A Microsoft szerint a Google megpróbálja aláásni a Windows Phone platformot

Dave Heiner, a Microsoft egyik alelnöke arról panaszkodott szerdán a "Microsoft on the Issues" blogban, hogy cége két éve próbál elsőosztályú YouTube alkalmazást szállítani Windows Phone ügyfeleinek, de a Google időhúzó hozzáállása miatt eddig ez nem sikerült. Friss jelentések szerint a 2012-es évben legtöbb alkalommal Android-ra és iOS-re letöltött alkalmazások közt ott vannak a YouTube alkalmazások, így nem csoda, hogy a Microsoft számára fontos lenne, hogy megfelelően működő verziót kínáljon belőle ügyfeleinek.

Heiner elmondás szerint két éve folyamatosan kapcsolatban állnak egy YouTube képviselővel a probléma megoldása érdekében, de eddig még nem jutottak előbbre. Sőt, Heiner szerint nemrég megtudták a YouTube-tól, hogy egy rangidős Google vezető utasította a YouTube-ot arra, hogy ne tegyenek lehetővé elsőosztályú YouTube élményt a Windows Phone felhasználók számára.

Ha ez nem lenne elég, akkor itt a következő. Az OSNews szerint a Google elkezdte blokkolni a Windows Phone felhasználók hozzáférését a mobil Google Maps-hez, illetve beszámolók szerint a Gmail-en a Windows Phone felhasználók csak az egyszerű HTML nézetet tudják használni.

Frissítés: A Google közleménye.

A blokkolást állítólag egy egyszerű User Agent vizsgálattal hajtják végre. Ha a böngésző User Agent-jében szerepel a "Windows Phone" szó, akkor a Google Maps mobil verzióját meglátogató felhasználó a Google főoldalára irányítódik.

A Gizmodo-nak a Google szóvivője elmondta, hogy a Google Maps mobil verziója WebKit-alapú böngészőkre (Safari, Chrome) optimalizált. Mivel az Internet Explorer nem WebKit-re épül, így járt. A Windows Phone eszközök nem férhetnek hozzá a Google Maps mobil verziójához. A Microsoft erre azt válaszolta, hogy a Windows 8-ban és Windows Phone-ban található Internet Explorer ugyanazt a rendering engine-t használja.

A Gizmodo szerint a http://maps.google.com egészen addig jól működött Windows Phone-on addig, amíg a Google el nem kezdte blokkolni.

A részletek itt.

Nem kizárt, hogy a Microsoft vs. Google csata egy újabb felvonásának lehetünk szemtanúi. A Microsoft az Android gyártókat kényszeríti nem teljesen önkéntes adakozásra. Cserébe a Google a Windows Phone platformot próbálja szorongatni? Lehet, hogy nem lát rémeket az, aki szerint az ActiveSync döntésnek és a mostani mobil Google Maps, Gmail korlátozásnak köze lehet a két cég szembenállásához.

Hozzászólások

Most ugyanarrol van szo, mintha a Microsoft szolgaltatasait elerhetned Firefox-szal Windows alol, de ha az user agentben szerepelne a "Linux" szo, akkor blokkolna az MS.

Tehat nem arrol van szo, hogy a Google nem tamogat valamit, hanem szandekosan, mondhatni eroforrast beleolve gatol egy konkurens platformot.

Ilyet meg talan az MS sem csinalt soha -- ha csinalt is, akkor sem lesz attol ez elfogadhato. Fura, hogy emberek tapsolnak ennek, mikozben elitelik a Microsoft multbeli dolgait (IE-hez kotodo ugyek).

A GMailes ugynel meg lehetett azzal jonni, hogy az AS nem nyilt protokoll, blabla. Viszont ami itt tortenik, az egyreszt pont az IE-szindroma: kivalasztunk egy darab browsert (ami bar nyilt, de a Google-nek van ra az egyik legnagyobb befolyasa), masreszt meg ennel is tovabb megyunk, es browsertol fuggetlenul blokkoljuk a konkurens platformot.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Én is ezt mondom Linux felhasználóként, amikor a Microsoft mocskaival teleszemetelt weboldalakon User Agent ellenőrzésre azt kapom, hogy tegyek fel Moonlight-ot a Silverlight-hoz, addig nem látok semmit. Azt a Moonlight-ot, amivel ismerten rengeteg probléma van és csak azért született meg, hogy ne lehessen azzal vádolni, hogy megint akadályozni akarnak.

--
trey @ gépház

Egy komment is mondja, biztosan trollkodás:-)

Illetve rosszul emlékeztem, az SL3 lett egy éve discontinued, az SL4 támogatása ér véget holnapután :)

Cserébe a Silverlight 5-öt támogatni fogják 2021-ig! Jesszus, 10 év? annyi ideig egy oprendszerüket se tolták... nemhogy egy sima framework-öt...
http://support.microsoft.com/lifecycle/search/default.aspx?sort=PN&alph…

Remelem erzed a kulonbseget egy szolgaltatas mesterseges koratozasa (mukodne ha nem korlatoznak) es egy nem mukodo szolgaltatas (olyan megoldast hasznalnak ami nem erheto el Linux-on, de nem azert mert nem erheto el Linuxon) kozott. Az elso esetben az kerul nekik erofeszitesbe, hogy tiltsak a szolgaltatast. A masodik esetben az kerulne, hogy mukodjon.

Nem a Microsoft valasza miatt, hanem a felhasznalok visszajelzese miatt mondom. Raadasul ha mar beallitanak egy redirect-et (amit nem kene nekik, mert nem garantaljak, hogy mukodni fog a szolgaltatas) akkor egy figyelmeztetest is adhatnanak a usernek helyette ahol kivalaszthatja, hogy akarja-e hasznalni akkor is ha az nem lesz jo. Igy csak szimplan kizartak oket egy szolgaltatasbol.

Most egy felhasználói visszajelzés fog következni tőlem:

Rakják bele a Silverlight-ba! Nem érdekelnek a részletek. Nekem User Agent alapján ne nem működő Moonlight-ot mutogassanak, hanem tartalmat. Főleg ha azon dolgozok, hogy az ő terméküket supportálnom és csak annyi a "bűnöm", hogy nem az általuk megálmodott kliens OS-t használom.

Ennek az érvelésnek akkor lenne valami értelme, ha a Microsoft felhagyott volna egy nyilvánvalóan bukott technológia erőltetésével. De sajnos nem ezt teszi. A mai napig alkalmazza azt. Ha most kicsit rosszindulatú akarok lenni, akkor azt mondom, szándékosan. Ugyanis jobb ötletem, magyarázatom nincs arra, hogy miért alkalmaz egy olyan dolgot, amivel embereket zár ki a tartalomhoz való hozzáférésből (és nem csak linuxosokat, hanem mindenkit, aki nem hajlandó / nem tud Silverlight-ot telepíteni).

--
trey @ gépház

"Főleg ha azon dolgozok, hogy az ő terméküket supportálnom és csak annyi a "bűnöm", hogy nem az általuk megálmodott kliens OS-t használom."
OS X-re is van Silverlight, azt is hasznalhatod. Ugyanezt mondhatnad a Flash-re is, csak gondolom az teged nem erint.

"Ennek az érvelésnek akkor lenne valami értelme, ha a Microsoft felhagyott volna egy nyilvánvalóan bukott technológia erőltetésével."
Semmi koze hozza. A Google HTML+CSS+JS megoldast hasznal aminek mas implementacioja is letezik ami kompatibilis az ovekkel. Ez azzal lenne egyenrangu mintha lenne egy jol mukodo Moonlight es a Microsoft szandekosan tiltana a Linux felhasznalokat.

"Windows Phone-ra meg van Chrome. Telepítsék a nyivákolók, aztán használják."
Igen, valoszinuleg ez a Google celja. Csakhogy ez igy nem szabalyos, mert nincs technikai oka annak, hogy Chrome-ot kelljen hasznalni. Az IE is megjeleniti a HTML-t. Ne keverd ide a Silverlight-ot, mert ott nem arrol van szo, hogy mas is megjeleniti csak blokkoljak.

Erdekes technikai problemak azok amik egy terkep alkalmazas teljes letiltasat igenylik egy platformon figyelmeztetes es sajat felelossegre valo hasznalat nelkul.

"Igen, valoszinuleg ez a Google celja."

Nem hinném, hogy ez lenne a célja, mert Safari-val is működik a szolgáltatás. Pedig iOS-re is van Chrome. A WebKit magyarázat teljesen elfogadható. Az IE-t meg szedjék rendbe. A WP userek is jól járnak azzal, ha a másik két vezető mobilböngésző szintjére hozzák.

(Biztos, hogy tisztában vagy a részletekkel?)

--
trey @ gépház

"Az iOS eleg elterjedt ahhoz, hogy a Google szivja meg egy ilyen korlatozassal. Tul sok latogatot veszitenenek."

Vagy azért, mert az tényleg jól működik. Hmm, hmm.

"Ugyanakkor az meg mindig nem magyarazza, hogy miert KELL a redirect."

Leírtak egy magyarázatot, csak te nem fogadod el.

"redirect IE mobile users to Google.com where they could at least make local searches"

Az a szimulátor a videón milyen OS-t szimulál, hányas IE-vel?

--
trey @ gépház

"Vagy azért, mert az tényleg jól működik. Hmm, hmm"
Igen, ez is elfogadhato lenne ha valoban nem mukodne a WP-on.

"Leírtak egy magyarázatot, csak te nem fogadod el."
Bizony, mert az nem magyarazza, hogy miert a WP-t redirect-elik es miert nem azokat a bongeszoket amik nem tamogatjak a szukseges megoldasokat.

"Az a szimulátor a videón milyen OS-t szimulál, hányas IE-vel?"
Windows Phone 8, gondolom a jelenlegi verzioval.

Bevallom, nagy elfogultságomban arra gondoltam, hogy lehet, hogy mégis van valami abban, amit a Google állít, vagyis, hogy az újabb Windows Phone + mobile IE-kel valamennyire működik és mindössze az a hibája a Google-nek, hogy ezeket nem vette ki a redirect-ből. Gondoltál erre? Kérdezlek téged, látszólag egyáltalán nem elfogultat.

"Recent improvements to IE mobile and Google Maps now deliver a better experience and we are currently working to remove the redirect."

--
trey @ gépház

"Az a baj, hogy a cikkek szerint csak nem reg kezdtek el atiranyitani oket,"

Lehetséges, hogy most változott valami a mobile Google Maps-en?

"Raadasul a regi (Windows Mobile) rendszereknek amugy is mas a user agent-je, tehat arra fogni amugy is nehez lenne."

Ugyan...

Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows Phone OS 7.0; Trident/3.1; IEMobile/7.0; <vendor>; <device>)

Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 9.0; Windows Phone OS 7.5; Trident/5.0; IEMobile/9.0; <vendor>; <device>)

Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 10.0; Windows Phone 8.0; Trident/6.0; ARM; Touch; IEMobile/10.0; <vendor>; <device>)

Ha teszem azt a 7.0-val és a 7.5-tel (pontosabban az IEMobile/7.0-val és IEMobile/9.0-val, vagy akár csak az egyikkel) gond van és az ellenőrzés csak "Windows Phone" string-re ellenőriz, akkor lehet a vázolt jelenség?

Köszi!

Vagy esetleg mondd ki nyíltan, hogy a Google-nél hazudnak. Én nem zárom ki, de ha erről van szó, akkor dobjuk ki a frankót.

--
trey @ gépház

"Lehetséges, hogy most változott valami a mobile Google Maps-en?"
Aha, aztan masnapra mar az IE-t is igazitottak hozza es le lehet venni a redirect-et, igaz? :D

"Ha teszem azt a 7.0-val és a 7.5-tel (pontosabban az IEMobile/7.0-val és IEMobile/9.0-val, vagy akár csak az egyikkel) gond van és az ellenőrzés csak "Windows Phone" string-re ellenőriz, akkor lehet a vázolt jelenség?"
Mert ha ezekkel van a baj akkor egyertelmuen a Windows Phone-t kell tiltani, es nem az IEMobile/9.0 es alatti bongeszoket, igaz? :)

"Vagy esetleg mondd ki nyíltan, hogy a Google-nél hazudnak. Én nem zárom ki, de ha erről van szó, akkor dobjuk ki a frankót."
Igen, szerintem hazudnak. Jo otletnek tunt tiltani a WP-t, de amikor felkapott lett a dolog, akkor inkabb kihatralnak egy ilyen kifogassal, mert tudjak, hogy szarban lennenek ha beismernek. Igy viszont kiszedik a redirect-et es megusszak az egeszet.

Talán még emlékszel arra, amikor délután azt mondtam, hogy "vagyis, hogy az újabb Windows Phone + mobile IE-kel valamennyire működik és mindössze az a hibája a Google-nek, hogy ezeket nem vette ki a redirect-ből."

"Igen, szerintem hazudnak."

Tiszta beszéd. Az ilyet szeretem. Ezzel kellett volna kezdeni és akkor nem kellett volna magad kellemetlen helyzetbe hozni a beszélgetés folyamán (ti. sokszor fogalmad sem volt róla, hogy mi a helyzet). Meg nekem is megspóroltál volna egy csomó kört.

--
trey @ gépház

Volt más böngésző Mac OS-re: Netscape Navigator. A Microsoft megzsarolta az Apple-t, hogy megszünteti a MS Office Macintosh változatát ha nem teszi az Apple default böngészővé az IE-t Mac OS-en. Mindez a Netscape elleni bosszúhadjárat része volt. A Microsoft 'visszautasíthatatlan ajánlatot' tett a Netscape-nek maffia stílusban: hagyják el a böngészőpiacot és ne versenyezzenek a Microsofttal másutt sem, akkor a Microsoft befektet nagyobb összeget a Netscape-be, kap egy igazgatótanácsi helyet és édes lesz az együttműködés. Ha nem egyezik bele a Netscape akkor a Microsoft teljes haragjával lesújt és elpusztítja őket.
http://www.wired.com/wired/archive/8.11/microsoft_pr.html
______________________
Normális HUP-ot használok!

"Ugyanis jobb ötletem, magyarázatom nincs arra, hogy miért alkalmaz egy olyan dolgot, amivel embereket zár ki a tartalomhoz való hozzáférésből"

Talán, mert neked kellett volna megírni és akkor két perc alatt újra lehetne írni bármiről bármire?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Most komolyan, magyarázd el kérlek, hogy jön ide a Silverlight! A Microsoft a saját erőforrásait felhasználva kifejlesztett egy technológiát, amely egyes (fejlesztői) körökben elég népszerű lett. Szerinted mit kellett volna tennie a Microsoft-nak azért hogy neked mint Linux felhasználónak tökéletes "Silverlight-élményben" lehessen részed?

És akkor most egy pillanatra kanyarodjunk vissza Az Nagy Csodás WebKettes világba, ahol elvileg a csodaszép új HTML5 jelentené az IGAZZY paltformfüggetlen varázslatot meg az örökéletet meg mindent. Mellékesen a Google az egyik jeles képviselője és támogatója a projektnek.

Na most ez a csodás Jócég(tm) éppen saját magát köpte ezzel szembe.

De tudom, én egy hobbifejlesztő(r) vagyok, sőt, még egyetem közelébe is mentem, féléves rendszerességgel meg aztán mégse blogolok arról, hogy works4me az új bubuntu, ígyhát biztos csak msbérenc lehetek, hogy ilyet merek állítani, hogy itt talán a Google a nagyobb rohadék a sztoriban.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ezzel önmagában nem lenne baj, ha jelenleg a Microsoft is hasonló eszközöket alkalmazna. Mivel nem tesz ilyet, ezért jogos a Microsoft reklamációja még akkor is, ha korábban ők is tettek ilyet. Kis analógia: társasjáték. Vagy reklamálsz, hogy az ellenfél csal, vagy te is elkezdesz csalni. A kettő együtt összeegyeztethetetlen szerintem. Vagyis amikor az ellenfél csalt, reklamáltál, beszüntette a csalást. Majd utána azt mondod, hogy mivel ő csalt, most neked is lehet, és nem érdekel, hogy a másik reklamál, hogy csalsz.

A hasonlatodnál maradva ez inkább az, hogy amikor bemész vhova csalni egyedül, ahol az ellenfeled, aki szintén csal, 40 biztonsági őr van, hiába sír a szád. Ha bemész 80 biztonságival, akkor hiába sír a másik szája. Egyszerűbb lenne, ha senki nem csalna, és erkölcsileg is elfogadhatóan működne a világ, de mindenki szereti, ha irányíthatja a szerencséjét. Most az A cég szívta meg, B-vel szemben. Az elmúlt években nem így volt, és valószínűleg a közeljövőben ez így marad.
Get the fact.

+1. Pont emiatt a hozzáállás miatt szoktam elsősorban fikázni a microsoftot. Ha visszafelé ugyanez van, azt is ellenzem, és gusztustalannak tartom. Más kérdés, hogy nem tartom kizártnak, hogy hazugság... Na ebben viszont már benne van az elfogultságom. De ha igaz, akkor ugyanúgy elítélendő.

„Ilyet meg talan az MS sem csinalt soha -- ha csinalt is, akkor sem lesz attol ez elfogadhato.”

Csak a történelmi hűség kedvéért: Nekem úgy rémlik, hogy volt már rá precedens, hogy az MS egy már elterjedt protokollt/kvázi szabványt módosított, így megnehezítve a konkurencia dolgát. Például tett egy kísérletet a Java módosítására. Nem rajta múlott, hogy most nem az ő változatuk a „szabvány”.

Ennek ellenére nem szép amit a Google tesz. De: Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

Áthidaló megoldásként javasolnám, hogy az MS az Android kapcsán beszedett pénzeket fordítsa a probléma megoldására.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Most ugyanarrol van szo, mintha a Microsoft szolgaltatasait elerhetned Firefox-szal Windows alol, de ha az user agentben szerepelne a "Linux" szo, akkor blokkolna az MS.

Cseréld ki a "Linuxot" "nem IE"-re, és helyben is vagyunk:

"On October 24, 2001, Microsoft blocked users of browsers other than Internet Explorer, including Opera, from accessing MSN.com. Microsoft Internet Explorer users were not affected. After cries of antitrust behavior, Microsoft lifted the restrictions after two days. However, as late as November 2001, Opera users were still locked out from some MSN.com content, despite Opera's ability to display the content if MSN.com were to serve it."

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

Senki sem állította, hogy a Google jobb lesz. Te itt azért sipárogsz, mert most a bőrödön érezted a fájdalmat. Elmondtad korábban, hogy WP-ra akarsz váltani, vagy talán már váltottál is. Addig nem jön tőled a rinya, amíg nem érint a dolog, de ahogy igen, már sírsz is. Az ilyen típusú embereket "nagyon lenézem". Úgyhogy az érzés kölcsönös.

--
trey @ gépház

Latom az a fenti betalalt :).

Mi az a 'siparogsz'?

> Addig nem jön tőled a rinya, amíg nem érint a dolog, de ahogy igen, már sírsz is.

Egyebkent mindig azt mondtam, hogy nagyon tetszik a WP kezelofelulete. Nexus 4-em van, es valoszinuleg a Linuxot OSX-re fogom valtani a kozeljovoben, ha mar igy erdeklodsz :). Szoval a helyzet az, hogy engem egyedul a Microsoft szarsagai erintettek idaig, ez nem erint -- csak mint mondtam, az MS 'fenykoraban' meg nem is voltam a HUP-on. Egeszen pontosan arrol van szo, hogy nalam nem attol fugg a siras, hogy kirol van szo (G vagy MS), mert eleg pontosan latom, hogy az a hosszutavu erdeke mindenkinek, hogy ezeket a cegeket mindig eleg kritika erje. Persze vannak, aki szerint van joceg meg rosszceg, de en nem tartozom ezek koze.

Tehat egyaltalan nincs igazad, de keresgelj meg csak. :)

Szerk.: kicsit bovebben: az, hogy egy cegben hirtelen nagyon sokan kezdenek el ezerrel hinni/megbizni, vagy kritikatlanul hozzaallni, az sose vezetett jora. A Microsoftnak mindig is eleg negativ volt az imidzse, meg is kaptak a trosztellenes pert. A Google viszont meg sok ember szemeben tartja a 'joceg' kepet, barmennyire is hihetetlen ez szamomra. Az, hogy pl. szamodra elfogadhato, hogy egy ceg megprobalja szivatni a masik ceg felhasznaloit, mivel a masik ceg a multban szinten elfogadhatatlanul viselkedett, az nekem fura. En azt gondolnam, hogy ha serulnek a felhasznalok erdekei, akkor erdemes felemelnunk a hangunkat. Te meg jobban elvezed a Microsoft szivatasat, akarmilyen mellekhatassal is jarjon ez. Hat ennyiben nem ertunk egyet.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Semmi, semmi. Csak alkalmaztam a fent általam leírtat. Kölcsönkenyér visszajár (vagy ahogy Hunger szokta mondani, amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten). Gyökér személyeskedésért ugyanaz jár vissza.

A magyarázkodásod, hogy ki voltál régen, vajmi keveset érdekel.

--
trey @ gépház

Részben. Abban, hogy ez nem a legjobb megoldás hosszútávon, abban egyet, mert az efféle ellenségeskedés rossz vért szül. Azonban továbbra is fenntartom, hogy engem szórakoztat és ennyi szívatást a Microsoft ezerszeresen megérdemel (3x veri azt Ludas Matyi vissza). Az áldozatok sem érdekelnek. Ahogy az áldozatokat sem érdekelte, hogy a nem Microsoft termékeket használók hányszor voltak áldozatok.

--
trey @ gépház

Nem tudom, hogy erdekelte-e. Valoszinuleg a massziv tobbseget nem, abbol az egyszeru okbol fakadoan, hogy a massziv tobbseg technikai analfabeta, es fogalma sincs az egeszrol. Azert par embert megiscsak erdekelhetett, mert a Microsoft azert megkapta a maga bunteteset a trosztellenes vizsgalatok utan.

A Microsoftot, mint ceget magasrol le*m. A trosztellenes szabalyozas egyebkent arrol is szol, hogy attol, hogy te az erofolenyben levo ceg termekeit hasznalod, meg veszitesz azzal, ha a ceg visszael ezzel az erofolennyel a versenytarsak ellen, mert ez kozeptavon rosszabb szolgaltatashoz vezet. Azaz attol, hogy te utalod a Microsoftot, meg nem jarsz jol azzal, ha a G unfair eszkozokkel (es nem pedig a sajat termekei minosegevel) uti a Microsoftot. Sot, az almoskonyv szerint rosszul jarsz.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Tévedésben vagy. Én a Microsoftot, sem a dolgozóit nem utálom. Ismerőseim is vannak ott, dolgoztam is együtt velük. Azokat a cselekedeteit utálom, amiknek szenvedő alanya vagyok. És ha éppen a szopott broki másik felén állnak néha (tegyük hozzá, nagyon ritkán), az tetszik. Hátha ráébrednek arra, hogy máshogy kéne csinálni dolgokat, nem mindent izomból. Talán rájönnek, hogy a 3% körüli WP market share-rel nem ők diktálnak. Nem hiszem, hogy egy kis megleckéztetés nagy probléma lenne. A Google bemutatta a fegyvereit. Ugyanez történt a hidegháborúban is. Itt-ott robbantgattak, hogy a másik tudja, hogy hány kiló, de azért tisztában voltak azzal, hogy senki sem járna jól azzal, ha totális támadást indítana. Nem baj az, ha a Microsoft érzi, hogy van ellensúlya. Ezzel te - elvileg független - is jól jársz.

Megjegyzés: a Google nekem személy szerint szimpatikusabb cég, mint a Microsoft. Több okból is. Goto eleje.

--
trey @ gépház

"Hátha ráébrednek arra, hogy máshogy kéne csinálni dolgokat, nem mindent izomból."

Ez remélem érvényes az összes többi jócég(tm)-re is.

" Nem baj az, ha a Microsoft érzi, hogy van ellensúlya."

Azzal valóban nincs. Tucatnyi példát lehetne mondani az iparból.

"Ezzel te - elvileg független - is jól jársz. "

Ja, ameddig verseny van és nem egymás felhasználóinak szopatása.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Negatív image-re nem indítanak trösztellenes eljárásokat, sehol - különben már az Oracle is szembenézne ilyennel. A trösztellenes eljárásokat a versenyellenes magatartás váltja ki. Nem mellesleg a redmondiak elég jól jöttek ki ezekből az eljárásokból, mert a 2000-es évek fordulóján még kilátásba volt helyezve a feldarabolás is - de kegyelmet kaptak a Bush-adminisztrációtól. Mennyivel tarthatnánk előrébb, ha akkor feldarabolják a céget?

-------------------------
Trust is a weakness...

Nem az baszott volna nekik be igazán. Hanem ha az összes szaros api-juk és protokolljuk teljes doksiját nyilvánosságra hozatják velük anno. A win32api-t, a word/excel formátumokat, az smb meg az ad összes protokolljait. Már réges-rég fullos wine, ad-képes samba, és ellenoffice lenne, és már rég beszopták volna a faszt linux vonalon, és nem kellett volna tizensok év ahhoz, hogy egyáltalán valamicske alternatíva kinőjjön.

Hat linux vonalon csak akkor szopnak be, ha jelen lennenek a platformon. Ott azonban csak HyperV tamogatas van toluk, semmi mas.

Egyebkent meg nincs garancia semmire. Sok teljesen nyilt protokollnak van kritikan aluli opensource implementacioja.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nem használsz te Nexus 4-et, sem Linuxot desktopnak. Ez is a szokásos hipokrita szöveged része. Úgy gondolod ha Nexus 4 és Linux usernek állítod be magad hitelesebben tudod "belülről" szidalmazni az általad utált linux-oss-google brancsot. Szinte egy jó szót sem lehet olvasni tőled linuxról vagy google-ről. Majd biztosan androidot és linuxot fogsz elsődlegesen használni, na ne röhögtess! Nem tartom kizártnak, hogy van egy Nexus az asztalfiókodban amit előveszel néha és van egy linux partíció a pc-den amit néha bebootolsz. De biztos vagyok benne, hogy egyiket sem használod elsődlegesen, utálod őket. Emberek vagyunk, nem használunk számunkra antipatikus dolgokat hacsak nem muszáj mert ezért fizetnek.
Írhatnék naponta egy több hozzászólást arról, hogy Lumia-t használok Windows 8 notebook társaságában és mennyit szívok velük mert szarok. Az is kb. annyira lenne hiteles mint a te állításod.
Hipokrita stílusodra jellemző, hogy számodra itt kétféle vélemény létezhet: szubjektív, Google-rajongó, akiket te ezért nagyon lenézel ÉS a "független".

Igen jól sikerült azonosulnod a Microsoft szemléletével. Emiatt a zsigeri linux-ellenesség miatt jutott ide a Microsoft. Ahol tudtak keresztbe tettek linuxnak mert ebben a rendszerben vélték megtalálni a jövő veszélyes ellenfelét. A desktop linux terjedését eredményesen gátolták máig de ezért nagy árat fizettek. A linux-gyűlölő csőlátás oda vezetett, hogy kicsúszott a Microsoft kezéből a web, továbbá mára megerősödött és a pc-nél nagyobbra nőtt az okostelefon és tablet. A .NET a beleölt hatalmas erőforrások ellenére nem hozta a várt eredményt.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Jesszus. Te tenyleg beteg vagy.

Miert ne szeretne valaki a Linuxot attol, hogy tetszenek neki a Windows 8 live tile-k, vagy miert ne hasznalhatna Nexus 4-et attol, hogy nem tetszik neki az, amifele a Google jelenleg tart?

Erted, nem mindenkinek szukseges megideologizalni a valasztasait, meg onigazolni folyamatosan. Ilyen fantazmagoriakat kell kitalalnod ahhoz, hogy feloldd a kognitiv disszonanciadat?

(9 eve fejlesztek Linuxra egyebirant, eleg sok open source kontribuciom van, es lehet ugy csinalni ezt, hogy kozben elismered, hogy pl. a C# egy szuperul megcsinalt nyelv.)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Chewbacca védelem MS-advocate edition. :)
Nem arról van szó, hogy Linux mellett tetszik a Windows 8 is. Egyfolytában csak szapulod linuxot, androidot és ezek szekértolóját a Googlet. Mondandód így hiteltelen.
Teljesen természetes dolog a márkahűség. Aki megszereti a Toyota autókat, az ha teheti újra Toyotát fog venni. Ez egy teljesen normális emberi dolog. Egy cégnek már illik mérlegelnie a változó gazdasági viszonyokat de még cégeknél is előfordul a márkahűség. A márkahűség része az informatikában egy operációs rendszerhez való ragaszkodás. Nem kell ezt szégyellni és felesleges magyarázkodnod miatta. Az persze már más kérdés, hogy Microsoft advocate-ként Android és Linux usernek állítod be magad.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Tévedésben vagy. Nekem Lumia 900-am van és rengeteg bajom van vele, egy használhatatlan vacak. Ki sem csörög ha hívnak egyfolytában lefagy. A Win 8 notebookommal is rengeteg bajom van. Ha új mobilra cserélem majd nem valószínű, hogy Lumia-t vagy bármilyen Windows Phone mobilt fogok venni. Notebookomon pedig lehet nem várom meg még elavul, már ezen letörlöm a Windows 8-at és egy normális Linuxot rakok rá amit használni is lehet. A WP8 Lumiat nyár végén vettem a Win 8 notebookot karácsony előtt. Mind a kettőt megbántam utólag, ezért jó ideig nem fogok olyan eszközt venni amin Windows van. Nem tartom hihetőnek azt, ha van valaki akinek rossz tapasztalatai vannak egy rendszerrel nem von le ebből semmilyen következtetést és rendszeresen önszántából újra ugyanolyan rendszerű eszközöket vesz magának.
Ha munka miatt kell használni valamit az teljesen más, de az nem az én választásom és nem is én fizetek érte.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Ne csúsztass! Ebben a szálban te vagy az elvakult troll másodnick, aki zabos mert hazugságon kapták a gazdáját. Erre troll szokás szerint durva személyeskedő stílusban "visszavágsz" egyébként értelmetlen hozzászólásaiddal, ahogy ezt el is ismerted.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Nem túl meglepő módon ő is (legyen egyes szám harmadik személyben) a személyeskedés eszközére váltott hirtelen. A végén volt még egy kis önigazolás. Nem túl meggyőző. Nem fogom elolvasni az összes hozzászólását de eddig egy mondatot nem láttam tőle ami alapján azt gondolhatná valaki, hogy ő "szeretne" Linuxot. Nem mintha szeretni kellene egy rendszert ahhoz, hogy használja valaki önszántából. De szerintem nem túlzás azt állítani, hogy akkor választ valaki többször egymás után egy dolgot (szoftver, mobil, óra, akármi) ha elégedett vele.
Ha egy C# programozó linuxra fejleszt, az könnyen megutálja az egész linuxot a Mono hülyeségei miatt. Logikus lépés ha Windowsra vált a .NET miatt. De akkor illene ezt nyíltan leírni "miért ne szerethetném a linuxot" handabandázás helyett.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Nem használsz te Nexus 4-et, sem Linuxot desktopnak. Ez is a szokásos hipokrita szöveged része. Úgy gondolod ha Nexus 4 és Linux usernek állítod be magad hitelesebben tudod "belülről" szidalmazni az általad utált linux-oss-google brancsot

vs.

Nekem Lumia 900-am van és rengeteg bajom van vele, egy használhatatlan vacak. Ki sem csörög ha hívnak egyfolytában lefagy. A Win 8 notebookommal is rengeteg bajom van.

Ez alapján nekem úgy tűnik, hogy te ugyanaz lehetsz akkor pepitában... ;)

A focirajongásról is el lehetne mondani ugyanezeket a gondolatokat. Mégis sokan szurkolnak különböző focicsapatoknak, az ember már csak ilyen. Ha valaki UTE sállal a nyakában dicséri a Fradit és szidja az Újpestet az meglepő és néha mulatságos.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Csakhogy az szorakoztatasrol szol, ez meg uzlet. Az elso esetben elfogadhato (sot, elvart) az erzelmek alapjan dontes, azonban uzletnel (el kell dontened, hogy mire kolts) nem.
Fontos megjegyezni, hogy ha azert valasztod mert neked jobban tetszik, az NEM tartozik ide. Abban az esetben a keszulek praktikussagahoz tartozik, hogy neked mennyire esik majd jol a hasznalata. Azonban ha csak azert szarozod a masik termeket, vagy elfogadsz helytelen viselkedest a gyartotol, mert nekik szurkolsz az egeszen mas...

Szórakozás a vásárlónak és üzlet a gyártónak. Ugyanez igaz fociszurkoló és fociklub vonatkozásában is. Ha magadnak választasz mobilt akkor ott helye van személyes szimpátiának, nem kell gazdaságilag racionális döntést hozni. Ha egy cég döntéshozójaként választasz mobilt a munkatársaknak ott már nem lenne szabad szubjektív döntést hozni, bár erre is van bőven példa (és "drága de ez illik a cég imidzséhez" önigazolás utólag). A BYOD divathullám a személyes és céges érdekek metszete, amivel a cégek nagyon jól járnak mert nem nekik kell megvenni az alkalmazottak eszközeit. De az alkalmazottak is boldogok mert azzal az eszközzel dolgozhatnak amit szeretnek de a cégtől nem kapnának meg mert lenne nála gazdaságosabb eszköz is és a cég azt venné meg ha az ő büdzséjéből kellene költeni rá.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Tudod, ez legalább annyira fura (mármint "mikozben elitelik a Microsoft multbeli dolgait"), mint hogy (közelmúlt történelem) a módszerváltás előtti elvtársak a módszerváltás során a világ legnagyobb demokratái lettek, közben ellopták az ország vagyonát, utána meg: "Ne beszéljünk már a múltról, előre tekintsünk!".

Szóval erre a történetre lefordítva: amíg az MS nem tesz meg mindent azért, hogy az ilyen "technikákkal" nem kis részben tisztességtelen módon megszerzett piaci erőfölényét önmaga lebontsa, addig kussoljon. Szvsz.

@BaT
"
Vagyis amikor az ellenfél csalt, reklamáltál, beszüntette a csalást. Majd utána azt mondod, hogy mivel ő csalt, most neked is lehet, és nem érdekel, hogy a másik reklamál, hogy csalsz."

Ha már társasjáték: vegyük a "Ki nevet a végén?"-t. Szabály: 4 bábú, dobókocka. Hatossal elindulsz, körbeérsz, bemész a házba. Ha egy olyan mezőre lépsz, ahol ellenfél van, kiütötted. Nos, az MS (kicsit módosítva a szabályokat) az előző (persze már azokat is csalással) megnyert játékaira hivatkozva nem 4, hanem 40 bábúval indul, a hatoldalú klasszikus dobókocka hat oldalából ötön hat pöttye van. És most ez az alap, így indul a verseny. Ő nem csal, te sem csalhatsz.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Jo az analogia. Tehat te ugy gondolod, hogy ha az elvtarsak gaz modon szereztek vagyont X eve, akkor az oket levalto tarsasagnak van joga hasonlo modszereket alkalmazni, akkor is, ha az ugyanugy rosszul erinti a pornepet.

Szerintem meg nem.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Megint csak: válaszd el a jogot, és az erkölcsöt. A jog szerint most a Google rosszat tesz. Az erkölcs szerint meg az MS már rég megérdemelte, hogy ilyenbe vagy ilyenebbe fusson. Nem kis részben azért, mert jogi oldalon messze nem futott bele akkora pofonokba, mint amekkora károkat okozott.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Apró, de lényeges különbség, hogy a WebKit opensource, tehát nyugodtan fejleszthető rá böngésző. Az MSN ellenben egy zárt protokoll, amelynek a specifikációit a MS soha nem adta ki, ezért nem is tudott senki kompatibilis klienst készíteni.

-------------------------
Trust is a weakness...

"Szabály: 4 bábú, dobókocka. Hatossal elindulsz, körbeérsz, bemész a házba. Ha egy olyan mezőre lépsz, ahol ellenfél van, kiütötted. Nos, az MS (kicsit módosítva a szabályokat) az előző (persze már azokat is csalással) megnyert játékaira hivatkozva nem 4, hanem 40 bábúval indul, a hatoldalú klasszikus dobókocka hat oldalából ötön hat pöttye van. És most ez az alap, így indul a verseny. Ő nem csal, te sem csalhatsz."

Tetszik a játék. Ezt hívják úgy, hogy mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek.

--
trey @ gépház

>Microsoft erre azt válaszolta, hogy a Windows 8-ban és Windows Phone-ban található Internet Explorer ugyanazt a rendering engine-t használja

akkor majd az is ki lesz tiltva :)

--
Live free, or I f'ing kill you.

Nem is értettem egészen a Microsoft válaszát.

Ezt mondta a Google embere (kiemelések tőlem):

"The mobile web version of Google Maps is optimized for WebKit browsers such as Chrome and Safari. However, since Internet Explorer is not a WebKit browser, Windows Phone devices are not able to access Google Maps for the mobile web."

Erre a Microsoft:

"Internet Explorer in Windows Phone 8 and Windows 8 use the same rendering engine."

Ez OK, de hogy jön ide? Ha a Windows 8-ban meglátogatják a Google Maps-et, valószínűleg nem a mobil változatot kapják. Akkor hol releváns az, hogy a Windows 8-ban található IE ugyanazt a rendering engine-t használja, mint ami a Windows Phone 8-ban van?

--
trey @ gépház

A hasba akasztós szar dumát a Google tolta a WebKites hazugságával. A Microsoft szóvivője meg az átlag userek és újságírók miatt nyilván nem fog technikai részletekbe menni, hanem olyan oldaláról fogja meg a problémát, amelyet mindenki megért (illetve majdnem mindenki, mert te még így se... :))

A HWSW testvérlapod érdekes módon mégis pont azt írja le, amiről én is beszéltem:

A magyarázat kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a Next Web belsős forrásai szerint a közelmúltban nem történt olyan fejlesztés vagy módosítás, amely ne működne mobilos Internet Exporer alatt. Tovább árnyalja a képet, hogy a Windows Phone-ban levő Internet Explorer motorja a Microsoft szerint azonos az asztalival - ha egy asztali Windowsra telepített Internet Explorerben működik a Google Maps, akkor a telefonos platformon is működnie kellene. A döntés hátterében feltehetően tehát inkább üzleti mint technológai okok állnak. Erre enged következtetni az is, hogy mobil Firefoxból, illetve Operából továbbra is elérhető a Google Maps és minden funkciója ugyanúgy működik mint korábban - pedig egyik sem WebKit-alapú.

http://www.hwsw.hu/hirek/49590/google-maps-microsoft-windows-phone-inte…

Szerencsére nem kell egyeztetnünk semmilyen véleményt és nem is kell feltétlen egyetértenünk. Mármint nekem és a HWSW-nek.

Mindenesetre te még mindig nem érted, hogy miről beszéltem. Az lehet, hogy a HWSW és te egy dologról beszéltek, de hogy annak nem sok köze van ahhoz, amiről én, az holt biztos.

Hint (hátha így leesik)

--
trey @ gépház

Az már régen rossz ha egy szóvivő mellé független szakértők kellenek, hogy értelmezni lehessen mondandójuk tartalmát.
Egykor kremlinológus kellett Moszkva üzeneteinek értelmezéséhez, most meg majd redmondológusokra lesz szükség a Microsoft nyilatkozatainak értelmezéséhez. :)
______________________
Normális HUP-ot használok!

Jesszus, egy unixos Sting :D
Én értem amit írsz, de ettől még nem fogok egyetérteni veled. Rendben, hogy nem ezt írták le, de attól még a tények biza' kemények és tények maradnak: ha nem korlátozzák direkt, szándékosan, mesterségesen, akkor működik a szolgáltatás a platformon.
Meg most őszintén, nem mindegy, milyen motor van az adott böngésző alatt? A lényeg, hogy tudja futtatni a szolgáltatást. Tudja.

Ez az eset legalább annyira gagyi, mint mikor a Microsoft szándékosan akadályozta valamelyik (már nem emlékszem) szoftverének a futását Wine alatt.

"Én értem amit írsz,"

Hála istennek, meséld el Hungernek is, mert szemmel láthatóan problémái vannak az értelmezéssel.

"Rendben, hogy nem ezt írták le"

Nekem csak ezzel volt gondom. Nem kell továbbmenni. Senki sem vonta kétségbe, hogy igazuk van. Csak nem értettem, hogy minek kell egyenes beszéd helyett rébuszokban beszélni.

--
trey @ gépház

"Ez az eset legalább annyira gagyi, mint mikor a Microsoft szándékosan akadályozta valamelyik (már nem emlékszem) szoftverének a futását Wine alatt."

csak nem valamelyik office volt az ? valamelyik patch utan figyelt valami registry bejegyzest, ami wine alatt van, windows alatt meg nincs.
az egyszeri ms felhasznalo ilyen malorokre nem emlekezhet, sosem probálták winevel futtatni.

Nem (csak) az office volt, hanem minden letöltést gátolt a download centerből:

http://www.winehq.org/pipermail/wine-devel/2005-February/033868.html

Hát, ilyenek után én valahogy nem érzem át a mostani problémájukat :)

Ja, amúgy a google meg a Samsung SMART tévékről is levetette a mapsot, pedig tök jó volt nagyban nézegetni...

"Red herring is an English-language idiom that commonly refers to a type of logical fallacy in which a clue is intentionally or unintentionally misleading or distracting from the actual issue."

Mármint erre gondolsz?

szándékos vagy nem szándékos _félrevezetés_, vagy elterelés a valós problémáról?

--
trey @ gépház

Nem egeszen ertem, miert alkalmazna ezt az MS ebben az esetben. En ugy latom, hogy csak siman irtozatosan benak voltak, hogy nem kommunikaltak egyertelmuen, hogy mi a helyzet. Miert jo nekik, hogy azt mondtak, amit mondtak, ahelyett, hogy pontosan leirnak, hogy mi valtozott a G oldalan?

Szerintem itt valami komoly corporate benazas folyik az MS reszerol.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Egyszeruen gusztustalan amit a Google muvel.

Google-zz korbe, rengetegen kiprobaltak. Ja, bocs, aki m$-nek irja az MS-t, azzal nem vitatkozunk, regi netes szabaly.

De tessek, itt a video (atirva az user agentet Windows Phne-ra mar megy a dolog):

http://www.youtube.com/watch?v=Dd7RiMCrZFw

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Hát izé, látom itt sokan nem használnak Operát... :)

Szóval az, hogy az User Agent alapján ismerik fel a böngészőt, és böngészőfüggően nem ugyanaz történik az kb. egyidős a webbel.
Ahogy az is, hogy egy oldal készítője dönthet úgy, hogy bizonyos, alacsony market share-rel rendelkező böngészőt nem támogat.
(5-10 éve minden 2. weboldal sírt az Opera miatt).
Az sem új, hogy az ilyen ellenőrzést az User Agent átírásával ki lehet kerülni (Opera-ban pl beépítetten van ilyen opció).
Aztán az oldal vagy működik vagy nem. Többnyire 90%-ban igen, de előfordul, hogy az a 10% elég ahhoz, hogy használhatatlan legyen az oldal.

Aktuálisan itt most azt láttuk, hogy ha hülyeséget írunk User Agent-nek, akkor bejön a default desktop felület, ami nyilván megy, hiszen az MS szerint a telefon browsere szinte egy IE 8. Azt meg nem láttuk, hogy mi történik a mobilos felülettel.

Opera felhasználóknak ez a történet nem újdonság, nincs itt semmi látnivaló, oszoljunk-oszoljunk...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Te teljesen másról beszélsz. Itt nem arról van szó, hogy eddig se működött Windows Phone alatt az oldal rendesen és most beleraktak egy figyelmeztetést, hogy a felhasználókat ne érje meglepetés, hanem arról, hogy eddig gond nélkül működött, most pedig kifejezetten kitiltották, kamu indokokra hivatkozva...

Azért nem vagyok olyan öreg, de én még emlékszem, hogy az első operát azért telepítettem, mert Netscape-pel nem működött egy valamilyen weboldal, és visszadobott a főoldalra, megakadályozva a teljes böngészést, és követelve, hogy IE6-ot használjak, mert punktum. Operát letöltve, és IE6-os headert küldve csodák csodája tökéletesen működött. AFAIK itt is ugyanez a helyzet.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

"eddig gond nélkül működött"
Arra még nem láttam videót, hogy eddig működött, de még az sem bizonyítaná, hogy a mostani verzió működne.

"most pedig kifejezetten kitiltották, kamu indokokra hivatkozva..."
Erről sem láttam videót...
Irtó egyszerű lenne tesztelni egyébként, adni a szimulátornak egy Webkit User Agent-et. Teszt nélkül minden csak duma.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Nagyon megjavult:-) Csak az utóbbi időben: UEFI, hogy senki más ne forgalmazhasson, ne használhasson mást.

http://hup.hu/cikkek/20130102/faq_letilthato-e_a_felhasznalo_altal_a_se…

Jelenések könyve 13. rész
...
17. És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma.

Eredetileg itt az emberek egy része az MS-t szidta. Én pedig azt a magatartást szidtam, ami miatt az MS-t szidták.

Amikor fordult a kocka, akkor egyesek továbbra is az MS-t szidják, én pedig továbbra is a magatartást szidom, ami miatt egykor az MS-t szidták.

Csupán csak ennyi.
---
Internet Memetikai Tanszék

Bazz, én felvállalom: a saját oldalamon állok... :-) Sose volt vinfónom, nem is lesz, asszem. Wint ÉS Linux(oka)t is használok. Ezzel együtt nem gondolom, álságos az a hozzáállásom, hogy ez gyökérség. Nem azért, mert az MS nem érdemelné meg, hanem azért, mert a "ne légy gonosz" dumával eléggé ellentétes. (nem mentség, hogy nem én ütöttem először)

És nem az MS-t sajnálom, hanem magunkat. Felhasználókat és fejlesztőket egyaránt. Ez szopás nekünk. Lehet, hogy az MS panaszkodik (mert végső soron neki is az), de nem ő szopja a nagyobbat. Én is a piacból élek és nem vagyok abban a helyzetben, hogy megmondjam mit használjon a megrendelő. Egyszerűen meg kell oldanom vagy keres mást. Én meg szopok, mert a Microsoft köcsög volt korábban, a Google meg elköcsögösödik most. Nos, szerintem ezek a módszerek ezért gusztustalanok.

Szerk: Basszus, ezt nem jó helyre sikerült beküldeni, bocs....

Figyu, ez biznisz, és kész. Amikor fiatal voltam, én is orrba-szájba szidtam pl. az Ms-t, hogy micsoda egy alávaló cég, de időközben felnőttem és rájöttem hogy nem csak ő, hanem minden profitra dolgozó vállalat azt teszi, ami a rövid vagy hosszú távú bevételeit növeli (és belefér a jogi rendszerekbe (vagy nem)).

--
http://neurogadget.com/

fájó az egész, ami van.
tavaly nyáron váltottam androidról wp7-re, mert hirtelen csak egy dolog kezdett el érdekelni: valami működő megoldás legyen a zsebemben, amivel tudok telefonálni, néha sms-t írni, sokszor e-mailt, esetleg alkalmanként egy-egy képet ellőni. semmi több (jó, valami normális jabber-alapú, de nem facebookos chat beleférne háttérben futtatva). ezt mind hozza, mind tudja, amióta megvan, talán ha kétszer volt újraindítva, pedig több nyaralást is végignavigált, végigfotózott, aktív használatban van nap, mint nap.

erre itt ez a két barom cég, és ahelyett, hogy hagynák, szolgáltatásokat használjunk, inkább mindenki félti a saját kis privilégiumait, bukik a - már majdnem elhittem, hogy lesz - termékkonvergencia, újra jönnek vissza a saját szabványok, az inkompatibilis formátumok, kütyük, helló kilencvenes évek.

szóval köszi, hogy ezt csinálják, és _pont azok szívnak, azokat szívatják, akik őket használnák, mert mindkettő termékei között vannak jók, és eddig lehetett együtt, közös ökoszisztémában nyúzni.

faszán kezdődik 2013.

még elsők között vettem egy samsung galaxy spicát, ami nyilván tavaly nyáron már nagyon messze volt az android világától. végig gyári rendszerrel használtam, holott a samsung elég hamar dobta a támogatásét, nem kapott 2.1 után semmit, miközben még bőven forgalmazták.
telefonálni a végén már halál volt vele, sokszor semmire sem reagált. ilyenkor egy ideig (a garancia végéig) az megoldás volt, hogy elvittem a szervizbe, ott újratelepítették, de néhány hónap után újra belassult, miközben én csak telefonra, gtalkra, gmailre, gmapsra, opera minivel böngészésre és foursquare-re használtam.
közben azt láttam, hogy ugyanezen két és fél, három év alatt szintén androidra váltó ismerőseim többsége hasonló dolgokra panaszkodik, és bár ne reprezentatív minta, de egy barátom a minap a szemem láttára nem tudta felvenni egy újszériás sonyn a beérkező hívását. szóval lehet, azóta kiforrta magát az android (ezt alá tudom támasztani, a tabletem továbbra is egy samsung tab 7 plus), mégis úgy döntöttem, hogy inkább tudjon kevesebbet (vö. mindent), de a telefonálást és az alapfunkciókat stabilan hozza.
(megjegyzés1: androidon ha 50+ sms összejött, ami nem ritka online bankolással, akkor iszonyat lassú lett a böngészésük, wp7 alatt 500+ környékén sem érzek lassulást)
(megjegyzés2: a spicát ettől függetlenül nem vagyok hajlandó e-hulladéknak tekinteni, keresem a helyét a háztartásban: link)

lehet, elfogadom, nyilván többet fogtál már a kezedben, én eddig andoridból csak ezzel éltem együtt napi szinten telefonként.

egyébként akkoriban volt ez, a t-mobilenak valami saját brandelt ketyeréje/i, és talán még egy-két lehetőség, vagyis választás nem nagyon. előtte egy asus p552w windmobot használtam, ami ugyan 2009-re bőven elavultnak számított, de nem számított, mert iszonyat szerettem, mivel működött. sajnos egy rossz pillanatban összetört, így dönteni kellett, ha maradni szerettem volna az okostelefonoknál, hogy android (a spica tűnt a kínálat legjobbjának), vagy iphone? mivel az utóbbit ár/szolgáltatás viszonylatában drágállottam, az előbbi, és egy kiforratlan technológia mellett döntöttem.

most egy ideig elég lesz az android tableten. nem vágta el magát nálam végleg, de a hűségidő maradék másfél évében legfeljebb ha céges megoldásban kapok, akkor fogom használni. illetve, ha a google-ms vitája annyira elfajul, hogy az appsos fiókom levelezését/címtárát/naptáraimat nem tudom elérni többé.

" én eddig andoridból csak ezzel éltem együtt napi szinten telefonként"

Nem csodálom, hogy rossz véleményed van. Nagyon sokan vannak, akik vesznek valami ócska HW-vel összerakott telefont és az alapján ítélkeznek. Nézz meg egy komolyabb vasat. Olyat, ami a referenciakészülékkel (Nexus-ok) egyenrangú. Olcsó húsnak híg a leve.

--
trey @ gépház

Persze, értem amit mondasz, de akkor ez volt kb. a legerősebb, legbikább androidos telefon, amikor vettem. Azóta is (Lumia 800 / Samsung Tab 7 plus), előtte is (Asus p552w) ragaszkodtam a minőségi termékekhez, és a vételekor jogosan hihettem, a Spica is megfelel majd az elvárásoknak.

Közben kikerestem a 2009 őszi androidos választékot: HTC Hero, Samsung Spica, T-Mobile Pulse. Ebből a Spica nem egy vészes választás.

--
@twitter

A Spica volt a második idehaza forgalmazott Androidos telefon, és az első amin volt magyar nyelv. Nekem még mindig van egy használatban másodlagos telefonnak, kis csiszolással megfelelőre lehet alakítani.
Nem jóra, megfelelőre...
Gyakorlatilag amikor forgalomban volt ez volt a jobb választás, de azóta erősen eljárt fölötte az idő.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Sajnos így volt, szívás is lett a vége. Egyszerűen kiderült, hogy az Android még nem volt kész, amikor elkezdték tömegesen vele szerelni a készülékeket. Ami viszont még ennél is furább, hogy a Samsung, akinek akkoriban kb. 3-4 androidos telefonja lehetett, egyszerűen tojt az optimalizálásra, egyáltalán nem foglalkozott a felhasználókkal. A Spicánál különösen.

Azóta egy dolgot megtanultam, soha, de soha többé nem veszek kiforratlan technológiát használó telefont. Előbb bizonyítson egy termékciklust legalább, aztán majd lehet róla szó. Pl. az N9/Meego nagyon szimpatikus volt, láttam használatban is, de hogy elkaszálták, bukott. Az Ubuntu mobile érdekes lesz, de mivel 2014-ben jön, 2015-16 előtt engem nem látnak. Firefox mobile dettó.

Jelenleg az Android már működik, ha megfelelő vason, gondos gyártó által telepítve kapjuk, az iOS nyilván bizonyított, és a WP7/8 se rossz. Hibázni jelenleg nem nagyon lehet. Bezzeg három éve.

--
@twitter

Ma ugyanúgy tojnak a fejedre elég hamar, és nem lesz frissítés.
A Galaxy S Advance vasamra, (ami egy éves konstrukció, és idehaza Június óta árulják,) Szeptember óta igérik a 4.1.x-et, a 2.3.6 helyére. Tegnap halkan twitteltek egy Márciust Samsungék.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Sajnos _ez is ismerős. A Samsung Galaxy Tab 7 plus néven futó gépet márciusban, nem sokkal a megjelenése után vettem 3.x-el, amihez áprilisra(!!!) ígérték, jön a 4.0.x. Azóta az április volt már július-augusztus, szeptember, majd nem mondtak semmit. Ausztriában tesztelik a 4.0.4-et a típushoz, Angliában is elérhető Kiesből, de itthon semmi. A gyártó a megkeresésemre annyit válaszolt, hogy nincs tudomása frissítésről, de majd lesz.

És a legszebb, hogy a vas a Nexus 7-ig a legjobban összeszedett készüléknek tűnt a 7-esek között, csak épp a Samsung hagyta elkallódni, miközben a később kihozott, hardverileg jóval gyengébb Tab 7 2 már eleve 4.0.x-el jelent meg.

Azt hiszem, amíg a Samsung úgy gondolkodik, hogy hetente-kéthetente kidob egy-egy új ketyerét, de közben nem foglalkozik a korábbi vásárlókkal, akkor elfogadom, hogy a piacteremtéshez ez jó, de a brandépítéshez nem, mert ott fogják (fogjuk!) őt hagyni, ha semmi, de semmi támogatást sem kapunk a vásárlás után. Pláne egy 4-500 dolláros gépnél.

(Megjegyzés: házilag tettem fel rá egy osztrák 4.0.4-et, ami működik, de a frissítéskezelője nem, majd valahonnan csak lesz rá 4.1, esetleg 4.2, mert félek, a Samsungtól nem remélhetem.)

--
@twitter

"Sajnos a Galaxy Spica egy hulladék volt."

Szerintem mindegyik egy raklap szar. a környezetemben van egy rakás S Galaxy * és mindenki panaszkodik valamit rá, bezzeg nekem az Xperia x8-cal semmi bajom sincs. össz. egyszer hisztizett (lásd blog) de azóta is jól tartja magát, míg a Galaxy Minimmel napi szinten kell ordibálni (igen én beszélgetek, sőt akár veszekszem is a dolgaimmal, és szerintem ez tök normális...), mert valamit nem úgy csinál ahogy kell. pl. csak 6. alkalommal lehet telefonálni róla, és 2. 3. alkalomra lehet felvenni...

--
openSUSE 12.2 x86_64

Felőlem lehet az a legszagosabb, legízesebb telefon, és használhatja akár a pápa is, ha nem bírja az igényeimet kielégíteni / használat közbe lepusztul...
Asszem a következő telefonom is valamelyik sony xperia modell lesz. A soe jól bírja a kiképzést (nálam) alig van velük nyűg, mint ha pont az én igényeimre gyártották volna le.

--
openSUSE 12.2 x86_64

Mondhatod. Amire az asszony használja (telefon, gmail, chat, facebook), arra gyári beállítássokal neki teljesen megfelelő, de az igazság az, hogy ahol dolgozom, most lett kiszórva kb 200 mini2, és senki nem panaszkodott a sebességére. Ettől még nem állítom, hogy mindenkinek megfelelő, de azt se, hogy szar lenne.

Érdekes nekem is van jó néhány Galaxy * meg Sony xperia * telefon a környezetemben. Én meg azt tapasztalom hogy amíg a Galaxyk működnek addig a Sonyknak minden baja van.
Főleg a 4.0ás update óta megy a "néha működik a gps néha nem" szindróma, meg a battery drain.
Nem meghazudtolni akarlak, csak felénk más a tapasztalat. ;)

Tekintve, hogy itt kedvencről, és nem leghasználhatóbbról, vagy legelterjedtebbről kellett szavazni, ez nem jelent semmit az adott platformra nézve. Mindössze annyit jelent, hogy a szavazók (figyelembe véve a tényleges piaci részesedéseket) elfogultabbak az android és a maemo, meego, sailfish iránt.

Igaz kedvencről volt szó ami ugyanolyan szubjektív kategória mint a 'leghasználhatóbb'. A legelterjedtebb smartphone os már objektívabb képet ad az eladási adatok alapján a windows phone a negyedik helyet sem tudja megszerezni, de nem a maemo & társai előzik meg hanem a symbian, bada, rim blackberry és természetesen az ios és android így hatodik a wp, egyedül az "others"-t előzi meg.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Tehát a HUP szavazók nem negatív hanem pozitív értelemben "elfogultak" a windows phone iránt, kétszer annyian (5%) használják mint a 2.4%-os világátlag. Ugyanennyien elégedettek a windows phone-al a másik szavazás szerint. Ez is érthető, a HUP olvasók jól ismerik a versenyző smartphone os-eket ezért tudatosan választanak mobilt, nem vásárolnak zsákbamacskát.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Sajnos a használati felmérésnél nem szerepelnek szétbontva az egyéb platformok, de az jól látszik, hogy míg az ios és a wp esetében a kedvenc szavazás egybevág a használati szavazással, addig az android 7%-kal erősebb most, vagyis az egyéb kategóriából 58 ember pártolt át androidra (a két szavazáson szavazók között 4 fő a különbség, ez elhanyagolható). Növekedett ennyit az android 2012-ben az egyéb kategória javára 2012-ben?

Időközben, azaz pontosabban a kedvenc smartphone os szavazás ideje alatt volt egy karácsony. Lehettek páran akiket megleptek (vagy meglepték magukat) életük első android mobiljával. A 7% különbségben azok is benne lehetnek akik szeretnének androidot de egyelőre nem engedhetik meg maguknak vagy még köti őket egy hűségszerződés ezért még nem tudnak váltani. Én az iOS-nél is vártam volna hasonló jelenséget de ott ez mégsem tapasztalható.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Ez az, amikor a hóhért akasztják. Ezt már nagyon rég kiérdemelte a MS, most megtapasztalhatja a másik oldalt is.

naivitás on
Bennem felmerült az a lehetetlen képzet is, hogy a Google csak WebKit alapú böngészőkön tudja hozni a "Google élményt" és nem akarja hogy az IE felhasználók egy használhatatlan alkalmazást kapjanak? Esetleg a jövőbeni funkciók implementálásakor nem akarnak az IE-vel vesződni?

Olyan ez, mint hogy a Microsoft megszabja a telefon gyártóknak hogy csak adott képességű hardver futtathatja az operációs rendszerüket, mert a többin nem nyújta a "Windows élményt".

naivitás off

Más kérdés, hogy a Microsoft mennyi és melyik kódrészletet használja a WebKit-ből, mert vegyesen LGPL és BSD licencelésű, az LGPL esetén tudtommal kódmegnyitási kötelezettség is van.

Igazából amit az elmúlt években a Silverlight miatt alkalmasint ki kellett állnom, azok után én nagyon nem tudom sajnálni a Microsoftot, hogy most a pénisz másik oldalára került. És igen, ahogy trey mondta, megvan annak a diszkrét bája, amikor a MS ellehetetlenítésre hivatkozik. DE!

Az viszont nekem sem tetszik, amivé a google kezd válni az utóbbi években.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Cápákkal teli vízben vagy te is cápává válsz, vagy elbuksz. Meg kell nézni a versenytársait. Microsoft, Apple. Aztán meg is jöttünk. Nem akarom én védeni őket, de ki a tököm ment neki a másiknak? A pimasz fiatal Google 12 év alatt felforgatta a világot. Az öreg Microsoft meg csak pillázott mellette.

Ez olyan egy kicsit nekem, amikor az öreg szaki mellé odakerül egy fiatal, akinek a szeme is jobb a kora folytán, ügyesebb is, a számítógépet is kezeli. Az öreg meg nekiesik ahelyett, hogy versenyezne vele.

--
trey @ gépház

Cápákkal teli vízben vagy te is cápává válsz, vagy elbuksz.
Azért hadd ne örüljünk már ennek. Egyébként meg növeszthetnél mérges tüskéket is. Csak annak ártasz vele, aki megpróbál megenni.

De hagyjuk a hülye hasonlatokat, nézzük ennek a jogi oldalát. A MS szabadalmi követelései pillanatnyilag jogilag elfogadottak. (Tetszik, nem tetszik jelen pillanatban így van. Tessék bíróságon megpróbálni megsemmisíttetni őket, mindenki jól járna vele.) A Google pedig egy igencsak diszkriminatív, célzott támadást hajtott végre, az online szolgáltatásokban és mobil eszközökön futó szoftverei terén lévő erőfölényével maximálisan visszaélve. Az eddig számomra rendelkezésre álló információk alapján ez simán perre vihető.

Tehát nem csak gusztustalan, amit a Google csinál, hanem borzalmasan hülye is.
---
Internet Memetikai Tanszék

Az, hogy valaki nem tud, nem akar perelni, nem jelenti azt, hogy valami jogilag elfogadott. A Microsoft-nak ha a Google-lel volt baja (ki a bánat csinálta meg az Android-ot?), akkor a Google-t kellett volna perelni, nem betámadni a cégeket és titokban tartott szerződéseket kötni velük, ahol mindig csak az egyik félnek volt őszinte a mosolya. A Microsoft nem azt támadta, akivel baja volt. Ez a gusztustalan.

--
trey @ gépház

Vajon nem lehetett volna ezt úgy megoldani, hogy a Google a betámadott gyártókkal közösen viszi bíróságra az ügyet?

Nem értem továbbra sem, hogy a Google jelenlegi akciója miben segít e téren. Leginkább azt látom, hogy a MS kezébe egy igen erős jogi ütőkártyát adott.
---
Internet Memetikai Tanszék

A Microsoft-nak ha a Google-lel volt baja (ki a bánat csinálta meg az Android-ot?), akkor a Google-t kellett volna perelni, nem betámadni a cégeket és titokban tartott szerződéseket kötni velük, ahol mindig csak az egyik félnek volt őszinte a mosolya. A Microsoft nem azt támadta, akivel baja volt. Ez a gusztustalan.

Amíg úgy sértesz szabadalmat, hogy abból közvetlen nyereséged nincs, addig nehéz az egészet túlságosan támadni (Google & Android), mert nincs ebből bevételed ("Offshore Development"), ezáltal a szabadalom tulajdonosának se lehet tőled elveszett licencdíj követelése.

Onnantól, hogy olyan terméket árulsz (Androidos telefon gyártók), amelyik más által szabadalmaztatott technológiát is tartalmaz, máris támadható vagy, mert neked könnyen bizonyíthatóan közvetve nyereséged van az "illegálisan" árult termék eladásából... Ez nem gusztustalanság, hanem az MS nem talált más fogást a Google trükkös módszerén, csak a Google által bepalizott telefon gyártók megszorongatását.

Igazából itt is a Google a csaló, aki nem mondta el a partnereinek ezeket a rejtett költségeket, hogy az általuk fejlesztett Android szabadalmakat sért - amelyek nincsenek normálisan lerendezve - és emiatt ezeket a pénzeket majd a telefongyártó cégeknek kell kicsengetni.

A Microsoft sosem nevezte meg, hogy mi alapján követelt pénzt. A szerződések titkosak voltak, nem véletlenül. Viccszabadalmakról van szó, amelyet ha a gyártók bíróság elé vinnének, jó eséllyel érvénytelenítenék a szabadalmakat.

A linkelt listán a pinch to zoom és a rubber band már érvénytelenítésre is került.

Ezek a szabadalmak ritkán állják ki a bírósági próbákat. Ha egy tárgyaláson nyernek is, a másikon már koránt sem biztos. A Microsoft nem véletlen nem közli a szerződés részleteit.

--
trey @ gépház

Persze hogy nem közli, ez stratégiai lépés. Más szerződéseiket sem közlik, ahogy te sem közlöd a HWSW szerződésedet a HUP-on...

Ha meg mindegyik "viccszabadalom" lenne csupán, amelyet biztosan érvénytelenítenének, akkor a gyártók sem haboznának bíróság elé menni, de nyilván nem ilyen egyszerű a helyzet.

"Ha meg mindegyik "viccszabadalom" lenne csupán, amelyet biztosan érvénytelenítenének, akkor a gyártók sem haboznának bíróság elé menni, de nyilván nem ilyen egyszerű a helyzet."

Nem ennyire egyszerű a helyzet, ugyanis a perelt cégek van, hogy függőségi viszonyban vannak a Microsoft-tól más téren. Nem éri meg nekik küzdeni.

Aztán ott van az, hogy inkább benyelik a békát és fizetnek, minthogy költséges bírósági pereket finanszírozzanak, amelyeknek kétséges a kimenetele (akár a bíróság hibájából is). A Microsoft-tal és ügyvédhadával / pénzével nem tud mindenki szembeszállni.

--
trey @ gépház

Hogy a Samsung miért egyezett meg a Microsoft-tal? A Samsung partnere a Microsoft-nak. Notebookra Windows licenc. Ráadásul a Microsoft lehet, hogy sikeresen meggyőzte a Samsung-ot, hogy csak akkor fog a "rendkívül sikeres" Windows Phone-ból kapni, ha fizet. Vagy, a Samsung úgy gondolkodott, hogy kifizetem, cserébe kapok a WP-ból. Hátha bejön. Egy próbát megér. Azt azért már látjuk, hogy az a próba nem jött nagyon be.

A Google-nek van igaza, aki ezt az állásfoglalást tette a deal kapcsán:

"This is the same tactic we've seen time and again from Microsoft. Failing to succeed in the smartphone market, they are resorting to legal measures to extort profit from others' achievements and hinder the pace of innovation. We remain focused on building new technology and supporting Android partners."

Én is pontosan így gondolom.

--
trey @ gépház

Ez szerintem naív feltételezés. Ezek egyrészről külön, független szerződések. Ráadásul a Microsoft akar eladni Windows licencet a Samsungnak és nem fordítva, úgyhogy a Microsoft az, aki inkább érdekelt ebben az üzletben, nem pedig a Samsung. WP esetén ugyanígy. Másrészről ez nem egy zárt piac. Windows licencet nem csak a Microsofttól lehet közvetlenül venni. Ha a Microsoft ilyen hülyeséget lépne, hogy nem ad el a Samsungnak licencet (ami hatalmas öngyilkosság lenne), akkor a Samsung egyszerűen venne valamelyik viszonteladótól és kész... Úgyhogy én ebben nem hiszek, hogy csak emiatt fizetett volna szabadalmi licenc díjat a Samsung.

A Google meg a pofázás helyett bevállalhatta volna, hogy intézi az ügyet a Microsofttal és akkor elhinné mindenki, hogy valóban támogatja az összes Android szállító partnerét, nem pedig csak beleugrasztotta őket egy olyan üzletbe, amelyben neki van a legkisebb rizikója.

és ha, akár csak gyanú felmerülése esetén is, a microsoft kéri a termékek forgalmazásának felfüggesztését, ki szop nagyobbat? aztán utána már jöhet az, hogy jaj bocsi, már évtizedekkel ezelőtt felbukkant a szabadalom témája levlistákon, és érvénytelen, csak szoptatok miatta pár milliárdot. _ezért_ nem pattognak, és ezt tudják redmondban is, ezért ilyen nagyfiúk.

Baromira érthető a Google indítéka, de pont az ilyen húzásai miatt csökken egyre inkább az iránta érzett bizalmam. Androidos Samsungom van pár hónapja, szeretem, jó összhangban van a Google fiókommal, és bízom benne, hogy 4-5 évig ez is hű társam lesz, mint a korábbi telefonjaim. De mi lesz, ha idő közben kicsit felfut a Motorola Mobility, és már az én kütyüm is konkurens termék lesz??? 4-5 éven belül akár meg is történhet. Remélem, addig felfutnak más cégek térképei, postafiókjai, keresői, stb... Tudom, közhely, de tényleg a Google az új Microsoft :S Kár érte!

Nohát-nohát, visszanyal a fagyi? Évekig cvs-ből forgattam aMsn-t, mert a Microsoft havonta változtatta az msn protokollt, szivatott a csak I.E. 6-tal működő oldalaival, az office zárt formátumával, a firefoxban bugos hotmaillel, windows mobil rendszerével működő vonalkód leolvasóival, melyekről persze csak Windowszal lehetett az adatot leszedni... A samba-s szopások miértjét, az ntfs írhatóságát a wmv lejátszhatatlanságát, a silverlight csodáját megemlíteni ugye meg már nem is érdemes. Ha ezek után meg most kicsit visszakapnak, megy a sírás-rívás. Csúnya Google, rossz fiú, hát szabad visszaütni?
---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Melyik az MS-oldal? Van olyan? Aki szerint ez nem jo lepes, az az MS-oldalon van? Tudod, van, aki nem csak fanboisagban tud gondolkozni.

(Bar akkor meg nem latogattam a HUP-ot, mar legalabb 10 eve Linuxozom, elsokent migraltam GMail-re, blablabla. Az akkori MS-praktikakrol hasonlo velemennyel voltam.)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Senki nem mondta, hogy az msn protokoll, az office zárt formátumai, az smb protokoll, az ntfs vagy épp a wmv nyíltak, vagyis tetszőleges kliens írható hozzájuk. A támogatott klienst a Microsoft készíti, ha másik klienst akarsz használni akkor együtt kell élned azzal, hogy nem ugyanazt a minőséget kapod.

A csak ie6-tal működő oldalak vádja csak akkor áll meg, ha a microsoft saját weboldalaira igaz, mások weboldalaira a microsoft nincs hatással.

A bugos hotmail még mindig jobb, mint a nem elérhető hotmail, nem? Mi volt a microsoft reakciója arra, hogy a hotmail firefoxban nem megfelelően működik, hogy a firefox nem támogatott, vagy hogy a hibák javításán dolgoznak?

A silverlight is hasonló a csak ie6-tal működő oldalakhoz, adott weboldal döntése, hogy milyen technológiát választ, amikor kiválasztotta a silverlightot nyilván tudta, hogy linux alatt az nem támogatott. A Microsoft a Moonlight projektet segítette, vagyis nem zárkózott el egy nem hivatalos linuxos silverlight klienstől, csak épp nem ő fejlesztette azt.

A csak windowszal használható vonalkódolvasók esetében pedig egyszerűen arról van szó, hogy azok nem windowszal való használatának igénye annyira marginális, hogy üzletileg nem érdemes más platformokkal foglalkozni. Egyébként ezeket a Microsoft gyártotta? Ha nem, akkor megint csak nem a Microsoft a felelős.

"A bugos hotmail még mindig jobb, mint a nem elérhető hotmail, nem?"

Ez alapvetően a bug milyenségétől függ. Pl. böngészőbugok között van olyan, amikor a renderelés annyira összecsúszik, hogy nem tudod, hogy melyik szöveg / szám hova tartozik, és a gomb (pl. törlés vagy módosítás) hova hat (és igen, sajnos ez IE-kre sokkal jobban jellemző, mint a többiekre).

Esetleg a böngésző adott verziója crashel, mert bugos (pl. legalább két safari verzió is volt ilyen) és ha betöltöd a JS-t, akkor a felhasználó nem tudja, hogy most mi volt a baj. A mobil böngészőknél az alacsony erőforrások miatt amúgyis gyakori a nagyobb alkalmazások lerohadása...

A UserAgent alapú tiltás/eltanácsolás tényleg rossz dolog, de van, amikor az alapértelmezett engedélyezés végső soron rosszabb. Ilyenkor jobb előre megmondani a felhasználónak, hogy használjon mást böngészőt .

A helyes akkor is az lenne ha figyelmeztetnék a felhasználókat, hogy az adott platformon nem tesztelnek és a megszokottnál több hibára számíthatnak ha úgy döntenek, hogy mégis használják. Ezt be lehet hozni "üdvözlőlapnak", lehet egy "ne figyelmeztessen többet" gombot tenni rá sőt, a támogatott böngésző(k)nek is lehet rajta reklámot szorítani.

szerk. de abban teljesen igazad van, hogy egy renderelési hiba is csúnya adatvesztéshez vezethet

Hát igen, ilyen "üdvözlőlap"-ra tényleg ki lehetne ezt rakni. Persze ha az architektúra megengedi, hogy legyen ilyen lap (mert pl. miért rakj ki ilyent, ha tudod hogy az adott felhasználónál jól fog működni), vagy pl. ne pont ugyanaz a tyúk-tojás probléma legyen vele, hogy vajon látja-e majd a felhasználó ezt a lapot rendesen?

Az igazi megoldás a runtime képességek vizsgálata és annak megfelelő dinamikus működés, de az sokkal nehezebb, mint elsőre tűnik. (Mi elindultunk egy ilyen fele, mellette van három másik rétegünk, ahol useragent alapján döntünk valamiről, nemtriviális problémák vannak vele.)

Itt nem arról van szó, hogy a microsoft gondolt egyet, és nyílttá tette az smb-t önszántából, hogy aztán jól kiszúrjon a sambával, hanem az eu kötelezte erre. Vagyis ők továbbra sem szándékozták támogatni az alternatív megoldásokat, ezért próbálták meg kijátszani a döntést. Persze ez sem szép dolog, de kevésbé aljas.

Utolsó bekezdés.

tl;dr: ez nem választás kérdése, a google döntött úgy, hogy nyílt platformra építi a google maps-t, vagyis nem zárhatja ki az ahhoz készített klienseket, legalábbis az azonosítója alapján semmiképpen. Tegyük fel, hogy a google maps használatához csak webkitben elérhető technológia is szükséges, ekkor azt kellene ellenőrizni, hogy az adott böngésző webkit-e, és nem azt, hogy nem windows phoneon futó böngésző.

A Moonlight a Microsoft egyik proxycégén - találós kérdés melyik - keresztül odadobott konc volt. Sosem működött rendesen. A szerepe az volt, hogy fenntartsa/megerősítse az újabban felvett "mi lenni már jócég" imidzset. Sajnos ez csak egy álarc, amelyet a Microsoft millió dollár / nap fenyegetettsége miatt húzott magára.

Nem sikerült.

--
trey @ gépház

Senki nem mondta, hogy ezek ne legyenek zártak. Az msn-t azért hoztam fel konkrét példának, mert a Microsoft kizárólag azért változtatta meg havonta az msn protokollt, hogy más kliensekkel ne legyen meg az élmény, hogy file-t tudsz küldeni, illetve csetelni tudsz. Erre erőforrást, azaz pénzt, munkaerőt fordított. Csak azért, hogy csak windows-ról tudd használni.
Most meg amikor a google csinál hasonlót, a Microsoft egyből elfelejti, hogy ők is csináltak ilyet. Az előzmények ismeretében nekik kuss, pofa be, oldják meg. Tegyen a Microsoft webkit motort az I.E.-be másodlagos motornak a google maps-hoz, és írjon normális youtube klienst, elvégre nyílt a forrás, még visszafejteni sem kell semmit...

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Veletek az MS-troll tanfolyamon folyton ezt bifláztatta az előadó, hogy: "fussatok neki még egyszer"? :) Elsőre is csak egy gyenge poén volt, de így csilliószor már marhára unalmas. Ha valami konkrét megjegyzésed, hozzáfűznivalód van akkor írd le!
______________________
Normális HUP-ot használok!

"a Microsoft kizárólag azért változtatta meg havonta az msn protokollt, hogy más kliensekkel ne legyen meg az élmény"

Ezt az állítást valahogy bizonyítani kellene, mert más okok is lehettek. Például egy időben a microsoft több klienst is támogatott, nyilván ezek a protokoll különböző verzióit támogatták. Az új kliensekbe be lehetett építeni az újabb protokoll támogatását úgy, hogy a szerverek csak a régi protokoll szerint működtek, aztán ahogy a korábbi kliensek támogatási időszaka lejárt, lehetett emelni a szervereken a támogatott protokoll verziószámát. Így bár a protokoll látszólag havonta frissült, valójában az új klienseket nem kellett frissíteni, hiszen azok már támogatták az új protokollt. Nyilván a külső kliensek fejlesztői csak akkor találkozhattak az új protokollal, amikor a szerverek átálltak arra, ezért az ő szemszögükből valóban havonta frissült a protokoll, vagyis havonta kellett frissíteni a klienst is.

A windows phoneos webkit klienssel az lenne a baj, hogy user agent alapú az ellenőrzés, vagyis a webkit kliens is tartalmazná a Windows Phone stringet (legalábbis gondolom van ajánlás, hogy a user agentben minek kell szerepelnie egy böngésző esetén, és abban biztosan szerepel a platform), amire a google maps szűr.

Talán nem voltam először elég egyértelmű, úgyhogy kis magyarázat, hogy miért más az, ha a Microsoft zár ki 3. féltől származó klienseket pl. az msn kapcsán, és ha a Google a google maps kapcsán. Az msn zárt protokoll, a google maps által használt http, html, javascript, css kombó nyílt. Vagyis utóbbi esetében biztosítani kell, hogy 3. féltől származó kliensek számára elérhető legyen a szolgáltatás, ha az támogatja azokat a technológiákat, amiket az oldal használ. Ez a kitétel teljesíthető, ha az ellenőrzés nem user agent, hanem konkrét technológiának meglétének ellenőrzésével történik. Ugyanis a user agent semmit nem mond arról, hogy a böngésző tényleg támogatja-e azokat a technológiákat, amiket a google maps használ, mégha most ez nem is áll meg, egy későbbi böngészőfrissítés során ugyanis bekerülhet a támogatás, viszont a user agent ettől nem változik meg úgy, hogy a szűrés már ne szűrje ki.

Loop.

"A windows phoneos webkit klienssel az lenne a baj, hogy user agent alapú az ellenőrzés, vagyis a webkit kliens is tartalmazná a Windows Phone stringet (legalábbis gondolom van ajánlás, hogy a user agentben minek kell szerepelnie egy böngésző esetén, és abban biztosan szerepel a platform), amire a google maps szűr."

Nekem Lumia 800-am van. Ezen a telefonon egyáltalán nem érint a dolog: a saját megoldásai nagyon jók (Nokia Térképek, Nokia Közlekedés és Nokia Autóval).

Előtte az Omnia 7-emen Google Maps-et használtam, de ott sem böngészőből (hanem gMaps Pro-ból), mert már akkor használhatatlan volt úgy. Amióta IE9 van a WP7-ben (Mango), azóta működött a honlap is, de én sosem használtam. Rengeteg jobb megoldás volt eleve (pl.: a magyar fejlesztésű Navigation).

Engem speciel a gmail sem tud érdekelni, eleve Office 365-öt használok. Körülöttem egyébként egy lassú migrációt látok a fizetős szolgáltatások felé: iCloud-ból, G Apps-ból és Office 365-ből egyre több van.
--
http://naszta.hu

N900 Firefox - al is atiranyitott a ... .

Nem tudna mobil valtozat helyett desktob valtozatot adni, ha az engine nem WebKit ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Szórakoztató, hogy a hozzászólásokból mennyire kilátszik, hogy ki milyen irányban elfogult...

:) Szerintem egyszerű az ügy. Microsoft fizessen a Google-nek, hogy legyen normális Google Maps App a telefonokon. Google-nek nem muszáj marginális platformokra fejleszteni - ahogy a Microsoft-nak sem - főleg, hogy az adott platform rendelkezik térkép szolgáltatással: Bing Maps. Adott esetben a platform gazda is száműzheti a szolgáltatást mint az Apple. (Innentől Google-nek rizikós natív App-ot gyártania) A böngészős map az amúgy is csökkentett funkcionalitású...

Bazz, én felvállalom: a saját oldalamon állok... :-) Sose volt vinfónom, nem is lesz, asszem. Wint ÉS Linux(oka)t is használok. Ezzel együtt nem gondolom, álságos az a hozzáállásom, hogy ez gyökérség. Nem azért, mert az MS nem érdemelné meg, hanem azért, mert a "ne légy gonosz" dumával eléggé ellentétes. (nem mentség, hogy nem én ütöttem először)

És nem az MS-t sajnálom, hanem magunkat. Felhasználókat és fejlesztőket egyaránt. Ez szopás nekünk. Lehet, hogy az MS panaszkodik (mert végső soron neki is az), de nem ő szopja a nagyobbat. Én is a piacból élek és nem vagyok abban a helyzetben, hogy megmondjam mit használjon a megrendelő. Egyszerűen meg kell oldanom vagy keres mást. Én meg szopok, mert a Microsoft köcsög volt korábban, a Google meg elköcsögösödik most. Nos, szerintem ezek a módszerek ezért gusztustalanok.

What follows is Google’s statement:

We periodically test Google Maps compatibility with mobile browsers to make sure we deliver the best experience for those users.

In our last test, IE mobile still did not offer a good maps experience with no ability to pan or zoom and perform basic map functionality. As a result, we chose to continue to redirect IE mobile users to Google.com where they could at least make local searches. The Firefox mobile browser did offer a somewhat better user experience and that’s why there is no redirect for those users.

Recent improvements to IE mobile and Google Maps now deliver a better experience and we are currently working to remove the redirect. We will continue to test Google Maps compatibility with other mobile browsers to ensure the best possible experience for users.

(Forrás)

--
trey @ gépház

Abban a videoban nem a mobilos verzió jön be, hanem az asztali maps. Valószínűsítem, hogy a mobilra optimalizált verzióval nem nagyon tudna mit kezdeni, de ha erre van videód, szívesen látom.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

- Megjelent a WP8, de nem úgy fogy ahogy az MS szeretné. Bár a kommunikációjuk azt sugallja, hogy viszik mint a cukrot, de a statisztikák mást mutatnak.
- Megjelent a Win8, de nem úgy fogy ahogy az MS szeretné. Bár a kommunikációjuk azt sugallja, hogy viszik mint a cukrot, de az OEM gyártók mást mondanak.

Ilyen szemszögből nézve még jól is jött nekik ez a Google-es ügy. Így most nem a zászlóshajók iránt megnyilvánuló lanyha érdeklődésről, hanem a „szemét” Google-ről beszélünk.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Szó szerint ezt írtam: Az is pikáns amikor a Microsoft a Google Youtube-ra tölti fel a reklámjait mert hiányzik a saját infrastruktúra. Socnetről nem írtam és továbbra is várom a linket a Microsoft saját videomegosztó portáljára.
A Facebookot te említetted meg egy hozzászólással lejjebb, arra válaszoltam: "Érdekes, hogy a Google képes volt saját G+ összerakására." Valamint azt, hogy nem üzenget a Google a Facebooknak a konkurense oldalán mint ahogy a Microsoft üzenget a Googlenek a Youtubeon. Saját MS videomegosztón ez jó poén lehetne de pont a youtube-on ez gáz.
Az so.cl még teszt alatt áll, egy év múlva már tudni fogjuk mire jut vele a Microsoft.

______________________
Normális HUP-ot használok!

Persze, a "hiányzik a saját infrastruktúra" és a "Google képes volt saját G+ összerakására" pedig véletlenül sem arra való idióta utalgatás, mintha a Microsoft erre nem lenne képes.

Ha pedig nem érted, hogy a marketingesek miért használják a Facebookot és a YouTubeot, akkor az szintén csak téged minősít és nem a Microsoftot.

Ígéretekkel és önigazolgatásokkal tele van a padlás. Könnyű azt állítani, hogy ki mire lenne képes de nehezebb azt meg is valósítani. Súlytalan feltételezések helyett itt a tények beszélnek: a Googlenek van videomegosztó szolgáltatása a Microsoftnak nincs.

Normális HUP-ot használok!

Megint terelsz és mellébeszélsz. A Microsoftnak ott van a Bing Videos évek óta, egy jól működő videomegosztó oldala. Mitőbb ott volt régebben már a YouTube indulása környékén is egy teljesen hasonló szolgáltatása, az MSN Soapbox, csak egy idő után nem erőltették tovább, ahogy a YouTube előre tört, mint ahogy a Google se erőltette a saját, népszerűtlen Google Videos oldalát, hanem felvásárolta inkább a YouTubeot.

Ebből adódóan amikor azt állítod, hogy "a Microsoft a Google Youtube-ra tölti fel a reklámjait mert hiányzik a saját infrastruktúra", akkor egyértelműen hazudsz és FUD-ot terjesztesz, hiszen van rá infrastruktúrája, fel is tölti a Bing Videosra a saját videóit szintén, csak marketing okokból a YouTube-on való megosztás és népszerűsítés sokkal hatékonyabb. Tehát a YouTubera való reklámfeltöltés nem technikai ok, hanem marketing, de te próbálod a fogyatékos agyaddal összemosni a kettőt.

Erre utaltam már az első válaszomban kapásból, de te megint széttrollkodtad a threadet a faszságaiddal.

Újabb epic fail!
Eddig tartott kigúgliznod? Lol! :) De még erre sem magadtól jöttél rá, ráadásul ez nem "videomegosztó". Sajnos még mindig baromságokat írsz, a Bing Video elődje a Microsoft Live Search Video csak 2007-ben indult, a Youtube és a Google Video 2005-ben.
Továbbá: a Bing Video _csak_egy_video_kereső mint amilyen ma a Google Video miután a videomegosztó szolgáltatást teljesen migrálták a Youtube-ra.
El kellene már járnod az Ms-troll tanfolyamokra mert így tanulatlan advocate-ként egyre unalmasabb vagy.

Normális HUP-ot használok!

Csak leesett, hogy megint fals infókkal próbáltál érvelni. :) Más érv már nem maradt a tarsolyban, marad a vegytiszta személyeskedés megint. És még humor sincs benne...
Intelligenciád nagyon alacsony lehet ha egy "majom" is így meg tud fingatni téged. :)

Normális HUP-ot használok!

Ezt írtad: "Az is pikáns amikor a Microsoft a Google Youtube-ra tölti fel a reklámjait mert hiányzik a saját infrastruktúra."

Erre a videora linkeltél: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lD9FAOPBiDk

Ez az video pedig megtalálható itt is: http://video.uk.msn.com/watch/video/do-you-know-this-guy-internet-explo…

A Microsoft saját MSN Video szolgáltatásán.

Úgyhogy STFU, fogyatékos.

Századjára csak sikerül valami másfél nap brainstorming után. Igaz ez sem videomegosztó csak streaming szolgáltatás, de tőled egyébként sem vártam sokat.
Nem megy ez ma neked. Dugjátok össze a kuksit az IRC-n, mert ez így már lapos bénázás amit művelsz. :)

Normális HUP-ot használok!

Talán mert erre volt válasz: "Az is pikáns amikor a Microsoft a Google Youtube-ra tölti fel a reklámjait mert hiányzik a saját infrastruktúra." vs "Igaz ez sem videomegosztó csak streaming szolgáltatás"

A saját streaming szolgáltatása nem megfelelő infrastruktúra? Nekik nemmellesleg videomegosztó is: a saját video streaming szoláltatásán azt oszt meg, amit akar.

Vajon ez a "red herring" is mostantól olyan jolly joker kifejezés lesz itt a hupon, mint a szabadalmaztatott lekerekített téglalap, a "biztos rossz ROM-ot főztél rá", vagy a "hardvert vásárolni tudni kell"? Nem örülök neki, hogy ebben a topikban ismét eggyel nőtt a rendszeresen abuse-olt érvek listája.

szerintem azért ez nem olyasmi ami jól jön. ha bekerül a fejekbe, hogy necces, hogy mennyire használhatod a google szolgáltatásait WP-s telókon, akkor az akár döntő tényező is lehet. amikor kifizet az ember egy halom pénzt, akkor azért azt akarja, hogy ne kelljen ilyen kompromisszumokat kötni.

szerintem lényeges különbség a két cég között, hogy a google-nek ez nem valami általános stratégiája, hanem csak akkor alkalmazza, ha valaki kétes módon támadja. az MS-nél meg ez a normál üzletmenet.

Viva Google!

Nem olvastam el minden eddigi hozzászólást (túl sok) csak kb a felét. Ebből az jött le, hogy egyesek etikátlannak tartják a Google lépését, főleg mert az "ártatlan" M$-terméket használó usereket sújtja.

Ezzel kapcsolatban a következő a nézetem:

1. Magasan tojok a M$-"hívő" userekre. A legkevésbé sem sajnálom őket amiért szivatva vannak. Sőt, kimondottan örülök neki! Amiatt, mert tapasztalatom szerint a legcsekélyebb mértékben sem ártatlanok! Amióta Linuxot használok, rengetegszer kaptam meg fanatikus, elborult agyú win-userektől, (Még itt a HUP-on is vannak ilyen trollok!) hogy ha nem megy nekem valami weboldal, vagy szolgáltatás, vagy hardware, vagy akármi, akkor "úgy kell nekem", mert hülye vagyok, meg barom, meg hatökör, meg idióta, mert miért nem használok "normális" oprendszert, tudniillik windowst. Némelyek egyenesen azt mondták, ha valaki olyan hülye mint én, hogy Linuxot használ, az haljon meg. Olyan is volt akik szerint a Linux a terroristák oprendszere, s be kéne tiltani. Általában véve a Win-userek véleménye az, hogy az ő rendszerük az elterjedt, emiatt a "szabvány", s aki ehhez nem alkalmazkodik az magára vessen és le van szarva.
Na eddig én szívtam, most ők. Bevallom, emiatt ÖRÜL A LELKEM. Igen, most direkt írtam nagybetűvel, hogy világgá KIABÁLJAM az ujjongásomat! Szopjanak csak a win userek, de úgy ám mint a torkosborz!

2. Etikátlan a Google lépése? Már bocs de a Youtube az övé, mert ő vette meg, vagy nem?! Nehogy már ne legyen joga megszabni, miféle módon lehet azt látogatni! De még ha emiatt el is ítéljük, ez akkor is messze sokkal kisebb etikátlanság, mint hogy az M$ teljesen jogtalanul "védelmi pénzt" szed az android platform után, amit pedig NEM Ő TALÁLT KI! (Most felháborodásomban üvöltözök). Ez olyan rohadék, mocskos, undorító, ocsmány, okádék, hányingert keltő geci maffiamódszer, hogy szavakat sem találok rá! (És ez nem is csak az első és egyetlen ilyen húzása!) Azt a céget amely ennyire totálisan etikátlan, gusztustalan, azt egyszerűen el kell söpörni, le kell radírozni a térképről, totálisan meg kell semmisíteni, ki kell irtani hogy írmagja se maradjon, méghozzá bármely eszközzel! De annyira ám, hogy nem tartanám túlzásnak azt sem hogy a M$ felsővezetőit fizikailag is megsemmisítsék, méghozzá főműsoridőben bemutatott kínhalállal! A villamosszék már kifejezetten meg nem szolgált kegyelem volna a számukra! Az egész Microsoft cég nem más mint egy gigászi multinacionalista bűnszövetkezet!

Tehát Hajrá Google!

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Nem az a lényeg, milyen dátumot írunk, hanem hogy a M$ még mindig létezik (sajnos). Márpedig arról a cégről az a véleményem, hogy nem vagyok ám biztos benne, a Gestapo okozott-e több emberiség elleni bűntettet, vagy a Microsoft...
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

És nem is tévedsz, valóban fura vagyok, ezt én is rég tudom magamról, és készségesen elismerem. Csak azt nem tudom, hogyan jön ez ide. Attól ugyanis hogy fura vagyok, még lehet igazam. Vagyis: ellenérveket is tudsz mondani? Mert anélkül a hozzászólásod simán személyeskedés! (Bár elismerem, annak enyhe, s nem is sértődtem meg).
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Nem a fenét. Itt van pld 2 is belőle:

Etikátlan a Google lépése? Már bocs de a Youtube az övé, mert ő vette meg, vagy nem?! Nehogy már ne legyen joga megszabni, miféle módon lehet azt látogatni! De még ha emiatt el is ítéljük, ez akkor is messze sokkal kisebb etikátlanság, mint hogy az M$ teljesen jogtalanul "védelmi pénzt" szed az android platform után, amit pedig NEM Ő TALÁLT KI!

De akad több is, csak olvasd el figyelmesen. Az hogy úgy teszel mintha nem írtam volna érveket, csak azt bizonyítja hogy troll vagy. Vagy MS-fanboy. MS-bérenc. Esetleg ez mind együtt. Vagy talán őszintén hiszed, hogy az MS-t jogosan megilleti pénz az Android platform után?! Ennyire beszoptad volna a propagandáját?! Ha igen, az téged minősít, s nem ám jó értelemben...

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Szóval, ha te korábban egyszer behúztál egyet, mert megtehetted, majd 10 év múlva összefutunk és én behúzok egyet, (miközben 10 évig hirdettem, hogy nem kellene pofozkodni) mert lehetőségem van rá, akkor az önvédelem, mert....?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Semmi bajom veled, személyesen nem ismerlek, csak komolyan megdöbbent az elvetemültséged (is) (nem csak itt, nem csak ilyen témában). Az számomra kifejezetten "érdekes" hogy minden MS felhasználóra rá akarod húzni a vizes lepedőt.

Miért nem vagy képes egy kicsit szenvedő alanyként gondolkozni? Laikusként megvetted a csili - vili új Lumia telefonodat (szigorúan mert neked Nokia kell és mert szép piros). Rendszeresen használod a GMaps-et, egy nap aztán nem megy, mert a Google gondolt egyet és megmutatom ki vagyok, bannolom az eddig jól működő szolgáltatásról az összes Windows Phone-t. Egyszerű felhasználóként ez krva kellemetlen, főleg mert nincs alternatívája (nem, a bing maps nem az) ráadásul téged nem is érdekel ez az egész.

Persze, fejlesszen az MS térképet.. csak amikor megvetted a készüléked, akkor még minden rendben volt. Érted? Eszem ágában sincs védeni az MS-t (és mondanám hogy megérdemelte, de na..).

Nem minden MS user troll, vagy ahogy te írod "M$-hívő". Nem az átlag windows user kötött beléd rendszeresen hanem csak pár MS troll, akik törpe kisebbségét képviselik csak az win user-eknek, bár nagyon 'hangosak' néha. A többség azért használ windows pc-t mert azt kapott a boltban, illetve azt tudta megfizetni. De itt mobilokról van szó. A windows phone userek száma alacsony, a platform részesedése csak 2.4%, ezért alig érint ez a lépés valakit, ami egyébként is csak ideiglenes.
______________________
Normális HUP-ot használok!

A 12Q3 adatok szerint 4 millió telefont (és kb. ugyanennyi usert) érint a dolog. Ennél legalább négyszer, ötször több desktop linux felhasználó van összesen évek óta. Mégsem adott ki egy silverlight-ot, ms office-t vagy legalább egy ie-t a microsoft linuxra. Sőt tudatosan korlátozta a meglevő wine megoldásokat is a Microsoft ellehetetlenítve office csomagjának linux alatti használatát.
______________________
Normális HUP-ot használok!

"A 12Q3 adatok szerint 4 millió telefont (és kb. ugyanennyi usert) érint a dolog."

Tévedsz, ennyit vettek egy negyedév alatt. Mivel azonban nagyon kevesen cserélik negyedévenként a telefonjaikat, sokkal több windows phoneos telefon van használatban. Tegyük fel, hogy globálisan az emberek X negyedévente cserélik a telefonjaikat átlagosan, ekkor az utolsó X negyedév eladásainak összegzésével kapnánk meg, hogy hány windows phone van jelenleg használatban.

Nézd amikor regeltem a HUP-ra, azt hittem találtam egy fórumot, ahol szabadon kiélhetem linuxozó szenvedélyemet, jókat dumálhatok más linuxosokkal, stb. (oké, persze azt is reméltem kapok segítséget ha kell, de most nem ez a lényeg). Erre kiderül, hogy szinte szóba se hozhatok semmi olyan témát, hogy ez a néhány rohadék troll bele ne rondítana a csevelybe. Nemegyszer kifejezetten felszólítottam őket név szerint is, hogy legalább az általam nyitott topikokba ne szóljanak bele, nem érdekel a véleményük és a "segítségük" se kell, de magasan tesznek a kívánságomra, nem úriemberek hogy ezt akceptálják. Nem tagadom, emiatt GYŰLÖLÖM őket. A legcsekélyebb habozás nélkül kész lennék meggyilkolni őket ha lenne rá módom, s ha biztos lehetnék a büntetlenségemben. S nem lenne semmi lelkifurdalásom. És nem értem ezeket trey is miért tűri meg itt. Én nem megyek windowsos portálokra trollkodni, ők miért tehetik meg ezt itt?! Mi másra is következtethetek ebből, mint hogy a win-userek úgy nagy általánosságban sokkal szemetebbek, pofátlanabbak mint a Linux-userek?! Hogy barbárok, bunkók, tahók?! Nem mintha a linux-userekben nem lenne hiba... van azokban is vastagon, bőven... Na de nem ennyi!

Emellett vannak nem HUP-os tapasztalataim is. Mind azt mutatja, hogy a win-userek szignifikáns hányadára jellemző egyfajta "birodalmi érzés/tudat", hogy ők vannak többségben, emiatt mindenki hozzájuk KELL alkalmazkodjon. Na emiatt aztán eszembe sincs tagadni, hogy fenemód örülök, ha végre ők kerülnek szopóágra. Lehet hogy ez káröröm s nem valami nemes érzelem, de "emberből vagyok", nem én vagyok Monica angyal az Angyali érintés sorozatból...

Aztán. Van ugye a mondás, hogy "madarat tolláról, embert barátjáról..." Na hát aki elkötelezi magát egy oprendszer használata, általában egy cég termékeinek a használata mellett, az annak a "barátja" ugye. Emiatt jogosnak érzem hogy ha megvan a véleményem az MS-ről, akkor meglegyen az MS termékeket használókról is. Ugye ez olyan, hogy tegyük fel van egy börtönviselt fazon, aki éveket ült olyasmi miatt hogy lopás, rablás, garázdaság, súlyos testi sértés, zsarolás, stb, hogy csak az "enyhébbeket" soroljam. Erről neked nyilván megvan a nem túl hízelgő véleményed. Aztán egyszercsak kiderül, hogy egyik kollégád elkezd ezzel a fazonnal barátkozni, sülve-főve együtt vannak, puszipajtások lettek. Lehet hogy e kollégád még nem priuszos, de ugye ezek után gyanakodni kezdel rá, hogy az se igazán tisztességes ember, mert ha az volna nem értené meg magát ilyen jól azzal a gazfickóval! Elítéled őt is!

Nyilván én sem ítélem el annyira a hétköznapi win-usereket mint az MS felsővezetését. De annyira igen, hogy örüljek neki, hogy most szívnak. Azt is remélem hogy emiatt talán annyira csalódnak a bálványukban, hogy némelyek közülük szakítanak az MS-sel. Ha csak egyetlen ilyen fő lesz az egész világon, már megérte a Googlenak ezt a lépést meglépnie.

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

a gyilkossagal nem ertek egyet, siman eleg lesz egy bortonbolygora valo szamuzetes. ja hogy ez az ? basszus. mindenki megszivta :D)

amugy amit mond, abban bizony van sok igazsag, gondolom o is sokat berregtette a szoporollert az ms es alattvaloi illetve a hozzaallasuk miatt. hat van az ugy, hogy egy szint utan kiborul a bili. de akkor nagyon.

az van fiuk, hogy most ti rollereztek, a fejlodes erdekeben meg kell hoznotok ezt az aldozatot :D)

"a gyilkossagal nem ertek egyet, siman eleg lesz egy bortonbolygora valo szamuzetes. ja hogy ez az ? basszus. mindenki megszivta :D)"
Azt ugye tudod, hogy o nem a Microsoft donteshozoit gyilkolna meg hanem barkit aki nem ert vele egyet.
Eddig is tudtam, hogy vallast csinal az open source-bol, de ez mar sok.

"amugy amit mond, abban bizony van sok igazsag, gondolom o is sokat berregtette a szoporollert az ms es alattvaloi illetve a hozzaallasuk miatt. hat van az ugy, hogy egy szint utan kiborul a bili. de akkor nagyon."
Nem, poliverzum sajat bevallasa szerint nem hasznalt soha Windows-t. Eleve utalja mert nem nyilt.

"az van fiuk, hogy most ti rollereztek, a fejlodes erdekeben meg kell hoznotok ezt az aldozatot :D)"
Milyen aldozatot? Nincs Windows Phone-om, nem is fejlesztek ra, nincs is semmi kozom a Microsoft-hoz. Csupan tudom, hogy a verseny ellenes magatartas MINDIG rossz a felhasznaloknak es a vegen mi fogjuk megszivni ha a Google-t tamogatjuk ugyanabban amivel a Microsoft mar megszivatott mindenkit. Nem, ezzel nem a Microsoft a celpont, hanem a userek. Persze, a Microsoft veszithet vele felhasznalokat, de egyetlen cegnek sem az a celja, hogy a masiknak artson, hanem hogy o nyerjen.

GIGATROLL vagy. Ugyanis HAZUDSZ.

Világosan kiderül abból amit írtam, hogy nem a win-usereket ölném meg úgy általában, hanem csak

1. Az MS felsővezetőit
2. A HUP trolljait, közülük is csak azokat, akiket név szerint megkérek hogy legalább az általam nyitott topikokban maradjanak readonly-k, de tosznak e kérésemet teljesíteni.

Aztán, igenis használtam Windowst még régen. De ha nem használtam volna az se jelentene semmit. Attól még nyitva tarthatom a szemnemet és láthatom az MS mocskos ügyeit. Pld az Android sápszedést. De sok mást is. S attól még lehetnek HUP-on kívüli rossz élményeim is bőven MS fanboyokkal, meg zárt formátumokkal amiket emiatt nem tud helyesen kezelni a LO vagy más linuxos alkalmazás, stb.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Az ókori közösségek szokásjogrendszerében általában három fokozata létezett a büntetésnek: kinevetés, kiközösítés, kivégzés. Az ilyen kötetlen vitákban, amelyeknek semmilyen tétjük és következményük nincs bőven elég a kinevetés, nem gondolod?
A kiközösítésről (ban) majd Trey dönt ha szükséges. De kivégzés... ?
Van olyan író ismerősöm, aki reményeiben éli ki elfojtott érzelmeit. Legszívesebben megfojtaná a feleségét de ezt nem teheti meg jogrendszerünk miatt, ezért egy regénybeli karaktere fojt meg egy feleségére hasonlító regényszereplőt. De te itt nem regényt írsz jelenleg, hanem lejáratod a Linuxot a szélsőséges kijelentéseiddel. Javaslom olvasd el figyelmesen: http://www.tldp.org/HOWTO/Advocacy.html
Majd olvasd vissza a mostani hozzászólásaidat hideg fejjel és gondolt át, valóban ilyen támogatásra van szüksége a liuxnak?
______________________
Normális HUP-ot használok!

Idefigyelj, ha valaki nyit egy topikot, az kissé olyan, mintha lenne egy saját kertje/udvara, kissé a saját tulajdonának érzi. Valamiért kedves neki, hiszen ha nem szeretné a témát, nem nyitná meg. Te nem gyűlölnéd azokat, akik rendre teleszemetelik az udvarodat, vagy odaszarnak az ebédlőasztalod közepére?!

Ráadásul e hozzászólást cseppet sem a Linux támogatására írtam. Hol van szó benne ilyesmiről?! Ha annak érdekében írok, majd felsorolom például az előnyeit. Itt egyszerűen kifejtettem hogy örülök annak hogy a win userek és az MS szopik/szopnak, s azt is kirészleteztem, miért érzek épp így.

Konkrétan pedig magasan teszek rá, hogy ez amit írtam tetszik-e a win usereknek. Ha valaki olyan idióta hogy csak amiatt nem vált Linuxra mert nem tetszik neki amit írtam, az ő baja. Az annyira hülye taplóagyú, hogy nem is neki való a Linux.

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Az indítékodat azért nem rejted véka alá: "Amióta Linuxot használok, rengetegszer kaptam meg fanatikus, elborult agyú win-userektől". Elhiszem, hogy nem a Linux támogatására írtál most hozzászólásokat, de a többi olvasónak ezek új jönnek le mint 'pro linux, kontra windows' írások.
Az internet előnye, hogy nagyon sokan olvashatják a gondolataidat. A hátránya pedig az, hogy bármit reagálhatnak rá. A HUP úgy működik, hogy nem te kontrollálod 100%-ban a tartalmat a saját topikodban. Itt olvassák el nagy eséllyel az írásaidat azok akiknek szántad, és azok is akiket nem kedvelsz. Írhatsz a blogspot.com-ra is, ott kimoderálhatod a neked nem tetsző hozzászólókat, vagy saját portálra saját szervereden. A te döntésed.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Ha a win-userek szignifikáns hányadára valóban jellemző volna egyfajta "birodalmi érzés/tudat", akkor soha nem ment volna le a Microsoft 20%-ra mert a "birodalmi érzetű" win userek kitartottak volna a microsoft mellett. Csak olyan mobilt és csak olyan táblát vettek volna amin a redmondiak windowsa van, zenehallgatásra zune-t használtak volna nem ipod-ot.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Nem tagadom, emiatt GYŰLÖLÖM őket. A legcsekélyebb habozás nélkül kész lennék meggyilkolni őket ha lenne rá módom, s ha biztos lehetnék a büntetlenségemben.

Es meg te kepzeled magad kulonbnek es hasonlitod a Microsoftot a Gestapohoz... semmivel nem vagy kulonb naluk, sot, valojaban aljadekabb vagy, mint akiket szidsz, vagy mint az a rendszer amelyik a Gestapot uzemeltette.

---
pontscho / fresh!mindworkz

"Nem tagadom, emiatt GYŰLÖLÖM őket. A legcsekélyebb habozás nélkül kész lennék meggyilkolni őket ha lenne rá módom, s ha biztos lehetnék a büntetlenségemben. S nem lenne semmi lelkifurdalásom."
Ez az a pillanat, amikor bizonyossagot nyer, hogy az elmehaborodott/pszichopata, az valojaban az. Meg szabadon fukaroznak. A kornyezete jobb, ha nagy tavolsagot tart tole, mert beszamithatatlan.

Biztosan így van de itt erről nincsen szó. A Google intézkedése csak ideiglenes volt ezért nem érte nagy kár a windows phone usereket. De még ha tartós is maradt volna, akkor is ott lett volna a lehetőség a microsoft számára, hogy webkit-et felhasználja a windows phoneban szabadon és licencdíj nélkül. A microsoft etikátlan praktikái nem hagytak más megoldást mint az övével konkuráló platformok elhagyását és windowsra váltást, ez volt az egyetlen céljuk. Vagy együtt kellett élni azokkal a hiányosságokkal amit a microsoft okozott.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Kicsinyt fordítsunk már a kérdésen: mikor járt el valaha is etikusan a MS? Pl. amikor nyírta a más böngészőket Windows alatt? Amikor pénzt szed *minden* eladott PC és egy halom Android-os bigyó után? Amikor az Apple-re direkt nem csinált Office-t? Amikor azért is pénzt szednek, hogy egy gép egyáltalán elindulhasson? Félreértés ne essék, minden cég szemét. Valamennyire. De azért a Google-t és az MS-t nem egy lapon kell keresni...

Amúgy ténylegesen pontatlanul fogalmaztam, talán helyesebb lenne így:
Az állandóan etikátlan módszerekkel manipulálókkal szemben van értelme etikus kesztyűt húzni?

Mindennek van határa. És most valaki megelégelte a terrort és mivel volt ereje, visszaütött. Nem nagyot. De jelzésértékűt.

hat nemtom.
anno lotus1-2-3 -on tanultam tablazatkezelni. emlexik meg ra valaki ?
amipro volt az elso szovegszerkesztom. voltak ezeknek windowsos verzioi. erdekes modon a 95 alatt mar valahogy nemnagyon mukodtek jol.
borlandoffice ( vagy novell ? vagy csak megvette a novell ? itt van egy kis emlekezetkihagyas. ) volt benne jo kis wordperfect, meg quattro pro. utobbiert nem kar, a wordperfectbol még talan per is volt, hogy nem ad korrekt apit az ms.
amig win 3.1 -en ment szepen, addig az ujabb wineken mar valamiert nem. el is tunt szepen az addig piacvezeto szovegszerkeszto.

valahogy az ms mindig elerte, hogy a neki tetszo programok ne adjanak hibatlan felhasznaloi elmenyt az ujabb wineken, igy nyirogatta ki a konkurrenciat.
szvsz most ne nyavajogjon, hogy lett egy ifju padavan, aki tulno mesterén :D) a sotet oldal aldasos hatasai :D)
kis hal nagy hal es a tobbiek.

Én se szeretem a m$-t, mert sokat szívtam anno amiatt, hogy képtelenek voltak legalább letesztelni amit kiadnak. Aztán szívtam amiatt is, hogy úgy gondolták ők frankon tudják a világ összes fajta usere számára az egyetlen üdvös és ideális módot, ahogy használni kellene a számítógépet. Csak hogy az ő elképzelésük rendkívül fapados volt és már egy egyszerűbb technikai vagy mérnöki vagy kutatói beállítottsággal már megbukik.

De ezek ellenére fel kell tegyem neked a kérdést: Orvos már látott téged?

Ne haragudj, Zoli, de mégis miből gondolod, hogy a gugel egy szemernyit is jobb a microfosnál? Mert ez jön le a hozzászólásaidból. Most őszintén, egy ideig úgy gondoltam rád mint a magyar Richard Stallmanra (érezd magad megtisztelve), azonban időközben rájöttem, hogy az a Stallman nem is annyira megszállot, mint inkább az elveihez következetesen és ésszerűen ragaszkodó ember. Te viszont totál őrült s a valóságtól menthetetlenül elrugaszkodott, eltévelyedett alak vagy. Sajnálom, részvétem.

Hú mit vesztettem hogy már nem tartasz magyar Stallmannak!

Ha használnád a fejedben levő biokomputert, világosan rájöhetnél magad is, hogy a Google messze sokkal jobb mint az MS. Elismerem, megvan a lehetősége annak hogy idővel ugyanolyan rohadék lesz, de EDDIG nem az volt és még e pillanatban sem az.

A Google például nem fogta vissza semmivel sem direkt a számítástechnika fejlődését. Az MS igen, tudniillik

- a szoftverszabadalmak erőltetésével
- az androidos sápszedéssel, ahol ráadásul azt se mondja meg miféle szabadalmai után követelődzik, de sok példa alapján gyanítható, hogy azok a szabadalmak triviálisak, azaz vicc-kategóriák
- az IE WIndowsba csomagolásával, elterjesztésével majd nem fejlesztésével
- hogy folyton változtatja a protokollokat, meg a saját titkos kvázi-szabvány-megoldásait, hogy ezzel megnehezítse az alternatív szoftverek fejlesztését és elterjesztését (lásd pld MSN, doc formátum, de soká lehetne még sorolni)
- Hogy a saját szar cuccait hivatalos szabvánnyá akarja tenni, s ennek érdekében a megvesztegetéstől sem riad vissza (docx és hasonlók)
- hogy amikor valami új dologról van szó, akkor kivárja amíg az úgy tűnik sikeres lesz akkor gyorsan implementálja de direkt úgy hogy ne legyen egészen szabványos, és így a saját cuccai használatára késztessen mindenkit és így megintcsak az ő megoldása legyen a kvázi-szabvány amihez persze csak ő tud igazán jó szoftvereket írni
- hogy a "beetetés" módszerével terjeszti a termékeit, közben persze az állami döntéshozókat is megvesztegetve
- hogy direkt egyre nagyobb memóriaigényű szoftvereket ír, mert emiatt nyilván tejelnek neki a hardvergyártók, akiknek érdekük hogy a fogyasztók rá legyenek kényszerítve a régi gépek lecserélésére
- hogy vicc-szabványokra hivatkozva ellehetetleníti perekkel való fenyegetésekkel a nem tőkeerős, de innovációs ötletekben gazdag fiatal cégeket
- hogy szabotálja a trösztellenes illetve monopóliumellenes perekben született rá nézve kedvezőtlen ítéletek végrehajtását

de van még több is, ez csak egy gyors lista volt.

Na most a Google hol csinál ilyesmit?!

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

"- hogy a "beetetés" módszerével terjeszti a termékeit, közben persze az állami döntéshozókat is megvesztegetve"

Android? Webkit? Gmail? Valag egyéb ingyenes G szolgáltatás?

De menjünk tovább: más államok belügyébe beavatkozás? Egy-két jogi eset meg bünti személyes adatokkal való visszaéléssel?

"- hogy vicc-szabványokra hivatkozva ellehetetleníti perekkel való fenyegetésekkel a nem tőkeerős, de innovációs ötletekben gazdag fiatal cégeket"

Na persze, akkor ez most mi, amit csinál? Ja, hogy az MS ügyfeleivel szabad? :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hol van ebben az esetben a Google részéről vicc-szabvánnyal való visszaélés?

A más államok belügyeibe való beavatkozáson a kínai esetet érted? Érdekes fazon vagy. Ha a Google enged a kínaiaknak és cenzúráz, akkor fúj gonosz rossz gúgli, megalkuvó, opportunisdta, kiszolgálja a diktatúrát. Ha igyekszik ezellen tenni valamit akkor fúj gonosz rossz gúgli, ő a diktátor mert beavatkozik mások belügyeibe.

A legtöbb érvemre meg ennyit se tudtál válaszolni, holott mint fentebb látható ezek az érveid is szánalmasak. De tőled nem is vártam mást, állandóan terelsz, csalárd érvelési technikákat alkalmazol. Az egyik legundorítóbb troll vagy itt a hupon. Vagy szimplán hótthülye. Ezesetben kezeltesd magadat. De igazából szerintem inkább troll. De az nagyon.

Mindenesetre totál nem érdekelnek a locsogásaid. Én tudom amit tudok, s tudja rajtam kívbül még sok-sok más nyitott szemű ember is. Még te is, csak valamiért megéri neked a dezinformációkat terjeszteni. Ez gonosz dolog. Hogy bírod ki hogy reggelente nem okádod le undorodban a tükörképedet?!

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Ezesetben kezeltesd magadat.

Erdekes, h ilyesmit mindig az szol be akinek leginkabb orvost kellene keresnie, mint ahogy azt mar szamtalanszor bemutattad, de ez a "legyilkolnek mindenkit" vonulat mar mindenkinel kicsapta a biztositekot.

Most jut eszembe, mekkora biznisz lenne teged osszeereszteni Sting-gel. Nem az enekessel, a "mienkkel". Siman erdemes lenne eladni a kozvetitesi jogokat. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Sting-et nem lehet ehhez a figurához hasonlítani. Sting talán kicsit elfogult, a szakmai tudása azonban irigylésre méltó és érvelni is tud.

Az igaz, hogy néha elég hatásvadász cikkeket jelentet meg, hatásvadász címekkel, de a PC Fórumot ő maga is úgy jellemzi mint 'informatikai szórakoztató portál', amely célja deklaráltan az hogy laikusok számara is érdekes és szórakoztató cikkeket közöljön.

Nem mellesleg tudtommal ő üzemelteti talán a legjobb magyar nyelvű programozással foglalkozó szakmai portált is.

" a szakmai tudása azonban irigylésre méltó"

Azért vannak blődségek a pcf-en. Vagy az 1-2 havonta gyanútlanul belefutok 1-2 cikkbe az nem elég releváns? :)

" néha elég hatásvadász cikkeket jelentet meg"

Eddig csak olyat láttam tőle...

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ha a Google enged a kínaiaknak és cenzúráz, akkor fúj gonosz rossz gúgli, megalkuvó, opportunisdta, kiszolgálja a diktatúrát.

A Google jóideig cenzúrázott kínának, úgyhogy megalkuvó volt és kiszolgálta a diktatúrát... HTH ;)

Én tudom amit tudok, s tudja rajtam kívbül még sok-sok más nyitott szemű ember is.

Biztos nem volt nyitva a szemed akkor épp, amikor például a Google megzsarolta az Android fejlesztőket...

A Microsoft Bing továbbra is cenzúráz kínában. A Google legalább megszüntette a kínai cenzorokkal való együttműködést, de a Microsoft továbbra is cenzúráz.
A PayPal száműzése teljesen érhető logikus lépés volt azok után, hogy az Ebay kitiltotta a Google fizetési szolgáltatását.
______________________
Normális HUP-ot használok!

A Microsoft Bing továbbra is cenzúráz kínában

Kiváló érvelési hiba. Ez semmiben sem menti fel a Google-t.

A Google legalább megszüntette a kínai cenzorokkal való együttműködést, de a Microsoft továbbra is cenzúráz.

Érvelési hiba 2.0.

A Google nem a cenzúrázást szűntette be közvetlenül, hanem teljes egészében kivonult az országból. Nem amiatt, mert hirtelen csodák-csodájára úgy érezte, hogy a továbbiakban csúnya dolog lenne a részéről a cenzúrázás, hanem mert nem bírt a Baidu - kína elsőszámú keresője - mellett labdába rúgni.

A PayPal száműzése teljesen érhető logikus lépés volt azok után, hogy az Ebay kitiltotta a Google fizetési szolgáltatását.

Érvelési hiba 3.0.

Hitvitában elég nehéz érvelni. :) Sajnos te itt hitvitát folytatsz.

A Googlenek 30% részesedése volt a kínai piacon amikor önszántából megszüntette az együttműködést cenzúra ügyében a kínai hatóságokkal. Ennek következményeként távoznia _kellett_ kínából. A Baidu 60%-on állt, a Microsoft 2% körül. A Microsoft valóban nem tudott és máig nem tud labdába rúgni a Baidu-val Kínában mégis maradt és cenzúráz azóta is. A Google kínai 30%-os eredménye jobb volt mint a Microsoft keresőjének eredménye bármelyik országban.
Érvelni komám valóban nem tudsz, de még a tényeket sem ismered.

Normális HUP-ot használok!

30% Google vs. 60% Baidu, igen, ez tényleg hitvita... :))))

Gondolom, szerinted akkor ha 60% Google lett volna, akkor is "önszántából megszüntette volna az együttműködést cenzúra ügyében a kínai hatóságokkal." :))

(Arról már nem is beszélve, hogy inkább 15% Google vs. 75% Baidu volt az)

Ha szerinted 30% annyira kevés, hogy egyből be kell dobni a törölközőt mert "nem lehet bírni" a piacvezetővel, akkor a Microsoft miért próbálkozik még mindig a nevetséges részesedésű Bing-el?

Az adatokkal továbbra is hadilábon állsz: According to Beijing-based research firm Analysys International, Baidu held 62 percent of China's search market in the second quarter while Google held 29 percent.

Normális HUP-ot használok!

akkor a Microsoft miért próbálkozik még mindig a nevetséges részesedésű Bing-el?

Nem akarlak ilyen bonyolult kifejezésekkel zavarni, mint "más üzleti stratégia", "kisebb USA függőség", "kevésbé képmutató magatartás".

Az adatokkal továbbra is hadilábon állsz

Baidu's market share for search in China was about 77% in the third quarter [...] Google (GOOG), she says, lost share in China, dropping to 17% in the third quarter, from about 19% in the second quarter.

(és ez még fél évvel azelőtt volt, hogy Google lelépett volna kínából... addigra még tovább esett a részesedése :)

Kínai kormánnyal való konfliktus és Operation Aurora után hirtelen csökkent a Google kínai részesedése... milyen meglepő.
"akkor a Microsoft miért próbálkozik még mindig a nevetséges részesedésű Bing-el?
... "kisebb USA függőség"
ROTFL!! :D
De a "más üzleti stratégia" sem gyenge. :)

Normális HUP-ot használok!

Viszonylag rövid idő alatt zajlottak azok az események amelyek végkifejlete az lett, hogy a Google elhagyta Kínát de nem egy pillanat alatt történt. 30% volt a Google kínai részesedése és végül nulla lett a kivonulással. A kettő között (milyen meglepő) volt egy átmenet. Congrat Sherlock! :)

Normális HUP-ot használok!

Ha szereted a feltételezéseket és úgy hiszed csak a sorok között található valódi tartalom, még akkor is legfeljebb:

"látogatásuk során szóba kívánja hozni Kenneth Bae koreai származású amerikai állampolgár ügyét, akit a múlt hónapban vettek őrizetbe az észak-koreai fővárosban."
" A delegáció más tagjai nevük elhallgatását kérve elmondták az AP-nek, hogy a Google igazgatóságának elnöke a látogatáson várhatóan adományt ajánl fel."

Legfeljebb arról van szó, hogy kifizeti a Google Kenneth Bae-ért követelt válságdíjat. :)

Normális HUP-ot használok!

Tudod van egy kedves ismerosom, akivel nem is olyan regen egy ujsag interjut keszitett es kellett volna par foto az anyaghoz. Meg kiadas elott "leszoltak" az ujsaghoz, h "no foto". Nem igazan ertettuk, h miert es rakerdeztuk, h tulajdonkeppen hol a fenebe jart, mert csak annyit tudtunk, h kulfoldon, de csak annyit mondott, h "Nyaralni. Jotekonykodtunk.". Mosolyogva.

Ez a jotekonykodas soder mar a hideghaboru alatt is remek fedotortenet volt, mar akkor sem vette be senki. Foleg ha amerikaiakrol vagy irekrol volt szo. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

"Ha a Google enged a kínaiaknak és cenzúráz, akkor fúj gonosz rossz gúgli, megalkuvó, opportunisdta, kiszolgálja a diktatúrát"

Tehát egyes esetekben szerinted jogos a jogsértés és egy állam belső szabályozásának figyelmen kívül hagyása? Kinek van joga eldönteni, hogy melyik vállalat mit hagyhat figyelmen kívül?

"Mindenesetre totál nem érdekelnek a locsogásaid."

Ahhoz képest szinte soha nem bírod megállni, hogy a "legundirítóbb trollok" alá oda ne eressz valami tl;dr locsogást.

"A legtöbb érvemre meg ennyit se tudtál válaszolni"

Miért kellene válaszolnom? Nem vagyok az MS ügyvédje, hogy bármire is válaszolnom kellene. Szoftverszabadalmak kapcsán pl. szerintem már párszor én is kijelentettem, hogy vicc az egész. (Bár ez valószínűleg elkerülte a figyelmed, mert én már csak egy ilyen "hótthülye" vagyok.)

"Hol van ebben az esetben a Google részéről vicc-szabvánnyal való visszaélés?"

Lássuk csak... odatolja mindenhova a Webkites motorját (egy olyan platformhoz - gyk.: web - , ahol hosszú-hosszú-hosszú-hosszú évek óta megy a küzdés a téren, hogy legyen szabvány és azt nagyjából támogassa már mindenki), aztán most hirtelen, hogy elég nagy súlya lett a piacon a Chromenak, nem a - többek között a Google által is pátyolgatott - HTML5 a mérvadó, hanem a Webkit. Hogy is van ez? :)

Másrészt meg a HTML5 kapcsán is nem egy morgás volt amiatt, hogy mindenki nyakra főre tolja be a saját bővítményeit pl. a CSS-be, amit utána megpróbál a szabvány részévé tenni. Lehet nézelődni a -webkit, -mozilla és egyéb CSS tulajdonság prefixek körül.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Fentebb Hunger ( Megatroll 2) épp azt hányta a Google szemére, hogy egy darabig engedett a kínai kormányzatnak és cenzúrázott. Te meg most azért szídod a gúglit, hogy végül besokallt és szakított ezzel a gyakorlattal ("figyelmen kívül hagyta egy állam belső szabályozását"). Azaz tökmindegy mit csinál a gúgli, nektek trolloknak az csakis rossz lehet, egyszerűen mert a gúgli, az nem az az édesjó+ártatlan MS.

Mellesleg IGENIS be kell avatkozni néha egy állam belügyeibe a jó cél érdekében. Én például nagyonis helyeselném, ha az USA vagy akármelyik más civilizált+katonailag erős ország nekimenne egypár barbár országnak. "Nekimenne" alatt azt értem hogy meghódítaná, bekebelezné, annektálná. Természetesen úgy, hogy eközben megszüntetné az ottani barbár törvényeket, azaz civilizálná azt az országot. Írok is konkrét példákat, nehogy azt higgye valaki, hogy csak általánosságokban merek beszélni:

- Irán. Ugyanis ez barbár ország amiatt mert vallási(teokratikus) diktatúra kormányozza, plusz el vannak nyomva ott a nők.
- Egyiptom. Ez is igazán barbár ország, mert ott a nők majdnem száz százaléka átesik az infibulációnak nevezett nemiszerv-csonkításon, ami azt jelenti hogy kimetszik a csiklóját, gyakran még a szeméremajkaikat is összevarrják, csak hogy ne érezzenek nemi örömet, s így meg ne csalják a férjüket. Amikor ilyesmiről hallok, egyszerűen szégyellem hogy férfi vagyok, szégyenkezem hogy ilyesmi kitelik a férfiaktól! Nem is vitás hogy az efféle barbár társadalmat el kell söpörni bármi áron, akármekkora emberáldozatba kerüljön is akár a hódítók, akár a meghódított "ártatlan" nép soraiból!

Írhatnék még pár példát, de felesleges, gondolom ebből is kiderül mi a véleményem. Röviden: ha nem is mindig, de vannak esetek, amikor a kultúrát erőszakkal is terjeszteni kell, ez erkölcsi kötelesség! Elismerem, vannak vitatható esetek, de akadnak olyanmok is, ahol minden jóérzésű ember számára nyilvánvaló, hogy a beavatkozás nagyonis jogszerű, mert ha nem teszi meg, akkor a kegyetlenkedők, elnyomók, barbárok cinkosaivá válik a tétlenségével! "Mert vétkesek közt cinkos aki néma..." Áldemokratikus dogma, hogy minden "másságot" és különbözőséget mindig tisztelnünk kell, mert mindegyik értékes. Frászt. Vannak esetek, nem is kevés ilyen eset van, amikor a vaknak is kiszúrja a szemét, hogy nagyonis nem üdvözlendő az a "másság". ("másság" alatt most nem a homokosokra gondolok, e fogalmat sokkal általánosabb értelemben használom).

A fentiek miatt én például nagyonis helyeseltem amikor Franciaországban betiltották a fátyolviselést. Holott vannak annál sokkal disznóbb dolgok is. Pld a fentebb említett infibuláció.

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

"Mellesleg IGENIS be kell avatkozni néha egy állam belügyeibe a jó cél érdekében."

Ó, hogy ne kellene. De - visszatekintve Magyarország elmúlt 1000 éves történelmét - roppant hálás lennék, ha a belügyekbe a határon túlról pofáznának bele.

"barbarizmus "

Azért nem kell olyan messzire menni. Az vajon hova sorolandó, mikor kicsiny hazánkban 200 forintért néhány fiatal halálra ver egy 70+ éves időst? Szóval, magam részéről először a saját országomban tennék rendet, többi majd eldönti, hogy hogyan akar élni.

""Nekimenne" alatt azt értem hogy meghódítaná, bekebelezné, annektálná. "

Peeeeerszeeeeeee.... pont az USA, amelyiknek nem sikerült győzelemre vinni Dél Koreát, igencsak vitathatóan viselkedett Vietnámban, gyakorlatilag megbukott Afganisztánban (érdekes módon hirtelen találtak ott egy csomó lítiumot, amit ugye véletlen sem kell a nyugati társadalomnak), és Irakot is csak ilyen homályos "War on Terrorism" indokkal rohanta le (olajhoz biztos nincs köze, mert a Team America olyan sok tömpuszfegyót talált!).

Szóval köszi, de az USA maradjon otthon a fenekén és ne keverjen még több balhét a világban, mert így is elég sok országéba nyúlt már bele, aztán meg lehet nézni, mit hagy maga után. Szerinted mit akarnak az afgánok? Azt, hogy 100 év után végre takarodjon már el mindenki és hagyják őket élni, dolgozni, tanulni. Csakhogy azzal, amit most csinál az USA, azzal maximum ellenségeket gyűjt. (Offtopic: Hitler is megpróbált a világ 3/4-e ellen harcolni, mintha nem sikerült volna neki.)

Meg ugye nem hallottunk egyetlen egy vitatható esetről Amerika felől, mint külföldi titkos fogolytáborok, embereken való kísérletezés, stb.

"de vannak esetek, amikor a kultúrát erőszakkal is terjeszteni kell, ez erkölcsi kötelesség"

De melyik kultúrát? Ki dönti el, hogy melyik kultúra a helyes? Ki dönti el, hogy mit szabad? És milyen alapon ő? Az összes létező vallási háború azon alapult, hogy valaki jobban akarta tudni, hogy a másik kultúrájának milyennek kell lennie.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Én például nagyonis helyeselném, ha az USA vagy akármelyik más civilizált+katonailag erős ország nekimenne egypár barbár országnak."
Civilizált? Ez így made my day. A hozzászólásod többi része már szóra sem érdemes, nálad már az alapokkal gondok vannak. Aki USA-t civilizált, demokratikus, mélytoleráns országnak nevezi arról biztosra lehet tudni, hogy tájékozatlan a témában, talán járj egy kicsit nyitottabb szemmel a világban, ne mások mondják már meg mi a véleményed.

Üdv, egy Linux user.

=Λ=

Ez már az a "gondolkodásmód", amivel nem érdemes vitába szállni. Nyilván nem azért mert az argumentációja minden ellenérvet félresöpör, hanem mert veszélyesen szűklátókörű, agymosott, rossz értelemben vett nyugati látásmódot képvisel, intoleráns. Nem tudok mást javasolni (az orvosi ellátáson túl), minthogy tégy egy rövid kiruccanást pl. Iránba és utána prédikálj civilizációról meg egyebekről. Olvass utána, hogy mit köszönhet Nyugat Keletnek a saját civilizációját, kultúráját, tudományát illetően. Te is annektálhatnád a monitorodon túli valóságot, azt amit egyetlen keresőmotor, média vagy szoftvergyártó sem képes megszürni és elferdíteni.

Egyáltalán nem állítom, hogy a "nyugati" civilizáció hiba nélkül való lenne. Konkrétan épp az USA esetében is nagyon sok mélyen elítélendő dolgot tapasztalok. Például hogy ott nem lépnek fel erélyesen az evolúciót tagadó és annak betiltását követelő hülye vallási csoportok ellen. Meg hogy hagyják hogy az abortusz betiltását olyan nagy hangon követelje sok (szintén bigott, maradi vallási fundi) csoport. És azt se tagadom, hogy az USA érdekes módon főleg akkor érez kedvet beavatkozni úgymond az "emberi jogok védelme" érdekében, ha ezt a gazdasági érdeke megkívánja.

Nem, egyáltalán nem misztifikálom az USA-t, nem mondom hogy az "jócég" lenne. A fentieken kívül is sorolhatnám még sokáig a kifogásaimat ellene.

DE még mindig messze-messze sokkal jobb államnak/társadalmi rendszernek/civilizáltabbnak tartom, mint az említett barbár államokat. Aki ezt kétli, annak én mondom hogy kezeltesse magát.

Vagy szerinted HELYES hogy egy államban majdnem minden nőt (90% felett) MEGCSONKÍTANAK?! (tudod, az infibulációra gondolok). Válaszolj erre konkrétan, félrebeszélés és terelés nélkül! Szerinted ez tényleg annak az államnak a belügye, amit tűrni és hagyni köteles a többi ország?! Ha ez a véleményed, akkor szüless újjá nőként Egyiptomban, azt kívánom...

Aztán ott az általad említett Afganisztán esete. Megszakad a szívem hogy szegény afgánok végre azt akarják hogy hagyják már őket élni! Elfeledkeztél róla hogy ott tálib uralom volt, VALLÁSI törvényekkel?! Idefigyelj édes öregem, én láttam olyan titokban készült filmfelvételt, ahol egy stadionban nyilvánosság előtt egyszerűen főbelőttek két nőt, mert állítólag megcsalták a férjüket. Szerinted ez helyes?! Ha a saját feleségem csalna meg, akkor sem akarnám hogy ezért kivégezzék őt. És láttam riportfilmet is Afganisztánról, ahol a nőknek az is tilos hogy rúzst használjanak, hogy internetezzenek, hogy megkorbácsolják őket ha túl "kihívóan" öltözködnek (nem nudistaként, csak mondjuk nem elég hosszú a szoknyájuk...).
Egyáltalán, elolvashatnád a "Lányom nélkül soha" című könyvet, hogy egy amerikai nő mit tapasztalt amikor hozzáment egy amúgy művelt, mert sokáig Amerikában élt efféle pasashoz, aztán szegény feje elköltözött egy efféle szerinted "nem barbár" országba... Hát a lényeg hogy szöknie kellett.

Igen, a jelenlegi nyugati civilizáció rossz. Az. Rossz. Nagyon rossz. Én is azt mondom. De mégis fényévekkel jobb mint az efféle szó szerint középkori, múltbaragadt atavisztikus zombiállamok, és igenis minden jogalapja megvan a beavatkozásra! És ennek semmi köze ahhoz, hogy mit köszönhet a Nyugat a Keletnek. Valóban sokat, nem tagadom. Egy időben a keleti országok tényleg civilizáltabbak voltak, mint a nyugatiak. De az AKKOR volt. Régen, nagyon régen. Most meg most van. Lemaradtak, ez van na. Különben meg vedd észre hogy főleg az arab országokról beszélek. Pontosabban az iszlám országokról. Nem általában a "keletről". Mert bár nem iszlám "keleti" országokban is előfordul sok elítélendő dolog, de az igazi nagy baj az iszlámmal van. Pedig még azt is össze lehet egyeztetni a modernitással ha igazán akarja egy állam. Jó példa erre Törökország. Semmi kétség, nagyon le van maradva az is, de legalább jó úton jár.

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Fentebb Hunger ( Megatroll 2) épp azt hányta a Google szemére, hogy egy darabig engedett a kínai kormányzatnak és cenzúrázott.

Egyrészről köszönöm az elismerő szavakat (esetleg reménykedjek, hogy én is felkerültem a "halállistádra"? :), másrészről nem hánytam én a Google szemére semmit, hanem a te csipádat próbáltam felnyitni azzal kapcsolatban, hogy igenis cenzúrázott a kínai kormánynak meglehetősen hosszú ideig.

Már réges-rég ott vagy a "halállistámon". Szmájli nélkül, komolyan. Ezt nem úgy kell érteni hogy aktív lépéseket tennék a likvidálásodra (lusta vagyok meg nem is érsz annyit...) de úgy igen, hogy örömünnep lenne a számomra, ha akármiért is de megszabadulnék a virtuális jelenlétedtől, és egyben közölhetem hogy te meg saxus vagytok az általam legislegjobban utált trollok itt a HUP-on. Van még egypár persze kívületek is, de ti ketten messze űbereltek mindenki mást. Azután meg jön "kisbetu". Korábban Gabucino megelőzött benneteket, de ő szerencsére nem rontja már itt a levegőt.

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

El kell hogy keserítselek, mert sokáig leszek én még itt jelen - így az örömünneped elmarad -, ugyanis rendkívül irritálnak engem a magadfajta műszaki és tudományos dolgokhoz analfabéta, de vallási alapon fanatizáló idióták. Legtöbbször ez itt az abszolút kettősmércét alkalmazó, elvakult anti-m"$" Linux hippiknél tapasztalható, ezért más hasonszőrű elvtársaiddal egyetemben aktívabb helyreigazításokra számíthattok a továbbiakban is.

Regebben eleg volt ennyi egy banhoz:

Fel köll rakni egy normál Linux diszribet, amit nem sajnálunk majd utána óriási lelkesedéssel letőrőlni (ezért hát Debiant használtam, úgyis csak a /bin/sh érdekel első körben, az meg még műkődik benne)

Az a csoda, h a fentebb olvashato uszitasodert, gyilkossagi ajanlatodert es az agyaroggyant kirohanasaidert meg teged nem kapott el a banhammer.

---
pontscho / fresh!mindworkz

A Stallmanos dolog kb. addig tartott, amíg nem telepítettem a gobolinuxot. :D
Úgyhogy nem veszítettél sokat, mert nem volt időm kikürtölni a világnak, hogy mekkora zseni vagy. (személyeskedés off)
A Google ügyes-bajos dolgainak nem ártana utánanézni (természetesen nem a google-en).

úgy kell nekik! dögöljön meg az M$! szikrányi szánalmat sem érzek irántuk.
amúgy meg akasztják a hóhért, azért sírnak, nem kell sajnálni őket. A G is egyre nagyobb tróger cég, csak most ő diktál. mit is mond a google? "Don't be evil!" jah, mert nem szeretik a konkurenciát!

--
www.haiku-os.org

Egyik kutya másik eb... :-)
Annyira összefedés van, hogy meg se lehet lenni az egyik nélkül :-D Lehet szidni a windowst ezerrel, de sok minden köszönhető neki :-)

--
http://vivien.diamantcad.hu/

Abból gyakorlatilag semmi nem épül be Microsoft termékekbe. De vannak eredmények az igaz. Nagy informatikai multiknál már az IBM korai évei óta komoly kutatási részlegek vannak. A Google sem marad el kutatásban, ráadásul nemrég szerződtették a Ray Kurzweil jövőkutatót. Náluk gyakrabban lesz termék is egy kutatás eredményéből, pl.: Google glass.
Viszont a Microsoft Research a Microsoftnak köszönhető nem a windowsnak.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Ez a "cikk", a legjobb bizonyitek arra, hogy az elvakult linux fanboy-ok egy csoppet sem jobbak, mint a tobbi. Sot, poli reven meg elmehaborodott is van koztuk.
Nagyon jol kirajzolodik a tarsadalomrol egy kep. Jo pelda, hogy hova sullyedt a hup es vele egyutt a magyar tarsadalom is. Hiszen az itt megjelent viselkedest az elet mas teruletein is meg lehet figyelni.
Vicces latni, hogy magukat mulveltnek/ertelmiseginek es szakembernek kepzelo egyedek, mennyire 1-bites gondolkodasuak, mennyire jellemzo a csolatas, mekkora duh motoszkal bennuk. Pont ezek a tulajdonsagok, melynek reven abszolut hiteltelenne vallnak.
Tisztelet a kivetelnek.

Kiszólt a lyuk a gödörből. Csak nem a MS-nál dolgozol?
Olvasd el, mit írtál és utána üdvözlünk az 1-bitesek közt.

Más véleményének a tolerálása kib*szottul nehéz libsiknek, igaz?
A te véleményed a másként gondolkodókról, szemezgetve:
elvakult, csőppet sem jobbak, elmeháborodott, süllyedt, magukat ...-nak képzelő, egyedek, 1-bites, csőlátás, hiteltelen.
Na ez a liberálfasizmus.

Jonah Goldberg után. Szabadon:
Nem lehet, hogy a fasizmus igazi örökösei valójában azok, akik roppant kedvesnek és progresszívnek gondolják magukat: a liberálisok?

"Más véleményének a tolerálása kib*szottul nehéz libsiknek, igaz?"

Nem én akarok falhoz állítani amiatt embereket, mert nem Az Nagy Ubuntus BUzgó LInuxos egyhá^Wklub híve vagyok és merek más véleménnyel lenni néhány nemjócég(tm) termékeiről, mint itt egyesek. :)

*Link - ha valakinek megvan az eredeti bejegyzés, ne tartsa magában!

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Üdvözlök mindenkit a "G"alaktikus birodalomban!.... ahol tapsolva várjuk a változást, s a harcot az "ellenféllel"!
Akár új típusú filmet is csinálhatna a Disney (most, hogy megvásárolta a StarWars jogokat...) pl:
Micro$oft vs Googl€ episode IV. (majd utólag az I-III. forgatása az eredmények tekintetében)

Egyik szemem sír a másik nevet... sír azért, mert egy új nem biztos, hogy jó jövő kezdete "lehet", a másik, hogy végre felnőtt valaki arra a feladatra, hogy tükröt tartson egy olyan szervezet elé, akinek sötét múltjából jó sok dolgot ismerünk... (jelenét pedig a múltja alapján feltételezzük... vagy jól vagy rosszul)

Sajnos a felhasználók "katonák" ebben a történetben senkit sem érdekelnek, hisz általuk lehet csak háborúzni... mondhatni "járulékos veszteség".

Mivel a végeredmény teljesen kiszámíthatatlan, azaz nem lehet sem mellette sem ellene érdemben érvelni... így sajnos marad a várakozás és a bizakodás, hogy az IT történelem nem ismétli meg önmagát.

Minden esetre a Microsoftnak kívánom, hogy szívjon sokat azzal, hogy plusz energia, fejlesztés kelljen neki ahhoz, hogy (minél több) más rendszerhez kelljen kapcsolódnia valamint függjön tőle... (azt azért az senkinek sem kívánom, így nekik sem, hogy zárt protokollt kelljen visszafejtenie, úgy hogy folyamatosan változzon az, hisz azt az ellenségeimnek sem kívánnám -persze ő mai napig él vele, de ez más kérdés-).
A felhasználóinak viszont azt kívánom, hogy ne kelljen nekik azt átélniük eközben, mint nekünk Linux vagy egyéb nyílt szabványokat, forráskódot kedvelőknek, felhasználóknak át kellett élnie az elmúlt évek során...

Elnézést, hogy hosszúra nyúlt, köszi, hogy mégis elolvastad véleményemet a témában.

Üdv:
Csabka

'Minden esetre a Microsoftnak kívánom, hogy szívjon sokat azzal, hogy plusz energia, fejlesztés kelljen neki ahhoz, hogy (minél több) más rendszerhez kelljen kapcsolódnia valamint függjön tőle... (azt azért az senkinek sem kívánom, így nekik sem, hogy zárt protokollt kelljen visszafejtenie, úgy hogy folyamatosan változzon az, hisz azt az ellenségeimnek sem kívánnám -persze ő mai napig él vele, de ez más kérdés'
+1

Haaaaaaaaaaaaaaaaat,

kollegam vett egy ilyen csodas Windows 8 -as telefont.
Azota nem igazan tud levelezni, mert nincs attachment letoltes rendesen, a levelek amiket megvalaszol one-linerkent jelennek meg a masik oldalon, de cserebe SZEP! ES DIZAJNOS:)

Elmondasa szerint, mar sajnalja, hogy nem iPhone5 -t vett.

Számomra megdöbbentő, hogy egy kémcég kémszolgáltatásaiért - Gmail / Gmail Man, Google Maps / nyomkövető - Microsoft fanboyok ennyit rínak. Két napja nem térek magamhoz.

--
trey @ gépház

Ezt a topikot sürgősen archiválom magamnak "best of trolling" megjelöléssel... :-)
(bár valószínűleg van ennél jobb flame cikk is, kéne egy felmérés, hogy a közel ötszáz hozzászólás mennyire sok a főoldalon)

Amíg a hardvergyártók nem hajlandók Linux-ot supportálni, addig minden olyan lépés, ami a Microsoft (és így a Windows) egyeduralmát csökkenti jó hír az alternatív rendszereket használóknak.

A perifériák 99%-a nem támogatja a Linux-ot, holott 70 százalékuk tökéletesen működik vele. Akkor miért nem támogatja? Miért fizet egy gyártó eszméletlen összegeket azért, hogy windows*-hoz legyen driverje, mellette az a Linux nem érdekli, ami szinte semmibe nem kerülne neki.