Radeon vs. Geforce gamer PC-be

Fórumok

Melyiket érdemes venni mostanában játékos pc-be?
Természetesen szempont az ár/teljesítmény mutató. Játékok általi támogatottság is fontos szempont (pl.: PhysX vs Havok)
OS platform elsősorban Windows (sajnos az Radeonok linux drivere még mindig messze van az Nvidia linuxos driverétől)

Másodlagos szempont a 3D képessége a két kártyacsaládnak, Nvidia 3D Vision és AMD HD3D.

Hozzászólások

Engem erdekelne ez a kerdes Linuxos szemszogbol is. Pontos tipusokkal.

Szamomra inkabb a pore OpenGL teljesitmeny lenne fontos, erdektelenek az uj fejlesztesek (CUDA, PhysX, Havok) szamomra.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Amióta 3D-s GPU-k léteznek, az első WooDoo 3Dfx kártyám kivételével minden kártyám NVIDIA volt. Egyetlen egyszer vettem egy ATI Radeon-t, csak azért, hogy megnézzem a "másik oldalt" is. Visszatértem az NVIDIA-hoz.

Játékra nekem NVIDIA. Főleg, ha Linux alatt (is) játszol.

--
trey @ gépház

Arban kb. hogy nez ki a cucc mostanaban? Van egy konkret koltsegkeretem, amibe bele kellene ferjek.

Ami a drivert illeti, nekem mostanaban rendszeresen vannak nyugjeim az nVidia driverekkel. Nem mindig egyertelmu, h mi az, amit meg tamogatnak, mi az, amit mar a nouveau tamogat, es mi az, ami szurkezonas, vagyis a tok regi "nv" driveren kivul (ami epphogy csak valamivel jobb a generic VGA drivernel) senki nem ert hozza.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Arakat talalsz a neten.

Az nvidia driverhez van egy README.txt, ebben van egy PCI ID lista, melyik GPU-jukat melyik driver viszi (most epp 6 szeria van: 343, 340, 304, 173.14, 96.43, 71.86). Van koztuk valamennyi atfedes, mert ha kijon egy uj driver, akkor minden tamogatott GPU-hoz mar az uj sorozat van odairva akkor is, ha a regebbiek is ismerik a kartyat. A nouveau es az nv toluk fuggetlen, elobbi 3D-t is tud, utobbi csak 2D-t - ami a mai kartyakon mar nincs is implementalva, "csak" 3D-t tudnak.

Ezzel csak az a szopo, hogy nem minden driver van tamogatva a disztrok altal. Raadasul sok disztro csak a legujabb nvidia drivert tamogatja, visszafele nem, vagy nagyon nehez csomagot szerezni. Mivel tudtommal az nVidia nem RPM/DEB/TAR alapu csomagokat ad ki, ez elegge megbonyolitja az eletet. Tudom, hogy egyeni problema, de en jobban szeretnem valami repobol feltolni ezeket, mint az installerrel vacakolni, a rendszerfajlokat szeretem, ha a csomagkezelo kezeli.

Illetve mi a helyzet az nForce chipek altal adott VGA kartyaval? Az mivel kompatibilis? Ugy neztem, hogy az egy kicsit eltero dolog, bar lehet, rosszul latom, annyira nem ertek ehhez a reszehez.

"az nv toluk fuggetlen, [..] csak 2D-t - ami a mai kartyakon mar nincs is implementalva, "csak" 3D-t tudnak."

Ez pontosan mit jelent?

Illetve, nem tudom, mennyire ertesz hozza: ahogy irtam, nekem a pore OpenGL/DirectX teljesitmeny fontosabb, mint barmi mas fancyness. Egyaltalan nem jatszok olyan jatekokkal, amik barmilyen specialis cuccot (OpenCL, PhysX, stb.) kihasznalnanak a videokartyambol, emiatt ha benne van, jo, de ha nincs, sosem fog hianyozni. A jatekaim egy resze eleg regi (es egyre csak oregszik, Sacred 1, AgeOfMythology, AgeOfEmpires1-3, ilyesmi), a masik resze tisztan OpenGL (OpenTTD, MineCraft, es hasonlok), a harmadik resze meg SimCity/Sims3 kategoria, amit minel generikusabbra probalnak megirni. E teren mennyire jo az nVidia? Egyaltalan, mibol tudhatom meg, mire szamolhatok? Nekem a fenti technologiak nem mondanak semmit, illetve mivel nem mozgok otthonosan a temaban, nincsenek kapaszkodoim, ami alapjan meg lehetne allapitani, pontosan mi erdekel. Foleg ezert is kerdezek konkret tapasztalatokat.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Hmm... igy mar remlik valami. Nagyon regen kellett egyszer, akkor valami javascriptes hibat dobott driver helyett. Jo tudni, hogy most mar mukodik is :-)
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Szia,
Én javarészt ATi-s voltam eddig, sőt, saját gépben még nVidia-m nem volt, de leginkább winen játszok, a linux a komoly dolgokra van nekem :)
Eddig én elégedett voltam azzal, amit ár/értékben kínál az ATi/AMD, főleg, mivel ritkán játszok high-end játékokkal (max. pár évvel ezelőttiekkel, esetleg egy kettő indie game :) ).
De a statisztikákat is megnézve, amit eddig láttam, hogy átlagban max. 10% differencia van a teljesítményükben azonos generációsoknál, és hol ez a gyártó, hol a másik vezet. Amiért szerintem egyedül érdemes lehet nVidia-t venni (win-es) játékra, az a PhysX, de annyira soha sem vonzott, hogy akarnám is használni :D (Nálam még az AA és társai is mindig ki vannak lőve, legtöbb posteffect is, valahogy nem jönnek be)
Persze, ez leginkább ízlés kérdése :)
Üdv,
LuiseX

Szia,
Volt szerencsém HD3670M-hez egy laptopban, ott a problémát csak a nagyon kezdeti Hybrid Graphics okozta (mivel, még sehol sem volt előtte ilyen szinte, az Asus M51Ta az úttőrök közé tartozott), illetve hasonlóan laptopban 5470M, bár érezhető volt a szintkülönbség :)
Jelenleg egy 5770-t használok asztali gépben, de tervezek vagy a 6000 széria vége felé lépni, vagy az R9-es szériára váltani, mindez a költségvetés lehetőségeitől függ :)
Konkrét számokat jelenleg csak az 5770-ről tudnék mondani, de személy szerint eléggé meg vagyok vele elégedve, jelenleg inkább cpu limites a gépem (q8200), mint a vga-n akadna meg :)
A teljességhez hozzátartoznak a hibák is, ezeket azért nem tagadnám le :
Linux alatt mindössze egy kellemetlen fglrx glitchel akadtam össze: a képernyő bal alsó harmadát fekete hátomszög fedi steames portoknál, de ezt tudtommal javították (kicsit régen teszteltem linux alatt játékot :) ).
Windows alatt előfordult már 1-2 object render hiba, de ez nem egyértelműen Vga driver forrású glitch. Illetve, volt szerencsém pár UT engines játékhoz (~2005-2007 körül), ahol a textúrákat kissé elbénázták, és csak nvidia-kon jelent meg normálisan. Ez is inkább a fejlesztők, mintsem a vga hibája volt. És, ezekre emlékeim szerint hotfixekkel reagált az akkori Ati :)
Üdv,
LuiseX

Részemről ati/amd vonal, de ez inkább elv kérdése. Régebben nvidia cuccokat vettem, de mióta összeálltak az intellel, azóta nem vettem tőlük semmit. Intelt meg azért nem veszek, mert mocsok drága, gépbe annyit nem fektetek, inkább félreteszem azt a pénzt.

Mennyit szansz ra? Milyen jatek(motor)ok a dominansak? Van egy rakas teszt a neten, at kell futni oket, nincs egyertelmu gyoztes. Linux kapcsan is erdemes megnezni pl. ezt a cikket. En par hete gondolkodtam az R9 270X kartyam GTX 760-ra cserejen, de arra jutottam, utobbinak nem igazan jobb az ar/teljesitmeny mutatoja linuxon sem, igy vegul nem valtottam. Az fglrx 14.9 minden korabbi stabilitasi gondomat javitotta (kopp-kopp...).

Nahát, és tényleg. Bár azt nehéz megmondani, hogy konrétan mi fogja tudni, mert mostanában az amd a csúcskategóriát leszámítva szinte csak átcímkéz, de ez szerint a cikk szerint minden GCN 1.0 és újabb tudni fogja (és Fermi+ az nvidianál). Kösz, ez nagyon jó hír, így bátrabban vásárolok.

Mindkét gyártóval kb egyforma a tapasztalatom, habár nvidiával kicsit kevesebb volt a szívás idáig. Én azt javaslom találd ki mennyiért szeretnél venni, nézd ki melyik kártyáik férnek bele, és nézd üket össze teljesítménytesztekben.

Az 3D-t nem próbáltam mostanában, de tudom, hogy ha nvidiával akarsz 3D-s TV-n játszani akkor még meg kell venni valami 3DTV Play nevű szoftvert tőlük, ha nem külön 3D visionös cuccot vettél. Én kicsit soknak tartom a 40 USD-t egy driver upgrade-ért.

A 3D az eddig olvasott infók alapján elég bajos Nvidiaval. Egyrészt baromi jó ötlet elsőre az Nvidia 3D vision szemüveg ami akár egy gyárilag csak 2D monitorból is 3D-set varázsol, valójában ez csak CRT monitorral működik. 120Hz az elvárt képfrissítés de ehhez HDMI és DVI csatlakozóból is dual kell ami nagyon ritka. Összesen úgy 30 lcdtv és lcd monitortípus támogatja csak.
Ha valaki használ még jó minőségű CRT monitort, annak viszont pont jól jön az Nvidia 3D vision.
Az AMD HD3D elvben bármilyen 3D tv-vel működik, ami hivatalosan tudja a képességet. Kevés infó van róla, elvben szabványokat használva működik, a 3D tv olyan jeleket kap mintha 3D Bluray lemezt néznél.

Jelenlegi tesztek alapjan, ha top gamer gepet szeretnel akkor az nVidia GTX970 tunik a legjobb valasztasnak.
Windows alatt a driver nem volt problema sosem.

Meglatasom szerint, az AMD-nek csak ugy lenne ertelme, ha A8-10-as processzor melle veszel Crossfire kepes AMD kartyat.
De eppenseggel az Intel + nVidia kombo kisse dragabban, sokkal kevesebb ho- es aramtermeles mellett add joval magasabb teljesitmenyt a tesztek szerint.

Ha Windows, teljesen mindegy, vedd, aminek szimpatikusabb a logoja/cég/etc. Mindegyiknek megvan az előnye/hátránya és ez még játékfüggő is. De alapvetően a középkategóriában (ez ma az 50-70k-tól HUF indul!) nem nagyon kapsz szart.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ja winre is. Főleg hogy egy évbe kb 4 driver van. :D A köztes driverek meg beta. 2x próbáltam beta drivert. Egyik esetben fel se települt másik esetben meg bugos volt a grafika egy csomó játékba. Volt ahol nagyon látszódott volt ahol több óra játék után vettem észre. Szóval ha amd-vel kínod van amit egy stabil driverben fognak megoldani akkor szívás van. XD
Példa: Egyik ilyen fail az amd részéről. Hogy egyes felhasználóknál 7e szériás kártyák mikor kikapcsolták a monitort energia gazdálkodás céllal nem voltak hajlandóak vissza kapcsolni a monitort csak újra indítás után. Mondanom sem kell h elküldtem őket a jó büdös kurva anyjukba az alatt a fél év alatt amíg érintett voltam.
Másik szintén 7e széria. Gyakran előfordul a bug hogy a kártya energia takarékos üzemmódba ragad újra indításig (300mhz) szintén érintett voltam.

Beta driverben előforduló bugok azért megbocsájthatóak, nem? Azért beta, lehetnek benne még hibák. A lényeg, hogy a hivatalos stabil driverekkel ne legyen gond. Hardveres Radeon hibákat nem tartom valószínűnek, Macbook Proban hibamentesen működik. Ebben valószínűleg benne van az is, hogy az Apple sokkal aktívabb szerepet vállal az OSX driver fejlesztésében mint Windowson a Microsoft. De ha a stabil driverekkel winen sincs gond akkor nem érdekel ezért kritikát az AMD.

Szia !
Az én Nvidia-ra voksolnék. Egyrészt linux alatt sokkal jobb. Másrészt játékok is jól mennek rajta. Mondjuk én csak linux alatt használom úgyhogy nincs összehasonlítási alapom a win-el. HA linux alatt is szeretnél játszani akkor mindenképp nvidia.

szerintem az R9 280x nem rossz vetel, meg nem talaltam semmit, amit ne vitt volna, winen hasznalom, mostmar az ara is lement.

Az ára is jónak tűnik, különösen az Nvidia konkurens GTX770-hez képest. Számomra egyelőre a wines driver minősége számít, mert a növekvő számú linuxos játékok ellenére még mindig jóval több a csak wines game. Win driverben pedig úgy látom nem marad el a Radeon az Nvidia mögött.

Igen, ezek szerint elég lesz: http://anandtech.com/show/7406/the-sapphire-r9-280x-toxic-review/4

Rosszul értelmeztem a két-három órája olvasottakat, azt hittem hogy maga a kártya eszik 300 körül. De így elég civilizált. Nem rossz tényleg az ára, már nekem is újítani kell lassan, de még ráér pár évet mert úgysem játszom igazán, csak eljátszok a gondolattal :)

Nvidia. A R9 280-ra +1.
PhysX, Linux alatti támogatás, és 'nvidia it's meant to be played' típusú mentalitás (talán inkább force-olt) a fejlesztőknél. Mondom mindezt amd tulajként.