Kísérleti RAID5/6 támogatás a btrfs-hez

Chris Mason - a btrfs megalkotója - tegnap bejelentette, hogy létrehozott egy-egy raid56-experimental ágat (kernelmodulnak, programoknak) amelyben megtalálható a kísérleti állapotú RAID5/6 támogatás a btrfs-hez. A munka David Woodhouse kezdeti implementációján alapul.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

/troll on

működő fsck van már ? :D

/troll off
------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

Mar valoban regota van, de meg nem tudnam mondani, miota. Itt volt rola hir.
Hasznalnom is kellett es mukodott is.

Ubuntu-n az alap rendszerben vmi regi szar van es az nekem egyszer nem mukodott, de ppa-bol elerheto ujabb verzio es az mukodott. A disztrib(ek?) tamogatasa meg lathatoan nem kiforrott de egy kis utanajarassal es bevallalassal teljesen rendben van.

Hasznalom a laptopomon es nem tul nagy forgalmu backup szerveren is (snapshotol es arra rsync-kel).

tompos

Hasznalnom kellett, es nem segített soha. Állandóan lefagyott, assertation failed. Viszont a recovery segített minden esetben, bár az a jogokat és dátumokat nem állítja vissza, de sikerült megoldani ro mounttal, és egy scripttel. Viszont az fsck eddig SOHA nem segített, mindig új fst kellett csinálni és átszinkelni, ha megsérült (memória hiba miatt(??)), nem a diszkkel volt a probléma.

Most jol ertem, hogy ez egy filerendszer szinten megcsinalt SW RAID5/6? Es ha igen, miert jobb itt mint volume szinten (igy mondjuk ezt?) ahol eddig volt? Mert hatranyat latom... Talan lehet valamit optimalizalni ha FS szinten van? Ha volume szinten csinaljuk (ahogy eddig), akkor egy megoldas eleg az osszes filerendszerhez.

En ugy latom, a btrfs az ext4 kvazi successora, pl. lehet "konvertalni" a ketto kozott az fs-t. Tehat lenyegeben a linux kovetkezo generacios elsoszamu fs-ekent tekintenek ra a kernelfejlesztok.
Konkretan gondolom az ext4-be mar nem akarjak beletakolni, annak az a celja, hogy minel stabilabb legyen a jelen korulmenyek kozott.

Egyebkkent keszul, pl.:

http://hup.hu/node/121491?comments_per_page=9999
Eloszor volt btrfs-hez, majd megcsinaltak egy masik layer-en, hogy menjen a tobbivel is. A volume-kezeles egy kicsit melyebben belenyul a dolgokba.

tompos

BTW, valoban vannak hatranyai.

Pl. konkretan a szinkronizacional OK, hogy csak a valoban meglevo adatot kell, azt viszont az FS layeren, igy pl. erzekeny a fragmentaciora.

Hogy zfs-nel, ill. btrfs-nel mit talaltak ki erre, nem tudom, de vmit feltetelezem, igen.
Vagy pl. a zfs quota kezelese eleg huje, a felette levo volume quotajanal nem lehet nagyobb az alatta levo quota-ja. Reszben logikus, de masreszt zavaros.

Egy masik vilag, amibe bele kell szokni, elveket fogalmaznak at.

tompos

En adminisztracios oldalrol latom hatranyat. Ha van 5 kulonbozo filerendszerem, akkor majd 5 kulonbozo tool-lal tudom megnezni a tombok allapotat? Es persze 5 kulonbozo ritkan van, de mondjuk legalabb 2 szokott lenni (lasd: swap). Ez persze messze nem megoldhatatlan, csak kell csinalni egy toolt ami az osszes FS raid-et ismeri. Mondjuk (szamomra) praktikus lenne ha ez ugy mukodne, hogy az md belelatna az alatta levo retegbe, minimum annyira, hogy a statuszt le tudja kerdezni.

Csak itt az irodban van 3-4 kulombozo RAID megvalositas, es mar igy is mindegyikhez kulombozo tool-lal tudom megnezni az allapotat....
VAn apple software raid, zfs raidz, mdadm, hardveres RAID kartya, stb....
Eddig is szinte minden gephez mas tool-t hasznaltal, mert mas rendszer/RAID volt benne.

Használok pár hónapja /data köteten 4 diszkkel raid10-ben, ahol főleg nagy fájlok vannak (torrent isok, virtualbox vdi-k), és hát... Lassú. Nagyon eszi a cput, illetve ha a virtuális gép teker valamit (pl. win .net frissítést telepít), megfogja az egész rendszert, belassul minden, rengeteg az iowait. mdadm raid5+ext4 simán veri.
Nagy fájl szekvenciális másolásánál nincs akkora különbség, de néhány MB/s-kel ott is gyorsabb az mdadm raid5+ext4 ugyanazzal a 4 diszkkel.

Szóval: jó lesz majd egyszer, de még nem igazán ütőképes.
--
The Community ENTerprise Operating System