"Visszavonják a netadó-javaslatot"

"Meghátrál a kormány internetadó ügyben, a jövő évi adótörvény-módosítások egyik legvitatottabb eleme ezzel kikerül a Parlament elé terjesztendő végleges adócsomagból. Orbán Viktor januárban nemzeti konzultációra hívja az érintetteket az internet szabályozásáról és pénzügyi kérdéseiről."

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólások

Mielott valaki elbizna magat, szo nincs meghatralasrol, hanem ujabb rohamrol van szo: az ilyen "konzultaciok" valahogy mindig igazoljak az eredeti tervet.

Lehet, hogy mindossze a tunteteseket akarjak minimalizalni, amig megszavazzak. Utana mar hiaba tuntetnek...

Egy feladat maradt mindossze a "velemenyformalo" szervezeteknek:
"egy olyan retorikat kitalalni az adohoz, amit a torzsszavazok is tamogatnak"

-1 Egyáltalán nem értek egyet. Sajnos a birka tömeg mindig buta. Ennek hatása sajnos a tüntetések után is érzékelhető.
{nerd} mennyünk tüntetni! mennyünk tüntetni!
{kérdező} De most miért? Már vissza lett vonva az internetadó!
{nerd} de neeem, mer a zorbán visszahozza más néven ha nem meggyünk tüntetni újra.
{kérdező} Mikor éritek el a célt a tüntetésekkel?
{nerd} hát akkor - izé - nemtom - *&error@@* -- majd a tüntetésen úgyis megmonnyák!

A tüntetésen résztvevők többsége a film és zeneletöltései miatt aggódott. De ahogy azt már leírtam, a torrent forgalmat internetadó nélkül is meg lehet fogni. Méghozzá pont EU komform módon, mert a szellemi tulajdont védeni kell drákói szigorral.
Mi lesz akkor ha:
1. Valóban nem lesz netadó (még burkolt formában sem)
2. Bejön egy EU konform törvény szellemi tulajdon védelmében, mondjuk német stílusban, ami igen durva.
3. Nem lesz ncore, bithumen és társai.
4. Fizethetsz helyette Spotify-ra, Netflixre (úgyis készülnek Magyarországra) havonta sokezret. (És kedvenc zombifilmedből még ki is lesz vágva minden véres jelenet a német cenzorsablon szerint)
5. A Spotify, Netflix és a többi fizetős tartalomszolgáltató áfa befizetése után többször annyi pénz fog befolyni. Egy nagyobb torrent fogyasztó pedig havonta fizethet 7000 Ft-ot vagy még többet is ha van miből. Alternatívaként lehet nézni VV Szandikát ingyen.

Tüntetni most már a szabad letöltések megtartása mellett kellene. Valójában itt van vesztenivalója a tüntetőknek. Természetesen ehhez egy valóban civil szervezésű tüntetésre lenne szükség, ami ebben az országban csak illúzió.

Szimbolika használatban EU zászlók helyett The Pirate Bay zászlókat kellene lengetni. Nem azért mert baj lenne az EU zászlóval, hanem azért mert internetszabadság kérdésében az EU politikáját leginkább képviselő Bizottság markánsan kiáll a szellemi tulajdon védelme mellett. A tüntetés résztvevőinek döntő többsége pedig pont ebben a kérdésben ellenérdekelt.

Nem véletlen, hogy az internetadó kapcsán készült két legjobb meme kép témája a torrent:

Vágási Feri
és az ncore torrent adatforgalom

Ebben a formában nem lesz netadó. Minek lenne konzultáció, ha semmilyen formában nem akarják visszahozni. Ráadásul DT vezeti a konzultációt. A "na jó nem jött be, ne erőltessük" mentalitás nem a Fidesz sajátja. A szerzői jogot meg ne keverd már ide és magyarázd meg mindenkinek, hogy csak a letöltéseiért aggódik, mert ez itt most teljesen irreleváns. Igen tudjuk, az ellen oldali birka tömeg mindig buta.

Deutch Tamás egy komplett idióta, de állandóan az internet körüli kérdésekről osztja a frankót.

A netadó ötletének megjelenésekor érdekelt, hogy mi Tomika véleménye a netadóról úgy általában.

Még a botrány kirobbanása előtt leírta a twitteren: internet adót: Neeeeeee!

Most, hogy ő kapja a feladatot, erre lehet számítani.

-1 Egyáltalán nem irreleváns. A tüntetésen résztvevők többsége, ahogy az internet miatt aggódó ügyfelek többsége is a letöltések miatt aggódik, okkal.
Ha egyébként meghallgatod OV beszédét, két dolog egyértelmű belőle. 1. nem érti az internetes kultúra működését. 2. nyilván olvasott statisztikákat az internetes vállalkozások hatalmas és válság ellenére dinamikusan növekvő profitjáról. Innen jött az ötlet, hogy ennek a jelentős profitnak Magyarországon keletkező részét megadóztassák.
Csakhogy ezek a cégek olyan multinacionális cégek amiknek még egy magyarországi ügyfélszolgálati irodájuk sincs. Ha jól tudom a legközelebbi Google ügyfélpont ahol élő, humán Google munkatárssal beszélhet egy ügyfél Írországban található. Nem az internetszolgáltatók azok ahova a profit nagy része kerül. Egyébként ők maguk is hadakoznak olyan amerikai multikkal mint a Google vagy Facebook, akik jelentős nemzetközi forgalmat generálnak ami az internetszolgáltatónak pénz, de a nyereség nem náluk keletkezik. Szóval az internetszolgáltatók megadóztatása stratégiailag teljes mellényúlás volt.
A magyar internetes forgalomnak pedig BIX mérésekkel is bizonyítottan jelentős része torrent forgalom. Az arány csökken a HD youtube videózás, felhős szolgáltatások és hasonló nagy adatforgalmú szolgáltatások miatt de ma is jelentős.
És ami fontos!
A torrent forgalom ugyan nem jelent komoly pénzt sem a torrentportálok üzemeltetőinek, sem a torrent infrastruktúra résztvevőkének. De az ország külkereskedelmi mérlegét nem elhanyagolható mértékben javítja, hogy nem áramlik ki havonta tetemes összeg jogdíjakért.

Nem kéne, de mondok egy példát. Elég rég van Steam-em és van 170+ title a könyvtáramban, szerinted ezt mind dvd-ken tárolom vagy letöltöm ami épp kell ? Ezek összesen több TB-ot tesznek ki. És több Steam fiók is van a családban. A forgalomnak lehet, hogy nagy részét teszi ki a torrent (a technológia maga nem ördögtől való), de a tüntetőket emiatt aggódó idiótának feltüntetni enyhén szólva pofátlanság. Voltak sokan igenis, akik az internet szabadságáért és függetlenségéért is tüntettek. A szabad információhoz jutásért, még ha tudjuk is, hogy a net nem annyira biztonságos, mint sokan hiszik.

Filmekről és zenéről írtam. Bár előfordul néhány film a Steamen de jellemzően más tartalom van ott.
A tüntetőkről egy szóval nem írtam, hogy idióták. Az viszont tény, hogy többségük a napi torrent filmbetevő és zenék miatt aggódott. Ennek hatása a mai (pénteki) tüntetésen is meglátszott, a tüntetés ugyan nem de a tömeg ezúttal elmaradt.

"A tüntetőkről egy szóval nem írtam, hogy idióták"

Csak gondoltad... na mindegy.

Ami fontosabb: tobb kulonbozo szakerto szerint a mostani tuntetes nem kizarolag a netadorol szolt, hanem ugy globalisan most borult ki a bili. Es ha bejon a vasarnapi plazastop a netado melle, ujra ki fognak menni az emberek az utcara. Latszolag a plazastop ellen.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Próbáld meg megbecsülni kérlek, hogy egy átlag felhasználó mennyi adatot forgalmaz egy hónap alatt, ha:
- utubozik
- facebookozik
- hírportált olvas
- e-mailezik
De itt kis segítség.

Szerintem reális ezekre legalább 5 gigát mondani, ami 5*150 = 750 forint. Tehát a tervezett 700 forintos plafont az átlagfelhasználó meg fogja ütni. Innentől meg semmit nem számít az, hogy ezen felül hány tera mkv-t töltök.

--
deejayy DOT hu

azért azzal számoljál már te is légyszi, hogy a netadó bevezetése automatikus áremeléseket és díjcsomag-módosításokat fog eredményezni -értelemszerűen az előfizetők kárára. nem csak netszolgáltatásban, hanem telefon, kábeltv...

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Félre ne érts, nem a netadó mellett kampányolok, hanem arra próbálom felhívni Ritter figyelmét, hogy akár torrentezik valaki, akár nem, úgy is többet fog fizetni a netért. Tehát teljesen irreleváns belekeverni azt, hogy "napi torrent filmbetevő és zenék miatt aggódó" embereknek áll érdekében hőzöngeni. Mindenkinek.

--
deejayy DOT hu

érdekesség: mindenki a torrenten lovagol pro és kontra. mintha más nem is lenne...
aki távmunkából keresi a kenyerét, azt pont ugyanúgy tiporják a sarccal. és akkor ez csak egyetlen példája a "hasznos" jellegű netfogyasztásnak.

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Nem mindenki, de én direkt a torrent-es threadbe szóltam be.
Az meg, hogy a távmunkának mekkora a sávszél-igénye, munkánként más.
Most én meg mondhatnám, hogy mindenki a távmunkán lovagol :D
Egyáltalán mekkora a távmunka aránya magyarországon (mármint itthoni munkavállalók tekintetében), 3%?

--
deejayy DOT hu

"De mivel a torrent reprezentálja a "jelentős" adatforgalmat"

Na ez a sztereotipia. Hogy az emberek tobbsegenek fingja nincs arrol, mi mekkora adatforgalmat general, de azt valahogy a fejebe vertek, hogy a "jelentos adatforgalom" == torrent, holott ez az egyenlet igy... hat finoman szolva sem igaz.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Szeritnem meg nagyon is meghatralas ez (helyesen), csakhogy ezt nem szabad kimondani. Pedig -noramlis kornyezetben- szerintem nincs gond abbol, ha az ember belatja, hogy tevedett, de ez itt valamiert tabu. Ezert inkabb arrol van szo, hogy majd meg gondolkodunk raja, meg konzultacio meg satobbi, de valojaban ezt soha tobbe nem fogjak elovenni. Komolyan legalabbis nem.

Az a problema, hogy amig nemzeti konzultaciot akarnak rendezni a temabol, addig ez nem tekintheto igazi meghatralasnak - csak elodazzak a dolgot. Akkor fogok megnyugodni, ha a nemzeti konzultacion is az jon ki, hogy ez igy hulyeseg.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

De epp ezt mondom, hogy ez a nemzeti konzultacio duma, csak azert van kitalalva, hogy ne kelljen azt mondani, hogy "hulyeseget talatunk ki elsore (netado), inkabb megse". A meghatralassal amugy szerintem semmit nem veszitenenek, de valahogy ez nem fer bele a kommunikacios strategiaba, ezert kell azt mondani, hogy majd lesz konzultacio meg minden... De igazabol mindegy mar mi lesz, ez a tema el fog halni.

Az meg mas kerdes, hogy a nemzeti konzultacion mi fog kijonni. Maga a nemzeti konzultacio nem feltetlenul lenne hulyeseg, de ahogy eddig mukododtt (es asszem joggal gondolhatjuk, hogy ezutan is igy fog mukodni) ugy teljesen alkalmatlan a kozvelemeny szondazasara.

"ahogy eddig mukododtt (es asszem joggal gondolhatjuk, hogy ezutan is igy fog mukodni) ugy teljesen alkalmatlan a kozvelemeny szondazasara."

Pont ezert felek a bevezetestol. Mert megkerdeznek aztan leszarnak minket.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Ez a konzultáció egy érdekes kérdés. Hogyan lehetne olcsón megtudni az emberek véleményét.

A népszavazás garantálja, hogy ha 40% NEM jön ki, az tényleg annyi. A levélben visszaküldött konzultációs papírokkal kapcsolatban fenntartásaim vannak.

Egyik kollégám utálta a Fideszt és volt valami kezdeményezés, hogy a konzultációs papírokat leadják iskolának fűteni. Mondom neki, hogy ez majdnem olyan, mint egy szavazólap. Gondolj bele: összeszednek belőle 1.000.000 darabot, amit a sok majom önként és dalolva visz, utána kitöltögetve és visszaküldik.

Varj, leforditom neked:

Orbán Viktor azt is bejelentette, január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, annak szabályozásáról és a pénzügyi kérdéseiről.

Ujmagyarul: …akkor majd jol kikuldjuk a Zembereknek ezt a levelet, amit tobbsegeben ugyis csak a parthiveink fognak visszakuldeni, de mindegy is, mert a kerdesek megfogalmazasa ugyis olyan lesz, h mindegy mit irsz oda, de az lesz, h ok akarjak, ergo nekunk ezt kotelezo vegigvinni es voila, A Nep Akarata teljesul tetteinkben!"

Es maris johet a megfelelo idopontban az uj Bayer-fele Bekamenet.

---
pontscho / fresh!mindworkz

+1.

Orulok, hogy vegre szabalyozni akarja valaki. Mar zavart, hogy nincs Internnet-szabalyozo Allamtitkarsag, 30 fosztalyvezetovel, 150 osztalyvezetovel es parezer alkalmazottal.

Igy olyan tre, hogy nincs szabalyozva.

Es ez olyan szornyu:
"választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extraprofit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe"

Mintha arrol lenne szo, hogy a fuvarozasi tarsasagok hatalmas extraprofitjanak egy reszet bevonnak a koltsegvetesbe, meg akkor is, ha mondjuk egy kolumbiai fuvarozorol van szo, aki Mexikobol Kanadaba szallit.

Hatigen, ez a mi miniszterelnokunk, buszkek lehetunk a kolbasztoltesi tudomanyara.

--
http://www.micros~1

Nincs sem belatas, sem meghatralas, csak fegyverkezes es felkeszules egy meg nagyobb csatara. Az internetado koltsegvetesi torvenyben tovabbra is ott figyel a beveteleknel, az internetado torvenyjavaslat pedig a jogalkotasi folyamatban.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=132277638&t=9107456

Nincs mar semmilyen visszacsatolas a rendszerben:
http://index.hu/gazdasag/2014/10/31/szazadveg_mellar_tamas/

A meghatralas az lenne, ha nem forgatnak tervben, hogy januarban errol megiscsak temazgatni fognak. Addig, amig napirenden van a netado bevezetese, addig szo nincs meghatralasrol, csak keresik a gumiszoba hatarait. Most epp nem direktben rohannak egy iranyba, mert mar visszadobta oket a fal, csak szep ovatosan tapogatoznak.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Nyilván, elvégre handler megmondta múltkor is, hogy ez már nem változik, még limit se lesz rajta, nemhogy visszavonják... Thread

Másnap (mint megjósoltam) megkapta a limitet, ma meg visszavonták.

Tudom-tudom ettől még menni kell monitort dobálni ma is, mert csak. Hajár, jó kis munició lesz ez később még nekik.

Engedelmeddel maradnek a tenyeknel. A jogalkotasrol szolo torvenyben nincs olyan resz, amely a politikai igeretekkel foglalkozna. Igy pontosan nulla jelentosege van az ezeknek. Kizarolag a benyujtott torvenyjavaslatok szamitanak.

A 2014.10.30. napon benyujtott 2015. evi koltsegvetesben az internetado ott szerepel a bevetel oldalon...

Akkor gondolom rettentően meglepődtél, amikor BELEKERÜLT a korlát, amit már múltkori topicban is többen mondtunk, te meg csak pörögtél tovább, hogy de MÉG (aznap éjszaka) nincs benne. (másnap délelőtt belekerült, persze rajtad kivül már 2 nappal korábban is mindenkinek nyilvánvaló volt, hogy belekerül)

Most azon pörögsz, hogy még ott van. Nyilván majd ezen is nagyon meg fogsz lepődni, ha majd nemsokára eltűnik belőle.

Hát eddig kettőnk közül nem én voltam az aki bármin meglepődött. Én két dolgot "jósoltam" meg - dehogy jósoltam, triviális "bejelentett" dolgok voltak, amik aznap éjszaka még nem szerepeltek módositó inditványként, de én mondtam, hogy emiatt kár ablakot töröni és primitivkedni, mert majd másnap benne lesz - amik másnap meg is történtek.

Majd mas neven benyujtjak ujra.
Orban ugyse fog nyugodni, amig nem tesz tonkre mindent, amit nem o kontrolál.

--
Live free, or I f'ing kill you.

Tudtam, hogy nem lesz ebből semmi, teljesen őrült ötlet volt.

Most lehet kiforgatom Orbán Viktor szavait, de ezt mondta: "A távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be". Tehát más formában lehetséges, korai örülni.
---------------------------
Oszt jónapot!

a nemzeti egyuttmukodesi rendszer neveben be lehetne vezetni a titkos adotorvenyeket, igy elharulna minden akadaly az (extra)profit megadoztatsa elol

kotelezo jelleggel bevezethetik az online konyvelest (haztartasokra is), igy minden penzmozgas lathato a hivatal szamara, es ahol (extra)profitot latnak, arra rogton szuletik egy titkos adotorveny, a mar erkezik is egy uj "X osszeget kerjuk befizetni" vegzes, vagy akar egy lepesben le is emelhetik a szamlarol, ertelemszeruen ezen titkos torvenyekrol es hatarozatokrol senkinek semmit nem mondhat senki, ellenkezo esetben elete vegeig bortonben rohadna...

mivel az adotorvenyek titkosak, tiltakozasra, tuntetesre sincs lehetoseg ellene ...

Á, sokkal egyszerűbb lenne megszüntetni a készpénzt.
Ha minden fizetés a bankokon keresztül kerül lebonyolításra, azzal mindenki jól jár:
A bank, mert ő keres rajtad.
Állambácsi, mert tudja, hogy mikor, hol és kitől vettél műkukit.
És Te, kedves adózó polgár, mert ezzel lehetetlenné válik az adócsalás, meg a fekete vagyonmozgás, nem lesz értelme bűnözni. (Vagy nem.)

De hat akkor ezek a szemet bankok jol jarnanak es pofatlan extraprofitra tehetnenek szert! Ezek a rohadekok, akik szerencsetlen devizahiteleseket is hogy meghurcoltak! Milyen nehezen lehetett oket eszhezteriteni! Nooormalis vagy?!

(feel the irony)
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Azért az bíztató, hogy a tömeges megmozdulásoknak még van demokráciára emlékeztetö kisugárzása.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Gyurcsányt 2006-ban jóformán mindenki a fenébe kívánta, mégsem tűnt el.

Erre 2009-ig kellett rá várni, mert Szilvásy Gyuri haverja lebukott, ahogy a ruszkiknak adatokat csempész ki Magyarországról. Népet veretni, szemet kilövetni az még nem annyira súlyos, mint információt nyomni a ruszkiknak. Az IMF hitel feltétele volt Feri távozása.

Meglehetősen újszerű itthon, hogy népharag után döntéseket vonjanak vissza. Antall jobban tudta (politikai mikiegerek), Gyurcsány pláne (lesznek tüntetések, majd megunják és hazamennek), Bokros és Horn is,...

Amit Viktor csinált, az egyáltalán nem jellemző itthon, a főokosok általában megmondják a frankót és elmesélik a népnek, hogy ők miért tudják jól, szemben velünk.

Igen, tényleg megfigyelhetö kommunikációbeli különbség.
Ettöl függetlenül csodák nincsenek, és ahelyett, hogy lemondanának a gyermeki álom megvalósításáról (stadion-téma), inkább sújtják tovább a társadalmat mindenféle különadókkal.´

Lesz adó, lesz netadó is, más formában, stb, de lesz.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Konkrétan mi a bajotok a stadionokkal?

Pár éve a hvg fórumán valaki előjött, hogy ez a hülye kormány eltörli az előrehozott nyugdíjat, aztán a másik oldalon meg stadiont épít belőle.

Megpróbáltam felvilágosítani, hogy ha Sztálin szobrot építene a kormány az előrehozott nyugdíj eltörléséből befolyó pénzből, az is előremutató megoldás lenne, mert javítaná a költségvetési pozíciónkat.

Ezzel egyetértek. Először kellene focizni, utána a stadion.

De mondjuk a rendvédelmiek 40-éves nyugdíjazásánál, az előrehozott nyugdíjnál, a MuFi-nél (munkanélküli fizetés), a megélhetési gyermekvállalásnál, a minimálbér adómentessé tételénél, gázár-támogatásnál értelmesebb megoldás. De mondjuk az M6 Pécs alagutas szakasza is megemlítendő, ahol 3 autó megy naponta maximum.

A Gyurcsány kormány valahogy Mikulás-bácsinak érezte magát és jótékonyan osztogatta a - sajnos nem a saját, hanem a mi - pénzünket az álszegények/naplopók között.

Amit csinálnak, az egy hatalmas baromság, de az előzőekhez képest már ez is csillagászati magasságokban van.

2014-ben a szocialisták az alapjövedelem (munka nélkül zseton) koncepciójának felülvizsgálatával kampányoltak. Hogy is volt az a 25.000-es stadion Felső-Apajpusztán? Tudod, ha lehet inkább azt szeretném...

Sajnos ráhibáztál.

Teljesen fölösleges addig nyomni a pénzt a felsőoktatásba, amíg a hallgatók többet vannak detoxikálóban, mint előadáson. Még szerencse, hogy manapság akár 20 évig is járhatod az egyetemet.

Mondjuk úgy: a felsőoktatásban is sok még a tartalék, ahol spórolni lehetne.

> a hátralevő 14 évet saját zsebből kell állnod.

Ha kicsit belegondolsz, az állam számára ez még így is veszteség.

Ezidő alatt nem dolgozol semmit (bevételkiesés), nem alapítasz családot (demográfia), rossz példát mutatsz másoknak (környezet szennyezés). Hoffmann Rózsa elképzelése ezért volt az, hogy a veteránokat ki kell szórni az egyetemekről.

Rettento veszteseg, kulonosen az, hogy az allampolgar esetleg kepes lesz onalloan netan kritikusan gondolkodni, es atlatni az ocska trukkokon amit bevetnek.

Az allam szamara torteno hasznossaggal mar probalkoztak korabban:

""a XX. századi munkatáborok létjogosultsága is hasznos volt gazdaságilag, mégsem fogadható el". Kifejtette: az igazság helyébe nem léphet a hasznosság, mert így a szovjet munkatáborokat is legitimálhatjuk, mivel az ott raboskodók hasznos közműcsatornákat építettek."

Ha nem tanulni mész az egyetemre, akkor nem gondolkozni akarsz, akkor 20 év alatt sem végzed el és szórjanak ki nyugodtan.

Állami támogatás az értelmes, szorgalmas diákoknak kell. Az adómból kizárólag őket támogathatják, a többinek egy fillért sem. Mindenkinek fáj adót fizetni, ezért elvárható, hogy ha már elveszik, ne léhűtőknek osszák ki.

Első keresztféléves tárgy: nincs állami támogatás, fizetőssé válik az oktatás. Második: 10%-os tandíjelemelés, harmadik: újabb 10%-os tandíjemelés. Mondjuk 5 keresztféléves tárgynál már ugrik a diákigazolványod és az adófizetők 0 Ft-tal támogatnak téged. A 10. keresztféléves tárgynál már a tanuló támogatja az adófizetőket és a szorgalmas diákokat, vagy elmegy az egyetemről.

"Első keresztféléves tárgy: nincs állami támogatás, fizetőssé válik az oktatás."

Ezt azért túl szigorúnak érzem, szerintem némi csúszásnak (pl. 1 év) megbocsájthatónak kell lennie. Mondom ezt úgy, hogy nekem nem volt nem teljesített tárgyam, és a mintatanterv szerint időre végeztem.

Ki mondott ilyet, hogy 20 evig allamilag finanszirozni kell valakinek a kepzeset? Nem finanszirozhatja valaki sajat maga? Miert baj az, ha valakit nagyon erdekel egy tema, es szeretne sokkal tobbet tudni rola, es fizet is erte? Miert nem teljesen mindegy miert megy oda ha fizet erte?

Es ha mar allami tamogatasnal tartunk, ezeket az elveket miert nem koveteled minden mas teruleten is? Ha mar elvaraskent fogalmazodik meg, az intezmenyesitett penzlenyulda haszonelvezoitol miert nem kovetelmenyek a fentiek (pl.: "ertelmes, szorgalmas", "ne léhűtőknek osszák ki")?

Milyen eredmenyeket ertek el a nemzet hos focistai es mennyi allami penzbol?

Sok léhűtő van még az egyetemistákon kívül is, pl. ahogy mondod: a focisták. A Real Madridban 3 évig ül a kispadon, utána idejön, osztja az észt és nem érti, ha nem rakják be a vállogatottba.

De egy darabig a színházak is ilyenek voltak. Csinálták a darabokat, ami senkit sem érdekelt és vették fel az állami támogatást. Mostanra annyiban változott a támogatás, hogy az állam a támogatást a jegyen elért bevétel függvényében adja.

És jönnek a filmesek, amik milliárdokból nézhetetlen filmeket csinálnak. Vegyük Fliegauf Bence - Csak a szél című filmjét, a premier 8000 nézővel indult. Érdemes-e max. 20.000 embernek filmet készíteni egy 10.000.000-s országban? Az emberek 0.2%-a vette a fáradtságot és megnézte.

Sajnos nem csak az oktatásról van szó.

Mint pl. a Nemzeti? Vagy az Uj Szinhaz? Vagy azok kivetelek, tomindegy, hoyg fele annyi ember megy, akkor is tobbet kapnak?

"De egy darabig a színházak is ilyenek voltak. Csinálták a darabokat, ami senkit sem érdekelt és vették fel az állami támogatást. Mostanra annyiban változott a támogatás, hogy az állam a támogatást a jegyen elért bevétel függvényében adja. "
--
http://www.micros~1

Mivel a felsőoktatási intézmények a hozzájuk járók után kapják a fejpénzt, ennek szerintem kb. az lenne az eredménye, hogy a kihullás mértékének csökkentése érdekében a béka segge alá esne vissza a színvonal.
Szerintem jól van ez a rendszer, ahogy van. Lehet egyetemistaként én is keményebben dolgoztam volna, ha állandóan ott lebegett volna a fejem felett a pallos, de így legalább élveztem is kicsit.

Inkább arrafelé kellene szétnézni, hogy miért képzünk állami támogatáson olyan embereket, akik a piac túltelítettsége miatt nem fognak tudni a tanult szakmájukban elhelyezkedni. (Pl. évi több száz újságíró)

"...miért képzünk állami támogatáson olyan embereket, akik a piac túltelítettsége miatt nem fognak tudni a tanult szakmájukban elhelyezkedni. (Pl. évi több száz újságíró)"

Mer különben mennek az utcára az emberek, hogy "butítják a népet!!44" meg "sajtószabaccság!!44"

Nézd, Bokros Lajcsinál tandíj-mentes voltam, de az alapkoncepcióval akkor nem értettem egyet. Finoman fogalmazva utáltam Lajcsit.

Érdekes világ volt, mert nyáron a villamosmérnök növendékek a Dunaharaszti Cola gyárban palackoztak, hogy legyen pénz egyetemre és tandíjra. Már majdnem olyan volt, mint egy tanszék.

Legutóbb évfolyamtalálkozó volt, mindenki dolgozik valahol, munkanélküli köztünk nincs. Az a generáció, akitől Bokros Lajos tandíjat követelt, probléma nélkül elhelyezkedett a piacon, megtanultak dolgozni.

Egyébként meg normális munkahelyek kellenének, normális fizetésekkel. Egyből beindulna a gazdaság, az állam bevételei, stb. Az emberek többet költenének, lehetnének távlati terveik, stb és stb... stb...

Munkahelyek. Nem fekete, fehér.

Drukkolok Viktorunknak, hogy elérje a teljes foglalkoztatást. De komolyan! Anyám, valamiért úgy érzem, ez -sem- fog sikerülni, ezzel csak az agyatlan agymosott (micsoda paradoxon) híveiket etetik.

Jézus Mária! Hogy ígérhet egy miniszterelnök ekkora faszságot???

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Kockaztathatod a meglevo vagyonod, vagy mas csaladtag / rokon / barat / stb vagyonat is, vehetsz fel hitelt, megis mi akadalyoz? Megmutathatod milyen a normalis munkahely, milyen normalis fizeteseket tudsz adni. Megmutathatod, hogyan tudsz felulkerekedni az onzesen.

"Egyből beindulna a gazdaság, az állam bevételei, stb. Az emberek többet költenének, lehetnének távlati terveik, stb és stb... stb..."

Ha eltekintünk a Statup-ok üres frázisain, kevés kivételtől eltekintve, maradnak azok a mai, úgymond jól menő világcégek, akik több mint száz éves múlttal rendelkeznek (és nem magyarok).

A világ szerencsésebb oldalán nem államosítottak, rabolták el az emberek vagyonát, amiből generációkon át tudott fejlődni a családinak indult vállalkozás.

Ott van pl. Waldenbuch-ban a Ritter csokigyár. Mai napig a Ritter család a tulajdonosa, és több mint ezer embert foglalkoztatnak. Ez ezer ember egzisztenciáját biztosítja. Nem hiszem, hogy Ritter úr csóró lenne, és az alkalmazottak is szépen meg tudnak élni belőle.

A gondolkodásmódon kellene alapvetően változtatni. A magyar mindig a legokosabb nép volt a Földön, aztán meg lehet nézni azt is, hogy mire vitte vele.

A kártyalapok már rég ki vannak osztva, és a pakli véges lapokból áll. Nem mondom, hogy lehetetlen, de nem Magyarországon, és pláne nem hitelből. Ma céget alapítani egyenlő a halálos ítélettel - hacsak nem számlagyár. Hol a piac? A hazai piacot elfelejtheted, a külföldit úgyszintén, ahhoz minőségi termék kell, 100 éves hátránnyal kicsit nehéz. Ja. és itthon a felvevőpiac is orientálódik a nulla felé, az általános pénzhiány miatt. A vagyonok külföldi cégekben, bankokban, ingatlanokban alszanak, offshore és így tovább.

Vannak ellenpéldák is, csak nagyon rossz az arány.

A második világháborút nem kellett volna bukni, már ott elveszett minden, az ország vagyonát szétlopták. Az aranyfedezet nem termelődik újra magától. Utána jött a 40 és egyhelyben topogás, miközben a nyugat elhúzott mellettünk.
Hátrányunk behozhatatlan.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Az emberek nagy tobbsege tulbecsuli mit lehet veghez vinni 1-3 ev alatt, es jelentosen alabecsuli mit egy evtized alatt.
A rendszerben nagyon jelentos visszacsatolas van - a pozitiv folyamatok egyre pozitivabbakat eredmenyeznek, a negativak egyre negativabbakat. (avagy kamatos kamatot jelent az evenkenti gazdasagi novekedes).

A vagyonteremto kepesseg szamit, es nem a meglevo vagyon. A nullarol is ugyanugy tudni kell vagyont teremteni. Del-Korea lenyegesen alacsonyabbrol indult a 70-es evekben, mint anno magyarorszag volt. Nezd meg mit ertek el az elmult 40-50 evben. Es meg lehet nezni a nemeteket is, mit ertek el a masodik vilaghaboru ota.

Ha lenne rá módom, megtenném. Nincs rá módom. Ennyi. Viszont nagyon sok kőgazdagnak lenne rá módja.
Semmi bajom a Bill Gates-sel, meg, hogy a világ leggazdagabb embere. Mire idáig eljutott, családok ezreinek létbiztonságát biztosította be. Hát erről beszélek.
A sok kis magyar "billgates" meg először meggazdagszik, utána meg csődbe viszi a vállalkozását (hogy még több pénzt lophasson).

Két dolog hibázik itt:

1. a normális gazdaság, ami táptalaja lenne igenis a vállalkozásoknak
2. a normális gondolkozású vállalkozóképes réteg, aki nem a saját minél gyorsabb és minél intenzívebb meggazdagodását tekinti életcéljának.

A poén az, hogy ha valaki jól csinálja, meggazdagodik belőle úgy is, csak türelem kell kivárni, esetleg pár év, és nem pár hónap.

Viszont van egy kurvanagy államháztartás, csomó elbutult kitartottal. Csoda, hogy megdöglik az ország?

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

A lehetoseg szamodra is adott, van ra modod:

"Kockaztathatod a meglevo vagyonod, vagy mas csaladtag / rokon / barat / stb vagyonat is, vehetsz fel hitelt, megis mi akadalyoz? Megmutathatod milyen a normalis munkahely, milyen normalis fizeteseket tudsz adni. Megmutathatod, hogyan tudsz felulkerekedni az onzesen."

Mellebeszeles helyett lehet kockaztatni - csinalhatsz vallalkozast - a kockazatert haszon vagy veszteseg jar. Ha pedig nem vagy hajlando kockaztatni - mert bukni is lehet vele es nem szeretned a veszteseget viselni - akkor ne tarts igenyt a nyeresegre sem.

Egy fecske nem csinál nyarat. Ahhoz, hogy a cégnek ügyfelei, megrendelései is legyenek, akkor fizetőképes kereslet is kell. Szóval, ha hirtelen általánossá válna, hogy több költőpénze van az átlagembernek, akkor több dolgot vesz és majd az ő munkahelyétől is több dolgot vesznek mások.

Persze ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Az viszont, hogy az állam külön adókat talál ki minden olyan vállalkozás ellen, ahol még van profit, az nem éppen a gazdasági növekedést ösztönzi. Az adóemelés pénzt von el a piaci szereplőktől és az átlagemberektől. Ettől tovább romlik a kereslet és még több cég megy csődbe.

Öngondoskodást mondanak, miközben egyre több embert próbálnak szegénységben tartani. A közmunkaprogram is csak erre jó a mostani formában. Néhány kivétel lehet, de a példának hozott falu ennyi erővel kommuna is lehetne, ahol minden közös, mert nem pénzből élnek, hanem azt termelik, amit megesznek.

A gazdaság pörgése nem azt jelenti, hogy rögtön töménytelen mennyiségű pénze van az embereknek, hanem azt, hogy a rendszerben lévő pénz kézről kézre áramlik. A pénz árfolyama a gazdaság teljesítőképességének tükre is. Ha nagyon sok munka áll mögötte (sok kézen pörgött át), akkor felértékelődik. Ez állítólag nem jó a gazdaságnak, viszont ilyenkor az erős háttér miatt büntetlenül "nyomtathat" több pénzt a jegybank, ami azért is kell, hogy a sok munka közben legyen elég mozgatható pénz. Ha nincs mögötte munka, akkor a nyomtatás csak az árfolyam zuhanását okozza.

Jelenleg egy adott pénzmennyiséget fizetésként megkapva, 1-2 kézen megy csak át és máris teljes egészében beszippantotta az adóbeszedő gépezet. Ahelyett, hogy még több ember kezén át tudna menni, az állami elvonás miatt állami újraelosztás formájában kerül vissza a rendszerbe... vagy segély lesz belőle, vagy offshore számlán betét egy alföldi híd építése után például. Azért annyira gáz az áfacsalás és a haverok helyzetbe hozása, mert pont ezzel rabolják le és viszik ki az országból a forgalomban lévő pénzmennyiséget.

Szóval arra kell módot találni, hogy a munka közterhei csökkenjenek. Persze a kiadásokat fedezni is kell közben. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ha igaz az ezer milliárdos áfacsalás, akkor már annak felszámolása és bevétellé tevése már megfordíthatná a lecsúszást. Gondolj bele, ezer milliárd forintból például egész Borsod megye lakossága (csecsemőtől a nyugdíjasig) kaphatna egy éven át minimálbért, hogy közben még az adókat és járulékokat is befizetik utánuk. 650 ezer embernyi éves minimálbér fizetés. Sőt, mivel az adó és járulék állami pénz esetén egyik zsebből a másikba pakolás csak, így lehet nyugodtan a duplájával számolni. 1 millió 300 ezer embernyi éves nettó minimálbér fizetés az, bakker. Ez 'csak' ezer milliárd... de a költségvetés 16 ezer milliárdról szól. Nem igaz, hogy annyi pénzt nem lehet értelmesebben felhasználni. Olyan pénzekről van szó, hogy átlagemberként el sem tudjuk képzelni. Ekkora pénzek lenyúlása a mostani gyanús gazdagodásukon is meredeken túlmutat, szóval a korrupt vezetők valószínűleg csak aprópénzt kapnak ahhoz képest, hogy az igazi haszonélvezők mennyit benyelnek a háttérben. Valami nem kerek... mert amennyi pénz elfolyik, ahhoz képest még mindig csórók a politikusaink. Az is lehet, hogy szimplán annyira rossz gazdák, hogy nem is maguk lopnak legtöbbet, csak éppen nem foglalkoznak vele hová folyik el.

Nekem konkrétan az a bajom a stadionokkal, hogy míg focizni lehet a legvacakabb réten, libalegelőn, és erdei tisztáson is, addig mondjuk súlyt lökni meg gerelyt hajítani már nem annyira. Mégis, noha a foci kb annyira se sikeres mint a fentiek, ennek ellenére erre a baromságra tolják a pénzt. Lehetne ebből a pénzből elkezdeni gaytába rázni az egészségügyet, belefolyatni az oktatásba és versenyképessé tenni, lehetne rendbe hozni irgalmatlan mennyiségű utat, bevezetni a vizet a földgázt vagy akár a villanyt sok helyre ahol nincs - de akár kiépíthetnének rendes szélessávű netet is sok helyre - no ezek egyike se történik, hanem 100-200 hülyét érdeklő luxusfaszságot építenek belőle. És az nem válasz, hogy a focipályától sportosabb és egészségesebb lesz NEMZETÜNK, mert akkor meg építsenek rendes futóútvonalakat, normális kerékpárutakat, cseréljék le az elavult koromszörnyeket, amik az utcákon járnak, stb.

Leegyszerűsítem: az a baj, hogy a vezér kedvencénél sokkal-sokkal fontosabb helyekre meg nem megy nem ennyi, hanem sokkal kevesebb pénz se.

Nekem nem a focival mint sporttal van bajom, hanem a foci koré épült velejéig korrupt maffiaszervezettel kezdve a FIFA bűzlő fejével, Sepp Blatterrel, egészen az MB2-ben játszó bundázó vidéki focistáig.
A magyar focisták teljesítményükkel sem szolgáltak rá arra, hogy megérdemelnék a stadionokat. A sportlétesítmények építése viszont helyes cél, de inkább vízilabdának kellene építeni minden megyébe legalább egy fedett lelátós uszodát, az úszóknak, és általában azoknak a sportoknak ahol valóban jól teljesítenek az élsportolóink.
A mostani brazil foci vb-t már nem is néztem. Nem voltam kíváncsi arra melyik országnak van a legtöbb pénze a vb trófeára (*irony)

Igen, a nem látványsportok is sokkal több figyelmet érdemelnének. A teremfűtés sajnos sok helyen probléma. Nem tudom mennyi edzőtermet lehetne rendesen fűteni egy fűtött focipálya költségeiből? Szerintem elég sokat. Egy vívó ismerősöm szokta mondani, hogyha vérre menne a sportjuk akkor focilelátóknál is nagyobb lelátókat töltenének meg az őket látni akaró nézők. Az is szomorú, hogy koronglövész magyar olimpikonnak probléma beszerezni a lőszert az edzéseihez.

Ah, a szokasos rovidlato nezopont. Melyik sportot uzik nalunk a legtobben? A beruhazasok mekkora resze terul meg szinte azonnal (pl. foglalkoztatas es forgalmi ado formajaban)? Mire hasznalhato egy stadion? Nem csak egy (center)palya van am, hanem tobb is, hogy a kiszolgalo letesitmenyeket mar ne is emlitsem.

A focit max úgy űzik a legtöbben, hogy beleszámoljuk az 1-18-éves korosztályt is. Ők viszont nem a focistadionban fognak focizni. Ha azt akarjuk, hogy
az emberek mozogjanak, akkor tömegsportra kellett volna költeni, sportpályák, kerékpárutak, futópályák, termek. A stadionokra költött pénz 10-edéből
egy nagyságrendet lehetett volna javítani az emberek lehetőségein.

Na ez egy érdekes kérdés.

Kiskunfélegyházán Kapus Krisztián eredményeit nézd meg, aki a Fidesz színeiben indult. Az egyetlen város, ahol a Fidesz 10 körzetből 9-ben kikapott, és nem a szocialisták, hanem a szövetséges Nemzeti Fórum alázta szét őket.
Háttérinformáció: két sportpálya épült a városban hitelből, az önkormányzatnak nem maradt pénze, alig tudott fizetni, ezért bezárták a kórházat.

:)

Félegyháziként elmondhatom, büszke vagyok a választási eredményünkre. Bebizonyítottuk, hogy szervezett ellenzékkel simán legyőzhető a 2/3, vagy lealázható.
Kapus "úr" buktája akkora volt, hogy ő maga sem hitte el pár napig, lehet mai napig sem, hogy nem ő és a pártja nyert.

A városi sportcsarnok egy klasszikus történet, hogyan kell a többség kárára az egyénnek meggazdagodni, csak egy korrupciós történet a sok közül, semmi különleges.

Drukkolok a Nemzeti Főrumnak, hogy érjék el céljaikat, úgy érzem, szembeszéllel fogunk pisálni 5 évig, és csak magunkra számíthatunk.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Mi azon a rövidlátó nézőpont, hogy nem focipálya kellene, hanem járda, úttest, víz és gáz és áram, stb. Kórház, ahova az ember nem meghalni megy be, hanem hogy meggyógyítsák. Iskola, ahol van tábla (rendes, krétás, nem okostábla) meg kréta is, sőt fűteni is tudnak telente. Ez a feladata az államnak, nem az, hogy totál fölösleges sportberuházásokba öntse a pénzt. Ugorj már neki még egyszer az előző hozzászólásomnak, olvasd el *végig*, és értelmezd is amit leírtam. Pont azért írtam a végére amit írtam, hogy akinek 4-5 összetett mondat sok, próbálja meg azt.

(Azért megkérdezhetem, hogy egy focipályára hányszor mehet fel hetente / havonta / évente a súlylökő edzeni, és hogyan hasznosul a kiszolgáló létesítmény mikor épp nincs 200 embert érdeklő meccs.)

Ja és hozzáteszem, nincs aktív gerelyhajító és súlylökő sem nem csak a családban, de az ismerettségi körömben sem - csak ők jutottak eszembe.

"Mi azon a rövidlátó nézőpont, hogy nem focipálya kellene, hanem járda,"

WTFDIJR? Veszed a rovidlatas (rovidtavu terv) definicojat, es behelyettesited. Az epitkezes hosszutavu mert idoallo, a penzosztas rovidtavu, mert nem az.

Bar nem kerdezted, de azert megjegyzem a hosszutavu intezkedesek egy nyilvanvalo elonyet a rovidtavuval szemben: ha korbenezel Budapesten azt latod amit a dualizmusban felepitettek (majd Rakosi alatt megint), es nem azt hogy noveltek a korhazi dolgozok beret. Bar ertelemszeruen van egy jo egyensuly a hosszu es rovidtavu kiadasok kozt, (illetve a megterulo es nem megterulok kozt), es stadionepites ugy baromsag ahogy van -- viszont ez konkretan az unokaide lesz, ellentetben a mostani jardafelujjitassal, ami meg nem.

A rovidlato nezopont arra vonatkozott, hogy a beruhazasok koltsegeit a mai divatos tevkepzet szerint egy osszegben kidobott penzkent kezeled. A valo vilag kicsit mashogy mukodik, es ez igaz a sporteletre is. Akarhol dolgoztam, mindenhol ceges focicsapatokba futottam bele, nyugodtan mondhatom, hogy a foci mesze a legnepszerubb sport, fuggetlenul a hazai un. profi focicsapatoktol. Mivel nem erted, leirom meg egyszer: egy stadion nem csak egy centerpalyabol all, egyszer talan korul kene nezned egy sportcentrumban, milyen egyeb lehetosegek vannak (edzopalyak, konditermek, konferenciatermek, ...) ugyanugy, mint mas orszagokban. A masik tema, hogy milyen beruhazasra koltsenek: szerinted nalunk csak stadionok epulnek? Orbitalis marhasag. Meg kene nezni a kozponti koltsegvetes adatait, es vedd hozza az onkormanyzatoket is. Az itteni hozzaszolasokbol nekem az jon le, hogy ugyanazokat a - legjobb esetben is csak - feligazsagokat ismetelgetik az emberek, amit a mediumok keszen az arcukba tolnak, ne kelljen mar gondolkodni... Szerintem a tajekozatlansag nem ereny. Termeszetesen nincs kizarva, hogy en latom rosszul a vilagot - mentsegemre szoljon, hogy (reszben) kozgazdasagi vegzettsegu vagyok es emellett meg aktiv sportolo is (nem focista, azt csak szabadidos szinten uzom), szoval van egy kis ralatasom a temara.

Cirkuszra akkor köll pénzt áldozni, ha már van kenyér. Üresen tátongó cirkuszra meg azután se. Az idehaza labdarúgás néven folytatott tevékenység - már az, amihez ezek a stadionoknak nevezett pénznyelők épülnek - marhára nem fogja az egészséges életmód felé terelni az átlag magyart, de még az idehaza labdarúgás néven folytatott bohóckodást kedvelőket se. Az egészséges életmódhoz nem nézni, hanem csinálni kell a sportot.
Megkérdezem, hogy hány stadion lesz alkalmas például atlétikai versenyek megrendezésére? Ha egy sem, akkor ez olyan, mintha a vízhez kapcsolódó sportok terjedéséhez halastavakat létesítenének - igaz, hogy például úszásra alkalmatlanok, és evezni is csak a horgászladik szintjéig elfogadott, de víz meg sport(horgásyat), úgyhogy...

+1

A vízióm: valamikor a közeljövőben ott állunk az épülő Nagy Nemzeti Stadionunk első asóbökésénél, és halomra lőjük a botlábú, nagyarcú, vasalt hajú, gyökér focistákat bele az alapgödörbe. Azzokkal a politikusokkal együtt, akik lehetővé tették az egészet.
Szereintem ezt már sokan leírták előttem is, az olyan sportokat kellene támogatni, ahol a sportolóink sikeresen szerepelnek a nemzetközi versenyeken. Fociban mikor is jutottunk ki utoljára valamilyen nemzetközi tornára? Nincs baj a sportlétesítményekkel, lásd az épülő Győr Aréna. A győri kézis lányok megérdemlik. Nem, mint a szomszédos focisták, akik előző évben magyar bajnokságot nyernek, most meg belefutnak egy pofonba, egy olyan csapattól, aki nem is egy osztályba játszik velük. Szánalmasak, a többi magyar focicsapattal együtt.

Hat... eleg sok.

Kezdjuk ott, hogy egy stadion nem Sztalin-szobor. A szobrokat alapvetoen eleg felhuzni, aztan idonkent slaggal lenyomatni, esetleg nehany evtizedente lefesteni, mas gondoskodast kulon nem igenyelnek. A stadionokat ellenben rendszeresen takaritani, karbantartani, nehany evente felujitani kell. Ezek ket nagysagrenddel tobbe kerulnek, mint egy szobor karbantartasa. A legtobb, a kormanyzat altal felhuzott presztizs-epulettel az a problema, hogy az epitesere meg csak-csak van penz, de mar a karbantartasara, idokozonkenti felujitasara nincs, es sosem lesz. Ezek szep lassan pusztulasnak indulnak. En azt vizionalom, hogy 2025-ben ott fognak allni szerencsetlen stadionok egyre rosszabb allapotban, a tulajdonos onkormanyzatok/klubok meg hiaba fognak kilincselni tamogatasert a szukseges alapveto felujitasok elvegzesehez, 2045-ben pedig a legtobb eletveszelyes minositest kap.

Pont ez a problema az ilyen epuletekkel: vagy jol alcazott penzugyi bombak, vagy feneketlen penznyelok egy olyan kornyezetben, ahol amugy is szukosek a forrasok. Az ugyanis nem realis, hogy pl. Felcsut sajat penzbol karban tud tartani egy akkora meretu stadiont, mint amilyen most arrafele acsorog. Es a stadionok alapvetoen nem olyanok, hogy jo, hat kisebb a keret, akkor lecsokkentjuk a meretet.

Szerintem eloremutatobb lett volna Sztalin-szobrokat emelni.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Nekem ezekről a stadionokról az ókori monumentumok jutnak az eszembe, pl. a piramisok, amik önnön hirdetik éppítetőjük nagyságát.
Lehet 50 év múlva a turizmus fog fellendülni miattuk, mert mindenki kíváncsi lesz az Orbán-éra eszetlen építkezéseinek maradványaira.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Oszkó Péter legutóbb a gyermekeimet akarta adóztatni. Mármit ha van gyermek fizess több adót (családi pótlék az adóalapba).

Akkortájt fel voltam ezen háborodva, de lassan kezdem a koncepciót megérteni. A két gyermek reggeltől estig zajong és üvölt, rohangálnak az áruházban, szétszerelnek mindent, fegyelmezhetetlenek,...

Olyan ez, mint az ebadó. Az önkormányzatnak takarítani kell a kutyák után, ezért veti ki az adót az állatokra. Namost a feleségem reggeltől estig a gyermekek után takarít, ilyenkor visszagondolok Oszkó Péterre és arra, hogy szerencse, hogy nem ismerte a kicsiket, mert akkor valószínűleg a háromszorosát kellett volna kifizetnünk utánuk.

:)

"Az önkormányzatnak takarítani kell a kutyák után, ezért veti ki az adót az állatokra."
az enyémek egy 25 méterszer 20 méteres udvarban laknak, ketten. családon belül oldjuk meg a kutyaszar összeszedését. tessék szíves lenni megmondani, honnan igényelhetem vissza a feleslegesen lenyúlt ebadót? oO

a francba... há' itt még nincs is ebadó... nem baj, akkor majd bevezetése esetén ezzel kivonom magamat alóla :P

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

a szocik anno az ingatlanadót "terület érték növekedési adó"-ként óhajtották volna bevezetni. mivel valaki gyorsan jelezte nekik, hogy ebből bezony gyújtogatás lesz, +mégvalaki közölte, hogy az állam által betaksált ingatlanértéken azonnal megvásárolhatja az állam az ingatlanját, durva gyorsan lemondtak róla. aztán rájöttek a polgármesterek, hogy mivel később rájuk HTK-zták a bevezetési lehetőséget (ami még most is fennáll, sőt a fidesz még több szabadkezet adott nekik ebben is), eddig nem volt olyan közöttük, aki be merte volna vezetni.
ha hiszed, ha nem, a jelenlegi állás szerint több önkormányzatnál elmélkednek a kérdésen...fideszék...

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

FYI:

"A segélyek forrása ily módon csak részben lesz a központi költségvetés, a kormányzati elgondolás szerint egyre inkább helyi adókból kell fedezni a támogatásokat. Ezért is bővül a települési önkormányzatok adóztatási mozgástere a benyújtott adótörvény-javaslatokban. Az előterjesztés szerint a települési adó lehet bármilyen adó, ha annak működtetését törvény nem tiltja, ám nem terhelhet olyan adótárgyat, amelyre törvényben meghatározott – akár központi, akár helyi – közteher vonatkozik."

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/radikalisan-atalakitjak-a-se…

Es vajon Stan vagy Kyle gyozte meg Orbant hogy ne csinaljon netadot? A kovetkezo reszbol kiderul? :D :D

Egyebkent a hup jobbra ferdit!!!!1111!11 Csak a netado visszavonasanak bejelenteset hozta le fooldalon!!11!1 :D :D :D

Miért gondolod? Rájött, hogy mekkora lóvét lehet ott akasztani és kitalálta, hogy hogyan lehet befektetett munka nélkül jó bevételi forrást találni az országnak.

Mondjuk a netszolgáltatók felháborodása is érthető, nem azért csökkentették a költségeket, hogy Viktornak jó legyen, de ez más kérdés.

:)

Pedig ez egy nagyon lenyegretoro szo.

Az extraprofit ("Extramehrwert") szot Karl Marx hasznalta eloszor A Toke cimu konyveben, kesobb Lenin innen gondolta tovabb. A lenini ideologia szerint az extraprofit az, amit az imperialistak a gyarmatok munkasosztalyanak kizsakmanyolasabol szereznek, majd kiviszik az orszagbol hogy azt jol zsebretegyek (es mellesleg lefizessek belole a sajat munkasosztalyukat).

Termeszetesen barmilyen hasonlosag az aktualis magyar kormany gazdasagpolitikajaval kizarolag a veletlen muve.

Nincs extra profit és nem is volt, a profit az a pénz amiből beruházásokat lehet eszközölni, amiből lehet előre lépni, ha nem profitból akkor hitelből, de az utóbbi a bukás spirálja.
Sajnálatosan a kormányzat nincs birtokában a középiskolai közgazdasági tudományok tudásának.

Nem lesz ebben a formaban internetado.

Viszont percdij (minden megkezdett percre) alapu adot be lehetne bevezetni mind a TV mind az Internet eseten. Igy a gaz extraprofit is reszt venne a kozteherviselesben.

TVado: 1Ft / perc.
Internetado: 1Ft / perc.

A "kozszolgalati" csatornak hasznalatara mind TV mind Internet eseten adokedvezmeny vonatkozna.

Akkor kezdődhetnek a tüntetések a paksi szerződések visszavonásáért :)

Szerintem baromira nincs visszavonva. Nemzeti konzultáció keretében 1 milliárdért kiküldenek egy rakás levelet nyugdíjasoknak, Fidesz fanoknak, buta embereknek, furfangos megfogalmazással, ahol a csúnya és rossz netszolgáltatókat fogják ekézni, célirányos kérdésekkel, majd jól ezekre hivatkozva bevezetik az egészet.
--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Valaki összefoglalná pár szóban mi ez a nagy felháborodás a netadóval kapcsolatban? Máshol teljesen bevett dolog ez, pl az USA tíz államában is létezik internet access tax, több helyen forgalom arányosan.
Azt értem, hogy senki se akar több adót fizetni, de ha jól értem, ez magánszemélynek havi kb 3 jurójába fájna. Ennél jóval többet sebez a 27%-os ÁFA, az ellen meg senki se tiltakozott...
Csaba

Ha elolvastad az általad linkelt wikipedia cikket, akkor szerintem nem nehéz levezetni, hogy mi volt itt a baj.

Először is, _már van_ internet adó Magyarországon, a 2013-óta a szolgáltatók a telepített kábeleik hossza után különadót fizetnek. Ez már a második ilyen adó lenne. Mivel sok cég telefon és internet szolgáltatást is nyújt, nekik már a 3. fajta különadó.

Az eredeti törvényjavaslat a "Bit tax" kategóriába esett volna, ami "specifically banned in the U.S. by the Internet Tax Freedom Act". Vagyis NEM, ez a fajta adó egyáltalán nem bevett dolog, az USA-ban ilyen sehol nincs, de az egész világon is ritkaságszámba megy (1-2 afrikai országról hallottam, de citation needed).

A mértéke pedig... mobilnetnél még úgy-ahogy lenyelhető lett volna (kb +30% drágulás), de otthoni vezetékes internetnél jellemző adatforgalomnál simán 100-1000%-os drágulást jelentett volna.

De (bár ebbe viszonylag kevesen gondoltak bele) nem az otthoni nettel van a fő baj. Egy nagyobb cégnél (mondjuk egy multi, ahol több országban levő telephely között intranet forgalom megy) éves szinten simán több-100 millió forintos nagyságrendű adókötelezettség keletkezett volna. Ez azért már egy multinak is jelentős tétel, viszonylag gyorsan reagáltak volna leépítéssel, fizetéscsökkentéssel, projektek országból elvitelével.

A később beígért korlátozott változat pedig nem más, mint egy jogi hack, ami látszólag bit tax, de gyakorlatilag egy fix díj. Lényegében azért ilyen, hogy ne lehessen megtámadni azon az alapon, hogy bújtatott ÁFA. Ez már a 2008-as bevezetési kísérletnél is probléma volt.

Nem beszéltünk még arról, hogy a "szolgáltató fizeti, nem háríthatja át", vajon mely szolgáltató cégek élnék túl ezt, és melyek mennének csődbe kvázi azonnal? Nyilván a kis (hazai tulajdonú) cégek esnének elsőnek áldozatul. A nagy "extraprofitos" multik maradnának meg a piacon. A beruházásokat persze ők is leállítanák.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A mobilnet kezelése elég furcsa. Arányaiban a legnagyobb profit pont a mobilneten van és mégis ez kapta volna a legkisebb adóterhelést. Mert valóban ez lenne az egyetlen, aminél az átlagos előfizető a beígért adóplafont nem éri el.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Hm. Ismerettsegi koromben, akiknek *nem* a ceg fizeti a telefont (es hozza a netet), azok jellemzoen a 100 mega - fel giga tartomanyba eso mobilnetes megoldasokat hasznalnak. Az eredeti felvetes szerint nekik ugye minimalisan nott volna a dija, de egyik ilyen ismerosomnel, akinel 4 db ilyen kis adatforgalmu csomag van a csaladban, az volt a reakcio az elso felvetesre, hogy akkor visszamondjak a telefonos netet. Sokan vannak ugy, hogy eleve nincs is az okostelefonhoz net, mert ahol jellemzoen elofordulnak, ott van wifi, es kepesek elorelatoan wifin keresztul megoldani a felmerulo problemaikat. (Igen, ez utobbi megoldas elegge korlatozza az okostelefon okossagat, de hasznalhato marad.)

Értem, köszönöm, én a fix áras verziót (700 Ft per magán kapcsolat) hallottam, azért linkeltem a fenti wikit. A céges rész az írásod alapján valóban erősen problémás, jó, hogy így valóban nem vezetik be.
[flame]Ami a bújtatott ÁFÁt illeti, szerintem az van, hogy miután Magyarországon népszerű tömegsport a jövedelemadó fizetés rugalmas kezelése, ezért Orbánék a fogyasztási adók felé tolták el a hangsúlyt. Ebben szerintem van ráció, bár tény, hogy a tisztességesen adózókat így duplán szívatják, és a rugalmasság meg ezen a éren is hamar előmászik, hisz ugye van aki inkább Szlovákiából veszi a DVDt is ezzel kikerülve (az Artisjus klubdíjon túl) az otthoni ÁFA megfizetését. Csoda, hogy Szlovákia elhúz mellettetek, hisz fél Pest-megye inkább oda fizet forgalmi adót, mint haza?[/flame]

Csaba

Nyivan mindenki azert dolgozik, hogy a politikusok elherdaljak az altala megkeresett jovedelmet...

"Laffer az úgynevezett kínálati oldali iskola képviselőjeként a marginális adókulcsok és az adóbevétel közötti kapcsolatot modellezte. Laffer érvelése szerint, ha a határbevétel adója – mondjuk – 40 százalékról 90 százalékra emelkedik, azaz 100 forint megkeresett többletjövedelemből nem 40-et, hanem 90-et visz el az adó, akkor ez a munkavállalási hajlamot csökkenteni fogja. A marginális kulcs 90 százalékról 100 százalékra emelkedése esetén senki sem fog többletmunkát vállalni, hiszen egyetlen forint sem marad a zsebében. Az elméletnek könyvtárnyi irodalma van, de kritikusai is vannak szép számmal!"

http://ado.hu/rovatok/ado/az-adoztatas-hatarai-gulliver-es-a-laffer-gor…

A szlovákok meg hozzánk járnak élelmiszerért meg aktuális áraktól függően üzemanyagért.
Határmenti városban lakom. A Tesco parkoló állandóan szlovák rendszámos kocsikkal van teli. Időnként a MOL kút is.

Az is érdekes, hogy miért fordult így meg az irány. Mikor én gyerek voltam, még mi jártunk ki édességért, benzinért, sörért, mert odakint minden sokkal olcsóbb volt.

Azóta lett nekünk egy gazdasági zsenink, aki érdemeinek, szaktudásának megfelelően, ma már az első számú vezetője a forint értékállóságáért is felelős MNB-nek (vagy aminek most hívják). És aki nem titkolja, hogy a gazdasági fellendülés egyik kulcsának tartja a forint gyengülését. Jelenleg a forint alul értékelt, alacsony a kamatszint, a gazdaság pedig "átlátható, kiszámítható, és jobban teljesít". (nem véletlenül használtam idézőjeleket).
Jelenleg a zemberek kormánya szerint nem tartoznak a zemberek gyűjtőfogalomba a következők:
Aki takarékoskodik, nem adósodik el, esetleg megpróbálkozik az öngondoskodással (forintban), azok ugyanis ezt a helyzetet jól megszívják.
A közalkalmazottak. Tömegével rugdalják ki őket, viszont a maradék fizetése elértéktelenedik, aki közalkalmazott és effektíve dolgozik is, az még többet fog dolgozni, mert a munka nem kevesebb. Természetesen a léhűtők is jobban teljesítenek (több lét hűtenek, bizonyára).
Aki eladósodott a Fidesz kormány által bevezetett devizahitelben, az is megszívta, hacsaknem volt elég pénze a végtörlesztésre, mert akkor mégse szívta meg. A csórik meg így jártak, a maradék, még nem hajléktalant, talán éppen most mentik, amitől megint csak csökken a forint értéke.
Nem vagyok egy gazdasági zseni, de még én is láttam előre, hogy a devizahitelekből könnyen nagy szívás lehet, és jó lenne a pénzemet minél előbb más valutában tartani, már ha lenne olyanom érdemi mennyiségben.
Nem értem, mit nem értesz.

"A közalkalmazottak. Tömegével rugdalják ki őket, ..., aki közalkalmazott és effektíve dolgozik is, az még többet fog dolgozni, mert a munka nem kevesebb. "

Érdekes, én állandóan azt hallom, hogy kisebb államot, elég volt a léhűtő irodistákból, stb. Ha meg karcsúsítják a kiadásokat, akkor meg az a baj? Ha megválnak a léhűtőktől, akkor az a baj?

Azért ez már fáj :(

jelezném, hogy a fidesz úgy csökkenti a bürökráciát (évek óta), hogy folyamatosan növeli a közszolgák létszámát. ennek legfőbb oka egyébként a szavazatszerzés és annak megtartása, csak másodlagos ok az, hogy a jómunkásember aktivistáknak legyen államilag garantált állami munkahely és állami fizetés.

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Az köztisztviselő, ha jól tévedek. De nem eszik olyan forrón a lét ott sem :) Ha adott ügyintéző a létező x féle feladatból y<x félét végezhet, és pont nincs az y-féléből tennivaló, akkor nem lesz feladata - tehát te úgy láthatod, hogy folyadékban tárolt hőenergiát távolít el.

Vannak olyanok tetszik tudni, a közszférában, aminek működnie kell. Ezeket valaki működteti, mert nem megy ám minden magától.
Meg aztán arról sem volt szó, hogy csak, vagy egyáltalán a léhűtőket küldik el. Megsúgom neked, a legtöbb léhűtőnek tuti állása van.
Van ugye több féle háttere a dolgozónak:
-Szakmai hozzáértés, munkabírás, problémamegoldó képesség
-Rokoni, ismeretségi kör
-Politikai megbízhatóság
Szerinted e három közül melyik a fontosabb. (Nem neked, vagy nekem, hanem akkor, ha ki kell találni egy fontos embernek, hogy ki menjen).

"Ezeket valaki működteti, mert nem megy ám minden magától."
de majd ha egyszer végre oda is bemerészkedik a kapitalizmus szelleme, majd megnézheted, hogy lehet működtetni az addig 150 fős okmányirodát 50-nel is, kétszer annyi népet kiszolgálva, mint előtte.
(vagy megint hozzáér a seggem a hideg falhoz, és felébredek)

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Ja, de akkor egyből verseny is kellene mellé. "November 3-tól november 15-ig most akciósan hosszabíthatja meg jogosítványát az ExpressCard Maxi (c) (r) (tm) kártyafiókjaiban. Ráadásul további kedvezmények várják, ha útlevelet is vált ki! Részletekért keresse fel weblapunkat."
Merthogy verseny nélkül kb. az emberek tűréshatáráig lehet emelni az árakat és csökkenteni a szolgáltatás színvonalát. Az állam ezekben legalább talán nem annyira érdekelt, mert 4 évente megversenyeztetik a választásokon.

Csakhogy, mivel ezeket nekem írod, ezt úgy is lehet értelmezni:
Aki a közszférában dolgozik szarér-húgyér, de amúgy rendesen, az is kapja be, mert szeretünk általánosítani.
Bátorkodtam sarkítani, hogy tetsszen érteni. (No nem muszáj. Csak egy lehetőség, ha véletlenül van igény bárminemű megértésre.)mindíg

egyetlen szóval nem állítottam ilyet. de azért az sem állapot, hogy a két ember melóját 24 végzi...
azaz kettő darab kapitalista termelő tart el 10-15-20 közszolgát... vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy egymillió munkavállaló él kapitalista munkahelyéből és fizetéséből, míg kettő és félmillió a már említett egymilliótól elszedett adóból. plusz a nyugdíjasok, plusz a segélyesek, plusz a közmunkások, plusz a holokárosultak, plusz a qrvaédesanyjatudja még kik.

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Ez így azért elég durva.

A kedvenc kapitalistád 3 évet sem bírna ki, ha a lenézett közszolgák nem biztosítanának legalább alapszintű egészségügyi ellátást.

A betanított munkásai hullanának mint a legyek, de neki sem lenne sokkal több kilátása az életre. Fogalmazzunk úgy, hogy a kapitalista él az orvosok és egészségügyi személyzet munkájából, akik szó szerint életben tartják őt és a munkásait.

nos, ha az általad említett példa reális volna (mert nem az), akkor elég lesz szerintem évente egyszer fizetést kapniuk, nagyjából 3000 Ft értékben. ennyit szoktam betegeskedni egy év alatt (mint oly sokan mások is), mely miatt 600-800 Ft-ot ha költök bármilyen gyógyszerre, a többi mind járulékos költség.

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Ha nem lenne egészségügy, én már halott volnék, a feleségem is, a gyermekeim is.

A családunkban már mindenkinek volt olyan beavatkozása, ami nélkül meghalt volna. Vagy gyermekként, vagy felnőttként.

De mondjuk megnézheted hogyan teljesít Magyarországnak az a rétege, amelyik csak hírből lát pedagógust. Mennyivel járulnak hozzá a GDP-hez?

Miről beszélsz konkrétan? Ki kiből él?

A magyar hivatalnoksereg hozzadott erteke nemhogy a nullat nem eri el, hanem egyenesen negativ vegtelenbe tart. Egy haboru nem tud akkora pusztitast csinalni mint ez a hivatalnoksereg a torvenygyarral karoltve ...

Meg lehet nezni, mennyire mukodott a fizetesi meghagyas a korabbi evtizedekben, amig nem volt senkinek erdeke (azt az egy szerencsetlent kiveve, aki futott a penze utan), hogy egyaltalan mukodjon. Erdekes modon onnantol, hogy valakinek erdeke lett a mukodes, mert egy kis penzt keresett rajta, lass csodat ...

Az allami feladatkataszter elkeszult, hozza a minosegbiztositasi rendszer is, ahol rogzitettek, ki, mikor, milyen milyen ugyeket intezett, milyen hatarozatokat hozott. Ez a rendszer kulcsrakeszen rendelkezesre all. De a megfurtak, mert kiderult volna, hogy mennyien vannak, akik tenylegesen semmit nem csinalnak a fizetes felvetelen kivul, es/vagy csak a kezivezerlesekhez ultettek oda oket...

A közszféra nem egységes, bár a bértábla ezt nem teljesen mutatja.

A könyökvédős munka: hogy beülsz egy asztal mellé és iratokat tologatsz, eközben fontoskodsz, az igencsak keresett. Vidéken kérdeztem, hogy jó, nincs állásod, de miért kizárólag állami intézmények között keresel és miért nem próbálkozol a magánszférában elhelyezkedni?

A válasz megdöbbentett: hülye vagyok én, hogy agyon dolgoztassanak? Vidéken egymást taposva könyökölnek az állami állásokért.

Az egészségügy egy másik tészta: ügyelsz, robotolsz, együtt élsz a kórház szaggal, ha hibázol szétszednek az ügyvédek, kevesebbet keresel, mint az aktatologató köztisztviselők,...

Sőt, még szakterületen belül sem egységes. Mialatt a piac tele van magyar/irodalom/nyelvtanárokkal, addig matematika/fizika/informatika tanárt úgy kell vadászni. Magáncégnél felnyomnák a matek/fizikatanárok fizetését, a magyart levinnék, de a közalkalmazotti bértábla ezt nem támogatja.

Egységesen közalkalmazottakról beszélni nem lehet, mert nagyon sok ember közülük valódi értéket termel (GDP-ben mérhető), de természetesen parazita is van. Az arányokat végképp nem tudom.

Magyarországon volt egészségügy.

Nézd meg, a távgyógyítók, természetgyógyászok, ráolvasásos "szakemberek" főleg külföldről importálódnak. Romániában például sosem volt egészségügy, ez kiváló táptalajt biztosított a sarlatánok kialakulásához.

Az egészségügynek, oktatásnak VOLT teljesítménye, de sajnos ez is egyre rosszabb.

Bevallom a magyar viszonyokat ismerve félek a teljesítménybérezéstől a közszférában. Megmondom őszintén, hogy a képzett munkaerő bagóért fog vegetálni, miközben a Szalainé Szilágyi Eleonóra szintű mázsás ostoba némberek egymás után fogják kapni "szakértő" munkájuk utáni milliós prémiumokat.

Az egész rendszer a legaljától a legtetejéig korrupt, amin a teljesítmény utáni bérezés jottányit sem fog változtatni, legfeljebb növelheti azt. Magyarán magasabb teljesítményt fogsz kapni, ha X%-ot befizetsz valaki számlájára.

"Az egész rendszer a legaljától a legtetejéig korrupt, amin a teljesítmény utáni bérezés jottányit sem fog változtatni, legfeljebb növelheti azt. Magyarán magasabb teljesítményt fogsz kapni, ha X%-ot befizetsz valaki számlájára."

fogadjunk, hogy a magánbiztosítós egészségügy (nyugat-eu) létrehozása esetén megszűnik a boríték... ha másért nem is, hát azért mindenképpen, mert a biztosító úgy vágja ki a kórházából a korrumpált egyedet, hogy csak úgy fröccsenik.

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Hungary: 12.7. És? Akkor Mo. még rosszabb?! Én a 30-as korosztálynak az orvosi ellátás elérhetetlensége miatti halálozási arányára kértem forrást.

Egyébként meg el kéne olvasni, mit jelent, amit írtál - nagyon nem azt, amit kérdeztem... (Hint: "This indicator is significantly affected by age distribution"):

"Definition: This entry gives the average annual number of deaths during a year per 1,000 population at midyear; also known as crude death rate. The death rate, while only a rough indicator of the mortality situation in a country, accurately indicates the current mortality impact on population growth. This indicator is significantly affected by age distribution, and most countries will eventually show a rise in the overall death rate, in spite of continued decline in mortality at all ages, as declining fertility results in an aging population."

Volt egy karambolunk egy Renault Thaliával, aki szándékosan padlót nyomott előttünk, összetörtük a lökhárítóját.

Javítási költség 500.000 Ft. Szóval a magyar kötelező azért ilyen rohadt drága, mert sokan mellékkeresetet biztosítanak maguknak belőle.

Amikor a rendszámtáblánkat valaki összetörte, felajánlott a biztosító 1.000 Ft-ot nekünk. A lehető legkorruptabb bagázs a biztosítók, kárfelmérők, értékbecslők között van. Ezek járnak Audival.

A biztosító multikat meg rohadtul nem érdekli az egész korrupt kóceráj, amíg a profitjuk megvan. A nép max. többet fizet érte, de fizetni úgyis kell. Mint az áramlopás: kurvára senkit sem érdekelt, a fizető ügyfelekre a magánszolgáltatók ráverték a kárt.

Fizetős egészségügyben a korrupció megmarad, csak többe fog kerülni.

Teljesitmenykenyszerrol volt szo - es nem teljesitmenyberezesrol. Legyen lathato, es transzparens a hivatalnokseregbol ki, mikor, milyen ugyet intezett, milyen hatarozatokat hozott - es az milyen eredmenyre vezetett, milyen eredmenyt hozott (ugyek/hatarozatok utokovetese).
A torvenyserto gyakorlatnak ma nincs semmi szankcioja sem a hivatalra, sem a hivatalnokra nezve, sot a koltsegvetesi torvenybe vesett birsag, potlek, kesedelmi kamat, stb eloiranyzatok teljesitese eseten kapnak jutalmat...

És biztos szlovákok is a tulajok azoknál a kocsiknál? Itt Budapesten is sok szlovák rendszám van, de valamiért csak nagyobb kategóriás kocsikon látok. Biztos véletlen az összefüggés. :-)

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

nem kellene már végre javítani a "visszavonták" szót "elodázták"-ra?

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

A fontos dolgokra mindig van penz:

" Nőtt az első- és ötödik osztályosok között a hit-és erkölcstant választók száma, és a felmenő rendszerben összességében hit –és erkölcstant tanulók aránya is. Rétvári Bence, az EMMI Parlamenti Államtitkára elmondta: a kormány további forrásokat biztosít az órák színvonalának emeléséhez, a tankönyvellátásban is. "

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/parlamenti-al…

Nem mintha a mai (meg a felette lévő) felnőtt generáció nem arról nyavajogna állandóan, hogy "ezek a mai fiatalok", "züllöttek", "verik a tanárt", "bezzeg a mi időnkben"... Ha meg jön egy erkölcstan - én már 10+ éve mondom, hogy az illemtant illene visszahozni (nekem se volt, sajnos) - akkor meg az a baj, hogy "ezek a rohadékok ideológiailag akarják átnevelni a gyereket, pfejj"...

Döntsétek már el pls :D

En meg 10+ eve mondom, hoyg alapfoku kozgaz-oktatas kellene a kolkoknek, hoyg ne legyenek penzugyi analfabetak. Amit nekem lenyomtak ket felevben "kozgazdasagtan mernokoknek", az megy 4 evben a _kozgaz_ szakos gimikben.

Nehez lenne egy reszet mondjuk 5-8 osztaly kozott leadni?

Amugy az "ezek a mai fiatalok" mindig is szolam volt. Akkor is, ha volt ilyen oktatas, akkor is, ha nem. Nem ennek a hianyatol verik a tanart - es nem ettol fogjak abbahagyni.

--
http://www.micros~1

Amugy az "ezek a mai fiatalok" mindig is szolam volt. Akkor is, ha volt ilyen oktatas, akkor is, ha nem. Nem ennek a hianyatol verik a tanart - es nem ettol fogjak abbahagyni.

"The children now love luxury. They have bad manners, contempt for authority, they show disrespect to their elders.... They no longer rise when elders enter the room. They contradict their parents, chatter before company, gobble up dainties at the table, cross their legs, and are tyrants over their teachers." -Platon (allitolag, bar olvastam olyat, aki szerint nem megerositett a forras)

--
What's worse than finding a worm in your apple?
Finding a U2 album on your iPhone.

Az illem/erkölcstannal nincs gond (~ az államilag előírt tankönyveket mondjuk a többi ismeretében auditáltatnám, biztos, ami biztos...); a hittan a problémás, de az nagyon.

BlackY
Szerk.: Ill. egyetértem a felttem szóló kollegával, lehetne értelmes dolgokat is oktatni (közgáz ismeretek, informatika stb., ami úgy használható is), megkockáztatom akár pl. az n+1. évi Szent Pityu jujdeállamotalapítottéstapsikoljukmeg népnemzeti hányinger (hint: történelemóra) rovására is.
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Hat, ha a hittan megmaradna annak a tantargynak, aminek en ismertem meg ~20-22 evvel ezelott, akkor nem lenne vele semmi gond. A gond azzal van, hogy a mostani illem/erkolcstan konyv es a hittankonyv mondanivaloja szemre megkulonboztethetetlen egymastol, es a hittan pedig egy rettenetesen elvakult es elfogult szemleletu ideologiat probal lenyomni (aminek egy reszet lassan mar a katolikus vallas sem tamogatja). Vannak az interneten kepek arrol, hogy a ket tankonyv egymastol idez, ami szerintem legalabbis nonszensz.

En a hittankonyvet ugy dobnam ki a francba, ahogy van, es keresnek felekezetenkent egy-egy jopofa gyerekbibliat hittankonyvnek, mert az egesznek az a lenyege. Aztan a tanar dolga elmagyarazni a tobbit.

Az illem- es erkolcstankonyvre pedig van egy klasszikus jeloltem, sajnos sem az iro sem a cim nem jut eszembe, de igerem, hogy meg fogom keresni a polcon, es ideirom, de rohannom kell dolgozni. Azt a konyvet kaptam a szuleimtol a temaban (en meg olyan eraban nevelkedtem, hogy az illemre a szuleim tanitottak), es nagyon jol elmagyarazza a lenyeget - mindenfele ideologiai bizbasztol mentesen.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

> Hat, ha a hittan megmaradna annak a tantargynak, aminek en ismertem meg ~20-22 evvel ezelott

Mármint, hogy a Jóisten a fellegekben üldögél a trónusán és nézi a földet, hogy melyik ember viselkedik jól és melyik rosszul? Aki meg rosszul viselkedik, azt igazságosan megbünteti?

Nem néztem, hogy mi van a jelenlegi hittankönyvben, csak azt tudom, hogy a rendszerváltás korabeli hittankönyvek semennyire sem illeszkednek a mai világhoz. Alapvetően nincs baj a 20-22 éves könyvvel, legfeljebb az hogy szimplán hülyeségnek tűnik mai szemmel. Egy másik generáció gondolatvilágát tükrözi, ezért a mai gyermekek számára inkább káros, mint hasznos.

Mai szemmel az, hogy "Isten leküldte egyik arkangyalát, aki a gonosz támadó sereget legyilkolta" komplett hülyeség. Ha azt írod le, hogy "a támadó sereg visszavonult a falak alól, mert a pestis a sereg nagyrészével végzett" - akkori szemmel nézve hülyeség. Próbáld meg a középkori népnek elmesélni a pestis baktériumot és rájössz, hogy inkább az arkangyal.

Más emberek, más gondolatvilág, más könyv kell nekik.

Es lass csodat, eltunt a 700Ft/5000Ft-os plafon, avagy ujra a 150Ft/GB van ervenyben.

"Az internetadót tartalmazó adócsomagon még nem változtattak, azonban a parlament honlapján olvashatók szerint azt a törvénymódosító javaslatot már visszavonták, ami magánszemélyeknél havi 700, cégeknél havi 5000 forintban maximálta volna az internetes adatforgalomra kiszabható adó mértékét."

http://hvg.hu/gazdasag/20141104_Visszavontak_Rogan_javaslatat_az_intern…

1. egyszerűbb az adótörvényt módosító javaslat (<-vargamiska) módosító javaslatát visszavonni (<-tóni), mint az adótörvény módosító javaslatát. by fidesz.
2. azóta is szinte mindenki üvölti hogy "hejehuja" (a halleluja helyett), mondván nem lesz netadó. ja. viktor is megmondta, ilyen formában nem lesz. másmilyenben meg ja.

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

A plafont előíró módosító visszavonása után viszont csak akkor lennék nyugodt, ha a jelenlegi javaslatból kikerülne a teljes, internet-forgalomra kivetett adóra vonatkozó normaszöveg, és majd, a "nemzeti konzultáció" után/alapján írnának valami újat. Biztos, ami biztos, nehogy véletlenül így maradjon...

így fog maradni, az alap módosítót nem vonják vissza. a konzultációra pedig a fideszfanok visszaküldik a lapot, abból meg a fidesz megállapítja, hogy tényleg szükség van a netadóra, így aztán megy minden szépen tovább.

amíg ez a hatalom a helyén van, addig ne legyél nyugodt. főként telekomadó ügyében ne.

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Azt nem értem, hogy mi akadályoz meg abban, hogy te is visszaküldd a konzultációs lapot? Amíg a Fidesz nem konzultált, az volt a baj, hogy senkivel se egyeztet. Most, hogy konzultál, te nem akarsz beszállni, mert úgyse hallgatják meg a véleményedet. Furulyáztunk nektek, de nem táncoltatok, siratót énekeltünk, de nem jajgattatok. Tulajdonképpen mit szeretnétek, mi legyen?
Csaba

Egy előző hozzászólásban írtam, hogy most mindenkinek boldognak kellene lennie, mert nincs netadó. Ezzel szemben: az a rohadék Orbán Viktor, hogy egyáltalán gondolni merészelt arra, hogy netadó legyen...

Ha adóztatná a netet, akkor az a baj, ha visszavonja, akkor meg az.

Pedig lenne értelme visszaküldeni az íveket, mert ugye ha a lakosságnak kevés a devizahiteleken kifizetett összeg és többet szeretnének fizetni, az is megoldható lett volna. Benne volt, hogy a kormány ne avatkozzon bele a piaci folyamatokba. 10 millió ember X-el és nincs devizahiteles mentőcsomag. Ennyire egyszerű.

tudom, nem egyszerű, így ismertetném a lényeget: kimondottan a netadóval kapcsolatban vagy azt választod majd, hogy nyugodtan vezesse be a fidesz, vagy azt, hogy fingod nincs, azaz nem tudod megítélni. na ezek közül melyik az az opció, amelyik egyértelműen a netadó ellen van?

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Ugye most csak viccelsz? Az _nem_ konzultáció, hogy kiküldök x darab levelet y kérdéssel. A konzultációnak kicsit átláthatóbban kellene történnie nem? Mondjuk nyilvános vitákon, stb. Mellesleg mióta a legutolsó nyilvános TV vitán Viktort porig alázta Fletó, azóta Magyarországon egy politikus se mer kiállni a választások előtt ilyenre. Szánalmasak.
--
♙♘♗♖♕♔

Ki a fenét érdekel, hogy miről vitázik Feri és Viktor a TV-ben?

Független személy vagyok és az én véleményem egyikük véleményével sem egyezik. Nekem az nem konzultáció, ha egy pár ripacs járatja a száját össze-vissza.

A nemzeti konzultációs íven simán benyomtam, hogy ne lehessen szocpolból autót vásárolni, mert a következő lépés a rászorulók benzin támogatása lenne. Nem is lett az ügyből semmi, pedig a kormány nyomta volna.

Te személy szerint honnan tudod, hogy a te visszaküldött leveled tartalmával mit csinálnak? Mert engem azért ez a része is érdekel. Én eddig csak annyit hallottam, hogy X ember visszaküldte, és az volt a többségi akarat, hogy Y. Aha. Miért higgyem el? Hol az istenben van itt átláthatóság?

Sehol. A népszavazás biztosítja az átláthatóságot, de az rohadtul drága. Gondolj bele, hogy egy komplett államapparátus ügyel a szavazás korrekt lebonyolítására.

A konzultációs ív semmit sem ad vissza a népszavazásból:
- nem garantálja, hogy az eredmények pontosak lesznek
- nem garantálja, hogy ellopott/kicsalt papírokkal nem szavaz más helyetted
- nem garantálja, hogy névtelenül maradsz a véleményeddel
- nem garantálja, hogy a visszaküldött leveled más céllal később nem használják fel (Kubatov lista)

Igazából ócsított népszavazást szerettek volna, de ennek még nem alakult ki normális kultúrája, ami a fenti kritériumokat biztosítja.

Te tényleg ilyen hülye vagy?! Persze, jogod van Mütyőke Lütyőre szavazni, ha épp sikerült neki kellő számú ajánlást begyűjtenie, de nem lesz hatalmi tényező - viszont abból, hogy azok, akik közül valamelyik ténylegesen megkapja a hatalmat mit és hogyan adnak elő egy nyilvános vitában, abból azért még a hozzád hasonló poszt-lobotómiás egyedek is leszűrhetnének ezt-azt.

Ja, nem akarok rosszat neked, pláne nem az utódaidnak, úgyhogy nem kívánom sem azt, hogy betegséged, sem azt, hogy nagy családod okán legyél rászorulva arra, hogy támogatott módon vehessél közlekedési eszközt.

visszaküldeném, ha lesz olyan opció, hogy "nem kell netadó" vagy "nincs szükség rá". de nem lesz.
helyette lesz a "meg kell adóztatni az extraprofitot" meg a "nem tudom megítélni".
ezen kettőből, melyikre rakjam azt az X-et? oO

hogy én mit szeretnék, az egy dolog. az a kérdés, hogy az országnak fasza vagy nem fasza a jelenlegi gazdasági irány és a politika, meg a visszaélés a hatalommal... nem a fidesznek, az országnak.

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Legyen valódi demokrácia például. Diktatúrából volt éppen elég - feudalizmus, Habsburg-éra, Horthy-korszak, Rákosi, Kádár, és minden ´89 óta.

Èn eddig mindig elmentem szavazni, és mindig visszaküldtem a kérdöíveket is, igaz, nem az elöre leprogramozott válaszokkal.
Felelös kormányzást akarok, amilyen ´89 óta még sosem volt.

A nemzeti konzultáció egy nagy humbug, elhitetik az emberekkel, hogy bármibe is van beleszólásuk. Nagyon okosan szétverték az ellenzéket, gazdaságilag is tönkreverték öket - bár azokért sem kár, megérdemelték.

Èppen ideje lenne egy Ùj Fidesz kormányzásának, friss husik, nem elmeszesedett "fiatalok", új generáció, aki nem csak lop, hanem tesz is.

Tudod azért tartjuk "mi öregek" a Kádár-korszakot sokszor fejlettebnek a jelenleginél, mert akkor legalább a szociális háló magasabb szinten müködött, mint ma, és ez nem a közmunkaprogramnak, meg a segílyeknek volt köszönhetö.

Bakker, amennyit a december havi béremböl el fog venni tölem az állam (mi a f.szom az az állam?), abból jó sok léhütö, semmittevö, ingyenélö fog kapni.

Èn meg lószart sem kapok, ha szükségem lenne rá - normális, emberi, minöségi orvosi ellátást, nyugdíjat min. 23 év múlva...

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor