kGraft - Ksplice-hoz hasonló, live kernelpatkolás a SUSE-tól

Címkék

A Ksplice-ról már milliószor volt szó a HUP-on (ha érdekel, keress az archívumban). A Ksplice lehetővé teszi a futó Linux kernel patchelését (pl. biztonsági hiba miatt) menet közben úgy, hogy feleslegessé válik a rendszer újraindítása. A Ksplice az Oracle fennhatósága alá tartozik.

A SUSE úgy gondolta, hogy neki is kell egy ilyen megoldás. Éppen ezért megalkotta a kGraft-et. A kGraft a SUSE Labs kutatási projektjeként indult, jelenleg egy csiszolatlan prototípus, de ennek ellenére már egészen jól működik. A kGraft előnye - az egyszerűsége mellett -, hogy olyan technológiákra épül, amelyek már jelenlegi is megtalálhatók a mainline kernelben.

A SUSE azt tervezi, hogy márciusban kiadja a kGraft-et. Azokat a részeit, amelyek a GCC-vel kapcsolatosak GPLv3 alatt, azokat pedig, amelyek a kernellel állnak kapcsolatban, GPLv2 alatt. A SUSE célja, hogy a kGraft-tel kapcsolatos változtatások teljes mértékben bekerüljenek az upstream projektekbe.

Linkek:

Hozzászólások

Vajon felhasználtak valamit a nyílt forráskódú Ksplice-ből, vagy ez teljesen nulláról indul? Nem lett volna egyszerűbb azt továbbvinni?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Yes, there are at least two technologies that can achieve the goal: Ksplice and OpenVZ Checkpointing. The first will probably never make it upstream, among other reasons because the open source version is no longer updated. The second needs quite some infrastructure and will never be able to apply the patch without a short but visible interruption of service.

kGraft builds on technologies and ideas that are already present in the kernel: ftrace and its mcount-based reserved space in function headers, the INT3/IPI-NMI patching also used in jumplabels, and RCU-like update of code that does not require stopping the kernel. A kGraft patch is a kernel module and fully relies on the in-kernel module loader to link the new code with the kernel. Thanks to all that, the design can be nicely minimalistic.

https://www.suse.com/communities/conversations/kgraft-live-kernel-patch…

Végre! :-)

Nagyon sérelmeztem az Ubuntu-szektor "elsőbbségét" a Ksplice kapcsán.
Ők vajh' miért kapták ingyen és bérmentve - egyszerű, átlag földi halandók desktop, otthoni gépére - ezt a "csudát"?
Oracle menjen a fénysebességet megközelítően a ...-ba!

Saját fejlesztés, ez talán még idővel jobb is lehet, sőt, lehet más Linux-disztribúciók is rámozdulnak a témára? :-)

OFF
Tud valaki, valami közelebbit a leendő openSUSE 13.2-es kiadás sorsáról?
/OFF