nem biztos, hogy van ertelme inditgatni ilyen szavazasokat, mert nem fogsz belole rajonni semmire.

/sza2

Lehet rosszul fogalmazok, de nem gondolom, hogy az értelmem mankóra szorulna. A szavazás arról a pillanatról szól amikor leülsz egy másik billentyűzet elé. Nem a hozzáállásról szól (majd megszokom), hanem arról a percről és arról az érzésről amit akkor és ott érzel. A válaszon nincs mit gondolkodni, hiszen vagy zavar abban a pillanatban vagy nem. Nem érdekel mi történik később.

Ami téged most megtéveszt az a vizsgált időpont szabadon választhatósága.

Ha leülsz elé az zéró időpont.
Ha megszokod az zéró időpont + delta idő.

ps.: Feltételezem, hogy az a 80% akit zavar, az még azért képes megszokni és akkor már nem zavarja. A te logikád szerint delta idő után már senkit sem zavar, így kár megkérdezni, mert mindenki megszokja. Javaslom indíts arról szavazást, hogy menyi idő megszoknod egy új billentyűzetet. :)

Ok, ertem, amit mondasz, de ez azon nem valtoztat, hogy Hevi es az en hozzaszolasom is ugyanazt irta le, es ellentetes valaszokat adtal ra.

Kerdes, hogy ez az "abban a pillanatban amikor leulsz a gep ele" dolog mennyre relevans informacio (sarkitva: mi van, zavar, de 1 masodperc alatt szokom meg? :-) Egyreszt egy kicsit szerintem szinte mindenkit zavar a 0 idopillanatban (erzesem szerint egy kicsit csaloka is ez a 80/20), masreszt, ha par perc utan megszokod, akkor van-e jelentossege, hogy zavar vagy nem? De ez a Te dolgod, errol kerdezted meg az embereket, oke (bar olvasva a hozzaszolasokat, azert masoknak sem jott le egybol, hogy ezt igy ertetted). Viszont, azt megnezni, hogy mennyi ido alatt szokja meg az ember, jo otlet, nekem ez tobbet elarulna a problemarol.

/sza2

Attól függ, miben, mennyiben, és hogyan tér el... ami zavar:
- a tapicskolós monitoros
- a régifajta mobilteló billentyűzete (abc, def, ghi ...)

ami nem zavar:
- ha félkör alakban (vagy egyéb idióta módon) vannak elrendezve a gombok
- ha néhány gomb más helyen van mint egy PC billentyűzeten (ékezetes betűk, insert/del, stb...)
- ha a space hossza eltér a megszokottól

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Nem igazán zavar, de észrevettem, hogy munkahelyen a régi ibm/lenovo akármi jobban bejött a mostani hp-nál. Valahogy jobb volt nyomkodni. Egyébként igénytelen vagyok ezekre, otthon valami Logitech Classic akármi van, legolcsóbb normális.

A laptopok billentyűzete viszont kiakaszt. Hol ez kisebb, hol egy plusz gombsor, hol felcserélve ez-az. Odanyomorított numpadot már meg sem említeném, ha nem lenne divatos mostanában ez a _szerintem_ marhaság.

Programozóként sokkal többször van szükségem a {}[];: stb karakterekre, mint az áéíóöőúüű-re, ezért angol billentyűkiosztást használok. Nagy zavarban vagyok, ha magyar kiosztással kell valahol dolgoznom vagy, ha a left-alt nem ott van, ahol megszoktam.
--
ulysses.co.hu

Engem speciel iszonyuan zavar az "Insert" hianya (tapasztaltam mar) vagy aaz is, ha a 6-os csoport: ins/del/home/end/pgup/pgdown mondjuk nem 2*3 hanem 3*2 matrixban van.
Vagy a gombok mas merete (pl. jobb kez kisujj az enter, barmely kez huvelykujj a space), ha mas a meret, gyakran kell javitanom.

--
http://www.micros~1

FIGYELEM:
A kérdés nem a megszokásképességére utal, hanem egyszerűen arra amit kérdez: Leülsz elé és zavar vagy nem zavar.
Feltételezem, hogy idővel minden billentyűzet megszokható.

Ha a billentyukiosztas is az ergonomia resze, ki az, akit nem zavar egy Dvorak vagy Colemak bili ha Qwerty-re szokott..? Vagy ki az akit elsore nem zavarna egy osztott billentyuzet?!

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Az elso billentyuzet ami teljes mertekben tokeletesnek talaltam, az a Sun Type 5. A caps lock lent van, ugyis alig hasznalja az ember, az esc meg nem a legtavolabbi sarokban, mert ugye azt meg sokat hasznalja az ember. Szoval azt mintha nekem talaltak volnla ki. De sajnos nincs mostanaban utodja.

Evekig laptopot hasznaltam, nem raktam hozza kulso billentyuzetet, de most ennek vege igy vettem apple fele lapos billentyuzetet. Fizikailag jol vna kialakitva, de van par apple @-a, mert ok mindet meg akarnak javitani, meg ami nincs is elromolva. Igy el kell jatszani picit a beallitasokkal, hogy az elvart modon mukodjon.

Ami idegesit:
- en hasznalom az alt-shift-insert-et vagolaprol valo beillesztesre, na ezen nincs insert (meg nem jatszottam vele, hogy hogyan tudnam athidalni)
- a funkciogombok linux alatt nem funkciogombok (F1,F2, ...) meg ezzel sem jatszottam tul sokat, de idegesit annyira, hogy meggyogyitsam valahogy

De mivel a billentyuzet fizikai kialakitasa elegge jonak tunik, ezert valoszinuleg egyszer raszanom a megfelelo mennyisegu idot, es kitalalom, hogy lehetne normalis mukodesre birni linux alol. Most azert nem zavar meg annyira, mert osx alol hasznalom, de 1-2 heten belul lecserelem a ceges billentyuzetet ilyenre, es akkor mar nagyon fog zavarni.

Az ubuntu doksija sokat segitett rendberakni a dolgot:

https://help.ubuntu.com/community/AppleKeyboard

Es sajna kiderult, hogy az apple nem tud jo billentyuzetet gyartani. Az US kiosztasnal a tilde, meg aposztrof jo helyen van, viszont kisebb az enter, a nemtzetkozi angolon meg jo meretu az enter, de a tilde es aposztrof van rossz helyen.

Furak ezek az almasok!

Nalam is megy a raktarozas, kicsit elszomorito... ugyanis se magyarorszagon se europaban nem lehet kapni US kiosztasu apple keyboard-ot, de meg rendelesre se. Akkor szembesultem vele eloszor amikor sikeresen beleontottem fel liter baracklevet. :) Azota mindig pihen egy bontatlan doboz a szekrenyben.

De lehet kapni! En Magyarorszagon vettem az elsot, es meg az apple boltban is lehet allitolag.
Most, hogy vettem egyet a ceghez is, kiderult, hogy van a nemzetkozi english es a US english (meg a britt, de ez most nem fontos). En abban a hiszemben voltam, hogy nekem us van, kiderult, hogy nem.
Szoval a cegnel lesz us, itthon mard a nemzetkozi.

Egyebkent peldaul a german boltban tudsz rendelni nemzetkozit:

http://store.apple.com/de/product/MC184D/B/apple-wireless-keyboard-deut…

Jobb oldalt a Produkt wählen alatt legordited es voila!

Rendkívül meg bír kavarni, annak ellenére (vagy talán pont azért?) hogy a "vakon gépelés" annyira azért nem megy. De az is igaz, hogy ha valami megtetszik, azért ahhoz hozzá tudok szokni. A leginkább megkavaró dolog a nem "US" kiosztás, talán azért, mert amikor "tanultam" anno gépelni, még nem is létezett lokalizált számítógépes klaviatúra.

A kérdés eldöntéséhez azért mindig kell egy helyzet. Ha mondjuk a megszokott helyett egy másik gépen kell gyorsan dolgozni valamit, miközben esetleg még izgatottan várja melletted a főnök is az eredményt, akkor biztosan zavar. Ha megveszed életed első prémium laptopját/macbookját, hamar kiderülhet, hogy mennyire szereted azt a kiosztást :)

En evek ota keresek (3 eve) egy Apple Pro Keyboard M7803 billentyuzetet HU kiosztassal. Szerintem a legjobban eltalalt billentyuzet, amit azota se sikerult megkozeliteni.

Sajnos eddig eredmenytelenul. Az apple billentyuzetekben mindig is tetszett a beepitett usb hub. Nem tudom, mashol miert nincs elterjedve.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Újabban az 'us international' kiosztást használom. Dead keyekkel érhetőek el az ékezetes karakterek, és nagyon bejött, hogy nem kell állandóan váltani magyar és us között.

Céges ThinkPad x240 magyar billentyűzettel szenvedek. őúáű kisebb, mint a többi billentyű. A PrtSc az AltGr és jobb Ctrl közé került. Az End és az Insert egy gombot kapott, Fn-nel lehet váltani köztük. Tündibündiknek ez akár teljesen jó lehet, csak az a baj, hogy ez a széria elvileg munkagép lenne.

A touchpad pöcökegér kombót is sikerült használhatatlan szintre tornázni.

A kedvenc tasztom ez: http://www.amazon.com/Genuine-Dell-QuietKey-Keyboard-Notebook/dp/B004S7…

Zavar, de attól függ mennyire. Van egy idős, programozó ismerősöm, akihez néha megyek karbantartani az Ubuntu-t. Fogalmam sincs, milyen típusú, ilyen "hullámos" Microsoft billentyűzete van, aminek a gombjait kb. csak merőlegesen lehet lenyomni. Piszkos hangos, kényszeríti a kezemet adott tartásra és nehéz a gombokat is nyomogatni. Nos, ez felér egy büntetéssel.

Zavar-ra szavaztam, de én nem tekintem azt ergonómiának, hogy a kurzorbillentyűket vagy az ins-del... hatos blokkot adhoc elpakolják valahova, vagy netán megszüntetik és fn gombbal elérhetem valahogy. Ez a használhatatlan kategória számomra.

A szó jelentését nézve igazad van én épp ezért kifejezésként használtam "eltérő ergonómia". A szót pedig azért használtam, mert nem akartam minősíteni az eltérő kialakítást. Vélhetően minden tervezésnél gondolnak arra, hogy az kényelmes lesz-e vagy sem. Az pedig, hogy ez mennyire sikerül majd a piac eldönti.

MS Comfort Curve 3000et használok munkában ha átülök kolléga gépéhez rendszeresen félreütök, egyébként ennek jó puha gombjai vannak noha nem mechanikus, bár néhány mosás után kicsit keményebben kell nyomni.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

más méret nem zavar, de más nyelv már igen :)