www.emi.hu www-nélkül nem megy energetikai pályázatok

Fórumok

Ez most szándékos és célja van hogy csak www-vel elérhető, vagy ennyire dilettantizmus van, és egy egyszerű átirányításra nem képesek.

Hozzászólások

Hm, fórum téma helyett én írtam nekik egy emailt, jelezvén a problémát. Szerintem az célra vezetőbb lesz :)

Olyan nagy problémát okoz a www. beütése?

Számtalan oldal nincs végződtetve www nélkül. Az okát én sem tudom, de ez van:)
Saját megfigyelésem szerint jellemzően nagyobb, pl. állami, főiskolai, egyetemi oldalaknál tapasztaltam.

Jelöljük meg azt a választ, hogy leginkább _pont_ korábban volt ez így, mondjuk pl. a 90-es években totál ismeretlen volt, hogy www nélkül is elérhető legyen a weboldal. Csak valami nagyokos feltalálta, hogy milyen fasza dolog is ez, hogy mindent kúrjunk rá ugyanarra az IP címre...

Ennél viccesebb, ha pl. www nélkül egy belső oldal jön be...
Az ilyenből kedvencem az http://aut.bme.hu oldal. Évek óta...

Anno csináltam egy cégnek webmailt. Felkerült a mail.cégnév.com-ra. Azonnal elkezdett a csőcselék háborogni, hogy nem működik. Kiderült, hogy a vévévépontmailpontcégnévpontcom-ot erőltették. Kérdeztem hogy miért, hiszen a dokumentációban, az e-mailben és élőszóban is www nélkül szerepel. Néztek rám kerek szemekkel, hogy hát mert web. Mail. Webmail. Akkor kell a www, nem? És nem értették hogy miért nem.

Végül csináltam rá átirányítást.

Mondjuk ma már a cég se létezik.

Ilyenek előfordulnak. Bár véleményem szerint a fenti esetben azért illendő lenne, hogy mind az emi.hu mind a www.emi.hu elérhető legyen. Vagy nem csak erre levetítve, hanem úgy általánosságban. Nálam ez valahogy alap, hogy mikor egy domain üzembe kerül, akkor domain.com és www.domain.com is reagáljon. Igény esetén pedig vagy a www.domain.com -ra megy a domain.com átirányítás, vagy fordítva.

Mondjuk ez azért így érdekes :)


root@tardis:/home/krix# nslookup emi.hu
Server: 127.0.0.1
Address: 127.0.0.1#53

Non-authoritative answer:
*** Can't find emi.hu: No answer

root@tardis:/home/krix# nslookup www.emi.hu
Server: 127.0.0.1
Address: 127.0.0.1#53

Non-authoritative answer:
Name: www.emi.hu
Address: 195.228.165.2

root@tardis:/home/krix# host emi.hu
emi.hu mail is handled by 10 mx.emi.hu.
root@tardis:/home/krix#

root@tardis:/home/krix# ping emi.hu
ping: unknown host emi.hu

Mi ebben a meglepo?

$ dig -t mx emi.hu |grep MX
;emi.hu. IN MX
emi.hu. 3591 IN MX 10 mx.emi.hu.

$ dig -t ns emi.hu |grep NS
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 2, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0
;emi.hu. IN NS
;; ANSWER SECTION:
emi.hu. 3600 IN NS ns2.pac.hu.
emi.hu. 3600 IN NS ns1.pac.hu.

$ dig -t a emi.hu |grep -w A
;emi.hu. IN A

Szimplan az van, hogy a requestjeidre a DNS szerver valaszol, es mivel nincs A recordja a domain-nek, igy pingelni se tudod (ettol meg NS, meg MX rekordja gond nelkul lehet) - nalam is van 1-2 hulye customer aki ilyen idiotan keri a regisztraciot (szerintem bele se gondol, hogy mi is kell(het) neki valojaban)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

hűű.

Sosem értettem azokat kérdéseket amikor mondok, írok, küldök egy domaint, és azt kérdezik vissza, hogy:
"De ugye kell elé a vévévé??"

Ez a kezdjünk minden web címet www.-tal úgy ~15 éve lehetett divat... Ennyire beleégett az emberek agyába? :o

--
zrubi.hu

Sorry de én tudatlan vagyok:
Mit csinál a www? Tudom minek a rövidítése, de miért kell ez?
És mit kell tennie annak, akinek a domainje mondjuk csak www-vel jön be?

Semmit nem csinál csak tájékoztat.

Magyaro. helyzetet tudom csak leírni. Amikor elindult az internet akkor a névjegykártyákra, hirdetésekre a következő volt írva:
internet: http:// www. akarmi.hu
e-mail: valaki @ mail.akarmi.hu
Egyszerűbb volt valakinek elmagyarázni, amikor levelet küld mail-es címet használja, ha webet nézne akkor www címet írja be. Aki nem szakmabeli annak fogalma sincs mi az a domain (nem is kell). Aztán fejlődtek a böngésző programok és már nem kellet kiírni a http:// (sokan http:\\ írtak) nem olyan rég óta már el is tüntetik a böngészők ha beírod. Ma már weben leveleznek a legtöbben, bár ott érdekes megmaradt a mail csak átalakult gmail, freemail, citromail. Kicsit kezd összefolyni az egész, hozzáteszem sokan, nem is írnak be url-t, google alapértelmezett és oda írják be hup.hu (igen a ponthu is) és kattintanak a találatra.

Szakmában dolgozóknál most van ez a húdefaszagyerekvagyok nálam nincs www. A helyet az, hogy az átlag felhasználót nem érdekli, úgyis a google-t használja, vagy nagyban szarik arra mi van az url-ben. Hasonlít ez a html-es table boszorkányüldözésére, aztán azt is a css fejlődése tette okafogyottá. Ez is ki fog kopni.

update: a drupal felismeri a www. címeket, erre pl jó ha van :)

Igen, én is rém sok helyen látom. Nem tudom eldönteni, hogy ezt hogyan értékeljem.
Egyrészt vallom, hogy nem idiótákat kéne nevelni, igenis legyenek tisztában a 'zemberek' az alapfogalmakkal. Másfelől pedig azt is vallom, hogy kár feleslegesen bonyolítani a dolgokat. És az, hogy a keresőt használják mindenre eléggé leegyszerűsíti a dolgokat. Pl. nem azt írják be, hogy shalimar.freeweb.hu (kitalált cím), hanem hogy shalimar étterem.

Hehe, nem rég hív az ügyfél (domain bergelve, fizetve, ip-re irányítva, weblap fent, stb.), hogy eltűnt a weblapja.
Elsőre döbbenet. Hirtelen minden rosszra gondol az ember. Begépelem a domain-t (mondjuk weblapom.hu) megy, begépelem (nekem is ez ugrott be) www.weblapom.hu, az is megy. Mondom neki, minden ok. Nem jutottunk dűlőre, kértem távoli hozzáférést. Látom, hogy eltünt a könyvjelzősáv (ugye ott volt a link a laphoz) és mivel nem tudta visszarakni, a google-ba írta be. Akkor volt egy hete regelve a domain, nos így nézve valóban eltűnt :)
Bár anyám dettó (pedig annó dolgozott sokat géppel, de valahogy nem tarja a lépést :) ) Azt mondja: Eltűnt a facebook fiókom. Elment nyaralni, gondolom kiléptette a facebook. Beírta a google-ba, hogy facebook elsőt találatra klikk, bejön a bejelentkező oldal és itt lefagyott a muter. Neki eddig nem ez jött be...(felhasználónév jelszó aztán meglett) Csak annyiban tartozott ide, hogy én is szembesültem a google-ba beírom a komplett domain-t, klikk,első találat (jobb esetben) megint klikk, a barom böngésző meg kiegészíti és rögtön oda dob ha elkezdenééd beírni az url sávba... Na mindegy...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nekem nagy kedvencem az volt, mikor gep szerviz vegett haznal vagyok es a tulajdonos mutatni akart nekem valamit. Mondom oke.
Bongeszot megnyitja. Fenn nem a cimsorba hanem a keresosavba beirja, hogy Google, enter. Bejon a Google talalat a Google-re. Ranyomott a legelso talalatra ami ki hitte volna a Google volt es oda irta be az oldal cimet es ugy jutott oda.

En mar a fejemet fogtam, hogy hogyan lehet valaki ekkora hulye.

Lehet, hogy rosszul emlékszem, de úgy rémlik, az internet hőskorában a domainnek nem lehett A rekordja, ergó mindenképpen kellett egy hostnév amin a web szerver hallgatott. Ez a World Wide Web után a www lett, ahogy a File Transfer Protocol után az FTP, stb. Aztán ahogy az egész internet elterjedt, elterjedtek a röviditések is, a www elhagyása, stb.

Sosem kezeltem még publikus DNS zónát, szóval nekem momentán nem egészen világos h. hol és mit kell bűvészkedni h. a www-nélküli hoszt átirányítódjon a www-s változatra? Webszerveren kell csinálni HTTP redirectet, v. DNS recordokkal ügyeskedni?

Mind2.
Elso korben kell egy A rekord DNS oldalrol ami a www.weboldal.domain-re mutat (tipikusan ugyan arra az IP-re mutat mint a weboldal.domain). Ezek utan megkell mondanod a Webszervernek, hogy ezeket a kereseket is szolgalja ki. Erre krealhatsz egy uj virtualhostot (ami ugyan arra mutat mint a nem www-s), bekonfiguralhatsz egy Redirect-et, vagy amit akarsz.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Ez mind szép és jó, de hol (melyik rétegben) történik az átirányítás HOST.COM-ról --> WWW.HOST.COM -ra?
A redirectet a kliens végzi a szervertől kapott instrukció miatt v. a szerver csinál transzparensen proxyzást a cél felé? Van többféle módszer is? Előnyök, hátrányok, buktatók, alkalmazás-inkompatibilitási szívások, felmerülő MITM támadás kivédése stb.?

Hmm.. talán túl sok volt a kérdés 1 posztban, ezért nincs reagálás :D

Segítek: a beírt "megoldás" nem irányít át semmit, hanem azt feltételezi, hogy a www.host.com konfigját (a célét) tudod módosítani, és azt csinálja vele, hogy a szerver onnantól kezdve a host.com-ra is ugyanazokat a válaszokat adja. Ehhez persze még annyit kell tenni, hogy a szerver IP címét a DNS-ben is meg kell adni, hogy a kliensek odataláljanak hozzá.

Ettől még a fenti kérdés jogos, mert igen, adott esetben ezt érteni kell a fölötte levő valaminek is, hogy lehet www meg www nélkül is. Tudom, hogy triviálisnak tűnik a php pisti által kézzel a kód elejére beírt domaintől kezdve, de azért mondjuk a hova tartoznak a cookiek, és melyik tartalmát kinek lehet odaadni, mi van ha a www. mellett van mail. amit más csinál és hasonló apróságok miatt a kérdés egyáltalán nem irreleváns, hogy ezt a webapp kódja kell kezelje, vagy egy redirect az elején kikényszeríti, hogy legyen ott, ezzel teljesen transzparensé téve a dolgot a kód számára.

Én nem értek hozzá, de mostmár azt sem értem mi a kérdés :)

A DNS-ben meg van adva, hogy a domain.com és a www.domain.com is egy IP-re mutat.
A szerveren _ha_ szerver aliassal van megoldva a 2 host kiszolgálása, akkor semmilyen átirányítás nincs, egyszerűen ugyanazt a www-root-ot adja válaszként mind a 2 kérésre, a kliens ebből semmit nem vesz észre. (pont a napokban állítottam be így saját VPS-en a lighttpd-t)

_HA_ átirányítással van megoldva (aminek egyébként szerintem semmi értelme jelen www-s esetben), akkor az már más kérdés, ott van egy "rendes" redirect: mikor beírod a www-s címet, akkor a browser első körben válaszként megkapja az új location-t.

Őőő, asszem kezdem érteni hogy az átlag usereknek ez miért ennyire bonyolult. Hiszen ezekből a kérdésekből az derül ki, hogy a nem átlag user sincs tisztában ezekkel...

Szóval:
Ez előző kommentemben leírt megoldás esetén:
http://hup.hu/node/135400#comment-1783416

NINCS átirányítás, hanem:

- A DNS beállítások miatt mindkét domain ugyan arra az IP-re fog mutatni, így a böngésződbe bármelyiket beírhatod, ugyan oda fog kapcsolódni.

(ez a beállítása minden alábbi esetben szükséges!)

a,

- A fenti Apache beállítások miatt a server (Apache vhost) mindkét domaint ugyan azzal a konfiggal és tartalommal fogja kiszolgálni.

Ilyen esetben a böngészőben nem változik az URL, amit először beírtál, az marad végig az oldalon való kattintgatás során is. Igen, még a sütik is innen fognak jönni, emiatt lehetséges hogy ha egyszer www. máskor csak simán írod be, akkor különböző állapotot látsz a különböző sütik miatt.

További megoldási lehetőségek:

b,

- Apache szintű redirect:
http://httpd.apache.org/docs/current/rewrite/remapping.html#canonicalho…

Ilyenkor bármelyik verziót írod is be a böngészőbe, az Apache mindegyiket 'egységesíti' tehát az alkalmazáshoz mindneképp csak egyféle domain-ra érkeznek majd a kérések.
Ez a bénán megírt alkalmazások esetében sem okoz semmiféle problémát, cserébe apache szinten bonyolultabb megoldás.

c,
- Alkalmazás szintű redirect
Ilyenkor az Apache az a, pontban leírtak szerint van beállítva, de a böngésző az első kapcsolódáskor átirányítódik a kívánt (egységes) URL-re, mert az alkalmazás! az első kapcsolódáskor a helyes (egységes) URL-re irányítja. Tehát a böngészőben a végül mindenkinél ugyan az a cím lesz látható az URL sávban is!

Hogy kinek melyik a legjobb, az már egyedi igényektől/lehetőségektől függ csak.

--
zrubi.hu

Azért nem vagyok totál rövidnadrág a témában...

Azt teljesen jól értem, h. ha 2 külön A recordot felveszel a zónába, akkor mindkét néven tudsz ugyanarra az IP címre hivatkozni. Más kérdés h. pl itt A record helyett a (hosszabb) WWW-s névnél CNAME-t szoktak használni ami a rövid WWW-nélküli névre mutat, hogy ha változik az IP cím, csak a WWW-nélküli A recordot kelljen megváltoztatni, és az összes alias változatlan maradjon. Ezután használsz Host Header-t a webszerveren, ez is tiszta sor.

Ami nem, az h. 2 virtual hosztot (v. IIS-ben 2 db különálló website-ot) kell ahhoz felhúzni, hogy a WWW-nélküli oldal a browser címsorában átugrasszon a WWW-s címre? (mivel gondolom a browser címsorában átírós a jobban működő megoldás, elkerülendő a gányolást a címsort át-nem-író megoldásnál felsorolt szopások miatt).