"Tilos a facebookozás a Városházán"

Index cikk.

A lap szerint "a hivatalban arról suttognak", hogy Tarlós Istvánnak elege lett abból, hogy az emberek facebookoznak, csetelnek, pornót néznek a gépeken.

Ez azért érdekes. Azt hittem, hogy manapság minden komolyabb intézményben szűrve van az internet forgalom, korlátozzák a nem odavaló tartalmak nézegetését. A fenti példákat látva meg különösen leszakadt az arcom. Pornó, cset? Ehhh...
Az érdekelne, hogy ti a cégnél ahol dolgoztok használtok-e proxyt, és ha igen mit? Én squid-squidguard párti vagyok, de biztosan sok lehetőség van. Ha mást használtok, pár szóban indokoljátok meg kérlek, hogy miért pont azt a megoldást választottátok!

Van itt még valami:
rögzítik, hogy ki milyen oldalt nyitott meg, milyen levelet küldött és fogadott a hivatali számítógépeken.

Ehhez alá kell íratni papírt az alkalmazottakkal, amiben tudomásul veszik a monitorozást, ugye jól sejtem?

Hozzászólások

A Facebook használatot több helyen azzal a felkiáltással engedélyezi a vezetőség, hogy "kapcsolattartás az ügyfelekkel". Városházán ennek kisebb létjogosultságát látom, de elképzelhető, hogy más cégeknél ez egy fontos csatorna az ügyfelekkel való kommunikálásra.

--
trey @ gépház

Sajnos értem, hogy miért mondod ezt. Viszont. Szerintem alapvető, hogy ahol kényes adatok kikerülése komoly problémát okozhat (pl személyes adatok), ott igenis komolyan kell venni, hogy ne lehessen bármit csak úgy kiküldeni mondjuk gmail-en, vagy cseten. Volt már ebből balhé, nem is egy, ha jól emlékszem.
Az meg, hogy valaki munkaidőben pornót, stb néz az nem is kérdés, hogy üzemszerű-e...

-pilisig-

Ismerek egy magyar multit, ahol bevezették a cégnél a tartalomszűrőt. Röviddel ezután megkeresték az IT igazgatót, hogy nem kéne a poreszt tiltani. Az parancsot adott, a rendszergazdáknak pedig vissza kellett engedélyezni. A vezérigazgató is poreszfogyasztó volt.

A hírek szerint sok aberrált dolgozott/dolgozik ott a cégnél.

--
trey @ gépház

Szerintem a porno jobban megviseli majd az illetekeseket mint a facebookozas.

/* Signature
while true; do echo -e "cat your_reply > /dev/null"; done;
Signature */

szinten squid-squidguard.

ugyan nem igazgatas, hanem kozoktatas, de errol csak ez jut eszembe, hogy
- X diak szolt, hogy nem tud egy netes poker programot feltenni a gepre. segitesz neki, hogy oran tudjon jatszani?
- nem.

- legyen facebook, anelkul hangoskodnak.

Egy ideig riogattuk, figyelmeztteük őket etc.... de nálunk az vált be, hogy fix időközönként kilövődnek, timeoutolnak ezek a címek global és az emberek szépen leszoktak róluk, mert hát milyen szar itt a net nálunk meg milyen szarok ezek az oldalak :)

No rainbow, no sugar

Igazából nem szar a net, mert minden más suhant ami a munkájukhoz tényleg kellhet csak "ezek" a tiltólistára tett oldalak rosszalkodnak.

Szép listánk lett a legtöbbet panaszkodókból és ez is gyorsan elmúlt mert megnézni megtudja pl az fb-jét - ha jól kapja az el ütemet* :P - csak rajta lógni nem tud.

*annál azért trükkösebb a dolog minthogy minden nap de. 10-kor van csak fb például... :)

No rainbow, no sugar

Akkor ezek után nem csak a f*szukat fogják verni a városházán, mint eddig?
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

7 fős Polgármesteri Hivatal vagyunk, mellékesen ellátom a rendszergazdai feladatokat.
Egy időben volt squid+Dansgardian. SquidGuard nem tudom, tud-e ilyet, ebben volt tartalomszűrő is.
De ma már nem nagyon tiltogatom, mehet facebook, iwiw, saját e-mail. Ha valaki nem akar dolgozni, az úgysem fog.
Falunknak van saját facebook oldala, 4-őnk szerkeszthetik (bár általában én szoktam). Gyakorlatilag ha valamit felrakok a honlapunkra és úgy teszem közzé, sokkal hatékonyabb.
Nagyobb cégnél gondolom másképp van. Tudok városházát (20 fős), ahol a rendszergazda a host fájlban localhostra irányítja, amit nem akar engedni.
Ez a "naplózunk mindent" meg inkább ijesztgetés lehet...
Ja, céges levelezést ha jól tudom, a munkáltató ellenőrizhet, gondolom akkor a webes forgalmat is.

Magán eü intézmény:recepciósok le vannak tiltva, semmiféle internetjük nincs (azaz van, de minden squid hibaoldalra megy). Volt hogy annyira neteztek hogy a telefont is elfelejtéttek felvenni, pedig azért ülnek ott. (lehalkították a telefont, az ezután csak villogott, de annyira bele volt gágyulva facebúkba hogy nem vette észre a monitor mellett a villogo telefont)
Rendelőkben van net "szabadon" ott lehet netezni. Squid szűri ott is, és le is vannak korlátozva max 2 megára. Facebook, iwiw stb (sok poresz oldal) alapból tiltó listán vannak. Egyébként meg szerintem dolgozzanak ne netezzenek! :P (Kezdettől volt "szigor" igy nincs rinyálás)

Nincs ezzel semmi baj, ha a munkához nincs szükség a tiltott funkciókra.

A baj azzal van, ami az indexes cikkből már kimaradt:
„Csak a főpolgármester, helyettesei és a városháza egyes vezetői tehetik ezt szeptembertől, mint ahogy az internetes levezőrendszereket is csak a kivételezettek használhatják, és videókat is csupán ők nézhetnek a gépükön.”

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Szerintem a polgármestert sem azért fizetik, hogy a munkahelyén facebook-ozon, vagy pornót nézzen. Elő kellene venni néhány elavult fogalmat. Kezdésnek jó lenne a „példamutatás”.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Ha a dolgozó nem kap rá lehetőséget, akkor a vezető miért kap? Mert minden vezető becsületes? Mert vezető személy még nem tett soha ilyet? Vagy csak azért, mert a hatalom birtokában hozhat olyan szabályokat, ami rá nem vonatkozik?

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Akkor beszéljünk konkrétumokról. Például tiltott a webes levelezőrendszerek használata a beosztottak számára. A polgármesternek miért nem jó a hivatali levelezőrendszer? Milyen munkája lehet, amihez gmail-es, vagy freemail-es email használata szükséges?

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.