Tápegység hiba - javítás

Egyre több használt táp kerül a kezembe amin szemmel láthatólag nincs sérülés se kimeneti feszültség. Sok esetben értelmetlen szétszedi de vannak márkás "halott" tápok is.

Hoztak egy Corsair TX650 tápot, megállt.
Bemenete rendben van se égés se púposkondi sehol. A táp pattogó hangot ad ki és csak a lila ágon van mérhető 5V. Ebben a körben van a HY510N IC. A gyári megadott értékek nemigen mérhetőek a lábán és erre gondolok, hogy hibás lehet.
http://www.seekdatasheet.com/1136866/PdfDownLoad.html

Akinek van ideje kijönni hozzám és szeret kirándulni annak ahogy eddig is másoknak díjmentesen kicserélem a kondikat a tápjában .

Hozzászólások

Erre 5 év jótállás van normális helyen...

A kondi nem feltétlen púposodik, ha tönkremegy. Nekem az FSP GreenPoweremben a primer köri kondi lefelé folyt kicsit, és ettől elkorrodált az egyik fegyverzet kivezetése. Ez ráadásul típushiba (400-60GLN, vagy hasonló típusjelzés).
A hibajelenség hasonló volt mint nálad, valószínűleg néha ív képződött a szakadt kivezetésen, az pattogott.

+1
Monitor tápokkal bíbelődök mostanság, eddig csak kondikat kellett cserélni.
A jelenség minden esetben "pattogás", amint próbált indulni a táp. Amit a szakik javasoltak a http://elektrotanya.com/ oldalon, hogy cseréljem 105°C fokos kondikra, low ESR kivitelben. Eddig bejött :)
Egyébként elég, ha egy 470uF leesik 380uF-ra, már szarakodni kezd...

A monitor az CRT vagy TFT ? Tft-nél én nem találkoztam 85össel..

A tápokban alapban 105 fokosak a kondik . A gyári tűrése a kondiknak 10% (sajnos) ez még nem okoz(hatna)gondot, de ha már kiszedem csak 5% türéssel rakom vissza, a pufferkondik szoktak 3-4 év alatt 15-20%-os értékkel csökkeni és nem látszik rajtuk a púposodás.
A pattogás egy jó jel a kérdés, hogy mi okozza és meglehet e találni avagy megéri e megkeresni és ha megvan a hiba lesz e hozzá alkatrész..

Nem írtam, de TFT-k.
Nem mindegyik 105-ös, de én azokat is arra cserélem, és egyúttal mindegyiket. :)
Kutatott tapasztalatom nincs vele, de öreg szakik azt mondták, hogy elkokat a tápban mindet érdemes lecserélni. Kb az volt a magyarázat lényege, hogy egy friss kondi "meghúzza" a tápot és ha marad benne régi kondi, akkor az nagyobb terhelést kap, úgyis megadja magát hamarosan.

A következők elsősorban a HV (U_R > 100 V) kondikra érvényesek.
Általános célú alumínium-elektrolitkondenzátor kapacitás-tűrése +/- 20% (ún. M-es tolerancia). Mivel a kondenzátor gyártásának legjelentősebb költségét az anódfólia teszi ki, ezzel minden gyártó spórol (a japánok is).
M-es elkó kapacitása eleve a névleges érték 85...92%-ára van csak tervezve. Érdemes ezt figyelembe venni az alkatrész-választáskor (nagyobb névleges kapacitású, vagy szigorúbb tolerancia-osztályú típus választásával).

Az alkalmazott elektrolit és az anódfólia előállítási módjának függvényében az elkó kapacitása az élettartam során csökkenhet akár 10%-kal, vagy ezt kissé meghaladó mértékben is. Egyes típusoknál ez normális jelenség.
A kapacitás-csökkenés nem függ össze egyértelműen a púposodás mértékével.

Az elkó élettartama során üzemszerűen gáz fejlődik. Ez okozza a púposodást.
Ez a folyamat az elektrolit (és bizonyos esetekben az anód-oxid) degradációjával jár együtt, aminek során növekszik az ESR.
Szintén az ESR-t növeli a köznyelvben kiszáradásként ismert jelenség, ami a fejlődő gáz és az elektrolit-gőz (jó esetben) diffúzió útján történő távozását jelenti. Ez főleg a kisméretű (30 mm-es átmérő alatti) elkóknál okoz számottevő ESR-növekedést.
Ezek a folyamatok a hőmérséklet növekedésével jelentősen felgyorsulnak.
AZ ELKÓ ELSŐ SZÁMÚ ELLENSÉGE A MELEG.

Az elkó 85°C-os vagy 105°C-os volta (egyebek mellett) az ún. formálási faktor-beli különbséget jelenti. Ez az érték az anódfólia formálási feszültségének és a névleges feszültségnek a hányadosa. A formálási faktor hatással van az elkó maradékáramára, így az elektrolit degradációjára és a gázfejlődésre is.
A 105°C-os típusokban emellett magasabb az elektrolit forráspontja (nem lehet pl. vízbázisú), és robusztusabb a mechanikai konstrukció is.

Szintén gyakran előforduló meghibásodási mód a korrózió.
Ennek során a kondenzátor belsejének egyes részei tulajdonképpen szétrohadnak, aminek a vége általában szakadás.

Bízom benne, hogy e néhány sorral sikerül hozzájárulnom a pontosabb diagnosztikához és alkatrész-választáshoz.

Igen, jókat irtál le de..
nagyon régen voltak olyan kondik amiknek a tűrése 1% 2% 5% volt gyárilag és tartották is 20-30 évig így a ami spórolásos eljárással érthető a 20% eltérés,
gyakori hogy az új kondi értéke 1200uf az ~ 1450 a 1500uf ~ 1750-1850 a 1800uf ~ 2100 a 2200uf ~ 2700...
nem csak csökken ha nem nő a kapacitás, többször találkoztam olyan 3300uf kondikkal amik púposodás nélkül 6300-6700uf értéken voltak,
az alkatrész választásnál meg azt kapsz amit a boltba lehet venni és nagyon ritka hogy egy típusból 3 féle van.

1...2%-os tűrésű elkót nagyon nehéz gyártani, mert az anódfólia felületi kapacitása ennél többet szór.
Nem is hallottam még ilyen tolerancia-osztályról (K:+/-10; M:+/-20; Q:-10/+30, stb.), a K-nál nemigen adnak meg szűkebbet.
Pl. egy -10/+30%-os már nagyjából névleges értékre van tervezve.

Igen, olyan is van, hogy a nulla órás értékhez képest növekszik a kapacitás az élettartam kezdeti szakaszán. Ez egy bizonyos fajta anódgyártási technológia esetén fordul elő. Bár ez a növekedés mindössze néhány százalék.

3300-as kondi kapacitása nem nőhet meg majdnem a duplájára, ott más dolog lesz a ludas.

(Megj.: a névleges kapacitás 100...120 Hz-en értelmezett, itt kell a mérést elvégezni.)

Ismétlem, a leírtak elsősorban HV elkókra vonatkoznak.
Az LV egészen más szakterület, teljesen más megfontolásokat igényel. Ott az elektrolitok is teljesen máshogy működnek, és az anódfólia előállítása is különbözik.

Volt régen kicsi hazánkban egy gyár EMG = Elektronikus Mérőkészülékek Gyára.
http://www.emg.hu/tortenet/tortenelem.html
A 70-es évekből emlékszem arra, hogy apámnak voltak műszerekhez ellenállásai, fólia kondijai stb.. és azok a mai napig tartják értéküket. Az elkókra meg rákérdezek tőle mert valószínű, hogy a fólia kondik voltak 1-2%-osak.

Apám emlékei szerint Remix magyar gyártmányú alkatrészeket használtak.
Az elkók 5-10%-os tűréssel készültek, de pontosan annyi volt az értékük ami rájuk volt irva.

http://hu.wikipedia.org/wiki/REMIX_R%C3%A1di%C3%B3technikai_V%C3%A1llal…
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/remix_gyar_szombathely_tortenet_epcos

Ami elkókra én emlékszem, azokat nem a Remix gyártotta, hanem a Mechanikai Művek.
Ezüst burkolatú, meg kék műnyaggal bevont verziók voltak belőlük, ilyesmik:
http://p2.vatera.hu/photos/48/60/7cd6_1_big.jpg
http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=124786

Alu elkóból szerintem eleve nem lehet 5%-ost csinálni, mert akkora a hőmérséklet együtthatójuk, hogy 0..80 fok között változtatva a hőmérsékletet csak emiatt többet fog változni a kapacitás...

Féloff: hwsw fórumon didyman a tápszaki, ha valaki tud segíteni akkor ő az.

Nekem volt olyan, hogy a trafó egyik lábán volt egy hideg forrasztás és a mechanikai feszültségektől elengedett. Szintén pattogó hangot adott a nem működés közben.

Én egy Sirtec táppal találkoztam, ami működik, de nagyobb terheléskor (pl. indítás, HDD-k megdolgoztatása) ciripel, mint a tücsök. Feszültségek jók. Lehet ez is kondihiba? Még nem szedtem szét.

Poéncuccok...
Szabadúszóknak egy kis pénz: Freelancer.com!

Ciripelésnek oka lehet az, ha az induktivitást nem impregnálják, de a magnetostrikció is. Arról van szó, hogy a ferromágneses anyagok mechanikai méretei megváltoznak - még ha kis mértékben is - mágneses tér hatására. Ezen az impregnálás sem segít.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Eddig csak DVD tápokat javítgattam,
(csak hobbiból, nem ez a szakmám)
A következőképpen szoktam megoldani:
Összes kondi cseréje. (Lehetőleg minél
magasabb hőmérséklet tűrésűekre.
(A kapacitástól és a névleges feszültségtől
el lehet térni, de csak kicsit és csak fölfelé)
Ezenkívül átmelegítem az összes forrasztást.
Ezután ellenőrzöm a félvezetőket.
Ha minden rendben mehet rá a fesz.
Persze előfordulhat szakadt, vagy
menetzárlatos trafó is, az bonyolultabb
sztori. (Ismerek olyat aki már találkozott
ilyennel. Olyankor csere, ha van, ha
nincs akkor qka...)

A kapacitástól és a névleges feszültségtől
el lehet térni, de csak kicsit és csak fölfelé

Két megjegyzést fűznék hozzá. Tápokban fontos, hogy Low-ESR típusú legyen az elkó. A másik, hogy a kapacitás eltérésénél helyesen írtad, hogy csak kicsit, hiszen túl nagy kapacitás esetén elfogyhat a fázistartalék, s a tápegység gerjedékennyé válhat, ez viszont igen veszélyes.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Eddigi tapasztalatom, hogy a kapcsolóüzemi hibás tápok esetén 70%-ban a primer körben lévő elco kondik "kiszáradása" kapacitás vesztése a felelős.
Minden esetben a kis kapacitású nagyfeszültségű elco kondik cseréje az első lépés. kb 40%-ban ez megold minden hibát. Mivel a frekvencia emelésével oldja meg a kis méretet, így a benne lévő kondik nagy szerepet töltenek be. Igazából kívülről nem látszik semmi rajta, de kimérve töredéke a névleges kapacitásának. Ha már egy kondi púpos, akkor az túlfeszültséget kap folyamatosan, így annak az okát is jó kideríteni, vagy ha tervezési hiba, akkor érdemes nagyobb feszültségű kondival kiváltani.
A táp több részén vannak biztosító ellenállások, ezek terhelésre "megnyúlnak", így megnő az ellenállásuk (0,1-1 ohmról 1k-2k ohmra). Ezek meggátolják a működést. Szintén ajánlott ezeket végignézni, illetve cserélni.
Egy kapcsolási rajz, amiből van bőven a neten, sokat segíthet.

Az oszilloszkópról jut eszembe,, anno crt monitorokat javítottam és hát mondták kell a javításhoz. Ha működik minden nem kell hozzá, ha meg nem működik akkor meg mit is mérünk ? :))
A gagyi elkókat lehet cserélni egy kapacitásmérő elég hozzá, utána meg vagy menni fog vagy nem minden javított tápot oprendszer -valós terhelés- alatt nézek meg ha feltölt akkor jó ha nem akkor kuka.

Van szkóp de csak a port fogja 5 éve :))
Azokat a tápokat szoktam javítani amik még hajlandóak elindulni és látható jele van a hibának.
Így tehát nem kell hozzá műszer, azok a tápok amik nemindulnak el és vagy felrobbant biztosíttékkal rendelkeznek alapból kukába mennek, nincs értelme szenvedni velük + nemigen akar senki javított tápért 5-6eft-ot kiadni ami ugye egy órás munkadíj lenne + anyagköltség + üzemanyagköltség..

> Az oszilloszkópról jut eszembe,, anno crt monitorokat javítottam és hát mondták kell a javításhoz. Ha működik minden nem kell hozzá, ha meg nem működik akkor meg mit is mérünk ? :))

Ezek szerint a sorompó a legfeleslegesebb dolog a világon. Ha nem jön a vonat, nincs rá szükség, ha meg jön, úgyis elzárja az utat...

500w táp újfajta az égvilágon semmi baja nem volt csak "pattogott" időnként.
A hibát a puffer elkó után lévő 1,5uf 250V kondi okozta, mégpedig úgy, hogy eloxidálódott a lába a panel tetje és a kondenzátor között, a nyákoldali forrasztás hibátlan volt.
Csak annyi hely van , hogy egy ugyanilyet lehet belerakni a 400V kocka reménytelen.
Hirtelen ezt a képet találtam róla : http://www.banzaimusic.com/Vishay-BC-1-5uF-250V.html

Valakinek ötlete, hol lehet venni avagy egy bontott is megtenné.

Nincs kapcsolási rajz és nem szoktam rajzolgatni se, vagy 15 perc alatt elindul a táp vagy kuka, főleg ha a bementi oldalon van a gond.
Ezt csak azért nem dobtam ki mert működött és látszólag egyszerű a hibája.
Panelon kívüli kiveztéssel 400V kondival sikeresen elindult és az oprendszer is felállt vele hibátlanul.
Sajnos rengeteg táp amit kapok elég "leharcoltak " így sok értelme nincs a javításnak, a fél táp alkatrészeit meg nem éri meg kicserélni pluszban sok alkatrész nem is kapható.

Akkor próbáld meg egy 2uF-ossal, ugyanolyan fajtájúval (metallized polyester film), a feszültség és a hőmérséklet lehet nagyobb vagy egyenlő.

Ha lehet választani, inkább a picit nagyobbat tenném bele, mint a picit kisebbet. Ha meg tudod nézni, hogy mit csinál az áramkörben, akkor ennél messzebbmenő következtetéseket is le lehetne vonni, de így látatlanban max. eddig érdemes menni.

Szép munka panelről rajzot csinálni. Nekem az első példány egy borzasztó katyvasz szokott lenni. Erről készítek egy kevésbé gubancosat. Előfordul hogy kell egy harmadik is, az amit már érteni lehet. Komolyabb panelnél több órás meló is lehet. Jó térérzék, multiméter és az IC-k adatlapja is kell hozzá. Persze legföljebb kétrétegő NYÁK-ról lehet szó. Többrétegűt rajzoljon ki az akinek több anyja van. (Rétegenként egy-egy.)

Ja, hogy neked van két mikród... :)
Sajnos csak hobbi szinten foglalkoztam az elektronikával, a kérdésben segíteni nem tudok, de én is érdeklődéssel olvasom a szakértők hozzászólásait.
Amit esetleg még tudok tenni, hogy beletúrok mégegyszer az alkatrészes dobozaimba, hátha találok egy éppen 1,5májkrósat. Van néhány kilónyi bontott alkatrészem. Ha találok, és még aktuális, jelentkezem vele.

550W tápegység a pufferkondija 820uf 200V ,méretben 20x45 mm.
Kinek van infója róla, hol lehet venni? A 30mm-es nem fér be.(by Lomex)

Nem Vargáné és Co hanem Chieftec.
ATX-410-212 alaplapi csatlakozó 3 db narancs vezeték megégett - sikerült másikról kicserélni.

HPC-420-302DF a bementi oldalon van egy kis panel a hűtőborda tetején ez zárlatos/leégett,
még mindíg keresek hibás tápokat a javításhoz.

Compaq slim házas gép tápegység PDP117P 175W , Part No: 243891-002 Spare No: 274427-001 már három tápot kaptam és mindegyik halott.
Áram bemegy de a 14tűs alaplapi csatiján semmi mérhető nem jön ki.
Az egyik tápban a puffer kondi negativ lába elégett, átraktam egy másikat de így sem van a kimenetén semmi áramszerűség.
Valakinek ötlete vagy egy működő tápja ?

Valószínűleg hasonló a típus, a gond az hogy 3 táp van és mind xar, tehát valami olyan vezérlő egység mehetett tönkre bennük amiket nem tudok kimérni, nagyon azaz érzésem, hogy ezek évjáratban olyan időpontban vannak, hogy "meghaltak" a használattól.
Amit tudok mérni a bemeneten a graetz hid tápfesz rendben, pufferkondin tápfesz rendben utána van egy oldalsó panel tele akármivel és innentől kellene razj+szkóp...

Hp Dc7100 340w táp part no : 349774-001 S/P : 349987-001.
Működött vagy 40 percig, kétszer leállt, majd átment zárlatba. A Gratz híd KBU 8J elvileg túlélte de után egy tekercs jól átmelegedett,olyan gesztenye barnára és az egyik IRFP 450B átment zárlatba.
Valakinél egy más hibás vagy egy működő példány ?

Lc Power 450-500-550 W-os hibás tápokat keresnék donornak.

update 12.17. ezekből a típusokból nem sikerült újra működőképessé tenni egyet sem. A kondik cseréje után csak üresen terhelés nélkül indultak el.

Ezen gyártó LC-420 as szériája viszont 80%-ban javítható, valószínű, hogy vagy xar szériás kondikkal szerelték vagy 2000 üzemórásakkal mivel mindegyikben ugyanazok a kondik fáradnak el.

Pufferkondik és az újszerű tápok.
Ma került a kezembe 3 olyan viszonylag új táp (3éves) aminek a pufferkondija 105fok helyett 85fokos gyárilag, természetesen a 420uf helyett 200-230uf volt mérhető.
Amennyiben így halad a tervezet avultatás lassan nem lesz értelme levenni a táp tetejét.
A 12centis csúszócsapágyas ventik is sorra szorulnak meg, mondjuk még zsírázással adható pár hónap nekik de ha megállnak dobható a táp a kukába.

Lieton 250W táp minőségi sőt nem noname PC-kbe szerelik.
Az egyik 680uf pufferkondinak sikerült nullára értékelni magát míg a másiknak semmi gondja.
Most már csak egy 24 csatlakozós gépet kéne keresni vagy 24->20 átalakítót , hogy ki is lehessen próbálni.

Deer táp 350W 12centis ventivel , sokan nem szeretik de eléggé megbízhatóak.
Az összes kondi kidurranva és pluszban egy 10ohm 2W ellenállásnak az egyik lába forrasztási hibából kilazult de úgy hogy fekete csíkot húzott a nyák tetején.

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Macron 300W avagy az előrehozott szilveszteri tűzijáték :D

Rá volt írva, hogy tesztelt és Ok. Valahogy a kupacban a jók közé keveredett.
Bekapcsoláskor a gép elindult majd 10mp után több pukkanást követően fekete füst szált fel.
Ez is azt "bizonyítja", hogy az ATX-es tápok alkatrészek halmazába zárt füsttel működnek mivel ha kiszáll a füst megállnak a működésben :)))

Az összes nagy elkó kidurranva, a venti zörög és a kábelkorbács csatiján az 5V-os ág műanyagján égés nyomok. Akkor szokott a műanyag megolvadni ha nincs jó érintkezés vagy nagyobb áram megy keresztül rajta így melegszik. Egyes esetekben a nyákon lévő csatit is megszokta égetni-
A javítás 2 órát vett csak igénybe, korbácscsere, kondicsere, venti javítás. A táp már egy órája megy a gépben rendben.

Mercury avagy az "alacsony súlyú versenyző" mivel dekákban mérhető nehézségi egysége van :D
Egy 300W os és egy 400 W-os táp került a kezembe. Biztos jó helyen voltak mert a belsejük tiszta. Mind a két tápban összesen 1 db kondi adta meg magát az is az indító körben, a 400W-os ban pluszban a két pufferkondi lett 50%-os. A szétszerelésük tovább tartott mint a kondi csere :)

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Végül is minden gyárnak lehet "xar" szériája. Ugyanebben az évjáratban volt Yaego 2700 uf kondim 20 db ami a dobozban lett púpos beépítés nélkül.
Ebbe a tápba most 2db bontottat raktam vissza ami kb 3300 uf értéken volt még mindig.
Az a baj ezekkel a dolgokkal, hogy elvállalsz valamit megveszed az új alkatrészt majd visszahozzák, hogy nem ok.. ilyenkor a xar alkatrész miatt bexoptad és még kellemtelen is.

Én is csak " hobbiból" cserélgetem már ezeket de nekem ~ 5000 ezernél több beépítésem volt már . A legnagyobb egyszeri munka 100 X205 szerveralaplap/10db 3300uf kondi csere :))))

Ehhez pár megjegyzésem lenne:

- bármelyik gyártótól tudsz venni 1-2000 órás középszar kondifajtákat, tehát nem a gyártó nevén múlik a dolog,
- a fizikai méret és a várható élettartam között van összefüggés: ha valahova beraknak egy 10mm átmérőjű átlagos kondit, ugyanarra a helyre a jobb minőségű/hosszabb várható élettartamú kondi nem fog beférni, ergó ha ugyanakkorát veszel, az nem lehet sokkal jobb minőségű, tehát hiába léteznek 5-10x hosszabb élettartamúak, azok oda nem férnek be,
- ha valahol belátható idő alatt kifingik egy tápkondi, az az esetek nagy részében a nem megfelelően megtervezett hűtés miatt van, rakhatsz oda bármilyen fasza kondit, az is meg fog dögleni, mert annak is melege lesz, ha a hűtést nem rakod rendbe (már ha lehet egyáltalán).

Ez teljesen rendbe van . Engemet az bosszantott, hogy alig használt javított tápban a jó minőségűnek mondott kondi állásában tönkrement.
A melegedéssel meg nem igen lehet mit kezdeni mert ugye egy kis dobozba túlzsúfolva zárnak be 4x annyi alkatrészt mint régen.
A nem pc formájú szerver tápok nagyok szellősek és nálam még nemvolt olyan ami hibás lett volna. Ezeknél meg van oldva a hűtés :))

Egy használt, rendbe tett micase WR350 P4 táp és a 800Fsb 3,2 Ghzes S478 alaplap esete.
A telepítést lazán kibírtra, sőt még ketyegett a gép magába mindaddig míg meg nem lett kínálva pendrival úgy hátulról. Az elsőt felismerte majd a második bedugásával egy időpontban megszűnt a táp további működése. Másik 400W-os táp lett beletéve azzal azóta is megy a gép.

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

PW-480-302DF 480W
HPC-420-302DF
A tápok belseje, sőt hibájuk is egyforma. A bemeneti oldalon a pufferkondik feletti kis nyákon lévő apróságok égnek le, rosszabb esetben a nyákkal együtt :
kondi 47uf 50V
dióda 27 3 -> 1N5935B: 27 V, 3.0 W Zener Diode Voltage Regulator /ha szerencsém van és ez az/
ellenállás 22ohm -> piros,piros,fekete,arany (leégés után nehéz kimérni)
ellenállás 2W 22 Kohm -> piros,piros,ezüst,arany
Kapcsolási rajz itt : elektrotanya.com/chieftec_hpc-420-302-df.pdf/download.html amiből kiderül, hogy Siretc = OEM Chieftec beszállító.
Ez a panel és kb így néz ki -> elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10322339#10322339
Egy ilyen égéshez, alul méretezésnek, túlterhelésnek vagy zárlatnak kell lennie, valahol...

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Egyetértek veled de kapott az alapítvány sok-sok tápot amiből úgy 20 db-ot "könnyen életre lehetett kelteni és maradt 5 db újfajta 400-550W táp amit a végére hagytam hátha sikerül alapon meg ugye a kíváncsiság. Amúgy nem szoktam primerköri hibánál tápot javítani.

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Azért nem, mert ha felrobban a fet, vagy tranzisztor akkor visz mást is magával másodszor meg nem éri meg új alkatrészeket bele venni (nem is lehet kapni). Sokszor a graetz híd is repül a biztosíték felrobban ptc/ntc és szűrű kerámiakondik leégnek. Nagyobb zárlat esetében a nyák is megég kiég. Ez mellett még van egy marék miniatűr ellenállás dióda ami vagy megszakad vagy megnyúlik az értéke. Így ugye kb 3 óra mindent kiszedni és ha nincs rajzod az életben nem fogod tudni mi-mivolt.
Ami gazdaságosan javítható -> pufferelkó csere, graetz híd vagy dióda csere abban az esetben ha a biztosíték csak kiégett és nem felrobbant.Ez még nem jelenti azt, hogy a táp el is indul és csak ennyi hibája volt.

A Chiftec táp hibáról lengyel oldalon van vagy 10 bejegyzés egy itt ami pont a panel hibáját mutatja. Itt is lehet egyesével mindent kiszedni és mérni vagy egy új panelt venni. A zener ami tönkrement elméletben H227-3 a gyakorlatban 27 3 és nem tudja a kereskedő beazonosítani sem a FR103 SR140 és többi diódát. Ez mellett még IC is kéne bele és az alaplapon a feldurrant kondi mellé a kapcsoló tarnzisztor stb..
elektroda.pl/rtvforum/topic1359859.html

Egy másik fórumon meg azt találtam, hogy a Sirtec "gagyi" minősége miatt már nem használja a Chiftek a tápjaiban.

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Mazohistáknak vagy unatkozóknak megérheti :)
A feletted írtakhoz csatlakoznék, ha 1x leégett utána már nemigen van bizalom főleg úgy,hogy típushibáról beszélünk.

Az izzó sorbakötés meg anno 2x100W vagy 1x250W volt és CRT monitoroknál használtam.
Tápoknál sosem, összesen vagy 2 "működő" gépbe beszerelt táp verte le a biztosítékot. Rohadt nagyot tud szólni :)

Sikerült beazonosítani a zener diódát HZ27-3 .
Az ellenállás 22 Ohm és 1/4watt,kondi 47uf 50V.
digchip.com/datasheets/parts/datasheet/192/HZ27-3-pdf.php
Ez mellett másik tápban még ami hibás ezen a panelon.
Ellenállás szakadt,leégett R2 R19 510K 1/2W és R14 R14A 0,33 ohm 3W.
Kérdés az UCC3818N és KA7812A Ic-k állapota és esetleg mi ment még tönkre ?

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Sirtec ATX-410-212
A panelon a gyártási dátum 2004 tehát megszolgálta az árát.
Ebben is típushiba van már mások is küzdöttek vele -> elektrotanya.com/?q=hu/content/chieftecsirtec-atx-410-212

A +5VSB ágán lévő C407 470uf kondi durrant el és a D503 dióda égett bele a nyákba.
Ez mellett a bejövő 220V-os ágának egyik része a pufferkondi előtti bekötésnél megpörkölte a panelt, nyilvánvalóan a nem tökéletes forrasztás miatt.
Így nézett ki új állapotában -> techpowerup.com/reviews/Sirtec/ATX-410-212/images/inside1.jpg

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

iMBP 420A(PFC) Model : HPC-420
Alapban csak pár kondi volt a hibája és működött javítás után sokáig. A gép félre lett téve és az újbóli bekapcsolásnál a táp már nem indult el. Szétszedve indítva már látható füstjeleket adott. Kapcsolási rajz , jó vélemény, javítási ötlet szintén nincs.
A 7700-2C trafó körében R29? ellenállás sült bele a nyákba a mellette levő 47uf és 100uf kondi kidurranva. Az ellenállás másik vég a AZ7500BP IC lábára megy.
Lehet ötletelni hol és mi a zárlatos..
A kiforrasztás során levált a fólia az ellenállás melletti 2 dióda lába körül, így kuka az egész.

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Deer DR-8400BTX

Az olcsó kondenzátor buszúja. A pufferkondik (Ripple Cap. C1 és C2) nem elég, hogy kiszáradtak de fel is robbantak.
Van mellettük 2db kék kicsi Z1 és Z2(de nem kondi lesz hanem esetleg SVR270-470 varistor?) amik szintén és a 8A főbiztosíték is.
Ebben a tápban 2 db biztosíték van így a pufferkondik utáni rész ép tehát onnantól a táp esetleg jó amennyiben a nyákot meglehet takarítani.
Kapcsolási rajz, javítási ötlet nincs.
Találtam viszont egy pdf-ben lévő CB Test Certificate-t ami hasonló vagy lehet hogy ez az. Csak beültetési pozíció alapján vannak meg az alkatrészértékek :
apextechusa.com/support/certificates/SL-ZZZZBTX(CB).pdf

Sikerült a panelt letisztítani de ehhez ki kellett a hűtőbordát a rászereltekkel együtt kiszedni.
Ami kellett alkatrész 5A biztosíték 2 db SVR271 rezisztor 2 db 330uf 200V puffer kondi.
A táp csak 0,45A 12 cm-es jó ventivel indul, alatta sípol stb, ha nincs ki kell kötni a venti vezérlést és direktbe kötni egy 0,18-0,25A ventit.
A 12 V-os ágán a fesz kicsi ezen még elmélkedni kell( xarrászedni és mérni).
Ami még megoldásra vár mért is 330uf a pufferkondik mért is nem 470uf ?
Szerintem alulméretezett ezért is mehetett idő előtt tönkre. Csere esetén 8A biztit kel berakni.
A táp javítása 5 órát vett igénybe = nem gazdaságos....

A pufferkondikat cseréltem ki így most meg 12,2V lett a 12V feszültség terhelés alatt vagyis működésközben. A 3,3 volt az 3,4 az 5 volt pedig 5.15.

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Sziasztok!

Ezúton is szeretném megköszönni Lsh7-nek (Nagy Zolinak), hogy ma megjavította a számítógépem passzív hűtésű tápegységét.

Mindezt egy telefonhívás után, rögtön másnap (hétvégén).

Bátran ajánlom kiemelkedő szakértelmét és ritkaságszámba menő segítőkészségét bárkinek!

További szép napot:
vmware

Szívesen :) És köszönet az Alapítvány nevében az "adományért" .
A táp attól, hogy kva sokba került nem mentesül a "gagyi" alkatrészek beszerelése miatt adódó hibától(Silverstone SST-ST45NF).
A kondenzátorok két hűtőborda közé vannak szinte egyenes vonalba beépítve és mivel csak a levegő áramlása hűt(heti)i őket kiszáradnak, mondhatni egyszerre.
A táp viszont nagyon szépen van szerelve a furatok luk-galvanizáltak így beletelt egy kis időbe mire kitudtam cserélni a kondikat.
Várhatóan 2 év múlva szükség lesz újból cserére.
Azt viszont megemlítem, hogy a kimeneti feszültségei pontosan rendben voltak műszerrel mérve és a Biosban is. Végül is a valamit valamiért elv itt megéri a "drágáságot".

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

LC Power 420.
Valaki kérdezte mért is nem éri meg a tápot felújítani.
Nos, most került a kezembe egy teljesen xarrá ment példány.
Ventilátor megállt és addig használták tovább amíg a gépet többé nem tudták elindítani.
A 12 cm-es venti és a kondik ára ~ 2 eFt. A táp javítás után működik tovább.
Tehát szívesen megválnék jó pár javított táptól amennyiben valaki fizetne is érte ;)

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

LC Power 420? Szerintem saját gépbe sosem raknám, ipari hulladék kategória.

LC Power kb ugyanaz a minőség mint a HKC, M-Tech, JNC...

https://www.youtube.com/watch?list=UUjtXAYwUdYQC8VNhld2msqA&feature=pla…

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

4 év alatt olyan 30 db-ot újítottam fel és ebből csak 2 db nem indult el terhelés alatt.
A 420W az nem azt jelenti, hogy ennyit is tud és xarrá lehet terhelni. Normál módon olyan 250-350W közti terhelésnél szépen dolgoznak.
Ennél a tápnál is a venti leállása miatt ment tönkre sok táp, amikor "megsül" a nyák már menthetetlen.

HKC-t nem ismerem, de több neves gyártó 450W feletti tápja került a kukába mivel túlterhelték és megadta magát.

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

A tápegységgyártók nagy része nem tervez sajátot, csak "megvesz egy belet", csomagolja, címkézi.

Az LC Power nagyrészt Huntkey és Great Wall beleket használ, amik nem megbízhatóságukról, és jó minőségükről híresek. Sajnos. Ha megnézted a videót, látod hogy 2-300W terhelésnél mekkora ingadozások, mekkora eltérések vannak az ATX szabvány tűréséhez képest. A géphibák nagy részét ezek okozzák szerintem. Van multimétered, fogj egy ilyen tápot, tedd bele egy combosabb gépbe, és mérj rá az alaplap mérési pontjain, vagy a csatlakozónál, mennyire stabil az 5, vagy a 12V. Így fejből ha jól emlékszem 0.5 V az ATX tűrés...

--
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

A Chieftec-nek is volt ilyen xar béllel szerelt szériája, sorra kukában végezték.

Az a helyzet, hogy senki nem ajánlott fel " combos " gépet vagy olyan videokártyát aminek terhelése is lenne.
Amiket az alapítvány használ az olyan irodai kicsi fogyasztású gépek P4/Amd szintjén.
Amik meg mostanában jöttek Lga 775-ös brand gépek mind 250W táppal vannak szerelve.
A feszültség ingadozások nagy részét egy "olcsó" szünetmentes megoldja.

Az LC Powere visszatérve a fő gond vele, hogy "gagyi" kondikkal szerelik. Gondolom a gyártó megvett pár tonnát és amíg el nem fogy ezeket rakja bele.
A magasabb terhelésnél fellépő feszültség csökkenés egyik megoldása, hogy nagyobb és minőségi kondikat kell belerakni. Jövőre egyet átalakítok csak úgy kíváncsiságból.

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Már ezek sem azok a mik régen voltak, de nehezebbek picivel fél kilónál .
A 250W -os Liton (HP) táp 1,6 kiló, és pont ugyanolyan xar kondikkal van szerelve mint a többi :))))
A súlyosabbak HP-nál a 330W-os tápjaik voltak amiből nálam kettő ment xarrá és nem kondi hiba miatt.
Az IBM szerelte a X205/206 szervereit nehéz és nem szabványos méretű táppal ezekben 90%-ban csak kondik mentek ki 5-6 éves korukban.

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

M-Tech 500W KOB Ap4 500XA

Az első vicc az 500 W :D Jó ha ezek 350-400 at tudnak..
A második a forrasztás ami kritikán aluli mivel nem tökéletes az érintkezés.
A harmadik az anyaghiba SB20100CT dióda középső lába úgymond kiforrasztás közben kettészakadt.
Vagy zárvány volt benne vagy a túlterhelés miatt elvékonyodott, meggyengült.
Ez a dióda a +12V ághoz megy és a panelon végi követhető minden egyes alkatrésznél átkötésnél az égés nyoma.

A táp hibásan érkezett és a kondi cserék után egy P4 es gépet lazán elindított de "cizergést" lehetett hallani az oprendszer töltődése közben.

Az eredmény elszórakoztam 3 órát és van egy kukába illő tápom :D

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Igen mivel sokan nem olvasták el az apró betűs részt rajtuk, hogy mályvacukor készítéshez is használhatóak :D
Amúgy ezen tápok nagyon jó minőségű ventikkel voltak szerelve, ezeket felhasználom ma is más tápokban.

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Nem akarlak megbántani, vagy kétségbe vonni a hozzáértésedet, de egy mezei PC nem nevezhető valós szervernek főleg nem egy egyszerű PC táppal.
Azért ezek a "fél kilós" tápok nem hosszútávra vannak tervezve és főleg nem terhelésre.
A jobb tápok nehezek mivel anyag van bennük rendesen és nem csak mutatóban.
Egy M-tech 450W-os javított/tesztelt tápot adtam kölcsön itteni kollégának ameddig a saját tápját megjavítom, másnap hozta vissza mert bekapcsolást követően "eldurrant" a táp, Szerencsére a gép minden része megmaradt.
Minden olyan hang ami tápból jön ki úgy hogy a ventit lefogod a táp rendellenes működésére vagy hibájára utal. Egy javítás/teszteléssel kb egy óra, amennyiben bármi nemoda való hangot hallok -> Kuka. Amikor a az alaplapon égési nyomok vannak -> Kuka.

A használt, javított tápoknak úgymond nincs " értékük" Sokan nem bíznak már ezekben.
Az Alapítványomba viszont csak ilyen tápokat használok és pár portál tagnak is javítottam meg hibás tápot.Eddig senki nem szólt vissza, hogy tönkrement volna a javított tápja.

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

"nem nevezhető valós szervernek"
Nem hát. Ezért volt idézőjelben a szever szó. :) Általában én az ilyet szArvernek nevezem... De mindenkinek olyan van, amire költ. Lásd legutóbbi blogposztom (http://hup.hu/node/137110)

Viszont én sem vontam kétségbe a Te szakértelmed. Én pl. nem fogok sose tápot javítani, csak felhúznám magam a forrasztgatással. Egyszer majd megbeszéljük és viszek neked "egyedi" (inkább manapság már ritka) PC tápokat felújítani. Mennek még, csak már több, mint 10 évesek.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Kezdő belépő szintű IBM X200 "szervereket" adott ki az alapítvány scsi alapon használatra aminek a tápjait 6 éves korukban javítottam. Van ami most 10-11 évesen még mindig működik.
A régi eszközök jobban megvoltak tervezve (anyagminőség) és építve.

Amennyiben van kedved kirándulni jöhetsz ;)

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Asus S-30FP.
A kondik az szokásos, de a 24-es csatlakozó utolsó 3,3 V-os ága megsült műanyagostól.
Javítás kábelkorbács csere amennyiben van pont egy ilyen de jó vagy a műanyag csatlakozó házat lecserélni. Ebben az esetben ha nincs egy új és üres akkor egy bontottról kell lefejteni és a hibásról is úgy, hogy a csatlakozó tüskék ne sérüljenek meg és az égett kábelt is cserére szorul. Ez 2 órás babramunka volt de mükszik :)

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Szia,

Egy Chieftec GPS500A (delta belső) egyszer csk nem indul. Se füst, se fényjelenség, semmi extra kísérő jelenség. Biztosíték rendben, kondik nem púposak, égésnyom sehol sem látszik. Másik alaplapot sem indít be.

Tudom, nem jósda ez itt, de nagyjából mégis mi lelte? :) Találkoztál már ennél a szériánál hasonlóval?

Köszi,
M.

Más tápegységekkel is foglalkozol? Van egy 24V/12A-es tápunk, ami megadta magát. Szenesedés nem látszik rajta. Üvegbiztosítékot kicseréltük, de bekapcsoláskor "felrobbant". Mellette volt valami apró alkatrész (talán varisztor), amiből kifaragott egy darabot.

A tápotok bemeneténél rövidzárlat van. A biztosíték robbanását a hozzá legközelebb eső elemek zárlata okozza, diódák, fetek etc.. Ezek javítási aránya nálam alacsony illetve függ attól, hogy mi az ami tönkrement. Az apró felrobbant alkatrészeket ha nincs rajz sac/kb alapon lehet helyettesíteni ami megint nem szokott összejönni.
Az új anyagköltsége 2-4 eFt (mivel bontott nincs) érdemes megnézi Kínában Alinál ingyenes szállítással nem e jobban jársz mint a régit javítani.

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Megdöglött a 22"-os Samsung monitorom. A háttérvilágítása ki sem gyulladt, vagy vibrált.

Szétszedtem, kicseréltem a tápegységében 5 db 820 µF 25 V-os, valamint 1 db 330 µF 25 V-os, már felpúposodott és kirepedt elektrolit kondenzátort, összeraktam, most szép, stabil háttérvilágítása van. Az alkatrészek 335 Ft-ba kerültek. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hallod, és az milyen, hogy a nyákon a bemeneten ott a túlfeszültség védelmet ellátó varisztor helye, persze, hiányzik az alkatrész? Természetesen ültettem bele, zivataros időkben jól jön az, ha nem kell új monitort venni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyszerű a magyarázat. Amennyiben kihagysz valamit és az eszköz működik akkor a kihagyott alkatrész teljesen feleslegesen lett beletervezve :)))
A zivataros és egyéb időkre Én minden eszközhöz szünetmentest használok. Olcsóbb mint amik mögötte vannak.
A lézer nyomtatók meg 1 kivételével csak addig vannak bekapcsolva míg dolgozunk velük.

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Ejj.. hát ez nem hangzik túl jól. :S Igen, azt tudom hogy nem feltétlen púpos egy kondi ha rossz, de ezt általában leírja mindenki, gondoltam én is így teszek. Van otthon egy multiméter, megnézem mér-e kapacitást, akkor annyi időt még rászánok hogy kiméricskélem. De egyébként nekem is az indítófesz a gyanús, hogy az nincs meg. Köszi a válaszokat.

:) Az "elérhetőbb" kondikat megnézegettem, azok hozták a feltüntetett értékeket. Több időt nem szántam rá. Van egy külön nyák, gyanusan az kezeli a stdby 5v-ot (zöld fehér kábelek is onnan indulnak, de lehet nincs igazam), még az lehet átbogarászom. Csak ott annyira közel voltak egymáshoz a forrszemek, hogy az én pákámmal ott több gondot okoznék mint hasznot...

Summa summarum: Semmire. :D

Így jár az aki kiváncsi :D

A külön kis panel lazán tönkretud menni, van rajta 1-2 IC stb ezeket kéne cserélni plusz a lábakhoz menő "hangyányi" akármiket, vagyis az egész panelt. Ettől még mindig nem biztos, hogy utána elindul. Nálam tanultabb kollégák szokták ilyenkor szkóppal kergetni a jeleket kapcsolási rajz alapján. Ilyenkor jön az a kérdés, hogy megéri e vele x@rakodni és 3-4 órát elb@xni még.

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

FSP350-60HLN
GBU 406 graetz híd 220V felől zárlatos + a szokásos kondik.
Alul méretezés, túlterhelés, anyaghiba etc, sose fog kiderülni.
Mivel ez nem volt bontásban, kapott egy picit nagyobbat GBU 10J + 6,3A biztit + kondicseréket. Működik megint.

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Kedves Fórumozók!
Adott egy fsp 400-60apn tápegység. Adott egy számítógép ami bekapcsolás után nem ad jelet a monitornak, a resetre se hajlandó reagálni, de a tápegységen lévő kapcsolóval egy gyors le fel kapcsolással elindul.

Arra jutottam, hogy a tápegység kondijainak cseréire lenne szükség.
Van a tápegységben egy 220uF 420 voltos elkó, ami helyett egy itthon talált 220uF 400 voltost szeretnék belerakni. Szerintetek lehet a különbségekből probléma?

A hálózati feszültség csúcsértéke 325 V körül van, +10 %-kal számolva is megáll 360 V-nál. Nem marad túl nagy tartalék, ha tervezném a berendezést, inkább tennék bele 450 V-os kondenzátort, de szükség megoldásnak, javításnak jó lesz, nem lesz baj belőle. Polaritásra nagyon figyelj, nagyot fog szólni, ha elvéted!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A hálózati feszültség csúcsértéke 325 V körül van, +10 %-kal számolva is megáll 360 V-nál.

Csak sajnos a fent említett táp (meg gyakorlatilag minden, amit az elmúlt 10 évben kapni lehetett) aktív PFC-s táp.

Ami úgy működik, hogy a bemenő hálózati feszültség egyenirányítása után van benne egy DC-DC boost konverter, ami a max. megengedett bemenő feszültség (itt általában 255-265V-tal szoktak számolni) csúcsértékénél magasabb fix feszültséget állít elő a kimenetén (jellemzően 380-400V-ra szokták ezt belőni), és ehhez a ráhagyással együtt a 400V-os kondi már nem elég, ezért a választott feszültségtől és a tervezett élettartamtól függően 420-450V-os kondikat raknak ide.

Onnan (is) lehet tudni, hogy ilyen a táp, hogy nem 400V-os (vagy 2x200V-os) kondi van benne gyárilag - a sima passzív PFC-s táp ritkán megy 360-370V felé, ezért oda elég a 400V-os kondi is, és ennek megfelelően a régebbi tápokban nem is szokott 420V-os kondi lenni.

Igaz, mert kicseréltem és maradt minden ugyan úgy.
A megoldás az uefi default volt, de úgy érzem ez csak elodázta a dolgot.
Asrock 970 Extreme3 R2.0 alaplapom van és Corsair Vengeance 2x4 GB ddr3 ram ami nem 1600 MHz-n, hanem 1899-en járt jó néhány évet. Mióta 1600-on jár újra azóta megy a gép. (ebből következtetem az elodázást)

:-D
Köszíí!

Hasonlítsd össze ezt meg ezt az egyaránt 220uF/420V kondenzátort! (A kép alatt bepipa és view.)

Csak arra gondoltam, hogy az 2000 vs. 15000 óra élettartam hátha nem mindegy. Ha meg magasabb hőmérsékletet bíró példányt választasz, akár a kisebb élettartamú is győzhet. Erre kell a képlet. ;) Meg az adatlap, ami megadja a 100kHz-es korrekciós tényezőt.
A tápegységnél meg nem lényegtelen az ESR sem. Az egyknél nincs specifikálva, mert bizosan szégyelik. :)

Hogy a képleteket is lássad itt egy link: Electrolytic Capacitor Lifetime Estimation
Ennek a tudásnak a birtokában már választhatsz olyan 220uF/420V kondenzátort, ami pár hét múlva robban. :-)