!!! Óraállítás a HUP-on !!!

Fórumok

Aki nem tette volna meg:

saját adatok -> szerkesztés -> nyelvi beállítások -> időzóna -> megfelelő időzóna kiválasztása

Hozzászólások

a fali analóg óra kivételével minden eszközöm automatikusan átállt (laptop, mobil, internettábla) :)

itt az egyik [angol] vindozos gep oromeben ket orat is ugrott... .p

#!?.+ nénikéjét aki kitalálta az óraállítgatást!

Én azt hallottam, hogy már támadjuk Kínát is. Szóval nagy lesz 1x még Magyarország.

--
"Megtanultam a zenét, de nem csináltam, s azóta tudással, de irigység nélkül hallgatom.
Megtanultam egy sereg tudományt, mesterséget és művészetet, értek hozzájuk, de nem csinálom, s így érdektelenül tudom azokat élvezni. "
Hamvas Béla

Illene tudni, hogy az egész óraátállítósdi gazdasági megfontolásból lett kitalálva.

- Ugyanis sokkal olcsóbb átállítani az órát, mint költözni.

- - - - -
And the man in the rain picked up his bag of secrets, and journeyed up the mountainside, far above the clouds, and nothing was ever heard from him again...

Valoban en sem latom sok ertelmet, sot meg is mondtak, hogy semmi ertelme. Megint csak az van, hogy utanozzuk a tobbi a orszagot es szokasait, ahelyett, hogy a sarkunkra allnank... Nem is ragozom tovabb reszemrol, mert szamomra ez kb. annyi, mint ahogy a kozmdas is tartja: Egy bolond szazat csinal...

én meg azt utálom, h ezek a hüje amerikaiak csak hetekben tudnak gondolkodni. x projekt a 33-38 hét között..
a mostani naptárrendszert kellene megreformálni, 30 napos hónapok, pótnapokkal, év végén pót héttel, minden ünnep hétköznapra _és_ minden évben ugyanarra a napra essen. volt már erre kidolgozott kezdeményezés.

Ha neki esetleg nincsen is, én olvastam egy okos embertől néhány reform ötletet, itt:

http://kovatt.lillacamp.hu/asimov.htm

Az más kérdés, hogy mennyi a realitása. Kb. annyi mint a láb-rendszer felváltása a metrikussal, még akkor is, ha a láb-mérföld rendszer használatára időnként Mars-szondák mennek rá...

Csillagidő? (http://en.wikipedia.org/wiki/Stardate)

:-)

Ráadásul meglenne az az előnye, hogy ha jövőre a Rise-ra megyek üdülni nem kell előtte hónapokig Vogon hivatalnokokkal egyeztetnem a bolygóközi időmértékegységek közötti átváltást illetően.
_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

Én úgy tudtam, hogy a szocializmusban találta ki valaki, azért, hogy energiát takarítsunk meg azzal, hogy később kell az utcavilágítást kapcsolni.
De manapság már tényleg nincs értelme, fényérzékelő automata kapcsolja az utca lámpát, nem Józsi bácsi van odaültetve, hogy 17:00-kor nyomja fel azt a nagy kapcsolót...
--
Discover It - Have a lot of fun!

Ezt mondják.

De ellenőrízni nem tudjuk, hogy valóban így van!

Nálunk ha nincs napali fény, ég vellany. :)
Akár téli idő akár nyári van.

Nem tudom elképzelni, hogy jön ez össze!

Két óra alatt 24 óra?
Ez már az örökmozgó kategória. :)

Ezért elcseszni ~10 millió ember bioritmusát!
Ez szerintem többe kerül.
Lehet hogy ez tudatos népírtás kezdete?

"Elbasszuk az idegrendszered, hamarabb feldobod a bakancsot"

jelige: IMF

Lehet hogy ezt nem kellett volna, de így van!

Igen. Benjamin Franklin. Hogy ott ette volna meg a kefét :D
Nem értem miért nem lehet újat kezdeményezni és elhagyni ezt a buta szokást. Semmi értelme sincs. Csak arra jó hogy ezzel is b*sztassák a jónépet.

Bocsánat a szóhasználatokért de rendkívül haragszom a buta dolgokért és ez az.
--
forever linux
Egyre több informatikusnak van nemi élete. Hígul a szakma...

Aki egész nap a házban van, annak tényleg mindegy, de aki kimegy akár sétálni, akár biciklizni, vagy bármi más, annak pont jól jön az óraátállítás, hiszen világosban sokkal jobb ezt megtenni. Télen pedig különösen, hiszen amint besötétedik, mindenki ész nélkül elkezd tüzelni a kazánban, vagy épp a kályhában és megáll a füst a városban.

azt mire alapozzátok, hogy már nincs értelme?
eddig nem sok semmit hallottam ezzel kapcsolatban, ezt mondta a retek-klub híradója valamelyik este (csak emlékezetből idézem):
"mióta ennyi számítógép van, nincs értelme az átállításnak"

nos, ha nem tévedek, a számítógépek, szerverek a kinti világosságtól függetlenül működnek, tehát nem játszanak semmilyen szerepet a spórolásban, az épületek belső világítása viszont igen, és ez nem változott, tehát szerintem még van kézzel fogható eredménye az óraátállításnak...

ezt írta az index:
" A megtakarítás legnagyobb része egyébként abból fakadt, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni. Ma azonban ez a rendszer sokkal rugalmasabb, és a lámpák ki-bekapcsolását a sötétedéshez lehet közvetlenül hozzárendelni. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óra éppen mit mutat. Emellett a fogyasztási szokások megváltozása, például az, hogy az emberek többet néznek tévét, és elterjedtek a légkondicionálók, alapjaiban változtatta meg az 5-10 éve még jelentős energiamegtakarítással járó nyári időszámítás előnyeit és hátrányait."

a légkondik nem az óra szerint üzemelnek, hanem a benti hőmérséklet szerint... szerintem ez sem állja meg a helyét...

nincs igazam?

--
by Mikul@s

Van értelme, csak nem energiatakarékossági. Ma már minden az igényekhez igazodik, nem az órához. Viszont nekünk sokkal kényelmesebb, hogy télen egy órával késöbb sötétedik (nem 3 óra után megy le a nap), nyáron pedig késöbb világosodik (nem hajnali 4 után kel a nap).

szombaton reggel 6kor mar vilagos volt. minek? vasarnap meg sotet. tehat az ora elobbre jart (mashogy nezve a nap "kesett"), igy normalis idoben kelt a nap, es majd este 10 korul, normalis idoben nyugszik.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Azért nincs értelme, mert ma már az utcai világítás és az irodaházakba a világítást is fényérzékelős elektronika kapcsolja. Tehát nem egy időzítő, nem is a portásbácsinak van mondva, hogy este 6-kor be kell kapcsolni, hanem a kinti fényviszonyoktól függ.
Ezt bizonyítja az is, hogy ha megfigyeled nyáron, mikor akkora felhő van az égen, hogy olyan sötét van délbe, mintha este 7 lenne, akkor bekapcsol a közvilágítás.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Eredetileg nem a háztartásoknak számított, hanem a gyáraknak. Ugyanis ott időhöz van még most is kötve a műszakkezdés, és ha napkelte előtt kell munkába indulni, akkor bizony valamivel világítani is kell, míg ha napkelte környékén, akkor nem. Innen ered az óraátállítás és spórolás kapcsolata.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

De cserébe nem lenne még sötét 17 órakor.

Egyébként ez a reggel később világosodás nem zavar engem annyira. Párizsban pl. reggel jó későn világosodik. Cserébe nyáron este 22:30 körül sötétedik, az meg nagyon király.

Mondjuk itt, São Pauloban, ahol vagyok, mindegy, mert 18 órakor van napnyugta, most, téli időszámítás szerint, ami gáz. De nyáron is 19:30 körül volt, ami azért elég szomorú.

Reggel meg feleslegesen van világos 6 előtt, mert úgyis be van húzva a függöny :-D

Nyár-tél között nincs nagy különbség.

Marokkóban pl. nem volt nyári időszámítás, és a nappalokban nem is volt zavaró, csak az, hogy amikor az ember mondjuk átautózott Spanyolországba, akkor 2 óra volt a különbség.

G

Amikor Franklin bá' kitalálta, még gázról ment a közvilágítás, már ahol volt egyáltalán. Namostan, akkoriban még nem volt alkonykapcsoló, pláne nem gázüzemű, így azután az utcai lámpákat óra szerinti protokollal vezérelték. Ezen infrastrukurális környezetben Franklin ötlete működött.

Azonban ez az egész ügy szép példája a civilizációs tehetetlenségi nyomatéknak.

-
SÜN!

A wikipedia szerint "Franklin did not propose DST". William Willett volt a "feltalalo".

--
Debian lenny, 2.6.23

Ez annyira lama a drupaltol, hogy a juzereknek sajat maguknak kell allitgatnia az idozonat, mikor DST-re/rol valtas van.

volt pár próbálkozás (Nagy Sándor, Római Birodalom...), de kivétel nélkül elbuktak annak ellenére, hogy jelentős market share-el rendelkeztek.
Mert a másik lehetőség az, hogy a portál kitalálja, hogy éppen neked milyen időzóna/dst kell...de szerintem akkor már praktikusabb volna a nyerő lottószámaidat kiíratni ;)

... mondtam én, hogy triviális? ;)
Egyébként a szemem előtt látom azokat az embereket, akik pl személyes sértésként értékelnék, ha a tanyájukat nem állíthatnák be név szerint. Mert milyen parasztság már az, hogy csak "Budapöst" választható.
Vagy akkor máris implementáljuk a googlemaps teljes adatbázisát is ;)

Aha.

Májusban, júniusban az időzónám Africa/Casablanca volt.

Mivel nem állt át a Linux magától, a nyári időszámítás indulásakor, ment a bugreport, hogy a tzdata hibás.

Most az időzónám America/Sao Paulo. Két hete, amikor még téli időszámítás volt, a Linux már előreállította az órát. Ment a bugreport, hogy a tzdata hibás.

Szóval elméletileg persze jó ez, és már ki is van találva, de gyakorlatilag azért nem tökéletes.

G

Szerintem kifejezetten jó dolog az óraállítás. Mármint kényelmi szempontból.
Nyáron tovább lehet lámpa nélkül olvasni és kirándulni.

A vicc az, hogy nekem jol van beallitva (legalabbis ugyanazt az idopontot mutatja a sajat adatok meg a laptopom), eddig megis latszolag a jovoben voltak a cikkek. Vagy akkor ez most azt jelenti, hogy a drupal nem kepes az - egyebkent PHP-szinten elerheto - normal idot kezelni?

(Magyarul ha nyaron regeltem, mindig nyari idopontokat fogok latni?)

a oramizeriat szerintem is el kellene torolni. hulyeseg az egesz. (eddig komoly.)
ha megtesszuk jelentkezni fog ezer meg ezer onjelolt szakerto, aki majd a "szoftverekben megbujo automatikus oraatallito algoritmus" veszelyeire figyelmeztetnek a'la y2k. tokjo, lesz sok melo, dol a le, es megint bebizonyithatjuk, hogy informatikushiany van.
csak a hatarido az y2k-hoz kepest is szuk lesz :D)

Uri Geller átállította az órákat.
--
the tide is turning

azért sokkal jobb hogy világosabb van este tovább
nyaralni mész meg ilyenek akkor nagyon jó
télen sokkal jobban depresziosabbak emberek és ebben sötétség is közrejátszik

amugy tény a légkondi és más ami zabálja energiát azoknak mind1 hogy mikorvan sötét

+1

Az ősz a legjobb évszak, azután a tél. A tavasz nagyon rövid, de lehet nagyokat kirándulni, a tavaszt is szeretem (az allergia és a rovarok ellenére). A nyár hosszú és kegyetlen: pokoli hőség, szélsőséges viharok, magas halálozási ráta, izzadás, leégett bőr, áramszünetek, vízkorlátozás, járványok.
_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

egy órával rövidebb lett a szülinapom miatta... :(

Történeti alapú mélázás:

Valamikor régen, úgy 2000 éve és azelőtt a mindennapokat egyértelműen a napkeltéhez kötötték. Világítás drága, senkinek sem percre van kiszámolva az ideje: nem is rossz megoldás. A nappal is 12 órára, az éjszaka is 12 órára volt osztva. Ez persze változó hosszúságú órákat jelentett, de sebaj! Így érezték természetesnek, meg aztán nem is voltak perc pontosságú feladatok. (Menetrendek, stb.)

A görögök elmés órákat is szerkesztettek, mely alkalmazkodott a változó órahosszhoz, és így jól elvoltak.

Mindenesetre a napkelte mindig "a nap első órájának kezdete" volt, mondhatni állandóan állítgatták az órájukat a Naphoz, pontosabban a világos időszakhoz. A folytonos átmenet miatt nem sokkolták magukat ilyen egyórás ugrásokkal, mint amit mostanában teszünk. No persze, mindenki tudta, hogy egy nyári nappali óra hosszabb, mint egy téli, de ezt vették természetesnek és számoltak vele.

A közép/újkorban kifejlesztett pontos órák aztán lehetővé tették a perc pontosságú megbízható időmérést sok ember számára és megjelentek az ilyen pontosságot megkövetelő feladatok. A napok kezdetének az éjfélt kezdték tekinteni, és az óráknak egyenletes hosszt szabtak a feladatok, utazások ütemezhetősége, tengeri navigáció stb. miatt. Csakhogy az egyenletes órahossz a világossági periódushoz nem alkalmazkodik! Így egy merev beosztás szerint nyáron az ember akkor kel fel, amikor a Nap már pár órája fent van, télen meg vakoskodunk felkeléskor. A dolgok ütemezhetősége miatt nem alkalmazkodhatunk a napkeltéhez. (Az már Magyarország két széle közt is több perces eltérést mutat.)

Lehet, hogy áramot nem takarítunk meg az óraállítással, de egy nagyon picit visszalopunk az ősi, napkeltéhez igazodó szemléletből. Én így el tudom fogadni. Tényleg jó, hogy nyáron nem megy még egy óra világos reggel pocsékba és azt este ki tudom használni.

Ámbár hogy erre ilyen merev, központi óraállítással kell megoldást találni, az az emberiség idomított egér stílusú életviteléhez köthető. Ha megszoktuk, hogy a gyárak 6-kor, az iskolák/irodák 8-kor kezdenek, ezek "szent időpontokká" válnak és ahelyett, hogy ezeket tekergetnénk, az órát tekergetjük, hogy mindenki a megszokott óraálláskor kezdhesse a megszokott napi rutinját. Ennél rugalmasabb alkalmazkodás a világos napszakhoz szerintem a mai embertől nem várható el sajnos.

.Auchan

És szerintem éppen emiatt jelent költségmegtakarítást, világosságérzékeny közvilágítás, mindig fogyasztó számítógépek és hőérzékeny klímák ide vagy oda: nyáron egy órával kevesebbet világít a lámpám, mert reggel nem "dobok el" egy napsütötte órát alvással.

Megtehetném, de ha mondjuk 18 óráig dolgozom, akkor nem jöhetek hamarabb haza.

Pedig szeretem azt, hogy amikor hazaindulok, még nem sötétedik, van még egy órám nézelődni

Sőt, ha én irányíthatnám, télen +1, nyáron +2 órát tennék bele.

Baromi jó volt, amikor Párizsban laktam, hogy nyáron este 22:30-kor még világos volt. Az meg, hogy ébredésem előtt nem volt órákig világos, csak mondjuk fél órával, órával, az meg nem érdekel.

G

Engem felkeltettek hajnali 2:15-kor, és nem tudtam, hogy az első 2:15 van, vagy a második.

Kösz, hogy szóltál, el is felejtettem, hogy itt is állítani kellett volna állítani a beállításokat... egy hete már.

G

Reggel már a moziműsort nézegettem mikor rájöttem, hogy gőzöm nincs mennyi az idő. Az automatikus átállítás csak összezavar, mert nem tudhatom biztosan, hogy átállt-e vagy nem.

Végül a HUP-on néztem meg mennyi az idő. Még jó, hogy már valamikor beállítottam az időzónámat.

Tanulság:
Ne menj moziba, húzd le torrentről!

Már vártam a téli óraátállítást, végre kitudom magam normálisan aludni újra :).

hülyeség az egész. az csak egy szám, megszokás kérdése. nyáron nyugat-franciaországban este 11kor ment le a nap és nem állítgatják az órájukat.

Itt a lényeg. Majdnem egész Európa egy időzóna (a kényelmesség miatt), de nyugat Nyugat-Európában nem gond, hogy a bolt reggel 10-től este 10-ig van nyitva (és nem 8-tól este 8-ig). Az pedig, hogy például az okmányiroda egy júniusi hétfőn ugyanakkor nyisson, mint egy decemberi hétfőn tök hülyeség, mert már egy júniusi kedden teljesen más a nyitvatartása, mint a júniusi hétfőn.

Számomra ez így konkrétan nem derült ki a topic címéből :)

Ja hogy a HUP-topicban van.....ááááááááá :D

Azért tetszik, hogy ma 8-kor keltem, tehat, 7-kor az eddig "megszokott" szerint.. hétvégén fúj..

Pedig félévente menetrendszerűen megjelennek olyan hozzászólások, hogy "Hé, én ezt hh:mm-kor küldtem, és hh(+|-)1:mm-et írt ki a hozzászólás fejlécében!" És ezekből mindig születik egy 3-4-5 hozzászólásból álló offtopic mellékszál. Talán most nem lesz ilyen? :))

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

"hogy "Hé, én ezt hh:mm-kor küldtem, és hh(+|-)1:mm-et írt ki a hozzászólás fejlécében!""

"Hé, én ezt hh:mm-kor küldtem"

Az át nem állított óra szerint? :D

"Aki nem tette volna meg:

saját adatok -> szerkesztés -> nyelvi beállítások -> időzóna -> megfelelő időzóna kiválasztása"

Ez oké, de mi van ha pl. télen regisztrál és +2-t állít be?

Ami igaz is, de csak nyáron!