Hogyan telepitsem ujra?

Fórumok

Frissiteni szerettem volna a 6-os Debian-omat 7-esre, de frissites kozben elfogyott a szbad helyem a /var particion. Tudatlansagomban ezt azt letoroltem amit nem gondoltam hogy fontos az operacios rendszernek. Mostmar a halozat sem megy rajta... Probaltam ugy orvosolni a dolgot hogz a live cd-rol atmasoltam a /var hianyzo reszeit de nem segitett.

Nem szeretnem a nullarol ujrarakni az oszeset. Arra gondoltam hogy ha a 6-ost ujra telepitenem azzal hogy megorzom a regi, mostani particiokat es a fajlokat sem toroltetem le akkor a telepito hejrehozza a gondokat? Vagy egybol a 7-est telepitsem ra a meglevore? Masolatom nincsen eleg sok mindenrol :) Es azert enm szeretnem elvesziteni oket. Pl. nagyon sajnalnam ha az iceweasel -bol elvesznenek a konzvjelzoim stb....(A grafikus kornyezet mostmar el sem indul, onnan menteni nem tudok, csak ha live-rol bootolok be)

Vegeredmenyben a mostani 32 bitesbol jo lenne ha 64 biteset tudnek faragni.

Merre induljak el?

Hozzászólások

Vedd elő a telepítő CD-t, rakd be és install. 32 bitesből reinstallal csinálhatsz 64-eset.
-------------------------
I'm not sure he is handicapped or "special".

Ha külön partición volt a /home, akkor minden további nélkül újra tudod húzni a rendszert anélkül, hogy elvesznének az adataid. Amennyiben egy partició van, akkor fisher kolléga lépéseit kell követned,
-------------------------
I'm not sure he is handicapped or "special".

Amit én csinálnék:

- mentés a /home könyvtárról, ezzel a saját beállításaid megmaradnak
- mentés a /etc könyvtárról, ezzel megmenekülnek a rendszerbeállítások
- újratelepítés nulláról (LVM-re!), esetleg Debian helyett Ubuntu LTS, de akkor asszem a szervertelepítő kell, hogy (könnyen) tudj LVM-et teremteni.
- a /home visszamásolása, jogosultságok helyreállítása
- a rendszer újbóli beállítása, sajnos a /var alatt is lehettek olyanok, amik azért most is hasznosak lennének

Így ugyan újra kell telepíteni mindent, de legalább egy viszonylag tiszta rendszered lesz (anno én még a /home-ot se vittem át, hanem eltettem egy /home-old alá, és onnét másoltam át azt, ami épp kellett), és hosszú távon így jársz a legjobban. Szerintem.

- A /home jopar giga majd megprobalok mentest csinalni rola, vagyis majd osszevalogatom mi fontos belole es arrol csinalok masolatot. Vegulis leginkabb az iceweasel lenne jo ha tulelne ott is a konzvjeloyoimet sajnalnam a legjobban. Ami kritikus nagyon arrol vannak menteseim.

- /etc mentese nem gond :)

- most is lvm2 van kulon kulon particiokkal...Ez meg valamikor egy P3 gepre volt telepitve, Etch ha jol emlekszem. Minden eddigi frissitest tulelt kisebb nagyobb gondokkal. Parszor cserelodott mar a komplett vas is alatta de nagyon meg voltam vele elegedve.

- /var alatt van MySql .... azt lementem ....

Mit szolna az IceWeasel es esetleg a tobbi program ha az uj Debian 7.0 "Wheezy" -re masolnam vissza a /home -t raadasul 64 bitesre? Azert kerdem mert abban mar ujabb valtozatok vannak ezekbol a programokbol... Vagy telepitsem ujra a 6.00 es azt frissitsem utanna a 7.00 -ra?

Semmit nem szól, működni fog. A /home-ot a telepítő úgysem piszkálja, szóval akármelyik utat választod, az újabb Firefox - vagy mi - úgyis a régi profillal fog találkozni, mégpedig akkor, amikor először elindítod. Fogja tudni kezelni, gondolom, nem 1.5-ös Firefox után jön a 20.0.1-es. A 64 bitnek ehhez semmi köze.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tekintettel arra hogy ennek a gepnek megvaltozanak egyes funkcioi is igy mostmar en is azt latom jonak hogy ha teljesen ujratelepitem az egeszet es tiszta rendszerem lessz. Addig ez volt a DNS, DHCP kiszolgalo stb. Ezek a funkciok elkerulnek egy masik gepre ...

Mostmar csak az a kerdesem hogy a /home es a /var ban levo fajljaim, itt a levelekre de leginkabb a webbongeszore gondolok (IceVeasel) esetleg Azureus tulelje, mit tegyek fel, a regi 6.00 vagy az uj 7.00 64 bitesset?

Kis /var esetén én asszem azt szoktam csinálni, h az apt cache könyvtárát átteszem máshová, ahol van hely.