"Széttépik az Apple-t: 500 dollár felett az árfolyam"

Címkék

"A 400 dolláros lélektani határt 2011 július 25-én lépte át az Apple árfolyama, ma pedig újabb mérföldkőhöz érkeztek a részvények. A története során először ma elérte az 500 dolláros szintet az árfolyam. Az új történelmi csúcs 503,25 dollár."

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

PL, a reszvenyesitest vegzo ceg, pl a Goldman Sachs felmeri a ceget, XY es Tsai.-t, azt mondja ez er 100 misit. A tulajok azt mondjak, hat nekunk nem kene ennyi penz, csak mondjuk 10 misi, uh reszvenyesitsuk a ceg 10%at. A Goldman kitalalja hogy hany darab reszvenyt kene kibocsatani (mekkora forgalom lenne, kik lennenek a vevok, megkerdezi oket mennyit adnanak erte), azutan szepen 10 misi/db neverteken kibocsajtjak.

Nos, nyilván olyanoknak érdekes, akik tudják, hogy három éve 100$ volt, meg hogy a cégérték több, mint az általad említett kettőé, együtt. Aki nem tudja, az meg olyanokat kérdez, mint te. ;)

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A pletykák szerint az Apple osztalékot fog fizetni (vagy visszavásárol valamennyi részvényt). Most épp ezt árazza be a piac.

Ez eléggé elentmondana minden pénzügyi ismeretnek. Az osztalékfizetés nem plusz pénz, az csak a cég eddigi is meglévő értékéből fizet ki valamit a tulajdonosoknak. Ezért is esik osztalékfizetéskor a részvények árfolyama, hiszen az osztalékkal csökken az értéke.

Ez a növekedés sokkal inkább az Apple jövőbeni kilátásainak szól. Merthogy optimistán látják a jövőt a befektetők. (Ha túl optimistán, abból lesz a lufi.)

A kakas is kukorékol napfelkelte előtt. De talán nem azért kel fel a nap.

Az osztalék és a részvényárfolyam közötti össze(nem)függésről bővebben ajánlom pl. ezt a könyvet (magyarul is elérhető). Elég világosan és egyszerűen elmagyarázza, miért nem befolyásolhatja a részvényárfolyamot az osztalékfizetés. Itt nem írnám le, mert annyira nem rövid, de ha ragaszkodsz hozzá, pár szemléletes példával alátámasztom.

"Elég világosan és egyszerűen elmagyarázza, miért nem befolyásolhatja a részvényárfolyamot az osztalékfizetés."

Rövid távon igen is befolyásolja. Az árfolyam változása legnagyobb mértékben attól függ, hogy mikor lesz az osztalék fizetés, mennyi az aktuális jegybanki alapkamat, és mennyi osztalékot fizet a cég.

Főleg az ún. "osztalék papíroknál" (minden évben rendszeres osztalékot fizető részvények), lehet látni osztalék fizetés előtt pár héttel/hónappal az árfolyam emelkedését. Ilyen pl. a magyar részvények között a Telekom papírja.

(És igen, szelvényvágáskor kiárazódik az osztalék, de ez nem befolyásolja azt, hogy rövid távon az osztalékfizetés hatással van az árfolyamra.)

szerk: és egy esetleges Apple osztalékfizetés a mértékétől függően rövid távon fel tudja húzni az árfolyamot, mert az Apple esetében erősen valószínű, hogy szelvényvágás után az árfolyam nem esik nagyot, és beláthatón belül visszamegy a szelvényvágást megelőző szintre.

Ezt empirikus vizsgálatok - tudtommal - még sosem támasztották alá. Ha lenne ilyen hatás, a szakirodalomban is szerepelne. Illetve az arbitrázsra adna lehetőséget, ami meg meg is ölné a jelenséget, mert az ellenkező irányba lökné az árfolyamot.

"Az árfolyam változása legnagyobb mértékben attól függ, hogy mikor lesz az osztalék fizetés, mennyi az aktuális jegybanki alapkamat, és mennyi osztalékot fizet a cég." Erre adnál valami forrást? Komolyan! (Én adtam az én állításomra.)

...én meg több mint 10 éve kereskedem a tőzsdén, és kb. minden osztalékfizetés előtt emelkedik a részvényárfolyam, ha még nincs beárazva a részvénybe az osztalék.

"szerepelne. Illetve az arbitrázsra adna lehetőséget"
Milyen arbitrázsra?

"Erre adnál valami forrást? Komolyan!"
Keress rá a neten, tel van vele. Keress elemzéseket, amik egy osztalékot fizető részvény várható célárfolyamát határozzák meg.

Ismét hangsúlyozom, hogy rövid távú árfolyamváltozásról beszélek.
De egy eccerű példa (csak a lényeg, bonyolítások nélkül):

Ha egy adott részvény jelenlegi ára 80Ft/db, akkor egy 10 Ft/részvény osztalék fizetés 12,5%-os éves hozamnak felel meg. (Ha legalább a vásárlástól számított 1 éven át megtartjuk. Ha legalább a vásárlás árfolyamán ennél hamarabb eladjuk, akkor akár több is lehet-de ezzel most nem számolunk.)

Legyen például 7%-os alapkamat mellett mondjuk az állampapírok (==kvázi kockázat mentes alternatív befektetési lehetőség) éves hozama 8%.
Az állampapírokat egészen mostanáig a legkisebb kockázattal rendelkező befektetésnek tartják számon, ezért szokták az osztalékrészvény célárfolyamának számolásakor viszonyításnak használni. (Ja, és természetesen az adott részvény kibocsátási országának megfelelő állampapírokról van szó.)

A részvény egészen addig jobb alternatíva az állampapírral szemben, amíg az osztalék hozama meg nem közelíti az állampapírét, ezért emelkedni fog az ára, mert kicsit drágábban is még jó befektetés. Jelen példánkban a 125Ft-os részvényárfolyam esetén ugyanakkora a hozam mint az állampapíron.
Eddig valószínűleg nem fog az árfolyam (csak az osztalék miatt) emelkedni.

Ha csak pl. egy 9%-os hozammal kalkulálunk, akkor is még 111Ft-ért is megéri megvenni a részvényt, ezért ha a részvény amúgy egy stabil céget testesít meg, és az árfolyam ez alatt a célárfolyam alatt van, szinte biztos, hogy emelkedni fog.

Viszont: amikor eljön az a nap, hogy a megvásárolt részvény már nem jogosít az aktuális osztalékra, akkor egyik napról a másikra az osztalék mértékével csökken az árfolyama. Ezt hívják szelvényvágásnak.
Tehát az osztalék árfolyam felhajtó ereje csak az osztalékfizetés előtt érvényesül, és szelvényvágáskor visszazuhan (sokszor az eredeti szintjére, esetleg az alá.)

Szerk:
az, hogy mikor lesz az osztalék fizetés annyiban befolyásolja a részvény árát, hogy papírtól függően, de általában 2-3 hónappal a szelvényvágás előtt élénkül meg a kereslet az osztalékpapírra.

További érdekesség: Sok esetben megfigyelhető, hogy az utolsó napokon, amikor még osztalékra jogosító részvényt lehet venni, csökken némiképpen az árfolyam - ekkor adják el azok a papírt, akik csak az "osztalékrallyt" akarták kihasználni, és nem az osztalékért vettek.

Dotcom lufi V2.0-rc1

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Megszokhattad mar, hogy itt mindenki onjelolt kozgazdasz es mindenki szerint minden x (jo eredmenyeket mutato) multi csodbe fog menni 1 even belul mert van egy felesleges termeke, es mindenki aki jo eredmenyeket produkal (nem erdekel itt senkit hogy kezzel foghato termelesbol es ertekesitesbol teszi ezt) az csak a lufijat fujja fel

Tozdsetanacsokert nem a hupra kell jarni, az egyszer biztos (bar azokert leginkabb sehova)

Távolról kapcsolódik:

Kínai források szerint a helyi rendőrség az Apple-boltokat járva kobozza el a kiállított tableteket, miután egy kínai bíróság megtiltotta az iPad forgalmazását. Az akcióra eddig kizárólag Sijsziacsuang városágban, Hebej tartomány fővárosában került sor, a panaszos Proview bejelentése szerint azonban további 20 városban megtették a lépéseket az illetékes hatóságoknál.

Részletek itt.

--
trey @ gépház

Ebből még nagy bukta lesz... legalábbis azoknak a balekoknak akik most vásárolnak.:-)))

Tény, hogy teker az apple szekere, de ennyire? Múltkorában néztem telefon,pc,és szerver részesedéseket, de sehol sem volt "nagyon első", pl droidos telefonból sokkal többet adnak el, szerveren pedig nagyon alul vannak. Bár a "szabadalmakon" keresztül is lejmolnak más cégeket az apple rendesen.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Ne a részesedést, hanem a hasznot figyeld.
Egy iOS vs. Android számítás teljesen mértékig semmitmondó lenne ilyen szempontból, lévén az utolsó sarki tutajos kínai telefon is Android OS-el kerül lassan forgalomba.
Ettől függetlenül a US - okostelefon market share-ben az iPhone van toronymagasan az elől, míg tabletek között az iPad. Ez a két húzó termék.

A server vonalat megint nem értem, lévén egy éve nem forgalmazzák az Xserve-et sem.

az ezust grafikonnal hasonlitva, a felfutó emelkedés után ...... vagy arany árfolyamát nézve 1980ban. magasról jo nagyot esni.

Kolcsont sose vennek fel ahhoz, hogy tozsdezzek.

Az Apple-rol pedig 1-2 eve is az volt a most megszolalo hupperek egy reszenek is a velemenye, hogy bukni fog nagyot, egyelore az elet nem oket igazolta.

Es egy szoval se allitottam, hogy olyan nagyon emelkedni fog most az Apple reszveny, de teny, hogy erre nagyobb eselyt latok, mint a kozeljovoben egy nagy bukasra a reszukrol, ha csokken is az erteke (amit nem hiszek, de csekely csokkenes eseten az legalabb valid arguement), biztos nem fog olyan drasztikusan, mint azt egy-ket hupper itt josolja.

Ehhez jon hozza, hogy nem igazan tudok penzugyekben olyan "teherautot" elkepzelni, amihez kepest az Apple csak egy "kutya", ugyhogy Jason "jon meg kutyara teherauto" hasonlata teljesen inkompetens

Én nem jósolok semmit, de mivel az Apple üzletének a felét az iPhone teszi ki, jelentősebb gyengüléshez már az elég lehet, ha a következő generációs iPhone-t nem úgy fogadja a piac, ahogy a korábbiakat eddig. Valamit eltolni pedig annyira nem nehéz azért...

--
trey @ gépház

+1

Többek között a Samsung az Apple-el ellentétben nagyon sok lábon áll, a hajóépítéstől az életbiztosításig mindennel foglalkoznak.

Lesznek még idők amikor mindössze elektronikai divatcikkekből nehezebb lesz bevételt termelni a telítődő, többszereplőssé váló piacon.

Nezd mar, egy ujabb onjelolt kozgazdasz!

Lehet, hogy 20 ev mulva ez lesz a helyzet, de nezz mar szet ma a piacon! Szinte egyedul az elektronikai termekekbol fogy egyre tobb es tobb, az fejlodik a leggyorsabban, annak a K+F-jebe toljak a legtobb penzt kepzett es tapasztalt kozgazdaszok dontesei alapjan, nyilvan azert, mert olyan butak ahhoz, amihez te olyan okos vagy, hogy az eketronikai ipar az telitodik, hat nem igaz, hogy nem latjak, hogy mar nem sokaig fognak elektronikai termekek fogyni!

Meg ha azzal egyet is ertek, hogy a Samsung tenyleg ugyesen csinalja a tobb labon allast, de az Apple-nek eleg nagy a tokeje ahhoz, hogy amiben penz van, abba beszalljon akar K+F-estol, mi a garancia arra, hogy annyi penzbol hulyek lesznek iPhone-on iPaden es Maceken kivul barmi sikereset is gyartani ahogy valtozik a vilag? Csak mert tenykent kezelitek azt, hogy tobb sikeres termekuk biztos nem lesz, legalabbis a kovetkezteteseiteket csak ebbol vonhattatok le.

Meg a piac telitodese se ugy nez ki, ahogy leegyszerusited, az uj szereplok belepesehez eleg nagy toke is kell, es meg meg is probaljak kiturni oket a piacrol a mar bent levok, kb. akkor allna meg a laban amit mondasz, ha megotszorozodott volna a sikeres IT vallalatok szama az utobbi idoben...

"mar nem sokaig fognak elektronikai termekek"

Mindössze az smartphoneokról, tabletekről és személyi számítógépekről szóltam, nem minden elektronikai termékről, nem az elektronikai ipart temetem.

"az elektronikai termekekbol fogy egyre tobb es tobb"

Mint mondtam, jelenleg ezek a termékek a legkeresettebbek.

"Lehet, hogy 20 ev mulva ez lesz a helyzet"

És én sem tettem semmi mást, mint felvázoltam ezt a lehetőséget, hogy hosszabb távon esetleg nehezebb lesz bevételhez jutni a telítődő, többszereplőssé váló piacon.

Erről meg kellene kérdezni a Philips-et esetleg a televízióeladások kapcsán.

Nem állítottam, hogy az Apple nem fog vagy fog tudni alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Olyan dolgokat képzelsz bele a hozzászólásomba amik nincsenek benne.

Ha a félinformációk igazak, akkor az Apple éppen a televíziók megreformálásán dolgozik a háttérben, és itt nem az Apple TV-ről beszélek, mert az bevalottan egy "hobbi projekt" a cégen belül, hanem az iTV koncepciójukon, amiről már Jobs is elejtett pár félinfót és pár napja Tim Cook is célozgatott rá.

A ma bejelentett, sőt a már most is használatos OS X is ezt a jövőképet vetíti előre.
Nem adok neki 3 évet és teljes átjárhatóság lesz a platformok között.

Mivel ott van a zsebünkben lassan a teljes zenei és filmes ipar, nem nehéz kitalálni, hogy a szórakoztató ipart ők fogják mozgatni.
Egy iTunes Store-al a hátuk mögött nem lesz nehéz egy iOS based TV-vel megreformálni a piacot. Csak gondoljunk bele...

+1

Ezt szajkózom régóta és az Apple végre elkezdi megvalósítani. Interoperabilitás. Igaz, csak a saját cuccaikkal, de lassan eljutunk arra a pontra (aminek én nagyon fogok örülni), hogy tök mindegy, hogy az iTV-t, az iPhone-t, iPad-et, Macbook-t használod éppen, de ugyanazokat a fileokat, szolgáltatásokat érheted el.

Integráltság. Pl. baráti összejövetel, szeretnék nekik fényképeket mutogatni. Ölemben az iPad, wifin, AppleTV-n keresztül léptethetek kényelmesen úgy, hogy nem kellett file-okat ide-oda huzigálnom. Egyszerűen csak működik.

Én remélem, hogy az Apple még jó pár évig sikeres marad, mert tetszik az irány, amerre haladnak:)

lassan megint....

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.