Sikerült rendelnem, előrendelnem Raspberry Pi-t

Címkék

Sikerült rendelnem az első adagból
2% (12 szavazat)
Sikerült előrendelnem
6% (31 szavazat)
Próbáltam, de nem sikerült. Majd legközelebb.
17% (92 szavazat)
Próbáltam, de elment a kedvem az egésztől, mert ....
5% (28 szavazat)
Nem akartam rendelni.
70% (379 szavazat)
Összes szavazat: 542

Hozzászólások

Sikerült egyet előrendelnem. Telefonon április végére, május elejére igazolták vissza.
Kíváncsi lennék arra is, hogy van-e olyan köztünk akinek sikerült az első szállítmányból rendelni. Nekik állítólag március 2. hetére igazolták vissza.

Tudtam, hogy az első adagból nem fog jutni. Szépen megvárom, míg a kínálat eléri azt a szintet, hogy ne kelljen rá sokat várnom.

Az en ertelmezesemben a proci nem tartalmazza a RAM-ot, hanem "stacked" azaz a chip tetejen is vannak BGA gombocok, tehat a RAM-ot (ami egy kulon chip) ra kell forrasztani a proci tetejere.

Igy a kerdes szerintem annyi, akarnak-e nagyobb memoriat ragasztani a tetejere - tobbek kozt ennek a muveletnek a (z allitolagos) bonyolultsaga miatt nem publikusak a tervek es nem csinalhatnak az emberek otthon maguknak ilyen board-ot.

Elvileg a procit sem aruljak majd kiskereskedelemben (mintha lett volna ilyen kerdes a forumon) a Broadcom-mal kotott megallapodas ertelmeben. Viszont erdekes modon (szoval ennek ellentmondani latszik), amig elt a Farnell-nel a rendelesi lehetoseg, fent volt az IC is otezer parszaz forintert.

/sza2

Lehet. hogy en gondolom rosszul, de megegyszer: ket kulon IC, csak az egyik ra van forrasztva a masik tetejere. Azaz, a procinak alul es felul is vannak "labai" (ongolyoi).

/sza2

Szerk:

http://images.bit-tech.net/content_images/2012/01/raspberry-pi-modders-…

A kep alapjan ez egy kozonseges 2Gbit-es DDR2:

http://www.hynix.com/products/mobile/view.jsp?info.ramKind=28&info.seri…

Ha a kep a Raspberry-rol nem hazudik, akkor a proci es a ram nem lehetnek egy tokban.

Az IC tetején a hynix feliraton én is csodálkoztam hamarabb, de túltettem magam rajta azzal hogy biztosan összekevertem valamit.

"ket kulon IC, csak az egyik ra van forrasztva a masik tetejere"
Ezt nem tudtam. Így hát neked van igazad. Eszerint a gyártótól függ hogy a lábkiosztás szerint azonos tipusok közül olyan kapacitású RAM-ot tegyen rá amit jónak lát. Meg amit a CPU képes kicímezni. Ez innentől leginkább a megrendelő zsebétől függ.

Köszi. Kár hogy nem akadtam rá mert akkor szegényebb lettem volna egy tévhittel. Na ezeket forrassza össze valaki kézzel! :-)

[szerk.]

Egyedi dolog ez a "fiahordó" tipusú tokozás? Nem láttam még ilyet. Azt tudom hogy létezik naptár IC beépített Li elemmel. Meg DRAM lapkákat is szokás szendvics módjára összerakni, de ezeket együtt tokozzák (ha jól tudom).

rev.2 -t, vagy a hiba mentesseg jelenteseket megvarjuk :)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

mert... nincs most rá időm. :( Nem tudtam rendelni. :( Majd pár hónap múlva. :)

>>: sys-admin.hu :<<

Megvárom inkább a tapasztalatokat és az 512MB RAM-os verziót, ha lesz.
Pont most szabadult fel egy Asus netbook azt fogtam be szervernek egy 1T-ás vinyóval. 10W-ot fogyaszt összesen ha lekapcsolt a képernyője. Akku is van benne, ha elmenne a 220V.
Médialejátszónak meg ott van a WD TV streaming. Annak is csak 5W kell és mindent visz buherálás nélkül.
Amúgy pont most fejlesztünk egy kütyüt ami 400MHz ARM és Linux fut rajta. Ez 1W alatt fogyaszt. Nem sokkal nagyobb a panel és árban is hasonló. Médialejátszásra ugyan nem alkalmas de van rajta USB, Ethernet, WLAN is és még sok egyéb bővítési lehetőség. Sajnos többet egyenlőre nem mondhatok mert céges a cucc. :(

igazad van, bár 1Gb ram sem ártana, ha már nem bővíthető, és a grafikus mag a közös ramból csíp le magának.
a kevés ram mellett,
ahhoz, hogy NASként lehessen használni kellene rá legalább egy sata port, de nincs.
ahhoz, hogy desktopként lehessen használni kellene rá egy Android port, az éppen beérné ennyi vassal, de még nincs.
ahhoz, hogy routerként lehessen használni kellene rá legalább 2 ethernet port, de csak egy van rajta az is csak a nagyobb modellen.
ahhoz, hogy mediaboxként lehessen használni kellene rá egy ilyen célt szolgáló disztribúció, de amik ma elérhetőek azoknak sokkal nagyobb a hardverigényük.

a youtubeon is vannak szép videók, de ezeket a fejlesztők készítették és egyelőre kérdéses, hogy tesztkörnyezeten kívül is működőik e HD videózás. maga a VideoCore IV gpu állítólag elégséges a videózáshoz, ehhez valószínűleg speciálisan fordított videolejátszó kell. a Tegra2 is erre épített, azaz majd az erős GPU pótolja a CPU magokból kimaradt NEONt, de a gyakorlatban a Tegra2 táblák és mobilok nem tudnak 1080p videókat lejátszani, az Nvidia tesztvideóit leszámítva. ezért kicsit szkeptikus vagyok. a Debian minimum követelménye desktophoz 128Mb ram, de ezt még nem nevezném élvezhető desktopnak, ráadásul ez durva swap használattal jár, ami nem használ a flash kártyának. elfogadható Debian desktophoz legalább 512Mb ram kellene.
Android biztosan beérné ennyivel, vannak ennél kevesebb rammal Androidos mobilok szintén ARMv6 cpuval. csak a VideoCore gpu androidos támogatása kérdéses. a jövőben biztosan elkészülnek a megfelelő OSek az RPIhez ha ekkora az érdeklődés utána. én inkább megvárom ezt az állapotot.

Kérdés, milyen az "elfogadható Debian desktop".

Gnome/KDE vagy pl. LXDE vagy akár egy magad által testre szabott Openbox?
Mert előbbieket biztosan nem tennék rá, de utóbbiak szépen elfuthatnak.

Tehát az alaprendszer memóriahasználata jelentősen csökkenthető, legfeljebb a böngészőn száll el a dolog.
Az viszont régebbi notebookon, 160MB RAM mellett már használható is volt valamelyest.

Bár nekem nem azért tetszik, mert desktopot szeretnék faragni belőle - habár megérheti a fáradságot egy szinte "elemről működő" gép otthonra, ha nem is teljesen tökéletes hozzá. :)

Lehet egy hónap múlva már alibabán is meg lehet venni 19.99ért...Mire megjön a második adag kiderül.

Most nem akartam rendelni, mert sejtettem, hogy ilyen tumultus lesz.
Egyszer viszont kipróbálnám én is! De annyira most nem sürgős.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Van informacio, mennyi a szallitasi koltseg?

"Próbáltam, de nem sikerült." ... mert bugos a farnell webshop.

Mostmar tobben is szavaztak a "Sikerült rendelnem az első adagból"-ra, nem osztanatok meg velunk, hogy mikorra igertek oket?

/sza2

Egyebkent mennyi keszult elso korben? Ha ilyen nagy az igeny miert nem csinaltak tobbet?

Azt mondtak 10k.

Egyreszt az, hogy sokan erdeklodnek, nem jelenti automatikusan, hogy mindenki meg is veszi. Masreszt, ha kozel onkoltsegi aron csinaljak, ez 10000 darabnal tobb mint 300000USD - szoval elotte elo kellett valahogy teremteni a ravalot, hiszen elore senki nem fizetett nekik (es persze a fejleszteshez is bizonyara kellet valami osszeg). Ha mondjuk otvenezret akartak volna csinalni ahhoz 1.5M dollarra lett volna szukseg, lehet, hogy ennyit nem is tudtak volna osszekalapalni.

Bar en is jobban szerettem volna, ha mar tegnaptol jutott volna (legalabb egy) mindenkinek:-)

/sza2

7:15-kor néztem rá először az oldalra. Lemaradtam...
De talán nem is baj, most valószínűleg csak egy xbmc-t kapott volna, semmi olyanra nem használtam volna, amiből esetleg a közösség is profitálhat.

Próbáltam, de elment a kedvem az egésztől, mert ....
... annyira keson jott, hogy inkabb elmentem Subway-be az arabol egy parszor...

Sziasztok!

Jelenleg hol lehet ezt egyáltalán kapni illetve mikorra várható újabb szállítmány? :)

Üdv. bnv

Kereskedői számla lesz az szerintem (de megkérdezem aki leadta a rendelést).

Sőt! :)
Tegnap írtak, hogy válasszunk fizetési módot:
- utánvét
- bankkártya
- 30 napos átutalás!!

A 30 napost választottuk, mindössze két partnert kellett megnevezni, akiket felhívnak majd, hogy milyen a fizetési morálunk. Szerintem ez olyan fokú korrektség és üzleti bizalom, ami miatt már én érzem magam kényelmetlenül. :)

Én egy KIOS-ot szeretnék építeni belőle érintőképernyőhöz.
Elképzelésem szerint csak egy 230V-os tápkábelt kapna a monitor. A kütyühöz tartozó 5V, HDMI kábel, USB stick egy nagyobb "házban" kapna helyet a monitor hátára rögzítve (VESA lukacsok).
Tehát nem a kütyüt tenném bele kis házba, hanem egy nagyobban helyezném el. Így a monitort csak le kell tennem és aki ott van nyomogathatja (kiállítási standon).

De biztos vagyok benne, hogy hamarosan meglesznek a házikók is a gyártók részéről. :)

Túl egyszerű lett volna, nekem ezt írták:
"TISZTELT RaspberryPI megrendelő

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy a Farnell igazgatójának mai döntése értelmében a RaspberryPI terméket az FDH Kft., mint a Farnell magyarországi kijelölt viszonteladója nem forgalmazhatja Magyarországon, ezért a megrendeléseket kénytelenek voltunk töröltni.

Kérjük keressen más forgalmazót."

:-(

Az alábbi levél érkezett ma reggel.

Késés, késés, késés...
Április helyett június (talán)

Breakthroughs. Exhilarating, but rarely without hiccups.

A few days ago, the Raspberry Pi Foundation announced a small manufacturing delay. A component in the Pi is being reinstalled. In the grand scheme it's small potatoes - but we know it's frustrating for Farnell element14 fans and customers.

Congratulations - Farnell element14 will deliver your Pi to you around early June.

We have great news about the price, too. We've simplified our prices in response to the huge demand. It's resulted in a decrease in the cost of the Pi in certain countries. You will be charged the lower price that we are now offering to customers in your country. (We've explained it in detail here.)

We're a proud partner of the Pi, and the sense of adventure it's bringing to the tech community. We've all come to feel part of the Foundation's big project to bring computing to all. Online, the response has been superb.

Thanks for your patience and understanding so far. Enjoy your Pi.

Farnell element14

Él még a kérdésem: Mibe rakjátok bele a cuccot? :)

Nem azt szerettem volna kérdezni, hogy "a lakás mely lokalizálható pontján" helyezitek el a Raspberry Pi-t hanem, hogy milyen házba építitek bele.

Azaz: Milyen házba fogjátok beépíteni a PC-t? Ekkora méretben én még nem találtam megfelelő házat hozzá. :)

Tippek:

Szappantartó? :D
Saját készítésű doboz?
Később, mások által ehhez készített doboz?
Vacak router/ADSL modem doboza?

Nem feltétlenül egyszerű megoldani már a csatlakozók (vagy rögzítési pontok hiánya) miatt sem, de nem megoldhatatlan.

Amúgy pedig tesztre nem igazán kell doboz, kész eszközként pedig csak megoldja az ember...

Ja, hogy tokozas. En nem raknam be semmibe, mig nem derul ki, hogy melegszik, milyen szellozes kell neki terheles alatt.

Gondolom, ha beindul a buznisz, majd lehet mindenfele mokas tokot venni hozza mastol. A muanyag froccsontes jobb is, ha marad a nem IT cegeknel, es a RaPI meg foglalkozik az elektronikaval :)