MySQL-ről MariaDB-re vált a Wikipedia

Címkék

Ahogy a MySQL-t egyre több kritika éri, mert "open source" szoftver helyett egyre inkább "open core" szoftverré válik, úgy fordul a FLOSS szimpatizánsok figyelme egyre inkább a MariaDB felé. A MariaDB egy közösségi alapon fejlesztett, GPLv2 licences MySQL fork. A MariaDB vezető fejlesztője az a Michael "Monty" Widenius aki a MySQL eredeti szerzője és a MySQL AB társalapítója.

Michael "Monty" Widenius, David Axmark és Allan Larsson a napokban bejelentették a MariaDB Foundation létrejöttét, amelynek feladata a MariaDB fejlesztésének felügyelete.

A MariaDB felhasználásának nagy lökést jelenthet, hogy a világ hatodik legnépszerűbb weboldala, a Wikipedia bejelentette, MySQL-ről MariaDB-re vált. A Wikimedia Foundation (WMF) részéről Asher Feldman - site architect - nemrég arról írt, hogy az angol nyelvű Wikipedia egyik éles slave-jét MariaDB-re migrálta. A ZDNet-es Steven J. Vaughan-Nichols kérdésére a szakember megerősítette, hogy nem egyedi esetről van szó, hanem folytatják a migrációt MariaDB-re. Az átállásnak elsősorban nem teljesítménybeli okai vannak, noha a váltással jó eséllyel teljesítmény oldalon is nyerhetnek. Egyelőre korai lenne még arról nyilatkozni, hogy egyértelműen gyorsabb-e a MariaDB a MySQL-nél a Wikipedia alatt, de az előzetes eredmények pozitívak.

Az átállás fő oka az, hogy véleményük szerint a MariaDB Foundation biztosíthatja a MySQL-technológia igazán nyílt és teljesen támogatott jövőjét. Az esetleges teljesítménybeli javulás csak hab lesz a tortán.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

A MariaDB és a Percona közül melyiket érdemes választani? Én most az utóbbit preferálom.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

A postgresql igazán jó lenne, ha megoldanák végre, hogy az N+1-es verzióra upgradelt motor képes automatán upgradelni a N verziós adatbázist, és ne utólag derüljön ki, hogy nem supported, és nekem kell előbányásznom, felgányolnom, futtatni a régi verziót, és pg_upgrade-del átkinlódni.
Vagy kétszer ezt eljátszotta velem, meguntam, úgyhogy megváltam tőle.
--
Discover It - Have a lot of fun!

OMG. Úgy látszik, van akinek az öntökönszúrás/oroszrulett a kedvenc sportja.
Én már hallottam olyat, hogy van, ahol az adatbázis szerver verzióváltás nem egyszerűen egy installból és egy ráindításból áll, előzetes doksiolvasás nélkül, hanem hosszabb, tervezett folyamat, aminek az első eleme, hogy egyáltalán kell-e váltani?

Magyarul, halovany lila fingod sem volt arrol, hogy mit csinalsz es miert csinalsz. Remelem az ugyfeleid is ennyire orulnek neked.

(Mifelenk azert altalaban meg szoktak kerdezni minket, hogy miylen verzioju DB-t (vagy mas egyeb komponenst) kerunk a rendszerunk ala es nem szoktak csak ugy heccbol upgradelni).

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem tudom mit jelent a nálatok és a titeket, de hozzászólásaidból azt ítélem meg, hogy programozó vagy, és abból is az a fajta, aki ha egyszer megcsinál valamit, akkor ahhoz soha többet nem nyúl hozzá, mert működik és kész. Upgradelni kellett, mert EOL volt.
Üzemeltetési szempontból mindig harcolni kell ezekkel a programozókkal, mert nem értik, hogy miért kell frissíteni, meg neki miért kell hozzányúlni, mert az jó volt. Na mindegy.
De igen, pontosan tudtam mit csinálok, de nem láttam, attól még, hogy mondjuk 8.1 helyett 8.4 került fel, miért ne enné meg a korábbi adatbázist az új, és ha nem is eszi meg, miért nem csinálja meg a konvertálást (vagy az export-importot) magától.
--
Discover It - Have a lot of fun!

"Upgradelni kellett, mert EOL volt."

Aminek messze nem az a menete, hogy fogod, aztan felturod az ujabb verziot, mert szerinted EOL, oszt' csokolom. Teszteles vagy valami?

"De igen, pontosan tudtam mit csinálok, de nem láttam, attól még, hogy mondjuk 8.1 helyett 8.4 került fel, miért ne enné meg a korábbi adatbázist az új, és ha nem is eszi meg, miért nem csinálja meg a konvertálást (vagy az export-importot) magától."

Miutan nem vegezted el a kotelezo hazi feladatot (doksi elolvasasa) nem lehet fogalmad arrol, hogy mi valtozott. Egy szoftverbe nem csak uj dolgokat szokas bepakolni, hanem neha kipucolni is, amely eleg erzekenyen tudja erinteni mindazt, ami arra epult.

" mert nem értik, hogy miért kell frissíteni, meg neki miért kell hozzányúlni, mert az jó volt."

Ez kisertetesen emlekeztet arra, amit pl. a volt melohelyemen csinalt az egyik rendszergazda. Egy hetvegen vegigzuztak az osszes regi hostolt Joomla oldalunkat, mert a gazdaja nem frissitette. Erre feltolt egy uj mod-security szabalycsomagot, ami meg lezuzta az uzletileg joval kritikusabb rendszereink felet az ilyenekkel, hogy nem lehet X input mezonel tobb egy postban. Vagy a masik kedvenc eset, miutan hosszas vita utan csak sikerult rajonni, hogy nem a mi kodunkban volt a hiba, hanem a mod_security ostobasaga miatt (kovetelt user agentet, amit a .NET CF alapbol nem kuldott) ilyet szol, hogy "de az miert nem jo, hogy ha ok valtoztatnak valamit a mod_security szabalyokon, akkor mi azt kovetjuk es majd az ugyfel frissit? (Mindezt egy WinMo-ra fejlesztett .NET CF-ben irt kliensprogram eseten...)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Teszteles vagy valami?"
Persze, elesben. Ha megy akkor OK, ha nem, akkor meg kell probalni mukodesre birni, ha nagyon nem, akkor legrosszabb esetben visszaallas az upgrade elotti rendszermentesre. Az szoftverek 95%val nincs problema, max aprosag (pl. konfigba valtozott valami, mar nem az a neve), es par perc alatt javithato. Az a teszteles amire te gondolsz, az esetek nagy reszeben se ido, se ember, se penz, se eroforras nincs ra.
"Egy szoftverbe nem csak uj dolgokat szokas bepakolni, hanem neha kipucolni is"
Ez teljesen rendben van, viszont ettol meg nem ertem miert ne csinalhatna meg automatan a konvertalast mondjuk elso indulaskor.
"Egy hetvegen vegigzuztak az osszes regi hostolt Joomla oldalunkat, mert a gazdaja nem frissitette. Erre feltolt egy uj mod-security szabalycsomagot, ami meg lezuzta az uzletileg joval kritikusabb rendszereink felet az ilyenekkel, hogy nem lehet X input mezonel tobb egy postban. Vagy a masik kedvenc eset, miutan hosszas vita utan csak sikerult rajonni, hogy nem a mi kodunkban volt a hiba, hanem a mod_security ostobasaga miatt (kovetelt user agentet, amit a .NET CF alapbol nem kuldott) ilyet szol, hogy "de az miert nem jo, hogy ha ok valtoztatnak valamit a mod_security szabalyokon, akkor mi azt kovetjuk es majd az ugyfel frissit?"
Siman, en is megcsinalom ha ugy alakul, vagy akar le is kapcsolom az egesz oldalt. Azt kell latni, hogy a rendszergazda az egesz infrastrukturaert felel: az o felelossege, hogy adott esetben a szerveren levo tobbi oldal, levelezes, adatbazis vagy barmi mas mukodjon, a halozattal ne legyen problema, ne legyen dos, ne terjesszen kartekony kodot, a tobbi gepet ne fertozze meg, ne legyen botnet a gepekbol, stb. A programozonak meg egy a lenyeg, hogy az altala keszitett app mukodjon, es hanjukodik, akkor mindegy, de szaros piszkavassal nem nyul hozza. A mod_security tiltas is valoszinuleg egy teljesen esszeru dolog volt, feltenni a limitet 30 mezore, vagy a post max. hosszat 30kb-ban limitalninesszeru lehet, mert ennek tobb ritkan kell, vagy ha megis, akkor lehet megoldhato mashogy.
Az meg ha nincs lekezelve, hogy az app nem dob hatast ha 403 Forbiddent kap, vagy nincs meg minden parameter, vagy hibas, azt szinten a programozonak kene lekezelni alkalmazas oldalon.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Es ezt a munkaadod/ugyfelek elturik? :)

"Persze, elesben. Ha megy akkor OK, ha nem, akkor meg kell probalni mukodesre birni, ha nagyon nem, akkor legrosszabb esetben visszaallas az upgrade elotti rendszermentesre. "

No comment. Mi szamit neked "megy"-nek? Bejon a kezdoooldal? Esetleg az, hogy mogotte 30 funkciot eltorsz a 3000-bol arra majd az ugyfel jon ra, mikor hasznalna? Miert olyan nehez elore bejelenteni, hogy upgrade lesz ekkor, tesztelje mindenki elore? Meg eleve: miert te probalsz maszatolni az uzemeltetett rendszerben?

"A mod_security tiltas is valoszinuleg egy teljesen esszeru dolog volt"

Hja, egy random joomla oldal eseten valoszinuleg. Csakhogy volt nehany oldal, ahol egy piciket nagyobb tablazatot szerkesztgetett a kedves ugyfel piciket tobb mezovel. 30 input mezo az maximum a rendszergazdak kepzeleteben sok.

"Az meg ha nincs lekezelve, hogy az app nem dob hatast ha 403 Forbiddent kap, vagy nincs meg minden parameter, vagy hibas, azt szinten a programozonak kene lekezelni alkalmazas oldalon."

De baszki... Azert hadd ne a programozo legyen mar a hulye, hogy a rendszergazda megkovetel random hirtelen felindulasbol olyan plusz - szabvanyban nem kotelezo - mezoket, amelyek az eg vilagon semmit nem befolyasolnak.

Masreszt... megrendelo szempontjabol egy szines szagos hibauzenet es egy unhandled exception egyenerteku: nem megy.

Az a rendszergazda, aki szo nelkul szetcseszi a rendszert "a programozo kovesse a szarjaval" felkialtassal, az nem rendszergazda, hanem egy onfeju barom, akit nem szabad eles rendszer kozelebe engedni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

„Az a rendszergazda, aki szo nelkul szetcseszi a rendszert "a programozo kovesse a szarjaval" felkialtassal, az nem rendszergazda, hanem egy onfeju barom, akit nem szabad eles rendszer kozelebe engedni.”

Egyetértek.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Van, ahol kovetelmeny az eles teszteles, mert a munkaado nem hajlando idot/penzt/energiat aldozni a tesztelesre. Es hiaba mondod el neki, hogy miert lenne jo, akkor se. Ott meg nincs mit tenni. Nyilvan szar melohely az ilyen, de hat valakinek a szar melot is vegeznie kell. Es mindig akad valaki, aki el is vegzi.

Sajnos a szomoru tapasztalat az, hogy meg komolynak latszo helyeken is megy a ganyolas tonnaszam.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Te, en megertem, hogy szivatnak a munkahelyeden, de nem kellene vedeni az ilyenfajta viselkedest. Amit leirsz, az nagyon nem a normal rendszergazdai mukakorbe tartozik, hanem ganyolas/szivatas/hozzanemertes. Lehet, hogy nem a te reszedrol.

Egy normalisan uzemeltetett rendszerben igenis kell lennie tesztkornyezetnek. Nem veletlen, hogy a komolyabb cegek felepitik a sajat produktiv rendszereiket nagyjabol ugyanugy megegyszer, teszt rendszer cimszo ala. Es ha felmasolnak egy a.txt -t az eles rendszerre, akkor policy, hogy annak fel kell kerulnie a tesztrendszerre is, tekintet nelkul arra, hogy semmiben sem modositja a mukodest. Es ez igy jo is.
Es minden ruhes verziofrissitest, meg egy egyszeru patchet is vegigtesztelnek. Jo, az ilyenek mondjuk nem is olyan jatekrendszereket hasznalnak, mint Ubuntu vagy Debian, hanem kicsit komolyabbakat. Mondjuk RHEL-t vagy OEL-t, peldaul. Vagy, ha nagyon csorok, akkor CentOS-t.

Es oszinten szolva ez lenne a legjobb mindenutt. Mert egy ilyen rendszerben ha szopas van, arrol tudsz te, meg a fejlesztok, meg a fonokod. Slusszpassz, ugyfel fel nem hiv, hogy valami nem mukodik. Es ez azert baromi nagy presztizst jelent.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Neha annyi hulyeseget tudsz osszehordani de komolyan... mitol lenne pl. Ubuntu jatek rendszer? Mikozben ugyan ugy vasarolhatsz hozza vallalati tamogatast(http://bit.ly/gDFBKm) masreszt van hozza Satelitehez hasonlo cucc, csak Landscapenek hivjak (http://bit.ly/dEjuCj). Nem mintha az Ubuntu-t vedeni akkarnam meg vannak a sajat hibai csak kar lebecsulni.

Pl. ezt erdemes elolvasni: http://bit.ly/rJfZ82

--
"ssh in a for loop is not a solution" – Luke Kanies, Puppet developer

"We’ve found previous versions of Ubuntu had all sorts of unpredictable freezing episodes on EC2 under high traffic"
Igazán jó referencia. :)

"We’ve only got 3 engineers, and our needs are still evolving"
Egy igazán nagy, professzionális felhasználótól. :)

Mióta Scientific-et használok, sokkal kevesebb gondom van a Linux-szal.

Aham leirta azt a tenyt ,hogy az elozo verziok nem voltak megbizhatoak amit hasznalnak az stabil...

Ahh ertem most az faj neked ,hogy 3 mernok kepes egy akkora rendszert eluzemeltetni leallas nelkul? Nem kell amugy irigykedni megertjuk... :)

Amiota sapkat hordok telen nem fazik a fejem... Nah kb ennyire volt tenyszeru az a dolog ,hogy Te milyen disztribuciot hasznalsz...

Ez kb. nem disztro fuggo hanem ezek szerint Te nem tudod hasznalni...

Meg sugom a wikipedia alatt is ubuntu van.
--
"ssh in a for loop is not a solution" – Luke Kanies, Puppet developer

"Aham leirta azt a tenyt ,hogy az elozo verziok nem voltak megbizhatoak amit hasznalnak az stabil..."
Éppen csak senki sem tudja, hogy azok miért nem működtek jól és ez mégis miért igen... :) Majd az egyik frissítéssel ez is összeomlik.

"Ahh ertem most az faj neked ,hogy 3 mernok kepes egy akkora rendszert eluzemeltetni leallas nelkul?"
Nem, csak nem hiszem, hogy ez lenne a legjobb referencia az Ubuntu számára. Nagyon úgy néz ki mint egy olyan rendszer amit kisebbre terveztek csak túlnőtte magát. Amúgy egy éves a cikk. Azóta a Facebook-hoz került. Meg merem kockáztatni, hogy sok minden változott ott. A Facebook meg legutóbbi információim szerint CentOS alapú rendszeren fut.

"Amiota sapkat hordok telen nem fazik a fejem... Nah kb ennyire volt tenyszeru az a dolog ,hogy Te milyen disztribuciot hasznalsz..."
Az Ubuntu-t tapasztalatom szerint azok kedvelik akik még nem használtak mást.

"Ez kb. nem disztro fuggo hanem ezek szerint Te nem tudod hasznalni.."
Azt is tudtam használni, csak sokkal több szenvedéssel.

Ezt hivjak pesszimista embernek, nem fog mivel tudok mas tesztelnek egy-egy frissites elott nem a vak vaganyba csinaljak.

Most,hogy ilyen jon ide a Facebook?. A wikipedia pedig Ubuntu-t hasznal es?
Szerinted nem jo referencia masok szerint viszont igen.

Szerinted, szerintem nem de en mindegyikkel dolgoztam mar eleg nagy kornyezetben.

Ez megint szubijektiv de nem biztos ,hogy az Ubuntu hibaja.
--
"ssh in a for loop is not a solution" – Luke Kanies, Puppet developer

Mas egy olyan free rendszer, amihez vasarolhatsz supportot, meg mas egy olyan rendszer, amit fizetos felhasznaloknak adnak el, es abbol van egy ingyenes verzio. A ketto kozott minosegbeli kulonbsegek vannak. Az Ubuntunal tipikusan az indexlampas mukodest latom problemanak (most jo, most nem jo, most jo...), erre en nem biznek komolyabb rendszert. Es ez nem hitbeli vagy fanatizmusbeli kerdes, ez a tobbeves tapasztalatom a rendszerrel.

Arrol nem beszelve, hogy nagyon nehez elhinni, hogy tenyleg kepesek olyan csomagmennyiseget, mint ami nekik van, kivetel nelkul mindegyiket szerverminosegben adni. Az a szomoru tapasztalat, hogy a mennyiseg a minoseg rovasara megy. Egyebkent ennek is tapasztaltam tanujelet, tehat ez sem kizarolag szubjektiv velemeny.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Ez teljesen szubijektiv velemeny mivel egy darab tennyel nemtudtad ala tamasztani miben rosszabb ha egyaltalan rosszabb barmiben is. Csak ,hogy tapasztaltad en is sok mindent tapasztaltam de olyan hiba meg nem volt amit ne lehetett volna megoldani.
--
"ssh in a for loop is not a solution" – Luke Kanies, Puppet developer

Ha desktopon osszeomlik valami, akkor rakattintasz, hogy kuldjon error reportot, es megnyitod ujra, nem baj, ha akar tiz percet nem megy mondjuk egy open office. Egy apacs osszeomlik, akkor meg masfel percnyi kieses is sok. Ezert nem szabad osszeomlania.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Ooo, meg egy picinyket hadd ertetlenkedjek. Miert stabilabb/megbizhatobb/szarazabb/whatever a redhat-es apache, mint a tobbi? Ezt ugy tudnam elkepzelni, hogy ha a redhat valami olyan extrat tenne hozza, ami nincs meg a tobbiben, es az apache fejlesztok sem ismerik. Namost objektiven ez a helyzet?

Diktatorok kezikonyve

A megbizhatosag arrol szol, hogy valami mennyire... ooo... megbizhato. Mennyi az eselye annak, hogy osszeomlik. Mennyi az eselye annak, hogy nem ugy fog viselkedni, ahogy elvarnank tole. Mennyi security hole marad benne. Meg ilyesmi. Ezek szerintem fontos meroszamai egy webszervernek, es csak erintolegesen valasz azokra a kerdesekre amiket feltettel - de szerintem ez a kerdesek hibaja.

En ugy tudom elkepzelni a megbizhato webszervert, hogy egyszer beallitom, utana rendszeresen frissitem a rendszert, viszont a frissitesek miatt sosem kell ujra a konfiguracios fajlokhoz nyulnom. Illetve sosem merul fel bennem az, hogy ezt a frissitest kar volt feltenni, mert bizonytalansagot, esetleg hibakat hozott ki.

Egy kis gondolkodnivalo: Bizonyara van oka annak, hogy pl. egy Oracle azt mondja, hogy o csak CentOS-en, OEL-en es RHEL-en tamogatja a sajat alkalmazasszerverenek a futtatasat. Vajon ostoba lenne, es a sajat erdekei ellen dolgozna? Hiszen a legtobben Ubuntu szervert hasznalnak, az Ubuntu pedig megbizhato, nem? Nem?
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

hat, erdekes megkozelites, szo se rola. Viszont ujra kerdezem, mert nem igen jott ra valasz (vo. a kerdesek hibaja, LOL), hogy a centos mas apache-ot hasznal, mint az egyeb 'jatszos' disztribuciok? Szerintem a redhat is ugyannak az apache.org-nak a httpd-jet szallitja, nem? De akkor miert stabiliabb (_szerinted_) ugyanaz az apache az egyik disztribucioban, mint a masikban?

Btw. ha mar megbizhatosagrol, stabilitasrol ertekezunk, akkor en legalabbis ugy csinalom, hogy a mission critical szoftvereket (pl. webszerver eseten a webszervert :-)) kezzel rakom fel forrasbol a sajat diff-em alkalmazasa utan.

ezt a frissitest kar volt feltenni

ezt a jelenseget nem tudom ertelmezni enterprise kornyezetben (ugye, rh es tarsaival meg mindig erre lovunk, igaz?). Akkor teszunk fel frissitest, ha fel kell tenni. Pl. kell az uj feature vagy biztonsagi hibat javit. De gondolom, teszteled is, hogy minimalizald a meglepiket, es gondolom, van rollback terv is, ha nem ugy sulne el a dolog. Akkor meg hogy lehet az, hogy megbansz egy frissitest? Bocs, hogy ertetlenkedek, csak nekem a jelenseg ismeretlen.

egy Oracle azt mondja, hogy [...] Vajon ostoba lenne

bizonyos szempontbol igen. En nem annyira vagyok oda a redhat vonalert, es szivesen feltettem volna parszor az oracle cuccat, azonban alighogy leutottem az entert, az 'hat ez nem redhat, akkor en kilepek' uzenettel szabotalta a melot. Ez milyen debilseg, hogy disztrohoz koti magat? Ahelyett, hogy lenne egy prerequisites, es akkor tudja az ember, hogy mi kell neki. Na de, hogy az elofeltetelek kozott az van, hogy _redhat_, az szerintem ostobasag. Vagy mondhatna azt, hogy futtathatod, amin tudod, de supportot csak x es y platformon adunk ra. Ha neked z platform kell, akkor good luck, magad vagy.

Hiszen a legtobben Ubuntu szervert hasznalnak, az Ubuntu pedig megbizhato, nem? Nem?

en nem ubuntut hasznalok, szoval nem erre mennek el, hanem inkabb arra, hogy miert (csak) a redhat megbizhato? En mar megtalaltam a sajat disztromat, ami (nalam) atomstabil es merek ra fogadni.

Diktatorok kezikonyve

A shared library-k miatt már rég nem lehet egy szoftvert önmagában vizsgálni, hanem sokat számít az egész stack is. A Red Hat lehet, hogy magához a webszerverhez nem tesz sokat hozzá, de az alatta futó rétegekhez igen. Ráadásul a frissítések során tartják a kompatibilitást és úgy javítják a hibákat, míg máshol elképzelhető, hogy kompatibilitási okoból nem válthatsz az újabb, javított verzióra. Szervereknél ezek azért fontosabbak mint asztalin, mert fontosabb, hogy hoszzútávra tervezhess, és a támadási felület is nagyobb. (Fix IP, 24/7 működés, nincs NAT, vannak publikus szolgáltatások, stb.)

Az Ubuntu alapvetően nem egy rossz disztribúció. Sőt, szerintem nagyon jól megtalálták a helyüket a többiek között azzal, hogy sokkal hamarabb mernek kiadni bizonyos funkciókat mint a többiek. Ez az átlag, Windows-hoz szokott felhasználóknak előnyös, mert jobban igénylik, hogy mindig mindenből a legújabb legyen minthogy éveken keresztül stabilan működjön ugyanaz az eszköz. Azonban a Red Hat (és társai) azoknak szól akik pl. Unix rendszerekről migrálnak és a stabilitást (beleértve a kompatibilitást, és az uptime-ot is) részesítik előnyben az új funkciókkal szemben.
Egy Instagram és egy vállalati rendszer üzemeltetési igényeit tekintve nagyon eltérő. Egy vállalati rendszert egyszer beállítanak és éveken keresztül üzemel. A frissítések viszonylag ritkák és a hardware sem változik. Ha valaki kitalálja, hogy némi állítgatással 10%-kal gyorsabb lehetne a rendszer akkor körberöhögik, mert ami működik azt nem érdemes piszkálni. (Értelemszerűen ha valóban kevés már a meglévő rendszer az más kérdés.)
Egy Instagram szerű szolgáltatás viszont kevésbé kritikus. Egy szerver leállása sokkal kisebb problémát jelent. A szolgáltató nem garantál semmit a felhasználónak, és egy esetleges kiesés a felhasználók nagyrésze számára valószínűleg fel sem tűnne. Sokkal fontosabb a gazdaságos üzemeltetés mint a stabilitás és ha az a 10% azt jelenti, hogy kevesebbet kell hostingra költeni akkor bizony meg fogják lépni azt is.

Sorban reagalok.

Igen, mas apache-t hasznal, mint a tobbi disztro, mert tok mas patchkeszlettel latja el. Nagyon sok hibat fixalnak hazon belul, amit a tobbi disztro nem, vagy kesobb vesz fel, mert a manyeyeballs-nak ido kell, mire a patchet elfogadja, applikalja, stb, stb.

Sajat diff: igen, ez egy jarhato ut... lenne, ha egy embernek nem lenne 1) nagy a busz-faktora 2) nagy a hibalehetosege. Mi a garancia arra, hogy tenyleg minden security patchet rogton, a kijovetel pillanataban applikalsz? Mi van, ha peldaul Ipirtyomba kell menned ket hetre, ahol se net, se aram? Lassuk be, az one-man show sosem volt igazan megbizhato es mukodokepes alternativa - enterprise szinten. Hogy a te gepeiddel mit csinalsz, az maganugy, es irrelevans.

Oracle: az egyik dolog az, hogy siman fel lehet rakni akar Debianra is, kell egy kicsit dolgozni hozza, szo se rola, de megoldhato.
A masik, hogy itt nem prerequisite-krol van szo, vagyis nem arrol van szo, hogy mittudomen a libxml2-bol a 2.3.4-es kell neki, mert csak azzal megy stabilan, ha csak ez lenne, mellecsomagolnak az illeto libet, es kesz. Ami itt jatszik, az a reliability. Az Oracle folyamatosan teszteli a sajat szoftvereit, mindenfelee kornyezetben, es ugy latszik, azt tapasztaljak, hogy RedHat alapu kornyezetben a legstabilabb, legmegbizhatobb a szoftver. Eppen ezert ugy dontottek, hogy ezt a vonalat tamogatjak, a tobbit pedig nem. Az Oracle nem kis ceg, es nem kis cegek az ugyfelei sem, nem dolgozhatnak olyan rendszerrel, ami nem felel meg bizonyos minosegbeli kovetelmenyeknek.
Jo, tudom, ez csak reszben igaz: amiota van OEL, azota elsosorban azon tesztelik a termekeiket, masodsorban RHEL-en, es ezzel a sor lezarult, de legalabbis az elejen szinte biztosan korulneztek a piacon.

Ami problemam nekem az Ubuntu/Debian alapu cuccokkal van, hogy nem latok garanciakat mogotte. Mivel alapvetoen mindketto community tamogatasu disztro, nincs kozponti iranyvonal. Siman megtehetik azt, hogy a kovetkezo kiadas nem fog PHP-t szallitani, mert ugy gondoljak, hogy tul nagy effort a tamogatasa, majd valamelyik community repo megoldja. Esetleg. Mivel elsosorban nem fizetos ugyfeleknek fejlesztenek, nincs rajtuk kenyszer, hogy akkor is tamogassanak valamit, ha nem szeretnenek. Itt kijon a nyilt forras meg az ingyenesseg hatranya: siman mondhatjak a fejlesztok azt, hogy orulj, hogy ingyen megkapod a cuccot, es ne ugralj, a keletkezo bugokat meg lecsapjak INVALID/WONTFIX-szel. Egy RedHat ilyet nem tehet meg.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

A webszerver nem csak a webszerver program egyedül, hanem alatta rakat másik lib és egyéb kapcsolódó alkalmazás adott esetben. Gondolom a Red Hat és társai ezeket válogatják össze (remélhetőleg) körültekintően és tesztelten, nem a mindig a legutolsó lib és alkalmazások kerülnek be a rendszerbe. Ez hátrány, ha szereted látni a haladást és a legutolsó technológiákat akarod használni, de előny, ha megbízhatót akarsz. Vagy akár az alap beállításokon is lehet optimalizálni vagy könnyebben kezelhetővé tenni.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

annyira zseniális ahogy átfolynak projektek új mederbe. és megy tovább minden. libre officenál is.

Nem követem a MySQL forkokat. A MariaDB miben tud többet adni, mint a MySQL openszósz verziója? Teljesen megértem, ha valaki egyre inkább "Open Core"-nak tartja "Open Source" helyett, na de ha az embernek a core is elég? (Butított valamit az Orákulum az openszósz verzión? Nekem eddig nem volt hiányérzetem)

Reszben igen, bar nem most, amikor olvastam, foleg a hasonlosagokat kerestem.

Reszben pedig nem, hosszu es unalmas angol szoveg. Sokkal jobban erdekel az, hogy a gyakorlatban miben ternek el, mint a dokumentacio melle. Harom szo fel tud erni egy konyvvel, ha jol valasztjak meg oket.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Namost azert erdemes megjegyezni, hogy azert megy az `open-core` haddelhad, mert nehany _uj plugint_ commercial licence-el arul az Oracle, aki egyebkent jo munkat vegez a MySQL-en.

A forkok egyebkent jot tesznek a fejlesztesnek, sok kodot implementalnak beloluk a main verzioba (es vica-versa). Egyebkent en eroteljesen a Perconara szavaznek :)
--
B+ - http://pozor.hu

ez a nev kb. annyira bena, mint a microsoft 95/98/2000/2003/2005/2008/2012 vonulata. Nekem eszembe nem jutna a lanyomrol elnevezni egy projektet, akkor mar inkabb asdf, vagy qwertz(y)...

amugy en egyelore a perconara tettem...

Diktatorok kezikonyve

Akkor ha jól értem Michael "Monty" Widenius megalkotta a MySQL-t, egy vagy több társával céget is alapított, majd pár éve eladta az egészet az Oracle-nek és most forkolta az egészet... van üzleti érzéke!

Az open source részét bárki forkolhatta szerintem, így akár ő is, ebben nincs semmi extra. Amit eladott az enterspájz része, meg a hozzá tartozó ügyfelek. Az meg valószínű megért annyit, ha megvették.

Meg lehet rosszul emlékszem, de a MariaDB már akkor szóba került, mint lehetséges motor, amikor még a mysql-lel foglalkozott az ember, csak valamiért nem került bele. Vagy mert tudta, hogy lép, vagy mert nem támogatták. De ez csak egy halovány emlék, lehet tévedek.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Asszem a wikipedia-ról nyugodtan el lehet mondani, hogy "big data"
Nem értem, ha már váltanak akkor miért nem egy eleve erre a feladatra tervezett infrastruktúrát keresnek?

--
Gábriel Ákos
http://i-logic.hu

Miután a PHP Pistuka, mint fogalom jellemzően a mindenből kizárólag egy eszközt (jellemzően PHP, MySQL, stb.), azt is nagyon amatőr szinten ismerő ("láttam már a PHP 24 óra alatt borítóját"), jellemzően gány megoldásokkal operáló """programozgató""" emberre használjuk, szerinted?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Mert mondjuk mar van egy infrastrukturajuk, es az ember az ilyet nem kidobni szokta, mint a lyukas zoknit, hanem egyutt elni vele, mint mondjuk egy feleseggel. Nem elhanyagolhato szempont, hogy a MariaDB-re torteno atallas a Wikipedia lenyeget ado szoftvert, mint olyat, nem erinti semmilyen modon, hiszen nem csak binarisan, hanem peldaul SQL szinten is felcserelheto a ket rendszer egymassal. Kovetkezeskepp a MariaDB-re torteno atallas sokkal kisebb koltsegu, mint valami teljesen masra torteno atallas.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Érdekes, nálam most nem igazán akarnak betöltődni a wikipedia szócikkei, vajon van-e összefüggés az átállással? :)