Bemutatkozik az Ubuntu Web Apps

Címkék

Steve George, a Canonical termékekért és kommunikációért felelős alelnöke arról bloggantott nemrég, hogy mennyire elkülönülve használjuk napjainkban a kedvenc desktop és webes alkalmazásainkat. A desktop alkalmazások - ahogy azt időtlen idők óta megszoktuk - szépen futnak önállóan a desktopon, ahol saját ikonnal és ablakkal bírnak, viszont az online tevékenységeinek egy darab túlterhelt alkalmazásba, a böngészőbe zsúfolva használjuk. Ezen terveznek változtatni, ahogy az fenti videón is látszik...

Hozzászólások

ömmmm... hát üssetek agyon, de ezt eddig is össze lehetett hozni... Most ebben nem értem mi a nagy szám.

Hű mekkora innováció ez már megint, shortcut ikon egy webhelyre! Pontosan így működik Windows alatt vagy 15 éve Internet Explorerrel a parancsikon. Még .url kiterjesztésű filetípus is van rá külön definiálva alapból a rendszerben...

Hű akkor most feltalálták a kereket újra?

https://mozillalabs.com/en-US/prism/

(Mondjuk elképzelhető hogy pont azért erőlködnek, mert a prism fejlesztését leállították)


apt-cache search prism

prism-facebook - Facebook webalkalmazás Prismhez
prism-google-analytics - Google Analytics webalkalmazás Prismhez
prism-google-calendar - Google Naptár webalkalmazás Prismhez
prism-google-docs - Google Dokumentumok webalkalmazás Prismhez
prism-google-groups - Google Csoportok webalkalmazás a Prismhez
prism-google-mail - Google Mail (GMail) webalkalmazás a Prismhez
prism-google-reader - Google Reader webalkalmazás Prismhez
prism-google-talk - Google Talk webalkalmazás Prismhez
prism-twitter - Twitter webalkalmazás Prismhez

----
M.G.

Ahogy emlekszem, a Prism evekig nyuglodott, de mikor kiadtak valamit, kepesek voltak osszeszdni mi kell, addigra egy memoriazabalo, lassu szornyeteg lett, ami a mozilla motorra epult, es sokmindenre jo volt, csak emberi fogyasztasa nem. Tul-manageltek?

Erosen lehet, hogy az otlet nem uj, hisz mindig felmerul, hogy a szolgaltatasokat jo lenne osszeangba szervezni, de most az Ubuntu mogott ott az Unity, mint erre alakalmas (szerintuk :) keretkornyezet, es az akarat (ami mar azert megoldot tegyet smast) es man mogotte nemi penz, ami motivalja a project befejezeset, es van mogotte egy hatarozott iranyvonal, mar most is, nem pedig egy homalyos massza van a fejukben...

Hát én túl konzervatív vagyok még a unity-hez, feltettem megnéztem és nekem (eddig) használhatatlannak bizonyult, maradt a 10.04 ameddig addig...

Valóigaz ahogyan a firefoxnak is volt (van) memória igénye a prism is hasonlóan zabálta a memóriát. Ugyanakkor jobb esetben itt csak 1 weblapot nyitottál meg, ami adott esetben nem szemelte olyan nagy mértékben a mem-et, mintha percenként google-zol online apit nyitogatsz (esetemben pl extjs, ami eléggé terhelő) youtube stb stb stb-t.

----
M.G.

Nem tudom mi bajotok van ezzel: Legalább most meg jobban fognak a rendszerbe integrálódni ezek az appok.

Könnyű rásütni az emberre ezt a jelzőt, igen. Csak tudod egy ""vitában"" normális érvekkel lehet érvényesülni igazán.
Mivel ebből az egyszavas kommentedből ez nem igazán látszott - még csak a próbálkozás legapróbb szikrája sem - így nem tudok véleményeddel mit kezdeni.

Abban az esetben ha esetleg normálisan, érvekkel alátámasztva leírod, hogy mi a problémád véleményemmel, akkor folytathatjuk tovább a diskurzust - de ahogy érzem, ez nem fog megtörténni.

A legjobbakat!

Üdv. bnv

Dicséretes, hogy feltűnt valakinek, hogy a webalkalmazások desktop integrációján javítani kell, de ez a megoldás elég messze van az optimálistól.
A legnagyobb probléma, hogy maguk az alkalmazások továbbra is a html, css, javascript hármas korlátai közé vannak szorítva, de erről nyilván ubuntuék nem tehetnek. Arról viszont már igen, hogy a megnyíló böngészőablak minek rendelkezik teljes értékű eszközsorral (beleértve a tab bart), ami ebben az esetben teljesen felesleges, és csak a helyet foglalja?
Bizonyos feature-ök azért igencsak túl vannak lihegve, pl. az alkalmazások közötti váltásban az a nagy újdonság, hogy átveszi az oldal ikonját. Bizonyos feature-ökről nem tudom elképzelni, hogy eddig nem voltak megvalósíthatóak (lásd Hunger hozzászólása).
De vannak feature-ök, amik tényleg nem voltak eddig, viszont felmerül azokkal kapcsolatban is pár kérdés. Pl. tetszőleges webalkalmazás ha ilyen integrációt akar, akkor ahhoz csomagot kell készítenie ubuntuhoz, ami csak ubuntun működik? Vagy mi van a biztonsággal (lásd itt)?

Tud valaki a mozilla Prism-jéhez hasonló, aktívan fejlesztett kiosk böngészőről?

Van egy rakás olyan szoftver, amit érdemes lenne egy egyszerű, saját sandbox-ban futó, menüsor nélküli böngészőben futtatni, egy egyszerű ikoncserével és egy kezdőcím megadással, ahogy a prism tette.

Az már csak hab lenne a tortán, ha adott domain-hez lock-olná a böngészést.

Most rakok épp össze firefox-ból egy ilyent, blocksite és hasonló extension-ökkel, userchrome.css szerkesztéssel, de kínlódás a sok részletet mind megoldani.

tudsz rá mutatni használható tutorial-t? jelenleg ott tartok, hogy amiket leírásokat találok pusztán elméletiek, kódot még véletlen se mutat.

legjobb az lenne, ha a meglévő firefox-ot lehetne módosítani, nem kéne sajátot forrásból forgatni...

Nem bírtam végignézni, annyira agyzsibbasztó ez a zene alatta...

Szép nagy kerek nulla!
De legalább megmarketingelték :D

---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Ez eszméletlen jó!!! Mostmár ha megnézed a gmailed meg a facbookot és közben elolvasod a huppot és mellé még webes rádiót mersz hallgatni akor most már 1 ablak helyett lesz 4 , hová legyek a gyönyörtől ....

Én inkább abba az irányba indulnék hogy a desktopot webesíteni így mindegy lenne hogy webalkalmazást futtatsz vagy a gépről indítol valami standalonet.

Úgy látom a hozzászólók nagy része a videó 15. másodpercéig jutott és abból remek troll hozzászólásokat rittyentettek.
Gratulálok mindnyájatoknak!

Azt a kis apróságot elfelejtették, hogy elég alaposan integrálódnak a webapp-ok.
További jó trollkodást! Ezen hozzászólást is lehet LOL-ozni! :)

Szerk.:
Esetleg akik videót nem szeretnek nézni (vagy elviselhetetlen számukra az alatta szóló zene és nem ismerik a halkítás lehetőségét :), további adalék:
"The demo you see today shows the current state of the project, which is already impressive, but in the coming months you will see how these will beautifully blend in the user app mental model."
Illetve ezen és ezen a linken.

A videó végén, a köszönetnyilvánítás utolsó sorában:

...and Victor

Nomen est omen. :-)

Az hogy egy helyen van vegre az account kezeles, az jo, mert igy lehet majd raepiteni seamless a desktop service-eket. Amig az appoknak sajat maguknak kell mondjuk hivogatni az API-kat utana, addig majdnem tokmindegy, de ez egy lepes.

A rakjunk ki website-ra linket a launchpadre az tenyleg parasztvakitas, nem szabadott volna ezzel kezdeni a videot, ez ment mar gnome 1.0 betaban is

A "js-css-html" haromszogrol meg csak annyit, hogy nincs meg egy olyan elterjedt platform, ahol a szoftverfrissites elintezheto az osszes kliensnek a fajlok kicserelesevel egyetlen vinyon, mikozben a UI ki is nez valahogy.

"mert igy lehet majd raepiteni seamless a desktop service-eket"

Fú, micsoda innováció, ilyet még nem is láttunk sehol.

"A "js-css-html" haromszogrol meg csak annyit", hogy nincs még egy ilyen platform, aminek ennyi elcseszett implementációja, workaroundja, bugja, stb. lenne, ráadásul a két "szabványért" felelős testület is most döntött úgy, hogy akkor mindenki megy tovább a maga útján. Webre fejleszteni fos. Platformfüggetlen? Egy nagy büdös fenéket az.

Szóval nehogy már azt hozzuk fel érvnek, hogy meg kell oldani kiscsillió problémát, vs. egy problémát kellett volna megoldani.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ha azt veszem, hogy a webketto alapjat ado XMLHTTPRequest SEM szabvanyos, akkor ennek fenyeben ujrafogalmazod a mondatodat?

A framework elrejti a kulonbsegeket != cross-platform. Legalabb a fogalmakkal legyel tisztaban.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Fú, micsoda innováció, ilyet még nem is láttunk sehol.

Legutobb a Palm WebOS-eben lattam, de az egyfelol bebukott, masfelol eszveszejtoen lassu (tudom, van ketto is otthon)

"A "js-css-html" haromszogrol meg csak annyit", hogy nincs még egy ilyen platform, aminek ennyi elcseszett implementációja, workaroundja, bugja, stb. lenne, ráadásul a két "szabványért" felelős testület is most döntött úgy, hogy akkor mindenki megy tovább a maga útján. Webre fejleszteni fos. Platformfüggetlen? Egy nagy büdös fenéket az.

A szabvanyugyi testuleteket en is seggberugdosnam, John Resiggel az elen, meg az altala femjelzett 'let's standardize hacking' tipusu szabvanyositassal, de majd ismerkedj meg a CORBA-val es utana mond, hogy nincs meg egy ilyen platform <tobbi jellemzo>

Az meg, hogy meg kell oldani kiscsillio problemat, ez az elet rendje. Ha egyetlen problemat kellene megoldani, akkor egyetlen program lenne a vilagon, aminek egyetlen sora lenne:


 solve(42)

En is orulnek ha webkit-only lenne a vilag, tisztabb, szarazabb, biztonsagosabb erzes, de nem ez van.

A CORBA egy fos. Nem is terjedt el igazan. A web is fos, de elterjedt. Es miert? Mert kezdopistike is hamar sikert tud benne elerni: jee, ott egy gomb, jee ott egy kep, jee, kattintani is lehet ra!

Ettol meg a web egy rossz platform marad.

Peldaul: update eseten imadkozhatsz hogy minimalis legyen ez a szam: hany usernek nincs pont olyan bongeszoje, amire teszteltel, hany user bookmarkolta olyan in-app URL-t, ami mar nem letezik az update utan, hany user bongeszo cachel-te be a regi CSS-t stb.

Tudom, mindenre van megoldas, de itt is szivni kell rengeteg dologgal, csak eppen massal, mint mas platformokon. A web ugyanolyan szivas, mint barmi mas, csak eppen mas szivasok vannak vele, mint a tobbi platformmal. Attol, hogy a weben mas problemak vannak, nem lesz jobb platform, mint a tobbi, csak mashogy szar.

Sajna a CORBA jobban elterjedt, mint amennyire kellett volna.

Emlekszel meg a GNOME-ra? Abban is nagy menoseg volt az 1.0 idejen a beepitett CORBA tamogatas (az ORBit nevu brokerrel), merhogy az mekkora indasztri sztenderd.

Minket anno azzal riogatak, hogy a javahoz a legacy cuccokat CORBA RMI-vel erdemes illeszteni. En ugy rakok barmi ele valami HTTP-feluletet (nem bongeszni, JSON-RPC), hogy csak ugy csattan.

A bongeszoket meg sajna farmmal kell tesztelni es automatan, ez van, hozza kell szokni. Mobilfejlesztessel amugy ugyanez volt anno csak nehezebb volt automatizalni.

(A megszuno URL-eket meg mar a 90-es evekben vizsgaltuk logok alapjan. Az nem szivas, hogy nem vizsgalod, hanem trehanysag)

GNOME + ORbit? Kit erdekel, piaci elterjedese kb. statisztikailag merhetetlen. Linux platformon elterjedt, de senkit nem erdekel.

CORBA-RMI hatalmas szanalmassag :)
Javaban amugy JAX-RS es JAX-WS valoban megkonnyiti a dolgokat, ha illeszteni kell rendszereket egymashoz.

A megszuno URL-lel kapcsolatban az a szivas, hogy plusz munkat ad. Nem arrol van szo, hogy trehanysag vizsgalni, hanem arrol, hogy a user kezeben eszkoz van az alkalmazast egy adott allapotban cimezni, mig desktopon ez nincs igy (kiveve azt a marginalis esetet, amikor a user sajat maga scriptelni akarja az egyes widgetek hasznalatat valamilyen kulso eszkozzel).

Az innovacio abban all, hogy meg tudunk nyitni egy weboldalt kulon ablakban. Uaah!

Troll on:
Rakjunk mindent webre és böngészőre, majd csináljunk úgy, mintha mégse tettük volna.
Zseniális :-)

Pár éve én is használtam így weboldalakat, chromiumban pl. így:
chromium-browser --app=https://mail.google.com
de aztán elmúlt..

Csodálom egyébként, hogy még senki sem szabadalmaztatta ezt az innovációt. :)

Ilyen-olyan desktop integration hackolások helyett szerintem célszerűbb lenne, ha kidolgoznának egy szabványt, ami alapján a webalkalmazások fejlesztők készíthetnének (többé-kevésbé) egységes API-kat az oldalaikhoz. Teszemazt az authentication, session management lehetne egységes, az adatlekérés (itt már építve az authra és jogosultságokra) sql-szerű (vagy ami jobban passzol a webapphoz (pl. fix query), itt már jöhetnek oldalankénti eltérések), a válasz ízlés szerint JSON vagy XML-ben jönne (vagy ami passzol, továbbra is, csak legyen meghatározva egy ), és akkor egy szép rózsaszín RESTFUL világ jönne, ahol
1) jobb, egységesebb, gyorsabb desktop integráció lenne lehetséges
a) esetleg ezt meg lehetne fejelni azzal, hogy maradunk a html+css+JS háromszögben, és JS-en keresztül abuzáljuk az api-t és EZT biztosítaná a desktop integration környezet
2) boldog-boldogtalan írhatna magának olyan klienst, amilyen neki kell
3) Webalkalmazás szolgáltatóknak is megérné, mert rengeteg load a klienshez kerülne (mondjuk ez triviális)
-4) persze a reklámból megélő oldalak ilyet nem csinálnának, max fizetős/korlátozott api hozzáféréssel

//Az api-s ötlet onnan jött, hogy 4-5 éve kitaláltam, hogy én mindenáron szeretnék parancssoros facebook klienst, de sajnos nem volt hozzá API

authentication, session management

OAuth: Facebook, Twitter, iWiW, Google, Flickr - remelem, eleg szabvanyos.

adatlekérés (itt már építve az authra és jogosultságokra) sql-szerű

Valtozo: FB-nel FBQL volt anno, Yahoo! szolgaltatasok altalaban YQL-en szolithatoak meg.

Ez ennyit tud kb.

tobb mint 5 eve van FB API (tudom, dolgoztam vele az elejen). Akkor mar volt FBQL meg FBML (ld. meg Beautiful Architecture), az lehet, hogy akkor meg nem volt ennyire konnyu kulso klienst illeszteni mint most, de ennek foleg jogi okai/felelmei voltak, ma mar olyan klienst irsz, amit akarsz, akar morze-koddal is mukodhet.