Bitcoinról

Mostanában egyre több bitcoin témájú cikk jelenik meg az oldalon. Ennek egyrészt örülök, mert érdekel a téma, de néhány hozzászólásból kiderül, hogy sokan nem értik miről van szó.

A bitcoin név valójában több dolgot takar:

  • Az egység neve (bitcoin, BTC), amivel az emberek kereskednek, átruházzák, aminek a dollár árfolyamáról folyamatosan mennek a híradások.
  • Egy protokol, hasonlóan a HTTP-hez, ami leírja az egész működését. Ha a spekulációs hatásokat ki tudnánk szűrni, ez határozná meg a BTC értékét.

Az emberek általában az elsővel találkoznak, és nem értik hogy lehetséges az $1000 körüli árfolyam ilyen hirtelen, pedig a második az, ami igazán érdekessé teszi az egészet.

Néhány dolog, amit a bitcoin lehetővé tesz (már most, vagy némi tovább fejlesztés útján):

  • Azonnali pénzküldés bárkinek, bárhová a világon, ingyen vagy fillérekért. Az átküldött pénz 10-20 perc múlva elkölthető.
  • A tranzakciók visszavonhatatlanok. Egyrészt igaz, hogy az ember drágán megfizethet egy tévedésért, ugyanakkor a csalás lehetőségét nagymértékben korlátozza.
  • Olyan tranzakciók készítése, aminek teljesüléséhez három (vagy több) félből kettő (vagy több) jóváhagyására van szükség. Ha a vevő és az eladó érvényesnek tekintik a tranzakciót, mindketten aláírják, és a pénz átkerül az eladóhoz.
    Ha vitájuk támad, egy harmadik félt bízhatnak meg, aki eldönti, kié legyen a pénz. Amíg ez nem történik meg, a pénzt egyik fél sem tudja mozdítani.
  • Ez utóbb lehet akár automatizált folyamat is. Pl. egy hosting szolgáltatás esetében a vevő naponta fizet a szolgáltatónak. Egy harmadik fél folyamatosan figyeli a rendelkezésre állást. Ha ez lecsökken az előre vállalt érték alá, automatikusan a vevő számára utalja vissza a pénzt.
    Ami eszembe jutott ezzel kapcsolatban, tegnap pl. tartásdíj utalása ilyen módon :) (nem mintha érintene), vagy bármilyen segélyezés, kuponok. Csak az előre meghatározott boltok és a kibocsátó aláírása együtt tehet érvényessé egy tranzakciót.
  • Bitcoin számla létrehozható netkapcsolat nékül is, akár papír és dobókocka segítségével is. Az előállt címre ugyanúgy utalható pénz, az elköltéséhez viszont szükség van az offline tárolt privát kulcsra, biztonságos megtakarítási számlaként használva. Vagy akár az előbbi 3-2 konfigurációban örökség, gyerek számára megtakarítás, stb.

És ezek csak a most elérhető és ismert lehetőségek.

Colored coins

Minden egyes coin útja visszakövethető a blockchainben. Ez újabb érdekes dolgokat tesz lehetővé, mint például részvénykibocsátás, kickstarter szerű crowdfunding, stb.

  • A cég létrehoz egy kis értékű tranzakciót, pontosan annyi egységgel, amennyi részvényt szeretne kibocsátani. A tranzakció egy publikussá tett címre utalja ezeket az egységeket.
  • A cég vállalja, hogy bárki, akinek van egy olyan coinja, ami erről a címről származik, azt a cég részvényesének tekinti.
  • A cég bárkinek, aki átutalja a cégnek a kibocsátási árfolyamot, cserébe átutal adott mennyiségű egységet a forrás címről. Itt megint lehet használni a bitcoin protokolt arra, hogy a tranzakciók a kibocsátás időpontjában teljesüljenek. Ha a kibocsátás meghiúsul, mindenki visszakapja a pénzét.
  • A kibocsátott coinok birtokosai ezután szabadon kereskedhetnek ezekkel a coinokkal. Mindenki, aki ismeri az eredeti kibocsátás részleteit, ellenőrizni tudja, hogy valójában az adott cég részvényeit vette meg, azaz a megvett egység az eredeti kibocsátásból származik.

Mindez persze csak technológiailag lehetséges, a szabályozási háttér még sehol sem tart. Ha egy állam megpróbálja betiltani a bitcoint, lehet hogy hónapokon belül hatalmas lépéshátrányba kerül egy másik országhoz képest.

Azt sem tudják a kormányok figyelmen kívűl hagyni, hogy ekkora igény van egy ilyen jellegű dologra. Ez adja az igazi erejét a bitcoinnak valójában. Minél többen értik meg a benne rejlő lehetőségeket, annál többen használják, és annál többen nem akarnak lemondani a használatáról. Ha bekövetkezik egy robbanás a bitcoin felhasználók számában, akkor az már jelentős mennyiségű szavazópolgárt fog jelenteni.

És még mindíg csak a HTTP v0.9 fázisban vagyunk. Azzal a különbséggel, hogy nem a tartalomfogyasztási szokások megváltozása várható, hanem az egész társadalom fog megváltozni (feltéve, hogy minden a pénz körül forog).

Hozzászólások

Subscribe, szívesen olvasnék még több hasonló írást a témában. Nem használom, de várhatóan kell készítenem egy webáruházhoz Bitcoin-alapú fizetési megoldást.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

A bitcoin mogotti technologia nagyobb dobas, mint maga a penz.
Penznek nem az igazi, mert kikuszzobolhetetlenul nagyon volatilis, es ha valaki elveszti (pl hardver hiba), akkor lehetetlen potolni, vagyis elobb-utobb az osszes bitcoin el fog veszni, csak ido kerdese.

Viszont a tech mogotte nem csak reszveny nyilvantasrtasra, hanem pl: ingatlan tulajdonviszonyok nyilvantartasara is alkalmas.
Elvilag mindenhol lehet hasznalni, ahol eddig 1 konkret "trusted third party"-ra volt szukseg.

--
Live free, or I f'ing kill you.

Pontosan erre akartam felhívni a figyelmet :)
Amióta van internet, azóta próbálkoznak a digitális pénzzel, először a bitcoin proof of work megoldása és a blockchain oldotta meg azt a problémát, hogy ne legyen szükség megbízható harmadik félre. Az ötlet zseniális, egyszerű, és 2009-től public domain.

Biztos, hogy kiküszöbölhetetlen a volatilitás..? Szerintem egyelőre senki nem tudhatja. Csak az biztos, hogy nagy akadály van előtte. Széles körben elfogadottá kéne válnia, de amíg spekulánsok mozgatják az árfolyamot addig erre esély nincs és marad lufi. De ha mégis elterjedne..?

A technológia egész jól állja a sarat.

bitcoinnal kikuszobolhetetlen, a peercoinnal talan kikuszobolheto.
A bitcoin deflaciosra lett tervezve, vagyis jelentos mennyiseget halmoznak fel "spekulansok".
Most 12.1mill bitcoin van, naponta mindossze 0.2mill cserel gazdat.
Ha a spekulansok epp eladni akarnak, akkor bezuhan az arfolyan, ha venni akkor elszall a magasba.
ha nem erne meg hosszu tavra tartani akkor a penz donto resze kozvetitokent lenne hasznalva, na akkor stabil tudna lenni.

--
Live free, or I f'ing kill you.

Az utolsó bitcoin csak 2140 körül lesz kibányászva, nem mondanám, hogy kifejezetten deflációra van tervezve, legalábbis bőven hagy időt arra, hogy a közgazdaság revalidálja a deflációval kapcsolatos dolgait és nem kizárt az sem, hogy a technika alkalmazkodik majd.

A bitcoin jelenleg a bányászat miatt inflálódik, mégis spekulánsok terepe lett, mert a kereslet ellensúlyozza. A peercoin a _fix_ infációs rátájával semmivel nem jobb..

Plusz azt még tegyük hozzá, hogy a Peercoin felhasználói száma töredéke a Bitcoinénak. Nem lehet tudni, hogy nagyobb érdeklődés esetén hogyan viselkedne.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

„Ha bekövetkezik egy robbanás a bitcoin felhasználók számában, ...”

Nem vagyok szakértő a témában, de úgy tudom, hogy a „kibocsátható” bitcoinok száma felülről korlátos. Tehát a felhasználók számának növekedésében eléggé visszafogott lesz az a robbanás. Ez kb. olyan mint egy limitált példányban gyártott bármilyen árucikk. Drága, még az is lehet hogy jó, de csak egy szűk réteg fogja használni (tudja megvenni).

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Nem fordítva van?

Akik már hallottak a bitcoinról, azoknak csak elenyésző része ismeri a satoshit. Megint szubjektív leszek: Az emberek többsége a nagyon nagy, és a nagyon kicsi számokkal nem tud mit kezdeni. Egyszerűen már a nagyságrendekkel sincsenek tisztában. Ha valakinek azt mondom, hogy fizetek neki 1 milliomod bitcoint valamilyen eszközért/szolgáltatásért, akkor a többség segítség nélkül nem tudná megmondani, hány darab nullával kell leírni. Ha ugyanezt az összeget satoshiban adom meg, akkor meg azt nem fogja tudni, hogy mi a satoshi, illetve ha már halott róla, akkor az fogja érdekelni, hogy ez mennyi bitcoin. Ezzel visszajutottunk a kiinduláshoz.

A nagyságrendekről: Ha csak 100 millió embernek lesz bitcoinja, akkor átlagosan egy embernek 0,21 bitcoinja lesz. Ez azért nem sok. A 100 millió ember sem sok. Eddig összesen valamivel több mint 400 millió iPhone-t adtak el, tehát kb. minden 5 iPhone eladásra jut egy bitcoin tulajdonos.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Az egyik árfolyam monitorozó oldal (bitcoinity.org) ma állt át mBTC kijelzésre (1 mBTC = 0.001 BTC ~= $1). Mindez csak mértékegységek, elnevezések kérdése. A legkisebb allokálható egységből van annyi, hogy a föld minden lakosának jusson pár ezer elméletben. Gyakorlatilag nagyon nagy mennyiségű BTC van felhalmozva pár száz ember kezében.

Nem jó senkinek rajtuk kívül, ez csak így alakult. Ez nem von le semmit a bitcoin (mint protokol és technológia) érdemeiből. Attól, hogy sok pénz van kevés ember kezében, attól még egy Afganisztánban szolgálatot teljesítő katona tud a helyi piacon BTC-ért vásárolni (http://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/1s2n9n/discovered_bitcoin_whil…).

Van lehetőség elosztott bányászatra, esetleg parancssoros eszköz elérhető hozzá? Arra gondoltam, hogy úgyis megy pár gép folyamatosan, a háttérben dolgozhatnának ezen is. Kb. mennyi tárhelyre, sávszélességre, erőforrásra lenne szükség ehhez?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Néhány hónapja már a GPU bányászat sem éri meg (nem számoltam ki, de szerintem ha most arra alapozol, hogy 1 BTC = $10.000 a közeljövőben, akkor sem). Szóval erről most már tényleg lekéstünk. Két nagyon erős videokártyával talán elérhető az 1 GH/sec (gigahash / second) teljesítmény, ami mostani árfolyamon és nehézséggel számolva $22-t hozna _havonta_.

https://en.bitcoin.it/wiki/Mining_hardware_comparison
Itt vannak számok a hardware-ekhez.

http://bitcoinwisdom.com/bitcoin/difficulty
Ezzel a kalkulátorral és a grafikonnal lehet előzetes számításokat végezni.

http://blockchain.info/stats
Eszerint jelenleg masszívan veszteséges bármilyen bányászat, ha a jelen értékét vesszük 1 BTC-nek.

http://hup.hu/node/103958#comment-1297160
:)

Igazából onnan jött elő, hogy ezek az eszközök működnek most is 7/24-ben, bár a terhelésük nem igényelné ezt. Nem olyan erősek, vannak köztük virtuális gépek is. De ha már mennek, akkor akár bányászhatnának is.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Litecoinnal talán megéri.

http://bitcoinwisdom.com/litecoin/difficulty
http://bitcoinwisdom.com/litecoin/calculator
https://litecoin.info/Mining_hardware_comparison

A litecoin egy alternatíva a sok közül, talán az egyetlen amit érdemes komolyabban venni. Gyakorlatilag ugyanaz mint a bitcoin, csak más algoritmust használ (SCrypt), kevésbé készíthető hozzá mining ASIC. Az ilyen altcoinok jövője viszont bizonytalan. Nem hiszem hogy nagy tömegek fognak mögé állni, nem tudom megitélni, van-e igazi jövője, és mi lehet a jövőben a szerepe. Egyelőre az árfolyama durván követi a bitcoin-t néhány nagyságrend eltéréssel.

Mondjuk az igazsághoz hozzá tartozik, hogy egyelőre a BTC jövője is bizonytalan, legfeljebb egy kicsit kevésbé.

Gyakorlatilag még alig fogadják el pár helyen, de az 99% vs 1% már rég kialakult, az érkezési sorrendnek megfelelően. Mondjuk így belegondolva, ez az MLM dolgok résztvevőit sem zavarja, úgyhogy simán lehet, hogy az emberek itt is leszarják majd.

mar most is igy megy a banyaszat: poolokba szervezodnek es ugy probaljak megoldani a blokkot. van aki megprobalja egyeniben is nyomni, hatha bejon (akkor az 50btc csak o kapja), de erre mar kisebb az esely mint a lotto 5osre... :D

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

German police say they have arrested two people and seized illegally generated bitcoins worth more than 700,000 euros ($950,000) in an investigation of computer fraud.

The Federal Criminal Police Office said Wednesday it staged searches earlier this week in an investigation of three people suspected of manipulating existing malware and spreading it over the Internet, creating a remotely controlled network of compromised computer systems.

Police say the perpetrators used the processing power of the hacked computers to generate bitcoins, a cryptography-based digital currency.

Read more: 2 Arrested, Bitcoins Seized in German Fraud Probe | TIME.com http://world.time.com/2013/12/04/2-arrested-bitcoins-seized-in-german-f…

--
Live free, or I f'ing kill you.

Bitcoin recognized by Germany as 'private money': http://www.cnbc.com/id/100971898
Richard Branson: Buy your space flight with bitcoin: http://www.virgin.com/richard-branson/bitcoins-in-space , http://www.cnbc.com/id/101220710
Don’t laugh - Bitcoin is making a serious point: http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/liamhalligan/10438565/Dont-l…
Bitcoin Crosses $700 As Senate Hearing Wraps: http://www.businessinsider.com/senate-bitcoin-hearing-2013-11

Csak az elmúlt két hét érdekesebb termése. A youtube-on megtalálható még a szenátusi meghalgatás mindkét napjának felvétele, az is érdekes nézni való ha van valakinek ideje rá.

És mi lesz ha találnak hatékony módszert a prímtényezős felbontásra? Vagy egyéb más gyengeségét az asszimetrikus titkosításnak? :)