Mini-SIM -> Nano-SIM házilag

Címkék

Történt, hogy új telefon vásárlása miatt Nano-SIM kártyára kellett váltanom. Mivel nem akartam elballagni a szolgáltatóhoz, illetve azt olvastam, hogy nem náluk vásárolt készülék esetén a SIM cseréje pénzbe kerül, gondoltam megfazonírozom a kártyát házilag.

A műtétet dokumentáltam, hátha hasznos lesz még egyszer.

FIGYELEM! Mindenki csak saját felelősségre álljon neki szétvágni a SIM kártyáját! A hibásan szétvágott kártya akár a telefont is tönkreteheti!

Hozzávalók:

  • éles olló
  • vonalzó
  • vékony alkoholos filc
  • nyomtató+papír
  • PDF sablon
  • csiszolópapír (400as és/vagy 800as)
  • kézügyesség
  • opcionális: tolómérő vagy mikrométer

Elkészítés:

  • 1. Felírjuk a SIM kártya számát.
  • 2. Kinyomtatjuk a sablont 1:1 arányban egy A4-es lapra, majd a vonalzóval ellenőrizzük, hogy a nyomtatás valóban mérethelyes-e.
  • 3. A kinyomtatott sablonon a kártyát elhelyezzük, majd a segédvonalakat alkoholos filccel és vonalzóval átjelöljük a kártyára.
  • 4. Az ollóval határozottan méretre vágjuk a kártyát.
  • 5. A kártyát az érintkezős oldalával felfelé finoman rányomjuk a csiszolópapírra és finoman meghúzkodjuk rajta. A 400-as papír elég jól viszi ezt a fajta műanyagot. Figyeljünk rá, hogy egyenletesen nyomjuk rá a kártyát a papírra. Akkor csináltuk jól ha a felirat teljesen lekopik a kártyáról. A nanoSIM vastagsága 0.67mm kell, hogy legyen, ezt tolómérővel vagy mikrométerrel ellenőrizhetjük.
  • 6. A vágások mentén finoman húzkodjuk meg a kártyát a csiszolópapírral, hogy ne legyenek sorjásak a szélek
  • 7. Takarítsuk le a kártyáról a csiszolásból visszamaradt port, egy száraz papírzsebkendővel (profik ESD törlőronggyal).
  • 8. FINOMAN próbáljuk be a kártyát a KIKAPCSOLT új telefonunk foglalatába. Ha erőltetni kell, akkor valamit rosszul csináltunk, ellenőrizzük a méreteket, főleg a vastagságot!
  • 9. Ha minden jó, vegyük ki a kártyát és a lecsiszolt felületre írjuk rá a kártya sorozatszámát az alkoholos filccel.
  • 10. Vegyük használatba az új telefont a méretre vágott kártyával.

Képek az egyes lépésekről

Hozzászólások

Két éve csináltam végig (annyi különbséggel, hogy Micro-SIM-ről). Azóta is probléma nélkül működik.

Most, hogy telefonváltás előtt állok, éppen visszafele kéne a manőver. Nano-SIM-ről Micro-SIM-re. :)

--
trey @ gépház

A bibi ha a probléma nem azonnal jelentkezik (Hónapok után szokott előjönni). Van olyan felsőkategóriás típus ami szomorú tapasztalatból nagyon kényes erre. Több ilyen készüléket is láttam kinyíródni vágott sim után majd a cserekészülék azóta is megy rendes sim-mel.

Rendeltem egy OnePlus One-t. Remélem, hogy a jövő héten itt lesz.

Hogy miért váltok? A gyerek iPhone 4-én beszart a Home gomb, kéne neki egy telefon. Ez indította meg a csereprogramot. Eldöntöttem, hogy 3 iPhone után körülnézek az Android világában. A OnePlus One tetszik, minden tekintetben. A gyerek megkapja az iPhone 5-öt, én kipróbálom a OnePlus One-t. Ha tetszik, megtartom. Ha nem, akkor eladom és ha jön az iPhone 6 és tetszik, akkor váltok arra.

Röviden ennyi.

--
trey @ gépház

A gombcsere nem segít azon, hogy lassú mint a szar. A gomb végleges elromlása (10-ből kétszer működik) csak előrehozta a 4 éves készülék amúgy is esedékes cseréjét. A gombot kicseréltetem és eladom. Ha érdekel, olcsón megszámítom neked a javítás után.

--
trey @ gépház

Max. ha el tudnám én is passzolni :D mellesleg Linux-ot használok mindenhol máshol, akkor mobilon miért ne tenném? :) az iOS meg már csak Unix-like, szal az nem ugyan az. Android! Am én is azt a OnePlus One-t néztem ki, csak úgy döntöttem, még várok, mivel az akkuidő még mindig csak 1 nap, és arra a mostani HTC Wildfire is képes még 3 év után is (2011 februárban vettem, szintén eBay-en keresztül)!

Nem ellenoriztem, de mondtak, hogy pl. dx.com-on az ilyen 3000-4000-5000mAh-s akkuknal mar igyekeznek odairni a *valodi* teljesitmenyt is :)

En SGS2-hoz vettem 3200mAh-s akkut. Amugy valoban jol birja, de szerintem(!) tavolrol se ad valoban 3200-at, annyit tud kb mint egy ujszeru, gyari 2500mAh-s akku, ami amugy elfogadhato. (mert amugy feleannyba is kerult) Hogy idovel mennyit romlik a teljesitmenye, az megint mas kerdes...

Ugye majd olvashatunk az élményekről? Sokáig nézegettem én is, de a fórumokon folyamatosan hangoztatott, a gépelésben (is) zavaró touchscreeen probléma miatt elment tőle a kedvem. Ha jól emlékszem, az augusztus eleji frissítésbe sem került bele ennek a javítása. Kíváncsi lennék, ez valódi probléma, vagy csak fórum hiszti.

Kíváncsi leszek rá. A bug állítólag nem mindenkinek jelentkezik. Van aki a panaszkodók közül a képernyővédőt használ, nem van aki nem, a részletek homályosak.

Valami frissítés jött rá nemrég.

Amúgy meg az iPhone-nal megtanultam együtt élni a problémákkal. Volt/van azzal is bőven. "Fogd máshogy", hívásfogadáskori lag, hangminőség problémák, Home gomb nem működik, WiFi problémák stb.

Meglátjuk.

--
trey @ gépház

Az, hogy a chip környékéről levágod a felesleges műanyagot, semmiben sem befolyásolja a működését. Nyilvánvaló. Kivéve, ha valamit szarul csinálsz. De az nem a leírt technológia, hanem a kivitelezés hibája. Így nyugodtan neki lehet állni. Persze szar kézügyességgel kár kísérletezni. Akinek nincs, az inkább cseréltesse ki a szolgáltatóval, vagy kérjen meg valakit, aki meg tudja csinálni.

--
trey @ gépház

A nagyon régi simekből nem csak a műanyagból kell vágni, hanem a pad-ekből is. Sosem lesz olyan mint egy gyári nano sim, de a szolgáltatónál általában ki lehet sírni, hogy ingyen cseréljék (Telenornál már sikerült többször, de gondolom az ügyintézője válogatja)

Semmit sem kell sírni, a Telenornál a régi / 2 évnél régebbi SIM-et ingyen cserélik.

http://www.telenor.hu/micro-sim

Olyan SIM-et, amiről te beszélsz, már 10 éve is nehezen lehetett itthon találni. A probléma az szokott lenni, hogy Nano-SIM nem szokott náluk mindig (vagy egyáltalán) lenni.

--
trey @ gépház

Nekem a T eddig szó nélkül cserélte ingyen. Nem értem mit jelent nálad, hogy a nem náluk vásárolt sim kártya, de egyszer sem abban az üzletben vásároltam a telefont és a simet.
Tavaly vettem egy új telefont , de csak otthon(másik város) vettem észre, hogy micro sim kell. A helyi T-nél kicserélték ingyen.
Egy hónapja anyámnak vettem új telcsit szintén ingyen cserélték. Ez dominós volt, elég volt mondani kinek a nevén van.

T-Elefonnál bementem, mini-sim => micro-sim csere azonnali, ingyenes volt. Sajat kartyájuk persze. A nano-t nem csinálják meg ugyanígy? Ja, és adtak egy új kártyát, nem vágdostak, mert az előző valami 10 éves volt, és mondták, hogy ellene cserélni. (szám persze maradt)

A nano másképp megy ill. nem ennyire triviális?

Mechanikai, technológiai ismerek kellenek hozzá. Hogy a köznyelvben mi terjedt el, az a műszaki embert kevésbé kell, hogy érdekelje.

A nyíró hatás két, egymással ellentétes irányban mozgó, közvetlenül egymás mellett elmozduló kés (lásd: olló) között jön létre. A vágó hatás az ék elvén működik: elég egyetlen penge is (lásd: kés, fejsze), vagy két egymással ellentétes irányban mozgó, egy vonalra ható (egymás mellett el nem mozduló) penge (lásd: körömcsipesz, csípő fogó).

A vágás technológiája

Annak idején, aki nálunk ezt összekeverte, technológiából akkora karót kapott, hogy kilátszott a naplóból. Statikából meg az, aki nem tudta pl. a kéttámaszú tartóra ható megadott erők alapján a nyíróerőt kiszámolni. Régi szép idők.

--
trey @ gépház

Annak idején azért mentem inkább gimnázium helyett szakközépiskolába (eredményeim alapján mehettem volna akármelyik gimnáziumba), mert szerettem volna tanulni is valamit. Ahhoz nem volt kedvem, hogy 4 éven keresztül újra megtanuljam ugyanazt, amit az általános iskolában egyszer már megtanultam (testnevelés, földrajz, biológia).

Ehelyett tanultam villamosságtant, technológiát, szerkezettant, anyagismeretet, szakrajzot, statikát, munkavédelmet, gépészeti ismerteket és ugyanezeket gyakorlatban is az olyan alaptantárgyak mellett, mint matematika, fizikai, kémia, történelem, magyar-nyelvtan, orosz-angol, testnevelés stb.

Azóta sem bántam meg.

--
trey @ gépház

Én egyszerűbbet választottam. Bementem a szolgáltatómhoz (piros) ahol ingyen kivágták és ha a vágás nem sikerült volna akkor adtak volna egy újat ingyen.

úgy egyébként azon kívül, hogy az embereket sz.passák, mi értelme a nano simnek??? a micro is elég kicsi, és hát amelyik készülékbe a nano foglalat elfér, oda a micro foglalatot is bele tudnák préselni...

Nagyon fontos, hogy nagyon sok sim kártyát cseréltek így új simre ami nem csak a méretet érintette, hanem a funkciókat is. Velem is fordult már elő, hogy egyszer csak olyan üzenetet olvastam, hogy sim write error bla bla, amikor a szolgáltató pl kódot próbált volna integrálni a nagyon régi simembe, persze nem tudom mit és miért, de megtartom a régit még sokáig ...

Én nem értem minek találták ki egyáltalán ezt a nano-SIMet. Értelme semmi, csak szopj, ha cserélni kell a készüléket.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Vodafone-nál 2 éve 7000 Ftot kértek, mert úgy kezelték mintha elveszett volna.
Azóta hallottam egy olyan megoldást, hogy mikroba kell tenni és akkor kicserélik ingyen, mert meghibásodott. Ha belevágsz, szintén fizetős, ha rossz.

Azóta nem tudom hogyan megy náluk, de nevetséges volt, ha nem céges lett volna, azonnal számhordozást kértem volna.