10TB-os merevlemezt jelentett be a WD

Címkék

10TB merevlemez a WD-től

Folytatódik a verseny a merevlemezgyártók közt. Nem sokkal azután, hogy a Seagate bejelentette, hogy szállítja a világ első 8TB-os merevlemezét a WD rákontrázott. Leányvállalata, a HGST bejelentette, hogy elkészült a világ első, vállalati szintű, 10TB-os merevlemezével, amelyet "cloud-to-cold storage" felhasználásra szán. Ugyan a tömeges szállítás még nem indult el, de a vállalat már megkezdte a minták terjesztését.

A merevlemez a héliummal töltött HelioSeal család tagja.

A HelioSeal technológiáról

A HGST a 10TB-os lemezeinek mintaelérhetősége mellett bejelentette, hogy immár szállítja 8TB-os lemezeit, valamint azt, hogy célja, hogy 2017-re az összes lemeze a fenti héliumos technológiával készüljön.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

És lesznek defektes HDD-t javító és héliummal feltöltő szolgáltató cégek is? :-)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az az érzésem ilyenem már nem lesz. Mire becsúszna az otthonra megfelelő ár szintre, addigra már itthon is minden média tartalmat streamelni fogunk.

A saját tartalmaimat tárolom én is. De a filmeket, zenéket amik ilyen mennyiségű adatot otthon megehetnek szerintem addigra tényleg ilyen netflix, spotify módon fogom szerintem kezelni. Maximum a nehezen beszerezhető ritkaságokat tárolom magam. Ilyen módon már szerintem nem fog kelleni otthonra egy ekkora vinya. Itt is a halkság, energia takarékosság, tartósság, fizikai méret lesz a fő szempont, nem a tároló kapacitás.

Nem egészen értem a héliumos dolgot. Ha valami okból kifolyólag kimegy az adattárolóból a hélium, és úgy indul be, vagy éppen menet közben távozik a gáz, akkor károsodnak a lemezek vagy egyéb fontos alkatrészek?

Van esetleg a vinyókban valami védelem, például gáz érzékelő, ami ha felfedezi a gáz hiányt, akkor leállítja és nem engedi pörögni a motort?

KisSzikra - TTZ Modding Csoport

A hélium ritkább mint a levegő és kisebb benne a közegellenállás. Ezért a tányérok pörgése és a fejek mozgatása kisebb súrlódással jár. Ha levegőre cserélődik a hélium egy defekt miatt, akkor túlmelegszik!
Védelem? Nem tudom. A májkrémes doboz is évekig légmentes. Otthon meg nem kell szétszedni!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Attól a közegellenállás még nem fog megnőni, sőt! Igaz a hűtés közvetítőanyag hiányában romolhat. De biztosan gondoskodnak arról is, hogy ne a "ritka" fém zárja be a héliumot, hanem egy műanyag vagy rugalmas lakkréteg legyen a HDD ház belsején!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Mikor lesznek már végre petabájtos diszkek?

Az miért jó, hogy héliummal (és nem valamelyik másik nemesgázzal) van feltöltve a hdd?

Vagy miért jobb nemesgázzal feltölteni, és nem mondjuk nitrogénnel?

Már egy 2TB-os HDD rebuild ideje több, mint egy nap.
Ennél majd egy hét lesz. Vicc.

... egyszer csak katt... aztán 10TByte megy a pokolra... Érdemes ekkora vinyókat gyártani?

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba