az XP korszak vége

Szép lassan halad a Windows XP kivezetése a világból
számomra a legfrisebb, hogy a PHP 5.5-ös kiadás dobja mind az XP, mind a server 2003 supportot.

Közben még mindíg sok cég használ XP-t, bár elsösorban kliens gépeken. Elgondolkodtató, hogy vajon milyen költséget jelent majd nekik az átállás. Akik még mindíg nem váltottak, azok valószínüleg nem az Win7 ára miatt nem léptek, hanem valószínüleg még mindíg nem portoltak vagy pótoltak valamilyen alkalmazást.
Elgondolkodtató, hogy vajon milyen háttérre érdemes építeni ma ilyen alkalmazásokat, ha 20 év múlva is futtatni szeretnénk öket. A másik oldalról mennyi egy átlagos belsö használatú szoftver elvárt, és várható életciklusa?
Mik azok az eszközök amikre építhetünk? SQL? Annak mely subsetje? Évekkel ezelött azt gondoltam, hogy a VM-es nyelvek jó eszközök ilyesmire. De a JAVA 1.7 után ebben koránt sem vagyok annyira biztos.
Szóval mik azok az építöelemek amikre jól skálázható és valóban tartós eszközöket építhetünk. És igen, kicsit azt kérdezem, hogy mikor áll meg a fejlödés... de nem is. Csak azt, hogy mikor lesz egy olyan fix subset amire valóban hosszu távon építeni lehet.
Ez az a terület ahol a nyilt forrásnak valódi elönye lehet. De nem elég a nyilt forrás.
Kicsit elkalandoztam. Mindenesetre jól látszik, hogy az XP támogatásának megszünésével valóban le fog zárulni az életciklusa is. Ahogy vele együtt lezáródik a Pentium4-es kategóra használhatóséga is.

Az csak kis személyes adalék, hogy evvel az XP lesz az elsö olyan Windows amit gyakorlatban játékon kivül nem használtam otthon.

Hozzászólások

Mottók:
"Kissé kesze-kusza napunk van ma felség."
A Windows arra jó, hogy sok putty ablakot lehet indítani.
A Windows 7 meg sok XP-t tud indítani.
Méghogy kivezetés.

"Elgondolkodtató, hogy vajon milyen háttérre érdemes építeni ma ilyen alkalmazásokat, ha 20 év múlva is futtatni szeretnénk öket."

System Z-re. :)

"Évekkel ezelött azt gondoltam, hogy a VM-es nyelvek jó eszközök ilyesmire."

Dehogy, azok a legrosszabbak. Ha van olyan szoftver, amit senki sem mer eles gepen upgrade-elni, az a jre.

--
"You're NOT paranoid, we really are out to get you!"

Értem. Ellenben a kérdés pont az volt, hogy megbízhatóan.
Akár avval együtt, hogy ami anno elment egy Pentium 60 -on az most nyugodtan megehet sokkal többet is. Csak menjen.
Sok esetben persze maguk a programozók is felelősek. Mert olyan külső eszközöket vonnak be amik kihalnak a progi mellől.

### ()__))____________)~~~ #################
# "Ha én veletek, ki ellenetek?" # E130/Arch

>"Akik még mindíg nem váltottak, azok valószínüleg nem az Win7 ára miatt nem léptek, hanem valószínüleg még mindíg nem portoltak vagy pótoltak valamilyen alkalmazást."

Vagy azért mert van X darab öreg gép amely teszi a dolgát azzal az 1-2 programmal amire kell. Szóval mindenki tud dolgozni, van egy megszokott tökéletesen használható eszközpark. Viszont nincs X -szer sok pénz hardverre és OS licenszre. Szóval egy teljes gépparkot lecserélni az nem olyan kis kiadás.