UK contractor jobs - what's the catch

Fórumok

Nézegetem a londoni álláshirdetéseket (egyelőre itthonról), látom, hogy vannak permanent és contractor pozíciók. A permanent az tiszta(-ának tűnik), olyan, mint itthon, éves fizetés, sztenderd adózás, szabadság, határozatlan idejű szerződés. Ebben a kategóriában kb. 50-70k körüli hirdetésekre jelentkeznék, lehet, hogy mehetnék feljebb is, de mondjuk kezdetnek ez a szint (azt kiszámoltam, kb. 60k-tól éri meg kimennem).

Ehhez képest a contractor munkánál 400-600gbp közötti napidíjra lőhetnék, ezt valahogy úgy próbáltam meg kiszámolni, hogy mennyit jelent, hogy havi 20 munkanappal számoltam, és levontam a mostani szabadságomat (havi két nap), ez 500-zal számolva 500*(20-2)*12 = 108k - ez a 60k-nak majdnem a duplája! Ebből adózás után a listentotaxman szerint maradna havi 5500 nettó(?), ami nagyon soknak tűnik. Egy 60k-s permanent job után 3400 nettó marad, ami sokkal reálisabb.

Hol a hiba? Tényleg ilyen jól fizet egy kontraktor munka, és ha igen, akkor milyen hátrányokkal bír a permanenthez képest?

Az megvan, hogy határozott idejű szerződés, és adott esetben hosszabbítanak, de előléptetés nincs, gondolom bónusz sincs, mi még? Esetleg máshogy adózik? Nincs biztosítás? Nincs nyugdíj? Nem köszönnek a kollégák a liftben? :-)

Túl szép ez így, hogy igaz legyen...

Hozzászólások

nem szamoltal rosszul, ez teljesen igy van!
(nem sajat tapasztalat,csak hallottam innen-onnan, mindenhonnan)

valahogy mashogy konyvelik el a cegek. Biztos van egy-ket buktato az adozassal, de a megmaradt penz tutira sokkal tobb mint a normal meloknal, szerintem minimum masfelszeres

szoval ha ha penzt akarsz keresni akkor contractor melora menj

raadasul en azt latom, hogy az sem igaz, hogy felevente uj projektet kell keresni, mert ha valahol elegedettek az emberrel, akkor mindig meghosszabbitjak a contractot, aztan ennyi

Néhány dolog amiért megérheti alvállalkozót megbízni:
- Mindenféle mutatók miatt nem akarják a munkavállalói létszámot növelni, mivel az alvállalkozó sima költség és nem bérköltség.
- Az alvállalkozó egyszerűbben kezelhető felmondás, kötbér és egyéb tekintetben.
- Valamilyen speciális képesség vagy tudás kell, ami csak adott ideig szükséges folyamatosan és után minimális közreműködés kell.
- Egyszerűen csak rövid időre kell plusz ember.

Azzal abszolút egyetértek, hogy a bevált alvállalkozókat ha nem is mindíg folyamatosan, de a jól bejáratott helyek újra és újra megkeresik. Az nyilván 1000 dologtól függ, hogy a megbízó és a megbízott mindíg tud valamin együtt dolgozni vagy hosszabb-rövidebb szünetekkel tarkított a kapcsolat. A szünetekben az alvállalkozó, ha tényleg jó és van kereslet a munkájára, valószínüleg könnyen talál arra az időre is melót. Minden esetre az ilyen szerződésekben a pluszpénz azt is jelenti, hogy abból félre is kell tenni áthidaló tartalékot. Példul egy alvállalkozó nem szabadságra megy, hanem kvázi nincs munkája és neki senki se fogja kifizetni azt a néhány hetet, amíg pihen. Mármint konkrétan azt az időt, mert egyébként a munkadíjban nyilván bennevan.

Meg ugye a cegek altalaban adnak a permanenteknek a havi melle plusz juttatasokat:
- privat egeszsegugy nagy kedvezmennyel (esetleg fogorvosi is - persze vannak olcsobb fogorvosok, szal ki lehet bekkelni)
- nyugdijhozzajarulas

Azokat is erdemes szamszerusiteni, meg ha nem is rogton uti a markod, azok is izgalmasak.

A hiba ott van, hogy altalaban ezek adott projectekre ertendok. Tehat lesz munkad 3 honapra, de utana kereshetsz megint valamit.
Amennyiben szerencsed van talalhatsz egy olyan ceget, aki csak azzal foglalkozik, hogy megpalyaz bizonyos munkakat (amiket pl egy egyeni vallalkozo sosem kaphat meg stb.) es outsorce-olja neked, mint egyeni vallalkozonak kevesebbert. Ha jo ceget fogtal ki, akkor folyamatosan tud neked munkat biztositani es te is kialakithatod a kapcsolataidat idovel.
De mindig ott lesz a fejed felett, hogy mit adsz enni a gyereknek ha nincs munkad 3 honapig mert az egyik ugyfel nem volt veled elegedett (sarkalatos pelda: pontosan 1 nagysagrendel vagy jobb, mint az ott dolgozo kollega, akinek ez csipi a szemet ;) ) igy a "nagy ceg" nem ajanl be tobbe semmilyen munkara.

Azt tudni kell, hogy ha egy cegnel budget vagas van (ami mostanaban nem meglepo), akkor a contractorok az elsok, akiket kivagnak.

Ezt magadban kell eldontened, hogy bevallalod-e. Ez egyfajta eletstilus es ha kepes vagy ezt csinalni es jo vagy a szakmadban kiemelkedo lehet a kereseted.

Igen, ezekkel a problémákkal nagyjából tisztában vagyok (az én területemen ezek a szerződések általában 1 évre szólnak, és egyelőre - a másik oldalról nézve - úgy kell összevadászni a megfelelő embereket, tehát attól nem tartok, hogy ne találnék munkát :-)). Gyerek nincs, világot szeretnék látni, meg egy kis pénzt keresni. De nem mindenáron.

Nálunk gyakorlatilag a kontraktor abban különbözik a perm-től, hogy nem főnöke van, hanem assignment contact-ja a céges telefonkönyvben. Ha nem direkt ezt nézem, fel se tűnik...

Budget vágás folyamatosan van (banki szférában dolgozom, gondolom nem kell tovább magyarázni :-)), a kard folyamatosan ott lóg a fejünk felett, de ezt teljesen tudatosan saját magam vállaltam be, hogy így (is) ki legyen kényszerítve szakmai képzettségem folyamatos szinten tartása, fejlesztése.

Még az nem tiszta, hogy jelentkezhetek-e ilyen hirdetésre saját magam, mint Gipsz Jakab, vagy mindenképpen közvetítőcégen keresztül megy a dolog (tehát úgy, mint mondjuk a Tatánál, én tőlük kapom a pénzt, ők meg attól, akik felé kiközvetítenek)?

A téma érdekes. Engem az a része izgat, hogy a contractorok esetében megengedőbbek-e a távmunkát illetően? Gondolok olyanra pl. hogyha vkivel egy egyéves szerződést kötnek, akkor mondjuk az első 1-2 hónapot onsite kell eltöltenie (kollegákkal stb. megismerkedni), és ha olyan a munka, akkor utána csinálhatja otthonról, időnként (mondjuk havonta egy hétre) kiutazva a munkaadóhoz? Bevett eljárás az ilyesmi?
--
http://www.open-st.eu

Ez engem is érdekelne. Régóta gondolkozom Linux Admin munkákon az UK területéről.

Sajnos a tapasztalatom az , hogy nincs ha work permit akkor sajnos nem állnak veled szóba de ahhoz hogy legyen work permit ahhoz viszont kell valaki aki már szóba állt veled.

Esetleg valaki tud megoldást vagy valami jó kinti közveítőt?

nem work permit kell hanem security clearence (a komolyabb helyekre).
ahhoz, hogy jo sec.cle.-t kapj nem art kicsit dolgozni kint a nagy hal elott.
contractor-kent (vallalkozo, onadozo, nincs nyugdij es mindent te fizetsz) amig a project megy addig van melo, utana ha jo az ugynokod, akkor mehetsz is a masik melora, ha nem, akkor pipa.
a 60k permanent melo azert eleg komoly elsore, foleg, hog 12k a minimalber, ahhoz mar nagyon profinak kell lenni mind angolban, mind a szakmaban. nem lehetetlen, de elsore foleg otthonrol nagy szerencse kell kifogni. ha 60k+London a kombo, akkor az fajdalmas lesz es keves penz marad meg, de ha igazi kocka az ember, akkor ez a veszely nem fenyegeti.
linux adminba olyan 30k az atlag, de persze ez is tapasztalat meg ceg fuggo, ki lehet fogni a jot.
ne essen senki abba a hibaba, hogy az allashirdetesek alapjan lovi be a lovettat, azt a melot elobb meg kell kapni :-D

Értsd: ha meló után otthon ülsz és nem jársz bulizni/inni; nem ragaszkodsz ahhoz, hogy puccos helyen lakj; stb. akkor lehet belőle félretenni. Mert különben London igen drága hely, hiába tűnik soknak az adott összeg (főleg Magyarországról), egyáltalán nem biztos, hogy több pénzed marad a hónap végére...

Nem létezik olyan matematika amelyik szerint Londonban mint IT-s (teljessen mindegy, hogy fejlesztő vagy rendszergazda), rosszabul jár mint Magyarországon. Heh... az egyetlen hely ahol Londont túlszárnyalhatod az USA (és esetleg még Svájc és a Skandinávok).

Egyébként ami a pénzt illeti... mindegy mennyit keresel mert a végén úgyis mind elfogy ;)

ahogy mar masok is emlitettek a contractor jobokban ez a kulonbseg igen, hogy altalaban rovidebb (3-6 honap) lefutasi ideje van, altalban nem jar hozza bonusz meg szabadsag (bar ez utobbiban nem vagyok biztos), nyugdijt (mar az allamit) azt ha jol emlekszem vonjak igy is ugy is, a magan meg benefitnek szamit amiket szinten nem szoktak annyira adni de ezt is cege valogatja.
Amit meg tudni kell hogy ugyan nem mindegyik ceg, de a legtobbje meglehetosen valogatos azon a teren hogy kit vesz fel, olyan ertelemben hogy valoszinuleg az elso melonal (contractoroknal meg aztan foleg mert nekik a historyjuk az ami nagyon szamit) jocskan lejebb kell adni az elvarasokbol, mivel kicsit olyanok mint az amerikaiak hogy a a helyi tapasztalat a fontos merthat a messzirol jott ember azt mondd amit akar. Azonban ha mar "bevetted" magad akkor utanna siman meg lehet kovetelni azt amit barki mas is kapna. (Es ami nagyon fontos hogy a nyelvtudas az MUST, ha nem tudsz folyekonyan kommunikalni senki nem vesz komolyan egy magasabb kaliberu melora)

- nincs fizetett szabi
- nincs fizetett betegszabi
- nem fizetsz "allami" nyugdijat, max maganpenzterba a sajat penzedbol.

vallalkozokent kapsz csak contractor melot, ami lehet sajat ltd neve alatt, vagy ugynoksegen kereszul bejelentve hozzajuk, magyarul az o alkalmazasukban allsz, levesznek rendesen, es se fizetett szabi, sem semmi. eleg kellemetlen, ha pl lebetegedsz 2 hetre, mert akkor a havi beveteled fele ugrott, de az albit, kajat, gyogyszert meg a szamlakat ettol meg fizetned kell. 18 honapig voltam contractor (3x6 honapos contract), mar egy ideje permikent nyomom, benefit hegyek (oktatas, dupla nyugdij, aranyelet) es a fizu sem karcsu. Londonba max training-re megyek, melozni nem :-D

En lassan 2 eve kontraktorkodom ugyanazon a helyen, un 6 honapos rolling contrakttal, vagyis felevente hosszabitjak. Most fog lejarni a 4. szerzodesem a cegnel, de a fonok jelezte hogy tovabbra is hosszabbitananak. Tobb kollegam is van akik mar 4-5 eve itt vannak szinten folyamatosan megujitott szerzodessel. Lenyegeben (nekem legalabbis) ez pontosan ugyanolyan munka mint a permament (elotte masfel evet permament masik cegnel Londonban).
Altalaban ugyanugy egy csapatba vesznek fel (tehat nem kifejezetten egy bizonyos projekra - persze ez "role" fuggo) , ugyan ugy munka ido szerint dolgozol amikor bent kell lenni az irodaban es van sajat asztalod es geped, hetvege es oncall lehetseges, ugyanugy van fonokod stb.

Tehat a jogi viszony kivetelevel ugyanolyan munkaero vagy mint a tobbi allandos akikkel egyutt dolgozol minusz fizetett szabi es minusz benefitek. Ja es mas szinu a belepo kartyad :) Persze ha beteges vagy se biztos hogy jol jarsz, de en par ev alatt 1-2 napott voltam megfazva, a fonok pl engedte akkor hogy otthonrol dolgozzak, tehat meg akkora is kaptam bert.
Szabadsagra elvileg korlatlanul mehetsz, gyakorlatilag egyezkedni kell a kollegakkal, pl nem mehet egyszerre mindenki el a csapatbol. Raadasul draga mulatsag a szabadsag , ketszer is meggondolod majd ha hosszu hetvegezni akarsz :)

A buktato igazabol nem nagyon van (legalabis en nem talalkoztam ilyesmivel, Istennek hala), ha nem akarsz mondjuk a nyugdij korodig egy helyen dolgozni, de csalados emberek ugyanugy kontrakorkodnak mint fiatal szingli szakemberek. Az mondjuk igaz lehet, hogy konnyebben megvalnak toled ha vagas van, de van 1 honapos felmondasi ido vagy akar honapokkal elotte szolnak, hogy bocs ha lejart a konktraktod most nem hosszabitunk, tehat van idod uj munka utan nezni. Londonban es foleg a city-ben (penzvilag), az IT contractor egy kulon mufaj, sokan vannak es nagy a mozgas ide oda, altalaban mindig van munka. Mivel a munkaltato oldalrol is lazabb ez a fajta szerzodes, konnyebben es gyorsabban vesznek fel, mert a legrosszabb ami tortenhet ha megse vallsz be par honapot buknak csak :) Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs kemeny felveteli, de ha kell ember es te pont ott vagy, nem fognak meg honapokat varni egy megmegfelelobb canditatera, ha ez igy ertheto.

Ahogy mar fent is irtak, UK-ban a munkak 99%-a agencyn keresztul mukodik. Ok felhivnak hogy erdekel e, elo interjuztatnak (ez mondjuk meger megegy sztorit, sajna sokszor nem ertenek hozza es ez igy enyhe kifezes) aztan tovabb paszolnak a munkaadonak. Kontraktorkodas eseten is ugy mukodik, viszont ott a teljes szerzodesed ideje alatt az agency a fo kontaktod (altalaban, de persze lehet mashogy cegtol fuggoen. Tehat a ceg nekik utalja a penzt Ok pedig neked, mert veluk allsz szerzodesben. Ertelemszeruen, hogy szerzodesed lehessen az agenycy-vel, szamlat kell adnod. Ez lehet sajat ceg (sajat adozasi szabaly tartozik a contraktorokra, ahogy irtam nagyon nepszeru) vagy pedig ugynevezett umbrella ceg. Ha beallasz az "umbrella" ala, akkor lenyegeben egy HR ceget berelsz ki havi x osszegert, akik neked mindenkit megcsinalnak, valojaban az O alkalmazottuk leszel jogilag. Ok kuldik neked havonta a leadozott penzt a szamladra, tehat se uzleti bankszamlara se konyvelore se nincs szukseged. Hatranya hogy valamivel kevesebb lesz a vegosszeg amit kapsz, cserebe tenyleg semmi dolgod nincs a penzugyekkel, pontosan olyan mintha permament lennel.

Ez persze csak az en tapasztalatom, szerintem sok minden mulik a cegen es a kozvetlen fonokon, hogy allnak a dolgokhoz vagyis lehet mas konktraktor nem latna igy, de ugyanez minden permament munkara is igaz lehet.

Szamitogep, iroda igen. Ahogy irtam mar ahol en dolgom, minden ugyan olyan mintha allando munkatars lennek, a fizetest es a juttatasokat kiveve. Az utazast pedig ceges szamlakent elszamolhatod a konyveloddel. (plusz napi 2x etkezest meg meg van par dolog, de ez mar ado ugyi dolgok kb ugyanaz mint mas vallalkozoknak)