„Webes” technológiával javított betűk a LibreOffice 3.5-ben

A FreeType új ttfautohint segédprogramjával jelentősen javítható a TrueType betűkészletek megjelenítése, l. a következő kampányvideót. A Google és a webes fejlesztők által is elismert és (az említett kampány során több mint 20 ezer dollárral) támogatott fejlesztéssel a LibreOffice fejlett Graphite betűtípusait is javítani lehetett.

Ahogy a mellékelt képen látható, a ttfautohinttel módosított betűkészletek szabályosabb betűket, egyenletesebb szövegképet eredményeznek az Adobe Readerben a LibreOffice PDF-exportját megjelenítve. A raszterizálás javítására a vektoros betűkészletek kiegészítő adatokat tartalmaznak (hinting), aminek kézi elkészítése meglehetősen költséges. A LibreOffice Linux Libertine G és Biolinum G betűkészletei eddig kényszerűségből alkalmazták a Fontforge betűszerkesztő (egyébként szintén a FreeType régebbi fejlesztésén alapuló) automatikus megoldását, mivel az eredeti kézzel javított OpenType hinting adatok a Graphite TrueType átalakítás során elvesztek. A ttfautohint azonban jobb, a kézi feldolgozással is összemérhető eredményt ad, így LibreOffice 3.5 RC1 betűtípusai most már nemcsak a nyomtatott, hanem a PDF-en alapuló elektronikus kiadás számára is megfelelő minőséget nyújtanak kis nagyítás vagy betűméretek esetén is. Az új betűkkel régebbi LibreOffice kiadványok is frissítésre kerültek: Kiadványszerkesztés LibreOffice Writer szövegszerkesztővel, Lively Alphabet – Eleven ábécé.

Az FSF.hu Alapítvány támogatásával fejlesztett Graphite betűkészletek lefedettségükben, opcionális betűtulajdonságaikban és a magyar tipográfia támogatásában is egyedülállóak: megfelelően egalizált magyar írásjeleket, kiskapitális betűket és ugráló számokat, a LibreOffice 3.5-ben pedig már valódi kis és nagy betűfokozatokat, kövér és félkövér betűváltozatokat kapunk, illetve olyan különleges magyar ligatúrákat, mint a kurzív fj, gy, gf vagy gfi (l. bővebben a korábbi hírben és a 2011. novemberében elhangzott LibreOffice DTP előadás javított diáin). Az FSF.hu Alapítvány támogatásával fejlesztett betűkészletek új kiadása a HUP fórumoldalain bejelentett súlyos hibát is javítja, más javítások mellett (változások listája példákkal).

Hozzászólások

Köszönöm az áldozatos munkát.

Tavaly amikor megvettem a Kindle-t nagyon örültem, nagyon jó, de valami hiányzott és nem tudtam, hogy mi. Azután rájöttem, a szépen kivitelezett oldal, a díszítések, az hogy egy könyvet kézbe véve tetszik, mert szép. Karácsonyra megkaptam a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című könyvet, számomra gyönyörű a kivitelezése felüdülés volt olvasni az elektronikus könyvek után.

Nagyon jó lenne, ha az elektronikus könyvolvasók vissza tudnák adni ezt az érzést.

+1
OFF:
A Kindle esetében nekem is fáj a szívem, hogy a könyveknek nem lehet saját default betűtípusuk és betűméretük, rendesen beállított tördeléssel-elválasztásokkal.

Viszont az elektronikus könyvolvasók az igazi könyvtől nagyon messze vannak – egy ideig még nem lesz ugyanolyan az illatuk, a tapintásuk, nem látjuk oldschool módon vastagság alapján, hogy hol tartunk a könyvben.
Egyelőre az is kizárt, hogy egy e-könyv prémiumterméknek tűnjön, nem alakult még ki ennek a design-nyelvezete: nem lehet vastagabb, minőségibb papírra nyomni, a betűtípus adott, a tördelés pedig, horrible dictu, automatikus. És akkor a borítóról nem is beszéltünk.

Az e-könyvet az ember az információtartalma miatt veszi, és egyelőre ez nem is látszik változni. Nehéz változtatni rajta, és egy szép napon majd azon kapom magam, hogy a jobb e-könyveket büszkén kirakom a polcra valami szebb kiadásban. Ha lehet, akkor magasnyomással, az offszetnek béna a tapintása. :)

ON:
köszönet a munkáért, a hinting úgy kell, mint egy falat kenyér. És ami a szabad szoftvereket illeti, kézzel valóban eléggé macerás csinálni.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Nem teljesen világos, hogy az animált gif-en melyik az új változat: a vastagabb (félkövér-szerű kinézet) vagy a vékonyabb? Mert a vastagabb olvashatatlan.

Azért jó, hogy ilyesmire is figyelnek. Persze amíg jön az opensuse, meg néhány disztró a fullhintinges ocsmány betűivel a GUI-n, addig nincs mit tenni, nem is fog kialakulni a FOSS felhasználók szépérzéke... :)

Én is csak szeretném megköszönni a Librések és a Freetypeosok melóját!

A világ vált jobbá az áldozatos munkátoktól. Csak egy programozó vagyok de én is nap mint nap használom a Librét és az FT-t is.

TY!

--
GPLv3-as hozzászólás.

Na az ilyenek miatt szoktam 1%-ot adni :) Köszönjük a munkátokat!

es vegre valaki rendesen irta az idezojeleket a cimben \o/

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

mivel az eredeti kézzel javított OpenType hinting adatok a Graphite TrueType átalakítás során elvesztek

Csak "hobbiszinten" foglalkozom tipografiaval, de nem a konvertert kellene inkabb megfixalni autohinting helyett? Aze' a kezi hinting eleg fontos lenne.

Csak találgatok, de lehetséges, hogy a két formátum közti konverzió nemtriviális.
Egyébként az OT-ben szereplő animációt lehet, hogy jó lenne kiegészíteni egy olyannal, ami a kézileg hinteltet is mutatja összehasonlítási alapként – a hinting pont az a folyamat, amit mindig géppel csinálok, macerás is, meg őszintén szólva nem is nagyon értek hozzá.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Más a két formátum (PostScript Type 2 és TTF hinting) és nem feleltethető meg egymásnak. Frissítettem az animációt az eredeti OpenType-pal. Érdekes módon bár néhol jobb, mint az álló „e”-nél, összességében rosszabbnak tűnik, mivel a betűk nem mindig egyenletesen helyezkednek el (megfigyelhető az utolsó bekezdés „hat.áron” és „h.asználatától” szavaiban, a pont jelöli a kelleténél nagyobbnak látszó térközt). Úgy tűnik, a ttfautohint tényleg kiváló program. Még a kiskapitális, index, stb. tartományokon is lehetne talán javítani a megjelenítést egy trükkel, de remélhetőleg az új ttfautohint változatok majd alapból megteszik. Köszönöm a hozzászólásokat!