FSF.hu beszámoló 2011

Címkék

Elkészült az alapítvány éves rendes összefoglalója az előző évben aktivistáink által végzett, és az alapítvány által támogatott tevékenységekről. Az elmúlt egy év eredményei az alábbiak voltak:

Mozilla

  • 2011-ben a Mozilla felgyorsította a kiadások megjelenését. A 6 hetes fejlesztési ciklusokra való áttérés a honosítókra is hatással volt, rendszeresebben kell leadni a fordításokat, igaz, hogy alkalmanként kevesebbet. Időhiány miatt csak a Beta csatorna fordítását tartjuk karban, az Aurorát és a Nightlyt nem. A Firefox (desktop) és a Thunderbird felhasználói felületének magyar fordítása továbbra is lényegében teljes.
  • A Firefox mobilon is igyekszik terjedni, azonban a Mozilla úgy döntött, hogy a magyar nyelv nem lesz támogatott nyelvek között, így hiába kész a fordítás, a felhasználók nem találkozhatnak vele. A döntés oka az, hogy egy csomagba kell minden támogatott nyelvet beletenni, és a méretkorlát miatt limitálni kell a nyelvek számát. A várható felhasználószám szerint rangsorolva a nyelveket a magyar nem fért bele a keretbe.

LibreOffice

  • A LibreOffice fejlesztését és kiadását koordináló The Document Foundation (TDF) megkapta az FSF.hu Alapítvány régi szerverét, egy Core 2 Quad gépet 8 GB RAM-mal és 100 GB merevlemezzel. A szerveren a fordításokat segítő Pootle szoftver (https://translations.documentfoundation.org) és a tesztelést segítő Litmus szoftver (https://tcm.documentfoundation.org/) fut. A szerver Magyarországon üzemel, adminisztrációját az FSF.hu és a TDF közösen végzi.
  • 2011-ben a következő stabil LibreOffice-verziók jelentek meg: 3.3.0, 3.3.1, 3.3.2, 3.3.3, 3.3.4, 3.4.0, 3.4.1, 3.4.2, 3.4.3, 3.4.4. A magyar fordítás készültsége mindegyik verzióban teljes, de élhettünk a gyakori kiadásoknak köszönhetően javítás lehetőségével is.
  • Az alapítvány támogatásával egy apró, ám hasznos LibreOffice-specifikus javítás készült, a képfelbontás megjelenítéséhez.
  • Tavaly az alapítvány támogatásával megjelent a Kiadványszerkesztés LibreOffice Writer szövegszerkesztővel című könyv frissített verziója.
  • Nem az alapítvány támogatásával, de az egyik aktivistánk készítette a Bevezetés a LibreOffice használatába című jegyzetet.
  • Elkészült egy, a LibreOffice SVG-támogatását és új Linux Libertine Display G betűit szemléltető kifestő is.

Szabad magyar nyelvi eszközök

Gnome

  • A Gnome asztali környezet két kiadással jelentkezett 2011-ben, a gyökeresen újragondolt megjelenésű 3.0 és a 3.2 felhasználói felülete egyaránt az alapítvány támogatásának köszönhetően jelenhetett meg teljes magyar fordítással.
  • A korábbi kiadásokban bemutatkozott feladatközpontú felhasználói dokumentációk magyar fordítása folyamatosan, az alapítvány támogatásával készül, ezek közül tavaly az asztali környezet és az Evolution csoportmunkakliens újraírt súgójának fordítása volt a legjelentősebb.

Ubuntu

  • Két Ubuntu-kiadás jelent meg 2011-ben (11.04, 11.10), a magyar nyelv támogatása továbbra is kiváló.
  • Elkészült az Ubuntu érettségire szánt változata az Ubuntu 11.04-es kiadása alapján. Az Ubuntu 11.04 Érettségi Remix nevet viselő változat felkerült az Oktatási Hivatal által kiadott, informatika érettségi vizsgán használható szoftverek listájára. Ez azt jelenti, hogy a 2012 májusi érettségi vizsgákon választható szoftver lett az Ubuntu érettségi változata.
  • Elindult a magyar Ubuntu közösség hölgytagjait összefogó új közösségi projekt, az Ubuntu Women Hungary. A hozzá kapcsolódó, women.ubuntu.hu címen elérhető közösségi oldal egyik legfontosabb saját projektje az eredetileg a LinuxChix közösség számára készült Python kezdő kurzus fordítása. Az új oldalt hozzájárult ahhoz, hogy a hazai szabad szoftveres közösség újabb aktív tagokkal bővüljön, és egyben hasznos tapasztalatokkal szolgált a Buddypress közösségi motorral kapcsolatban, melyet ma már más projektben is kamatoztatunk.
  • A közösségi dokumentáció wikibe költözött.
  • A 11.10 kiadásával egyidőben a hivatalos magyar Ubuntu tükör a KFKI – egyik aktivistánk által működtetett – FTP-kiszolgálója lett.
  • A közösség részt vett a Global Jameken, és fordítóhétvégéket szervezett.
  • Tavaly jelent meg az Ubuntu Linux kezdőknek című jegyzet.

Egyéb szabad szoftverek

  • Aktivistánk részt vett a TexMakerX (LaTeX-szerkesztő) honosításában és karbantartja a honosítást. Készített szabványos Ubuntu (LTS és aktuális) csomagot, melyeket karbantart a PPA-ján.
  • Folytatódott a wxMaxima honosítása, ebből is készültek szabványos
    Ubuntu (LTS és aktuális) csomagok: PPA.
  • Folytatódott a LibreOffice, Firefox és Thunderbird magyarra fordítása. Emellett rendszeresen beszámoltunk a LibreOffice irodai programcsomaggal kapcsolatos legfrissebb hírekről a hup.hu és a libreoffice.hu oldalakon.

Konferenciaszervezés

  • Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás, Budapest, 2011:
    2011-ben alapítványunk Budapesten újra megszervezte a magyar szabad szoftveres közösség talán legnagyobb hazai seregszemléjét, a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítást. A kiváló hazai előadók három szakmai szekciója mellett ebben az évben a programba került egy közigazgatási szekció is, ahol szakpolitikusok, közintézmények és hazai szabad szoftverekkel foglalkozó cégek képviselői számoltak be a szabad szoftverekkel kapcsolatos stratégiájukról, eredményeikről. A közönség ebben az évben is megválasztotta a konferencia legjobb előadóját, aki Czakó Krisztián (közismertebb nevén: Slapic) lett. Ő egy 256G méretű SSD-t kapott ajándékba. A konferencia előadóinak nagy része az előadása mellett elkészített egy szöveges követőanyagot is, melyekből szerkesztés után ISBN számmal is rendelkező könyv készült. A könyv és az előadások videoanyaga elérhető a konferencia honlapján: http://konf.fsf.hu.

Részvétel konferenciákon

  • Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás Budapest: Alapítványunk több aktivistája is előadott ezen a konferencián, ipset, LibreOffice, LibreOffice és kiadványszerkesztés valamint Ubuntu témákban.
  • LibreOffice konferencia Párizs: Előadás a LibreOffice kiadványszerkesztési képességeiről.
  • Ubuntu Developer Summit: Tavasszal Budapesten rendezték meg az UDS-t, amelyen a magyar Ubuntu közösség számos tagja is részt vett, közülük a vidékiek az alapítvány támogatásával.
  • InfoSavaria (2011. április) és InfoEra (2011. november): a konferenciák szabad szoftver szekcióiban előadók részvételét az alapítvány támogatta.
  • Linux tábor: Magánélet biztosítása szabad szoftverekkel előadás Fsf.hu színekben.

Geogebra pályázat támogatása

  • Alapítványunk 2011-ben tárgynyereménnyel támogatta a hazai Geogebra közösség egyik pályázatát.

Virtuális szerverfarm Linux/KVM alapon

Az alapítvány szervere jelenleg számos csoportnak szolgál elsősorban web-, és levelező szerverként. A rendszer 2011-ben is remek rendelkezésre állást produkált. 2011-ben az alábbi oldalak voltak megtalálhatók a szerveren (kiemelve az újak):

www.fsf.hu, konf.fsf.hu, sugo.ubuntu.hu, wiki.ubuntu.hu, women.ubuntu.hu, mozilla.fsf.hu, fullcircle.hu, ubuntu.hu, edu.fsf.hu, gnome.hu, gimp.hu, wesnoth.fsf.hu, archlinux.hu, flosszine.org, lyx.hu, forditas.fsf.hu, swpat.fsf.hu, www.gnu.hu, theopencd.fsf.hu, www.lok.hu, esr.fsf.hu, galateia.fsf.hu, tldp.fsf.hu, barack.fsf.hu

Köszönetnyilvánítás

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt évben felajánlásaikkal támogatták munkánkat. Azoknak is köszönetet mondunk, akik munkájukkal, ötleteikkel járultak hozzá eredményeinkhez. Külön köszönetet szeretnénk mondani azoknak, akik nekünk ajánlották az adójuk 1%-át, ebből a forrásból 2011-ben 4,5 millió forintot kaptunk, reméljük idén is érdemesnek tartanak minket erre. Végül, de nem utolsósorban köszönetet mondunk azon portáloknak, akik segítenek nekünk bannereink, híreink, eseményeink közzétételével.
Reméljük, hogy 2012-ben is legalább ennyi munkát el tudunk végezni, de bízunk benne, hogy idén (hála a támogatásoknak) más projektekkel is további szép eredményeket tudunk majd felmutatni.

Projektjeinkről a következő oldalon tájékozódhatsz: http://fsf.hu/projektjeink/

FSF.hu Alapítvány aktivistái és kuratóriuma

Hozzászólások

Szép munka!

Picit szomorú azért, hogy a mobil FF-be nem került bele a magyar nyelv. Simán meg lehetne oldani, nagy játékok pont helyhiány miatt első indításkor tölti le az adatfájlokat, ezt a FF is megtehetné a nyelvi fájlokkal.

Lenne egy-két kérdésem (a kíváncsiság hajt, nem a rosszindulat):

- Az direkt van, hogy az alapítvány felsorolt projektjeinek legnagyobb része valamilyen fordítás támogatása, vagy inkább erre van ingyenesen kapacitás/hajlandóság?
- Van kimutatható hatása a fordítások meglétének/hiányának az egyes szabad szoftverek magyarországi terjedésében?

- Részben történelmileg alakult így. Az alapítvány az OpenOffice.org honosítási projektből nőtte ki magát 10 éve.

- Sem iskolákban, sem állami intézményekben nem tudnak nem magyar nyelvű programokat használni. Az átlagos felhasználó otthon is a magyar nyelvűt preferálja. Mivel ami fontos, az le van fordítva, nehéz megmondani, hogy mi lenne, ha nem lenne.

Ubuntubuntubuntubuntuböböböböbö

20* Szerepel ez a szó gyors számolás alapján, míg sem más disztribúció nincs megemlítve, sem a linuxon (Ubuntun, bocsánat, énkérekelnézést) kívül más free os.

Nem kéne átnevezni az alapítványt Free Ubuntu Foundationre?

Az annyira vicces, hogy ezt minden ilyen topikban elmondod. Bizony, és van még majdnem 10 millió ember, aki szintén nem támogatja az alapítványt. És van vagy 800, aki meg igen. De szerintem felesleges mindenkit név szerint felsorolni, főleg a nem támogatók tömegét :P Akinek hasznos, amit teszünk, az támogat, akinek nem, az meg nem. Így megy ez. :)

Igen, így megy ez. De a helyedben nem tartanám viccesnek. Az viszont különösen "vicces", hogy egy szinte tisztán LDP munkát végző alapítvány hogy vehette fel és hogyan használhatja tiszta lelkiismerettel az FSF nevet...

"És van vagy 800, aki meg igen."

Borítékolható válasz... nyilván van sok ember, akinek a Ubuntu + LDP lefedi a free software fogalmát. És gondolom továbbra se lesz transzparens, átlátható és nyílt az alapítvány gazdasági működése. Ha nem kell kicsit több pénz, akkor nem kell, megértem.

"Akinek hasznos, amit teszünk, az támogat, akinek nem, az meg nem. Így megy ez. :)"

Te is eléggé pöszén néznél, ha létrehoztam volna FSF néven egy alapítványt, majd kizárólag a nyílt forrású Java alkalmazásszerverek népszerűsítésével, illetve ezek dokumentációjának fordításával foglalkoznék... majd amikor jönnének a kritikák, hogy "hé, a nyílt forrás nem csak Java", akkor visszaírnék, hogy "nevetséges, nézd meg, mennyi céges támogatónk van, akinek ez tetszik az támogat, akinek nem, az meg nem".
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Semmi gond, elnézést kérek, hogy kritizálni mertem az Ajtó Alapítványt, hogy a nevükkel ellentétben miért csak a beltéri fafurnér ajtók népszerűsítésével foglalkoznak, s emellett pusztán a hangszigetelt bejárati ajtók festési módjait fordítják magyar nyelvre. Számomra érthetetlen módon ingerültséget keltett az Alapítvány tagjainál a felvetés, hogy az Ajtó Alapítvány esetleg több fajta ajtót is népszerűsíthetne, illetve nem csak a festési módok magyarításával foglalkozna.

Sajnos úgy gondoltam, hogy ha egy alapítványt elnevezünk valahogy, akkor a név fedi az alapítvány tevékenységi körét... ha pedig nem sikerült még elérni ezt az állapotot, akkor legalább a szándék megvan az alapítvány tagjainál, hogy törekedjenek erre. Csalódnom kellett. Ismét. Mindössze erről van szó.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ezek szerint egy bányavállalatnak kutya kötelessége lenne az elképzelhető összes ásványt és ércet bányásznia.
Ha egy cég csak szenet vagy csak gyémántot bányászna az nem hívhatná magát bányavállalatnak?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ha úgy hívják, hogy "Általános bányászati vállalat", akkor igen, az ember úgy gondolja, hogy minden ásvány és érc bányászatával foglalkoznak. Ha úgy hívják, hogy "Gyémánybánya", akkor elég a gyémánt, ahogy a Mecseki Szénbányák részvénytársaság is jelzi a nevében a fő profilját... ettől függetlenül mindkettő bányavállalat, ahogy minden alapítvány ugyanúgy alapítvány... a név jelzi a specializáltság fokát.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"nyilván van sok ember, akinek a Ubuntu + LDP lefedi a free software fogalmát"

Két dolgot teszünk. Fejlesztéseket és honosítást támogatunk. Ezek főleg a helyesírás ellenőrzésre, LibreOffice funkciókra és a hazánkban jelenleg legnépszerűbb szabad szoftverekre koncentrálnak. Másrészt az alapítvány aktivistái hobbiból csinálnak dolgokat, mégpedig azt, amihez kedvük van. Vannak, akik szeretik az Ubuntu-t, és azzal foglalkoznak, van akinek a wxMaxima a szívügye, nekem speciel a szerverünk és a KVM. Az előbbieknél a HUP szavazásaiból nagyszerűen látszik, hogy mire érdemes költenünk, az utóbbiakra szinte nincs is ráhatásunk. Mindenki azt csinál, amit szeret. Értem, hogy szerinted keveset költünk a Java és a JBoss fejlesztésére, népszerűsítésére és honosítására, de jelenleg erre nincs pénzünk és nincs olyan ember, aki ezzel szívesen foglalkozna. (Noha én személy szerint nagyon nagyra tartom ezt a nagyvállalati eszközkészletet.)

Minden bizonnyal számos fórumtag jobban tudná csinálni, mint mi. Mi így tudjuk. Egyébként szerintem a lehetőségeinkhez mérten jól csináljuk. De ezt mindenki döntse el maga.

Az azonban, hogy neked minden alkalommal el kell mondanod, hogy nem támogatsz minket, nekem nagyon mulatságos. Csak nem megsértődtél valami miatt?

A Java és a JBoss egy példa volt, de úgy látom nem ment át a hozzászólás lényege... vagy nem akarod/akarjátok megérteni a lényeget. Évek óta lepereg rólatok minden kritika, hiszen minden nagyon jó, minden a legnagyobb rendben van, az alapítvány tevékenysége teljes mértékben fedi a free software tág témakörét, s aki rendszeresen kritikát fogalmaz meg (messze nem csak én!), az nyilván csak sértődött és egyébként is mulattató a helyzet, említésre se méltó.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Az alapítványnak korlátozottak az erőforrásai (ember, idő, pénz stb.), tehát nem támogathat mindenkit és mindenki. A mindenkori kuratórium a tőle telhető legnagyobb körültekintéssel dönt a rendelkezésére álló erőforrások felhasználásáról. Természetes, hogy mások esetleg máshogy döntenének, azonban könnyen belátható, hogy nem tehetünk mindenki kedvére. (Egy op. rendszer ütemezője sem kedvezhet minden processznek, amikor erőforrást oszt.)

A véleményedet köszönjük, tudomásul vettük.

No more comment.

Nagyszerű. Kaptam három választ arról, hogy _miért_ jó így ahogy van, sok mentegetőzéssel és némi tereléssel egybekötve.

Leginkább az a baj, hogy egy kis darab mondatrész se keletkezett a következő gondolatok jegyében: "igen, tényleg nem a legjobb, de gondolkodunk rajta, hogy hogyan lehetne jobbá tenni, hogy a nyílt szoftverek szélesebb körét tudjunk lefedni, mert ezáltal több támogatáshoz juthatunk és ez mindenkinek jó".

Ez egy igen mérgező-, kis párhuzammal (lásd pár hónapja az LME szerver körüli huzavonát) úgy is mondhatnám, hogy a hazai (belterjesnek tűnő) Linux közeli alapítványok jellemző hozzáállása a problémákhoz.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Sajnos az alapítvány tevékenysége valóban nem fedi le teljes egészében a free software tág témakörét. Azt hiszem, talán nem is elvárható egy viszonylag kis pénzből gazdálkodó, önkéntesekkel működő alapítványtól, hogy a szabad szoftverekkel kapcsolatos minden problémát megoldjon. Igyekszünk arra fókuszálni, amiben jók vagyunk, és szerintem az eredményeink minket igazolnak. Tisztában vagyok vele, hogy 2011-ben sem váltottuk meg a világot, de úgy érzem, hogy ami elkészült, az hasznos és jó minőségű. Nem hinném, hogy okunk lenne a szégyenkezésre.

"az alapítvány tevékenysége teljes mértékben fedi a free software tág témakörét"

Szerintem ezt senki nem állította. De azért szabadidejében hadd csinálhassa már mindenki azt amit ő szeretne. A fenti listában szereplő eredmények döntő többsége (95%?) teljesen ingyen, hobbiból készült. És ha annak van valami köze az open source -hoz, akkor miért probléma feltüntetni egy éves beszámolóban?

Szerepel más Linux terjesztés is a hírben (Arch Linux), de nem ez a lényeg. Ahogy többen is leírták már, az Ubuntu (GNU/Linux) egy eszköz, méghozzá jó eszköz a szabad szoftverek népszerűsítéséhez és gyakorlatilag honosításához. Merő véletlen, de a magyar ubuntusoknak köszönhető, hogy például naprakész Gnome, VLC stb. honosítást használhat a többi Linux terjesztés, vagy hogy üzembe állhatott a http://szabadut.fsf.hu oldal. Itt éppen 5 különböző Linux terjesztéshez várnak segítséget, de más szabad operációs rendszerek ismerői előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy segítsenek a szabad operációs rendszerek iskolai beüzemelésében: http://szabadut.fsf.hu/infrastruktura/infrastruktura-projekt-feladatai/. Arról, hogy az Ubuntu vagy az Android nem használja a Linux elnevezést, vagy a legtöbb Linux operációs rendszer a GNU-t, természetesen nem az FSF.hu Alapítvány tehet. Azt viszont biztosan állíthatom, mivel több sikeres szabad szoftveres fejlesztésre is pályáztam a tavalyi évben az FSF.hu Alapítványnál (ezek szerepelnek is a beszámolóban), hogy nem az Ubuntu és annak honosítása az Alapítvány célja, hanem ennél jóval több, nem véletlen, hogy a bemutatkozásban (http://fsf.hu/about/) az Alapítvány a GNU-kiáltványra utal (http://www.gnu.hu/gnu-kialtvany.html), arra, amiből nem csak a szabad szoftverek, hanem a szabad kultúra mozgalma is megszületett (l. http://www.szabadkultura.hu/htmlkonyv/free_culture.html).

Ubuntu

Ezt írjátok "a magyar nyelv támogatása továbbra is kiváló...".

Nem igazán tudom hogy működik az LTS (10.04) verzió ezirányú karbantartása, mindenesetre egy naprakészen frissített 10.04 -en jó pár nem honosított üzenet villan fel alkalomadtán.

Tehát a teljes mondat:
"Két Ubuntu-kiadás jelent meg 2011-ben (11.04, 11.10), a magyar nyelv támogatása továbbra is kiváló."

A szöveg alapján tehát ez leginkább a 11.04 és 11.10-es kiadásokra vonatkozik.

Másrészt a "naprakészen frissített 10.04 -en jó pár nem honosított üzenet villan fel alkalomadtán", nem tartalmaz túl sok infót, kb. egy "valamikor láttam valamit" közléssel ér fel, tehát nemigen lehet vele mit kezdeni.

(Magam is 10.04-et használok, és érdemi helyen [értsd hivatalos csomagból felrakott napi szinten használt alkalmazásokban] nem találkozok nem magyar nyelvű szöveggel)

Királyak vagytok és mindenki, aki részt vesz a munkában.
Egy kérdés: pénzügyi beszámolót is publikáltok majd valamikor (olyan tartalommal is, hogy melyik projekt milyen arányban részesült támogatásban)?