Már két év garanciát ad az Apple az európai vásárlóknak

Címkék

Azután, hogy Olaszországban 1,2 millió dolláros büntetést kapott az Apple, mert "elfelejtette" közölni vásárlóival, hogy az EU-s törvények értelmében nem egy, hanem két év garanciához van joguk, a cég végül beadta a derekát és változtatott gyakorlatán. Az Apple frissítette a garanciafeltételekről szóló weboldalát, ahol az látszik, hogy az európai vásárlóknak minimum 2 év garanciát ad a korábbi korlátozott egy év helyett. Magyar vásárlók számára is tett közzé az Apple telefonszámot, ahol támogatással kapcsolatban érdeklődhetnek.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Nu!
Akkor az előző (EU-s büntetést taglaló) postban az 1 éves magyar garit magyarázók erre mit mondanak?
"Under EU law, Apple now offers to repair or replace a product within two years if “defects present when customer takes delivery.”"

Na de ez az... Magyarorszagon a magyar torvenyek AFAIK 1 evet irnak elo kotelezoen, mig az olaszoknal eleve kettot irt elo. Es addig, ameddig a magyar torvenyek kozott nem lesz ketto, addig - szamunkra - mindegy, mit ir elo az EU.

AFAIK, de egy jogasz elmondhatna, hogy is van ez.

Mondjuk most hirtelen, ahol talaltam konkret idoket, az is csak egy kormanyrendelet volt:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a0300151.kor

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Ugyan ezt akartam mondani. Annyi garancia, ameddig gátolják a "szabadalmak", a többi gyártót a versenyben :) Na jó 20-év kicsit erős lenne, de 5 simán lehetne. Egyébként amcsiban olcsóbbak az epöl termékek.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Felesleges, az ilyen "draga" viszonyitasok altalaban abbol szuletnek, hogy de hat abban is intel proci van meg kijelzo es billentyuzet es vegul is az is csak egy x86-os noti (ami igaz is). A koritesrol meg erosen nem vesznek tudomast.

(Bar azert ket baratom, aki elegge anti-apples, azert el szokta ismerni, hogy pl. anyaghasznalatban rendben van altalaban az Apple).

Mas kerdes, hogy ennyiert azert elvarnam, hogy ne felarral adjanak 3 ev garit, hanem minimum legyen, foleg, hogy azert sokan veszik munkagepnek. (Pl. reszben en is).

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Jóhát, tudom hogy csak flamebait volt, dehát miért ne etessem?:)

Hátha előjönnek ugyanazok az érvek ezredszerre is...

Szerk: már csak azért is, mert hirtelen megnézve a Samsung Galaxy S2 iPhone 4 árban van (S2 nem a 4S vetélytársa, hanem a 4-é), míg a Samsung Galaxy Tab 10.1 az iPad2-vel van azonos árszinten, holott még az iPad1 is alázza felhasználói élményben (nyúzom mindkettőt).

Azért ezt nem állítanám.

a) púpos akksi (eredeti csere 30-40k)
b) anyagfolytonossági hiba a macbook -okban

A fenti kettő ráadásul egyszerre szokott jelentkezni. Ráadásul mint látjuk 1 év gari volt erre. Ennyi pénzért. (lol).
Inkább valami Toshiba, Lenovo, Dell, Alienware, stb.

--
http://neurogadget.com/

a) Mint ahogy elpukkano akksik kb. az osszes masik gyartotol. Sony mennyi akkut is hivott mar vissza?
b) macbook? Az a muanyag hulladek, amit vegre be is szuntettek? (Mondjuk eleve nem tudom ki akart egyaltalan sima macbookot venn, mikor nem annyira jelentos felarral vehetett volna mbp-t, ami egyreszt erosebb is volt es normalis hazzal volt osszerakva.)

Nem azt mondtam, hogy kizarolag tokeletes termeket allitanak elo, hanem azt, hogy altalaban. Sejtettem, hogy lesz valami troll, aki nem lesz hajlando eszrevenni. Hibas szeriak mindenhol vannak.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

a) ismerősi körben többeknek gari után púpozott be. amúgy gari idő alatt __még jó hogy__ kicserélik, ehhez nem kell apple -nek lenni
b) nem hiszem hogy érdekli azokat a vásárlókat akik pont azt vették meg

Annyit akarok mondani, hogy prémium árért prémium anyag és háttér kellene, de ez marhára nincs meg.

--
http://neurogadget.com/

Egyébként az a vicc, hogy én most egy 2008 earlyt használok és _semmi_ baja. Ellenben kezemben volt egy 2009-es modell, aminek az aljáról már levált a műanyag rész hullámokban. Mondjuk azt valószínüleg megsütötték, mert ágyban, párnák közt volt használva, ami köztudottan nem tesz jót a szellőzésnek. Plusz Windows volt rajta használva, ki tudja, hogy milyen volt az erőforrás menedzsment, mennyit pörgette a processzot feleslegesen.

Természetesen nem kételkedek abban, hogy vannak gyári hibás gépek is, meg a mintavételezésem is kicsi, de tény, hogy a laptopok nem megfelelő használata okozhat ilyen hibákat.

A problemak fokent a 2006-os (1. generacios) meg egyeb korai MacBook-okkal vannak. Ezekrol meg azt erdemes tudni, hogy azert is adtak el beloluk rengeteget, mert olcsobbak voltak mint a tobbi gyarto hasonlo termekei. (Az Apple valoszinuleg jelentos kedvezmenyt kapott az Inteltol.) Szoval ebben az esetben a premium ar az kiesett.
Par eve, a unibody szeria bejelentese elott emlekszem, hogy bejelentettek, hogy az uj szerian a gepenkenti haszon ugyan kisebb lesz, de a minosegen akarnak javitani. Ugyanis a korabbi szeriak minosegproblemai elegge megartottak az Apple nevenek. (Ezt ez a szal is mutatja.) A unibody gepek ota nem tudok hasonlo komoly hibakrol. Erdemes egyebkent belenezni par unibody-s MacBook-ba. Nagyon hasonlo mindegyik. Ugy tartjak a minoseget es a hataridoket, hogy tulajdonkeppen csak egy gepet terveznek tobb meretben.

és teljes nyugalommal hozzá is teszem, hogy a púpos akksit gari időn belül szó nélkül cserélik, valamint a törött topcase is cserés, de az még gari időn túl is.

az enyémen most volt topcase/kijelző körüli műanyag borítás csere, 4 évvel a vásárlás után, mindezt gariban

*nyomokban mogyorót tartalmazhat*

Nem a törött topcase -ről hanem a billentyűzet és a noti elülső széle közötti részen szinte minden régebbi MacBook -ban meglevő anyagfolytonossági hibáról beszélek. Márpedig nem hiszem hogy ingyen cserélnék, ugyanis akinek olyanja van, az úgy járt, nem láttam hogy egyik napról a másikra megjavult volna.

--
http://neurogadget.com/

Ha azt nézem, hogy a Dell felár nélkül ad egy munkanapon belüli helyszíni (csere)garanciát a laptopjaira, akkor túl van árazva. Vagy a legendás minőség nem stimmel, ha egy szintén amerikai cég nem meri bevállalni ugyanezt a szolgáltatást a "prémium" kategóriára, ahogy hivatkozni szoktak az Apple termékekre...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ezt már régesrég meg kellett volna lépniük. Jobb később, mint soha.
Ez az 1 év gari mindenre az usában divat.

Akkor most gondolom aremeles lesz, mert hat kompenzalni kell a plusz garancia idot, nehogy mar veszteseges legyen a biznisz, igy is ar alatt adjak aj ajfont.

Szerintem félreértitek. Az a 2 év az magyarúl inkább szavatosságot jelent, azaz olyan hibák esetén alkalmazható, amikor a termékben a hiba már akkor benne volt, amikor megvetted (konstrukciós hiba, anyaghiba, tervezési hiba stb.), és ez bizonyítható.
Ha vásárlás után elromlik (mindegy miért), de nem a fentiek miatt (vagy nem bizonyítható) akkor továbbra is 1 év garanciát ad az Apple (szerintem az olaszoknál is).

Ket ev garancia arra, hogy ha elromlik, leall, tonkremegy es nem a felhasznalo, vasarlo tette tonkre. Ezt persze a gyarto mindig vizsgalja es ha bebizonyitjak, hogy a te hibadbol ment tonkre vehetted 1 hete is ugy se cserelik ki. Ez az altalanos 2 eves garancia, ami kotelezo egesz EU-ben szinte mindenre (persze kivetelekkel, mint elelmiszer stb.)

Olyan tudomasom szerint nincs sehol se, hogy mondjuk 1 even belul kicserelik mindenkepp, meg ha te tetted tonkre, miert is tennek - ezt mindig vizsgaljak. Az ilyen csak olcso tomegcikkeknel van, hogy darabot darabra, mert tobbe jonne megvizsgalni, hogy miert romoltt el, mint a termek ara. Ha nincs lathato jele, hogy te tetted tonkre tovabb nem is vizsgaljak, hanem adnak masikat, de a telefonoknal ilyen nincs, ha bebizonyosodik, hogy a te hibad volt nem adnak semmit, mindegy hogy 1 hete vagy 18 honapja vetted. Minden eppugy ervenyes az egesz garanciaido alatt, ami 2 ev.

A lényeg a garancia, amely szerint ha 2 éven belul a vasarlas utan meghibasodik akkor az eladonak x idon belul vagy javitania kell (altalban 30 nap), ha nem javithato akkor masikat kell adnia, az mindegy, hogy 20 nappal vagy 20 hónappal a vetel utan.

Azonnali cserorol szo nincs, ha az elado ezt mint extrát felkínálja akkor van, maskepp nincs es erre senki se kotelez senkit. Penzt se igazan adja vissza senki, mert ugye nem kis nyereseggel adjak a cuccot, igy erdemesebb akar egy vadi ujat adni a vevonek, mint visszaadni a penzt.

A jótállás azt garantálja, hogy normális felhasználás mellett (nem vágod földhöz) a garancia időn belűl üzemelni fog a gép, vagy megjavítják.
A szavatosság meg azt garantálja, hogy nincs az eszközben tervezési vagy gyártási hiba, vagy ha mégis, akkor javítják.

Megdöglenek a kondik az alaplapon -> Ennyit bírtak a kondik, 1 év jótállás érvényes rá.
Megdöglenek a kondik az alaplapon mert selejtet építettek be -> anyag hiba, 2 év szavatosság érvényes rá.

Legalábbis én így értelmezem. Majd kijavítanak.

Mivel itt sokan láthatóan keverik a szavatosság és a jótállás fogalmát, ezt érdemes lenne olvasgatniuk:
http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_fogyasztovedelem&id=5
Tehát a két év, az a szavatosság, aminél lényeges különbség, hogy az első fél év leteltével neked van bizonyítási kötelezettséged a gyártó felé, azaz te fogod állni pl. a bevizsgálás költségeit.

attól még árulta a macbook-ot, s tényleg hibásak voltak. állításaid igazak, de akkor sem volt jó széria (te leírásod alapján)

sok gyártónál volt akku púposodás probléma, de eddig az új okostelefon éráig minden telefonban és n otebookban lehetett aksit cserélni, kivéve a mac termékeket.

Igaz, hogy ha 1x mac-at vettél s megszoktad, később is azt fogod venni, de 2 évente új telefon, új laptop luxus.

Gyanítom ez nekem akart menni.

"attól még árulta a macbook-ot, s tényleg hibásak voltak"

Erre vonatkozik a szavatosság. (AFAIK cserélte, nem?)

"kivéve a mac termékeket. "

kivéve ipad/iphone/(ipod?). MBP-ben cserélhető, le kell csavarozni az alsó lemezt. iBigyóknál meg az a helyzet, hogy 2 év alatt azért nem romlik annyit az akksi. Nekem 3 éves telóm van (HTC Kaiser), cserélhető benne, de sanszos, hogy előbb cserélem a telót, mint az akksit.

"de 2 évente új telefon, új laptop luxus."

Senki nem kényszerít rá, én is legalább 4-5 évre vettem a notebookom.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

" 2 évente új telefon, új laptop luxus."
Lehet bennük akkut cserélni. A gyors cserét áldozták fel a nagyobb akku méret érdekében. (Volt valahol kép amin mutatták, hogy a cseréhez szükséges mechanika és plusz alkatrészek mekkora helyet foglaltak el.) Ennek ellenére kicserélik az akkut a gépben/telefonban ha szükséged van rá. Ezzel a legtöbb felhasználó jobban jár, mert hosszabb akku időt kapnak egy nagyon ritkán használt funkció feláldozásával.
Telefont pl. pont, hogy 2 évente szokás venni, mert akkor jár le a hűség. Notebooknál elképzelhetőbb az új akku szükségessége, de nagyon kevesen vesznek második akkut amíg az első nem halt meg.

es akkor a tavaly julisban vett macbook pro, aminek iden juliusban jarna le az egy ev garija, automatikusan meghosszabitodik egy evvel?