Optikai kábel elvágása okozta a Wikipedia tegnapi üzemzavarát

Tegnap, a kora délutáni órákban technikai probléma miatt elérhetetlenné váltak a Wikimedia által üzemeltetett oldalak, beleértve a nagy népszerűségnek örendő online enciklopédiát, a Wikipedia-t is. A kiesés mintegy 1 órán keresztül tartott, kivéve a mobiloldalt, amely körülbelül 2 órás kiesést szenvedett el.

A Wikimedia által kiadott jelentés szerint a problémát hálózati hiba okozta. A hiba észlelése után a technikai személyzet arra jutott, hogy az adatokat kiszolgáló két adatközpontjuk közti kapcsolatban keresendő a probléma oka. A szolgáltató a megkeresésre azt az infót adta, hogy a két központ közti egyik optikai linket elvágták.

A Wikimedia két adatközpontja - amely Ashburn, Virginia és Tampa, Florida földrajzi helyeken találhatók — közti kapcsolatot két különálló optikai linken oldják meg a redundancia miatt. Noha a hálózati forgalom nagy részét az ashburni központ szolgálja ki, a tampai központra is szükség van a működéshez.

A Wikimedia most arra várja a választ a szolgáltatójától, hogy hogyan és miért lehettek érintettek az optikai kábel elvágásában, ha pont az ilyen eseteket elkerülendő, két, független optikai linkkel rendelkeznek elvben. A teljes jelentés még nem érkezett meg a szolgáltatótól.

A részletek elolvashatók itt.

Hozzászólások

T-s alvállalkozók más az USÁban is melóznak?

"A szolgáltató a megkeresésre azt az infót adta"

Milyen szolgáltató az, amely nem szól körbe az ügyfeleknek, hogy "szar van a palacsintában"?

Ha a szervered nem éred el, mert ott nincs net, akkor mindegy, hogy milyen neten keresztül nem éred el, mert a szerverbe menő kábelben nincs net. Vagy a szervered seggébe akarsz még egy mobilnetet is tenni?

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Minek van több helyen is adatközpont, ha úgyis kell mindegyik a teljes működéshez?

Ha egy iras muvelet soran kiderul hogy a storage nem fogad irast, akkor az nem megoldas, hogy remountoljuk ro-kent a filerendszert, hiszen a write queue-ban levo adatokat nem kivanjuk eldobni.
Attol meg hogy nem engednek wiki modositast, attol meg sokfele irasmuvelet generalodhat (logolas peldaul).

Hát azért vannak az átmeneti tárolók, hogy az ilyen logok ilyesmik írásának hiánya miatt ne álljon meg az egész a fenébe (és a logok se vesszenek el). Valóban nem kell remountolni ro-ként (ezt nem is tudom honnét veszed?), egyszerűen a nem kiírt adattal nem foglalkozol addig amíg nincs kiírva. Nem lesz up-to-date de legalább megy. Azért ez nem egy banki rendszer, no.

Az internet azért jó mert decentralizált és még egy atomtámadás után is működőképes marad!

Tegyük, hozzá, hogy ez az alapkoncepció. Gyakorlatilag pénzügyi megfontolások miatt a vonalak centralizálódnak és amikor 2-3 évente valamilyen baleset történik, a fél magyar net nem elérhető. Nem mintha ez magyar sajátosság lenne, máshol is ez megy. Mindenesetre atomtámadás esetén a mai felépítésével az internet igen foghíjas maradna.

És tegyük hozzá, hogy az eredeti atomtámadásos scenárióban nem arról volt szó, hogy ha kiütik a nagyvárosokat, akkor még megy a wikipédia az utolsó farmról is (ok, akkor még webszerver se vót), hanem lehetséges marad az adatforgalom a ki nem ütött központok között. Szerintem ez az aspektus ma is megvan: ha Budapestet letörlik a térképről, attól az adatcsomag még eljut Pozsonyból Bukarestbe.
Csaba

Ők is a Victor Hugo utcában hosztolnak??? ;)

Mer ezek is bubit használnak. Egy normális binugz disztribúció, vagy pláne a win kábel nélkül is ki tud szolgálni ;]