750 desktopon váltott Linuxra a portugál Tranquilidade biztosítótársaság

Címkék

A Tranquilidade portugál biztosítótársaság 750 desktop gépén váltott Linuxra. A sikeres váltásról esettanulmány készült és a céget díjban is részesítették (Portuguese Association of Opensource Software Companies), amelyet az Evento Linux 2012 rendezvényen adtak át részére. A források szerint a Tranquilidade a szoftverköltségeken a váltással 80% körüli megtakarítást ért el. A megoldás, amelyre váltottak: Ubuntu alapú rendszer, GNOME2 környezettel amelyen Firefox, Nautilus, Libreoffice szoftvereket futtatnak. Az átállást nem egyik napról a másikra hajtották végre. 2009-ben OpenOffice.org/LibreOffice és webmail megoldással indítottak és a fokozatos bevezetés utat járták be, így a váltás kevésbé volt megterhelő, kényelmetlen a felhasználók számára. A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Azért Gnome 2 befigyel.. nem véletlenül.

Mire gondolsz?
Nekem ebből az jön le, hogy elég ócska gépeik lehetnek és a Gnome2 a primitív usereknek megfelelő letisztult -értsed egy fullscreen widgeten van egy gomb amit nem lehet eltéveszteni- felületet biztosít de extra munkát fog okozni a jövőben, pl mikor a Gtk vagy összetevői frissül, frissítésre szorul (pl a firefox miatt).

Szerinted mit használok? Wi... neeem! Na, na, na? Hát blackPanther OS v12.0(beta)-t * blackpantheros.eu

"szoftverköltségeken a váltással 80% körüli megtakarítást ért el"

Ez nem tul hasznos informacio, tekintve, hogy ingyenes programokat hasznalnak (joreszt). A kerdes, hogy a TCO mennyit csokkent.

A webmail mondjuk ketsegkivul jo tud lenni, ezerszer inkabb hasznalnek GMailt vagy webes Outlookot, mint desktop alkalmazast.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Tetszik, ahogy a fizetős szoftvereket gyártó cégek kitalálták anno a TCO-t, mint fogalmat, amivel meg akarják magyarázni, hogy mennyivel kedvezőbb TCO-val rendelkezik az ő fizetős termékük, mint az ingyenes alternatívák.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Nem:

Support:
Open source esetén elegendő olcsóbb/alapszintű supportot venni, mert a rendszergazda az open source közösségnél sok olyan esetben is választ fog kapni, amire a proprietary szoftvernél már a supportot kell nyaggatni.

Átképzés:
Normális menüs (...-2003) Office -> Open/Libre Office átképzés gyorsabb, mint a ribbonos (2007-) Office-ra.
WinXP/Win7 GUI -> (ex) Metro felület ugyanolyan nagy váltás, mint KDE, Gnome, stb. felületre (+Linuxra)...