10 évre növeli a SUSE a SLE általános támogatási idejét

A floridai Lake Buena Vista-ban éppen folyó (november 12-15.) SUSECon 2013 rendezvény keynote-ján Nils Brauckmann bejelentette, hogy a SUSE Linux Enterprise 11 és az újabb kiadások hosszabb általános támogatási idővel rendelkeznek majd. Az eddigi 7+3 éves támogatási idő 10+3 évre növekszik. Az első, hosszabb időszak az általános támogatási időszak, amelyet egy rövidebb, 3 éves kiterjesztett (Long Term Service Pack Support - LTSS) támogatási ciklus követhet.

A suse.com-on még a bejelentés előtti állapot szerepel:

SUSE provides a seven year general support lifecycle for each major version of SUSE Linux Enterprise Server. However, some specialized SUSE Linux Enterprise Server deployments require greater longevity by incorporating as little change as possible into these environments and reducing updates to nothing more than the essential "must haves." For those customers that require this additional platform stability, Long Term Service Pack Support enables you to extend the lifecycle of each major version of SUSE Linux Enterprise Server up to an additional 3 years, for a total of ten years. An active SUSE Linux Enterprise Server subscription is required and configuration limitations apply.

További részletek itt.

Hozzászólások

Azert, hogy a disztributor mit mond/csinal, az csak az egyik dolog. A HW gyartokon is sok mulik...

Ugy alakult, hogy szukseg lett volna egy HP vasra, ami Ubuntu 10.04-et tamogat (a 10.04 szerveren meg 2015 aprilisig tamogatott) es a szomoru az, hogy nem nagyon lehet ilyet kapni! Hiaba tamogatott maga az OS, a HP jol lathatoan mar csak a 12.04-re koncentral.
http://h18004.www1.hp.com/products/servers/linux/hplinuxcert-canonical…

Jo, ha valakinek van egy regi vasa, akkor az orulhet a hosszu supportnak, de termekfejleszteshez nem eleg ha az OS tamogatott. Mert csinalok egy termeket most (mondjuk 12.04-re mint legutolso LTS verziora), azt meg el akarom valakinek adni valakinek 2 ev mulva es akkor majd aggodhatok, hogy tudok-e meg ala vasat venni vagy sem.

A Red Hat-et jol lathatoan komolyabban veszi a HP, ott sokkal tobb minden van az 5-os sorozathoz is (ami 3 evvel regebbi az Ubuntu 10.04-nel!). Suse-rol nem tudok nyilatkozni.

Ez itt is felmerult, de azert erzed....

Az ugyfelnek azt mondani, hogy van itt ez a cucc ami 10.04-en fut, de semmi baj, ha ilyet nem tud venni, mert vegulis mas platformon is csinalhat egy virtualizaciot hozza, azert ez nem hangzik tul profinak. Es akkor meg arrol nem is beszeltunk, hogy hogy lehet igy teljesitmenyt garantalni...

Szerintem ti csinaljatok rosszul. Az OS tamogatas azert fontos, hogy amit most kiepitesz rendszer azt ne kelljen folyamatosan valtoztatni, es nem pedig azert hogy akik az adott rendszerre fejlesztenek azoknak ne kelljen az uj rendszert is tamogatni. Avagy az ugyfeleiteknek most mar a 12.04-es verziot kellene adnotok, kiveve ha mar van kiepitett 10.04-es rendszeruk. Ha uzemelteto lennek es 3.5 eves rendszert akarnatok ram eroltetni a 1.5 eves helyett akkor amugy is eleg furcsan neznek ratok.

Hat ez a logika 1 ugyfellel mukodik. Azonban ha tobb ugyfel van akkor mar igy tobb platformot kell tamogatni, hiszen a regieknek ne kelljen mar azert upgrade-elni mert egy uj ugyfel valami ujat szeretne... Tobb platform tamogatasa meg tobbe kerul. Ilyen egyszeru. De amugy elarulom: az ugyfel nem is szeretne ujat. Te lehet, hogy furcsan neznel, de a donteshozokat altalaban nem ez erdekli. Az ugyfel ugyanis egy rendszert akar, nem egy valamilyen OS-t akar egy programmal... hanem mindent egyben: egy rendszert es nem nagyon izgatjak a verzioszamok. (Persze lehet, hogy az ugyfelnek vannak megkotesei, hogy milyen OS-t hajlando egyaltalan beengedni a rendszerebe... de ez mas tema, es valoszinuleg nem is epp a verziokrol szol.)

"Azonban ha tobb ugyfel van akkor mar igy tobb platformot kell tamogatni, hiszen a regieknek ne kelljen mar azert upgrade-elni mert egy uj ugyfel valami ujat szeretne..."
Pontosan. A regieknek adtok legacy szoftvert frissitesekkel a legacy rendszerre. Az ujaknak/upgradeloknek meg adtok uj szoftvert az uj rendszerre.

"Tobb platform tamogatasa meg tobbe kerul. Ilyen egyszeru."
Gondolom a regi verziok nem kapnak meg minden uj funkciot csak a javitasokat, tehat amugy is kulon kell tesztelni a legacy termeket.

"Az ugyfel ugyanis egy rendszert akar, nem egy valamilyen OS-t akar egy programmal... hanem mindent egyben"
Pontosan. Ezert kell a szoftvert a tamogatott OS kiadasi ciklusahoz kotni es minden bajotok megoldodik. Olvasd el megegyszer amit irtam!

"Te lehet, hogy furcsan neznel, de a donteshozokat altalaban nem ez erdekli."
Huha... Jah, teljesen jo amikor kiepitesz egy rendszert aminek egyik fo komponense 3.5 eves, es mar csak 1.5 evig tamogatott. Meg ennel is jobb, hogy a masik (es egyben kulcsfontossagu) komponenset latszolag nem fejlesztik, hiszem a 1.5 eve megjelent, es meg 3.5 evig tamogatott, operacios rendszeren mar nem tamogatott.

Megtehetem, hogy 10.04 utan 14.04-re migralok. Illetve megtehetnem, ha kozben lennenek olyan uj HW-ek amik tamogatjak a 10.04-et. Ezzel megsporolok egy migracios lepest. Egyaltalan nem szeretnem (es senki nem szeretne) a sajat szoftveret holni Linux disztribuciok kiadasi ciklusahoz igazitani. Nem mondom, hogy ennek nincs elonye, de ez egy kenyszer, meghozza eleg kellemetlen.

De elarulom, hogy mi lesz hosszu tavon a megoldas nalunk. Valoszinuleg az, hogy Red Hat-re valtunk. Ha megnezed az elso hozzaszolasomban a linket, lathatod, hogy a Red Hat mennyivel szlesebb korubben tamogatott, beleertve ebbe a regebbi verziokat is pl az 5-ost, ami jo 3 evvel regebbi az Ubuntu 10.04-nel.