Quake Live Standalone

Volt ez a hír novemberben, hogy az ID Software-es srácok kicsit megbuzerálják a Quake Live-ot és letölthető játékká válik. Na nézzük hogyan oldották ezt meg és milyen újdonságok vannak a letölthető verzióban.

A weboldalra tévedve egyből közli velünk a szöveg, hogy kijött a Standalone, töltsük le a klienst, ha játszani akarunk vele. Nem véletlenül klienst írtam, ugyanis csak egy közel 6MB-os telepítőről van szó, ami feltelepít a gépre egy Minecraft-hoz hasonló klienst, amibe be lehet jelentkezni és játszani vele. Első benyomásra az egész egy lebutított webböngészőnek tűnik login screenel.

A kliens a gyakorlatban így néz ki:(Itt megjegyezném, hogy a login screen bugos, ha tabot nyomok, akkor fehér csíkok villódzanak rajta.)

Betöltődés után a kliens egyből full screenen indul, de alt+enter kombóval ki lehet lépni belőle, ha valakit zavarna a teljes képernyő. Aki itt arra számított, hogy valami komolyabb játékosabb menürendszert készítettek a játékhoz az csalódni fog, ugyanis az eddig is jól ismert weboldal töltődik be. Csak most nem saját webböngészőben. És nem Linuxon, nem Mac OS-en. Csakis Windowson!

A webes felületen három kisebb újdonság és némi ráncfelvarrás vehető észre a legördülő menükben. A szerverek adatlapjára betettek egy ping időt mutató sort, ill. kaptunk egy Join by URL menüpontot, mert valahova azért mégiscsak be kell tudnunk írni a direkt linket, ha sorstársaink küldenek egy meghívót a szerverükre néhanapján. Továbbá a Community menüpont alá bekerült egy Streams menüpont, ami átküld a Twitch weboldalára. A legördülő menüben történt ráncfelvarrást nem kommentálnám, igazából még tetszik is. De hogy mi alapján választották a kék színt háttérnek, azt nem tudom.Más változtatás a webes felületen nincs. Amit itt kiemelnék és számomra nagyon zavaró, hogy idegen játékos profilját mostantól nem tudjuk megtekinteni. Mivel nincs címsor, ahol át lehetne írni a játékos nevét az URL-ben és keresni sem lehet játékosokat, ezért aztán magunkra maradtunk ez ügyben. Jöhet az ügyeskedés, a hekkelgetés, miegyéb. *

Játékon belüli változtatásból szintén három van. Ami elsőre feltűnik, hogy a konzol betűmérete kisebb lett (alkalmazkodik a képernyő felbontásához). Másrészt aki olvassa a híreket, annak kényszere támad, hogy ellenőrizze: Igen, megemelték az FPS maximum értékét 125-ről 250-re. Hogy ennek mi értelme van, azt ne kérdezzétek... Mindenesetre a szervereket járva megbizonyosodtam róla, hogy a placebo hatása megvan.

ESC-et nyomva öt-hat pislogás és értetlenkedés után feltűnik, hogy alulra középre betettek egy Friend list menüpontot. Ez gyakorlatilag megfelel a régi windowed mode-nak (inkább beágyazott nézetnek mondanám), láthatjuk a virtuális barátainkat és üzenetet küldhetünk nekik. Ha éppen nem AFK-k, talán még válaszkapásra is van lehetőségünk. A megvalósítás módja nekem kicsit idegennek hat, de megszokás kérdése az egész. Megszoktam, hogy régebben beágyazott nézetre váltott a játék, most viszont ott marad teljes képernyőben, csak besötétedik a képe és oldalt bejön a friend list.
Az eddig olvasott vélemények alapján a játékosok egyértelműen negatív szemmel néznek a Standalone-ra.
A Linuxosok és Mac OS-esek anyáznak a fórumon, mivel nincs kliens az operációs rendszerükre.
A Windowsosok egy része szintén, csak ők a bugok miatt.
Akik éppen nem anyáznak, azok a kliens funkciószegénységéről panaszkodnak. (közösségi greasemonkey scriptek, stb., rengeteg jó felhasználói élményt növelő dolog veszett oda)

Ami engem illet: Én úgy érzem, hogy elkapkodták a Standalone kiadását. A hírben is próbálkoztak mindenféle hűdejó eltereléssel (lásd.: 125 helyett 250fps és egyéb hasonló jelentéktelen dolgok). Ha dolgoztak volna még rajta, akkor talán másabb lett volna a fogadtatása a játékosok részéről. Egyébként nem tudom megérteni, hogy egy ilyen kis klienset miért nem tudnak Linuxra és Mac OS-re is megírni. Nem hiszem, hogy nagy munka lenne.

--
* Mint kiderült van lehetőség megnézni más profilokat is, csak be kell írni a kívánt játékos nevét valakinek a profil oldalán a Jump to profile... mezőbe. Sokadjára tűnt csak fel, de nem újdonságról van szó.

Hozzászólások

Dilettáns szerencsétlenek. Az id Software neve lassan szitokszó lesz, pedig hajdan egy nagynevű, nyílt forrású körökben nagy tiszteletben álló cégről volt szó. Nem véletlen talán, hogy Carmack is letiplizett a süllyedő hajóról...

--
trey @ gépház

nagyon régen volt egy cikk az fps és a strafejump kapcsolatáról, ha jól emlékszem a szerver beállításától függően a kliensen ezek az fps-ek voltak jók strafelni: 125, 250, 333, 500. Hogy miért növelték meg az érdekes, anno defraghoz elég volt a 125 aki nagyobb értékkel tolta azt már puhapöcsnek tartottuk :)

Elég bonyolult módját választották, hogy kinyírják magukat.

Számomra pont azért volt jó a QuakeLive, mert nem kellett telepítgetni, bárhol, bármilyen gépen volt az embernek egy szabad félórája, tudott vele aprítani.

Ha telepítgetni, wine-olni meg winetrickezni akarok, akkor azzal bőven elmegy a fél órám, és még ráadásul nem is biztos hogy az ősrégi quake3-al állok le szopni, akkor már inkább egy újabb, fejlettebb játékot választanék (pl Ghost Reconok).

Vagy kihagyom a wine-t is, és tolom az ET Legacy-t vagy a Xonoticot.

--
http://csuhai.hu