Az NSA és a német kormányzat Android-ot használ biztonságos telefonjaiban

A H Security egyik cikke szerint az USA nemzetbiztonsági hivatala, az NSA az RSA konferencián kiadott egy specifikációt, amely a Project Fishbowl névre hallgató biztonságos Android-alapú telefonhálózatát írja le. Az NSA rendszere Motorola által gyártott, egyedi igényekre szabott Android telefonokon fut. Az NSA hangsúlyozta, hogy a rendszer nincs szükségszerűen az Android-hoz kötve. Azért választották a Google rendszerét, mert azt könnyű módosítani.
A németeknél is bevált az Android. A hírek szerint a német kormányzat biztonságos smartphone megoldását Windows Mobile és Symbian platformokról Android-ra helyezi át. A megoldás szállítója szerint iPhone azért nem jött szóba, mert nincs benne microSD slot.

A részletek itt.

Hozzászólások

közel, 150-200e forintért egy kátyaolvasó sincsen. ezt sosem értettem
--

Remelem tudod, hogy mind a ketto van benne... :P (Amugy az elolapi kamera igenis reteg-ize, foleg az USA-ban ahol a 3G halozat NEM tamogatja a videohivast. Igy az iPhone 4-ig, amivel a facetime megjelent, nem volt ertelme. Amugy is... Mikor videotelefonaltal utoljara? En multkor ki akartam probalni, de Vodafone-Telenor kozott nem epult fel a kapcsolat.)

Tudom, hogy van benne BT, meg előlapi kamera, az én régi Samsung butatelefonomban is van. Egyiket sem használom, mégsem mondom azt, hogy kár volt beletennie a gyártónak. A kékfogat már használtam néhányszor headset-tel, de az előlapi kamerát csak akkor, amikor kipróbáltam a telefont.

Az iPhone 1-esnél meg 2-esnél (meg talán a 3-asnál is) megértem, hogy nem tettek uSD csatlakozót a dobozra, mert egyszerűen nem nézett ki volna jól. Az Apple-nél a design pedig nagyon fontos (nagyon helyesen). De a 4-es iPhone fémes oldalába simán elfért volna egy uSD csatlakozó csukható előlappal.
Szerintem nem design, vagy technikai okai vannak a uSD hiányának. Egyszerűen nem akarták, hogy az emberek ellenőrzés nélkül bármit (pl. filmet, vagy zenét) csereberéljenek. Pedig ha ettől félnek, szerintem lenne marketing értéke egy olyan megoldásnak, amelyik kizárólag a fényképeket, meg mondjuk egyéb ártalmatlan dolgokat (txt, pdf, html) ismerne föl az SD kártyán.

Akkumulator v. uSD, giro v. uSD, masodik mikrofon zajszureshez v. uSD, hm, nehez a valasztas. Hivatalos magyarazat szerint a uSIM is azert kerult bele, mert kisebb terfogatot igenyel es a befoglalo meretek meg kozel adottak voltak mindenfele tanulmanyok alapjan. Inkabb maradok a plusz aksi idonel, mint egy bitangpusztulatos felesleges SD-nel.

Egyszerűen nem akarták, hogy az emberek ellenőrzés nélkül bármit

Ezert van minden masodik appban WebDav/ftp/http/smb/istentudja milyen szerver export funkcioval minden librarybe (kiveve a zene, de azt be lehet tudni a kiadok nyomasanak is, mint anno pl. az iPod eseteben), mert nem akarjak, h a paraszt barmit felmasolhasson. Es ehhez megcsak jailbreak sem kell, olyannyira tiltjak, h maga az Apple adott ehhez kulcsrakesz classokat amiket csak be kell epiteni ha akarod hasznalni.

---
pontscho / fresh!mindworkz

a BB melletti egyik érv szokott lenni, hogy a gyártása a RIM által ellenőrzött gyárakban történik, így a kulcsok nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe.
nem csak az alkalmazások szintjén lehetnek biztonsági problémák. ha egy mobil gyártása külsős kínai gyártóknál történik, ott már eleve adott a biztonsági kockázat.
nyilván nem véletlen, hogy az NSA pont a Motorolat választotta.

A 2. es a 3. iPhone ugyan ugy nezett ki. ;)
Szerintem ez nem csak a kulsorol szol. Szoftveresen rengeteg problemat vet fel es annyira minimalis a valodi elonyok szama (konkretan 1, bovithetoseg), hogy nem eri meg. A legtobb user nem hasznalna.
Ha nem erted, hogy milyen problemakrol van szo, akkor itt egy nagyon egyszeru kerdes amit mar nehez megvalaszolni: Milyen fajlrendszer legyen a kartyan?

nézz meg egy NCIS-LA epizódot! másból sem áll a felhasználás, minthogy a szuperügynökök képeket csereberélnek oda-vissza. közben náéha beszélnek is rajta.

Mikor Mr. Callen az ablakon keresztül az utcára fotóz a telójával, és beszól a kp-ba Ericnek, hogy "Küldtem egy képet!", mire az Eric visszaszól, hogy "Hiába volt háttal a muki, már le is futtattam az arcfelismerőn, és kinagyatottam a retináját százezer megamixelesre, ami alapján azonosítottuk, ő a binláden!"

Ettől eltekintve szeretem azt a sorozatot, főleg a Hatty aranyos benne. Tisztára Edna az Incredibles-ből, csak ő nem rajzolva van.. Bár, a mai halivúdban már semmi sem biztos.. :D

Teljesen felesleges es bonyolitja a dolgokat.
Meg kell oldani, hogy:
- a programok tobb kulonbozo memoriateruletet hasznaljanak
- a programok tuleljek ha a kartya nem elerheto
- ne legyen gond ha egyik telefonbol atrakod a masikba (es mas os verzio van rajta)
- biztonsagi kockazata is van (kiveheto az eszkozbol a kartya es modosithato masikban)

Raadasul baromira ellene van az egesz Apple fele megkozelitesnek. Konkretan arra gondolok, hogy a user nem fajlokat er el hanem informaciot. Ha zenet akarok hallgatni, akkor nem erdekel, hogy az hol van tarolva, az erdekel, hogy ki az eloado, melyik album, stb.

Remelem igy ertheto a dolog.

jah meg valami: az Androidomon mindig is utaltam, hogy az SD kartya miatt kicsi volt a belso memoria, de attol meg minden program teleirta...

Stevenek hiszek, Tim Cooknak nem! (Najó, de).

Viccet félretéve nem egy okostelefont használtam az évek során (HTC P3600, HTC Touch HD, iPhone, közben kis HTC Desire-rel), de sose hiányzott. Használatba vételkor beletettem a kártyát, amik azóta is benne vannak, a készülékek fele meg pihizik, másik fele még használatban.

De hirtelen ismerősi körből se tudnék olyat mondani, hogy létszükséglet lett volna a kártya, vagy hogy egyáltalán kivették volna menet közben.

A környezeteben többen azért (is) választottak androidos készüléket (az árán kivül) mert azt tudták bőviteni.

Én a magam részéről 200e forintért elvárom azt a bővithetőséget, amit egy fele/negyed annyiba kerülő "dzsunka" is tud. Az, hogy mit kezdek vele, azt meg hadd én döntsem el a gyártó helyet... :)))

Egyébként azért is tettem fel ezt a (bevallottan gúnyos) kérdésemet, mert már tapasztaltam h. az a menő amit az apple mond, és csak azért mert ő mondta.

Egyébként szilárd magánvéleményem, hogy egy ilyan árú készüléket ilyen felszereltséggel, csak az apple tud eladni, minden más gyártó még csak a hasonló ár/érték arányú készülékkel is rögtön megbukna, mert körberöhögnék. Csak kialakult egy olyan szemlélet, hogy amit az apple mond az jó, függetlenül attól h. esetleg pont ugyanazt mondja, amit egy noname gyártó, akit két bejelentéssel ezelőtt már lefikáztunk egy másik topikban.
--

Nekem meg pont a mass storage volt furcsa az Androidnál az iTunes helyett. Mivel OSX-et használok, amúgyis állandóan nyitva van zene miatt, akkor meg tök mindegy. Így legalább minden fontos dolog egy felületen érhető el, nem úgy, mint az Androidnál :( Sokkal kényelmesebb így kezelni.

Azert mert a legtobben egy mass storage-dzsal megoldjak a dolgot, meg nem lesz ipari szabvany! A legtobb telefon esetben jobb is ez igy, mert nem tudnak a gyartok egy normalis szoftvert osszerakni. Az iTunes viszont kivalo Mac-en. (Windows-on egy szar, de remeljuk a legjobbakat.) Nokia telefonon sem fogod a nevjegyzeket elerni mass storage modban. :) Az iPhone-on meg a zenek, fenykepek is adatbazisban vannak.
(apro titok: az iPhone/iPod azert volt mindig is gyorsabb a kepekkel mint a tobbi keszulek, mert az iTunes general elonezeteket es lapozaskor csak a kepernyomeretu kepet tolti be a keszulek. Lapozas utan meg elkezdi tolteni a teljeset es lecsereli amint keszen van. Ha atlapozol a kovetkezore, akkor a betoltes megszakad.)

Igen? Miota? :)
szerk. A legidiotabb, gagyibb megoldas. A keszuleknek es a szamitogepnek is tamogatnia kell az adott fajlrendszert. Nem lehet rendesen jogosultsagokat kezelni. Nem tudja a szamitogep es az eszkoz is egyszerre elerni a fajlrendszert. A szamitogeprol SIMAN tonkre lehet vagni a fajlrendszert.

Igen, a mass-storage - mint a neve is mutatja - nem erre van kitalálva.
Az MTP viszont teljesen el van fuserálva. Aki azt tervezte (a M$-nál), az még életében nem látott PC-nél kisebb képességű gépet. A gyakorlatban az MTP-nél még talán az is gyorsabb lenne, ha az eszköz USB-s hálókártyának látszana, és emulálna a hálózat másik végére egy komplett számítógépet DHCP meg Samba szerverrel.

De az iPhone-nak nem kell a keszuleken csinalnia ha szamitogeprol teszed fel a kepeket. Par eve ez meg komoly kulonbseg volt.

Mondanam, hogy soha sem kellett meg pendrive helyett hasznalnom ilyesmit, de hazudnek.
Volt mar, hogy iPod-ra tettem OS X-et, hogy legyen hordozhato rendszerem. (sok sok eve meg a Mac-es korszakomban) Sot, nem reg Windows-t telepitettem a fenykepezomrol... Ellenben pont azert mert mar annyi eszkozzel megy ez, nem erzem, hogy annyira fontos lenne, hogy a telefonomon is menjen. Biztos, hogy ez nem valtoztatna azon, hogy melyik telefont valasztom.

Épp javítani akartam, hogy használati szokásoktól függően felesleges.

Én nem igazán szoktam másoknál gépről telefonra file-t másolni, lehet, hogy ezt valaki gyakran megteszi. Neki jó a kivehető memóriakártya, hiszen nem biztos, hogy van olyan kábel, ha van is, általában USB2 az lassú, stb. Szóval igen, tény, hogy van jogosultsága ennek is, lehet, hogy én is használnám nagyon-nagyon-nagyon ritkán. De akkor meg ott a másik probléma: nincs microSD-SD átalakító, így nem lehet betenni a gépbe :)

Mivel erre nincs lehetőségem, egyrészt nem is számolok ezzel, másrészt nem is hiányzik. Nem hinném, hogy ezt az Apple alakította volna ki bennem, hiszen előtte se volt szokásom a memókártyát ki-be rakosgatni. De tény, hogy kezdek eléggé applefanboi lenni, pusztán azért, mert működik. Már amikor :) iOS 5.0.1 3GS-nél 1 napos akkuidőt produkál (5.1-ben elvileg javították), random újraindulgatások néha, szóval van itt is szívás rendesen (utóbbi mondjuk lehet JB miatt van, fene tudja). Early 2008 MB már néha lassú mint a dög az én felhasználói szokásaimhoz, szóval majd bővítenem kell egy SSD-vel.

És ez a nem mindegy az Apple-nél, szerintem ezért tudja eladni drágán a dolgait. Mert időtállóak. 4 éves középkategóriás laptop (talán legalja MB volt anno), legfrissebb OS-sel és még mindíg bőven használható elsődleges gépnek, holott eleinte csak hurcibálósnak akartam a Dell XPS 16 mellé.

Én se vagyok amúgy biztos benne, hogy jó ötlet leláncolnom magamat az Apple-hez, mert ha elkezd nem tetszeni az irány, akkor nehéz lehet kiszállni. De annyira frankón integrált az egész, és amire lehetőség van (elég sok minden), az annyira jól megy, hogy imádom.

Jameg kijött az iPad3 és nem gondolkodom, hogy le kéne cserélni az iPad1-et (najó, RD miatt esetleg), mert az is annyira jól sikerült, hogy egyszerűen felesleges. Mondjuk nem lenne baj, ha iPad2 könnyű lenne Retina Display-jel, de ez most annyira nem fontos:)

Fogalmam sincs, hogy került ide.
Findernek szántam. Csak azt szerettem volna jelezni, hogy lehet isteníteni az általam használt cuccokat, de én mégis jobb szeretem kimondani, hogy "mert nekem tetszik". Főleg akkor, ha a szimpátiám miatt valamilyen funkció hiányt "szenvedem", pl. a LADA-ban a szervót, a Linuxban a kényelmet.

Amúgy ez a 110-es a 2110-es lenne? Mert én még ilyet sosem láttam, sőt a létezéséről sem tudtam. Nálam a LADA valahogy örökre a körlámpást, meg a kockát fogja jelenteni.

Nezd, en csak probaltam leirni, hogy milyen problemakat vet fel a dolog.
Alapvetoen az a problema, hogy valakinek ezt mindet ki kene talalnia es ha nem jo, akkor baromi nehez lenne javitani. Egyszeruen nem erdemes foglalkozni vele, mert a valos elony minimalis.
Foleg, hogy az iPhone magas darabszama miatt az Apple megteheti, hogy tobb meretben gyartja. Egy olyan keszuleknel engem is zavarna ahol mondjuk 8GB beepitett van es nem is lehet nagyobbal venni.

Jaja, 2110-es. De annyira nem ritka, ma is jött egy mögöttem kékben, még össze is vigyorogtunk a tulajával. A fogarasui úti tesco parkolóban nagyjából két hetente szoktam látni egy fehéret.

Egyébként nem rossz gép, még lada. sok szempontból sokkal jobb mint a kocka/körlámpásak.

--

"Raadasul baromira ellene van az egesz Apple fele megkozelitesnek. Konkretan arra gondolok, hogy a user nem fajlokat er el hanem informaciot."

Ezt most úgy mondod mintha pl. Androidon vagy Windows-on nem lenne "információ" csak hülye kínai jelek meg valami fájlok, és az átlagjúzer nem tudná kezelni. :)

--
http://neurogadget.com/

Nem arrol van szo, hogy a user nem tudja kezelni, hanem hogy nem akarja. Meg egyszer: ha zenet akarok hallgatni, akkor baromira nem erdekel, hogy az a zene valahol egy fajlban van. Nem akarom latni. Nem akarom kerulgetni. Nem akarom renszerezni. Tartozik ahhoz a zenehez eleg metadata, hogy a szoftver elrejthesse elolem.

... a rendszer nincs szükségszerűen az Android-hoz kötve. Azért választották a Google rendszerét, mert azt könnyű módosítani.

Hát ha ez volt a szempont, akkor nem nagyon volt más választási lehetőség.

Sajnalom, hogy nem megy az olvasas itt sem. Az, hogy megtehetsz valamit nem jelenti azt, hogy meg is fogod tenni. Hadd ne magyarazzam tovabb.

Az allitasukat nem kivanom vitatni (igazabol leszarom (c) trey), pusztan lattam mar ellenpeldakat az emlitett esemenyre, igy ovatosabban kezelek ilyen bejelenteseket, mert tudom hogy van mas opciojuk is.

Az Android nagy elonye, hogy az mar bizonyitott. Nem tartom a legjobb platformnak, de az tuti, hogy mukodik. Raadasul van vele eleg tapasztalat es fejlesztot is konnyu talalni. Keszulek is keszult eleg vele. Egyszru tesztelni, sot akar meglevo telefonra is fel lehet rakni az uj szoftvert. Szerintem nem lehet versenyezni vele.

Raadasul van vele eleg tapasztalat es fejlesztot is konnyu talalni. Keszulek is keszult eleg vele.

+1
Nincs másik ilyen rendszer (sajnos), amiről ugyanez elmondható lenne. A MeeGo eddig csak egy platformon bizonyított. Elterjedtség szempontjából még a Bada is jobb (lesz, ha teljesen nyílt lesz végre).

További számháború helyett csak annyit tudok mondani, hogy a Waves topikok gyorsan pörögnek itthon és külhonban egyaránt, sok új készüléktulajdonos bukkan fel bennük.

Még a legrosszabb eshetőséget tekintve is kuriozitása van a Bada használatának, ellentétben az unalmas, úton-útfélen arcba nyomakodó, agyonreklámozott más okostelefonokkal. :)

A valódi android, a régiek igazi androidja olyan titok volt, ami minden tekintet előtt elrejteztetett. (ALC)

Múlt évben egy mobil konferencián egy Badára fejlesztő kolléga hordta le a platformot a sárga földig és óva intett mindenkit, hogy egyáltalán a közelébe menjen. Ez nagyjából egybecsengett azzal, amit egyébként saját tapasztalataimból tudok a platformról. Én nem különcködni akarok, hanem felhasználóként megfelelő mennyiségű és minőségű szolgáltatást (appot) elérni, fejlesztőként pedig profitot termelni. Ezt pedig a Badától nem kapom meg egyik oldalon sem jelenleg.

Lázadók mindenhol akadnak, a Microsoft vezérét is informatikus dobálta meg tojásokkal, mégis mindmáig sokan használják a Windowst. :)

Szerintem nem különcködésről van szó, ezt inkább egyéb mobil operációs rendszerek sugallhatják a népnek, hanem egy könnyen használható rendszer volt a cél, amely mellé elérhető áron társul egy kiváló hardver is.

Szempontod szerint érthető, hogy miért nem szimpatizálsz a Badával.
Nemrégen egy kolléga készített angol-magyar szótárt is rá, tehát akad még olyan ember, akinek valamiért mégis megéri törődni vele.

Badát nem nagyon szoktak feltörni, a sok warez android és iOS applikáció ellenére azonban lehetséges, hogy még az ingyen leszedhető, amúgy fizetős programok mellett is meg lehet élni. A tömeg a minél több alkalmazás számháborújával elszédíthető. Sajnos Badán is túlsúlyban lelhető fel a gagyi, de a kiéheztetett és elszegényedett programozók azért iparkodnak minőséget is gyártani.

A valódi android, a régiek igazi androidja olyan titok volt, ami minden tekintet előtt elrejteztetett. (ALC)

A lázadó néha azért lázad, mert az elveiért harcol, néha meg azért, mert nem akar éhen halni. Ebben az esetben a másodikról volt szó.

Gondolom az iOS-ről beszélsz. Ez esetben fogalmazzunk úgy, hogy azok próbálják meg sznob különcöknek beállítani az iPhone tulajdonosokat, akik ezért-azért, de leggyakrabban "vallási" okoból utálják az Apple-t és/vagy a termékeit.

Gondolom a kollégád azóta kilépett a cégtől és a Badás angol-magyar szótár fejlesztéseiből él, valahol a Karib térségben. :) Viccet féretéve. A legtöbbször, amikor valaki leáll velem vitatkozni a mobil fejlesztésről, akkor egy idő után mindig oda jukadunk ki, hogy a hangoztatott véleménye soha nem egy főállású mobil fejlesztő véleménye, hanem egy hobbi fejlesztőé. Amivel csak az a baj, hogy elég nehéz úgy arról beszélni, hogy a kollégádnak mégis "megéri" törődni a Badás fejlesztésével, mert valójában MEGÉRNI nem éri meg, csak ez a hobbija és még fizetni is hajlandó azért, hogy csinálhassa. De ha ebből élne, akkor olyan messzire kerülné a Badát, WP7-et, Symbiant és társait, hogy öröm lenne nézni.

A sok feltört iOS és Android program ellenére még mindig jobban megéri ezekre fejleszteni és eladni pár százezer darabot, a milliós warez szám mellet, mint a fenti platformokra harmincat, nullához közelítő warez mellett. A conversion rate-ből nem lehet kenyeret venni a boltban. ;)

Éhenhalás küszöbén álló, avagy éhező programozóról még nem hallottam eddig, ami persze nem zárja ki azt, hogy ne lenne. Olyanról viszont már igen, aki emberi húsra éhezett meg, de ne általánosítsunk. :D

Valószínűnek tartom, hogy ínyenc sznobok akár a WebOS-re is tapadnak vagy a mobilszolgáltatók által "kiemelt" készülékeket is górcső alá lehetne venni, nincsen ezzel semmi baj.

Ne gondolj semmi különlegesre, hanem vedd föl a kapcsolatot pár emberrel akár a Bada blogról, hogy megláthass egy párhuzamos univerzumot. :)

A Linux is létezik még, pedig akkor is kapitalizmus volt arrafelé, és nem csupán a nagy disztribúciók maradtak életben mindmáig.

Hátha érdekel ez a hír a közelgő Tizen reményében.

A valódi android, a régiek igazi androidja olyan titok volt, ami minden tekintet előtt elrejteztetett. (ALC)

Na, akkor csak a lényegre nem válaszoltál. Tudsz nekem olyan élő embert mutatni az ismerettségi körödben, aki kizárólag Badára történő fejlesztésből él, ne adj isten keresett pár százezer dollárt?!

A Tizen meg ugyanakkora bukónak ígérkezik, mint amekkora bukó volt a Maemo, MeeGo, Bada és az összes hasonló próbálkozás eddig. De mondom, amint mutatsz nekem egy olyan alkalmazást, ezeken a platformokon, amivel mondjuk a fejlesztő keresett 1 miilió USD-t, akkor hajlandó vagyok megváltoztatni a véleményem.

Sok dologra azért nem válaszolhatok, mert a hatáskörömet túllépné, és nem feladatom rendet teremteni más mezsgyéjén, vagy a "karibi" térségben.

Viszont egy pozitív, friss hírrel szolgálhatok. A fentebb említett szótárprogram frissítése megérkezett:
http://www.badablog.hu/szotar-program-frissites-erkezett/

Gondolod, hogy meg akarom változtatni a véleményedet, ugyan miért tenném? Inkább tiszteletben tartom. ;)

A valódi android, a régiek igazi androidja olyan titok volt, ami minden tekintet előtt elrejteztetett. (ALC)

Rendben, de nem csak a szótárprogram "játszik". Bármilyen fejlesztő blogjáról jöhet publikus hír, aki mondjuk elérte a $100 000-os minimum bevételt Badán és ezt nyílvánosságra hozta! ;)

Ennek örülök.

Én sem akarom a tiédet, csak beszélgetünk. De válasszuk külön a hobbi fejlesztéseket és a rentábilis, anyagilag is komoly bevétellel kecsegtető dolgokat, mert a kettő nagyon nem ugyanaz. Az első, ha senkit nem érdekel, sincs gond, de a második esetben emberek megélhetését jelenti, hogy az adott platformon mennyi adható el a termékből.

Egyértelmű, hogy külön kell választani. A hobbiból, illetve a "mellékesből" születhetnek a későbbiek folyamán hasznot termelő fejlesztések is. Egy több idővel rendelkező szoftvercsiszoló létrehozhat vagy feljavíthat olyasmit, amivel addig érdemben még nem foglalkoztak, mert másra fókuszáltak.

Léteznek olyan fejlesztések, amelyek gyorsabb haszonnal járnak, míg mások a vetéshez hasonlóan később fognak beérni. A piac fellelése, a jó ütemezés, a nem elpiszmogott munka azonban csengő aranyat, vagy legalábbis kenyeret ér.

A valódi android, a régiek igazi androidja olyan titok volt, ami minden tekintet előtt elrejteztetett. (ALC)

Hát ez nagyon szép volt, csak a valósághoz nem sok köze van. A helyez az, hogy mobil app store-okban fokozottan igaz az, hogy a megjeleneés utáni két hétben van a peak. iOs-en, Androidon, Badán, WP7-en és minden más platformon is ez a helyzet. Ha akkor nem villantasz, akkor valószínűleg már soha nem is fogsz tudni az alkalmazásoaddal. Létezik it is a long-tail fogalma, csak kicsit mást jelent akkor, ha az első héten 200 darabot adsz el, vagy 200 000 darabot. :)

Bocs, de még mindig nem nevezted meg azt az alkalmazást, ami bizonyítaná, hogy megéri Badára fejleszteni! :)

Ennek is megvan a maga menete, az időben való felkészülés kívánalmai, köszönöm, hogy beavattál a "műhelytitkokba". :)

Az eddig elmondottak alapján számodra érthető módon nem éri meg, de ettől még a Bada köszöni szépen és jól van.

Talán azért nem érdemes megnevezni, mert előzetes felvázolásod alapján nem az alkalmazásnak kellene bizonyítania az érdemességét, hanem a "villantást" kellene precízebben időzíteni?

A valódi android, a régiek igazi androidja olyan titok volt, ami minden tekintet előtt elrejteztetett. (ALC)

"ettől még a Bada köszöni szépen és jól van."

Fogalmazzunk úgy, hogy ettől még a Bada köszöni szépen, de jól elvegetál. Ez felel meg a valóságnak. Egy szinten van a WP7-tel, az alig mérhető (5% alatti) kategóriában. Azért a "jól van" szerintem nem ezt jelenti.
Ettől persze még használd egészséggel, ha szereted, nics ezzel baj, csak mint korábban írtam, kezeljük helyén a dolgokat! ;)

"Talán azért nem érdemes megnevezni, mert előzetes felvázolásod alapján nem az alkalmazásnak kellene bizonyítania az érdemességét, hanem a "villantást" kellene precízebben időzíteni?"

Nem, nem! Ezt nagyon egzakt módon lehet mérni. Fizetős app esetén a bevétellel, ingyenes estén pedig a letöltésszámmal (a reklámbevételek miatt) kell számolni. Egy 100 000 letöltés körüli ingyenes alkalmazással havi 100k-150k Ft bevételt lehet produkálni iOS-en és Androidon a reklámokból, egy 3m-4m letöltésszámmal havi 1m Ft körüli összeget. Ezért mondtam azt neked, hogy majd akkor beszélhetünk Bada (vagy WP7) esetén sikeres appról, ha meglesz az első 1m USD-t bekaszáló fejlesztő. Amíg ez nincs, addig nem érdemes komoly, érett platformként tekinteni rá fejlesztőként. Természetesen itt most ismét nem a hobbi projektekről beszélünk.

Szemben mondjuk egy Androiddal vagy iOS-szel, ahol havonta értékesítenek ennyi készüléket. De még csak nem is ez a lényeg egy fejlesztőnek, hanem az, hogy mely platformon történő fejlesztéssel tud pénzt keresni és melyikkel nem. Ez pedig nem csak ezen múlik. De a Bada jelenleg nem az a platform, ahol megfelelő mennyiségű coin gyűlik össze ahhoz, hogy ne legyen veszteséges a több hónapnyi munkád. Ez a lényeg!

Meglátásom szerint pont a statisztikailag igazolt legnépszerűbb platformok azok, amelyek a nyereséggel együtt jelentős veszteséget is termelnek a feltörések és a szabadalmi perek miatt egyaránt. Rövid távon azonban biztosan jól fizetnek ezek a cégek, ezt sem tudhatom. :)

Most két új kategória is megjelent a Samsung Appson. Bízom benne, hogy a fejlesztők ezeket is egyre értelmesebb tartalommal fogják megtölteni, hiszen miként más mobil platformokon is, a nagy számok csillogása ellenére nem minden alkalmazás takar minőségi programokat (korosztályonként azonban változnak az igények, és ami egy érett embernek komolytalanság, az a gyermeki léleknek maga a Mennyország muzsikája).

A valódi android, a régiek igazi androidja olyan titok volt, ami minden tekintet előtt elrejteztetett. (ALC)

Segítek: Az elterjedtséggel együtt jár a felhasználók trükközése. Ha van hozzá crack, az azt jelenti, hogy vannak rá olyan programok amik miatt érdemes ezzel szenvedni. Ráadásul rengeteg user van akik annak ellenére, hogy egy drágább programot nem vesznek meg (nem tudják megvenni/nem is igazán kell nekik csak ki akarják próbálni) az olcsóbbakat simán. Ezek sem fognak egy törhetetlen platformot választani.
A törés meg nem termel veszteséget.

Kicsit túrkáltam magamnak a neten, hogy publikált-e valamelyik Bada fejlesztő számokat. Egyet találtam, akinek ugyanaz a program kint volt Badán és iOS-en is. Íme a két platform havi bevétele a fizetős verziókból:

iOS: $1000
Bada: $14

Szívesen látnék hasonló összehasonlítást mondjuk a free appokról is, mert reklámból is lehet szép pénzeket csinálni. Lásd Android. De ahhoz mondjuk minimum olyan 500 000 letöltés kell.