E-papíros, androidos okostelefon (prototípus)

A kínai Onyx egy e-papíros, androidos okostelefon fejlesztésén dolgozik. Habár a felhasználói élmény e-papírral nem tökéletes (nincsenek színek, lassan frissíti a képernyőt), de az ötlet mindenképp érdekes lehet néhány ember számára. Ugyanis a fejlesztők azt mondják, a telefon készenléti ideje egy hét, ami persze függ attól, hogy valaki mennyit beszél rajta vagy mennyit használja azt.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

miert, mikor/hol fikaztam a filmet? (tv-t tenyleg nem nezek, nincs semmilyen elofizum :D)
az Android meg egy OS, a kerdes az, hogy mennyire tudnak olyan feluletet csinalni ra, ami jol hasznalhato eInken

egyebkent a sajat tapasztalatombol (rootolt Nook Simple Touch) kiindulva ez egy nagyon jo irany!

Nekem limitalt a tapasztalatom az e-ink-kel, de a Kindle-m az uj oldal kirakasa elott letorli az elozo oldalt, ami egy 'villanast' okoz (feherbol feketebe, majd ujra feherbe).
Ez nem ugyanaz az elmeny mint mikor lapozol a konyvben!
Nem annyira zavaro, hogy hulyet kap az ember tole, de 'nem termeszetes'!

(amugy szerintem jo otlet lenne komolyabban gondolni a traszflektiv (en ertelemezesemben az e-ink is az) kepernyoket ... igencsak meg lenne a helye ...
egy 'hagyomanyos' kepernyot egy sima oszi napsutes is olvashatatlanna tud tenni, amobil eszkozok meg nem azert mobilak, hogy csak epultetk sotet zugaiban
lehessen hasznalni oket! Vannak ra probalkozasok, de nem nagyon tunnek olyan eszkozoknek amik megforgatjak a piacot. Az e-ink-es megoldas ennel
kenyelmetlenebb lehet UI-nak a lassu frissites miatt, de en kivancsian varom _a_ megoldast ;-))

ha sokat csinálod akkor beszemeteli a kijelzőt. A kontraszt csökken a régebb óta fent lévő dolgoknál és ha feketét váltasz fehérre, akkor kis szellemkép marad. Nem gond ha csak kis területen csinálod vagy animációnak, de könyvnél (ahol a kontraszt és olvashatóság fontos) inkább villant a lapozásnál. Szövegbevitelnél viszont, ahol csak fehérre firkálsz feketével, kis terület változik, és az sem olyan nagy baj ha nem marad olyan kontrasztos, teljesen fölösleges minden karakter bevitele után a teljes képernyőt frissíteni.

Legalább nem látszik, ahogy akad. :)

Amúgy az irány nem rossz, én nagyon örülnék egy e-papíros telefonnak. Amilyen vékony telefonok vannak manapság, simán csinálhatnának valami olyasmit, hogy az egyik oldala hagyományos kijelző, a hátoldalán meg e-papír.

edit: http://www.engadget.com/2012/08/30/amazon-applies-for-dual-display-devi…
Ezt lekéstem, pedig már sokkal korábban ábrándoztam róla. :)

Hmm érdekes. Én jobban preferálom a könyv olvasást. Azt nem tudja egyik e-könyv se egyéb technológia egyelőre pótolni. A könyv illatát stb... még érezni a papírt ahogy tapintjuk. Ezek hozzá tartoznak a jó olvasói élményhez.
Telefonon is szoktam olvasni. Az annyira nem "feelinges" hiába jó a könyv amit éppen olvasok....
Viszont a videó nagyon jó :-)

Ha mindent a logika törvényei szerint ítélünk meg, az a világról való abszurd következtetésekre vezethet. | http://vivien.diamantcad.hu/

e-papírként még nem is halottam. e-ink-ként ismerem
--------------
“If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

De miért okostelefon? Anyám nem lát túl jól szemüveg nélkül, nagyon örülne egy ilyennek, de semmi extra nem kellene neki. Tudom, a motorolának volt ilyenje, de az meg 15 szegmenses karakterekből állt pontmátrix helyett.

Nekem volt anno Motorola F3-am, aminek epapir volt a kijelzoje. En imadtam. Valami 5000 forintert vesztegettek kartyafuggetlenul, es majdnem ket hetet birt egy toltessel az elejen, ugy hogy napi 1-2-t beszeltem rajta. De a kijelzoje nagyon limitalt volt, remeltem, hogy valaki csinal majd papirkijelzos, de dotmatrixos telefont, ami tenyleg jol mukodik.

Viszont meglepo, hogy az e-ink technologia mennyire nem fejlodott azota, en gyorsabb frissitest varnek azert... Kar. Remelem nem csak egy fecske lesz ez a telefon, es ad nemi lokest a hasonlo fejleszteseknek. (Bar meg proto/sample, szoval barmi lehet.)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Doom II epaper kijelzőn (2011)
Ez egy gagyi kütyü, olcsó kijelzővel. A mai kijelzőkkel sokkal szebben menne. Nem kötelező "villogtatni" a kijelzőt. Az csak akkor kell ha a következő frame-en nem akarsz maradványokat az előzőből. Android esetében ezt szépen le lehetne kezelni úgy, hogy ha már egy másodperce nem történt változás a képernyőn, akkor villant egyet. Így az animációk is megmaradnának, de az olvashatóság sem lenne gond.

szerk: itt egy 2010-es videó is ami még jobb is

valószínűleg ez csak egy első verziós prototípus e-farok verésnek... Nem szabad ezt a céget komolyan venni. Lehet, hogy felvettem egy androidos szakértőt is és így megmásfélszereződött a fejlesztői csapatuk létszáma. Alapvető szoftverhibát nem tudnak fél év alatt kijavítani (olyat, amire kell néhány embernap fejlesztés meg egy kis nyomkodás tesztelésként).

Az a baj ezzel, hogy valóban sokat lehet találni youtube-on, meg képeket róla minden felé, mégse tudok olyan termékről, amiben legalább színes eink lenne (tehát lehet, hogy létezik, de nem valószínű, hogy népszerű). Ez szerintem azt valószínűsíti, hogy nem igazán tömeggyártható, vagy azt, hogy valahol máshol hatalmas visszalépés a szürkeárnyalatostól.

E-ink helyett lehetne mirasol displayes, és akkor nem lenne gond a képfrissítési sebességgel sem.

A TN lassan már csak desktop monitorban és legalsó szutyok kategóriás LCD TV-ben található meg... Egyre több okostelefon és tablet jelenik meg IPS panellal vagy valamilyen MVA utóddal.
szerk: ja és persze laptopokban, ahol még normális felbontást se képesek gyártani... ezért se vagyok hajlandó laptopot venni.

,,Egyre több okostelefon és tablet jelenik meg IPS panellal vagy valamilyen MVA utóddal.
szerk: ja és persze laptopokban, ahol még normális felbontást se képesek gyártani... ezért se vagyok hajlandó laptopot venni."

segítsek értelmezni, hogy mi vonatkozik telefonra, tabletre és laptopra?

(buta kérdés: a google a felbontást subpixelenként méri?)

Segítsek tudatosítani az idézés elvárt helyét?
Vagy az explicit információközlés fontosságát ennek hiányában?

Egyébként miért lenne drágább egy laptopban a nagyobb felbontás, mint egy tabletben?

(Nem tudom, hogy tényleg buta kérdés-e, vagy csak szórakozol. Természetesen nem.)

------------------
My Open-Source Android "Projects"

kollégának nagy felbontású kijelzőjű laptopra lenne szüksége (vagy nem lenne). olyan van, csak drága. (drágák az általam ismert modellek, örülj)
miért és hogyan jön ide a tablet, azon kívül hogy google és reklámozzuk?

am a múltkor valami samsung telefon esetében mintha subpixelenként lett volna marketingelve a felbontás, színenként külön véve. Nem emlékszem pontosan (vagy egyenesen rosszul)

"We're gonna improve the refreshing part".
Szóval van még remény.

Egyébként nagyon jó lesz az e-ink, amint színes lesz (már van) és el tudnak érni vele 60Hz-et (persze, csak ha változik is a framebuffer, különben nem lenne túl energiatakarékos, sőt), meg 300 körüli dpi-t.

Amint ez megtörténik szerintem egybeépített e-ink és valami egyéb fénysugárzós technológiával készült kijelzők lesznek a mobilokban, megfelelő fényviszonyok mellett az e-ink lesz aktív, sötétebb helyen pedig a sugárzós.

------------------
My Open-Source Android "Projects"

Én könyvolvasóban annak örülnék, ha nem csillogna a felülete (egy fényes műanyag az egész), elérné a felbontás legalább a 200 dpi-t és a mérete a 11-12 colt. Még a Hanvon E920 van a legközelebb az elképzeléseimhez: http://www.hanvon.com/en/products/ebook/products-E920.html 12 colos kijelzős könyvolvasó is volt már a piacon pár éve, de nem akarják, hogy az emberek ekkorát használjanak. Oké megértem, hogy átlagemberek nem egy nagy mappa méretű cuccal akarnak mászkálni az utcán, de technikai jellegű felhasználásban meg nagyon is lenne rá igény. A4-es PDF-efeket vagy normál szakkönyveket olvasni rohadt kényelmetlen 9,7 colon 800x1200 körüli felbontásban (mindig bele kell nagyítani, mert le van kicsinyítve és a felbontás se elég nagy, emiatt lényegében használhatatlan).

Isten ments, hogy az Onyx okostelefont csináljon! Amit könyvolvasó téren műveltek azok után inkább ki kéne vonulniuk a piacról! több mint 100 ezer Ft-os könyvolvasójuk a dobozra írt funkciókat se látta el, a szoftvere félkész állapotú volt, a hardver meg olyan bugos, hogy szép volt nézni... És egy normális gyártó mit tenne ilyenkor? 1. javítja amit szoftveresen lehet, 2. visszahívja a terméket. Az Onyx még azt se ismerte el, hogy hibás a termék, hiába volt rengeteg panasz róla az interneten.
Szóval tőlem gyárthatnak akármit, remélem nem hozzák el Magyarországra.

Vicces, hogy a baloldali telefonon le van véve a fényerő. Én a Samsung Galaxy SII-t simán használom nyáron odakint, csak maxra kell állítani a fényerőt. Persze, azért még úgy se közelíti meg a jobboldalit.

flash-támogatás lesz rajta? :D

egyébként jó ötlet, szerintem meglepően gyorsan frissít egyéb e-inkes cuccokhoz képest
(no nem láttam sokat az is igaz...)

-------------------------------------------------------------------
Semmi közöm ahhoz, ami aktuális. Az mindig látszat...

"a fejlesztők azt mondják, a telefon készenléti ideje egy hét"

A Nexus S -em készenléti ideje is simán volt 1 hét. Sajnos azóta frissítettem ICS-re és lecsökkent 4-5 napra. :(