Törölt partíció helyreállítása

Fórumok

Sziasztok!

Van egy desktopom 2 db SATA merevlemezzel. Elsőn Windows XP Prof. + Ubuntu Feisty, amiből a Feisty a preferált. Három nappal ezelőtt a gép bekapcsolását követően eltűnt a második merevlemez. Windows alatt kiderült, hogy az eddig ext3-ra formattált lemezem NTFS-re van formázva és nincs rajta adat. Teljes őrület, mert kb 70 Gb különféle adatnak kellene rajta lennie.
Windows alatt kipróbáltam 2 free eszközt is, de egyikkel sem jutottam semmire. Jobban mondva az egyik látta a könyvtáraimat és a fájlokat, de mindent 0 bites-ként jelzett. Recovery parancsra nem csinált semmit.
Linux alatt a "sudo testdisk" után felismeri az NTFS partíciót. Ezt követően "Analisys" és megtalálja a linux partíciót, aminek teljes egészében megegyeznek a paraméterei az NTFS partícióval. Sajnos azonban nem találtam meg, hogyan tudom helyreállítani a testdisk-el a törölt adatállományomat. A testdisk talált egy csomó superblock-t is. A linux particiót "P" vel Primary-ra állítottam. Ezt követően write, majd a program figyelmeztet, hogy reboot után érvényesül csak az általam elvégzett módosítás. Újraindítom a gépet, de sermmi sem történik

Mit tegyek???

Hozzászólások

Egy alternatíva:

# gpart /dev/sd?
aztán ha tetszik, amit talált, akkor
# gpart -W /dev/sd? /dev/sd?

Ha jól emlékszem.
De jártam már úgy, hogy csak a partíciós táblát nem lehetett kiírni egy diszkre.

Én jártam egyszer úgy, hogy véletlenül rossz partíciót kezdtem el formázni win telepítővel. De még időben kinyomtam a gépet. Persze így ntfs-nek látta a partíciót rajta az összes rendszer. Megoldás: fdisk linux alól. Vissza kell állítani a partíció típusát. Nálam működött. :)

Sajnos a két fiam összehangzóan tagadja, hogy Ő formázta volna le a merevlemezt. Természetesen nem is feltételezem, hiszen az adatok többsége az övék. Azonban lehetett egy véletlen kattintás, vagy egy vírus is, amit ők nem vettek észre. Majd úgy délután 4 felé lessz megint időm foglalkozni a géppel.
Gondolkoztam azon is, hogy Windows alatt megszüntetem a partíciót, mert linux alatt bármit csinálok mindig ott vigyorog a képembe a teljesen üres NTFS partíció.
Addig is köszi a javaslatokat

Rész megoldás.
Windows alatt megszüntettem az NTFS partíciót.
Ekkor már a "Testdisk" hajlandó volt átírni a MBR-t linux-ra
Újraindítottam a gépet. Windows alatt már linux partícióként ismerte fel a gép, de nulla adattartalommal. Elindítottam a "PotoRec" progit. Ez dolgozott vagy 8 órát. Helyreállított egy csomó dolgot, de semmi értelme az egésznek. Teljesen kezelhetetlen fájlok, gépi kódok, szétdarabolt html-k, stb.
Amikor a "Testdisk"-el megnáztem a törölt partíciót, akkor láttam a könyvtárstruktúrákat és a benne lévő fájlokat, tehát az NTFS-re történő formázás a FAT táblában csak a címek első karaktereit törölte ki, tehát elvileg vissza lehetett volna állítani a fájlokat. Mégse csinálta meg a "PhotoRec". Van még valami remény arra, hogy viszont lássam a fájljaimat?

dd-vel mentsd le a particiót és ezen kisérletezz a fájlok lementésével!

----------------------------------------------------------------

Figyelj csak!

Nézd meg a /sys/block/sda/sda1 és társait. Ott van olyan, hogy size meg start. Arra figyelj, hogy az fdisk-ben a méret kB-ban szokott lenni, a kernel itt viszont 512 byte-os blockban adja ezt vissza. A start viszont ugyanaz, mert az LBA szektorcím. Ezekből az adatokból kézzel visszaírhatod a partíciós táblát.

Gondolom, a kernel még a régi értékeket mondja, szerintem nem update-elte. Ha igen, az kínos.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Még az ezredforduló előtt megbíztak azzal, hogy állítsam vissza a partíciókat, mert a gonosz rendszergazda utolsó lépéseként még letörölte.

Azt csináltam, hogy létrehoztam egy partíciót, ami az első sáv (ami eggyel van a 0. sáv után) 0. szektorán kezdődött, és egészen az lemez végéig tartott. Ezután megnéztem a fájlrendszer méretét, majd a partíció végét ennek megfelelően állítottam be. A második partíció az első után következett, szorosan.

Két feltételezéssel éltem: az első partíció az első sávon kezdődik, valamint a partíciók szorosan követik egymást. Ha ez nincs így, akkor egy kicsit matekozni kell, ki kell számolni, hogy hol kezdődhet a partíció pontosan.

Ja igen, írtam egy kis programot, ami "megtippelte", hogy hol kezdődhet partíció, azaz mi lehet a fájlrendszer szuperblokkja/bootblokkja (akkoriban az ext2 elég tipikus volt). Ez bizonyos szempontból megtévesztő, mert annak ugye számos másolata van. Ezeket ki kell szűrni.

Hajnal ötkor kezdtem, 9-kor már ment a szerver.

Fuszenecker_Róbert