utp kábel fali vagy lengő, router padlásra

Be akarom kábelezni a házat. Több probléma is felmerült bennem. Meg lehet-e oldani egy féle kábellel az egészet, tehát, hogy pl a falban is fali utp fut, illetve a szobákban is fali kábel megy a gépekbe. Vagy fordítva, hogy mindenhova lengő kábelt. Ez mondjuk nem olyan nagy gond. A másik probléma már húzósabb, a padláson szeretném kialakítani a "központot", tehát ott lenne a router is. Ezzel az a gond, hogy nincs fent áram, a másik gond, hogy padló sincs, minden fából van. Tető az van, eső nem esik be, illetve olyan szélsőséges hideg sem lesz (min 10 C fok kb). Tehát hogy tudom úgy felvinni a hálózati feszültséget úgy, hogy biztonságos legyen, mert a router is sokszor lenne felügyelet nélkül hagyva. Igazából nem mászkálnék fel az üres padlásra nézegetni. Mennyire veszélyes ez? Teszem azt nem gyújthatom fel a házat így? :)

Hozzászólások

Kuldjed fol a 12 voltot neki utp kabelen.... Amugy kigyulladni nem fog.... tedd be egy kulon muanyag dobozba aminek van szellozese es mar is jobban fogod erezni magad :)

--
http://szolarenergia.hu - A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem....

A kigyulladás nem feszültség függő. :) Mindenesetre én tuti nem tennék ilyesmit padlásra, még ha poe verzió is a cucc. Nyáron van fennt 50-60 fok, nem szeretik. Ahol fel tud menni a kábel, ott le is tud jönni a kecóba. Később úgyis kell nas, meg mindenféle ketyere, érdemes 1x megcsinálni jól.

Gondolom fafödém van, amin egyszerűen át lehet vinni a csövezést/kábelt, egyszerűbben, mintha falat kéne fúrni hozzá. De irreleváns - szoba - padlás - sufni, szoba2 - padlás - sufni, nappali - padlás - sufni fizikai linkeket is építhet, a megjegyzésem lényege az, hogy ha nincs extrém nagy kábelhossz, akkor lehet bárhol az aktív eszköz.

Azért annyival kiegészíteném, hogy ha mélyebben nem értesz hozzá, akkor mindenképp használj gyárilag erre felkészített eszközöket! (pl. MikroTik SoHO routerek gyári PoE támogatással)
Egy műanyag dobozt én is mindenképp ajánlok - ha tető nincs is rajt, meg a kábelbevezetések sem szigeteltek, de legalább annyival is távolabb tartja a technikát a fától, meg felülről védi az esetleg mégiscsak csepegő víztől/párától.

Falba csak fali UTP, tűzvédelmi szempontból nem is rakhatsz mást. Az a te dolgod, hogy a gépet mivel kábelezed be, de a lengőkábel olcsóbb és egyszerűbb. Nem értem, miért lenne jó csak egy fajta kábelt használni.

A fali kábel merev, a lengő hajlékony.
Így a fali kábelt könnyű behúzni a csőbe, a lengőt nem olyan egyszerű.

A fali kábelnek az erei merevek (egyetlen szál belül), a lengőé hajlékonyak (több, vékony szál belül - "sodrat").
A fali kábel üzemszerűen dobozban végződik, ennek kései a merev vezetékhez készültek.
A lengő kábel üzemszerűen csatlakozót kap, a csatlakozó kései viszont ehhez a típusú vezetékhez készültek.

Be lehet kötni lengő kábelt is dobozba és fali kábelre is lehet csatlakozót nyomni, de egyfelől nehezebb lesz az ember dolga, másfelől sokkal bizonytalanabb lesz a "kötés", hibák jöhetnek elő (pl. a fali kábelre nyomott csatlakozó érintkezői mindenképpen elgörbülnek, a kontaktus emiatt nem lesz tökéletes, ill. idővel bizonytalanná válik).

1) mindenhová használj fali UTP (mégjöbb, ha FTP) kábelt. Az aljzatokig. Onnan pedig gyári patch kábelt.
2) Én raknék fel egy patch panelt is, amibe belekötöm a végeket.(van kb 5e áron ún. rack keret, ami pár unit, nem zárható, de az panelt bele tudod rakni) Hasznos, ha végig csőbe (gégecső) van, úgy az egér kevésbé akarja elrágni.
3) Használj Mikrotik routert erre a célra, kényelmesen felküldheted neki a tápot (24V) etherneten. Akár gigabittel együtt.

Attól függően, h mennyi eszközt akarsz rákötni, RB9xx (5port), RB2011 (10+1port), vagy CRS (24port)
mindből van wifis is.

Én mondjuk szeretem ha van fent kapcsolható világítás, de nem mindenki...
(egy tisztességgel megszerelt 230V a padláson mi gondot okozhat?)

Így néz ki a szitu :)
Bármilyen ötletet elfogadok, de a wifi kilőve... Eddig wifi volt, de az lassú nekem és meguntam.

Pontok: A B C D

1. emelet: A B C --> padlásra

földszint: D --> padlásra

A pontban van a router+modem

Minden pontból csak a padláson keresztül jutok el a többihez.
A padlásra pedig a telefonkábel mellett tudok felmenni.
Ha pl az A pontban marad a router, az úgy is jó lenne nekem, de akkor nem biztos, hogy befér még 3 másik kábel a telefonkábel mellé.

Nekem évekig volt nem router, hanem egy régi PII-es a padláson, nyáron volt vagy 50 fok, télen -x, nem döglött meg, és a tető sem égett le.

Kertbe, 5-10 cm-re talajba süllyesztett védőcsőbe mit érdemes? Falit v. sima lengőt? A behúzás nehézségén kívül van bármi szempont?

Viccesen nézve? Kikaparja a tyúk. :)
De inkább a kutya. Van olyan ügyfelünk, aki arra ébredt, hogy a két zsemlényi tacskója kiszedett 4m öntözőcsövet, meg összekócolta a kertészek által fektetett erősáramot, és informatikát. Az öntözőcső járt a legrosszabbul... A fenti 4m a gazdi teraszán végezte elrágott végekkel, zsákmányként. :)
Az 5-10 cm hosszútávon a saját érdekedben nem lesz jó.
- - - - - - -
A nagy tudású uraknak felhívnám a figyelmét arra, hogy a Windows ugyan sok mindenre nagyon jó, de Linuxnak speciel nagyon szar.
"http://hup.hu/node/111669#comment-1419622">csfeco

Egy dologra figyelj, a rágcsálók szeretik megrágni a szürke lágy burkolatot a kábelen. Mindképp ftp kábel legyen és amit tudsz egy nagy és hatékony poe eszközről láss el.

Tűzveszélyességet figyelembe véve a fémházas buta switch belső 230V-os táppal a barátod. A router innentől kezdve bármely UTP végződésre kerülhet, persze a WAN oldalát oda kell vezetned.
Egyéb esetben tűzveszélyességet tekintve a berendezések alá tett fémtálca szintén barátod.

Üdv.

Hasonló cipőben voltunk mi is.
Padláson minden szépen összefut (kivéve a netet behozó kábel, amit a csodás szerelők nem voltak képesek felvinni "túl sok a szigetelő üveg gyapot...").
Mi fúrtunk egy kissebb lyukat a plafonba a legészrevehetetlenebb helyen egy gardrób szerű szobában és abban a helyiségben alakítottuk ki a "szerverszobát" (Szerver, wifi,switch), onnan meg minden fel a padlásra, onnan meg a kijelölt helyekre a falban.
Így semmit sem pakoltunk fel a padlásra, szélsőséges körülményeknek sem tettük ki az eszközöket, és legfőképp azt használtuk fel ami volt, nem kellett új dolgokat venni.
Falikábelből lengőt nem célszerű csinálni, inkább aljzatok és onnan normál utp (nálunk így van, nálam fali csati-->switch-->gépek).

Régi a post, de jónak tűnik a hely a kérdésemhez, így itt kérdezem.

Helyzet: adott egy új építésű ház, amit egy villanyszerelővel közösen fogunk kábelezni. Ő az erősáramot, én a gyengeáramot húzom, de tipikusan _csak_ UTP CAT 6 fali kábel lesz, ami csillag topológiát használva fut be a ház "szerver szobának" is szánt gépészeti helyiségébe (itt a rack szekrény-be, patch panel-be, majd onnan a switch-be, stb), itt kötöm be a portokat, majd üzemelem be a szerver-t, SW-et, NAS-t, NVR-t stb.
+Esetleg még az enyém a fali védőcsatorna gipszelése, szerelvényezés gyengeáramú része.

A kérdés: abban az esetben ha úgy döntünk, hogy a gyenge áramot a padláson visszük, akkor azt védőcsövezzem-e? vagy védjem-e kábelcsatornában a nyomvonalat (a csatornát talán könnyebb bővíteni később, bár a 20-22 végpont valszeg elég lesz jóidejig, és a gigabit is.
- Abba most légyszives ne menjünk bele, h a 10G jobb lenne, időtállóbb lenne, "more future-proof" - amivel egyébként igenis egyetértek, de a megrendelőnek 120%-osan elég a gigabit)
- Régebbi építésű házaknál/már kész "otthoni" épületbe nem mindig szoktam utólag "extrában" védőcsövezni a padláson. De ha már új a ház és adott a lehetőség a könnyű csövezésre,akkor miért ne? Pl. MÜ III-as védőcsőbe.

Előre is köszi a tancsokat.

A gépészeti helyiségre vonatkozóan végezd el a hőtechnikai számítást is. Télen fűt, nyáron mi lesz a termelődő hővel. Mennyire fog felmenni a hőmérséklet, vállalható-e. (nálunk már a mélyhűtő is a kamrában nyaranta elviselhetetlen meleget teremt, ezért nyitva kell tartani az ajtót, tök jó a külön gépészeti helyiség, de ezekre is gondolj - minimum meleg levegő kifúvására lehetőség)

A megrendelő biztosan tudja, hogy elég neki a gigabit akkor, amikor már most vannak gigabites előfizetések (nyilván nem mindenhol), kellő felvilágosítást kapott?

Elég arra gondolni, ha egy végponton szeretné tudni kihasználni az előfizetését 10-15 év múlva, ami messzebb van a központtól és a cat6-on már nem megy át a 10G. Kanyargásokkal gyorsan összejön néhány 10m. 10-15 év nem sok idő. Még ha tanyán van sem zárnám ki, hogy lesz Gb+ lehetőség rádiós technológiával.

Nem tudom, mennyi kábelre lesz szükség, de hogy nagyságrendileg elveszik a különbözet a költségvetésben, az biztos. Bocs, de ezt nem értem. Mondjuk dicséretes, hogy legalább készül strukturált hálózat.

Kérdéshez szólva: én védőcsőbe tenném, szintén filléres tétel mindenhez képest és kellő átmérőjű legyen, hogy például antenna kábelt is át lehessen húzni szükség esetén. Én húzattam antenna kábelt is a padlásra, de csak egyet (a mobilnethez akkor elég volt egy kábel), most már kettő kellene és bosszantó, mert nem kellően jó az átjárhatóság.