Ha munkáltató lennél felvennél diploma nélküli személyt olyan pozícióra, amihez a hirdetés szerint szükséges diploma?

Címkék

Nem is reagálnék az önéletrajzára akkor sem, ha 10 év releváns szakmai tapasztalata van és egyedül ő küldte be nekünk
2% (11 szavazat)
Nem, ha van diplomás másik, semmiképpen
2% (12 szavazat)
Csak ha tényleg nagyon meggyőző a diplomás potenciális munkavállalókhoz képest
6% (29 szavazat)
Sosem tartanám kizártnak hogy felveszek ilyet, de nem véletlen került be a hirdetésbe, hogy "diplomával"
19% (95 szavazat)
Igen, ha meggyőzőbb a diplomás interjúzónál, megfontolnám midnenképpen a kérdést
22% (109 szavazat)
Igen, nem számítana abszolút hogy nincs diplomája, ha egy kicsit is jobb, már őt választom
16% (77 szavazat)
A "diploma" csak azért lenne követelmény, hogy ne bolti eladók adják be, de teljesen mindegy amúgy van-e neki
18% (87 szavazat)
Sokszor még preferálom is a nemdiplomás munkavállalót fontosabb pozíciókban is
3% (15 szavazat)
Akár még akkor is megmozgatnék minden követ egy képesítés nélküli de meggyőző munkaerőért, ha a belső szabályzat tiltja
6% (28 szavazat)
Igen, de csak ismerőst
0% (2 szavazat)
Egyéb, leírom hozzászólásban
5% (26 szavazat)
Összes szavazat: 491

Hozzászólások

Hatalmas diploma mánia uralkodik manapság, de akár van, akár nincs, úgyis kiderül hamar, ha az illető nem érti a dolgát.

Átlagos tévériport első mondata egy nem tudom hogy, és miért odakerül akárkiről:

"Emőke x éves 'diplomás fiatal' / 'egyetemi hallgató'." (csak hogy így álljon hozzá a kedves néző)

Másik kedvencem:

"Béla 3 diplomás, 2 éve munkanélküli. A szociálpipelopónia után elvégezte még a néptánc és rajzszakkör szakokat is, mégis hiába keres állást."

csak akérdés, hogy a válaszolók közül hányan cégvezetők/döntéshozók ténylegesen...
mert nem mindegy, hogy valaki ilyen tapasztalatok nélkül okoskodik a munkatársak felvételével kapcsoaltosan, vagy esetleg 10+ éves tapasztalata van az alkalmazottak kiválasztásában...

Bennem ez úgy merült fel, hogy én azt mondanám, hogy akinek nem kell a diploma, az ne írja bele. De igazából nem vagyok HR-es, lehet hogy ez a követelmény ad valami értékes szűrőt. Szóval inkább nem szavazok, mert _valami_ oka biztos van, hogy beleírják.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

de a végső döntést nem te hozod, hanem szimplán megkérdezik a véleményed arról az emberről, akivel potenciálisan együtt fogsz dolgozni.
ez megint más, normális cégvezető, aki nem önmaga ellensége, hanem minél hatékonyabb, pénztermelő csapatot szeretne összeállítani, kikéri a jelölt leendő főnökének/munkatársának is a véleményét, nyílvánvalóan.
ugyanígy, a már bizonyítottan szakmai kompetenciával rendelkező emberek véleményét is meg kell kérdezni egy új jelöltről.
emellett az is teljesen rendben van, hogy nem a vezérigazgató körmöli az álláshirdetéseket, hanem megvan az a személy, aki a napi feladatok ismeretében meg tudja pontosan fogalmazni a követelményeket. azért gondolom a főnököddel/cégvezetőddel átbeszéled te is, hogy mire kéne pontosan ember, s ő bólint, hogy akkor, gabikám, fogalmazd meg a hirdetést, s mutasd meg, mielőtt kitesszük, stb.

Nem vagyok munkaadó, de legutóbb pl. ezt írtam a hirdetésbe:

- IPv4 hálózati ismeretek (DHCP, DNS, routing, VPN stb.)
- Microsoft Active Directory ismeretek
- Microsoft Exchange ismeretek
- Microsoft SQL szerver üzemeltetői ismeretek
- Windows szerver és kliens termékek mély ismerete
- jártasság router eszközök konfigurálásában
- VMware vSphere / ESXi ismerete
- jártasság szerver számítógépek (HP, IBM, Fujitsu stb.) telepítésében
(VMware, Windows szerver termékek)
- Storage (iSCSI, FC) eszközök ismerete, konfigurálása
- dokumentáció olvasáshoz, vizsgázáshoz szükséges szakmai angol nyelv tudás
- B kat. jogsi

Műszaki beállítottság, önálló munkavégzés, jó problémamegoldó képesség.

Előnyök:

- Microsoft vizsgák megléte
- bármely hardvergyártó (HP, IBM stb.) szakvizsgák megléte
- Linux ismeret

A diplomába meg beleszarok. Ha tudja amit tud, akkor a diploma nem előny. De nem is hátrány.

(ps: akit érdekel, az keressen :DD)

--
trey @ gépház

Még egy hónap aztán pályakezdő álláskereső leszek :)
Örülnék ha ennyi mindenhez értenék.. de szerintem nem kivitelezhetetlen.
Csak az érdekelne, vajon mennyit keres egy olyan ember aki ennyi mindenhez ért?
Ezt az összes tudást használja a napi munkája során? Vajon mit csinálhat egy olyan valaki aki ilyenekhez ért.. mindig is érdekeltek ezek a dolgok.

"Még egy hónap aztán pályakezdő álláskereső leszek :)"

Nem kifejezetten pályakezdőknek való.

"Örülnék ha ennyi mindenhez értenék.. de szerintem nem kivitelezhetetlen."

Mitől lenne az?

"Csak az érdekelne, vajon mennyit keres egy olyan ember aki ennyi mindenhez ért?"

Vidéken? Ábrándjaid ne legyenek. Bp-en szerintem jól.

"Azt az összes tudást használja a napi munkája során?"

Igen. És még ennél is többhöz kell érteni. Az az elvárt minimum. Ha minden nem megy elsőre, azért kaphat segítséget. Egy telefonost, egyet a közönségtől és egy felezőt :)

"Vajon mit csinálhat egy olyan valaki aki ilyenekhez ért.."

Random IT műszaki ember, semmi extrákkal.

--
trey @ gépház

"Vidéken? Ábrándjaid ne legyenek. Bp-en szerintem jól."

Vegul is minden relativ, de szerintem kurvara nem. Most igy kikivankozik belolem a velemenyem az IT-rol ugy altalanossagban, ugyhogy felreertes ne essek, nem neked/ellened szanom egyaltalan. Spoiler alert: drama queen post kovekezik.

Az "ertelmisegi" szakmak kozul (i.e. nem betanitott munkas) kvazi az IT-sek vannak a legkevesbe megfizetve, kompenzalva meg meg kevesbe (lasd lejjebb). Pl. a te hirdetesed eseten nehezen tudom elkepzelni, hogy az illeto 200 nettonal tobbet fog kapni, kiveve ha valami kurva nagy multinal vagy, de sokkal tobb akkor se lesz. Ettol fuggetlenul a tulnyomo tobbseg akkor is igy fog kinezni. De egyebkent nem elszigetelt a problema, vilagszinten stagnalnak az IT fizetesek kb. 10 eve, es mindezt ugy, hogy az IT egyre kritikusabb fontossagu.

Szerintem ez egyaltalan nem jo fizetes, ahhoz kepest, hogy az IT szakma mennyi aldozattal jar. Mondjuk ha belegondolok, hogy egy bolti elado fizetese Pesten legalabb 120k, egy BKV sofor fizetese meg 150k, amihez kell egy erettsegi, akkor ez kulonosen taszito. Egy palyakezdo gazdasagis, aki szamlakat rendezget, 200k korul is lazan megkeres, amihez szinten semmi agytevekenyseg vagy elkotelezettseg nem kell.

Egy IT-snek fiatalkora ota kepeznie kell magat. A tudasa valoszinuleg minden mas szakmanal hamarabb avul el. Ha nagyon elszant, es jo szakember akar lenni, akkor az a tarsasagi eletet erosen lerombolja, mert rengeteg idejebe kerul, es persze antiszocialissa is tesz, ha egesz nap a gepet bamulod. Mar a fosulin/egyetemen is csak mosdatlan, nolifer pasik fogjak korbevenni (a normalisabb arcok kb. az elso felevben kibuknak), akik tobbsegevel semmirol nem lehet beszelni, csak a Turing-gepekrol meg a veges testekrol. Munkaba allas utan a kollegak szinten (akkor mar) hozzad hasonlo, nolifer geek-ek lesznek, 99%-ban ferfiak, tehat a munkaba allas utan se nagyon lesz lehetoseged javitani a tarsas eleten. Termeszetesen nem csak mentalisan, hanem fizikailag is leepit majd a dolog, pl. a szemuveg par even belul garantalt. Ha valami nem jo, az IT-st veszik elo, mert mindenert az IT hibas ("miert nem tudja helyreallitani az IT, amit en hulye fasz veletlenul letoroltem?!"). Level2+ eseten ott az aranyos 24/7 ugyelet, a harom muszak, es ha valami megdoglik, az IT-snek kell szombat ejjel berohannia, hogy megcsinalja. Level1 eseten neki kell elturni az osszes, IT szempontjabol teljesen fogalmatlan, amde annal bunkobb es turelmetlenebb user flegmazasat, meg felorakat varnia, amig vegre leteszi a kurva telefont, hogy valaszoljon a 2 szavas kerdesere. Meg hallgatni, hogy micsoda kepzetlen, tulfizetett idiotak az IT-sek, amiert a hulladek szoftvert, amit a teljes mertekben inkompetens management valasztott ki az IT megkerdezese nelkul, nem tudjak tokeletes modon uzemeltetni, meg kulonben is mi az, hogy a szoftver bugos, hat olyan nincs, javitsuk meg, forraskod nelkul. Az IT-tol minden mara kell, vagy meg inkabb tegnapra. Surgosen, SOS-ben, soron kivul, aztan ha a kapkodasban csak 99%-osra sikerul, akkor az IT kurva anyjat. Az IT szamitogepes jogosultsagait mindenki akarja, de a vele jaro felelosseget senki sem vallalja. Aztan ha "felsobb utasitasra" megkapja, lehet naponta helyreallitani, amit elbaszott. Minden, amit konnektorba kell dugni, az IT feladata, ertsen hozza. Ha nem ert hozza... mi, az hogy nem ert hozza? Hat IT-s! A mobiltelefont is IQ-bol hozza helyre, ha a kedves user elbasz rajta valamit. Okostelefon az IT-snek nem jar, mert az csak a nagypofaju managernek/felsovezetonek kell, de beallitani tudja az IT-s is. Ezen kivul a VoIP-nek hala a vezetekes telefont is uzemeltesse o.

Ehhez meg vegyuk hozza, hogy az IT-s allashirdetesek legtobbje polihisztort kivan meg. Pl. a te hirdetesedben is kapasbol ezek a nagy teruletek vannak:

- halozat
- cimtar
- levelezes
- adatbazis
- virtualizacio
- hardware, storage
- linux

Hat mar ne haragudj (nem neked szol, hanem nagy altalanossagban a munkaltatoknak), de a kis faszom nem kene? Ezen teruletek mindegyike egyenkent tobb evet igenyelne, ha normalisan meg akarnam ismerni. Most akkor 50 eves koromig szotyizzak anyukanal? Vagy lehet munka utan is tanulni, mert hat elet minek, kockuljunk egesz nap, milyen jo is az. Vagy persze lehetne bent tanulni, amikor epp nyugi van, csak sosincs nyugi. Az a szomoru, hogy ez a hirdetes meg total lajtos mai, hazai viszonylatban. Rengeteg az olyan hirdetes, ahol elvarjak toled, hogy legyel

- rendszergazda
- helpdeskes
- alkalmazas-fejleszto
- weblapfejleszto- es uzemelteto
- dokumentacio-iro

Es akkor meg kepesek ilyet beleirni, hogy legyen a kedvenc elfoglaltsagod a munka. Ez nem vicc, ez igy, szo szerint szerepel hirdetesekben. Meg legyel terhelheto, stresszturo, rugalmas, fiatalos, egeszseges, lenduletes, dinamikus, baratsagos, tisztelettudo, elkotelezett. Es persze kerj minel kevesebb penzt. Aztan meg felhiv csicseregve a HR-es, hogy latta a CV-met az xy allaskereso portalon, es az lenne a kerdese, hogy csak angolul beszelek? Hat anyad nem volt kislany?

Szoval igazabol az IT-rol nagyjabol ket pozitivumot tudok elmondani, de egyiket se mondanam igazan jelentosnek. Az egyik az, hogy kvazi barhova bejuthatsz, ha akarsz/ugy adodik. Nem adathalaszat szempontjabol, csak ugy emberek szempontjabol. Pl. poen az MTA elnokenek szekeben ulni, meg heti szinten kezet fogni vele. A masik, hogy ha veletlenul elveszted az allasod, akkor relative rovid ido alatt lehet talalni helyette ujat (ha igazan jot nem is, de decenst mindenkepp), mert IT-s mindig kell. De hogy ez ennyit nem er, az is biztos. Szoval aki most van/lesz a dontes elott, azt szigoruan csak lebeszelni tudom errol. Valasszatok valami emberkozelibb, jobban megbecsult szakmat, mert itt csak leepulni fogtok.

Mondom mindezt ugy, hogy altalanos iskola ota foglalkozom az informatikaval, a kollegaim kedvelni szoktak, engem keresnek a tobbi IT-s helyett is, ha valami kell, es hulyenek se tartom magam szakmailag (jopar, evek ota meglevo problemat oldottam mar meg rovid ido alatt). Jelenleg a harmadik munkahelyemrol vagyok labbal kifele, tobb szaz (ezer?) allashirdetes, tobb tucat allasinterju utan, szoval azert mar van valamennyi viszonyitasi alapom.

Most majd valoszinuleg jonni fog jo sok valasz, hogy ez a sok faszsag nem is igaz, es csak rossz helyen keresgelek, meg hogy igazabol egesz nap kockulni milyen jo, meg hogy loser vagyok, amiert 16 evesen nem tudtam, hogy ez mivel fog jarni, meg hogy ne a szememnek higgyek, hanem nekik, de elore szolok, hogy nem nagyon fog meghatni...

Vegul, hogy egy kicsit ontopik is legyek, a diploma az egvilagon semmit nem arul el az illeto szakmabeli kepessegeirol. Szerencsere nem is nagyon jellemzo, hogy papirt kernenek. Rengeteg infon vegzett embert ismerek, akikre egy lelock-olt munkaallomast nem biznek ra, illetve szinten sok papirral nem rendelkezot, akik kurvara profik. Hogy azt mar ne is emlitsem, hogy a szakmai minoseg csak egyikre a rengeteg tenyezonek, ami szukseges ahhoz, hogy valakibol jo kollega valjon.

Jaj, valoban, azt ki is hagytam. Pont tegnap is volt egy ilyen cirkusz egy vezeto pozicioban levo userrel. Az illeto nem szolt kedden, amikor kellett volna neki az uj mobilstick (micsoda dolog, hogy 250 masik user mellett nem kerdezgetem ot naponta, hogy epp van-e valami hasfajasa), hanem direkt vart pentekig, aztan kiverte a balhet a vezetosegnel, hogy vele az IT sose foglalkozik, meg mindig o az utolso, stb. Mert hat letort volna az o keze... helyett a szemelyi titkarnojenek, ha felemeli a kurva telefont, es odaszol nekem. Es mindezt mikor maskor, mint azon az egy napon, amikor epp szabin vagyok. Aztan a fonokomnek magyarazkodhatok a "bunomrol" telefonban, 20 percig. Hanyinger.

De azt is szeretem, amikor ir egy emailt, aztan fel is hiv (az Outlook jo esellyel meg le se szinkronizalta a levelet, nemhogy en elolvastam es felfogtam volna, foleg, ha nem is vagyok a helyemen), hogy irt emailt, megcsinaltam mar? Hat persze, nekem az egvilagon semmi massal nem kell foglalkoznom, csak az o nyugjevel, es amugy is, az IT-sek egesz nap faszt logatnak meg neteznek, nem?

A legjobb, amikor bejon szemelyesen az IT szobaba, beall kozepre, es akkor csinaljam meg, megvarja. Lenyegtelen, ha epp ebedelni indultal volna, raer az kesobb is. Nehogy mar te oszd be az idodet :)

Sajnos amikor eloszor lattam, csak jot rohogtem az IT crowd-os jeleneten, amikor az uj rendszer bevezetesekor az egvilagon mindenkit megdicsernek, csak az IT-t nem. Azota mar rajottem, hogy ez tenyleg igy van :)

Orulj neki. Szerintem azert nem ez van tobbsegben helpdesk-ek eseteben (en most kb. kombinalt lvl1+2-n vagyok), foleg, amikor foosztalyvezeto az erintett. Te nem progger vagy btw? Az azert poppet mas. Meg igazabol nincs tul nagy jelentosege, hogy o jon at, vagy teged hiv at azonnali hatallyal :)

Biztos vagyok benne, hogy már volt (nálunk is elő-elő fordul), a mosolygós arc a végén a mondatnak azt az élét akarta elvenni, hogy gyakorlatilag leparasztoztam a múltbeli/jelenlegi/jövőbeni kollegákat. :)

BlackY
Szerk, ui.: amúgy engem nem szokott ez zavarni, legalább fenn is látják, hogy időnként dolgozom :)

visibility _mindenutt_ kell, hacsak nem egy nagyon kis cegrol beszelunk. ha nem tudjak az execek a neved, akkor nem kerulsz be invite-only projektekbe (amugy nem is hallanal rola...), nem tudsz komoly fundingra palyazni ("ki ez az arc? nem hallottam meg rola"), es meg sorolhatnank a hatranyokat.

Jogos amit mondasz, van olyan is, de ebben az esetben sokkal alapvetőbb dolgokra gondolj:
"IT-sok mindig ráérnek, hisz sosincs meetingjük"
"biztos megint unatkoznak, mert állandóan fent vannak céges IM-en" (kötelező nekik is de nem baj)

Néha doksit se tudok olvasni, mert odaülnek(!) az asztalomra, hogy "segíccs már ebben, úgyis ráérsz mert látom, csak olvasol"

Poén, hogy én nem is vagyok helpdeskes.

> Hat mar ne haragudj (nem neked szol, hanem nagy altalanossagban a munkaltatoknak), de a kis faszom nem kene?

miert is ne ? annak ellenere hogy nem a szakteruletem meg en is remekul elboldogulok ezekkel.
a lenyeg hogy _erdekeljen_ a szakma, akkor ugyis utanamesz a tudasnak. ezt mindig is fontosabbnak tartottam mint a diplomat

Ne vedd szemelyeskedesnek, de ha a sajat peldaidat irtad, akkor ugy tunik nem vagy boldog ezzel a munkakorrel ...
Valts! Munkakort!

k.

PS: hidd el, hogy ilyet meg sok mindenki mas kulonbozo munkakorokben tudna irni ...
az alulfizetesrol azert az palyakezdo orvosok tanarok (mint 'ertelmisegi' szakma) azert
tudnanak vitatkozni.
... es hat az teljesen termeszetes, hogy egy ilyen es hasonlo munkahelyzetet csak ugy lehet
ep esszel elviselni ha 'a kedvenc elfoglaltsagod a munka'.
en nem ITs vagyon nem ilyen hierarchiaban, ellenben hasonloan 'sztoris' munkafeltetelek
mellett ...

peace

nem akarlak elkeseriteni, de ha bolti elado lennel vagy BKV sofor, akkor is talalkoznal a kocsog es flegma juzerrel. Olyan ez, mint a box: csak az jojjon, aki birja. De ez a picsogas szornyu. Mondom, elhiheted, hogy mindenhol megvan a sztori az aktualis idiota juzerrol, aki hivatasszeruen baszogatja a szolgaltatokat (mindegy, hogy az belso IT, kasszas a hipermarketben, whatever). Ha ezeket nem birod ki/el, akkor javaslom az utcaseprest, ami - azt mondjak - kevesbe stresszes, de mondjuk nem is fizet ugy, mint az IT, de cserebe ott a life-long learning nem annyira hangsulyos.

De amig a karriervaltas at nem gondolod, akkor par tipp, hogy elviselhetobb legyen az eleted. #1: vezess be issue trackert. Barki (fonokod kivetel) ker toled valamit, azt ne telefonon, vagy az arcodba meredve tegye, hogy majd megvarja, hanem menjen fel a poszoro az intranetre, es inditson egy issue-t/trouble ticket-et/whatever. Higgy nekem, nagy josag ez.

#2: ismerj meg rendszeresen valamilyen kurrens technologiat. Ha engem erdekelne a folotted levo ajanlat (amit biztos a hup szabadkartya tamogatott, hehehe), akkor tuti fognek 2-3 VM-et, dobnek fel ra Exchange 20xx-et, oszt jatszanek vele. Igazad van abban, hogy ez mind ido, es ha a 8 orad folytonos hajtas, akkor valoban csak a baratok kozt alatt tudsz a 8szamodra) ujdonsagokkal foglalkozni, de figyi: amikor az interjun megkerdezi a kocsog leendo fonokod, hogy miert pont teged kene valasztania, akkor elmondhatod neki, hogy figyelje, hulyegyerek, amig ti a BK-t nezitek, addig en szakmailag kepzem magam.

#3: virtualizalj :-) hogy legyen prompt felhasznalhato VM-ed jatszani

#4: szeressed a dresscode-ot. Van, aki szerint hulyeseg, de neked segit, ha szepen feloltozol, foleg ha minden reggel meg is borotvalkozol + megfesulkodsz szepen, akkor legalabbis kulsoleg, messzirol nezve nem leszel "nolifer". A kedvenc polofelirat, amit tan egy hacktivity galeriaban lattam az, hogy "nem vagyok IT-s, nekem van csajom". Szoval nem lehetetlen a kuldetes.

Ha meg a stupid juzerek a szaros telefonjukkal is teged zaklatnak, akkor allj a sarkadra, hogy azert egy kicsit visszabb kene venni, vagy minimum csontot hozni a kutyadnak.

Aztan meg felhiv csicseregve a HR-es, hogy latta a CV-met az xy allaskereso portalon

regen rossz...

es az lenne a kerdese, hogy csak angolul beszelek? Hat anyad nem volt kislany?

szokeresz vakeresz? Meg magyarul is vazze... :-)

Szoval az egeszbol az a lenyeg, hogy komolyan at kene gondolnod, birod-e fejben az IT-t...

Diktatorok kezikonyve

#1: vezess be issue trackert.

Éééés még több évvel a bevezetés után is (több éve ott levő userrel):

- Halló, XY, IT.
- Szia, hogyan is érem el azt a hibakezelő akármit?
- ...

Ha tényleg r=1 userről van szó, akkor nem jó a hibakezelő. Mert nem tudják használni. Ilyen userekkel arra tökéletes lehet, hogy magad rögzíted a hibajegyeket, aztán követed a fejleményeket, pl. főnökségnek reportolásra, korábban előfordult hibák megoldásainak a feljegyzéseire stb.

BlackY

csak az IT-sek szamara van felveteli procedura?
Esetemben: Közszféra. (az a képzelt beszélgetés inkább egy szarkasztikus poén akart lenni, a lenti okok miatt a jelenlegi munkahelyemen eszembe sem jutna szivatni magamat "nyilvános" issue trackerrel)

Többinél:
Azért ez nagyon
1) foglalkozás/beosztás-függő.
2) szervezeti felépítés-függő. Ahol belefér az, hogy a kezdőket egy napig az IT rugdossa, hogy "ez itt a usered, és akkor most figyelj mert többször nem mondom el, hogy hol tudsz szólni nekünk ha bármit elbacctál, ha nem jegyzed meg ígyjárás", ott működhet. Van ahol működhet, de a usereknek meg lesz a (szerintem valahol jogos!) véleményük a processz-fétises IT-ről. Van ahol meg tényleg működik és mindenkinek jó.
3) probléma-típus függő. Ha a userek legnagyobb standard gondja az, hogy földhöz vágták az egeret, amit az odáig vezető sétával együtt is 3 perc cserélni, akkor nem feltétlenül jó, ha fél órán át szerkeszti a hibajegyet, aztán valamekkora válaszidővel látja az IT, még párszor megy oda-vissza az "És azt kipróbálnád, hogy...", aztán pár óra után valaki megteszi a három perces sétát. A userket meg megtaníthatod hibajegyet felvinni, JÓ hibajegyet felvinni már nem. Még a HUP is tele van olyan segítségkérő topickokkal, amiben még egy kisregényben is egész pontosan 0 bitnyi információ van elrejtve, akkor a halandóktól ezt hogy várnád el?

A másik fele, hogy az ilyen hozzáállás (szintén szervezeti kultúra függvényében) vezethet oda, hogy egyszerűen az IT értesítése tényleg last-resort lesz, mire jóval nagyobb gondot okozott a próbálkozással. Optimális esetben meg kell találni azt a megfelelő arányt a végrehajtó/vezető szerepek közt, amivel nem úgy tűnik, hogy az IT VISSZAél a hatalmával, de mégsem ők a tápláléklánc alja. Ez az optimum-pont pedig: szervezetfüggő.

BlackY

Több éve van egy dedikált support e-mail cím, egy kezemen meg tudom számolni, hány levél jött rá (azt hiszem 2, spammel együtt lehet volt 4 is). Szintén egy kezemen meg tudnám mutatni, hány tíz százaléka jön a kéréseknek/kérdéseknek e-mailben (többi személyes/telefon).

Lehet, hogy félreérthető voltam, nem magával az issue trackerrel/ticketing-el van bajom (intézménytől függően még a kizárólagosságával sem), egyszerűen a jelenlegi munkahelyemen esélytelennek tűnik, hogy bevezetés után bárki használja is (vagy hogy ne legyen vele több gond, mint amennyi előnye van).

BlackY

Mar reg atgondoltam a karriervaltast (azt hittem, ez nyilvanvalo), szoval nyitott ajtokat dongettek.

A mondanivalom lenyege meg egyaltalan nem jott at, legalabbis nalad. Atugorottal egy raklap lenyeges negativ tenyezot. Igen, minden munkanak vannak nehez reszei, de egy BKV sofornek nem kell a szabadidejeben is kepeznie magat, hogy mast ne mondjak. Nyomja a gazpedalt napi x oraban, aztan logatja a faszat. Ez IT-ben hol van igy? Nincs semmi erolkodnivalo, foleg egy pesti jaraton az elzart kis kalitkajaban.

A fizikai munka meg abszolut nem viszonyitasi alap, ahhoz kell 60 IQ meg 8 altalanos, de ne ez legyen mar a kiindulasi alap, evtizedes kepzes utan. Pont az lett volna a lenyeg, hogy nincs kompenzalva a belefektetett energia. Igen, egesz jo a 200k fizetes, ha az abszolut erteket nezzuk. A post viszont nem errol szolt.

A tobbi hatalmas otletedre inkabb nem is valaszolok; van, ahol az IT dirigal a tobbieknek, de ahol nincs igy (altalaban nincs), ott bizony az IT-s azt csinal, amit a vezetoseg mond. End of story.

+1

Egy bolti eladó, vagy bármilyen IT-s felelőssége kutyafüle egy BKV-sofőr (legyen az busz, trolibusz, metró, villamos, HÉV, fogaskerekű stb.) felelősségéhez képest.

A sofőrök random életekért felelnek, az IT-s meg random rendszerért, egyéb dologért (a bolti eladó pedig más anyagi dologért).

Jól ismerem, hogy mit várnak el a sofőröktől:
Ezért is nehéz a munkájuk, de ettől is szép egy szakma.
______________________
this comment is cc by-nc 2.5

Nagyjából 6 éve hozzáfértem anyagokhoz azzal kapcsolatban, hogy melyik terület hogyan fizet általában az IT-ban itthon és a környező országokban, valamint az egyéb területekkel összehasonlítva hogyan állnak az IT-s bérek. Akkoriban olyan cégnél dolgoztam, ami rendkívül dinamikusan bővült, és a béralkukban ez komoly segítség volt, ezért egy ezzel foglalkozó külső céget bíztak meg ennek az összeállításában.

Akkor Mo-n csak a bankszakmában voltak magasabbak a fizetések. Ha jól tudom, ez ma sincs másként.

Persze az IT-hoz tartozik a Level 1 HelpDesk és az CIO is, és nyilván van különbség a kettő között. De pont az IT az, ahol - ha jól menedzseled magad - akkor hihetetlen karriert be lehet futni. AZ élet-hosszan tartó tanulást inkább lehetőségként kell felfogni, nem nyűgként. Hogy a saját példámnál maradjak: 16 éve egyetem mellett voltam rendszergazda egy 20 fős cégnél. Az utolsó, tavaly decemberben véget ért nagy projektemben egy bank teljes infrastruktúrájának (1000+ szerver, fél peta élő adat, 5-6 peta archivált adat) elköltöztetéséért voltam felelős. Ha péknek vagy BKV sofőrnek mentem volna, nem hiszem, hogy ilyen karriert tudtam volna befutni. Kevés olyan szakma van, ami hasonló perspektívát tud adni.

+1
1. út:
Szerintem IT-sként saját lábra érdemes állni, a meglevő szaktudással, gyakorlattal.
Munka mellett saját projektek. Folyamatos tanulás stb.
Ezt hosszú távon nem lehet csinálni, 8-10 óra után lehúzni +2-3 elég megterhelő rendszeresen.

2. út:
kevesebb pénzért, nyugodtabb, kevesebb tudást igénylő munkákat elvállalni

3. út:
Multi sok pénz nagy felelősség, minden következményével amit az előző hozzáaszólásban írt bviktor

Én olyan helyen üzemeltetek szívesen, ahol az elvárásoknak megfelelő beleszólásom van az infrastruktúra kiépítésében, és megvalósításában. Így nem probléma a rendelkezésre állás, és a plusz befektetett munka, mert tudom, amit rendesen megcsinálok, jó eszközökkel arra azért lehet számítani, és hosszú távon kevesebb munkát kell majd befektetni. (mondom úgy hogy lassan 3 éve kkv-k informatikai üzemetetéséért felelek)

Amúgy ha választhatok két azonos tanulási képességekkel, tudásvággyal, modorral, előadási móddal rendelkező szakember között:
A esetben van 5 év egyetem, +3 év gyakorlat
B esetben 8 év gyakorlat, egyetem nélkül

Én B re szavaznék. Mert két-három év alatt megfelelő gyakorlattal nem lehet teljesíteni azokat az elvárásokat amiket a szabvány HR-es kifüggeszt valamilyen álláshirdető portálra. És B esetben mindig meglesz az az 5 év előny amit éles környezetben töltött el.
IT vagy jön magától, és mindent szétszedsz, leprogramozol, összeraksz, érdekel csinálod, érted, folyamatosan optimalizálod, amíg el nem jutsz addig, hogy nem éri meg az optimalizációjára fektetett energia a befektetett energiát.
Másik eset tanulod, tanítod és minimum le vagy maradva x+10 évvel. Mert hát a tankönyveket is meg kell írni, esetleg le kell fordítani, meg a tananyagba bevenni, sőt még tematika is kell hozzá stb. stb.

Itt is munkakörök vannak, munkakörökre meg a legmegfelelőbb embert kell megtalálni. Kicsit beszélgetni vele, érdekelje a dolog, akarjon tanulni, képes legyen tanulni. Legyen a adott munkakör ellátásához szükséges szinten, azaz hülye kérdéseivel ne fárassza a kollégákat, amit amúgy is tudnia kéne.

Hogy ezt most diplomásan, vagy anélkül teljesíti:) számomra mindegy.
Amúgy valaki intelligenciája, általános tájékozottsága egyetem után lesz annyi mint valakinek egyetem előtt:D

Bár sok helyen nem előfeltétel a bölcsészeti előképzés, de azért pl. sofőrök is már rég rájöttek arra, hogy hogyan működik a vállalati társadalom:

http://www.ribbonfarm.com/2009/10/07/the-gervais-principle-or-the-offic…

Sőt, nemcsak felismerték és vebkettőn kibloggolták magukból, de segítettek is magukon.

Ha déclassé a szakszervezet, mint érdekvédelmi szervezet a pszichopatákkal szemben, akkor gondolj nyugodtan mondjuk a nem kevésbé bölcs jogászokra, és a szépen hangzó kamarákra. A cél ugyanaz: egy szakmabeli csoport kiáll a saját, jól felfogott érdekeiért. A kapitalista vállalkozások Mo.-n valahogy ezt nem vették át nyugatról, pedig a franciáktól a svédekig iszonyatosan erős szakszervezetek vannak (a németek a valódi KKV-k rendszerében is szerveződnek, de németesen kevésbé látványosan -- persze a törökök meg a többi keleti azért szívnak). Talán még a spanyoloknál is kötelező a mérnöki kamara, de lehet, hogy rosszul emlékszem. Lehet, hogy ezért (is) ötszörösek a fizetések és van nyáron szabadság.

"Hat mar ne haragudj (nem neked szol, hanem nagy altalanossagban a munkaltatoknak), de a kis faszom nem kene? Ezen teruletek mindegyike egyenkent tobb evet igenyelne, ha normalisan meg akarnam ismerni."

Hint hint: egy egyetem pont pár évet vesz igénybe, azalatt egész jól meg lehet ezeket is tanulni.

Az egyetemen aligha.

Egyebkent meg mi szamit "normalisan" -nak. En peldaul egyikben se vagyok nagy expert, de tudok annyit, hogy ha ilyen problemam tamad, akkor tudom, hogy merrefele induljak a keresgelesben. A tobbit ugyis csak a tapasztalat hozza meg erdemben, bar persze nyilvan hasznos lehet mondjuk egy Cisco meg egy VMware vizsga, de a tudast akkor is a gyakorlati tapasztalat fogja elmelyiteni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Olvasd el még egyszer: nem azt írtam, hogy az "egyetemen", hanem hogy az "egyetem ideje alatt" meg lehet tanulni ezeket. Sokan azt hiszik, hogy az egyetem azért van, hogy:
- bemenjenek az órákra és ott valami tanárszerű fazon beletöltse a fejükbe a szükséges tudást
- ne menjenek be az órákra és valamilyen módon mégiscsak belemásszon a fejükbe szükséges tudás
Aztán amikor nem ez történik, akkor panaszkodnak, hogy ilyen szar meg olyan szar az egyetem. Ezt lehet, persze, csak felesleges mindaddig, amíg rá nem szánod napi 10-15 órádat arra, hogy a tudásodat fejleszd, akár az órákon, akár azokon kívül. Az órákra akkor panaszkodhatsz, ha minőségibb okulással tudod eltölteni és töltöd is el az idődet, mint amit az órákon kaphatsz.

Nemcsak hrgy-nek szól - sokan nyafiznak ebben a thread-ben, ahelyett, hogy gondolkodnának...

Egyetemet csinálni lehet sokféleképpen:

- napi 16 óra tanulás, órákon, órákon kívül
- napi 8 óra tanulás az órákon, 8 óra buli
- napi 8 óra tanulás az órákon kívül, 8 óra buli
- napi 16 óra buli

Meg minden, ami ezek között van.

Én csak annyit mondanék, hogy ne az egyetemet okoljátok már azért, mert bulizni támadt kedvetek és buli közben nem megy bele a fejetekbe a tudás. Ez sajnos ilyen.

Mindemellett hozzátenném: szerintem semmi baj nincs azzal, ha valaki az egész egyetem alatt csak bulizik, nagyrészt én is ezt csináltam. Viszont nem is szoktam leszólni az egyetemi oktatást azért, mert én elb@sztam az időmet mindenféle mással...

Csak ket dologba kotnek bele: miert lenne valaki antiszocialis, ha egesz nap a gepet bamulja? A gepen keresztul lehet mas emberekkel is kapcsolatot tartani, beszelgetni, baratkozni, es ez mar boven az ellentetje annak, amit az "antiszocialis" jelent. Menet kozben meg lehet persze tanulni, dolgozni, etc.
Nem hiszem el, hogy te nem neztel mar fel a twitterre/facebookra/hupra mikozben valami hosszunak a veget vartad. Az antiszocialis emberek celtalanul nem mennek kozossegbe.

Egyebkent pedig nekem peldaul a munkam a hobbim. Ezt igy most mindenki elott bevallom.

Ami a pozitivumokat illeti: en peldaul a ket legjobb baratomat az IT-nek koszonhetem (IRL vagyunk a legjobb baratok, nem neten), tovabba van egy csomo tovabbi ertekes kapcsolatom, akiket a munkam soran ismertem meg. Ez szerintem megfizethetetlen, es nem hiszem, hogy en vagyok az egyeduli ezzel.

Amugy meg mi szamit megbecsult szakmanak? Az orvos? Haha. A konyvelo? Hahaha. Az ugyved? Talan, esetleg, de abbol se mindegy, melyik.

Minden munkanak van elonye es hatranya. Aki az IT-t valasztja, az valoszinuleg azert valasztja, mert szereti is, ha nem szereti, fenysebesseggel ki is bukik. Ezt tenyleg csak hivatasszeruen lehet csinalni, mert a lagymatag hozzaallast a szakma nem viseli el.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Odáig olvastam, hogy szerinted az instant messaging egy jó helyettesítője a valódi társas érintkezésnek. Ez tökéletesen vázolja, hogy mennyire nem vagy képben. Ha szerinted pl. egy nővel chaten ismerkedni olyan, mint leülni egy kávé mellett, az téged minősít :) Az megvan, hogy egy mezei, IRL beszélgetésben az információ nagyjából 15-20%-a megy át verbálisan? Innentől a többi részére nem is óhajtok reagálni :)

A telekommunikáció és az informatika fejlődésének egyik kevésbé látványos hosszútávú hatása az, hogy a személyes találkozások "prémium" dologgá kezdenek válni. Olcsóbb felhívni valakit, e-mailt küldeni neki, chatelni vele. Extrém esetben ha így folytatódik minden a jövőben ott fogunk tartani, hogy a személyes találkozást a szomszéddal csak a "gazdagok" engedhetik meg maguknak.

Volt Asimov-nak 1-2 novellája ilyen társadalomról, és nem hiszek benne, hogy mostanában ennyire eldurvul a helyzet, de a tendencia látszik...

vagy mindenkinek lesz egy surrogate-je :-) Btw. nem olyan tragikus a helyzet. A lazabb kapcsolatokra (pl. a 2000 iwiw/fb/whatever "ismeros") jo az email/chat, ha ugy akarja az ember, de a gyereket (most nem az elvalt menedzserekrol beszelek) azert megis IRL neveli az ember, mint ahogy az asszonyt is IRL muveljuk meg, nem a telefonban...

Diktatorok kezikonyve

En odaig olvastam, hogy "helyettesitoje". Ebbol latszik, hogy meg sem probaltad megerteni, amit irtam.

Nem azt mondom, hogy helyettesiti, de az emberiseg kb. az iras feltalalasa ota veszi igenybe a kommunikacio "szemelytelen" formajat, vagyis amikor nem rohanunk at percenkent a torzsbelihez, hanem csak irunk neki egy levelet. Manapsag ez mar kibovult az e-mail, Facebook, Twitter, IRC, IM lehetosegeivel, ezeket erre talaltak ki.

Nem mondom, hogy ez teljes mertekben helyettesitheti az IRL kommunikaciot, en azt mondom, hogy aki egesz nap a gep elott ul, az nem feltetlen antiszocialis. A ketto kozott ha nem veszed eszre a szakadekot, akkor kar is magyaraznom.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Ezt hibátlanul, a teljesség igényével összeraktad :) Ám el kell keserítselek, ezt magunknak csináltuk. Pontosabban sikerült elérni, hogy magunknak csináljuk. Amíg lesz aki sz.rért-h.gyért elvállaljon adott munkát, addig Te sosem fogsz csillagászati összegeket keresni.
A felelősségről annyit, hogy a buszsofőr felel a buszon utazók életéért, az orvosnak gyakran néhány pillanata van dönteni, a döntéssel pedig élet és halál között dönt. Ehhez képest messze nem keres annyit, mint egy IT-s viszont Ő is 24 órában ügyel. Néhány menedzsernek persze gombokat meg dobókockákat adnék juttatás gyanánt a sokszor nagyobb fizetés helyett, főleg, mikor én diktálom neki az e-mail szövegét.
Diplomával kapcsolatban pedig annyit, hogy az IT tipikusan olyan szakma _szerintem_, ami nem feltétlenül igényel diplomát, pl a matematikussal ellentétben. Mint azt már előttem is leírták, lehet valaki diploma nélkül is jó szakember és fordítva. Ilyenkor mindig azzal példálózok, amikor egy frissen végzett ELTE diplomás programozóval dolgoztam együtt, aki feltette a következő kérdést: ha van két if és egy else, hogyan mondom meg az else-nek, hogy ő az első if-hez tartozik?

-----------
"640GB sokmindenre elég"

te, ezek a fentiek amugy nem egy hudekurvaadvancedextra dolgok am...
ha erdekel az it, s windows vonalon is erdeklodsz, akkor mar ugyis kellet hogy legyen dolgod serverrel, active directoryval,sql serverrel, stb.
az mas kerdes, hogy erdekel/erdekelt-e a dolog annyira, hogy pistike vegignyomogatja az sql server telepitot szintnel tovabblepj, s mogenezz, utannaolvass, hog ymi hogy s miert mukodik ugy ahogy.
iscsi-vel is csak talalkoztal mar, ha tizen+ eve "szamitogepezel", legalabb kiprobalas, kiserletezes szintjen... ha meg ilyen beallitottsagu az ember, akkor ugyis kepes volt mar csak a kiprobalas, kiserletezes oromeert heteken keresztul, ejszakakon at multipath iscsi-t konfiguralni, probalgatni mondjuk vmware esxi -vel, mikozben minden elerheto anyagot elolvasott ezekrol, stb.
tehat en azt mondom, hogy egy altalanos erdeklodesu, intelligens, tudasvagyu, autodidakta modon tanulni tudo/akaro embernek is azert a fenti ismeretek nagy resze meg kene, hogy legyen, ha mar mondjuk pl. gyerekkora ota szamitogep a hobbija...
es akkor ugye meg nem is volt szo arrol, hogy ezeket lehet rendesen is _tanulni_...

Mint már írtam, nálunk az egyik legjobb matek háttérrel rendelkező arcnak nincs diplomája. Ez egy nemzetközi társaság, sok phd-vel is rendelkező kutatóval a világ sok országából. :)

Hozzáteszem, azért pár évet elvégzett, és folyamatosan képzi magát. Ja, és az állásinterjún mentegetőznie kell elmondása szerint.

Úgy, kedves dj, hogy vannak olyan hirdetések, amik ilyen munkakörhöz előírják a diplomát. Én meg leírtam, hogy a diplomások inkább máshol próbáljanak szerencsét, mert bizony van olyan terület, ahol hibásan jelölik meg az elvárásokat és sajnos nem csak az a baj, hogy ez túllövés a célon, hanem az is, hogy erre a munkaterületre a diplomások jó része gyenge szakmailag. Mondhatnám az is, hogy bizonyos szinten túlképzett, bizonyos szinten meg keményen alul.

--
trey @ gépház

Elmondtam már számtalanszor, csak biztos nem voltál itt:

- semmi közöm az oldalon megjelenő hirdetésekhez (nem én szervezem őket)
- semmi közöm az oldalon megjelenő hirdetések típusához
- semmi közöm az oldalon megjelenő hirdetések szövegéhez (nem én írom őket)
- semmi közöm az álláshirdetésekhez és nem is kívánok foglalkozni a hirdetések szövegével, tartalmával

--
trey @ gépház

A te eredendő problémád az volt, hogy saját szájízednek megfelelő követelményekkel ellátott álláshirdetések legyenek. Magyarul te szeretnéd megszabni, hogy ki mit hirdessen. Ez nyilvánvalóan nem fog menni. A javaslatom az, hogy a neked nem tetsző álláshirdetéseket ugord át.

Hogy a kiemelt helyen mit fognak hirdetni? Fogalmam sincs. Annak idején arról volt szó, hogy a hirdetésszervező az oldal profiljába vágó hirdetéseket fog hozni. Remélem, hogy ez így is lesz. És az esetek túlnyomó részében ez így is volt.

Meg egyszer és utoljára: a hirdetésekkel kapcsolatos észrevételeket felesleges nekem címezni. További részletek az "/elérhetőségek" link alatt.

--
trey @ gépház

Hagyom is, mert láthatóan teljesen fogalmatlan vagy a témában. Egy mondatot írtál, de több sebből vérzik.

- kattintás (nem átkattintás alapúak a hirdetések)
- dobsz ki (mintha az anonymous-ok nem látnák a hirdetéseket, úgy csinálsz)
- kevesebben kattintanak (a fenti kettő okán látszik, hogy teljesen értelmetlen állítás)

Annyit tennék még hozzá, hogy _én_ sosem mértem a kattintások számát, sosem vállaltam, hogy azokat így vagy úgy növelem és ha jobban belegondolok akkor igazán nem is érdekel, hogy mennyi az annyi. Engem ez közvetlenül nem érint. Rossz embernél próbálkozol. Feljebb már közöltem.

--
trey @ gépház

Volt dolgom 4-5 hivatásos, diplomás szakértővel. Mindegyik ezer éve nem frissített wiki -ből idézett, gyakorlati releváns tapasztalat nagy nulla és amiket állított nem tudta semmivel sem alátámasztani. Mostanában úgy működik az interjú, hogy behívnak egy szakmabelit aki kérdéseket tesz fel, teszteket töltet ki. Ha ezeken elbukik az ember akkor feldughatja a GDF-es, és egyéb bizonyítványait.

Nincs nekem időm a tesztek íratására és kiértékelésére. Egy tucat kérdésből meg lehet állapítani, hogy az illetőnek csak segge volt a tanuláshoz, vagy valóban életképes tudása van-e. Így nem raboljuk egymás idejét, az interjú is megvan 20 perc alatt.

Ha ezen átjut, a többi úgyis kiderül a 3 hónap próbaidőn élesben.

--
trey @ gépház

Nekem szerencsém volt, az én évfolyamomat Sövegjártó tanár úr tanította. Nálunk az anal / numanal ugyan szóró tárgy volt, de csak kb. 40%-ban - ellenben az alattunk és fölöttünk lévő évfolyamnál, ahol ez a szám 60% körül volt.

Egyébként miért gondolod, hogy az analízis nem lehet releváns egy informatikai diplománál?

Ez kamu. Én villanykaros voltam, nálunk a matek B1-B3 kb. ugyanaz volt, mint az infós analízis.
Nálunk egyetlen egy ELTE-és sem írt senki helyett ZH-t vagy vizsgát.

Kikérem magamnak ezt a rágalmat :)

Nézzetek, az én időmben a BME-VIK tömegképzés volt. Felvettek kb. 800 elsőst. Ebből 150 kapott diplomát, kb. 70 végezte el öt év alatt. Analízist/matekot mind a 800 tanult. Aki végigtolta a BME-ét villany/info szakon, az garantálom neked, hogy nem szorult rá senkinek a segítségére matekból.

Arról nem is beszélve, hogy aztán szigorlat volt ugyanezekből a tárgyakból, ahol szépen kikérdeztek minket szóban, alaposan.

95-ben vagy 96-ban történt az eset, és rendörségi ügy lett belőle. Annyit tudok, hogy az ELTE-sek megúszták egy rendőrségi meg egy rektori figyelmeztetéssel. Egy sikeres ZH-ért 35K HUF járt, ami akkoriban 4-5 havi ösztöndíj volt. Onnan tudom a részleteket, hogy a szobatársam érintett volt.

Szerintem itt erősen függ, hogy mire keresel embert. Én a diplomára nem úgy tekintek, mint egy igazolás, hogy az illető megszerezte az adott szakterülethez szükséges ismereteket (úgyis elavul), hanem mint igazolás, hogy képes volt x éven keresztül teljesíteni, megtanulni olyan dolgokat is amiket egyébként soha nem tanult volna meg, és kialakult egy olyan szemléletmódja hogy a problémák megoldásához keresi az eszközt.

Vagyis ha olyan munkára kell ember, ahol várhatóan nem kell eddig megoldatlan problémákat megoldani, akkor nem számít a diploma, sokkal inkább az eddigi gyakorlat. Ha viszont valami új dolgot kell csinálni (K+F), akkor szerintem igenis számít.

Ui: nyilván diploma alatt IT-hez kapcsolódó diplomát értek, az orvosától mindenki elvárja, hogy legyen orvosi diplomája.

"képes volt x éven keresztül teljesíteni, megtanulni olyan dolgokat is amiket egyébként soha nem tanult volna meg, és kialakult egy olyan szemléletmódja hogy a problémákat mindig a legmegfelelőbb eszközzel oldja meg."

Biztos vagyok abban, hogy az sem mindegy, hogy a diploma honnan származik. Volt olyan IT diplomáshoz szerencsénk, akit el kellett küldeni, mert nem hogy az IT-hez nem értett, de még egy ~ titkárnő feladatkörét sem tudta a végén ellátni.

--
trey @ gépház

... el kellett küldeni, mert nem hogy az IT-hez nem értett, de még egy ~ titkárnő feladatkörét sem tudta a végén ellátni.

Hmm, érdekes.
És ez nem derült ki elsőre az állásinterjún?
Vagy csak szimplán jó színész csepűrágó volt az illető?

Mondjuk nyilván nem arra gondolok, hogy aki jelentkezik egy állásra (és pl. esetleg elsőre nem szimpatikus), akkor azt "meg kell szívatni" valami lehetetlen keresztkérdéssel.
Ellenben lehet úgy a szavakkal operálni (jól kell tudni kérdezni!), hogy egy adott témában ellenőrizhető legyen a tudása (ötlet: pl. állásinterjú 20 perc, 2-4 témakör, témakörönként 2-3 rövid kérdés).

"és kialakult egy olyan szemléletmódja hogy a problémák megoldásához keresi az eszközt."

Ez egyreszt egyaltalan nem fugg attol, hogy van-e az illetonek diplomaja, masreszt pedig aki eddig csak eszkalalta a feladatait (gyk: massal oldatta meg), az legfeljebb valami magas vezeto pozicioba jo, IT-snek egyaltalan nem.

Egyebkent meg amit mondasz, siman tesztelheto interjun beugro feladattal - itt egy gep, itt egy problema, ird le, hogyan oldanad meg, es ird le, hogyan szedted ossze az informaciot.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nem-nem, csak semmi gép. Túl sokat egyszerűsít.

Tapasztalat: aki képtelen szóban leírni a korábbi munkáját, hogy mit hogyan csinált, ott bajok vannak. És nem sokkal jobb az is, hogy "hoztam korábbi munkáim, kódon be tudom mutatni".

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"és kialakult egy olyan szemléletmódja hogy a problémák megoldásához keresi az eszközt."

Ezt a mondatot akárhogy fogalmaztam meg, sehogy se az lett amit mondani akartam (így jár aki 3 soros mondatba több sornyi gondolatot akar belefűzni :)). Valami olyasmit akartam itt mondani, hogy nem csak nekiugrik a feladatnak és addig gányolja amíg nem megy, hanem körüljárja a problémát, mélyebb összefüggéseket keres, tervez, próbálja a buktatókat még a megvalósítás előtt felfedezni és azokra megoldást keresni, megvizsgál több lehetséges megoldást is (olyanokat is amikhez adott pillanatban nem is ért), stb.

"Ez egyreszt egyaltalan nem fugg attol, hogy van-e az illetonek diplomaja"

Ez igaz, de a többségnek szerintem sok munka van abban, hogy erre a szintre eljusson, ennek egyik módja a diploma önerőből történő megszerzése.

"Egyebkent meg amit mondasz, siman tesztelheto interjun beugro feladattal - itt egy gep, itt egy problema, ird le, hogyan oldanad meg, es ird le, hogyan szedted ossze az informaciot."

Hasonlót olvastam már ebben a topicban, nekem tetszik a gondolat, bár szerintem se kellene konkrétan megoldatni a problémát, csak az idő megy vele.

szerintem az online képzések is egyre jobban bekavarhatnak ide. egyre inkább megoldható lesz, hogy valaki a gép előtt ülve elsajátítson komoly szintű szak tudást.

amúgy meg szerintem nagyon attól függ mire kell ember.

meg sok helyen egy általános értelmesség fontosabb, mint hogy tud e valami könnyen tesztelhető dolgot, amit ha nem is tud egy google keresés kiderítenie. szóval ha hosszú távra kell ember, akkor lehet leginkább valami általános IQ teszt szerűséget töltetnék ki. meg az érdekelne, hogyan kommunikál, emberileg milyen. hogy egy folyamatos energia elszívás lesz e vele az info csere. lehet adnék neki valami olyan feladatot amiről tudom, hogy nem tudja zsebből megoldani. és megnézném mennyi idő alatt szedi össze az infokat a netről és érti meg miről van szó és lövi be nagyjából a megoldási irányt. bár erre lehet nincs ott idő, de a pár szimpatikussal lehet meg lehetne csinálni egy rövid próbaidő szerűség keretében.

de akár lehet az is vicces lenne, hogy leültetni egy wikipédia oldal elé vagy valaminek a doksija elé(nyilván angolul) és olvassa el és magyarázza el miről van szó. ekkor kiderül az is, hogy képes e megérteni új dolgokat, és az is, hogy képes e ezt elmondani.

ja és nem vagyok munkáltató csak ötletelek :D

"lehet adnék neki valami olyan feladatot amiről tudom, hogy nem tudja zsebből megoldani. és megnézném mennyi idő alatt szedi össze az infokat a netről"

Ha már oylan feladatról van szó, amihez nyilván nicns elég ismerete, az is fontos, hogy a team, aki együtt dolgozik, rá tudja-e vezetni, azt is érdemes mérni, hogy ha a többiek elmagyaráznak valamit hogy miért úgy van, akkor azt felfogja-e és fel tudja-e használni.

"szerintem az online képzések is egyre jobban bekavarhatnak ide"

Nem tudom, hogy online főiskolára / egyetemre értetted-e, viszont lazán kapcsolódik ide: pont nemrég találtam nagyon profi youtube IT-training csatornákat. Szerintem az -elvileg patinás- Trainsignal és tsai.-val simán felveszi a versenyt, és nagyjából állva is hagyja őket mind. Tehát a youtube nem csak arra jó h. a heti "russian car accidents" videókat, v. macskákat nézzen rajta az ember. Szakmai önképzés szempontjából oltári hatalmas kincsesbánya, ha veszed a fáradságot és kiválogatod a sok szemét közül az értékes tartalmakat.

Active directory-hoz kerestem jó training anyagot (lassan már illene vizsgázni belőle, 6 éve csináltam az utolsó AD vizsgámat), és akkor találtam ezt:

https://www.youtube.com/user/itfreetraining

Mondanom se kell, teljesen ingyen van, és nincsenek a videóban reklámok stb.
A 70-640-es "Intro to AD" sorozata messze a legjobb AD oktatófilm amit láttam a témában, pedig volt már szerencsém sok nagyon gagyihoz (free változat), és fizetősökhöz is. Itt a fickó rohadtjól és érthető módon magyaráz, de amit eddig sehol máshol nem láttam, a PPT-n leírtak után előszedi a leggyakoribb felmerülő kérdéseket az adott témában, és meg is magyarázza a válaszokat. A sok balfasz PPT-huszár ált. felolvassa ami a slide-on van, de 1 mondattal sem többet! Mindig ottmarad az emberben a frusztráció h. egyik idióta se nyögi ki mi a helyzet azzal a 2-3 speciális esettel ami a slide alapján felmerül szinte minden emberben. Na ez a faszi ilyeneket tisztáz, több helyen is. Nem mellékesen a szöveget egy amerikai voice-actor olvassa fel studióminőségben, nem hittem el hogy nem-szakmabeli, de valóban így van, a fickónak semmi köze az AD-hez meg úgy az IT-hoz egyáltalán. Ez mekkora teljesítmény, emberek! Állítsd kontrasztba mikor vmi beszédhibás kis indiai informatikus videóját nézed: szar a hang, mert 20 méterről motyog a mikrofonba és zúg az egész, nem érted a borzalmas akcentusa miatt, kapkod a desktopon mikor demózik, és úgy általában nem tud magyarázni sem.

Nem vagyok nagy cégvezető, de az EPAMnál kb. 100 szakmai interjút csináltam (az viszont nagy cég, több mint 400 budapesti és sokezer más informatikussal)

Előnyt jelentett úgymond a diploma, de nem papírként.

Egyszerűen korreláció volt azok közt, akik egy erősebb egyetemet végigcsináltak (ELTE, BME) és azok közt, akik nem csak felszínesen értettek ahhoz, amit csinálnak.

Tipikusan - web esetén - jellemző volt, hogy egy diplomás tudja, mi miért van úgy CSS-ben, annak ellenére, hogy ezt az egyetemen nem tanítják.

Vagy ismeri mondjuk a PHP fogalmait, nem csak "általános programozási nyelvként" hakkolgat benne.

Egyikét se tanulják az egyetemen, mindet a webről lehet (kell) megtanulni.

Nem elméleti feladatokat csináltunk, tipikusan a saját kódjaink egyszerűsített változatait tettem az orruk elé, olyan dolgokat, amiket juniorok követtek el nálunk (senior pozira), fogalmakból olyat, ami kellett a napi működéshez (mit ért az alatt, hogy mvc pl.), mert így fogom kérni a fejlesztést tőle.

Kivételt jelentett amúgy a vidéki főiskola, ezek általában megkülönböztethetlenek voltak a "google-huszároktól".

Persze így is javasoltam mosógépszerelőt (true story!) és utasítottam el ELTE-n ötössel végzett ProgMatost is, tehát nem kauzalitás, de korreláció. A vidéki egyetemek (Szeged, Debrecen) vegyes képet mutattak, mindkét helyről ismertem zsenit és reménytelen kóklert is.

Aki ötössel végzi a progmatot (és ráadásul 5 év alatt), az eleve gyanúsnak kell legyen :D

De amúgy valami ilyesmit akartam én is megfogalmazni. Nincs egyértelmű ok-okozat, de azt vettem észre, hogy sok autodidakta zseni nem látja át az összefüggéseket, nem tud absztrakt módon gondolkodni, egy szóval taknyol. Lehet, hogy rövid távon eredményre vezet, de fájdalmas vele dolgozni, mert sokszor még egót is felszed hozzá, büszke rá, hogy neki nincs diplomája, és lehetetlen elmagyarázni, miért akar épp faszságot. Berögzült, ostoba szokások rabjai ezek az emberek.
Ezzel most nem mondom, hogy akinek diplomája van, az mind okos, sőt. Rengeteg ellenpéldát tudok, az egyetem csak lehetőség, nem mindenki él vele. De a hiánya általában meglátszik.

Mindez nem minden pozícióban fontos, én csak a fejlesztőkről tudok nyilatkozni. Tesztelőknek általában egészen más skillek kellenek, amiket nem az egyetem tanít, az inkább hozzáállás kérdése.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

A "meg" előtti OK, de emellett még hol hiányzik?

1) Sajnos észrevettem én is, hogy egyre kevesebb vesszőt írok. Angolban ugye ritkán használják, annak folyamatos tanulása közben nevelődött ki belőlem. BTW, ha már itt tartunk, a felszólítás végi felkiáltójel is kinevelődött...
2) Attól, hogy rá válaszul sizntén hibás poszt jött, még fennáll, hogy autistáz másokat, szóval továbbra is jobb lenne, ha visszavenne az arcból.

több mostani programozó kolléga ELTE progmaton végzett, 1-2-3 éve
_mindenki_ gyűlölte / gyűlöli!
Állításuk szerint a fél évfolyamuk nem ment el a diplomaosztóra, akkora átverésnek érezték az egészet.

Egybehangzóan állítják, hogy
- teljesen életidegen f.sságokat vertek e fejükbe 5-8 éven át, csak magolás kérdése az egész
- gyakorlati jelentősége ~0 mindannak, amit ott tanultak (fél éven keresztül azt bizonyították, hogy 1 > 0, break-et tartalmazó programot tilos írni, mert annak helyessége nem bizonyítható stb)
- a tantárgyak és a tanmenet úgy van kialakítva, hogy "milyen tanárok is vannak a tanszéken? na olyat fogunk tanítani, hogy legyen munkájuk"

FELHÁBORÍTÓ!

Az egyetemeken tanítanak pl. olyanokat, hogy szoftververifikáció meg szoftvervalidáció. Ezek kb. arról szólnak, hogy matematikai igényességgel bebizonyítsuk azt, hogy egy program pontosan azt csinálja, amit hiszünk róla, hogy csinál. Ennek nulla jelentősége van egy cukorkákat áruló weblapnál, de komoly jelentősége van egy marsjárónál meg egy műtőgépnél.

Az egyik módszer, amivel ilyen jellegű bizonyításokat lehet végezni nagyjából úgy működik, hogy felírod a program állapotait és lehetséges állapotátmeneteit. Állapot alatt az összes objektum/változó értékét, állapotátmenet alatt ezek változásait értjük. Ha pl. van egy for i = 1 to 10 ciklusod, akkor az matematikailag "könnyen" modellezhető állapottérhez vezet, viszont a break sokkal bonyolultabban. Ezért nem szeretjük a break-et bizonyos esetekben.

Az eredetileg idézett állítás hülyeség, valami tehetségtelenebb hallgató, rosszabb esetben tehetségtelenebb oktató félreértett valamit és terjeszti a marhaságokat...

úgy értem a ZH-n vagy beadandónál volt ilyet tilos írni.
egyébként kifejezetten tehetséges programozóról van szó.

ki van akadva azon, hogy papíron 50 lépéses algoritmus helyességbizonyítás a tipikus feladat, valamint
iszonyú mennyiségű tétel bizonyítást kérnek vissza vizsgán, ahol 5-10 "vegyük észre, hogy.." lépést kell bemagolni a bizonyításhoz - mindegyik egy matematikus nagy koponyának sok évi munkájába került...

továbbá az egyes tanszékek közti hitvita, hogy a 0 az természetes szám-e, ezért más és más vizsgákon más követelmények és jelölések kívánatosak (egyszer elhibázod, bukta)

félelmetesen életidegen az ELTE progmat, _senkinek_ nem javasolják

"ki van akadva azon, hogy papíron 50 lépéses algoritmus helyességbizonyítás a tipikus feladat, valamint"

Hosszabb algoritmust nem nagyon tudsz (papíron) helyességbizonyítani. Ezek még megfogható problémák.

"iszonyú mennyiségű tétel bizonyítást kérnek vissza vizsgán, ahol 5-10 "vegyük észre, hogy.." lépést kell bemagolni a bizonyításhoz - mindegyik egy matematikus nagy koponyának sok évi munkájába került..."

Ezt csak analízisból tapasztaltam. Ott férfiasan bevallom, csaltam is. Ha a leírt tétel alapján el tudom mondani, magyarázni, hogy mi a pék, akkor úgy gondolom, értem az anyagot.
De a többi tárgyból nem voltak ennyire elméletiek a vizsgák.

"továbbá az egyes tanszékek közti hitvita, hogy a 0 az természetes szám-e, ezért más és más vizsgákon más követelmények és jelölések kívánatosak (egyszer elhibázod, bukta)"

Ez mindenhol így van. Sőt, az imaginárius egységnek is más a jelölése sok helyen. De sokkal kisebb a jelentősége a 0 természetes szám voltának, mint amit itt adsz neki.

"félelmetesen életidegen az ELTE progmat, _senkinek_ nem javasolják"

Az a vicc, hogy ezeket én is mind elmeséltem már embereknek, és nem azt a következtetést vontam le belőle, hogy félelmetesen életidegen lenne :)
Mindenhol vannak feleslegesen megtanulandó dolgok, de például a tételek nem kifejezetten haszontalanok, mert amit megtanulsz, annak a minimális része marad csak meg. Szerintem a 8 félév analízis rengeteget segített a gondolkodásom alakításában.
Aki arra számít, hogy egyetemen konkrét technológiákat fognak neki tanítani, az eleve hülye volt, amikor egyetemre ment. De nem is lesz jó szakember, aki nem tekinti az elméletet hasznosnak.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

"Mindenhol vannak feleslegesen megtanulandó dolgok"

Ez így van, tekintve, hogy nem lehetséges (és valószínűleg kontraproduktív) minden részterület számára külön szakot indítani, így az első pár év mindenhol alapozás. Ezért aztán nekem is meg kellett tanulni fordítóprogramokból mi az az LALR, és ezt előre láthatólag sosem fogom használni, hacsak úgy nem, hogy valami halvány sejtésem azért van arról, hogy hogyan is működik egy fordítóprogram, és nem lepődöm meg azon, ha a fordításkor kiköpött hibák közül csak az első értelmes.

Másoknak meg a linalg és a statisztika tűnik feleslegesnek amiből én mindkettőt napi szinten használom, és úgy érzem, hogy lehetett volna sokkal többet, vagy legalábbis jobban oktatni, mert a mai napig érzem ennek hiányát.

Az ELTE-n az első 3 év erről szól, és ez már a Bsc-Msc rendszer előtt is így volt. Ezután jön az érdekes rész, amikor kiválaszthatod azokat a témákat amik érdekelnek és/vagy amikből úgy gondolod meg fogsz élni.

Az egyetem egyébként nem óvoda, ha te beleszarsz és csak az abszolút minimumot akarod teljesíteni ("csak legyen meg a papír" alapon), akkor senki nem fog rohangálni utánad, hogy te milyen tehetséges gyerek vagy, nem akarsz-e mással is foglalkozni.
Ugyanakkor van az oktatóknak egy része akik komoly kutatási/ipari projektekben vesznek részt és boldogan fogadják az érdeklődőket. Itt aztán együtt dolgozhatsz hallgatókkal, PhD-sekkel, és többet tanulhatsz egy részterületről mint előtte évekig összesen. Plusz ipari partnerekkel kerülsz kapcsolatba és elég hamar állásban találod magad. (Ahogy hallom ez BME-n még jobban és régebb óta működik.)

Persze PHP Pistike szintről nézve mindez teljesen felesleges és életidegen, csak észre kéne venni (a politikusoknak is), hogy az egyetem alapvetően elitképzésre lett kitalálva és nem tömegképzésre, és a kettőt nem igazán lehet egy tető alá hozni.

És el is érkeztünk az eredeti felvetéshez: egy egyetemnek nem célja a "VMware vSphere / ESXi ismerete" és "jártasság szerver számítógépek (HP, IBM, Fujitsu stb.) telepítésében". Ezeket alapvetően speciális tanfolyamokon vagy a gyakorlatban lehet megszerezni. (Mondjuk az ELTE-n hallgatóként részt vehetsz a helyi hálózat működtetésében, ami gyanítom nem egy rossz gyakorlópálya, csak ugye ehhez megint csak tenni kéne valamit.)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

"úgy értem a ZH-n vagy beadandónál volt ilyet tilos írni"

Ez teljesen más, mint ha azt írod, hogy általánosságban tilos ilyet írni. Így teljesen érthető és oké a dolog, csak eredetileg nem ezt írtad.

"egyébként kifejezetten tehetséges programozóról van szó."

Ezt nem tudod megítélni. A IT-sok tehetségének megítélése megérne egy külön thread-et.

"egyes tanszékek közti hitvita, hogy a 0 az természetes szám-e"

Természetes szám. Nem hiszem el, hogy vita van erről, itt is valaki félreért valamit. Szerintem valahol ott bukik el a dolog, ahol panaszolod az 1>0 fél évig tartó bizonyítását is - olyan matematikai apparátust használó tantárgyakról van szó, amit a tisztelt észosztó nem fogott fel, hogy miről szólnak, félreértette őket és hülyeségeket beszél. (Megjegyzés: én sem értek a matekos dolgokhoz eléggé, hogy ezeket a vitákat értsem, de legalább nem terjesztek hülyeségeket...)

Na, kibuknak a dolgok :D

"Természetes szám. Nem hiszem el, hogy vita van erről, itt is valaki félreért valamit."

Nem természetes szám, ha a megfelelő embert kérdezed, VISZONT nincs vita róla. Senki sem vitatkozik, mert a matematikusok pontosan értik, hogy ez nem egy vitás kérdés. Definíció kérdése, a Peano axiómák mindkét esetben működnek. Szóval senki sem vitatkozik rajta, csak az egyik tárgyból így, a másikból úgy kényelmes.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Na, ez két dolgot bizonyít:

- tényleg nem értek eléggé a matekhoz
- tényleg nincs vita, tehát az eredeti felvetés hülyeség volt :-)

Egyébként (pusztán kíváncsiságból): van valami általam is felfogható eset, amikor kényelmesebb lenne az 1, 2, 3... számhalmazzal dolgozni, mint a 0, 1, 2... számhalmazzal? (Az elsőben nincs reguláris elem az összeadásra, nem okoz ez gondot valami csoportelméleti dologban?)

> ... mi miért van úgy CSS-ben, annak ellenére, hogy ezt az egyetemen nem tanítják.
Még jóóóó!!! Egyetemen inkább tanítsanak szofvterfejlesztési módszertanokat, security-, szoftvervalidációval és párhuzamossággal kapcsolatos dolgokat, de ne már a css-es hakkolással ezt-azt. (Igen, tudom, hogy sajnos nem így van, és ott sem értenek a fentiekhez.)

Abban igazat adok, hogy aki esetleg egy diplomát összehozott, az már egyszer valamiféle elszántságot, elkötelezettséget bizonyítani tudott, így elhiszem, ha nagyobb aránnyal lesz olyan, aki egy-egy területbe jobban belemélyed.

Egyre inkább azt gondolom, hogy fontos a diploma. De nem is csak úgy egyszerűen a diploma, hanem az is, hogy hol végzett (és mikor, melyik tanszéken diplomázott). Mást ne mondjak, BME villanykarosban még nem csalódtam.

Tisztelem, becsülöm azoknak a szaktudását is, akiknek nincs diplomájuk, de eddig mindig az lett a tapasztalat, hogy eltelt 2-3 év, az ember is lépett volna feljebb, én is léptettem volna feljebb, de nem volt meg benne a szükséges plusz, és ilyenkor persze elmegy. Meg is értem.

Szóval ha olyan embert keresek akivel hosszú távon akarnék együtt dolgozni, akkor megnézem a diplomáját. Még azt is, melyik tanszéken írta, és elolvasom a diplomatervet is, ha megvan.

--
Gábriel Ákos
http://i-logic.hu

Ez így leírva hülyeség. Ha valóban friss ez a diploma, akkor "talán" van értelme. Ha eltelt 10 év a diplomázás óta akkor még félre is vezethet.
Én munkáltató lennék. Soha nem érdekelt van e diplomája vagy nincs. Az már jobban hogy képes e ellátni a feladatát. Ebben néha az ad útmutatást hogy képes volt összehozni valami papírt. Azonban a tudás amit ezeken a helyeken az iparos fejébe tolnak sokszor semmit sem ér a való világ munkavállalójának, csak a közös nyelvet és az alapokat adja meg amire lehet építeni.

Nekem nincs diplomam es kulfoldon egy globalis cegnel dolgozom. Es nem vagyok guru. Szerintem az atlagosnal egy kicsivel jobb kepessegeim vannak de nem is ez szamit. Szerintem a lenyeg a kitartas, szerencse es persze IQ h mikor jossz ra, h merre keresd a megoldast. Az egyetem amit en lattam masoknal arrol szol h itt van 1000-6000 oldal tanuld meg es jo lesz. Ez nem igy van. Igen meg kell tanulni az alapokat/osszefuggeseket es azt h ezeket h hasznald plusz hol es hogyan tud uj tudast elsajatitani. Na szoval szerintem az IT diploma (csak normal uzemeltetoi vonalon - nem fejleszto kutatas) majdhogy nem ido pocsekolas. Oke vannak akik csak ugy tudnak tanulni h ez meg ez a cucc, tanuld meg, de az miert megy ITra?
Ezek utan sem mondom h az egyetem fosuli jo vagy rosz. Szerintem nem let kerdes. Aki (munkaltato) es nem tud enelkul alkalmazni MERT nem tudja kiszurni h a poziciora jo-e az illeto vagy sem ott a diplomas sem fog sokaig dolgozni :-)
Es igen sok helyre kell diploma mert kerik olyanok akik nem ertenek a szakmaisaghoz es csak papirokat latnak.
U.i.
Allami szferaba soha az eletbe el nem menni dolgozni. Ajanlott azoknak aki szivatni akarjak magukat. :-)
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

fenhelyazo

uhh, ennyi hibat 1 szon belul tan meg smittpalko sem tudott volna osszehozni, pedig o igazan tehetseges. Mondjuk ha lenne diplomad, akkor az legalabb annyit bizonyitana, hogy ennyire durva helyesirasi hibakat nem vet az ember (legalabbis a diplomamunkajaban), felteve, hogy a konzulensek lennenek annyira igenyesek, hogy a fejuket fogjak egy hasonlo grammar-waterloo eseten...

Diktatorok kezikonyve

oké, helyesírási hiba. na bumm. bevallom én soha nem voltam jó helyesírásból.
de egybéknét, ha ez alapján itélik meg az ember szakmai hozzáértését, akkor..... no comment.

ez egy fórum, itt nem ellenőrizem hogy pontos-e az nyelvtanilag amit írok, csak írok. a cv, és szakmai doksik más tészta.
egyébként meg, nem túl gyakran írom le ezt a szót. de ha szívednek jobb akkor tessék

fennhéjázó

most már jobb?

--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Ebben igazad van, de azert egy j-ly tevesztes - ugy, hogy feltetelezhetoen magyar anyanyelvu vagy - szimplan taplosag. En sem vagyok mindig igenyes arra, amit irok, de azert arra mindig nagyon vigyazok, hogy nagy teveszteseket ne vetsek. Ha valami szonak a helyesirasaban nem vagyok biztos, akkor rakeresek google-val. Mert forumra az is jo.

Ne nekunk legyen jobb, mi nagyon lesz..juk, hogy te hogyan irsz, de ne felejtsd el, hogy az internet mindenre emlekszik. Es bizony volt olyan munkaltatom, aki tudta, hogy HUP tag vagyok, es utanamolvasott. Vagy egy ismerosenek ismerose voltam a Facebookon, es megnezte az adatlapomat. Ezert erdemes odafigyelni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Pár tapasztalat (C++ arc vagyok, beágyazott területen mozgok.):
- BME villanykarosban, akinek diplomája van, megbízok.
- Még nem találkoztam olyannal, aki az ELTE Prog-terv-et elvégezte volna. Azt feltételezem, h. sokan otthagyják az ELTE-t, de a BME-t végigtolták volna, ugyanis az ELTE Progterv hülyeség (volt pár éve), a BME-VIK pedig hasznos (volt pár éve)
- Az egyik legjobb mérnök (nem szoftveres), akit ismerek, találjátok ki hol végzett: Gábor Dénesen.
- Van egy kollegám (barátom), akinek nincs diplomája és kutató-fejlesztőként dolgozik sok Phd-és között, és jobb matekból és programozásból a legtöbbnél.

Szerintem otthon rövid távon nem számít a diploma, hosszútávon, külföldön pedig igen.
Kollegának ismeretlen embert diplomásat szeretnék, lehetőleg BME-ről, viszont jó tapasztalataim vannak diploma nélküli senior fejlesztőkről is.

Ebből szűrjetek le konklúziót!

a kutatoknak nem az a dolguk, hogy szoftvereket irjanak, pont. az a dolguk, hogy prototipusokat csinaljanak, hogy az otlet mukodik-e, v sem. aztan majd a termekhez ujrafejlesztik ezt szoftvermernokok a specifikacio alapjan.

a legjobb persze, ha van valaki, aki mindkettohoz ert, es at tudja hidalni a kutato<>termek vonalat.

Hát, erről nekem a tapasztalat mást mond. Sajnos sokan gondolkodnak így, ahogy mondod: ennek a következménye a lassú és drága fejlesztés. Gyakorlatban a "kutatóknak" profi fejlesztővé kell válniuk, vagy csak amatőr szinten űzhetik a szakmát, ez a realitás.

Idestova 8 éve foglalkozom képfeldolgozó algoritmusok fejlesztésével, integrációjával. Csináltam szarul is, jól is. :) Sajnos a termék és a prototipus a legritkább esetben válik külön.

Specifikáció? A gyakorlatban a "kutatók" kiadnak valami szar kódot, ami vagy működik, vagy nem, cserébe teljesen karbantarthatatlan. Specifikáció nincs. Gyakran ezt szállítják vevőknek, belefordítva a productba. Ha egy algoritmus tényleg jó, akkor pár év után kiforja magát, és előbb utóbb tényleg újraírják helyesen. De ez hosszú évek kérdése, sokkal hosszabb idő, mint amennyi idő alatt termékkel kell kijönni: tipikusan amit mondasz, az csak 2-3. generációs termékben történik meg.

Állj!

Ha én vagyok a munkáltató, akkor nem én írom ki a hirdetést? Ha meg én írom ki, akkor annak megfelelően teszem, ami az én elvárásom, tehát ha kiegyezek gyakorlott diplomátlannal, akkor azt írom a hirdetésbe.

De nem minden munkaltato tesz ilyet. En szinte minden eddigi munkamra ugy jelentkeztem (uzemeltetoi munkakor), hogy a hirdetesben a diploma feltetel volt. Nekem a legmagassabb vegzettsegem egy SZAMALK szamteches szakkozep. Es felvettek, mert tudtam azt, amit tudnom kellett.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

OK, de akkor miért írják ki, hogy a diploma feltétel? Nem értem ezt...

Egyetemi szférában működtem közre pár felvételénél, de itt amit kiírunk, az kötelező. Ha kiírtam, hogy ez és ez a feltétel, akkor hiába jelentkezik valaki, aki jó lehetne, de nem teljesíti a feltételt, nem vehetem fel. OK, a közszféra merevebb, de a versenyszférásokat sem értem: ha elfogadnak nem diplomást is, akkor miért nem írják ki eleve úgy a pályázatot és akkor esetleg nem riasztanak el pár potenciálisan jó jelöltet, akinek nincs diplomája.

I. "Friss diplomás"
a) nincs még meg diplomája, mert az a a fránya nyelvvizsga...
b) megkapta már a papírt, de
mindkettő elméleti és főleg gyakorlati tudása katasztrofális.
Fizetési _igény_ nettó 150-200e

II. "2-5 éve a piacon van, nincs diplomája"
Gyakorlatilag PHP-CSS-HTML-alap MySQL tudás. Funkcionális kódok, objektum nuku. Szemlélet nuku.
Fizetési _igény_ nettó 200e

III. "2-5 éve a piacon van, diplomás (vagy nyelvvizsga hiánya miatt nem kapott papírt). Ide értendő az is, aki ugyan friss diplomás, de az iskola mellett már dolgozott a reálgazdaságban"
a) hiába van diplomája, kb ugyan az, mint II.
b) valamit már tud, ami használható is(munkáltatói szempontból), de messze nem professzionális szinten. Sajnos a többség azt hiszi, hogy mindent tud.
c) szerencse vagy affinitás/érdeklődés miatt, célterületekben egész jól teljesít, de
még mindig hiányzik a tapasztalat/tudás, ami különböző szakterületek közötti együttműködéshez kell.

Legtöbbször hiányzik a józan és is, és nagyon sok a technokrata.
Fizetési _igény_ nettó 200e-400e

IV. "5+ éve a piacon"
a) itt már lehet tényleg jó embert találni nettó 400e felett
b) korábbi szinteken megrekedtek 200e-400e kategóriában
c) "kövület", akinek eddig jó helye volt (300e+ fizuval), gyakorlatilag -10 éves a tudása (pl: "professzinális" Delphi kódoló). Tudja, hogy nagy szarban van, és hiába lenne jó a szemlélete, nem lehet vele mit kezdeni. Fél-egy év intenzív tanulásra lenne szüksége.

A fentiek Budapestre vonatkoznak és _átlagolt_ eredmények/vélemények. A csoportosítás szubjektív. Természetesen vannak kiemelkedő tudásúak is diplomás/nem diplomás kategóriából. Ezek tisztában is annak ezzel, és a legtöbbjük extrém mobilis, ritkán lehet rájuk várat építeni.

A tesztek jók, max 2 db, egy-két firnyákos algoritmussal. Még ha nem is fejti meg(ott helyben), megmutatja, hogy hogyan gondolkozik. Lead technikai kérdései is sokat segítenek, de -szerintem- jó EMBERT kell felvenni.
A tudás átadható/felszedhető, és a jó szakember szomjazik a tanulásra. És -ahogy ez már elhangzott korábban- a próbaidő erre van kitalálva.

És ha nem jött volna le, nem a diploma számít, bár alapot ad_hat_.

Jelenleg beérem nettó 100 ezerrel is. Magamról néhány információ:

- Nincs diplomám (Még hiányzik néhány matek tárgy...)
- Nincs nyelvvizsgám
- 7 év tapasztalat, de hivatalos papír egyikről sincs, hiszen nem pénzért csináltam (a blackPanther OS nevű Linux disztribúció fejlesztésében részt vettem, valamint az egykori középiskolámban robotika szakkört tartottam amolyan tanársegédként)
- Főbb területek: Python+Qt, Mesterséges Intelligencia, Robotika, Mikroprocesszorok programozása.
- Ismert programozási és leírónyelvek (nagyjából a tapasztalat szerint csökkenő sorrendben): Python, C, Bash, HTML, PHP, Javascript, CSS, C++, Java, Pascal, SPIN, Assembly, Ruby, SQL, XML. És még néhány más nyelv is amivel már volt szerencsém találkozni.

Nem állítom, hogy nagyon profi lennék, mert még vannak hiányosságaim, sőt sok olyan nyelv van amit rég használtam és azóta már kicsit megkoptak az ismereteim, de igény szerint megpróbálom magam szintre hozni júliusig abból amire szükség van.

Elsősorban Győrben vagy annak közelében érdekelne munka, mert júliustól oda költözök. Természetesen a távmunka is érdekel.

Nos, ad valaki munkát és mellé fizetést?

Ilyen tudassal boven kerhetnel 150 nettot szerintem.

Tipp: a fobb ismert nyelvekhez (foleg Python, PHP, HTML/CSS/JS, C++) csinalj portfolio kodokat, vagyis olyan kodokat, amivel be tudod mutatni a tudasodat. Talalj ki valami projektet, implementald le, es ezeket ird bele a CV-be. Nem kell, hogy funkciogazdag legyen, de legyen latvanyos.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Sokadszor jon elo ez a "mennyit er diploma" kerdes. Szogezzuk le, hogy olyan fogalom onmagaban nem allhat, hogy diploma. A diploma egy kepesites. Helyettesitsetek a szavazasban a diploma szot a kepesitessel. Na milyen eredmeny jonne ki?

Tehat ha egy feladatkorhoz nem kell a diploma, akkor arra nem kell kiirni, hogy szukseges. Ha meg kell, akkor minimalis az eselye, hogy nem diplomas be tudja tolteni. Miert kell ezen ennyi szajtepes.

Az a diploma, amelyik nem hoz tudasbeli elonyt a munkaeropiacon, azt kar volt elvegezni, sot kar ilyen szakot meghirdetni. Az amelyik pedig hoz, ott nem diplomat, hanem a tudast fizetik meg. 14 eves munkatapasztalatom soran mindig is jol megkulonboztethetoek voltak tudasszintben a diplomasok es a nem diplomasok. Ez annyit jelent, hogy a munkakoromben komoly elonyt jelent a diploma, tehat helyes, hogy a kiirasokban szerepel.

Azert kell a szajtepes, mert a legtobb ceg a hirdetesben a "diploma" szot az "intelligens ember, akinek nem log a kapanyel a szajabol" kifejezes roviditesekent hasznaljak, nem kepesiteskent.

Meg kell nezni, milyen a munka egyebkent. Egy fejlesztonel, foleg ha olyan a ceg, hogy K+F -sel, vagy valami specialis terulettel foglalkozik, valoszinuleg tenyleg kell a diploma, ott egyebkent ilyenkor reszletezik is, hogy pontosan milyen szakiranyu vegzettseg jon szoba.
De sokszor latom helpdesk, junior uzemelteto meloknal is azt, hogy a diploma feltetel. Pedig ott aztan nulla haszna van.

A problema elsosorban a HR-esek fejeben van, ha tehetnek, a szerverszoba takaritojanak a hirdetesebe is diplomat irnanak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Sárga kazettás NES csoda --> P1 Win95 --> P2 Win98/ME --> Szakközépiskola (tarjáni GT) Windows --> DUF (Proxy --> VPN --> Linux) --> 1. munkahelyem DUF-on --> 1.5 év Budapesten, Windows --> RHCSA, CCNA, MCITP, (Forex!) --> 2012.03.05. London Linux Sysadmin (jelen) --> Forex (senki nem parancsol, senki nem baszogat) --> Hawaii, Sunshine, Beach & Bitches

:D

|| "Software is like sex: it's better when it's free." Linus Torvalds || Visit Gorkhaan's Homepage

Forex, Foreign Exchange, Devizatőzsde.

Ja, van sok spam, meg átverés. Ésszel kell csinálni. :)

Olyan sok programozó van itt, simán tudnának írni tőzsdei robotot (EA), aztán elmehetnének előbb "nyugdíjba". :)

Forex az egy olyan széf, amelyből jó stratégiával és személyiséggel végtelen pénzt ki lehet venni. Tőkeáttét meg csak hitelpénz azzal egy jó kockákzatkezelő trader nem kalkulál (csak a saját tőkéjével). Akkor jön képbe a tőkeáttétel, ha a tőkédből nem ered akkora fedezet, amekkorával az új pozíciód be akarod kötni és már csak profitban tudsz kiszállni.

Aki kíváncsi: http://www.babypips.com/ (School-t nézze végig)

***

Csak hogy Ontopic is legyek: Egésszel csak annyit akartam mondani, hogy egyáltalán nem kell az IT-ben maradni és örökké tanulni és más szekerét tolni. :)

Legyél olyan kedves, és felvilágosításképpen egyetlen mondatban foglald össze a Black–Scholes egyenletet. Ha ez megvan, akkor a második mondatban azt, hogy hogyan működik a konyhádban a hűtőgép. Két mondatot kérek, összesen.

So Ryan floats directly to the top, where he does what is expected of him — lead a bold strategic gamble by building an online sales channel operation. As with any big strategic move, the operation has its risks, and fails. And here we find that Ryan is still not quite experienced enough as a sociopath. He foolishly goes the Enron route, attempting to cook the books to avoid failure, and is found out and arrested. A true master Sociopath like David Wallace would instead have spotted the impending failure, promoted a Michael to take over (who would obviously be so gratified at being given a new white-elephant title that he would not have seen disaster looming), and have him take the blame for the inevitable failure. Completely legal and efficient. -- erről szól a film, mesteri útmutatás nélkül.

Forex az egy olyan széf, amelyből jó stratégiával és személyiséggel végtelen pénzt ki lehet venni.

koszonom, csak ennyit akartam tudni, amibol kiderul, hogy vajon te is abba a bepalizos (v. bepalizott) lehuzos-csalos bandaba tartozol-e, mint a megvetett spammerek...

Diktatorok kezikonyve

"az en konzekvenciam az, hogy messzire elkerullek..."
Azt már megoldottam, nyugi. :)

Remélem viagrát sem veszel majd be, amikor ne adj isten kell... mert hát spamben tukmálták azt is és az rossz, mkay?. :D

|| "Software is like sex: it's better when it's free." Linus Torvalds || Visit Gorkhaan's Homepage

Itt arról van szó, hogy igen, vannak átverős akármilyen (jelen esetben forex) hirdetések. Vannak akik le akarnak húzni. Biztos kapott ilyet, rossz tapasztalata lett a Forexről.

"koszonom, csak ennyit akartam tudni, amibol kiderul, hogy vajon te is abba a bepalizos (v. bepalizott) lehuzos-csalos bandaba tartozol-e, mint a megvetett spammerek..."

Neki kiderült az általam írt pár sorból, hogy én, egy bepalizott/bepalizós, lehúzós, csaló és általa megvetett ember vagyok.

Ez a téma lényege és amit írtam, azért írtam, hogy attól mert valami elbaszottul van reklámozva, még nem biztos, hogy rossz dolog. Többnyire lehúzós, átverős spamek mennek igen, ezért spam. (Tolják a viagra spamet, attól még valakinek jó dolog maga a viagra)

De inkább azt tegyük helyre, hogy lövése nincs a Forexről (meg hogy én milyen kapcsolatban vagyok a Forex-szel) és így nem hiszem, hogy megérdemeltem az általa írt jelzőket. Ezt úgy figyelmen kívül hagytad te is ugyebár, de hát a hup már csak ilyen. :)

"Végtelen" pénz pontosabban:
"In the forex market, $4 trillion is traded daily, making it the largest and most liquid market in the world."

Na befejeztem. :D

Ha a hűtőgépes elméletre is válaszolnál, mindjárt világosabb lenne, mi a félreértés lényege.
Valószínűleg azért büdös a dolog, mert a semmiből nem lesz valami. Aki valamit nyer, azt valaki más elveszti. Ergo aki bíztat rá, az valószínűleg +1 balfaszt akar bevinni a rendszerbe, akiből nyereséget lehet húzni.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

A hűtőgépes elmélet nekem szólt, de ha annyira érdekli a működése rákeres google-ban, az elméletével együtt.
A bankok teljesen benne vannak a rendszerben, ugyanis bankközi piacról van szó forex esetében. Te hol is tartod a pénzed? Csak nem bankban? :) Nahát, a bankrendszer része lettél és tetejében az a bizonyos +1 is.

Jól tudom, hogy nem állít elő értéket a forex. De nem az én threadem a hűtőzés, így nem válaszolok rá.

Kulcsszó meg a "valószínűleg" amit írtál is. Egyáltalán nem akarok én senkit sem sehova behúzni, meggyőzni. Ha ezt gondolta SJ, akkor félreértette. Minden csak egy lehetőség. Lehetőség az, hogy IT-ban tekered a mókuskereket, vagy építesz egy farmot, ahol termelsz magadnak, vagy belevágsz a tőzsdébe vagy csinálsz amit akarsz.

Mivel az IT mindenhol ott van és információval foglalkozik, szerintem könnyebb megtanulni a Forex szakmát. Emiatt bátorkodtam egyáltalán előrukkolni a Forex-szel.

De mindenki menjen vissza dolgozni!!!!444négynégy
A GDP nem termeli magát! Nehogy már kitörjünk a munkaszolgaságból.

|| "Software is like sex: it's better when it's free." Linus Torvalds || Visit Gorkhaan's Homepage

Most azon golkodom, hogy ez milyen elbaszott ideológia, amit tolsz. Mindenesetre legalább már azt tudom, hogy felesleges vitatkozni veled. Ha nem sikerül a forexelés, akkor balfasz vagy, ha sikerül akkor egy gerinctelen szar ember. Sok sikert.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Persze hogy felesleges. Ha van rajtam sapka azért, ha nincs akkor meg azért. Jó érvelés. *thumbsup*
Örülök ennek a beszélgetésnek, ma is bizonyítottatok számomra valamit.

"Sok sikert."

Köszi, meg lesz! Neked pedig kitartást és több perspektívát. Minden jót, tényleg. :)

Az nem érvelés volt, az annak a kinyilatkoztatása, hogy szemellenzős balfasz vagy.
Azt is sejtem, hogy mit bizonyított, és mivel az vagy, ami, leszarom :)

"Minden jót, tényleg. :)"

Ezt meg nem hiszem el, de biztos menő arcnak érezted magad, amikor leírtad. Ismerem, régen én is csináltam hasonlókat, csak 14 felett már eléggé ciki. Na de sebaj, nem nőhet fel mindenki, viszont így úgy érzem, te nem a sikeres részbe fogsz kerülni :(
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Mondd el ket mondatban marketingrizsa nelkul, hogy miert jo a Forex, es ismertesd tovabbi ket mondatban a mikro- es makrogazdasagi vonzatait. Ha ezt a szintet megugrod, erdemes veled beszelgetni.

Egyebkent tenyleg erdekel.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

"Forex (senki nem parancsol, senki nem baszogat)"

Saját főnököd vagy. A piac amikor kereskedsz azonnal megbüntet vagy megjutalmaz. Kulcsszó az "azonnal" szó. Például ha indítasz egy vállalkozást, azt mire felfuttatod vagy nullszaldóba hozod, hónapokba, évekbe telhet. Forexnél nem így van.
Te magad menedzseled a kockázatot, a tőkéd, saját stratégiád. Te kezedben van a döntés és 100%-ban tiéd a felelőség a profitért és a veszteségért is.
Nagyon likvid termék, így rövid távon is megfelelő stratégiával szép hozamot lehet generálni. Azaz relatíve kis tőkével is el lehet kezdeni. Ajánlott olyan $3000-tól, de semmi sincs kőbe vésve. Van olyan stratégia (trendkövető például), ahol egy idő után, már kockázat nélkül kereskedsz, azaz csak profitban tudsz kiszállni. Heti 5 napon folyamatosan nyitva van a devizatőzsde. Tőzsdei tudás nem évül el, mint az informatikai az idővel. Csak a stratégiát kell hozzácsiszolni a változó piaci helyzetekhez.

Ezek tények. Szerintem ezért jó a Forex.

Mikro és makrogazdasági vonzat?

Neten biztos van róla infó. A legszebb, hogy 0 gazdasági ismerettel is el lehet kezdeni. Csak technikai elemzéssel kereskedem, plusz a hírek alapján. Tovább infó, marketingbullshit nélkül itt: http://www.babypips.com/ SCHOOL részt érdemes végignézni.

"Ha ezt a szintet megugrod, erdemes veled beszelgetni."

Ugyan kérlek. Senkinek sem kell megfelelnem. Leírtam egy lehetőséget, hogy az IT-n kívül is van más, olyan ahol te vagy a főnök, mert sírás volt, hogy sok a hülye user, fasz a főnök, stb.
Vagy megnézed, vagy hallgatsz a trollokra, hogy mekkora egy gerinctelen ember vagyok és leszarod amit írtam. :D De azt, hogy én lennék szemellenzős azt kétlem.

Volt egy srác, aki írogatott a hup blogba a kereskedéseiről, azokat szívesen olvastam.

|| "Software is like sex: it's better when it's free." Linus Torvalds

Nem sikerult ket mondatban osszefoglalnod a vonzatait, pedig eleg fontos ezzel tisztaban lenni egy olyan cuccnal, ami PENZROL szol. Mert ingyenebed nincs, sosem volt, olyan nincs, hogy egy uzleten mindenki nyer. Valahol, valaki kifizette valamiert azt a penzt, amit te zsebreteszel. Es ha az a valaki egyszer ugy dont, hogy nem fizet tobbet, akkor te hoppon maradsz.

Es igen, el lehet kezdeni 0 gazdasagi ismerettel, a piramisjatekok is pont errol szoltak, meg a devizahitelek is, es most itt vagyunk. Tessek mar eszrevenni, hogy a gazdasag az egy eleg sokvaltozos valami, es nem csak a sajat jolletemet kell nezni, mert ami ma meg holnap meg a zsebemet tomi, holnaputan esetleg ketszeresen veszi vissza.

Szoval en nem mondom azt, hogy szemellenzos vagy, de rettenetesen egyoldaluan szemleled a vilagot.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

az egesz azert egy ordas lehuzas, mert legalabbis a hirdetesekben (nem a spamekrol beszelek) le van irva, hogy 'jelentos kockazattal jar'. Szabad forditasban: zsakbamacskat veszel. Vagy meg egyertelmubben: 'elbukod a zset, geco!'

Szoval te arra agitalod a moho penzugyi analfabetakat, hogy kienekeld a zsebukbol a kicsi penzuket. Ez pedig bizony lepra dolog.

Az olyan aprosagokat meg hagyjuk is, hogy mar "relative" apropenzzel ($3000) is el lehet kezdeni. Tegye fel a kezet, akinek bo 600k HUF az "relative" apropenz, es nem banja, ha bukja, ami a reklamok szovege alapjan is sanszos.

De a legedibb az, hogy amikor neked szegezik, hogy 'jo lenne, ha elmagyaraznad, ...', akkor jon a tipikus sunyi haritas: "ne haragudj, nem fogok makro/mikro elemezgetni neked". Mondjuk 0 gazdasagi ismerettel, ahogy sajat magad jellemezted, en sem tudnam mivel vedeni ezt a forexes megkopasztast...

Diktatorok kezikonyve

Forexet elmagyaraztam, persze az nem szamit, mert write-onlyba megy a trollin' :). Makro/Mikrozni nem fogok. Semmi sunyulas nem volt.

"... hogy 'jelentos kockazattal jar'. Szabad forditasban: zsakbamacskat veszel. Vagy meg egyertelmubben: 'elbukod a zset, geco!'"
Legalabb is a te szabad forditasodban. :) Ne haragudj, de jossz itt nekem a makro/mikro dumaval aztan leirsz egy ilyet... self-ownage. xD

Persze hogy kockazattal jar, de csak akkora kockazattal, amelyet te magad vallasz be! Pont ez a jo benne, te kezeled a penzed, de ezt mar leirtam. Soha masra nem biznam a sajat penzem (befektetesi szempontbol).

"Szoval te arra agitalod a moho penzugyi analfabetakat, hogy kienekeld a zsebukbol a kicsi penzuket. Ez pedig bizony lepra dolog."
Az tenyleg balfek lenne, aki egybol Real accounttal kezd, 0 tapasztalattal. Demozni kell, amig ki nem alakul a strategia.

"Mondjuk 0 gazdasagi ismerettel, ahogy sajat magad jellemezted, en sem tudnam mivel vedeni ezt a forexes megkopasztast..."
En azt irtam, hogy: "A legszebb, hogy 0 gazdasági ismerettel is el lehet kezdeni. (a forex-szet)". Nem azt, hogy 0 gazdasagi tudasom van.

Nem baj, ez van. De tevedsz a megkopasztast illetoen, nem ismeritek ezt a szakmat. :) Ez az en velemenyem. A tied meg az, amit leirtal. Kosz a kommenteket!

|| "Software is like sex: it's better when it's free." Linus Torvalds

"Te kezedben van a döntés és 100%-ban tiéd a felelőség a profitért és a veszteségért is.
Nagyon likvid termék, így rövid távon is megfelelő stratégiával szép hozamot lehet generálni."

A másik oldala pedig hogy nagyon rövid távon is szépet lehet bukni.

"Van olyan stratégia (trendkövető például), ahol egy idő után, már kockázat nélkül kereskedsz, azaz csak profitban tudsz kiszállni."

Emmeg hazugság. Kockázat nélkül nincs profit. Ez egy szerencsejáték, ahol lehetsz ügyes és sikeres is, de bármikor szopóágra kerülhetsz.

"A legszebb, hogy 0 gazdasági ismerettel is el lehet kezdeni. Csak technikai elemzéssel kereskedem, plusz a hírek alapján."

Mondom én, szerencsejáték.

"A másik oldala pedig hogy nagyon rövid távon is szépet lehet bukni."
Kockázatkezelés nélkül bizony így van.

"Van olyan stratégia (trendkövető például), ahol egy idő után, már kockázat nélkül kereskedsz, azaz csak profitban tudsz kiszállni."

"Emmeg hazugság. Kockázat nélkül nincs profit. Ez egy szerencsejáték, ahol lehetsz ügyes és sikeres is, de bármikor szopóágra kerülhetsz."

Kezdeti kockázat van, de csak annyi amennyit te vállalsz be. Nem hazugság az, hogy a kezdeti kockázatodat eliminálni tudod úgy, hogy ha jó irányba indul a piac, a beszállási árfolyamszint alá vagy fölé rakod a stoppod. (Attól függ, longolsz vagy shortolsz.) Ezek után már csak profitban tudsz kiszállni, vagy nullszaldón (de legalább megpróbáltad).

Sokan szerencsejátéknak hiszik, lehet úgy is persze, bekötött szemmel vagy erre, vagy arra, 50-50. Erre is meg van a lehetőség, de ez hosszú távon elég valószínű a bukó. :)

|| "Software is like sex: it's better when it's free." Linus Torvalds

Erre már én is gondoltam. A mest int részével nem is lenne bajom, azt meg tudom hozzá írni. Viszont kellene egy szép nagy adatbázis a tanításhoz, teszteléshez. Szóval ha van valakinek néhány évre visszamenőlegesen legalább percenként rögzített árfolyamokkal egy adatbázisa, akkor megköszönném, ha megosztaná velem.

Adatokat le lehet tölteni innen: http://www.dukascopy.com/swiss/english/marketwatch/historical/

Ez nem perc, hanem TICK data. Azaz minden egyes árfolyam elmozdulás rögzítve van.

Pár fórum amit bedobtam a bookmarkjaim közé:
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=57824&page=4
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=71007
http://www.mql5.com/en/articles/497

Privátba dumálhatunk erről, dobj rám egy mailt.

|| "Software is like sex: it's better when it's free." Linus Torvalds

Google://World weather data archive

Itt levontak 1-2 konzekvenciát a neurális hálókról:

http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=71007
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=57824&page=3

Semmi sem tutti, nem is az irányt kell eltalálni szerintem. 10 tradeből ha 7-et elvesztesz, a maradék 3 nyerőnek vissze kellene hoznia a vesztőt, plusz valamennyi profitot is hozzon.

Ha valaki netán ismeri őt, őket:
https://www.youtube.com/results?search_query=Pint%C3%A9r+P%C3%A9ter+for…

Az Ő stratégiáját kéne Neurális Hálóba ültetni és én félautomata módon kereskednék a robot segítségével.

Sőt azt is megkockáztatom, hogy random belépéssel a piacra megfelelő money managementtel is lehet profitot termelni. Ha a robotokkal, indikátorokkal tudunk javítani a találati arányon, akkor csak jobb lehet.

A lényeg az egészben az, hogy kockázatkezelés, kockázatkezelés és kockázatkezelés. Belőni a vesztőt 1 pozíción maxium akkora összegre, ami pszihológiailag nem visel meg és a tőkédre vetítve maximum 1-3%-ot kockáztatsz csak.
Nekem a 80-100 pipes stoppok jöttek be, M15-H1 idősíkon, ha jól trendelt a piac, Major instrumentumokon (like EUR/USD).

1000 tradeből, ha 70% vesztő 30% nyerő már sikeres trader lehet az ember. Lényeg az, hogy korlátozott veszteség legyen és a profitábilis tradet hagyjuk futni, amíg a piac engedi, a stratégiánknak megfelelően.

Legtöbb kezdő trader a piacra való belépésre koncentrál nagyon. Az is fontos, aláírom. De a kilépési stratégia szerintem még fontosabb! Mikor hagyod el a piacot és miért? Stb. Szépen leírt szabályrendszert kell kialakítani és betartani. Mindeközben a stratégia hibáit javítgatni, de soha sem lesz 100%-os, azaz tutti nyerő.

És a legdurvább az, hogy nem is ez a nehéz az egészben. Ezek csak szabályok. A pszihológiai tényező a kemény dió. Az emberi agy, az egó sokszor fordítva gondolkozik, mint ahogy azt tennie kéne, hogy profitot tudjunk termelni.
Nyerő szériában kockázatkerülő és vesztő szériában pedig kockázatvállaló. Amit pont fordítva kéne tenni, hiszen ha nyerő széria van, valószínűleg trendel a piac és 1-2 pozícióddal már fogod a trendet...

Áh kurvajó, szeretem. Legjobb személyiségfejleszőt tud lenni a trading. :)

|| "Software is like sex: it's better when it's free." Linus Torvalds

És ha csak azért nincsen diplomája az illetőnek, mert nem volt pénze elvégezni a sulit és sokkal több szakmai tapasztalata van, mint egy friss diplomásnak? Sok végzős hallgató volt már nálam, akik csak elméletben értettek a szakmájukhoz, de egy sima videómagnót nem tudtak kezelni, hogy jegyzeteljenek a saját anyagukból, a többi meg már egy rémálom volt...... nekem sincsen diplomám, ellenben sok évnyi szakmai tapasztalattal rendelkezem, több munkahelyen szereztem meg őket és már én is tanítom a gyakornokokat a cégnél. Szóval nem minden a diploma. Jártam én is fősulira és egy évig semmit sem tanultunk, ami a szakmámhoz kötődne, ellenben közgázból 600x megszívattak :D Aztán bejött egy új munkalehetőség és már nem volt időm a sulizásra. Azóta is fizetem a diákhitelt, úgyhogy sok értelme nem volt..... :)

Az, hogy sok balfasz kijön az egyetemekről, nem volt kérdéses soha. Senki nem állította, hogy a diploma egyenlő a tudással. Az állítás az volt, hogy a diploma szükséges a tudáshoz bizonyos területeken, legalábbis elhanyagolható azok száma, akik diploma nélkül is érnek annyit.
Az meg, hogy a frissdiplomásnak nincs szakmai tapasztalata normális, ha nem dolgozott előtte, hiszen nem dolgozott előtte. De mondjuk az ilyen emberek kicsit furák, annyi lehetőség van diploma előtt is pénzt keresni, nekem kicsit gyerekes (felelősségkerülő) dolog így elvégezni egy egyetemet.

Az meg, hogy jártál felsőoktatásba, és azt gondolod, szar és fúj, két dolgot jelenthet: szar volt az iskola, vagy te vagy igénytelen taknyoló, és csak hiszed, hogy értesz hozzá, a műveltebb kollégák meg utálnak utánad takarítani.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Az rendben van, hogy nincsen benne nagy tapasztalata, de sosem kértem olyat, amit előtte ne tanulhatott volna az iskolában. Van olyan, aki a mai napig hívogat, hogy milyen anyagból csináljon rádiós hírt, vagy miből és hogyan írja meg az újságcikkét, de ez neki nem megy, de ne okoskodjak már neki, hisz én csak vágó vagyok..... akkor meg ne engem hívogasson :D Amúgy meg bizonyos területeken kell a dipoloma, mondjuk egy mikrobiológiai melót lehet, hogy nem bíznék rá egy villanyszerelő haverra, aki csak egy kicsit konyít a témához... :D Nekem a referenciák számítanának :) Mondom, a szakmai tapasztalatot azalatt értem, hogy alapvető dolgokat kérek, a többit pedig megtanítom én, de hogy egy egész éjszaka kelljen magyaráznom egy ugyanolyan magnó haasználatát telefonban, amilyet egyébként ő is használ az iskolájában..... az a baj a nappali tagozatos oktatással, hogy nem fordítanak elegendő figyelmet az az egyénekre. Az elmélet kevés.

Nem azt gondolom, hogy szar lenne a felsőoktatás, hanem hogy csakis kizárólag az elméletre tanítják az embert (főként). én anno egy mmásik felsőoktatási intézményben kezdtem el tanulni a szakmát, főként a gyakorlati részét és csak mellékesen az elméletet, aminek köszönhetően nem stresszelek be, ha valamit csinálni is kell. Egyébként meg én szoktam takarítani mások után, akik csak immel-ámmal összehányják a munkáikat és minél hamarabb haza akarnak menni. Éppen ezért mindig én maradok bent a legtovább......

Miért jelentkezik valaki olyan pozícióra amire a kiírás szerint nem alkalmas? Nem túl jó kezdet. A HR-es vagy aki első körben szelektál miért hívja interjúra vagy miért ír olyan követelményt a hirdetésbe ami nem is fontos?

Ha abban a helyzetben lennék újra, hogy megválogathatom, kivel dolgozzak, hát nem a diploma megléte lenne a döntő tényező.

1, Megbízható-e a jelentkező. (Azaz kezébe lehet-e adni az alkatrész raktár / gépterem kulcsát, vagy azonnal kipakolná-e...) Ajánlások, igazolások stb.-vel bizonyíthatja.
2, Ért-e az adott feladathoz. Egy kulturált teszt kitöltésével bizonyíthatja.
3, Ha netán képes 2 összetett mondatot magyarul megejteni, az mindenképp előny.

Diploma, érettségi, x-nyelvről papír számomra felesleges... A tudás az amit egy leendő munkatársban keresek.

Volt már lehetőségem megválasztani kivel dolgozzak, és a választott be is vált.
2 személy közül azt választottam akinek volt 8 osztálya, és rögtön azzal kezdte az "interjút", hogy azért nem öltönybe jött, mert baromira utálja. Míg a másik jelentkező ugyan öltönybe jelent meg, de alig párperccel azelőtt véletlen elcsíptem, hogy épp a taknyát szívja, majd köpi a legközelebbi kuka mellé, aztán előpróbálta adni, hogy mekkora úri ember, mert öltönybe jelent meg. (azaz másnak mutatja magát mint ami. Ez nálam eleve kizáró tényező)

2 bunkó közül kit választanátok, aki felvállalja, vagy aki élből pofán hazudik?

--
openSUSE 12.2 x86_64

Én pl. bagóst csak abban az esetben, ha munka közben nem dohányzik. Ugyanis ha egy ilyen emberrel közös munkát kell végezni, az összes munka közben bagózóra várni kell.

- "Várjá, kimegyek, elszívok egy dekket."

Ez minimum 3-5 perc, de lehet, hogy több. Ismerek olyat, aki napi 2 dobozt tol el. Ebből másfelet munkaidőben. Az napi minimum 1-1,5 óra lógás, de inkább több.

Addig te - ha a munkád tőle függ - vársz. Ha nem akarod magad szopatni, akkor elvégzed az ő munkáját is, hogy haladhass.

Nem én vagyok az egyetlen, aki ettől hány.

--
trey @ gépház

Gép előtt ülő munkásnak törvény szerint óránként biztosítani kell 10 perc szünetet (amiről lemondhat természetesen, de hülye lenne). Ergo már csak ezért sem diszkriminálhatod a dohányost, amennyiben egy munkaidőben nem szív el 6 szálnál többet, és mindig visszaér vele 10 perc alatt.

Amúgy én ilyenkor a dohányos kollegákkal együtt mindig kimegyek a friss levegőre annak ellenére, hogy nem dohányzom, mert kifejezetten jót tesz az a pár perc ott több óra gépnél ülés után, az a szünet meg nekem is jár, így legalább ki is használom.

"A munkaközi szünet nem része a munkaidőnek"
Amit kimész cigizni (vagy nem cigizni), azt le köll dolgozni. Ez persze nem _az_ a szünet, de amit kötelezően ki kell adni, az nem azt jelenti, hogy nem kell dolgozni, hanem hogy nem képernyőnél.

"A munkáltató a munkafolyamatokat úgy köteles megszervezni, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg."
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Pontosan így tudom én is. Ráadásul csak azokra vonatkozik, akik napi 4 óránál többet néznek monitort. Óránként 10 perc szünet azt jelenti, hogy felkelhet a monitor elől. De nem jelenti azt, ahogy az alatt a 10 perc alatt más, nem monitoros munkát nem végezhet.

--
trey @ gépház

Szerintem ezt ne terjeszd. Fals infó. Speciális esetekben akár igaz is lehet. Mondjuk a 10 percben nem tudnak vagy akarnak neked nem monitoros munkát adni. De ez semmi esetben sem általános és leginkább a munkáltató jóindulatán múlik. Járni semmi esetre sem jár automatikusan.

--
trey @ gépház

Fél évtizede még durva szélmalom harcaim voltak a papírfétises társasággal. Ennyit változott a világ? Most már elfogytak a "diploma az elengedhetetlen" emberek? Most már nem az a divat, hogy akinek nincs diplomája, az semmire se jó? Nekem lett igazam? Én győztem? :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal