Lufthansa Systems szakmai interju - Elet az OC-ban

Fórumok

Az eredeti kerdes igy hagzott:

Sziasztok! Volt esetleg mostanaban valaki szakmai interjun a Lufthansa Systems-nel? Valami info / tapasztalat?
Koszi,
e0

de mivel tul vagyok az osszes inerjun, a topic atcsapott tajekozodasba :)

Hozzászólások

Infó: ismerősöm ott dolgozik, és azt mondja "droidmunka". Ugyanazt kell csinálni, semmi önállóság, még csak saját géped sincsen. Nem véletlenül vesznek fel folyamatosan embereket, még válság közben is van üresedés.

update: A layer II Unix szupportra gondolok. Jut eszembe egy másik ismerősöm gyakornokként volt ott programozni, és szerinte "nem rossz".

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Maga a felvétel többlépcsős, többször hívnak vissza, ha jól szerepelsz egy-egy interjún. Van angol beszélgetés (kicsit szakmai, kicsit általános), ahol arra kiváncsiak leginkább, hogy kommunikációképes vagy-e. Aztán van szakmai beszélgetés magyarul, gépen kitöltött tesztek, attól függően mit jelöltél meg. Ezekután a leendő csoportvezetőddel beszélhetsz magáról a munkáról, körbevezetnek, stb. A munka közt van droid is, de van kreatívabb is.

Jó hangulatúnak tűnik (én visszamondtam más okok miatt), bár a fluktuáció sokak szerint nagy. A hely modern, jó helyen van, a társaság elég fiatalos, sok juttatás van (kajajegy, kafetéria, repülőjegy-kedvezmény, stb).

Összességében érdemes megrpóbálni szerintem.

--
Keep it simple, stupid.

Én már 2x voltam náluk interjún, mindig szakmai tesztekkel indul (olyan tesztek is, amiknek elvileg semmi köze az adott munkához (pl. AIX állásra Solaris teszt, hátha beférsz oda is) + nyelvi teszt + szakmai beszélgetés. Aztán ha továbbjutsz, akkor "kötetlen" beszélgetés IT, HR és nyelvi tudás témában.

Mindig értesítenek az eredményről. (Múlt októberben voltam felvételi beszélgetésen, ami után még akkor írtak egy levelet, h tovább tart a felvételi folyamat. Már el is felejtettem az egészet, de pont ma du. kaptam a levelet, h nem engem választottak.)

Szerintem minden tekintetben korrektek, és a tesztek és kérdések alapján még a saját hiányosságaira is rájöhet az ember.

----------------------------
"Még jó, hogy nem szeretem a finomfőzeléket. Mert ha szeretném, meg kellene ennem. Pedig nem szeretem."

A szakmai tesztrol valami bovebb esetleg? Shell script es apache virtualhost conf iras fejbol vagy feleletvalasztos (pl melyik a lokalis halozati ethernet interfesz: tty0, dev, eth0, vmlinuz)
Szoval milyen kaliberu, milyen temakorokkel/feladatokkal talalkoztatok eddig? (mar aki volt)

Supportnak indultam, de asszem linux rendszergazdai tesztet is raktak elem osszel. Teszt iras, helyes valasz kivalasztasa. Inkabb rendszerszintu infokat kerdeztek rpm alapu linux, AIX es HP-UX -bol total vegyesen (nem tudom, hany ilyen polihisztor jelentkezik:-), foleg hogy emlekeim szerint debian volt a kiiarsban) Csomagkezeles, valamelyikbol volt init szint es valtasrol konkretan mi a parancs, valamelyik az adott logot milyen file-ba teszi. lvm-rol volt tobb kerdes.. ilyen jelleguek inkabb.

Mint kiderult, L2 _Unix_ support, 7/24-es muszakban, mas neven OC (Operation Center?) Ez elvileg AIX/HAPUX/Solaris. A Linux supportra kulon masik csapat van. Valaki ismeri ezt/ezeket a csapatot/csapatokat kozelebbrol? Esetleg dolgozik/dolgozott benne valaki? Hogy van pontosan idoben ez a 3 muszak? (De sok / jelet irtam :-)

Dolgoztam ott linuxosként, (nem az OC-ben) szerintem jó, én csak ajánlani tudom mindenkinek. Ellenére a válságnak szó sincs leépitésről pl., a juttatások szintén rendben vannak, és olyan rendszerekkel találkozhatsz amikről kkv-knél esélyed sincs hallani, támogatják a szakmai fejlődésed, (tanfolyamok, stb.) igaz, nekünk állati nagy mákunk volt a főnökünkkel is, mert emberként kezelt mindenkit nem resource-ként.

Nem ez az első munkahelyem multinál, én kimondottan jól érzem magamat itt.

A munkatársak és a környezet kellemes, a mindenhol előforduló "hülyeségek" itt is előfordulnak.
De ezt el lehet viselni, a Csoportvezetők kimondottan emberségesek.

A 3 műszakolást érdekes módon van aki szereti, van aki meg nem. Aki nem, általában gyorsan eltávozik tőlünk (ez is egyik oka a sokak által meg nem értett "állandó szakember keresésnek").
A műszakolást vagy elviseli az ember vagy nem, IMHO szeretni ezt nem igazán lehet. A műszakok a szokásos 06:00-14:00-22:00 időszakok között vannak, általában egyfolytában 3-5 nappal, a konkrét beosztás jelenleg Teamtől függő módon történik.

A UNIX csapat mind 2nd mind 3rd level szinten nagyon jó. Itt minden szinten folyamatosan tanulni kell, és lehet! Annyi rendszer és annyiféle van, hogy csak győzni kell azt szusszal.

2nd level szinten a UNIX csapat HP-UX, Solaris, AIX és Linux rendszerekkel is napi kapcsolatba kerül.
HACMP, Veritas és LVM minden mennyiségben. Ahogy említette valaki, itt olyan rendszerekkel és megoldásokkal is kapcsolatba kerülhetsz, melyekről máshol még hallani sem hallottak.

A juttatásokat már említette valaki alább:

  • utazási költségtérítés,
  • a véglegesítés után (ez általában 3 hónap), havi 12.500 melegétkezési utalvány,
  • éves bonus fizetés, értelemszerűen visszamenőleg :-),
  • 6 hónap után kedvezményes repülőjegy vásárlási lehetőség,
  • cafeteria évi 400.000.- HUF:
    • Budapest bérlet,
    • Kultúra utalvány,
    • Üdülési csekk,
    • Ajándék utalvány,
    • Aki nagyon adózni akar, kérheti a "készpénzben" történő kifizetést is,

Mivel a cég erősen külföldre dolgozik, az angol nyelv ismerete elengedhetetlen (aki emellett még németül is tud, az egyértelmű előnnyel indul!).
2nd level szinten is rendszeres az utóbbi időben az akár több napos külföldi meló. Persze ha valaki nem akar, nem kötelező neki mennie. Lesz olyan aki örömmel kimegy helyette!

Ha valakit 2nd levelre vesznek fel, a lehetőség adott hogy később 3rd level szinten dolgozhasson, az utóbbi időben 3 kolléga is előlépett ily módon. Persze ez a legjobbakra vonatkozik. A lehetőség adott. Nem mindig, de az utóbbi időben következetesen (érthetően) a 2nd level aki ilyen esetekben elsőként szóbajön.

Én személy szerint nem a Unix csapatban dolgozom, de tudomásom szerint lehet fejlődni, érdekesebb dolgokat csinálni, viszont van droidmeló is. A juttatások viszont nagyon bőségesek (400.000 cafi/év, jutalom, 12.000 melegétkezési utalvány/hó 75% kedvezmély a lufi repülőgép jegyekből) A hangulat jó, fiatal, segítőkész csapat, a műszak.... hááát végülis nem olyan necces, fura ugyan, de vihető. Legalább mindig mindent el tudok intézni(pl: bank, délelőtt)

"kkv-nal samba-zni, meg pocogtetni a postfix-et meg a mysql-t... es konyorogni, hogy 'kene meg sata disk. vegyetek maaaa, csak 20ezer Ft, hozzak en neketek otthonrol?'"

És ez telis telitalálat! ;~)) +1;

Vagy inkább ;~(( Sajnos tényleg ez a helyzet.

/mazursky

Love your job but never love your company!
Because you never know when your company stops loving you!

Azért a "template-droidmeló" szépségeit meg kell védenem:
-a nagyon hasonló eszközök/* mégse egyformán viselkednek
-a hardver/* ellened van, amíg meg nem szelídíted, aztán szeret Téged
-gyakran újabb verzió van ebből-abból, ami a korábbi megszokott template melót képes megborítani, mert esetleg van új bug/feature

Persze hosszú távon nem biztos hogy nem unalmas.

/mazursky

Love your job but never love your company!
Because you never know when your company stops loving you!

Dolgoztam ott, nekem a legnagyobb negatívum a blokkolóóra-rendszerű munkaidő-nyilvántartás volt (minden távollétet levon, cserébe máskor túlórával kell kompenzálni, hogy kijöjjön a heti óraszám). A másik, hogy az Infoparkban van, ahol nem érdemes kilépni az épületből, nem lehet "kiugrani a sarki közértbe".

Van 20 perc kotelezoen kiadando szunet by munka torvenykonyve es 40 perc nem kotelezo, de kiveheto.
Az ilyen beleptetorendszeres helyeken altalaban helybol 8:20-at kell bent lenni, hogy meglegyen a napi adag es 9:00 bentlettol meri a pluszidot, mert feltetelezik, hogy felvetted a 40 perc extra szunetet.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Mivel közben megváltozott a Post címe, a kérdést én úgy értelmezem, hogy hová lehet a 2nd level -ről eljutni?

  • Házon belül 3rd level, más jövedelemszinttel, komoly szakmai kihívásokkal, vagy más szakterületre is átmehetsz, cégen belül folyamatos a mozgás.
  • Házon kívül: az elmúlt nagyjából egy év alatt van aki a Google-hez, többen valamelyik Bankhoz mentek.

A kérdés mellesleg nem éppen jó, ui. attól hogy a Lufthansa-nál dolgozol, az önmagában még sehová sem "juttat el". Ha viszont hajtasz, tanulsz, a lehetőség széles, ui. mint azt már megírtam itt olyan rendszerekkel és technológiákkal kerülhetsz kapcsolatba, melyekkel szinte sehol máshol.

netacademia listája alapján hozza az átlagfizut?
gondolok itt a nettó száraz fizu juttatások nélkül

Mit tudni a letszam stop-rol igy nagy gazdasagi valsag idejen?

en kerek elnezest...

csak a tapasztalatokra lettem volna kivancsi, ugyanis:
- eletemben nem dolgoztam ilyen kornyezetben, legkevesbe 3 muszakban es erdekel azoknak a velemenye, akik ott dolgoztak/dolgoznak
- ledaraltam az osszes interjut, de csak annyi infot kaptam par het utan, hogy meg ok sem tudnak semmit mondani
- tobb ajanlat kozul kellene valasztanom es ha teljes letszam stop van, akkor nem pattogtatom vissza fel evig az egyeb ajanlatokat, mire vegre valaki kiboki, hgy bocsi most ujabb x honapig nem vehetunk fel senkit. jartam mar igy.

amugy kotelezo ezt a topic-ot olvasni?

ha zavar:

Fórum center blokk
x Fórum center blokk - szakmai

hat, vegul elmeletben felvettek, gyakorlatban nem, mert 'elfogyott a poziciora a headcount'
viszont kerult mas

[SOLVED]

Méltatlanul elhanyagolódott ez a topic. Nagy szükség van egy ilyen topicra a honi IT munkaerőpiac egyik meghatározó résztvevőjéről. Sokat is hirdetnek, különösen most. Sok konspirációt és sületlenséget írnak a hup-on a cégről az internet mindent tudni vélő hősei, ezért úgy éreztem, hogy megírom igaz történetemet mások okulására.

Jómagam 4 év aktív szolgálat után szerelek le a Luftwaffétól. Szóval megírom a tutit a cégről pro és kontra.

Pályám eredetileg nem informatikusként indult. Másból szereztem felsőfokú oklevelet. Az IT mindíg is közel állt hozzám és lelkem legmélyén igazából arra vágytam, hogy ezt csinálhassam. Eredeti szakmámban sokat dolgoztam és ma sem kellene szégyenben maradnom, ha újra elkezdeném. Egy nap arra az elhatározásra jutottam, hogy nosza vágjunk bele. Munka mellett az ELTE-n elvégeztem egy OKJ Rendszerinformatikus tanfolyamot. Mondanom sem kell, hogy ez mire is volt elég. Arra, hogy elindítson az úton és irányt mutasson. Ezt vártam tőle. Ezt is kaptam. Közben a munkám révén is gyakorlódtam. Szerencsére zangolul jól tudtam.
Közeledett az OKJ vizsga időpontja. Mivel részmunkaidős voltam és nem úsztam a pénzben, már időközben is kerestem más munkát. Természtesen IT területen. Sok sok próbálkozás után a Lufthansa látott bennem némi fantáziát és felvettek egy akkor induló másodszintes csapatba. A koncepció az volt, hogy lelkes kezdőket vagy IT vénával rendelkező embereket vesznek fel. Örültem a lehetőségnek nagyon, hisz a lehető legjobb sanszot csíptem meg. Sok dolgot megéltem. Minden munkahelyre lehet sok rosszat mondani és persze jót is. Én mindig arra gondolok, hogy mivel jöttem és most mivel is megyek el. Csak ez számít.

Szóval álljon itt a pro és kontra pontokba szedve.

Pro:
-Nem kell feltétlen a csillagot is lehoznod az égről ahhoz, hogy lehetőséget kaphass. Ha látnak benned fantáziát, akkor kapsz lehetőséget.
-Sokan szeretik a diszkont repjegy opciót. Én a 4 év alatt egyszer se használtam, de sok kolléga utazgat. Rád van bízva. 6 hónap után vagy rá jogosult.
-Sokat tanulhatsz /feltéve, ha ténylegesen akarsz is/.
-Munkád során sok technológiával találkozhatsz.
-Nem kell mindig beleszakadni a munkába. Akad üres idő. És itt jegyezném meg, hogy erősen javallott ezt önképzésre fordítani.
-Rendesen megkapod a fizetésed. Talán nem is kell mondanom, hogy mennyit számíthat ez a mai világban.
-Kapsz bónuszt és emelés is van. Minden évben kaptunk.
-Ha eladod a barátaidat a cégnek, akkor kapsz vérdíjat utánuk.
-Különösebb extra kekeckedés nélkül szabadságra mehetsz /egyeztetni persze a beosztás miatt kell/
-Ha beteg vagy elmehetsz betegállományba. Senki se fogja a véredet követelni. Itt úgy állnak hozzád, hogy gyógyulj meg hamar és ne fertőzz meg másokat.
-Nagy összegű éves kávétéria keret.
-Meghatározott idő leteltével mozoghatsz a cégen belül. Pályázhatsz belső pozíciókat is. Külföldi projektre is kerülhetsz.
-Ha hibát követsz el, akkor azért nem akarnak feltétlenül felnégyelni és kiinni a véred.
-Van lehetőség nyelvgyakorlásra. Lehet ezt más kiröhögi, szerintem igenis pozitív dolog.
-Ha már egy GDF okleveled van, isten vagy.
-Ha még Németül is vartyogsz valamit, akkor überhardcore istencsászár vagy.
-Pár gyökeret leszámítva alapvetően jó srácok dolgoznak itt, akikkel lehet bandázni és jól érezni magad, jókat röhögni.
-Alapvetően korrektségre számíthatsz. Jóval többre, mint bárhol máshol.

Kontra:
-Észveszejtő fizura ne számíts, bár szerintem lehet ettől sokkal rosszabbul is keresni.
-Bár sok technológiával lehet itt találkozni, igazán nincs lehetőséged arra, hogy ezekből mély ismereteket szerezz.
-Sajnos valójában nagyon felületes és egyoldalú tudást szerezhetsz itt.
-Német vállalatként talán nem szükséges mondanom, hogy a Güntherék szabják meg az irányvonalat. Ők osztják a melót. Ez feltétlenül nem jelent rosszat. Be kell valljam férfiasan, hogy én szerettem a Német kollégákkal együtt dolgozni és szerettem a Német menedzsereket is. A Németekre is lehet sok dolgot mondani, de azt az egyet nem lehet elvitatni tőlük, hogy munka tekintetében konstruktívak. Pont.
-Rendszertelen műszakbeosztási szisztéma. A magánéletre lehelj érzékeny búcsúcsókot.
-Az előbb említett dolog egészségi kockázatot is jelenthet, ha nem vigyázol magadra.
-Sok tréningre ne számíts. Tanít az élet. Do or die. Az OC-ban végzett munka legnagyobb nehézségét a cégismeret és az ügyfélismeret adja. Ezt nem két nap alatt tanulod meg, bármekkora fiókzseni is vagy /én mindenkinek legalább fél évet adok erre/. Nagyon rövid időn belül számíthatsz arra, hogy egy teljes műszakot kell egyedül elvinned, miközben a mogyoróidon ugrálnak.
-A betanításod/betanulásod nagyban függ kollégáid jófejségétől is.
-Sajnos a vállalati kultúra nagyon gyenge lábakon áll. A cégnek gyakorlatilag nincs is ilyen. Sajnos nagyon sok a paréj ember és ezt a vezetés sem kezeli. Nagyon sok a tolerált viselkedésbeli elhajlás.
-Sajnos szerintem itt a cégnél nagyon jelentős negatív faktor a pofára osztás. Nem a valós értékeid alapján ítélnek meg, hanem, hogy mennyire adod elő magad. Ezt eddig itt tapasztaltam a legdurvább formában. Ha nem vagy a főnököd kedvence, akkor sok jóra ne számíts.
-Bár ez nem a cég hibája, de megnyertük a Zöld Pardont. Estétől hajnalig megy a buli. Ugye nem szükséges magyaráznom, hogy mennyire kellemes is egy éjjeles műszakot így ledolgozni?
-Én problémának tartom azt is, hogy túl sok a pöcsös egy rakáson. Kevesen értenek velem egyet, de több női kollégára lenne szükség, mert a sok nyelestojás fiú kollégiumot csinál a munkahelyből vagy Magyar Honvédséget. Én éreztem és láttam ennek a negatív kihatásait. Szerintem igenis fontos az, hogy egy munkahelyen a nemek aránya megfelelő legyen.

igyekeztem olyan dolgokat kiemelni, amik csak a Luftwafféra jellemzőek. Ebből mindenki eldöntheti, hogy akar e kezdeni velük, vagy sem. Meglátásom szerint amikor én idejöttem, akkor a cég még messze kimagaslott a hazai IT munkáltatók közül. Mára már csak egy lett közülük. Nem jobb, de különösebben nem is rosszabb. Tudni kell persze azt is, hogy én itt és most az LSYH üzemeltetési részlegéről írtam. A fejlesztők és tesztelők világa még itt a cégen belül is ég és föld. Nem is vagyunk egy épületben.
Kinek merhetném jó szívvel ajánlani? Tapasztalt szakinak csak akkor, ha valamiért elvesztették a munkájukat és átmenetileg szükségük van valamire. Pályakezdő diplomásoknak akkor, ha más jobb ajánlatuk nem akadt. Akiknek viszont igen jó szívvel ajánlhatom és maga a cég is ezeket szereti legjobban. OKJ-t végzett emberek, akiknek alapvető ismereteik azért vannak. Olyanok, akik nem fejezték be az egyetemet vagy fősulit.

A Linux olyan, mint egy Alfa Romeo. Szépnek szép, de otthonra nem kéne.

Büntess meg kérlek! Nem érdemlem meg, hogy ide tartozhassak! Amúgy csak ezt az egy hozzászólást szerettem volna elkövetni. Ezt is csak azért, hogy ne a sok fórum okos konspirációit meg fikázását olvashassa az a szerencsétlen flótás, aki esetleg még jelentkezne is.

A Linux olyan, mint egy Alfa Romeo. Szépnek szép, de otthonra nem kéne.

ja, tobbet, de mondjuk aligha van olyan ember, aki 100% tiszta troll, es egyetlen ertelmes hozzaszolasra sem kepes. A masik oldal meg az, hogy ezzel a mumajer kirohanassal pont azt a hup-lol-atlagot erositi, amire utaltal. Majd az ido eldonti, hogy melyik fele megy el...

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Hogy hány napos a nikkem számomra irreleváns. Alapvetően nem látogatok fórumokat. Se hazai se külföldit.
Ki háborodott fel? El se hiszed mennyire letojom az egészet. Én pusztán irónikus voltam és vagyok is.
Már korábban is utaltam arra, hogy azért írtam le, amit leírtam, hogy aki jelentkezne a céghez, tudja mire számítson. Ennyi volt a célom vele. Sajnálom, hogy ezt ennyire nehéz megérteni.

A Linux olyan, mint egy Alfa Romeo. Szépnek szép, de otthonra nem kéne.

Kedves trey,

Nem értelek. Miért baj az neked, hogy én itt és most nem szidom pl. a Németeket? Az miért ekvivalens azzal, hogy egyből valaki a faszukat szopja? Én nem szeretem őket se jobban, se kevésbé, mint bármely másik nációt. Szerettem velük dolgozni. Igen. Bármilyen felmerülő problémát emberi módon meglehetett beszélni velük. Ez most akkora baj?

A Linux olyan, mint egy Alfa Romeo. Szépnek szép, de otthonra nem kéne.

A székesfehérvári IDCben elég sok leányzó van,mondjuk ők jobban Quaility Management területen mozognak vagy KCO.Lufthansánál mikor voltam ott 3 leányzó volt,mondjuk én ott csak rövid ideig voltam.(2 leányzó hálózatos volt , egy pedig valami ügyfél érdekeket képviselő csapatban de annak már nem emlékszem a nevére, mármint a területnek.)Itt Brnoban meg pletykák vannak hogy a következő csapattal majd kezd egy linuxos leányzó is :D. De a szám tényleg eléggé kicsi leányzók terén akik direktbe az IT területen mozognak.

megírom igaz történetemet mások okulására

Egy gyöngyszem. Hamisítatlan tornaöltöző-utánérzés.

-Bár ez nem a cég hibája, de megnyertük a Zöld Pardont. Estétől hajnalig megy a buli.

Érdektelen olvasóként egyedül ezt a pontot tudtam értékelni. Benne van minden, amit egy külföldi vállalkozásnak, befektetőnek tudnia kell rólunk: a hosszú táv, a tervezhetőség itt ismeretlen fogalmak.

(Már elnézést a demagógiáért, megyek is a modorosra.)

Hát a ZP körüli jogi hercehurca meg engedélyezgetés-tiltás-mégisengedélyezés elég sokat elmond a jogbiztonságról.
"A" hatóság megtiltja a használatbavételt merthogy elbukott az ellenőrzésen, így "életveszélyes, etc", miközben "B" hatóság kiadja a minőségi megfelelőségi nyilatkozatot, hogy használatba vehető, mert az ellenőrzésen megfelelt.

Sokkal kuszabb az ugy abbol amit en hallottam.Ugyanis a magyar idevonatkozo torvenyek szerint, ha csak rovid idore allitjak ott fel a dolgokat akkor nem is kell engedely.Legalabbis ZP erre hivakozott.Olyan mintha csak kimennel grillezni a parkba kb. De ugye nyilvanvalo hogy nem azert huztak fel oda mindent hogy 2 honap mulva kezdjek el bontani is lefele,ergo megis kezdtek el engedelyeket kerni.Nem ertek a joghoz, de szerintem is vannak elegge nem jol leszabalyozott dolgok.

En konkretan az Infopark D-ben voltam julius 20-ig..

..nekem ket dolog tunt furcsanak a ZP kapcsan:
-1.engedelyeztetes ide vagy oda nem vagyok benne biztos hogy le szabadott volna termelniuk a toltesbol
-2.ha jol olvastam 6000fore van rendezvenytartasi joguk. Veszhelyzetben ezeket hova menekitik? Megneznem a menekulesi utvonalat :) De komolyan: merre tudna onnan ennyi ember nagy sebesseggel elsprintelni? a kocsik ele?

_____
-+2 megjegyzes: az oda latogato 'ertelmisegi'-ek & 'partyarc'-ok tomkelege nem tudja megkulonboztetni a bringautat a jardatol.. sot az auto/busz szamara fenntartott reszeket a jardatol sem ..az oda bringaval erkezok sem kivetelek..
-az epitkezes alatt a gyalogosoknak fenntartott reszt zartak le -> gyalogosok a bringauton csaszkaltak, most pedig folyik ki a homok a bringautra igy nagy elmeny fekezgetni a hidrol lefele mikozben keringesz a jobbra-balra tenfergo idiotak kozott..

Irta hogy angol nem árt ha van, de ha közvetlen tudsz németül kapcsolatba lépni a line managgerrel, akkor te vagy az istencsászár.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Ez etikai kérdés, de hivhatjuk policynak is.

Gondolj bele, valaki leir egy állítást ("A" kiváló), erre érkezik a válasz, hogy "A" eszköz teljesen jó szerintem is". Egyszercsak gondol egyet az eredeti postoló, és átirja, hogy "A egy rakás...".

Remélem érthető. Hogy nézne már ki, összefüggéstelenné válhatna a thread.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Na ez igaz, párom meg is jegyzi mindig :-))

Sajnos nem lehet, ha jól emlékszem kértem is tőled törlést mert saját topikot sem tudtam törölni.

"Kedves Trey,

szeretném ezen XY topicom végleges
törlését kérni, ha van rá mód, előre is köszönöm.

Üdv somi "

De lényegtelen, ez van.

Ez minden normális fórummotornál így van. Ha elgondolkozol rajta, akkor arra is rájöhetsz, hogy ennek van értelme.

(Ha nem jössz rá magadtól:

- elég hülyén néznének ki a beszélgetések, ha a válaszok felett a szülő hozzá szólást bárki módosíthatná egy példa:

Eredeti:

- szerintem az Ubuntu a legrosszabb terjesztés
-- tökéletesen egyetértek

Az első hozzászóló vicces gyerek, módosítja:

- szerintem neked csőd az életed, anyád is csak törpék kúrják
-- tökéletesen egyetértek)

--
trey @ gépház

"- szerintem neked csőd az életed, anyád is csak törpék kúrják
-- tökéletesen egyetértek)"

Ez tetszett!

Errol az a vicc jutott eszembe, amit egy angol stand-up komikus mondott az elete elso fellepeserol 17 evesen.
Szoval kiallt a szinpadra, volt 6-8 ember es elkezdte lokni a sodert.
Erre beszolt neki az egyik foszer a kozonsegbol hogy:

"
- Fiam hol van a pubertas szor a pocsodrol?

Erre O:

- Az anyad fogai kozott!
"

Ugye csak fantazia kell hozza, hogy itt mire gondolt a srac.
Live at the Apollo, ha szereted a stand-up-ot, youtube-on nagyon sok fent van.

En Unixos voltam ott ergo Windows feltetelekrol nem sokat tudok, de ha nincs papirod de latjak rajtad hogy erted a dolgod akkor szerintem ezeken ne aggodj. Foleg hogy 2nd line melo, monitoringhoz es kisebb hibak kijavitasahoz nem kell certi velemenyem szerint.
3rd lineba van lehetoseg atkerulni 2nd linebol ha pozicio uresedik meg(!!!! Azert tettem ide ezeket mert van aki eveket vart ott de mivel nem volt hely fentebb igy lelepett emiatt.)Egyebkent ha masod szintrol vesznek at akkor ne szamits hatalmas fizetesemelesre. Kivulrol nem vesznek fel harmad szintre senkit , legalabbis az en idomben ott ugy volt.

Sziasztok!

Aki volt már Linux Operator 2. körös interjún tudna adni pár tippet, hogy milyen jellegű lesz az interjú, milyen kérdésekre lehet számítani?

Köszi!

Csakazértis adok neked tippeket!

Nos:
RHCSA ekvivalens tudással menj oda. Keress ilyen kérdéssorokat. Tanuld meg és legfőképp értsd is meg.
Ami a zangolt illeti, hát senki nem egy Dr. Budai László ott. Ha tudsz folyékonyan beszélni, akkor nem lesz gond.

A Linux olyan, mint egy Alfa Romeo. Szépnek szép, de otthonra nem kéne.

(már tárgytalan)

----------
rohamkocka

Nem mai az utolsó hozzászólás, de megkérdeném:
érdemes mostanság ide pályázni ? (konkrétan Application Support -2nd Level- érdekelne). Voltam 3rd Level-en 1-2 helyen (IBM és itt is), de kikopottnak érzem a sysadmin tudásom jelenleg olyan pozícióhoz, így inkább visszamennék a "suliba" (extra nagy idézőjelben).
Ja, ha a hirdetésben ott áll, hogy "required qualification: University/College", akkor az tényleg required vagy régebbi pár éves tapasztalat kiválthatja ? :)

Kérem, csak olyan írjon, aki nemrég szerelt le vagy jelenleg is itt van, esetleg ismerőse/barátja errefelé tolja az ipart.
Köszöntem, üdv

FYI:

https://www.google.hu/search?q=lufthansa+systems+outsource

Ettől függetlenül:

L2 és L3 között igen nagy a szakadék. Értsd:
- L2: shiftben dolgozó support (OC)
Ennek megfelelően ehhez nem feltétlenül kell a 'papír'.

- L3: Engineering (közeli) munkák, 'Office Time' munkaidő.
Ide viszont várhatóan kelleni fog az elvárt végzettség is.

A fenti linkben található publikus információk miatt azonban ne tervezz túl hosszú távra ;)

--
zrubi.hu

:( http://www.computerwoche.de/a/lufthansa-verschaerft-sparkurs-in-der-it,…
Ezek szerint a teljes Service Operations részleg megy a levesbe. (megkapja külsős cég, aki a világ bármely pontjáról szolgáltathat majd a Luftwaffe megrendelőinek)

"Das angestrebte Outsourcing betrifft folgende Dienste:

- Betrieb, Wartung und Kontrolle von vier Rechenzentren in Kelsterbach (bei Frankfurt), London, Dallas und Singapur;

- Betreuung von weltweit rund 40.000 IT-Arbeitsplatz-Systemen (sowohl Büro-Rechner als auch Check-In-Installationen in den Flughäfen);

- Betrieb des Operation-Centers in Budapest (dort werden die RZs überwacht und gesteuert);

- sowie Betrieb von zwei Call-Centern in Flensburg und in Buenos Aires sowie

- Connectivity-Leistungen"

"Diese unumstößliche Forderung gilt allerdings nur für die Niederlassungen in Kelsterbach und in Budapest (mit rund 300 Mitarbeitern)."

Egyébként logikus, ha a számítóközpontokat kiszervezik, akkor c&c node sem kell itt Budapesten.

"Unternehmen wie IBM und T-Systems sollen die IT-Infrastuktur samt Mitarbeiter übernehmen und die verlangten Nachlässe gewähren."

"Die Aussichten, die Jobs zu erhalten, dürften begrenzt sein. Die Zeiten, in denen die Outsourcing-Provider gerne Mitarbeiter übernommen haben, sind schon lange vorbei. Der Markt stagniert, insbesondere für die großen Provider, so dass die frühere Kalkulation, die übernommenen Mitarbeiter durch schnelles Wachstum besser auslasten zu können, nicht mehr gültig ist."

De ez ugyebár csak a computerwoche.de azaz egy újságcikk, nem biztos, hogy teljesen pontos... vagy valamit félreértettem esetleg? Ha nem akkor az elég gáz... eddig azt mondtam volna na ez az a hely ahova szívesen mennék...

Szóval... Hasonló hely, mint az itteni Service Operations részleg hol van itthon ahol juniorokat is várnak és van lehetőség a későbbiekben belső szakmai továbbképzésekre - fejlődésre is? (az eredeti cikk a T-Systems-et és az IBM-et említi... egyéb?)

Ha ez megnyugtat, egy ismerosom hasonlo pozicioban egy masik multinal 10 eve ul ugyanabban a szekben, mikozben kiszerveztek, atszerveztek, ketszer megvettek a ceget / beolvasztottak masikba, atszerveztek a szolgaltatast, stb.

O mindebbol csak annyit vett eszre, hogy a "karrierje" nem halad annyira gyorsan, mint szeretne, hiszen az uj fonokoknek nyilvan fogalmuk sincsen rola, ki o es mit csinalt addig. Ettol eltekintve viszont nyugodtan reszelgeti a biteket es krimpelgeti a halozati kabeleket, ugyanis ezt a munkat valakinek ugyis el kell vegeznie...

"hiszen az uj fonokoknek nyilvan fogalmuk sincsen rola, ki o es mit csinalt addig"

Na ilyen nekem is volt a nagy kéknél, egy év alatt 4 mánáger, aztán mire az egyiknek elmagyarázod hogy ki mit csinál a csapatban meg melyik ügyfél hova miért, milyen futó projektek és mi volt/van/lesz velük addigra jön a következő. A negyediknél mondjuk már volt rutinom :D

Hogy mikortól esedékes, azt még senki sem tudja. De 1 ~ 1,5 éves átfutást jósolnak a 'látók' :) (Valójában pedig még az sem biztos, hogy sikeres lesz-e egyáltalán)

Jelentkezni mindenképp érdemes minél előbb, mert ettől a helyzettől függetlenül most is vannak aktívan hirdetett nyitott pozíciók... Hogy érdemben foglalkoznak-e a jelentkezőkkel, azt sajnos nem tudom, mert ez leginkább a HR-en múlik.

--
zrubi.hu

Csak érdeklődés szintjén, milyen fizura lehet számítani az egyes munkakörökben?

Privátban, pár szóban összefoglalná valaki, hogy mi a helyzet most a Luftwaffe-nél?

- Outsource-os hírek után tudtok-e valamit az itteni csapatok jövőjéről,
- szakmailag mennyire érzed, hogy fejlődtél,
- mennyire monoton a munka, van-e lehetőség csapatot/szintet váltani,
- milyen a munkakörnyezet, kollégák, felettesek, munkabeosztás, szervezettség,
- itthoni bérekhez képest versenyképesnek érzed-e?

Nem szeretnék felesleges flame-t generálni, ezért, kérlek, privátban írjatok!

(Ha jól rémlik "network engineer" (vagy senior network administrator) lenne egyébként a pozíció.)

Remélem a többiek tudnak majd válaszolni rá, de pár kérdésedre a választ már itt korábban leírták. Én csak állásinterjún voltam anno náluk, max az ott szerzett tapasztalataimat tudom megosztani, ha az érdekel. Bérről érintőlegesen volt szó, nekem az volt az érzésem, hogy ők jóval kevesebbre gondoltak, mint amit máshol fizetnek/kerestem. Elolvasva különben a network security admin hirdetésüket (ha erre gondoltál), nekem inkább tűnik L2-nek.

- A kiszervezéssel kapcsolatban semmi konkrétum nincs még.

- Hogy szakmailag ki mennyit fejlődik az leginkább azon múlik milyen szintről indulsz ;)
Én úgy látom, hogy hacsak nincs 10+ év tapasztalatod, akkor fejlődésre VAN lehetőséged.

- L2 monoton, L3 az már nem feltétlenül.

- network, és security csapatról tudok nyilatkozni: itt a főnökök jó fejek, a csapat rendben van :)

- bérek szerintem az egyéb juttatásokkal együtt elég jók. - de természetesen ez is sokmindentől függ.

Jelenleg egyébként csak L2 poziciók vannak meghírdetve a network & security csapatban....

--
zrubi.hu

Segítséget szeretnék kérni. A minap telefonon megkerestek az alábbi pozícióval(https://job.lhsystems.hu/allas/application-operation-engineer-ref-366-1…) és szükségem lenne ezzel kapcsolatos információkra tapasztaltabbaktól. Kérlek benneteket amennyiben van rá lehetőség privátban, egy-két gondolatot osszatok meg velem:

- a pozíció lényegében tudható hogy miről szól?
- milyen kérdések merülhetnek fel az állásinterjún?
- mekkora az az összeg amit még kérhetek (3 és fél-4éves tapasztalattal bírok IT területen, több cégnél is dolgoztam, Mérnök Infós diplomám van, windows, linux, AIX tapasztalatom is van)
- milyen egyéb juttatások várhatóak?
-mennyire biztos a háttere a cégnek? nem fogják azt mondani holnap után hogy ennyi volt, bezár a bazár?

nagyon szépen megköszönöm a segítséget előre is!

A kiszervezesrol annyit tudni, hogy nincs olyan opcio, hogy nem adjak el. 2 honapon belul kiderul, hogy ki a nyertes.
Az IT Services visszalepett, maradt a HP, IBM es az Atos. HP epp durvan leepit, raadasul jol megbuntettek vesztegetes miatt, anno amugy az EDS-t vettek meg. Az Atos megszuntetni keszul a frankfurti kozpontot (300 ember off), pedig feltetel, hogy a gyoztesnek legyen ott kozpontja - raadasul a Siemens is zsugorodik, ami Atost is erzekenyen fogja erinteni. IBM-rol sajnos semmi egyebet nem tudok elmondani.
LHS-nel meg eladas elott be akartak vezetni a 12 oras shifteket levezeteskeppen, de ugy tudom le lett szavazva. Nem szivesen lennek most ilyen helyen probaidos...

Jo kerdes, velemenyem szerint kerulendo a konkret esetben. Ha ott van az ember par eve, az megint mas, jogfolytonossag es tarsai, annyi ido alatt (1 ev) csak kiderul, erdemes-e maradni. Nyilvan elofordulhat, hogy teljesen jo es korrekt marad minden hosszu tavon is, de a gyakorlat nem ezt mutatja, lattam mar par carve outot...

subscribe (és aljas thread necro)

Most voltam interjúzni... hát nem volt meggyőző. Egy gyors HR-kör volt, aztán másfél órányi teszt.

A HR-es a szokásos dolgokat kérdezte, aztán elsorolta, hogy miket fejlesztenek, egészen részletes volt. A kellemetlen része az volt, hogy az álláskiírásban nem írtak technológiát, itt viszont kiderült, hogy C++-t és C-t várnának, ami annak oké, aki 5 éves képzésben ezeket végigtanulta, de az én rövidebb tanulmányaimban csak C# volt (és persze összeszedtem még mellé webes dolgokat, Pythont stb.) - amire az volt a reakció, hogy "de hát végső soron minden programnyelv ugyanolyan". Ami valahol oké, de azért a C# -> C ugrásra egy junior pozíciónál nagyon nem igaz. Próbáltam kérdezni, de a nyelvek meghatározásánál részletesebbet nem tudott mondani technológiai fronton a hölgy.

A tesztben pl. láncolt listás algoritmusra, gráf-feldolgozásra voltak egyszerűbb példák, az egyik feladat pedig egy real-life problémát kellett, hogy megoldjon (adott paraméterek alapján kellett dátumot számolni). Én a papíron programozást rühellem, és a hiányosságaim miatt nem is ment jól a teszt, de ha valaki egy ötéves képzést megcsinált, akkor szerintem ezt az akadályt könnyen veheti, gyakorlatilag iskolai típuspéldák voltak ezek az utolsót leszámítva.