A Fitch bóvliba vágta a Nokia-t; 15 éves mélyponton a telefongyártó részvényárfolyama

15 éves mélypontra esett a Nokia részvényeinek árfolyama azután, hogy a Fitch hitelminősítő tegnap bóvlira (junk) változtatta a finn telefongyártó besorolását. A másik két nagyobb hitelminősítőnél sem áll sokkal jobban a vállalat, a Standard & Poor's-nál és a Moody's-nál is csak egy fokkal áll a bóvli besorolás felett. A Moody's ebben a hónapban rontott a Nokia besorolásán, a Standard & Poor's pedig a múlt hónapban. Egy darab Nokia részvényért 3,63 dollárt kell fizetni jelenleg. Utoljára ilyen alacsony árfolyamon 1997-ben kereskedtek a vállalat papírjaival. A Fitch szerint a Nokia besorolása - ami most "BBB-"-ról "BB+"-ra változott - akár tovább is romolhat, ha a vállalat üzleti teljesítménye nem javul 2012 második felében, illetve 2013-ban. A Fitch nincs meggyőződve arról, hogy ez a Nokia-nak a következő 18 hónapban összejön.

A részletek itt.

Hozzászólások

MS csak eléri, hogy olcsón fel tudja vásárolni, mint hw gyártót.

Minek neki? Van egy csomó másik HW-gyártó, amelyik Windows-os telefonokat árul. A Nokia is 1 lesz a sok közül.

Mint azt korábban írtam, itt szerintem a Nokia szándékos tönkretételéről, illetve megbüntetéséről van szó. A Nokia volt az egyetlen nem amerikai gyártó, amelyik be tudott volna törni a kínai piacra egy okostelefon rendszerrel, és akkor a hozzá kapcsolódó áruház és egyéb szolgáltatások haszna a világ legnagyobb mobiltelefon piacáról a Nokiához vándorolt volna. Ezt Amerika nem engedhette, ezért kellett egy ejtőernyőst betenni elnöknek. Az ejtőernyős első dolga volt a MeeGo-t leállítani és a Symbian-os telefonok rossz hírét kelteni.

Elop előadta az Osborne effektust, amikor kijelentette, hogy a Symbian nem versenyképes, túl nehézkes, és csak tönkreteszi a Nokia-t. Ha úgy vesszük, igaza van, de abból a nem versenyképes Symbian-ból még évekig elvegetált volna a Nokia, amíg a Windows-os telefonokat fejlesztgeti.
Ilyet egy CEO véletlenül nem mondhat. Szerintem butaságból sem mondhatta, mert ha buta lenne, nem vitte volna a Nokia elnöki székéig. Egyszerűen muszáj szándékosságot feltételezni.

Na jó, de nekem már évekkel (de talán van már 10 év is) azelőtt rossz véleményem volt a Symbian-ról és a Nokia-ról (ennek sokszor hangot is adtam), hogy összeállt volna a Microsoft-tal vagy éppen Elop lett volna a CEO.

Elop szerintem csak őszinte volt.

"kijelentette, hogy a Symbian nem versenyképes, túl nehézkes, és csak tönkreteszi a Nokia-t"

Ha ezt mondta, akkor tulajdonképpen egy +1-et tudnék mellette írni.

--
trey @ gépház

Így van.
Amellett, hogy a Symbian-os telefonok és az Ovi Suite együtt tényleg kritikán aluliak (én Nokiáról váltottam Androidra), azért néhányszor tízmillió darabot csak sikerült eladni belőlük. Elop nagyjából azt mondta, hogy "ne vegyetek Nokia telefont, amíg ki nem jön a Windows-os!" És láss csodát, a vásárlók szót fogadtak.

Nem is a járókelők vették ezt az üzenetet, hanem az operátorok. És a bejelentéstől kezdve nem reklámoztak, nem ajánlottak és nem tartottak bemutató darabot Symbian telefonokból. Az egyszeri járókelő pedig nem úgy megy be telefont venni, hogy Symbian legyen rajta, hanem körülnéz az operátor üzletében és azt veszi, ami jobban csillog.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Na, ezé' ez túl nagy lenne telefonnak... a DHD teljesen kényelmes, a Note egy picit nagy, de nálam még belefér a telefon kategóriába, pláne, hogy a 400 perces előfizetésemből rendre csak 20-30 percet használok el, szóval elsődlegesen nem telefonnak használom a "telefonom". :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Oda való, amilyen gagyifonokat csinál(t), ráadásul eladta magát a winfosgyárnak.

Nekem is volt (és van is). Igaz, nekem a telefon nem az okostelefonnál kezdődik, így lehet más a világlátásunk. Symbianos készülékemet (céges) én se szerettem, az s40-esekkel viszont mennyországban vagyok. Amikor nyomkodtam n900/n9 telókat, azok elég jók voltak. Lumiát még nem fogtam.
----
Hülye pelikán

Tehát volt egy kontakthibás Nokiád, és emiatt a Nokia szar. Mondták már neked, hogy az indukció logikailag nem helyes bizonyításforma, főleg ha egy esetből próbálsz szabályt alkotni? A sokszázezer (millió) elégedett user ellened beszél, a sok-sok éves 3410-esem és a kb 5 éves 3110c-m még mindig működik, noha ez utóbbinak becsíkozódott a kijelzője, de ahogy én bánok a telefonokkal, nos ezt nem csodálom.

Röviden: egy telefonból következtetést levonni meglehetősen szűk látókörre vall.
----
Hülye pelikán

Én nem állítottam, hogy minden Nokia rossz lenne, mindössze feltételeztem, hogy Troppauer kétségtelenül negatív kommentje mögött a gyártó egyik készülékével szerzett negatív élmény állhat - és ezzel kapcsolatosan együttérzésemet fejeztem ki. Mellesleg kifejezetten hízelgő számomra, hogy egy ma déli kommentem már sokszázezer (millió) usert mozgatott meg, akik az elmúlt két órában időt szakítottak arra, hogy ellenem beszéljenek... :)

Erre én is csak egy hatalmas pluszt tudok mondani.
Kb. 8-9 éve van mobilom. Előbb 3310-es Nokia, aztán 6021, N95, N900. Zsebemben hordom őket egész nap, belegyalogolok akadályokba, annyit nyomkodom, hogy az N95-nek pl. már le van kopva a gombjairól a festék, sőt, egyszer még be is tárcsáztam, mégis tökéletesen működnek, működtek. Ezzel szemben ott van a nővérem, akinek volt már mindene, Motorola, Siemens, Samsung. Tokban/táskában hordja mindet, csak telefonál róluk, és kb. évente cseréli őket, olyan dolgok miatt, mint hogy a készülék elfelejti a telefonszámokat, leszakadozik a hálózatról, egyik napról a másikra nem kapcsol be, tönkremegy a gombsor, etc... Ilyet én egyik Nokiával sem tapasztaltam.
Ebből persze nem azt a következtetést vonom le, hogy a Nokia az az über király, de Symbian ide vagy oda, nagyon nem véletlenül voltak valamikor népszerűek. Én nagyon sajnálom, hogy most úgy néz ki, hogy mennek a süllyesztőbe.

És akkor most térjünk vissza a jelenbe. Siemens C35, M35, ME45 is pl. marhajó telefon volt, csak épp utána akkora gagyi lassú szemeteket gyártott, hogy az hihetetlen. Nem csoda, hogy hagyta a fenébe a mobil üzletágát.

Most meg már ugye okostelefonokról szól minden.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Miért szólna okostelefonokról minden? Abban van a legtöbb pénz, de a legtöbb ember nem azt veszi.
Amúgy a jelen. Nem annyira rég vettem a c3-00 készülékemet, és köszöni szépen, kiválóan megy. Képzeld, s40-es telefont még mindig gyártanak, az olyan proliknak, mint én, akiknek nem kell a zokostelefon.
----
Hülye pelikán

Kicsit tévedésben élsz! Már Magyarországon is 50% fölött van a smartphone-ok eladása a feature phone-okkal szemben. Persze globálisan az elmaradott országok (Ázsia, Afrika) felhúzzák ezt még 1-2 évig 50% fölé, de a "lényeges" piacokon már több okostelefon fogy, mint buta.

Jó kérdés, mi számít lényeges piacnak, és még jobb, hogy mi számít okostelefonnak. Sok teszt az én telefonomat okosnak mondaná, hiszen lehet rajta internetezni, és lehet rá alkalmazásokat tölteni.
Szóval ne higgy minden statisztikának, és ráadásul azt is tegyük hozzá, hogy aki okostelefont vesz az gyakrabban fog telefont vásárolni. Tehát az, hogy mennyit vesznek, és hogy hányan használják két külön dolog.
----
Hülye pelikán

Kérdés, hogy te ilyennek tartod-e magad, és kérdés még, hogy most mit akartál ezzel mondani? Többet adnak el valamiből, de nem ez volt a kérdés, hanem hogy az okostelefonokról szól-e minden. Nem, nem arról szól. Az emberek jelentős része még mindig nem az okostelefon alapján fogja megítélni a céget, hiszen nem az van neki.
----
Hülye pelikán

Nem, én azt írtam, hogy az USA-ban, Európában, Ausztráliában és úgy általában a fejletebb régiókban az okostelefon piac darabszámban már lenyomta a butatelefon piacot. A globális piacon pedig még azért nem, mert a fejletlenebb régiók (pl. India) felhúzzák 1-2 évig még a darabszámokat, de ott is elindult már a változás.

A Nokia piacvezető lehetett volna egy Androidos telefon családdal.

Nem tudom, hogyan lehettek ekkora kretének, hogy a lábuk elé söpört pénzhegyeket odébbrúgják presztizs okokból, ahelyett, hogy felvették volna.

Most már persze kegyetlen nehéz lenne Androidos telefont gyártani, mert a konkurensek évekkel járnak előrébb, mint ők.

Általánosban dolgozatírásnál plagizáltam. Amint befejeztem, átadtam a puskát még 7 osztálytársamnak.

7-en ötöst írtunk, egyvalaki egyest. A gyerek másolásnál elcsúszott egy sorral.

Valóban: ha 10 cég hülyére keresi magát az Androidon, attól még a Nokia el bírná cseszni. Ami a jelenlegi menedzsmentet illeti sajnos reális is a feltevés.

Na, akkor egy kicsit jobban teljesítettek, mint ahogy az én 10%-15%-os becslésemben saccoltam, nevezetesen 17%-a nem Androidos a smartphonejaiknak, ha jól számoltam.
Mondjuk gondolom azért még nem fognak hátradőlni, és megpróbálják a közép kategória irányába nyomni az alsó kategóriás készülékek vásárlóit, mivel az egy készülékre vetített $185-os eladási ár még elég alacsony, szemben az Apple $650-os árával. De nagyon jó úton halad a Samu...

Szerk.: a negyedéves jelentéseket megnézve egyre inkább azt látom, amit egyébként is állítottam, kiegészítve annyival, hogy nem kell annak már 1-2 év sem, hogy az okostelefon piac globálisan nagyobb legyen, mint a feture phone piac. Bevételben már szinte biztos, hogy most is nagyobb, de közeledik a darabszám szerinti trónfosztás is.

-------------------

"Kérdés, hogy te ilyennek tartod-e magad"

Nem az a lényeg, hogy én minek tartom magam. A cégem mobilra történő fejlesztésből él, úgy 2003 óta. Mi is J2ME-vel, meg feature phone-nal kezdtünk, ma meg már nagy ívben kerülöm azokat, a Symbiannal együtt. De ez irreleváns, csak a kérdésedre akartam válaszolni.

"de nem ez volt a kérdés, hanem hogy az okostelefonokról szól-e minden."

De, igen! Minden arról szól. A sajtóban másról nem lehet olvasni, ha telefonról van szó, csak a smartphone-okról. Ezzel szemben a feature phone-okról alig valami. De akkor közelítsük meg máshonnan. Tudsz nekem mondani egy olyan feature phone-t (bármely gyártótól), ami 2012-ben jelent meg és pontos eladási statisztikákat lehet mellé tenni, hogy ezzel még számolni kell a piacon?

"Az emberek jelentős része még mindig nem az okostelefon alapján fogja megítélni a céget, hiszen nem az van neki."

Az emberek nosztalgiázását kenheti a Nokia a hajára, ha a bevételei meg a béka segge alatt vannak.

Kína fontos piac, mert iszonyatos bevételeket lehet ott produkálni. Kérdés a haszon százalékos mértéke. Ugyanis a feature phone piacon a haszon elenyésző az okostelefon piacához képest. Márpedig a haszont szeretik a legjobban a részvényesek. Innen nézve a fejlődő világ kevésbé érdekes, mint a fejlett. Ráadásul a smartphone piac a leggyorsabban Kínában nő ( a samsung meg is triplázta az eladásait). Szóval nem is annyira biztos, hogy a featurephone piac az elsődleges a gyártóknak.

Mindig ámulattal olvasom ezeknek a hitelminősítőknek a hitelminősítésgetéseit. Mintha amit mondanak, az lenne a VÉGSŐ KIMONDOTT IGAZSÁG (gyk. mintha számítana bármit is a minősítgetésük). Továbbá ha kiböfögnek hétfő reggel 8:00-kor valamit, aminek hatására 20%-ot esnek a részvények, az azt jelenti hétfő reggel 7:59 és 8:01 között 20%-al csökkent a böfögés tárgyában szereplő cég pénzügyi értéke / teljesítménye? Fantasztikus áltudomány, szeretnék ilyen kóklerként milliókat keresni, szigorúan mások pénzügyileg megnyomorításával és tönkretételével.

"akár tovább is romolhat"

a bóvlinál is van alacsonyabb szint??

> az azt jelenti hétfő reggel 7:59 és 8:01 között 20%-al csökkent a böfögés tárgyában szereplő cég pénzügyi értéke / teljesítménye

Nem azt jelenti. Ellenben ha van pl. egy penzugyi alap, amelyben tartod a penzedet, annak kell, hogy legyen egy befektetesi policyje. Ez a policy tartalmazza peldaul, hogy mibe fektet(het) az alap, es pl. van, hogy mondjuk azt mondja, h BB+ vagy magasabbra minositett kotvenyeket vehet csak az alap. Tehat ha egy ceg kotvenyei ennel alacsonyabb kategoriaba kerulnek, akkor szerzodeses/torvenyi kotelezettseguk eladni a papirokat, amitol nyilvan hirtelen csokken az aruk. Persze csak akkor, ha a leminosites nem volt 100%-ra bearazva az arba.

> a bóvlinál is van lejjebb szint??

A Fitchnel a BB+ a 'junk', azaz a befektetesre nem ajanlott/csak spekulativ befektetoknek ajanlott. Ez alatt meg van egy csomo, a vege a D, ami konkretan a becsodolt ceg.

Talan a hitelminosito-rendszer az egyik legrosszabb eleme a jelenlegi regulacios rendszernek.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Tudod, ez úgy megy, hogy amikor kölcsönadsz Pistának ezer forintot cigire, akkor úgy gondolod, hogy kapsz majd vissza 1000 forintot. Aztán egyszercsak Zoli azt mondja, hogy Pista még soha nem adta vissza a teljes tartozását, akkor örülsz annak, ha Pista párszáz forintot vagy néhány szál cigit visszaad, holott előtte még úgy gondoltad, hogy van ezer forintod Pistánál. Pedig az a tény, hogy Pistának ezer forintot adtál nem változott azzal, hogy most már tudod: nem fogod visszakapni.

És igen: van bóvlinál is alacsonyabb.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"a bóvlinál is van alacsonyabb szint??"

Igen van: például spekulatív, csőd közeli..
Egyébként egyszerűen védekezhetsz ellenük: nem mész tőzsdére a céggel.

Aki persze hitelminősítő cégnél dolgozik az dollár milliókat kereshet egy-egy illyen minősítéssel (ha közel van a kásához és előre tudja). Rossz szakmát választottunk :) Bár egyszer megkérdeztem egy ügyvédet, hogy miért nem megy egyéni bírósági végrehajtónak vagy közjegyzőnek ugyanis azok szétkeresik az agyukat. Erre ő azt mondta, hogy az nem olyan egyszerű: csak "bizonyos" emberek ismerősei, rokonai lehetnek ilyen pozíciókban, te gyorsan fűbe harapnál.

Szerintem a pénzből-pénzt bűncselekménynek kellene nyilvánítani.Szerintem aki kellő mennyiségű anyagi háttérrel rendelkezik, az gyakorlatilag elnincstelenithet bárkit, csak kedv kell neki hozzá. Ez egy modern háború.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Szerintem aki kellő mennyiségű arannyal rendelkezik, az gyakorlatilag elnincstelenithet bárkit, csak kedv kell neki hozzá.

Szerintem aki kellő mennyiségű fegyverrel rendelkezik, az gyakorlatilag elnincstelenithet bárkit, csak kedv kell neki hozzá.

Szerintem aki kellő mennyiségű folddel rendelkezik, az gyakorlatilag elnincstelenithet bárkit, csak kedv kell neki hozzá.

Szerintem aki kellő mennyiségű ezusttel rendelkezik, az gyakorlatilag elnincstelenithet bárkit, csak kedv kell neki hozzá.

Szerintem aki kellő mennyiségű faval rendelkezik, az gyakorlatilag elnincstelenithet bárkit, csak kedv kell neki hozzá.

Szerintem aki kellő mennyiségű [eroforrassal] rendelkezik, az gyakorlatilag elnincstelenithet bárkit, csak kedv kell neki hozzá.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Azzal az apró különbséggel, hogy míg ezek amit felsoroltál gyakorlatilag valódi értékek, a pénz (minden fajta) pedig érték közvetítő, ami megteremti saját magát annál akinek sok van. Kivéve a fegyver. Az a hadviselés egy másik (mondhatni klasszikus) formája, a pénz a másik. Egy embernek sem lesz soha több fegyvere, mert van neki sok, és nem tesz érte semmit, egy embernek sem lesz soha több fája mert sok van neki, és nem tesz érte semmit....... A pénzre annyit mondasz, hogy ma ennyit ér holnap annyit, és máris több van.
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

volt nokia telefonom, és tök jó volt, de amiért hosszú éveken a fos symbiant nyomatták, utána meg ez a microsoft téma, háát, soha többet, tőlem csődbe is mehetnek.

Nekem most is az van, tökéletes. Gyors, hosszú időt kibír egy feltöltéssel, minden program megtalálható rá, olyan mint egy svájci bicska.
Aztán a telefonomban nincs 6 magos 2GHz-es processzor, nincs benne 2 magos GPU... meglepő. Ettől függetlenül mindent megcsinál. Technológia.
(Nem értem mi ez a "fos symbian" hype. Ez most "menő"? Ettől lesz valaki nagy fiú mert a tömeggel együtt fújjog?)

and nothing of value was lost

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Sosem értetten Én sem ezeket a nagy megmondó cégeket hogy mi alapján BBB és BB+ -oznak, bár nem vagyok közgazdász.

/magán vélemény -ha már bovlifonoznak egyesek- /
Azt sem értem miért bovlifonok a Nokia készülékek,
nekem Symbian 3-as készülékem van (C7-00),
és nem vettem észre hogy kevesebbet tudna vagy szarabb lenne mint az agyon dicsért Android überfonok.
Pedig több ismerősömnek is van a környezetben guugli rendszer által hajtott masinája (Samsung Galaxy sorozat több tagja, ZTE Skate, Alcatel, Sonyericsson, Motorola Defy, HTC)
és annyira nem jobbak mint az Én C7-esem, pl erősebb hardvere van elvileg a Defy-nek, és a Galaxy Ace-nek és azokon ugyan azok a videók, játékok szaggatnak/lassabban futnak.
Plusz amit nagy negatívumnak ítélek meg náluk az az üzem idő, a "szutyok nokiám" simán el van 2-3 napot sok-sok zenével és netezéssel, míg ezeket az android csodákat esténként már etetni kell.... Bár mindenkinek más a fontos.
/magán vélemény vége/

Amit írsz, az nagyjából igaz. De a Symbian felhasználói szempontból hiába nem rossz ma, ha a nevét piszkosul lejáratták. A fejlesztők is szidják, pedig nagy részük valószínűleg még a Qt Creator előtti időkre alapozza ezt.

Ez van, az emberek néha fújolnak egy névre, aztán meg éljeneznek valami hasonlóra más néven. Fúj Vista, éljen a Win7. Ha a Nokia kiadná a 700-at Linux alapokon, de felhasználói élményben és fejlesztőeszközében (Qt Creator) nem változtatva, az emberek valószínűleg dicsérnék (mint az N9-et). Na de hagyjuk a részvényesekre, hogy kitalálják a nyerő koncepciót...

Ezek ugye ugyanazok a hitelminősítők, amik a Lehman Brotherst is vételre ajánlották a csődje előtt 1 nappal? :)

--
Java apps are nothing more than sophisticated XML-to-exception converters.

Kivéve ha kapnak egy telefont a részvényesektől, hogy gondoljátok meg mit csináltok...

Nem a farok csóválja a kutyát. Ha a tulajdonosnak más az érdeke, akkor az alkalmazottak tudomásul veszik.

Ki is rúgtak valami főmuftit az S&P-nél Amerika leminősítéséért. Azt azért már mégse.

Mindenesetre nekem az USA AAA-ja nagyon érdekes.

Persze-persze-persze-persze... :)

Van a három nagyon kívül jópár hitelminősítő, de mivel sokkal többet tévednek, a kutya se hallgat rájuk. Ez van. Tessék olyan hitelminősítőt létrehozni, amelyik megfelelő pontossággal dolgozik, és akkor a befektetők fognak rá hallgatni. Ennyi a titok.

"Mindenesetre nekem az USA AAA-ja nagyon érdekes."

Mert? :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ha Ázsia a dollárt jüanra cseréli, vagy másra, Amerikának vége. Taccsra vágna mindent.

Nem tudják tartani így sem a hiányt, 90% körüli a bevallott adósság, ikerdeficit, emellett olyan életszínvonalon élnek, ami nem fenntartható (6 föld kellene, ha mindenki így élne, idő kérdése csak az egyensúlyi állapot újbóli beállása).

Ráadásul a világ kezdi leszarni Amerikát és Ázsiával bizniszel inkább. Magyarország exportját érdemes figyelni, dinamikusan nő a kereskedelem Ázsiával.

Tipikus junk Amerika.

Kína át fogja venni a vezető szerepet. Ez borítékolható. Amerika meg érezni fogja, hogy ezután más dirigál.

A gyarmatok, mint Magyarország és a többi hasonló kaliberű állam meg önként Kína seggét fogja nyalni.

Hiába levelezget Hillary Viktorral, hiába keverik itt a szart Richard Field és társai, az Idioty International, hiába nyilatkoznak Nobel díjas hiperprofok, mindenki beleszarik.

Pontosan tisztában van azzal mindenki, hogy Kínával érdemes jóban lenni, mert ő fogja osztani a lapokat.

Lehman Brothers a hiba volt a mátrixban. A hitelminősítőknek természetesen fogalmuk sincs a jövőbeli gazdasági folyamatokról. Ez még a jövő tudománya, majd ha lesz egy Hari Seldon a valóságban is akkor lehet majd komolyan venni őket. De az emberi természet olyan, hogy mindent itt és most akar. Ezért kitalálták ezeket a kamuszervezeteket: a hitelminősítőket, a részvényesek lelkivilágát nyugtató néha felborzoló pszichoterapeutákat.
A hitelminősítők nagyon egyszerű modell szerint működnek. Bárki lefizetheti őket ha azt akarja, hogy jobb minősítést kapjon a cége vagy országa. Természetesen azért is lehet fizetni nekik, hogy a konkurenciát jól lehúzzák amit még több kenőpénzzel természetesen ki lehet védeni.
Az okos cégvezető illetve Foo-ország Zrt (miniszter)-elnök fog egy raklapnyi Nokiás dobozt és felkeresi mind a három hitelminősítő irodáját. Megkérdezi kaptak-e megbízást az általa képviselt vállalkozás vagy ország leminősítésére? Ha nem akkor az összes Nokiás dobozt arra adja, hogy több lépésben felminősítsék a szervezetét és természetesen írassanak hurrá-optimista cikkeket a meghatározó gazdasági lapokban. Ha már AAA kategóriában van akkor pedig a kenőpénzzel bevédi a pozícióit az okos vezető.
Amennyiben kapott megbízást a hitelminősítő a konkurenciától lejáratókampányra és ezzel együtt természetesen leminősítésre, akkor ügyesen kell gazdálkodni a Nokiás dobozokkal. Először meg kell védeni az aktuális pozíciót. Ehhez többet kell felajánlani a hitelminősítőnek mint amit a konkurencia fizetett. A konkurens által adott kenőpénz pontos összegét természetesen soha nem árulják el a hitelminősítők ilyenkor, ezért ügyesen kell tippelni. Ha vezetőnk kevesebbet ad akkor nem ússza meg a leminősítést. Legfeljebb kap egy pozitív kilátást fájdalomdíjként. Ha sokkal többet fizet a vezetőnk akkor bár megússza a leminősítést de nem marad elegendő kenőpénze a visszavágásra. Olyan ez mint a vaklicit. Optimális esetben épp néhány Nokiás dobozzal sikerül többet adni mint a konkurens, ezzel a támadás vissza lett verve, nem lesz leminősítés. A megmaradt kenőpénzt egy kisebb részével megkenve a hitelminősítő irattárosát megtudható melyik konkurens akart keresztbe tenni. Ezek után az teljes megmaradt kenőpénzt fel kell tenni a konkurens ellen, így jó nagy meglepetést lehet okozni neki azzal, hogy pár nap múlva őt minősítik le helyettünk.

A rendszer tulajdonképpen nem is működik rosszul. Nyilván egy erősebb gazdasági szereplő sok raklapnyi Nokia dobozt tud bevetni a hitelminősítőknél és valószínűleg tényleg jól megy neki. Ha pedig egy nagy hal ki akar csinálni egy kicsit és erre bőven hajlandó pénzt is áldozni, akkor egyébként sem úszná meg a kishal az offenzívát. Így vagy úgy egyébként is kicsinálja a nagyhal.
Akinek pedig már a hitelminősítők megkenésére sincs pénze, az már úgyis bukni fog hamar. Ezért a leminősítés az ő esetében nem jár messze a valóságtól.
Vannak azonban speciális esetek, mint a Lehman Brothers esete:
Néha egy nagy részvénytársaság nagybefektetői megtudják, hogy baj van a befektetésükkel, rövid időn belül biztos csőd várható. Gyorsan el kell adni az összes rossz részvényüket még magas áron valami szerencsétlen ördögnek illetve a kisbefektetőknek. Csak ott van a bibi, hogy ilyen hatalmas részvénycsomagot nem lehet észrevétlenül az árfolyam befolyásolása nélkül egyszerre a tőzsdére zúdítani, mert még a rossz részvények 5%-án sem adnának túl máris kitörne a tőzsdén a pánik. Ezért ilyen esetben egy egész konténernyi Nokia dobozzal kell felkeresni a hitelminősítőket és a rengeteg kenőpénzért időt kell vásárolni tőlük. Így marad AAA kategóriában a már szart sem érő cég hetekig, hónapokig, akár évekig is. Nagybefektetőink szép lassan, veszteségeiket minimalizálva továbbadnak papírjaikon majd nyugodtan hátradőlnek. A részvénytársaság, mint a Lehman Brother így az előkelő AAA plecsnivel zuhan a mélybe pillanatok alatt. A hitelminősítők renoméja kicsit megtépázódik, de a konténernyi kenőpénzből bőven jut az image újraépítésére.

Most az a slusszpoén, hogy éppen a Nokia-nak nem telik Nokiás dobozokra.
:-D

Igen azok...és a lakossági lakás autó CDO-kat AAA besorolásba rakták, majd ellene kötöttek biztosítást az AIG-nél, amit taccsra is vágtak, majd azoknak az embereknek az adójából, akiket a befektetési bankokkal együtt az értékpapír piacon kizsebeltek és azoknak az adójából, akiket kilakoltatta(mennyi is volt?13millió?) Állami védócsomag címen kiszedték a biztosítási pénzt. Igen, ezek azok a cégek!

Csak irigykedsz!

Warren Buffet úgy tudom, hogy a Moody's egyik tulajdonosa, emellett befektetési tanácsadó cége is van.

Leginkább az olajszőkítéses biznisz jut erről eszembe, egyik résztvevője nyilatkozott később, hogy egy padláson söpörték seprűvel az ötezreseket annyi volt.

:)

Nekem volt S40, erről csak jót tudok mondani. Most is van egy póttelefonnak. Ha használni kell, mindig egyik ámulatból a másikba esek, mikor egy hét után még három téglácska a töltöttsége :D Az S60 szerintem rossz irány volt, az vitte a céget a szakadékba. Kár érte, az N900 és az N9 nagyon rendben van.

Eladták magukat az ördögnek, meg is érdemlik.