Online tarhely - csaladi dolgok, tobb felhasznalora

Sziasztok!

Olyan online tarhelyet keresnek, ahova a csaladi kepeket, videokat fel tudom tolteni - nem baj ha penzes, de a kovetkezoket kellene tudnia:
- legalabb 50-100G
- androidrol, windowsrol, linurol is elerheto legyen (esetleg adott foldereket lehessen szinkronizalni)
- tobb felhasznalo is hasznalhassa (ne egy user es egy jelszo es mindenki azt hasznalja - kb 2-3 ember hasznalna)
- adott esetben lehessen offline backupot kerni (kikuldik vinyon, DVDken stb... nem tudom)
- lehessen megosztani adott tartalmat massal (pl nagyszulokkel adott videot, de csak read-only modban)
- felhasznalobarat legyen, bar szerintem mind ilyen...

Koszonom szepen elore is a javaslatokat!

Udv,
szilsan

Hozzászólások

DynDNS + NAS.?

God bless you, Captain Hindsight..

100 wattot feltételezni egy nas-nak elég merész, jó lesz az a 1/10-nek is (pl a wd stora max felvétele 11.3W, ennél kevesebbel van el, kb 5-7). Szóval vissza kéne osztani a számaidat /10 és a realitások talaján maradunk (ettől még nem védem a koncepciót hogy mindenkinek saját szerver otthonra, de ne beszéljünk faszságokat)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

"100 wattot feltételezni egy nas-nak elég merész, jó lesz az a 1/10-nek is"

Nem 100W, csak 80W volt a számolás alapja.

Egyébként csodálkoznék, ha 10W alatt lenne a fogyasztása, ez még kikapcsolt HDD-vel és terheletlen CPU-val is elérhetetlen álom, de szerintem mérd meg.

A HP szerint tökig terhelve egy HDD-vel 72.3W a fogyasztása (http://www8.hp.com/h20195/v2/GetDocument.aspx?docname=c04111672), az idle fogyasztás 40W körül van (http://www.youtube.com/watch?v=2zbjGywEkTA).

Szóval legjobb esetben is kb. 15e forintba kerül, ha a be van kapcsolva...

"pl a wd stora max felvétele 11.3W"

Forrás? Ebben a Green Desktop HDD esetén a peek 21W, és ez Green sorozat:
http://www.wdc.com/wdproducts/library/SpecSheet/ENG/2879-701229.pdf

...és erre még rá fog jönni a táp 70 százalékos hatásfoka... ha pedig teszel bele plusz HDD-t és még használod is, akkor 40 wattnál jóval többet fog fogyasztani. De felőlem azt csináltok, amit akartok, Ti pénzetek...

A 10W valóban elérhetetlen, de én anno somogyis műszerrel és 2 db 2 terás vinyóval 33-35 W-ot mértem a vasra, miközben kis intenzitással seed-elt. Szóval szerintem számolhatunk max. 40W-al, ez 7/24-ben napi 1 kWh, 40 Ft a villanyszámlán.

És most tegyük félre a somogyis műszert :)
Az általad írt 60 kWh azért is tűnik különösen soknak, mert nekem a havi villanyfogyasztásom villanyóra szerint 70-160 kWh között mocorog, átlagosan olyan 100-110 kWh. És ennek csak egy része a microserver, amiben 2 vinyóval és egy VGA-val több van, mint a fent idézett konfigban, bár nem is megy 7/24. De ezen kívül van még benne klíma, mosógép, hűtő, mikró, sütő, tűzhely, plazmatv, erősítő, meg amit még elfelejtettem. És a 160 kWh úgy jött össze, hogy éjjel-nappal ment a klíma a dögmelegben.

"A 10W valóban elérhetetlen, de én anno somogyis műszerrel és 2 db 2 terás vinyóval 33-35 W-ot mértem a vasra, miközben kis intenzitással seed-elt."

Nagyjából ezt az értéket írtam (~40W), mint idle fogyasztás...

"Szóval szerintem számolhatunk max. 40W-al, ez 7/24-ben napi 1 kWh, 40 Ft a villanyszámlán."

Erre írtam, hogy ha nem csinál szinte semmit, akkor már az ~15e forint évente. Ha még dolgoztatod is (különben minek van?), akkor a duplája is lehet.

"És ennek csak egy része a microserver, amiben 2 vinyóval és egy VGA-val több van, mint a fent idézett konfigban, bár nem is megy 7/24."

Ez azért sokat tud segíteni, ha nem megy állandóan, de akkor eltértünk a topic elsődleges céljától... és persze nem számoltuk bele a gép árát, se a szokottnál vastagabb felfelé irányú netkapcsolat árát... Szóval értem én, hogy cool a saját szerver a sufniban, csak nem olyan olcsó, mint azt gondolja az ember elsőre...

Azért ha seed-elget akkor az nagyrészt kimeríti az "online tárhely" funkciót szerintem, szóval ez nem idle.

És ennek valszeg nem is kell 7/24 mennie, szerintem simán megoldható hogy ha 15 percig nincs kapcsolat akkor lekapcsol (vagy sleep), aztán ha jönne forgalom akkor a router tol rá egy wol-t.

Gratulálok, nas-ra reagálsz, majd példának felhozol egy microservert. Tudsz te ferdíteni ha szeretnél;)
Visszatérve, QNAP TS-259 -> Sleep mode: 16W - In Operation: 25W - Power-off (in WOL mode): 1W - (with 2 x 1TB HDD installed)

"Forrás? Ebben a Green Desktop HDD esetén a peek 21W, és ez Green sorozat:
http://www.wdc.com/wdproducts/library/SpecSheet/ENG/2879-701229.pdf"
Jah, csak full terhelésen viszont 6W, a peak az egy kicsit más, de nem gond, ferdítés a köbön.
Azok a tápok meg inkább 80% hatásfokkal üzemelnek, mint 70

Én a pénzemért megtanultam számolni és olvasni, hidd el, sokat segít;)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Nekem (meres alapjan ) ~30W a teljes setup ( NAS, Router, AP, Server, Fiber Modem ) es havi szinten nagyjabol 3-600 forint(nak megfelelo osszegre) jon ki, (de persze nem szamoltam a beruhazas koltseget) mindenesetre a 30 ezer baromi soknak tunik, meg amikor a server boinc klienssel egy par honapig prim szamokat keresett akkor sem volt tobb szumma 35W-nal a fogyasztasmeron soha, az meg baromi messze van a napi 2 kilowattora-tol.

DropBox, ha tényleg 50-100GB kell és a felsorolt feature-ök.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Office365?
Google Apps?

Egyrészt mondjuk overkill lehet, másrészt nem biztos, hogy pl. egy közös naptár hülyeség.

USBs kulso vinyora a mentes tortenik termeszetesen.
Az online az tobb szempont miatt fontos: tarolas es masszebb levo rokonokkal torteno megosztas. Meg azert jobb, ha ket helyen megvan es barmikor elerem.
A GoogleDrive-os megoldasnal, ha jol tudom nem lehet olyat, hogy egy tarhely, tobb user... kuloben ez lene kezenfekvo.

Annyira nincs felelmem hogy megnezik a kepeket, atfut rajta egy-ket algoritmus. Nem olyat teszek fel...

DropBoxot megnezem, ha mindezt tudja, akkor jo lehet...

Koszonom!

Crashplan? A családi csomag 10 gépig használható(150$/év, áfát nem számol rá). Ingyenes megoldás hogy felteszed és a családtagok gépei egymás közt szinkronizálják az adatot. A szinkronizálás mappánként beállítható, tehát lehet olyan ami backup és lehet olyan ami nagyinak_küldök_videót mappa.

Fizetős csomagban megy fel hozzájuk titkosítva az adat(elvileg korlátlan mértékben). Itt is be tudsz ugyanakkor állítani olyan partnert(tesód, haverod, szüleid, sb.) aki nem előfizetéses és szinkronizálni is hozzá tetszőleges mappákat ez utóbbi ingyenes. Olyat is lehet, hogy az ingyenes kliensek egymást közt szinkronizálnak. Viszont nem csak egy nagy mappát állíthatsz be amit rekurzívan átszinkronizál, hanem tetszőleges mappákat.

Seafile
Saját lejátszója nincs,de minden eszközön van lejátszó program a videóhoz:)
Hasonló a dropboxhoz és van minden OS alá kliense.