DOCCA OutSource IT Kft / Linux rendszergazda / távmunka

Fórumok

A DOCCA OutSource IT Kft Linux rendszergazdát keres rész vagy teljes munkaidőben távolról végezhető feladatokra.

Cégünkről címszavakban:

  • 2000-ben alapított cég
  • IT szolgáltatásokat nyújtunk főként BP-en és vonzáskörzetében, leginkább a KKV szektorban
  • Elsődlegesen Linux, Windows és Mac szervereket (~400) és klienseket (~2000) üzemeltetünk
  • Kb 30 fős nagyrészt rendszergazdákból álló csapat vagyunk

Elvárt ismeretek:

  • Debian alapú disztribúciók (pl Ubuntu) haladó szintű ismerete
  • Web kiszolgálók alapos ismerete: Apache, Nginx, (Tomcat, HAProxy)
  • Adatbázis kiszolgálók ismerete: MySQL, PostgreSQL, (MongoDB, NoSQL)
  • Stabil hálózati ismeretek
  • Elvárt nyelvtudás: főként angol szakmai nyelvezet (olvasás és írás)
  • Számlaképesség előny
  • Pest megyei lakóhely preferált
  • Előny: Nagy forgalmú weboldalak üzemeltetésében szerzett tapasztalat

Amit nyújtunk:

  • Korrekt és rugalmas megbízó cég / munkaadó
  • Jó csapat
  • Versenyképes fizetés
  • Távmunka, amely végezhető más munkahely mellett és nagyrészt otthonról is

Cégadatok:

DOCCA OutSource IT Kft
1117 Budapest, Infopark sétány 1. “I” épület
tel +36 1 488 7490
web docca.hu

Az érdeklődők önéletrajzait a következő e-mail címre várjuk munkahely604@rt.docca.hu

A levél tárgyában kérjük szerepeljen a teljes neved, a levélben pedig a telefonszámod, a fizetési igényed és a munkába lépés lehetséges kezdődátuma.

(A hirdetés a HUP-Profession szabadkártya felhasználásával került kihelyezésre)

Hozzászólások

"levél tárgyában kérjük szerepeljen a teljes neved"
Ezen csak én vagyok kiakadva? Ha nem tetszik a nevem, meg sem nyitják a mailt? :))

Igazából nem az, mert - bár lehet elsőre hihetetlen - a legtöbb ember magán e-mail címe korántsem a nevéből következi, és mellé a szöveges név mezőbe is elég érdekes dolgokat írnak (mintha ettől viccesebbek és/vagy anonimabbak lennének). Így én értem, hogy miért kérik a valódi név kiírását.

Pontosan így van, ahogy írod. Szoktak jönni admin@, rendszergazda@, info@, stb. címekről is jelentkezések és a szöveges From-ba is sokszor monogram, becenév vagy egyéb van beírva. Nincs is ezzel semmi baj végülis. (Én mondjuk soha nem szoktam anonimitásba burkolózni levelezésnél, pedig viszonylag ritka nevem van és szinte már a keresztnevem beazonosít.)

Ezekkel egyszerű a dolgotok: /dev/null -ba vele. Az ilyenek gondolom a normál postai levélnél is vicces hülyeségeket írnának a feladó helyére - egy üzleti levélnél az ilyen teljesen elfogadhatatlan. Szerintem egy állásra jelentkezés meg bőven belefér az üzleti/hivatalos kategóriába, hiszen egy üzleti ajánlatot tartalmaz...
Ha nem tud magának normális címet csinálni, akkor azért esik ki, ha meg tud, de mégis admin accountról levelezget, akkor vélhetően ilyen userrel dolgozik alapértelmezetten, ami jobb helyen szintén a "nem nyert" kategóriába esik.

Hatalmas +1

Ha valaki IT szakembert keres, és a jelentkezőknél a tisztességes és korrekt email használat nem alapfeltétel, akkor azzal a cég minősíti saját magát, és nem kell azon meglepődni, ha az outsorce-olt üzemeltetési helyeken összetákolt rendszerek vannak, a fizetés meg - evvel arányosan - a béka segge alatt.
Pont erre próbáltam utalni - akkor még finoman -, amikor a fenti megjegyzésemet leírtam.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Az eddigi jelentkezők közt 20%-nak van szerintetek korrekt email címe, biztos kukázni kéne a többit, de ha nem gond, akkor mi nem teszünk ilyet. Főleg, hogy a CV-k alapján a maradék 80% nagy része is szakmailag komoly tapasztalattal rendelkező, normális cégeknél dolgozó, teljesen korrekt jelentkező. Az meg szerintem nem helyén való közvetkeztetés, hogy azért, mert mi nem a /dev/null-ba küldjük az ilyen jelentkezéseket, amiatt összetákolt rendszereink lennének és alacsonyak a fizetések (főleg, hogy ezek pont nem igazak). Nem is értem, hogy lehet ilyen következtetésre jutni. Azzal együtt mondom mindezt, hogy én személy szerint "normális" email címről jelentkeznék ilyen esetben és mástól is szívesen veszem, de hogy ez alapfeltétel legyen...

Az email cím és a feladó helyén megjelenő név nem ugyanaz. Lehet valakinek a godson@golgota.hu a címe, ha a név mezőben _normálisan_kitöltötte_, hogy Jézus Krisztus.
A többit meg tapasztalatból írtam, ahol igénytelenek az igények, ott sajnos az igénytelenség cég szinten jellemző - sőt, követelmény. Igénytelen munkáért meg nem fizetnek jól.
Ha Nálatok más a helyzet, akkor a kivétel erősíti, de az előítéleteket nem lehet elkerülni.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Azon nem gondolkodsz el, hogy a magyar IT valóság miatt kell ilyen kérést elhelyezni az álláshirdetésben?
Nem látod, mennyi - magát IT szakembernek mondó - hozzá semennyire sem értő szaladgál itthon? Ráadásul van IT állásuk, mert az igény valójában nagyobb, mint a képzett vagy képezhető kínálat?

Aki értelmes (IT-s), az észre sem veszi a kérés "furcsaságát" (mert nem furcsa, csak olyan kérés, mint a többi), simán így írja meg a levelét és kész. Mint ahogy csatolja a fényképet, motivációs levelet, CV-t, miegyebet.

Rendben, akkor a hirdető nem ért hozzá, dilettáns.
Viszont - hogy mindannyian tanuljunk ma valamit - itt a feladat (amire a fenti megoldás is születhetett akár), Te hogyan csinálnád, ha a főnököd/ügyfeled ezt kérné:

- adott a céges Request Tracker, abba érkezzenek a jelentkezések, hogy a megfelelő személyek lássák, értesüljenek róla,
- minden jelentkezés kerüljön be, automatikusan semmit se hagyjon figyelmen kívül a rendszer,
- az RT ticket összesítő listában látható legyen a jelentkező teljes valódi neve.

A teljes név láthatósága a ticket listában szigorú előírás. Nem jó az e-mail "From" mezője vagy egyéb, az e-mail címből visszakereshető információ, mert az nem biztos, hogy fedi a valóságot (mindenki olyan e-mail fiókból küldi a levelet, ami tetszik neki, nincs előírva). Az a név szükséges, ami a CV-ben is szerepel. CV formanyomtatvány nincs, mindenki olyant küld (csatol) amilyent akar, amilyen fájl-formátumban tetszik. E-mail forma nincs, mindenki olyant küld amilyent akar (ezen belül plain text, HTML, RTF egyaránt jöhet).
Sajnos élő munkaerőt nem tudunk biztosítani a beérkező levelek elő-feldolgozására, emberi közreműködéssel így nem oldható meg, hogy valaki kikeresi a beérkezett anyagból a nevet kézzel, és a szerint módosítja a ticket-et. Viszont gépi erőforrás annyi van amennyi csak kell. Ha írsz a feldolgozáshoz parser-t, futhat annyi CPU-n és ideig, amennyin és ameddig csak kell.

Hogyan oldanád meg ennél profibban?

Látom 14:14-kor kiszálltál, de azért válaszolok:

1) Nem emlékszem, hogy bárkit személyesen vagy bárkiket általánosan lehülyéztem volna. Pláne ezen témával kapcsolatban. Végig is néztem az egész topic-ot újra, és jól emlékszem, még burkoltan sem írtam semmi hasonlót.

2) nem vázoltad a megoldási javaslatod a problémára. Alább PtY kolléga vázolta a sajátját. Hát az sajnos nem túl profi - legalábbis az én szemszögemből. Viszont továbbra is kíváncsi vagyok a Te verziódra. Ugyanis azt, hogy ez rossz, nem kevesebb, mint 17 hozzászólásban jelezted. De eddig 0 (nulla) hozzászólásban írtad meg, hogyan kellene csinálni, hogy jó legyen.

Profin úgy oldanám meg, hogy aki nem a saját nevében/nevével küld levelet, azon nyomok egy kövér deletét, esetleg bedobom egy olyan fiókba a levelet, ahonnan egy script időnként elküld a mappában lévőknek egy "köszönjük, nem nyert hangszórót" választ, majd törli a levelet.
É rögtön ki is szűrtem azokat, akik képtelenek az elvárható kommunikációra. Ide tenném még azokat is, akik tárgy nélkül, vagy üres mail body-val küldik a levelet, amiben a csatolmányon kívül semmi nincs, továbbá azokat, akik egyszerre több helyre küldték a levelet, vagy bcc-vel címeztek.
Lehet még sorolni, hogy mi a valóban elvárható kommunkáció, és mi nem az.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Volt még pár dolog felsorolva, ami miatt hasznos a név a tárgyban, ezekre nem reagáltál (pl továbbított levelek, automata értesítések, stb.), de szerintem hagyjuk is és maradjunk annyiban, hogy a te megoldásod valóban profi és korrekt a jelentkezővel szemben. Úgy tűnik megérte rugózni ezen az apró kérésünkön, hisz mindenki megtudta, hogy igazából hogy kéne ezt profin csinálni. :)

"Úgy tűnik megérte rugózni ezen az apró kérésünkön, hisz mindenki megtudta, hogy igazából hogy kéne ezt profin csinálni."
A sensitivity potméter az iróniadetektoromon úgy érzem, hogy jó helyen áll, úgyhogy csak annyit írok, hogy a kérésre reagáltam.
A többi szempontot meg azért nem részleteztem, mert azt bármelyik levelezőrendszer alapból tudja, amelyik tud kezelni publikus mappákat.
Más kérdés, hogy attól nem lesz ott a név automatikusan, hogy kéred. A különböző felhívások, levelek átlagosan a tartalom 2/3-áig, 3/4-éig kerülnek elolvasásra és értelmezésre (nem tudom, ki csinálta a felmérést, de tapasztalatból tudom, hogy megállja a helyét), így, ami az álláshirdetés végén van, az kimarad, és sok esetben nem lesz ott a név - pedig pont erre akarják alapozni a struktúrát. Emiatt is hibás az egész elképzelés. Tehát nem az a probléma, hogy félig üres-e, vagy félig tele van-e a pohár, hanem az, hogy szar a pohár.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Pont ugyanez igaz arra, aki egy álláshirdetésre képtelen saját névvel feladni egy levelet. 1:1
Mellesleg - ha sikerült megértened amit írtam - nem arról írtam, hogy _én_ meddig olvasok el egy levelet/egyebet, hanem arról, hogy az átlag. De azért köszönöm a bizalmat ami a hsz-edből árad, ebből is látszik, hogy elolvasnod sikerült, megértened mégsem ;)
--
PtY - www.onlinedemo.hu

"A többi szempontot meg azért nem részleteztem, mert azt bármelyik levelezőrendszer alapból tudja, amelyik tud kezelni publikus mappákat."
És kifelé publikálod a mappát külső félnek? Főleg ha csak egy levelet akarsz megmutatni.
A belső kollégáknak nem kell, mert azok az RT-ben meg tudják nézni. Erre való az ügykezelő rendszer. Kis túlzással a publikus mappák profibb megoldása az ügykezelő rendszer.

"Más kérdés, hogy attól nem lesz ott a név automatikusan, hogy kéred. A különböző felhívások, levelek átlagosan a tartalom 2/3-áig, 3/4-éig kerülnek elolvasásra és értelmezésre"
Egy cikknél lehet, de álláshirdetésnél szerintem nem így van, főleg hogy el kell olvasnia, hogy hova küldi és ott van közvetlenül mellette, hogy mit és hogy küldjön. Ráadásul az eddigi tapasztalat is azt mutatja, hogy 100% képes volt elolvasni és értelmezni ez a kérést. Ha valaki mégis kihagyja, akkor majd mi beírjuk.

"És kifelé publikálod a mappát külső félnek?"
De nem ám. Ugyanis amiről Te itt írsz, az a személyes adatok védelmének megsértése, és büntetendő. Ha egy céghez elküldöm a CV-met, feltételezem (és elvárom), hogy külső félnek nem mutatja meg. Ez itt hasalt el.

A 100%-nak a valahány százaléka, akiknek fel sem merült, hogy a kérésnek nincs értelme. :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Szerintem ott van a kutya elesve, hogy a RT rendszert olyasmire próbálják használni amire nem való.

Létezik spéci HR rendszer, de erre a feladatra egy CRM is sokkal alkalmasabb mint a RT.
Attól, hogy valakinek kalapácsa van még nem kéne mindent szögnek nézni.
És van ebből open source, van ebből ingyenes, hostolt, csak regisztrálni kell és kész.

Ha élő erőt nem tudsz biztosítani az elő feldolgozáshoz, akkor eléggé bajban lehetsz, hogyan hívod be interjúra?!
Ebben az esetben megoldás lehet az, hogy ne az interjú legyen az első lépés, hanem mondjuk egy weben kitölthető teszt, és csak a megfelelteket hívod be.

Persze ha már tesztet raksz a netre, akkor egy formot is rakhatsz ahová az ember begórja a cv-jét és akkor senkit nem fárasztasz a hülyeséggel, hogy írjon nevet a subjectbe meg mittudomén.
Ez nyilván mind munka megcsinálni, de hát ilyen ez a popszakma (ez lenne a hr-es dolga vagy mi...)

A felvételi folyamat messze nem áll meg az interjúnál, kéne gondolkozni az utánkövetésen ha felveszed, ha nem, satöbbi.

--
Gábriel Ákos
http://i-logic.hu

"Szerintem ott van a kutya elesve, hogy a RT rendszert olyasmire próbálják használni amire nem való."

Mondjuk nem csak az RT-t használjuk, az csak az egyik fő összetevő, de van még csomó más opensource cucc is a "csomagban", ráadásul egy halom plugint is fejlesztettünk már hozzá (közel 100-at). Egyébként az RT önmagában is tökéletesen alkalmas lenne a feladatra, aki szerint nem, az nem ért hozzá (mármint az RT-hez).

"És van ebből open source, van ebből ingyenes, hostolt, csak regisztrálni kell és kész."

Meg utána interfészekkel összekötni a meglévő rendszerekkel, oktatni a kollégákat az új rendszer használatára, megoldani a mentést (főleg cloud szolgáltatás esetén kritikus és macerás ez sokszor, mert nincs vagy nem megfelelő formátumú a mentés, amit ki tudsz nyerni, ha nem cloud, akkor meg adminisztratív többletmunkát okoz és külön erőforrás igénye van egy új rendszer bevezetésének), és még sorolhatnám az ellenérveket. De a legfőbb indok, hogy a nálunk szolgáló RT alapú ügykezelő / CRM / dokumentumkezelő / behajtáskezelő / folyamatkezelő / pénzügyi / HR / stb. rendszer tökéletesen alkalmas a feladatra és a többi rendszer se nagyon tud többet (ezt többször lekutattuk).

"Ha élő erőt nem tudsz biztosítani az elő feldolgozáshoz, akkor eléggé bajban lehetsz, hogyan hívod be interjúra?!"

Nem mondtam, hogy nem tudok biztosítani, csak szeretném minimalizálni, ami szerintem érthető, nem? Mint a hirdetésben is írtam a cég nagy része informatikus. Az átlagostól sokkal kisebb az adminisztratív "vízfej" a cégnél, főleg multikkal összehasonlítva, de szerintem még hasonló méretű 30 fő körüli cégekkel összevetve is. Amit lehet azt automatizálunk, a folyamatainkat folyamatosan csiszoljuk, optimalizáljuk. Egyébként pont ilyen korábbi optimalizáció eredménye volt az is, hogy bekérjük egyből a tárgyba a nevet, amit az eddigi tapasztalatok alapján minden jelentkező be tudott írni, ezzel is spórolt nekünk némi adminisztratív munkát, ráadásul abban is sokat segített, hogy nézettsége legyen a HUP-on a hirdetésnek. :)

"Persze ha már tesztet raksz a netre, akkor egy formot is rakhatsz ahová az ember begórja a cv-jét és akkor senkit nem fárasztasz a hülyeséggel, hogy írjon nevet a subjectbe meg mittudomén.
Ez nyilván mind munka megcsinálni, de hát ilyen ez a popszakma (ez lenne a hr-es dolga vagy mi...)"

Nekünk tökéletesen jó így, mindenki beleírta a nevét a tárgyba (eddig kb 20 jelentkező volt), létrejöttek szépen az ügyek, benne vannak a csatolt CV-k, a jelentkezők megkapták az automatikus válaszokat, hamarosan megkezdjük a felvételiztetési folyamatot, mert már megvan hozzá a jól kezelhető adatbázisunk egy ügykezelő rendszerben és a felvételi workflow elején áll minden ügy. Szerintem nem csak nekünk, hanem a jelentkezőnek is jobb így, hogy csak egy emailt kell írnia és nem egy webes felületen kell töltögetnie az adatait meg ismereteit meg ilyesmi. Egyébként semmiből nem állna publikálnunk a web felé egy ilyen oldalt az RT-ből, ahol néhány mezőt beállíthat, feltölthet fájlokat, de ennek szerintem csak akkor lenne értelme, ha HR cég lennénk, aki több ezres jelentkezői bázisból dolgozik és napi szinten felvételiztet.

"A felvételi folyamat messze nem áll meg az interjúnál, kéne gondolkozni az utánkövetésen ha felveszed, ha nem, satöbbi."

Hát ezt nem is gondoltam volna, azt hittem írok a hup-ra és holnaptól nálunk dolgozik egy minden szempontból megfelelő munkaerő. :)
A viccet félretéve, vannak erre bejáratott folyamataink, sőt az egyik leghosszabb, legszerteágazóbb folyamatunk a felvételiztetési és beléptetési folyamat, pedig IT cég vagyunk, nem HR cég. Ráadásul minimális nálunk a fluktuáció így a felvételiztetés is ritka. Szerintem a jelenlegi kollégák átlagos "életkora" a cégnél több mint 5 év, pedig időnként vannak új kollégák (általában bővülés miatt), amik rontják az átlagot.

Nem a levelet, hanem a mellekletet nyomtattak ki. Levelet nem szoktak.
De sztem is jobb egy valtozatos formatumu melleklet-halmazt kinyomtatni, mint a gepen egyesevel megnyitni a levelek mellekletet.

Sokkal jobban attekintheto. (mint ahogy kepernyon is ruhellek olvasni, ha konyvet talalok es mindenkeppen el akarom olvasni, kinyomtatom, nem a monitoron szenvedek vele)

--
http://www.micros~1

Nyilván a mellékletet szokták, és bár nem írtam, de arra gondoltam, nem a levélre - azt sem írtam, hogy a levelet nyomtatják ki :)
De ha a motivációs levélre gondolunk, az is melléklet, és azt is kinyomtatják. :)
Értem, hogy áttekinthetőbb, de egy pár oldalas önéletrajz és egy kb. egy oldalas motivációs levélnél ez ne legyen már szempont!
Az online doksit se nyomtatjuk ki, amikor olyasmit csinálunk, amit addig még nem.
Főleg, hogy a papíron elég szar ctrl+f-et nyomni... :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Pl. azért lehet érdemes kinyomtatni, mert amikor interjúztatsz, és beülsz a delikvenssel egy tárgyalóba, akkor ordas parsztság lenne a laptopodat bámulni a cvje miatt, a legtöbben viszont elég fölöslegesnek tartanák az összes jelentkező cvjt bemagolni fejből, uh. valamire csak rá kell pillantani néha.

Épp ez a problémám, ez képezi nálam a kiakadás tárgyát. ;)
(hogy ettől lesz egy beérkező mail halmaz áttekinthetőbb, pláne kereshetőbb)

Csak magyarázatképp, nem kötekedési céllal:

Gondolom, mivel e célra nyilvánvalóan önálló címet adtatok meg, egy helyen gyűlnek az erre a hirdetésre a beérkező jelentkezések.
Úgy sejtem, szelektálás után marad 15-20, akiket behívtok interjúra, a többi megy a kukába.
A maradékban keresni... hát ha macerás a rendszeretekkel, az azért elég gáz (azt ugye nem feltételezném, hogy valaki egy állásra úgy jelentkezik, hogy a jelentkezésében, önéletrajzában nincs nyoma a nevének)
Nekem csak outlookkal volt dolgom, meg egy spéci helpdeskes rendszerrel, de ilyen jellegű keresések kivitelezése még azokban sem jelentett komoly kihívást, sőt... Így belegondolva, engem jobban zavarna a HR-es helyében, ha lenne ötezer e-mailem, mindegyik subjectjében egy-egy névvel, épp csak az nem derül ki belőle, hogy miért is van ott az a név. (általában bele szoktam írni, hogy konkrétan mely állásra jelentkezek)
De még egyszer mondom, nem kötekedni akarok, csak és kizárólag magyarázatnak szántam arra, hogy miért tettem szóvá a megszokottól kissé eltérő igényt.

Egyrészt úgy van, ahogy ggallo írja, azaz egy RT fogadja a maileket, emiatt a tárgy van leginkább szem előtt meg abban a leggyorsabb keresni.

Másrészt hidd el, hogy ha nem írnám bele a hirdetésbe, akkor lenne olyan, aki se a feladóhoz, se a levél törzsébe, se máshova nem írná be a rendes valódi nevét (talán még így is lesz). Miért ne könnyítsem meg annyival a dolgunkat, hogy biztosítva legyen, hogy mindig a tárgyban van a valódi név és ne máshol kelljen keresni (feladó nevében, levél aláírásában, csatolt pdf-ben, akármiben)?

Harmadrészt természetesen külön mailcím és ezáltal munkaterület van meghatározva a beérkező jelentkezéseknek, ez természetes, de ettől még nekem tudnom kell, hogy mi ez a munkaterület. Ha pár év múlva keresni szeretnék rá, akkor is. Mi van ha nem tudom? Akkor a jelenleg kb 2000 munkaterület és kb 1,5 millió ügy és kb 20 millió levél között kell megkeresnem, hogy X Y milyen CV-t küldött be. Ez viszonylag macerás, de ha beírok egy nevet a gyorskeresőbe (ami tárgyban keres), akkor kb 1 másodperc alatt megkapom a választ.

Negyedrészt a HR-es a munkaterületből (amit a mailcím határoz meg) tudja, hogy mire jelentkezett az illető és egyébként sem mondtam, hogy mást nem szabad beleírni a tárgyba. Nyugodtan be lehet írni, hogy "X Y linux rendszergazda állásra jelentkezés" vagy "X Y linux CV", stb.

Még egy (életből vett) példa:
4 éve kb ugyan ilyen hirdetést adtunk fel itt a hup-on. Kb 40 jelentkező volt, minddel beszéltem telefonon, versenyben maradt kb 10-15, őket hívtunk be személyesen. 3-an maradtak, akik élőben is szimpatikusak, meggyőzők voltak és közülük választottunk. Azóta is nálunk dolgozik az illető. A mostani keresés előtt pl rákerestem a nevére és egyből kidobta a 4 évvel ezelőtti jelentkezését, amiből láttam, hogy mikor volt az előző "kör", meg milyen munkaterületre estek be 2010-ben a CV-k és utána már egyből meg tudtam nézni a munkaterületen, hogy kik jelentkeztek még és ki volt az a három, aki a végére maradt. Na most ha korábban nem írtuk volna be a tárgyba a jelentkezők nevét, akkor mégis hogy találtam volna meg szerinted 20 millió levél közt (amiből valószínűleg néhány százezerben szerepel a neve az aláírásban, mert azóta volt pár levél, amit írt, meg a reply-kben is ott van) ha még arra sem emlékeztem, hogy melyik évben kéne keresnem? Persze meg lehetett volna találni, csak sokkal lassabban...

Mondom, nem akarok vitatkozni, pláne flame-elni, egyszerűen úgy érzem, itt valami nagyon el van kefélve a rendszeretekben.
Amit itt leírtál, csak erősíti ezt az érzésemet. :(
De végeredményben nincs jelentősége, nem akartam jelentkezni, csak bökte a szemem ez a kitétel.

A "Nekem csak outlookkal volt dolgom" mondatod alapján a "valami nagyon el van kefélve a rendszeretekben"-t nem veszem szakértői véleménynek, ha nem gond. Szerintem rosszul látod, de végülis teljesen mindegy, az is lehet, hogy igazad van, köszi az up-ot és a jelzést, hogy van, akit ez a kitétel kimondottan zavar. Máskor majd meggondoljuk, hogy kérünk-e ilyen zavaró dolgot.

"nem akartam jelentkezni"
Őszintén szólva azt hiszem nem is téged keresünk, mert nem tűnt túl konstruktívnak a hozzáállásod, inkább picit kötekedőnek, mi meg inkább előre mennénk a szőrszálhasogatás helyett, mert most nem minőségellenőrt keresünk, hanem olyat, aki dolgozni akar és nem akad fenn apróságokon.

Valamit mintha kihagytál volna: "meg egy spéci helpdeskes rendszerrel," - a dokumentumkezelőnket, ahol pl. komplett számlakivonatok voltak tárolva évtizedekre visszamenőleg, már nem is említettem, bár belegondolva, az jobban illeszkedne erre a témára.
Igazad van, egyre kevésbé vagyok hajlandó "konstruktívan" hozzáállni az olyan hirdetésekhez, ahol hülyébbnél-hülyébb feltételekkel szórakoztatják a munkakeresőket (incl.: fénykép, bérigény, motivációs levél)

Azért így összeszedve, tipikusan az a cég lehettek, ahová akkor sem mennék, ha hívnának.
1. Ami nem illeszkedik az elképzeléseidbe, azt ignorálod (lásd: kiemeled az outlookot, miközben említettem egy bizonyos helpdesk rendszert, ami önmagában kb. fedi azokat a funkciókat is, amiket itt később felsoroltál, bár nem alkalmas önéletrajzok tárolására)
2. Direkt írtam, hogy nem kötekedésnek szánom, erre jössz itt azzal, hogy szerinted kötekszem.

Ex főnököm volt ilyen. Elküldtem anyjába és otthagytam a bankot. Pár évvel később ő is ment. Csak ő nem önszántából. :D

"hülyébbnél-hülyébb feltételekkel szórakoztatják a munkakeresőket (incl.: fénykép, bérigény, motivációs levél)"
Hát ebben sem értünk egyet, a zárójelben szereplő dolgok szerintem fontosak lehetnek egy felvételinél.

"2. Direkt írtam, hogy nem kötekedésnek szánom, erre jössz itt azzal, hogy szerinted kötekszem."
Attól, hogy te nem annak szántad, attól én még vehetem annak? :)

Fénykép: bocs, de ti tudás alapján vagy pofára válogattok? Valahogy mindig olyan hülye elképzeléseim voltak, hogy az IT egy olyan terület, ahol a tudás számít, nem az, hogy mekkora csöcsei vannak a jelentkezőnek.

Bérigény: mi lenne, ha végre eljutnánk oda, hogy nem a jelentkezőnek kell találgatnia, hiszen eleve van egy keret, ami fölé biztosan nem megy a munkaadó? Miért nem lehet megmondani, hogy mennyit szántok az adott pozícióra közelítőleg? (ja, tudom: hátha találtok balekot, aki a töredékéért is bevállalja, mint amennyit a vezetőség eredetileg e célra szánt - láttam már ilyet... szerencsétlen srácot utána évekig hülyítették, hogy később felemelik a fizetését, a végén inkább lelépett)

Motivációs levél: erről elég sok érintettel beszéltem, a többség egyetértett abban, hogy tképp marhaság, csak ezt tanulja a HR-es az iskolában, hát kéri.

Kötekedés: veheted annak, csak ne csodálkozz, hogy ha attól a pillanattól kezdve, hogy kötekedésként kezelted amit írtam, végképp nem veszlek komolyan.

Nem értek a HR-hez, úgyhogy ebbe talán nem kéne belemennem, de ha már beszélgetünk:

Fénykép: szerintem bizonyos esetekben fontos lehet, nem a konkrét munkára értettem, főleg, hogy távmunka. De még IT területen is fontos lehet, mert mondjuk egy helyszíni kiszállás esetén egy laikus jobb híján a "kiállásod" alapján fogja eldönteni, hogy szerinte mennyire végeztél jó munkát, egyébként még a nyomtatóból is azért fog kifogyni másnap a papír, mert "tegnap itt volt egy furcsa srác és babrált valamit a számítógépeken". Nem mondom, hogy mi a kép alapján előszűrünk, vagy bármit eldöntünk, de egyébként szerintem feldobja a CV-t egy normális kép, ráadásul ha utólag visszanézem, akkor már képről emlékszem, hogy kiről van szó, nem kell név alapján kitalálnom, hogy ki is volt a Gipsz Jakab. Összességében hasznosnak gondolom, de nem kizáró oknak (ezért nem is kértünk ilyet).

Bérigény: igen, sok helyen az van, amit írsz, hogy "hátha találnak balekot". Náluk mondjuk pont nincs ilyen, mert nagyjából publikusak a fizuk (már amennyire a törvények engedik az ilyesmit), tehát még ha akarnánk se tudnánk ilyet csinálni, mert kitűnne, hogy valaki töredékét kapja ugyan azért a munkáért, meg egyébként is hosszú távú és lojális kollégát keresünk, amit nem nagyon lehet lehúzással megalapozni. Viszont ami miatt fontos, hogy megírja a bérigényét a jelentkező, mert nagyon nagy a szórás az utóbbi években és hasznos tudni, hogy ki mennyire értékeli a saját tudását illetve mennyiért váltana.

Motivációs levél: részben egyetértek (ezért nem is kértünk ilyet), de azért szerintem akinek van egy jól megfogalmazott, meggyőző, helyesírási hibáktól mentes motivációs levele, az talán majd amikor az ügyféllel levelez (mondjuk egy nagyobb szerver migrációról), akkor is normálisan fog tudni fogalmazni, tehát akár szűrőfeltétel is lehetne.

Szerintem aki állást keres, de probléma neki a fenti pár dolog, meg hogy a nevét bele kell írnia a tárgyba, az nem akar igazán elhelyezkedni/váltani.

Kötekedés: hát, aki egy álláshirdetésben szereplő jelentéktelen fontossággal bíró, minimális kérésen (amit ráadásul semmiből nem tart teljesíteni és a hirdetőnek segítség) kiakad és utána erről hosszú vitát képes nyitni, azt kötekedőnek gondolom és nem hiszem, hogy szeretnék vele mondjuk egy közös projekten dolgozni. Egyáltalán nem fog zavarni, hogy emiatt nem veszel komolyan és örülök, hogy ezzel frissen tudjuk tartani a topicot. :) Bár talán hasznosabb lenne mindezt nap közben csinálni, akkor többen olvassák. :)

Azt írod, hogy "akinek van egy jól megfogalmazott, meggyőző, helyesírási hibáktól mentes motivációs levele, [...] tehát akár szűrőfeltétel is lehetne."

A hirdetésetekben meg ott figyel: "más munkahely mellet "

Ha a másik oldalon is szűrőfeltétel, akkor... :-D

Ezért nem ér semmit az a szempont, hogy helyesen megírt önéletrajz/motivációs levél. Helyesírásellenőrzője mindenkinek van.
Nyilván, ha ennek ellenére bugos a szöveg, akkor az lehet kizáró ok - mert még erre sem fordított figyelmet a tag -, de követelménynek nem nevezném, mert csak arról árulkodik, hogy egy bizonyos eszközt tud használni, aki írta(!) - és nem feltétlenül az, aki beküldte...
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Mondd csak, te normalis vagy? Nem azt kerik, hogy kisgyerekekeket gyilkoljal le, hanem kuldj egy CV-t a megadott subjecttel a megfelelo tartalommal egy cimre. Ha nem tetszik/nem erdekel, ne jelentkezz, de nehogy mar szamonkerd az illeton, milyen formai kovetelmenyeket tamaszt az altala meghirdetett allasra valo jelentkezesre. Ha valahol webes formon kell jelentkezni, akkor abba kotsz bele?

Eszem megall.

--
L

+1

Nekem is szokatlan volt ez a fajta kovetelmeny, de azert kiakadni nem fogok rajta, inkabb pozitiv. Ha ennyire rendszeretok, akkor kovetkeztetni lehet peldaul arra is, hogy valaszolnak egyenkent minden palyazonak, ami lassuk be, ritka.

Egyébként pont van dress code is (nyilván nem a távmunkás kollégáknál), sőt pl az ügyfeleknek írt levelek aláírás formátuma is meg van szabva, hogy milyen legyen, meg még sok más is. Tudom, most jönnek majd a trollok, hogy ez mennyire gáz és hogy ők soha nem mennének ilyen helyre dolgozni, ahol ennyi a megkötés (nem is kell, hogy jöjjenek :)). De szerintem ezek arculati kérdések és nem hiszem, hogy bármi olyat kérnénk, amit kellemetlen vagy nehéz lenne teljesíteni.

Bocs, de bejön mondjuk 500 jelentkezés. Abból 30 olyan, amivel egyáltalán érdemes foglalkozni (nagyságrend forrása egy HR-es).
Mibe kerül ennyit tisztességesen katalogizálni arra az esetre, ha pár év múlva elő akarnák keresni valamiért?
Tudom, összesen fél órával többet kell dolgozni velük.

Tudom, azért mondom, hogy teljesen reális. Csak a 4-5 ismerősöm közül, aki ekkora volumenű recruitmenttel foglalkozik, egyik sem emailben várja a CV-ket, hanem általában ilyenkor már van valami karrierportál, amivel strukturáltan lehet megetetni az adatokat.

Ebben igazad van, és nem is azon megy a vita, hogy kérhet-e ilyet valaki, vagy sem.
Kérhet. Csak ezt követően ne lepődjön meg, ha ez alapján következtetéseket von le a célközönség, és 10 potenciális szakemberből csak 3 fog jelentkezni náluk.
Egy IT cég, aki IT szakembereket keres, ne akarja a tárgyba _is_ beleíratni az ember nevét, mert az sok jót nem jelent egyik félre nézve sem - arra sem, aki kéri, és arra sem, aki szerint ez természetes.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Ennek mi köze ahhoz, hogy mindenféle röhejes indokra hivatkozva olyat kérnek a levél tárgyába, ami nem igazán odavaló?
Elég sok ügyet intézek elektronikus úton, de ilyen jellegű információt mindig a levél szövegébe szoktak kérni.
Vagy a munkafolyamataik vagy egy/több IT rendszerük van elcseszve de nagyon.

A levél tárgya egy listában jól kirakható elem, szemben a szöveggel, ami adott esetben hosszú, nehezen parse-olható meg ilyenek. De korábban leírtam már az indokokat, még példákat is írtam, de úgy tűnik nem sikerült értelmezni. Mondok még egyet: mi van, ha forwardolom valakinek a jelentkezést? Akkor én leszek a feladó, de legalább a tárgyból látszik, hogy "Gipsz Jakab jelentkezés" témában írok, anélkül, hogy ezt én külön beleírnám, mert már így jött a levél. Sőt, az ügykezelőnk különböző címekre különböző eseményekről automatikusan értesítéseket küld, ezekben is mind hasznos, ha már a tárgyból látják, hogy kiről és miről van szó, nem csomó "jelentkezés" tárgyú levelet kapnak.
Hihetetlen, hogy egyeseknek ennyire nehéz megemészteni egy ilyen apró kérést...
Részemről ezt a témát lezártnak tekintem.

Fénykép: nekem direkt nincs a CV-mben mégis mindig visszahívott az, akinek fontos voltam. Ha külön kérték volna persze csatoltam volna azt is.

Bérigény: az a munkáltató érdeke hogy ne legyen ott, és tudják szivatni az olyan balfaszokat mint a haverod, még mindig sokkal jobb mint ami pár évszázaddal ezelőtt volt, az a hülye aki több év nememelés után nem mond fel, vagy elvállal olyan munkát annyiért, amennyinél többet ér a tudása. Meg igazából minden felmondási kísérlet egyben egy béralku kezdete is, ha tényleg jól dolgozott a haverod, ott kapott volna emelést, azért nem kapott, mert tudták, hogy olyan tudású embert találnak annyiért a helyére. (Ha meg úgy keres munkát hogy van is munkája közben, akkor már beszélhet kicsit szemtelenebbül elsőre a telefonban és megkérdezheti, hogy "meg tudják fizetni nekem kellő tudás esetén a megfelelő összeget, vagy maradjak inkább a jelenlegi helyemen?", még akkor is, ha ez nincs megemlítve a hirdetésben.)

A motiv levél meg a job shopperek ellen van, aki megoldja 2 sorban, vagy nagyon sablonszavakkal, legkevésbé sem a cégre optimalizálva, pl. annyit se képes odamondani egy autós céghez jelentkezés esetén hogy érdekelnek az autók (ez utóbbit mondjuk ennek ellenére tényleg nem szokták megnézni), vagy nem is csatol motiv levelet, az valószínűleg beadta 20 másik helyre is, és szarban fogja hagyni a munkáltatót két sikeres forduló után a harmadik forduló előtt, ha az egyik hamarabb szól hogy "jöhetsz interjúzni és rá egy napra kezdhetsz is". (hozzáteszem itt inkább az "azonnali felvételre nem képes és rugalmatlan" munkáltató az életképtelen amúgy, egy jó HR-es maximum egy munkanapon belül reagál egy megfelelő önéletrajzra, ha 2 hónappal a beküldés után olvassák át az önéletrajzokat (mert "akkor van rá idő"), akkor csak a "lepattanó" marad)

Na... téged ezért nem szeretlek letrollozni, mert időnként hajlamos vagy értelmesen is írni. :)

Fénykép: egyetértünk.

Bérigény: nem volt haverom, csak munkatársam, sajnos az adott környezet olyan volt, hogy akkor még úgy tűnt, el lehet hinni, amit ígérnek. Felmondási kísérlet akkor számít béralku kezdetének, ha... szóval esetemben pl. lehetett tudni minden ilyen alkalommal, hogy szarok az anyagiakra (kivéve az utolsó előttit) a munkámmal volt teli a búrám. Egyébként meg az volt a hozzáállás, ahogy egyes, nálam korábban távozottak szavaiból kivettem, hogy ha a pénz miatt akarsz menni, nem tartunk vissza. Ez meg nem béralku.

Motivációs levél: nem tudom, eddig hány jelentkezésem ment kukába miatta, de mindig odaírom ha ilyet látok, hogy sorry, dolgozni szeretnék. Ha ennyi motiváció nem elég, akkor nem én vagyok az emberük. (a megfogalmazás változik, a lényeg ennyi)

A két hónapos történet: nekem úgy tűnt, elsők közt hívtak be, addig vártak, hogy gyűljenek a jelentkezések. Lehet, hogy hülyeség volt lemondanom, de úgy éreztem, egy szinte kizárólag huszonéves csapatból már nagyon kilógnék. (valami rémlik is, hogy előre szabadkozott a kislány, hogy a szabadságolások miatt csak ősszel kezdik az interjúkat)

"...Ez meg nem béralku."

Igen, erre írtam azt a részt, hogy ha a munkáltató úgy érzi, hogy talál ugyanennyiért legalább ennyire megfelelő munkaerőt, akkor nem tart vissza senkit (alapesetben, de lehet ennél szűk látókörűbb, pl. van nem egy munkáltató, aki csak a minimálbért ismeri területtől függetlenül). A béralkuhoz az kell, hogy a munkáltató fel akarja mérni (== életképes) és fel is mérje, és ezekután még úgy is érezze, hogy többet veszít azzal, ha elmegy az alkalmazott, mint amennyit azzal veszítene, ha teszem azt havi bruttó 50000-rel többet adna neki (hozzáteszem sokszor nem is az számít, hogy az elmenni készülő kollega mennyire jó szakember, hanem az, hogy teszem azt 5 éven át ő tudta melyik fiókból kell előtúrni a megfelelő jelszavakat pl., és amikor szabadságra ment, egy hétig azokat kereste mindenki más, eközben az új kollegák 2 hónapig az ő segítsége nélkül hozzá se tudnak nyúlni a rendszerhez, ergo nettó veszteséget termelnek az elején).

A motiv. levélnek két titka van:
1. legyen olyan hosszú, hogy ne legyen kedvük elolvasni, hanem tegyenek be téged oda hogy "jó, látszik hogy ez komolyan gondolja"
2. legyen benne pár olyan dolog felsorolva érdeklődési körként (akár belehazudva), ami a CV-ből semennyire sem látszik, de a cég nyilvánvalóan foglalkozik vele (az jöjjön le, hogy utánuk néztél, ne csak úgy nézzen ki, mintha aznap a 20. helyre adnád éppen be és ctrl+v)

A két hónapos történetet abból a szemszögből akartam megközelíteni, hogy az a munkáltató, amelyik két hónappal azután reagál egy önéletrajzra, hogy beadták, az balf@sz. Mert beadják az önéletrajzot 200-an, ebből legyen mondjuk 30 alkalmas, de 2 hónap múlva abból a 30-ból 25 jó, közepes, valamint rossz de magát eladni jól tudó illető már el lesz helyezkedve, a maradék 5, aki marad a munkáltatónak 2 hónap után "válogatni", az a lepattanó, semmire se jó senkinek nem kellő "munkaerő". Ezért írtam, hogy normális helyeken a HR-es a fontos jelöltnek reagál egy munkanapon belül, mert minden egyes elmulasztott másodperc egy újabb esély, hogy a "legjobb választás" mint személy beadja máshova is a CV-jét, vagy visszahívják valahonnan ahova ezzel párhuzamosan beadta. IT-ban pedig az igazán jó jelölt még válogathat is.

Csak ovatosan az adatkezelessel :) Nem kotekedes ez sem, gondolom minden egyes esetben kert a ceg hozzajarulast ahhoz, hogy az osszes bekuldott es "nem nyert" CV-t tarolhassa.

http://www.hrportal.hu/hr/valtoztak-az-adatvedelmi-szabalyok-erre-kell-…
http://abi.atlatszo.hu/index201.php?menu=faq

A level targyaban feltuntetendo teljes nev valoban figyelmet felkelto huzas, grat :)

10+ eve volt kapcsolatom a ceggel (atadas-atvetel illetve co-op), akkor azt mondtam volna, no thx, mostanra azonban vonzonak tunik az egesz ;)

Az RT-be beérkezve a levél létrehoz egy úgynevezett ügyet (ticket, feladat, probléma, eset, akármi). Ennek a tárgya szabadon változtatható, de az eredeti beérkezett levél (így pl a levél feladójának a szövegesen beírt neve nem).
Nem sok ügykezelőt láthattál eddig...

Illetve ha jól látom az aláírásod alapján vTiger-eztek. Ha jól emlékszem abban is hasonlóan van, bár már rég teszteltem utoljára. Az talán nem kezeli közvetlenül a bejövő leveleket, hanem IMAP-al meg Thbird/Outlook pluginnel meg hasonlókkal veszi át és kapcsolja ügyekhez (pont ezért nem tetszett, mikor néztem).

Konkrétan én nem használom a vTigert, azt a kereskedők használják, így ehhez hozzászólni nem tudok (ám az biztos, hogy van olyan kiegészítője - ha nem tudná alapból -, ami Neked kell, nem csak Outlook és társaiból lehet levelet iktatni, az csak egy plusz lehetőség).
De az előző hsz-edre válaszolva: láttam párat, használtam is, főleg OTRS-t, de nem ilyesmire. Ilyesmire valójában inkább CRM való.
Tudom, nem éles a határ az ilyen rendszerek között, mert tud mindegyik ezt is, azt is, különböző színvonalon, és az ember amellett dönt, amelyik a szükséges funkciót az ő számára legkézenfekvőbb logika szerint nyújtja.
A helyesírásellenőrzés és helyesírás témakörét - ha jól rémlik -, Te vetetted fel. Itt szeretném jelezni, hogy "IMAP-pal" a helyes írásmód...
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Nem gondolom, hogy így lenne.

Szerintem egy Request Tracker fogadja az e-maileket és ticket-et generál belőlük (így jól nyomon következő, hogy mi lett a jelentkezővel). A rendszer gondolom a nyitott ticket összefoglaló listában az e-mail tárgyát tünteti fel, így ott a nevek látszanak elsőre.

"más munkahely mellet " - Combot nem, csak mellet? :-D

Öröm olvasni mennyien vergődnek azon hogy a tárgyba bele kell írnod a nevedet... :) és ehhez még mindenféle indokokat is leírnak részletesen.. Gratulálok :) Mennyire jó lehetne ilyen emberekkel dolgozni, akik egy ilyen szintű "problémán" fennakadnak ;)

szánalmas. 'Tűz balf.szok...'

Nyilván, az ésszerű és logikus gondolkodás nem alapfeltétel - nem csak a munkára jelentkezőknél, de a fórumozóknál sem.
Sőt, tovább megyek. Hülyeséget kérni lehet, nincs avval semmi baj. De ha valaki szól, hogy az hülyeség, akkor az lesz a hülye? Ne már :)
Aki így gondolja, az menjen olyan helyre dolgozni, ahol a kockát gurítják, a golyót meg viszik, mert ott fogja igazán jól érezni magát.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

+1 krix-nek

Akkor fogadjuk el tényként, hogy Request Tracker-be megy az e-mail, mert úgy egyszerűbb adminisztrálni. Ráadásul a levelező program nem dokumentumtár.
Azt is fogadjuk el tényként, hogy a nagyon körültekintő hazai informatikusok jó része "kamu" e-mail címről küld ismeretlen helyre bármint, mert ugye sose lehet tudni, nem-e NSA fedőcég. Ezt nem viccből írom, valóban ilyen sok a dilettáns - mintha nem lenne mind1, hogy a személyes adatait tartalmazó CV-t saját e-mailról küldi vagy sem.
A cég nem kér a tárgyba nevet, mert az ugye itt többek szerint hülyeség.

Ez látszik az RT-ben, miután egy script a feladót és az e-mail címet a tárgyhoz csapja:

Ferrari430 | ferrariameno@gmail.com | Jelenkezés HUP hidertésre
HZk | hzk@vipmail.hu | DOCCA allashirdetes a HUP-on
Nagy János | janos@nagy.hu | Állás felől érdeklődnék

stb.

A rendszer az adott e-mailra érkező leveleket csoportosítja, így legalább kiderül, mire jelentkezett Ferrari430.
Valamint Ferrari430 és HZk lehet nagyon jó szakember, csak megszokták, hogy nem a céges e-mail címről írnak magánügyben, a magán e-mail cím pedig még fősuliról maradt, mindenki azt ismeri.
Ellenben Nagy János lehet alkalmatlan is, mert a CHIP magazinban olvasta, hogy menő a saját domain, és évi 3000-ért neki is van. De egyébként szobafestő-mázoló, csak már nem megy az építőipar, ez meg mindig érdekelte, váltana.

Namost miért nem lehet egyszerűen csak olyan módon jelentkezni, ahogy a hirdető kéri, és kész? Ha ennyi alapján/miatt a hirdető nem szimpatikus, mert hülyeség amit kér, akkor nem kell vele foglalkozni.

Több nagy fejvadász cég hirdetése alá az itt aggódók nem írnak semmi kritikát, pedig az itthon feladott, hazai cégnél betöltendő, itthoni pozícióra vonatkozó, de angolul - jellemzően hibás/értelmetlen szöveggel - megjelenő álláshirdetések inkább problémásak, mint a nevet e-mail tárgyba kérni.

Hasonló területen működő cégben vagyok társ (nem BP környékén), szerintem érdekütközés lenne :-)

Minden esetre üdítő azt olvasni, hogy bedolgozó és/vagy távmunka is előkerül, mint lehetőség. Itthon nem jellemző egyik sem.
Minden cég birtokolni szeretné a munkavállalóját (ha már fizetem álljon itt parancsra várva mindig), valamint a legtöbben azt hiszik (esetenként joggal), hogy ha az ember nincs folyamatosan szem előtt, akkor lébecol, esetleg maszekol a cég erőforrásaival.

Remélem találtok megfelelő ember. Nekünk az a szerencsénk, hogy nem tervezünk bővíteni a közeljövőben, mert siralmas a felhozatal. Hozzáértés nulla, tanulási hajlam nulla, fizetés elvárás az égben. Ritkábban hozzáértő és/vagy tanulásra hajlamos, de akkor a fizetési igény a sztratoszférából indul. Plusz, ha pályakezdő, akkor ugródeszkának használ, ha gyakorló szakmabeli az első alkalommal lelép pár partnerrel, akármennyit alkudott ki.
Inkább ez a szomorú valóság, nem az, hogy nincs normális e-mail címe a jelentkezőknek.

Épp tegnap olvastam egy ilyen HUP-os vitaműsorban, hogy nettó 250 ezerből sem lehet egzisztenciát teremteni, tehát pályakezdőként ennél többet célozzon meg, alább ne adja. Azon el sem gondolkozik senki, hogy az ügyféltől mennyi pénzt kell ahhoz elkérni, hogy ez a nettó a kezébe kerüljön, meg azon pláne nem, hogy Ő valójában tud-e annyit nyújtani az ügyfélnek, ami annyi pénzt megér.

"Épp tegnap olvastam egy ilyen HUP-os vitaműsorban, hogy nettó 250 ezerből sem lehet egzisztenciát teremteni, tehát pályakezdőként ennél többet célozzon meg, alább ne adja. Azon el sem gondolkozik senki, hogy az ügyféltől mennyi pénzt kell ahhoz elkérni, hogy ez a nettó a kezébe kerüljön, meg azon pláne nem, hogy Ő valójában tud-e annyit nyújtani az ügyfélnek, ami annyi pénzt megér."

Ezt aláírom. Viszont elég vékony a jég, mert ha a munkaerőpiacon nagyobb az igény, mint a kínálat, és emiatt a szakértelem legalja marad potenciálisan használható.
Másrészt, ha nincs fizetőképes ügyfélkör, akkor vélhetően nem kell plusz ember.

Emiatt én azt mondanám - bár nem vagyok pályakezdő -, hogy nem a pénz a lényeg. Van próbaidő, meg lehet mondani a jóembernek, hogy figyelj, próbaidő alatt 180 lesz a nettód, szociális juttatások 0, punktum. Ha megfelelsz, akkor a felvázolt 290 nettónak semmi akadálya nem lesz. Ha viszont nem felelsz meg, akkor nem fogjuk a próbaidő végét sem kivárni, elköszönünk akár 2 hét után is.
Az adott topikot nem olvastam, és nem tudom, mik az igények pályakezdő esetén, meg azt sem, hogy mik a reális lehetőségek, csak hasra ütöttem a számokat.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

"Minden esetre üdítő azt olvasni, hogy bedolgozó és/vagy távmunka is előkerül, mint lehetőség. Itthon nem jellemző egyik sem."

Igen, sajnos nem jellemző, pedig szerintem sok dolgot megoldana (vidék felzárkóztatása, kevesebb közlekedésre költött pénz és idő, emiatt kisebb környezetszennyezés, a több otthonlét miatt esetleg jobb kapcsolat a családdal - "látod felnőni a gyerekeket", stb.), de ez egy messzire vezető vitatéma...
Nálunk már kb 6-7 éve megy a távmunkázás.

Viszont van egy másik téma, amivel kapcsolatban megkereslek privátban, hátha mégis tudunk valamit együttműködni...

"sok dolgot megoldana (vidék felzárkóztatása, kevesebb közlekedésre költött pénz és idő, emiatt kisebb környezetszennyezés, a több otthonlét miatt esetleg jobb kapcsolat a családdal"

Nézd az üzleti oldalát is: sok (több) vidéki ügyfél. Vidéken roppant nagy szükség lenne sokoldalú és megbízható IT szolgáltatóra. Egy helyi szakinak hiába van helyismerete és tudása, ha referenciái (még) nincsenek - azonban egy nagyobb céges háttérrel sokkal nagyobb az esély az üzletre.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

"Akkor fogadjuk el tényként, hogy Request Tracker-be megy az e-mail, mert úgy egyszerűbb adminisztrálni."
Request trackerben nincs feladó szerinti megkülönböztetés? Ne már. Láttál Te már request trackert? Ha abba menne - ami amúgy nem rossz ötlet -, akkor azt írták volna, hogy a tárgyba írja mindenki a [#ALLAS00234] stringet, mert az parseolható jól.

"...mert ugye sose lehet tudni, nem-e NSA fedőcég"
Ez a mondat nettó baromság, mellesleg meg LYALY. A helyes megfogalmazás: "nem-e é-e" Szerintem megbuktál a felvételin, pedig a feladó a Te hozzászólásodat értelmesként minősítette - ez már jelent valamit :D

"Namost miért nem lehet egyszerűen csak olyan módon jelentkezni, ahogy a hirdető kéri, és kész?"
Na, még egyszer, mert Te sem érted - az értő olvasás itt valami űberluxus?
Lehet jelentkezni, miért ne lehetne? Be lehet írni a tárgyba még a személyi igazolvány számát is, a cimpőméretet, meg azt is, hogy hány orgazmusa van a macskának egy héten. Bármit lehet kérni, bármit meg is lehet tenni - NEM EZ A PROBLÉMA.
Csupán jeleztem, hogy ez alapján megeshet, hogy pér potenciális jelentkezőnél ez az igény (és a mellé fűzött magyarázat) úgy csapódik le, hogy akkor ide inkább nem jelentkezünk.
Érted már? (Nem, most sem érted.)

--
PtY - www.onlinedemo.hu

Végig értettem. Viszont nem személyeskedtem, azt hiszem.
Elnézést a "nem-e" elírásért. Nyelvtanból mindig ötös voltam.
Nem jelentkeztem, nem utasítottak el.

Akit zavar, hogy a tárgyba nevet kell írni, és emitt nem tetszik neki a cég, az nem jelentkezik és kész.

Pedig Request Trackert használunk lassan 10 éve. A tárgyból pedig nem azt akarjuk parse-olni, hogy miért írt (erre van az egyedi mailcím az adott álláshoz), hanem hogy ki ő.

"Csupán jeleztem, hogy ez alapján megeshet, hogy pér potenciális jelentkezőnél ez az igény (és a mellé fűzött magyarázat) úgy csapódik le, hogy akkor ide inkább nem jelentkezünk."

Ez jó hír, mert azokra a jelentkezőkre nincs is szükségünk, akik ezen fennakadnak. Vehetjük első szűrőnek.

"A tárgyból pedig nem azt akarjuk parse-olni, hogy miért írt (erre van az egyedi mailcím az adott álláshoz), hanem hogy ki ő."
Azt a feladóból illik, nem a tátgyból. És a tárgyból amúgy honnan? Az elejéről, a közepéről, a végéről, vagy úgy összevissza, ahol valami név-szerű van? Totál zavaros, mert nincs megszabva.
És mivel az RT-ben a tárgy módosítható, akkor írjátok bele utólag, amikor/ahogy tetszik.

"Ez jó hír, mert azokra a jelentkezőkre nincs is szükségünk, akik ezen fennakadnak. Vehetjük első szűrőnek."
Úgy van. Marad, ami marad :p
--
PtY - www.onlinedemo.hu

"És a tárgyból amúgy honnan? Az elejéről, a közepéről, a végéről, vagy úgy összevissza, ahol valami név-szerű van?"

A tárgyat nem kell parse-olni, mert ha van mellette egy-két szó, az nem zavaró, elfér, attól még jól átlátható és kereshető.

"És mivel az RT-ben a tárgy módosítható, akkor írjátok bele utólag, amikor/ahogy tetszik."

Így van, csak pont ezt a munkát igyekszünk megspórolni. Eddig sikerrel.

"Így van, csak pont ezt a munkát igyekszünk megspórolni. Eddig sikerrel."
Javasolnék még mást is:
Pl. a bejárati ajtóra tegyetek egy kart, ami esővizet szivattyúz egy ejtőtartályba, amivel lehet pl. WC-t öblíteni - így lesz még egy olyan dolog, amit mással végeztethettek el.
Semeddig sem tart egy olyan email filtert kreálni, ami a feladóból a nevet beteszi a tárgyba. Ha Nektek ez fontos, oldjátok meg. Feltételezem az üzemeltetést sem úgy csináljátok, hogy csak megmondjátok az ügyfélnek, hogy mit csináljon, és a munkát meg ő maga végzi el. :D
--
PtY - www.onlinedemo.hu

arra gondoltam, hogy mennyit kepes vagy rugozni a szegenysegi bizonyitvanyodon, aka csinalj email filtert, hogy a From mezobol a Subject-be atmasolja a felado nevet, mert ez sokkal esszerubb, mint hogy a jelentkezo beirja a nevet a subject-be, ahogy azt kertek. Na ez a fafejuseg nem gyenge...

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

A hirdetővel semmi baj, azt kér amit akar.

Nem sokat adok a külsőségekre, de azért a "nagyon jó szakembereknek" is illik teljesíteni egy alapvető üzleti normát ilyen jellegű levelezésnél. A fősulis email címet lehet forwardolni egy vállalhatóra, a betokosodott igénytelenség nem kifogás.

Elképesztőek ezek a huptrollok... végigolvastam a topikot és gurulok a röhögéstől.:D Ennek a két embernek ennyi ideje legyen, hogy belekötnek ilyenekbe, mint a levél tárgyában a név és kioktatnak mindenkit és nem bammeg, akkor sem engednek soha, védik a marhaságot és nem hagyják abba... Önjelölt okostónik, szeretlek benneteket. Always make my day.

Nem érzed a kérés mögött feltételezhető állapotokat.
Eszembe juttattátok az egyik fejvadászt.
Először egy alap linuxos tesztet írattak meg velem, majd a kezembe nyomtak egy papírt, amin ott volt apró betűkkel, hogy a felvételiztető tölti ki és velem akarták kitöltetni. Köszöntem és leléptem. :)

"majd a kezembe nyomtak egy papírt, amin ott volt apró betűkkel, hogy a felvételiztető tölti ki és velem akarták kitöltetni. Köszöntem és leléptem"

Más meg kitöltötte és felvették, veled ellentétben neki azóta van munkája. Lehet neki még tetszett is, hogy nem egy agyonbürokratizált cég.

Az ne is zavarjon, hogy szakmai témák épp azért nincsenek, mert valamennyit
- széttrollkodjátok
- válasz nélkül hagyjátok
akkor meg mit reklamáltok? Tessék szakmai fórumot csinálni az oldalból és akkor nem lesz időtök rá, jogy trollként viselkedjetek! :D
(tisztában vagyok vele, hogy képtelenek vagytok rá)

B+! Nem tűnik fel, hogy vagytok itt körülbelül nyolcan-tízen, akik folyamatosan keresitek, hogy hol lehet valakibe belekötni, ahelyett, hogy ilyen esetekben kussolnátok és inkább valami szakmai tartalommal próbálnátok megtölteni az oldalt? (mert feltételezem, a nagy szátok mellett, azért nyomokban lenne szakmai ismeret is, ha nem is minden esetben)
Például cikkek írásával, olyan fórum/blogbejegyzések posztolásával, amivel szakmailag érdemes foglalkozni.
Ehelyett mi megy? Valaki olyat mond, ami nem tetszik, akkor gyöngytyúk csapat ugrik a takonyra. :D
És utána reklamáltok a troll jelző miatt.

Én már kiszálltam a szakmából. Fizikailag 5-6, lelkileg közel tíz éve. Én nem fogok (részben ezért, részben miattatok) komolyabban foglalkozni ezzel az egésszel.
Ha valakinek tudok, megpróbálok segíteni (érdekes, nekem néha még össze is jön :D), ha nem... egyelőre szórakoztatóak vagytok.
(a politikába hajlók már nem annyira, lásd az előtted megszólaló c betűst!)

DOCCA jó. Semmi problem, korrektek a srácok, meg minden. Nem dolgozom velük (már) de volt idő, mikor toltam az ő szekerüket is. Jó brigád, csak ajánlani tudom.

A kötekedőknek: az azért nagy szó, hogy megvannak még, a mostani "viharos" korszak ellenére. :)

Evvel nincs is baj, nem erről szól a gyilok.
Sok olyan céget láttam az utóbbi években a tündöklésből a bukásba süllyedni, akik azt képzelték, hogy a nagy biznisz a jó biznisz, és leszarták a KKV-ket. Minden olyan cég/vállalkozás, ami ennek a gondolkodásmódnak az ellenkezőjét követi, és bizonyítja azt, amit annyiszor elmondtam ezeknél a cégeknél, öröm a lelkemnek.
De a lustaságot megideologizálni egy hülyeséggel nem kéne :( Nyilván a HR hülyesége, ha kértek volna segítséget a jó brigádtól, már beljebb lennének sok-sok arasszal.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Hogy ez a pozíció mennyi embert érdekel :)

Lof*szt, csak nem tudnak mar mit kezdeni magukkal otthon, munkahelyen. Mondjuk ez utobbi erdekes, nekem egesz heten nem volt idom - sajnos - HUP-ot(sem) olvasni.

Lehet oregszem, de ha ugy kernek valamit, akkor mit kell rajta fennakadni? Oke, nem tetszik. Akkor nem kell jelentkezni. Pont.
Annyi erdekes dolog jon meg az eletben, hogy aki ilyenen fennakad, az meg vagy nem nagyon elt vagy kurva szar sorsa van a felesegenek...