Cinkes dolog ha egy cég alkalmazottjaként a cégem által gyártott termék helyett a konkurenciáét használom munkára?

Címkék

Igen.
34% (154 szavazat)
Nem.
62% (278 szavazat)
Egyéb, leírom.
4% (16 szavazat)
Összes szavazat: 448

Hozzászólások

Ez szerintem nem vág pont témába, mert az Xbox nem konkurenciája az Android-os telefonnak. De mondjuk ha egy Windows Phone-os fejlesztő használna Andoid-os telefont, akkor az már cinkes lenne.
Úgy látom, itt a "Nem" válasz magasan vezet, pedig szerintem az az egyetlen elfogadhatatlan. Ha a kérdés minden szavát pontosan értelmezzük, akkor kicsit még az "Egyéb" válasz is cinkes.

Ha minden szavat pontosan ertelmezzuk... akkor a ceg az MS, a termek a WindowsPhone ami helyett valaki Androidot hasznalt, tiszta sor. Akkor is ha o az XBOX reszlegnel dolgozott, a ceg meg mindig az MS. Mert a kerdes nem az volt, hogy a "termek amit eppen fejlesztesz"...

De amit irsz, az pont ravilagit arra, hogy miert nehez itt szavazni. Mert nem mindegy, hogy mekkora a ceg es mennyire vagy kozel az adott termekhez. Es amugy is, mit jelent az, hogy "cinkes"? :)

Viszont egy varrono kinai zoknit hord az cinkes vagy nem?
Ha az almaszuretelo kortet eszik folyton, az cinkes vagy nem?

bermunkas mindketto. Cinkes az, ha a ceg vezeto tisztviseloje hasznalja a konkurrencia termeket. Vagy egy reszvenyes. Egy bermunkasnal nem.

Update: most latom, termelesre. Akkor hulyeseget beszeltem. Cinkes.

--
http://www.micros~1

Nagyon kicsit vág csak ide, de nem olyan nagyon régen vettem észre, hogy az "android device"-on elindított youtube video az xbox-on keresztül nézhető a tévén is. (keresés, ide-oda tekerés sokkal kényelmesebb, mint kontrolleren, stb.) Szerintem ez nem feltétlen konkurencia kérdés...

jAzz

Én is pont tegnap háborogtam azon, hogy a cégünknél van egy nagyon jó termékünk, de mi magunk nem használjuk. Igaz mást sem helyette, de ettől nem állunk jobban...

Ugyan. A red hat-nél is egy csomóan használnak egyéb disztrót.

Attól függ, hogy mi a termék/szolgáltatás.
Egy telefon vagy autó esetében szerintem nem lényeges. Ellenben ha pl. a MS marketingmanagere MAC-et használ, az gáz.
Ha egy IT szolgáltató pl. tárhelyet ad, meg email szolgáltatást, ám a weboldala másnál van, és levelezésre meg gmailt használ, az megint gáz.

Valahol azt kell megnézni, hogy mi az a meghatározó réteg a cég esetében, ahol nem csak elvárható, hanem szükséges az adott termék/szolgáltatás igénybe vétele.

Pl. ha a Mercedesnél egy ott dolgozó lakatos 10 éves BMW-vel jár, nem gáz, ám, ha a termelési igazgató is, az már erősen problémás.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Szerintem nem gond. Nem árt egy kis user experience a konkurens termékekről.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

"Igen, de ha azért használják a konkurens terméket, mert az jobb(nak érzik),"

A kérdés valójában erre utalt. Nem arra, hogy pl. a K+F részleg azért vizsgálja (mert ez szerintem nem használat) a konkurencia termékét, hogy megnézze, hogy azt milyen és abból mit lehetne ellop átinnoválni a sajátba.

--
trey @ gépház

Tehát pl. ha a Microsoftnál egy reklámhoz Adobe Premiere-t használnak Movie Maker helyett, az gáz? Ha a Windows háttérképek retusálásához Photoshopot használnak Paint helyett, az gáz?
Ha az Airbus a repülői építése során földi és vízi szállítást is alkalmaz, az gáz?

Mert szerintem nem. A saját termékük/szolgáltatásuk nem azt a felhasználói réteget/feladatot célozza meg, amikre nekik szükségük van, és miért fejlesszenek saját terméket/saját szolgáltatást csak a saját felhasználásukra, ha arra már más csinált megfelelőt?

Más kérdés, ha a cég terméke tudja azt, amire használni kellene. Pl. az tényleg gáz lenne, ha a Microsoft weboldalai nem ASP.NET-ben készültek volna, és nem MSSQL lenne alattuk az adatbázis szerver. Ugyanígy, ha az Airbus Boeing-ekkel utaztatná a mérnök gárdáját a világban, vagy DreamLifterrel szállítaná az alkatrészeit a Beluga helyett.

Legyen az bármely termék, ha "alternatívát" használ valaki, akkor:
- Meg kell vizsgálni miért teszi, mibel más a konkurencia terméke mint a saját
- Javítható-e a saját termék minősége, arra hogy tudjon annyit mint a konkurencia
- Ha pedig eleve bennevolt minden tudás, akkor az már jelentősen más kérdéseket vethet fel (van-e szabályozva, hogy nem leht, milyyen követlezménekkel jár, stb.)

Beszéltem már több olyan emberrel aki MS-nél dolgozik/dolgozott és azt mondták, hogy olyan a policy, hogy munkában csak IE-t lehet használni, meg nem lehet Google-ben keresni. Mondták is, hogy náluk nem azt mondják, hogy "guglizz rá" hanem, hogy "bingeld meg/bingelj rá". :D

Munkaválólai szemmel:
Érdekes ez a dolog, mert én például a munkámhoz elengedhetetlennek tartom a Google keresőjét, vagy a Chrome/FF debuggerjét és csak sok szenvedés árán tudnám a frontend részt úgy lefejleszteni, hogy csak IE-t használok. Szóval a példánál maradva az MS valahol a saját munkáltatóival/saját magával baszik ki amikor nem engedik, hogy azok a köztudottan jobb, hatékonyabb eszközöket használják a munkájukhoz.

Munkáltatói szemmel:
A másik oldalról nézve viszont elég ciki az, hogy ha te gyártasz valamilyen terméket és az annyira nem képes felvenni a konkurenciával a versenyt, hogy még a saját cégednek is a konkurenciát kell használnia. Persze ez tényleg csak akkor érvényes, hogy ha az a termék amit te gyártasz az pont ugyanazt a feladatot látná el amit a konkurenciáé, de nem sikerül neki olyan jól.

Vevő szemmel:
Ha látnám, hogy X cég el akar nekem valamit adni, de amikor odamennék hozzájuk és azt látnám, hogy Y termékét használják, akkor biztos rákérdeznék, hogy wtf... El akartok nekem valamit adni amit még ti magatok sem használtok?

Egy utolsó gondolat: Szerintem míg valaki termékét egy cég arra használja, hogy a sajátját jobbá tegye (pl MS fejleszt valamit és Google-t használ problémák/megoldások megkeresésére, mert abban jobb a találati arány) és ez megoldható úgy, hogy zárt ajtók mögött történjen és ne tudódjon ki, illetve a marketing részen ne essen csorba, addig oké a dolog. Mégpedig azért, mert ha ezzel azt érik el, hogy hatékonyabbak lesznek és jobb terméket állítanak elő, akkor abból a vevő is profitál.

Azert kulonitsuk el azt, amikor egy dolgozo tehet arrol, hogy a hely, ahol dolgozik, milyen a vasarlok szamara (peldaul egy irodai alkalmazott, aki a fonok papirjait kezeli), vagy azt, amikor a termek minosegeert felelos ember teszi ugyanezt.

Es igen, szerintem ciki, ha Baldauf "Mr. CBA" Laszlo a Tescoban vasarol.

USA népek azt mondják, hogy a Bing nagyon jó a saját országukban, "csak" a világ többi része kapja azt a szart, amit jelenleg mi Bing-ként azonosítunk. Gondolom valami rohadt nyomós okuk van rá amiért a plussz fícsörök nem működnek a víz ezen oldalán.

Ui. Az meg külön szánalmas hogy a nagy MS-nek hatóságileg kell megtiltania a google használatát a saját dógozóik között, miközben valószínűleg a guglinál senkinek nem tiltják a Bing-et, mégsincs ebből tragédia. Csak tippelem.

Szánalmas? Ami annyira nagy testvér szinten van mint a google arra valahogy üzletileg kritikus adatokat bízni amikor van saját megoldás is szerintem nem az igazi.
Itt a fórumon is volt valaki aki azt írta pár éve, hogy tilos a munkájához használnia a google féle szabvány-és szabadalomkeresőt. Mert ha a termék/szolgáltatás amire rákeresel még nincs szabadalom hatálya alatt akkor nekik ez bizony erős ötletadás.
Lehet mire kidolgozod, google-ék már levédették mint saját ötletet. Csak az üzleti potenciáltól függ.
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Erről eszembe jutott egy eset.
Ok, japánok, és em szoftvercég.
A Shimano a kerékpáripar microsoftja, minden szempontból. (Bár előbbinek azért legalább vannak kiemelkedően jó cuccai.) Amikor pár újságíró elment hozzájuk a gyárba, az előtte lévő tárolóban (inkább parkolóban) több gép volt a konkurencia alkatrézeivel szerelve. Az egyik, a mi szempontunkból konkrétan egy istenkromlással felérő Campagnolo Recorddal. Bementtek, beszélgettek pl. a fő tervezőmérnökkel mindenféléről, majd nem bírták ki és rákérdeztek, ehhez a parkolóban lévő Campás géphez mit szól. Kiderült, hogy az övé. Szerinte (szerintük) egyáltalán nem ciki. Kíváncsi volt mit tud a konkurencia terméke, aztán megtetszett neki és használja. Valójában nem is értette a kérdést. Már miért lenne ez probléma?

Másik, személyes. Cégeknél időnként kaptunk saját logóval 'díszítetett' ruházatot. Van otthon pár. Én időnkként poénból felvettem más későbbi munkahelyeimen. Sosem édekelt senkit. Az egyiknél, mikor 'titokban' átjött a konkurencia vezetősége, kitörő örömmel fogadták egymást, mint régi kollégák.

Amikor itt engem megkérdeznek miért nem a cégünk termékét használom, mindig csak azt tudom mondani, hogy itt csak egy alkalmazott vagyok, nem támogatnak. Annyival meg főleg nem amennyibe a sajátom nekem van, munkaórákat tekintve meg végképp. Nem is tudnának.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A Google meg talán azt mondja náluk, hogy használd a Chrome böngészőjét, ami szerintem meg eléggé vacak. Fényévekkel jobban fut nálam a firefox, amivel meg is vagyok elégedve. Nem véletlenül van az, hogy hazánkban kb 90%-ban a firefoxot és chrome-t használják, kb fele arányban osztoznak ezen, picit a chrome-t jobban. de szerintem a google népszerűsége és az Androidba beépített chrome miatt van ez. Érdekes, hogy az android rendszer mért nem ajánl fel telepítéskor több böngészőt, mint amit a Microsoft windowsjainál van EU nyomásra.
Szóval én még a Google-nál firefoxot használnék, illetve a google keresőt időnként. Azért ezeket, mert ezeket tarom eddig jónak.

Subscribe, mivel pont a tegnapi napom után foglalkoztat engem is a kérdés :-)

Van kollegám, aki Macbook Prót használ és én is ezt tenném. Úgy is, hogy a munahelyem sem ismeretlen a laptop piacon.

Hát lehet...
A két bankos gépemből az első tán egy éves sem volt, mikor tönkrement a kijelzője (teli lett csíkokkal, gondolom, kontakt hibássá vált a "kábelezés" egy része), a második kibírta addig, míg én, de annál jobban csak a jelenlegi Dellt utálom. :)
Egyébként meg filóztam, hogy milyen legyen a következő, ha ennek lejár a garanciája, de nincs jó ötletem, mert fórumokon nagyon le szokták húzni az övékét minőségileg is, de úgy emlékszem a garis szervizt sem dicsérik túlságosan (hogy cégekkel milyen a szerviz kapcsolata, azt persze nem tudhatom, de ugye én magánember vagyok).

Ha a cég biztosít számomra saját gyártású terméket, akkor elég nagy szegénységi bizonyítvány a cégre nézve, ha én mégis a konkurencia termékével dolgozom.
Ennek csak két oka lehet:
- A konkurencia terméke sokkal jobban használható.
- A konkurencia jobban megfizet érte, hogy azt használjam.
Pót lehetőség: A lusta vagyok megtanulni a munkaadó cégem termékének használatát.

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A munkahelyemen kapott számítógépen Microsoft Windowst vagy akármilyen Linuxot használhatok. Egy Macbook Prón meg Mac OS X-et. Ez nekem elég jó indok lenne a váltásra, még akkor is, ha munkámhoz kapható - nem a most használt, hároméves - laptopok minőségben megközelítik - vagy másolják, ízlés kérdése - az Apple termékeit. Ettől nem gondolom, hogy a mi gépeink ne volnának elég jók, csak azt, hogy az egyik konkurens cég operációs rendszere feltakarítja a padlót bármely más desktop/laptop operációs rendszerrel.

Ha ez probléma a munkáltatónak, akkor biztosítson olyat, amivel lehet dolgozni.

Igen, mert akkor ezek szerint az én cégem s**r.
Lásd Linux szerverek a skype alatt.
--
mc futtatására képes eszközt munkagépnek nevezzük | 640 KB mindenki számára elég kell hogy legyen

Fogalom nélkül, már megint.

A Skype eredetileg nem Microsoft-termék volt, csak a közelmúltban lett az. Az eredeti fejlesztők Linux-szerverekkel oldották meg, hogy működjön. Egy működő, kurva nagy infrastruktúra alatt pedig rohadt nehéz oprendszert váltani, ezért is baromi sok cég marad a Windows mellett, pedig *elvileg* válthatna Linuxra, csak ugye nincs felesleges sok milliója rá.

Igen tudom, azt is tudom, hogy eredetileg is linuxoson futott.
Te nem érted, az M$ sem képes rábízni a saját rendszerére saját magát.
Windowsos problémakörről nem hallottam, hogy linuxra akarnának váltani.
Ettől még lehet igaz, de inkább linux az elterjedtebb internetes fronton.
Szerintem erről senki nem szeretne vitatkozni.
--
mc futtatására képes eszközt munkagépnek nevezzük | 640 KB mindenki számára elég kell hogy legyen

Lehet. :) De eszembe jutott egy vicces, webfejlesztők biztos ismerik. :)


C:\> telnet w3schools.com 80
GET / HTTP/1.1
Host: w3schools.com

HTTP/1.1 301 Moved Permanently
Cache-Control: public
Content-Type: text/html; charset=UTF-8
Location: http://www.w3schools.com/
Server: Microsoft-IIS/7.5
X-Powered-By: ASP.NET
Date: Sat, 01 Feb 2014 19:49:37 GMT
Content-Length: 148

<head><title>Document Moved</title></head>
                                          <body><h1>Object Moved</h1>This docume
nt may be found <a HREF="http://www.w3schools.com/">here</a></body>

Oké van, de a 90+%-os szerver arányban azért csak várható hogy a maradék 10%-ba betolakszik az m$ szervere, viszont top egy top vállalatot nem láttam itt...
Lényeg, hogy én jól alszom, nem az m$-é a világ, nekem ez számít :)
--
Egyébként ha levezetjük, desktop piac döglődik, akkor ez tablet/okos telefon irányba halad, ott meg mi az elterjedt?
Igen amúgy elég sok embert tudok aki már alig kapcsolja be a gépét.
--
mc futtatására képes eszközt munkagépnek nevezzük | 640 KB mindenki számára elég kell hogy legyen

Igen amúgy elég sok embert tudok aki már alig kapcsolja be a gépét.

csak barati alapon szolok, hogy majd amikor elmesz egy ceghez dolgozni, akkor leplezd le a csodalkozasod, hogy az emberek nem az okostelefont kapcsoljak be, amikor leulnek az iroasztaluk ele dolgozni...

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

Kösz hogy kijavítod magadat, írtam is, hogy öncélúlag otthonra már egyre több ember tablettet vagy okoskodó telefont használ, lusták bekapcsolni a pc-t.
De azért Jancsi ez is vállalati környezet, főleg neked.
--
mc futtatására képes eszközt munkagépnek nevezzük | 640 KB mindenki számára elég kell hogy legyen

inkabb az anyamat szidtad volna, mintsem hogy ezek koze szamolj. Bar azert mindig erdemes egy kicsit eltoprengeni, ha az ember ugy erzi, hogy az egesz vilag ellene van, es csak o normalis. Bar ehhez is kell egy erettseg, alazat. De hat te alaLOLzatos vagy, nem igaz?

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

Na azt a "szakmai felkészültséget" eddig még egyiknél sem láttam igazán. Már úgy értem: amiben több lenne bármelyik sj-nél.
Ismerek itt olyat, aki tényleg nagy tudással rendelkezik, de ő többnyire csendben van.
(igaz, tegnap kis híján megsértődött, mikor megemlítettem, hogy magamban listázom a tévedéseit - pedig amennyire ismerem, nála az ilyesmi olyan ritka, hogy muszáj felírni a naptárba :D)

HZ, mind a 4 fószert kilométerekről vered.
Igen általában olyanok osztják az észt akik nem értenek hozzá. (elektronika oldalakon fent sem vagyok ebből kifolyólag)
--
mc futtatására képes eszközt munkagépnek nevezzük | 640 KB mindenki számára elég kell hogy legyen

:D na nem tudom, hogy foglalkozol-e a témakörben, de szerintem azért van tapasztalatod, másik 4 figura meg tényleg flame kedvéért jár ide. Mondjuk ki nem flamel-t már? :D
--
mc futtatására képes eszközt munkagépnek nevezzük | 640 KB mindenki számára elég kell hogy legyen

Kohm, hat nem is tudom. A Dell az ugye csak kis sufniceg, tehat nem jatszik, ugye?


$ curl -ksI http://www.dell.com/                                                                                                               (rvm:ruby-1.9.3-p484)
HTTP/1.1 200 OK
Cache-Control: private
Content-Length: 80302
Content-Type: text/html; charset=utf-8
Server: Microsoft-IIS/7.5
X-AspNet-Version: 2.0.50727
X-UA-Compatible: IE=Edge,chrome=1
X-Powered-By: ARR/2.5
X-Powered-By: ASP.NET
X-UA-Compatible: IE=edge
Date: Sun, 02 Feb 2014 19:55:55 GMT

Nem emlitem a Lenovot, mert az is csak egy senki altal nem ismert elektronikai ceg, elenyeszo penetracioval:


$ curl -ksI http://www.lenovo.com/hu/en/                                                                                                       (rvm:ruby-1.9.3-p484)
HTTP/1.1 200 OK
Content-Length: 0
Content-Type: text/html;charset=UTF-8
Last-Modified: Tue, 16 Jul 2013 03:04:07 GMT
Server: Microsoft-IIS/7.5
X-Powered-By: Servlet/3.0 JSP/2.2
Date: Sun, 02 Feb 2014 19:57:57 GMT
Connection: keep-alive

Es ezek csak a kis cegek voltak, azoknak is csak a webszerverei. Definiald kerlek a nagy ceg fogalmat, es keresunk olyat is.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

tudom, hogy költséges az átállás is,

nagyon jo, maris eljutottal a kb. loszart sem ertesz lepcsofokara.

Amikor a microsoft megvette a hotmail-t, az sem vindozen futott, hanem freebsd-ken (ma mar persze az a szolgaltatas is vindozekon fut). Az atallas elhuzodasanak ill. el nem kapkodasanak nem az volt az oka, hogy a profitorientalt kapistalista microsoft-nak sokba fajtak volna a vindoz licencek, hanem az, hogy egy migracio mindig rizikos, es egy akkora rendszernel van kockazata annak, hogy valahol bananhej van rendszerbe kodolva.

Van ez a mondas, hogy ha valami nem romlott el, akkor ne javitsd meg. Igy a microsoft is hagyhatta volna fbsd-ken az egesz hotmailt, de ugye a presztizs-faktor miatt elobb-utobb meg kellett lepnie. Nyilvan alaposan atgondoltak es megterveztek (ami idobe telik), es nem is lehetett semmi olyat olvasni, hogy elturtak volna valamit.

Szoval sanszos, hogy elobb-utobb a skype alatt is vindozek fognak futni. De hogy meg nem igy van, annak elsosorban nem a penz ill. koltsegek az oka. Majd ha te is tul leszel mar 1-2 migracion, akkor erteni fogod mirol beszelek, es addigra majd talan egy kis alazat is beled szorulhat...

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

És amikor Microsoft linuxos szervereket használ?
Nem ismerem a "cinkes" fogalmat, gondolom az a "ciki"-nek egy szinonimája lehet.
Szerintem alkalmazottként nem gáz, ha a másik cucc jobban bejön. Anyám is dolgozott pick szalámi gyárban, mégis a házi kolbászt, házi szalámit ettük. Ilyenkor az van, hogy az ember elvégzi a munkáját, talán még másokat is igyekszik szolgálni. Viszont nem saját magának csinálja. Ugyanis ha van egy termék, az csak bizonyos embereknek jó, akiknek az igényeire ez a legjobb megoldás.
Én biztosan nem dolgoznék pl Microsoftnál, ha megmondaná, hogy milyen programot kell használnom. Max sunyi módon mást használnék, ha valami jobban beválik.
Engem még az is zavar, ha megmondják, hogy mit hogyan kell megcsinálni. Miért ne tehetném meg úgy, ahogy én akarnám? Nem a végeredmény a fontos?
Persze ezért lehet, hogy nagyobb projektben, ahol több ember dolgozik együtt, oda nem látnának szívesen. De még mindig vannak olyan lehetőségek, ahol zavartalanul végezhetem a munkámat, senki nem szól bele semmibe.

Még tavaly ősszel volt. A lejárt pick szalámi újra feldolgozása után nem is csodálom, hogyha nem ízlik vagy bajod lesz tőle. Amit látott anyám, jó hogy mi soha nem ettünk belőle. Az ár is elég magas, még az alapanyagok bolti megvásárlásával is legalább dupla mennyiségben lehet házilag szalámit készíteni. Hús darálva, kömény mag, édes és csípős paprika, fokhagyma és műbél kell kb hozzá. Talán nem hagytam ki semmit. Mi saját magunk füstöljük. Mi tudjuk, hogy mit eszünk.
Még a bolti sonka elég vizezett szokott lenni. Egy érett disznó(legalább 1 éves) húsa, sonkája sokkal finomabb szokott lenni. Már látszatra is van különbség. Az érett disznó húsa sötétebb szokott lenni.

Vidéken lehet egyrészt jó alapanyagot venni, jó helyről még olcsóbb is, mint a boltban. 10-20 kg kezdésnek elég. Kell egy jó ismerős, aki kolbászt, hurkát csinál és ízlik nektek. Szólni kell neki, hogy ti is csinálnátok magatoknak, csak még nem tudjátok, hogy hogyan kell. A jó ismerősök simán beavatják az embert, hogy mit hogyan kell/érdemes. De a facebookon is van egy segítőkész csoport önellátásban , akik közt még városiak is vannak, ott is szívesen segítenek.

Helyzete válogatja, hogy milyen termékről vagy szolgáltatásról van szó, és mennyire van "szem előtt" mások számára.

- autószalonod van, X márkát árusítod, de Te magad Y márka kocsijával furikázol? Cinkes? IGEN! Mert ez azt mondja külvilágnak, hogy Te magad sem hiszel A X-ben. Nem túl jó reklám.

- X ISP-nél dolgozol, de otthonról Y ISP netjét használod. Cinkes? NEM! Lehet, hogy ahol laksz, a saját céged szolgáltatása nem elérhető, vagy Y jobb szolgáltatási kondíciókkal rendelkezik. És csak az tudja, hogy milyen neted van, akinek elmondod.

Azért a cégek többsége igyekszik olyan feltételeket teremteni, amivel ösztönzik a dolgozóikat (jelentős kedvezménnyel vagy ingyen adja), hogy a inkább a saját cégük termékét/szolgáltatását használják a konkurencia helyett. Ha meg nem ösztönzik, és piaci áron adják a szolgáltatást/terméket, akkor szerintem nem elvárható, hogy ha számodra kedvezőtlenek a kondíciók, akkor is a munkáltatódtol vásárolj, csak azért, mert ott dolgozol.

Fura, hogy még nem volt :)

A Heineken, a Budweiser és a Guinness sörgyár vezérigazgatói beülnek egy kocsmába. A Heineken vezér kér egy Heinekent, a Budweiser vezér egy Budweisert, a Guinness vezér pedig egy csésze teát. A Heineken-es megkérdi a Guinness-est:
- De hát hogyhogy teát kértél?
Mire a Guinness-es:
- Ha ti sem isztok sört, akkor én sem kérek...

Szerintem ez elég egyszerű. A cég azért fizeti az alkalmazottat, hogy a rábízott munkát minél jobban elvégezze. Ha az alkalmazottat ebben a konkurencia terméke jobban segíti, akkor természetes, hogy azt használja.
Föloldva azt a csavart, ami sokakat zavar: a marketinges, saleses, eladó, stb. alkalmazottakat a munkájuk minél jobb elvégzésében hátráltatja, hogyha a konkurencia termékét használják, és a potenciális vásárlók ezt látják.

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com