Linux költöztetése régi gépről új gépre

Fórumok

Sziasztok!

Van egy jelenlegi gép, szoftveres RAID-el, rajta linux, néhány speciális, beállított program, egy külön partíción pedig néhány száz user adatai, természetesen külön jogosultságokkal.
A cél az lenne, hogy mindent, a működő rendszert, adatokat, jogosultsághelyesen átvigyünk az új gépre úgy, hogy utána minden tudjon szépen működni tovább, lehetőleg minél kevesebb leállás mellett. Az új gépben hardveres RAID tömb is van.

Lehet-e, hogy lehet, mint lehet, van-e tippetek, tapasztalatotok ilyen téren?

Amire gondoltam:
- az új gépen bootolok egy live linuxot, felmountolom a partíciókat, majd a régi gépről üzem közben rsync-kel átnyomom az adatokat.
- Leállítom a régi gép szolgáltatásait, szinkelek még egyet az adatokra (hogy akkor már csak a néhány változás menjen át).
- Leállítom a régi gépet, az op.rendszert, programokat tartalmazó többi partíciót mondjuk Acronis-szal image fájlokba mentem, majd ezekből az image fájlokból visszaállítom a többi partíciót az új gépen.

Szerintetek műkdöhet?

Hozzászólások

Az új gépre - ha támogatott - egy ESXi (ingyenes), a régi Linuxot pedig P2V-vel virtuális gépbe tolnám. Ennek több előnye van mint hátránya. Pl. a legközelebbi költözéskor csak a virtuális gépet kell vinned az új vasra. Hogy alatta mi van, az majdnem mindegy, csak az ESXi fusson rajta.

--
trey @ gépház

+1
Ha marad a fizikai megoldás, akkor igen az rsync jól működik ilyen esetben, adatbázisokról előtte dumpolj mindenképpen, nehogy gebasz legyen, és fontosak az rsync opciók is..
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Én tar-ral a működő rendszerről csináltam másolatot, majd indult az új gép és ment hiba nélkül. Az mbr-t és az új partíció UUID-ját persze meg kelett kézzel csinálni. (fstab és update-grub2)

cd /mnt/source
tar cpf - * | (cd /mnt/target; tar xpf -)
vfero

Működhet.
Ha nem kell online maradjon a másolás idejére a rendszer, akkor a tar | ssh tar is játszhat, ill. ha megoldható, hogy valamelyik gép lássa egyidőben mindkét adag diszket, akkor nyilván gépen belül még gyorsabban lehet másolni tar | tar megoldással.

Köszönöm válaszaitokat!

Kicsit eltűntem, ennek oka nem az érdektelenség, hanem a rengeteg egyéb tennivaló, illetve az, hogy a cél szerver most állt csak össze.
Elakadtam a szoftveres RAID-nél.
Mezei egy diszkes környezetet szépen tudtam szimulálni, Acronis True Image-el átvittem magát a rendszert, grub-ot kellett kicsit rendbevágni, aztán működött az új szerveren, hardveres RAID alatt.
Most egy RAID1-es szoftveres RAID tömbös felállással próbálkozom, mint forrás, teszt környezetben. Az éles "forrás" szerver szoftveres RAID10-ás, de szerintem ha a sima RAID1 megy, akkor már az is menni fog.
Viszont az Acronis sajnos két külön diszknek látja a tükröt - ami akár valahol érthető is.
Próbáltam dd-vel, bootoltam live linuxot, beindítottam a tömböket, meg is csinálta szépen, de mégsem tetszik annyira.
A gond ugyanis az, hogy a dd - természetesen - az üres helyet is "imidzseli", ami így rettentő nagy méretű fájlokat eredményez rettentő hosszú idő alatt.
Van esetleg tippetek arra, hogyan lehetne szoftveres linux RAID forrásról úgy lemezképet készíteni, hogy csak az adatokkal elfoglalt része legyen feldolgozva?

Jó ötletnek tűnne természetesen a virtualizálás is, köszi a tippet! - egy gondom van ezzel: nem találtam még olyan, természetesen ingyenes virtuális környezetet, mely képes lenne monitorozni az őt futtató gép paramétereit.
Van dolgom néhány nagyobb vassal (HP ML350G6, DL380G7), ilyen árú gépeknél már elvárás az, hogy ha egy diszk elhasal, vagy az egyik tápja tönkremegy, akkor kapjam e-mailben az értesítést, rá tudjak nézni a teljes gépre, hogy minden rendben van-e, stb. Ezt sajna sem a VMWare, sem a Hyper-V Server nem tudta. Illetve a VMWare tudta volna, ha nem az ingyenes, hanem a fizetős változatát veszem meg, ami egy kb. 3M Ft-os licencköltség lett volna. Ennyit viszont nem ér az, hogy monitorozhassam... de ez más téma.

A klónozásra clonezilla-t próbálnám.
A virtualizációs rétegnek nem feladata a hw monitorozása, arra a monitorozó alkalmazások valók (még ha úgy látszik hogy a VMWare tartalmaz is ilyet). Gondolom SNMP-vel kb. az utolsó csavart is lehet monitorozni, csak kellenek a MIB-ek meg a megfelelő szoftver hozzá (pl. zabbix, nagios és társai, van bőven), olyat érdemes keresni, amelyikhez már beállították a monitorozást, így neked nem kell mást csinálni, csak betölteni a megfelelő template-t (vagy nem tudom, hogy melyik hogy csinálja), és megadni a hostot, hogy íme.

egy gondom van ezzel: nem találtam még olyan, természetesen ingyenes virtuális környezetet, mely képes lenne monitorozni az őt futtató gép paramétereit.

 

Nálam a legtöbb cégemnél Proxmox + Zabbix + script. A HP szerverre (van Dell-re is) faék egyszerű raid kontroller figyelő script-et írni. Annyi csak, hogy nem a kontroller szól, hanem időzíted, de mivel úgysem tudok odamenni azonnal, ez nem szempont. Nekem elég a naponta a kontroller ellenőrzés, de ha akarod mehet akárhányszor egy nap. Meg ott az ILO és az RDAC.

A non plus ultra meg a ZFS, ő szól magától ha hiba van (zed), még a checksum hibáról is amikor a lemez még vígan megy.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

gyuri23! Azért tedd hozzá, hogy csak akkor, ha nincs alatta hw RAID, mert akkor hamis infót kap.

Amúgy én is Proxmox alatt használok ZFS-t, nagyon megbízható és kényelmes.

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Jogos, de gondolom ha ZFS-re vetemedik a téma indítója utánajár, hogy mit szeret és mit nem a ZFS :) Én mindenesetre ahol tehetem azt használom.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.