Svájci munkavállalás

Fórumok

Ha már ilyen sok szép ország előkerült, akkor szóljon egy a svájci melóról is. NagyZ már elhintett részleteket itt-ott, de remélhetőleg hajlandó lesz még egyszer összeszedni a gondolatait ezügyben :)

Ami Svájc mellett szól, hogy szép, relatíve nincs messze, kevésbé must-have a német nyelv (amit nekem 9 év tanítás alatt nem sikerült elsajátítanom, bár különösebben/sajnos nem is akartam, ellenben az angol gyakorlatilag tanítás nélkül rámragadt), illetve nem EU tag, ami EU válság idején nem hátrány :) (cserébe papírmunka terén okozhat többletmunkát).

Nemrég rágtam át magam a londoni speaksum-on és az bécsi howto-n, úgyhogy abból is mazsolázgattam. Szóval első körben a kérdéseim, pontokban, kulcsszavakban:

1) átlag havi IT fizetések (tól-ig, CHF, innentől szerintem maradjunk is ennél a pénznemnél), esetleg pár kategóriára lebontva
2) albérletek ára (bérlet+rezsi+bármi járulékos költség), ezt is lehetne kicsit lebontani, mennyiért mit kapunk, és hol; illetve hogy milyen papírok kellenek hozzá
3) étkezés költségei, (lét:)minimum és normál szinten
4) cv íráshoz tippek
5) kiutazáshoz, interjúzáshoz szükséges papírok és költségek (hogy mást ne mondjak, kell-e útlevél?), célszerű praktikák, hány kör jellemző, stb.
6) bankszámla nyitáshoz szükséges papírok és költségek
7) telefonhoz szükséges papírok és költségek
8) munkába álláshoz szükséges papírok és költségek
9) letelepedéshez szükséges papírok és költségek
10) egészségügyi szolgáltatásokhoz, orvoshoz szükséges papírok és költségek
11) tömegközlekedés
12) jogosítvány-használat, autóvásárlás, közlekedés
13) hangulat/légkör, emberi "összetétel", beszélt nyelvek és hozzájuk való viszony
+1) "mezei" (mosogató, rakodó és társai) fizetések milyenek, illetve van-e értelme ilyennel kezdeni, vagy olyan-e, mint a UK, ahol nagyon nehéz később feljebb jutni

Egyelőre ennyi jutott eszembe, később úgyis lesznek még felmerülő kérdőjelek, úgyhogy kezdjünk is bele :)

Hozzászólások

+ 1 az europass-nak, de szerintem ha az adott cégnek szüksége van a tapasztalatodra/tudásodra akkor felhívnak bármilyen cv-d is van.
Én olyat is olvastam sok helyen hogy ilyen dossziét kell összeállítani cv-vel, motivációs levéllel meg a minősítéseid másolatával, de engem pl sima cv-vel is felhívtak. Kérdeztem is hogy a minősítéseket elküldjem-e, de azt mondták hogy ebben a körben erre most nincs szükség. Egyébkét szerintem ez a korrekt hozzáállás. Ahol emiatt nem hívnak vissza oda nem is akarok menni dolgozni...

Kösz!

A képen azt a kis red eye-t kiretusálhatnád, mert így egy kicsit ilyen családi vagy buli hangulata van a képnek, legtöbbször ott látni ilyet.

A work experience sem kerek nekem. A magyart látva sem tudtam mire vélni például a legkorábbi szakmai tapasztalatod. Azt látom, ha másból nem is, de a vezetéknévek illesztéséből (ezt valószínűleg bármilyen nemzetiségű olvasó képes végrehajtani), hogy valamilyen rokoni szálak fűznek az alkalmazóhoz. Ez kicsit olyan olvasatú, behasalva egy rokoni fokot, hogy "anyukámnak dolgoztam".
A második work experience esetében a fordítás nem teljesen fedi a magyarul írtakat, szerintem. Plusz az sem derül ki, hogy mivel is foglalkoztál, azon kívül, hogy önkénteskedtél.
Az elsőben sem túlságosan fogtam fel elsőre, hogy az "IT assistance at appointments" mit is jelenthet.

Kezdetnek így ennyi az észrevételem, aminek vagy van értelme vagy nincs, ezt rád bízom. :)

5) interjúzással kapcsolatban:

- kiköltözés borzasztó drága, autoskip.
- kocsival durván 1000km, 10l/100km fogyasztással (városi bénázások miatt meglesz annyi), 400-as benzinárral számolva ez alsóhangon 40k, oda-vissza 80k, autoskip.
- repülő: Wizzair egyáltalán nem megy Svájcba, easyJet csak Londonból és Manchester-ből (és vice versa). Malév megy, viszont olyan faszán van kitalálva, hogy minél később van a visszaút az érkezéstől számolva, annál olcsóbb. 1 hetes ráhagyással megúszod 30k körül, aznapi visszaúttal 160k!! Mivel valszeg (?) többe kerülne a szállás arra a pár napra, mint amennyit spórolsz a repjegy árán, ez is felejtős.
- vonat: úgy tűnik, ez a nyerő. A MÁV 100-120 EUR-ért kivisz és haza is hoz. Mivel az út 11-18 óra, ezért egy ottalvás mindenképp kell (lefürdeni, kipihenni magad interjú előtt). Valaki ottani remélhetőleg felhomályosít az ottani szállók árairól (esetleg ajánl is egyet), de nagyon remélem, hogy nem fáj sokkal többe 20k-nál egy éjszaka. Interjú után, visszafele már mindegy, hogy nézek ki, majd fürdök itthon :)

Ha valakinek van jobb ötlete interjúkra mászkáláshoz, ne tartsa magában!

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Esetleg hálókocsival/fekvőkocsival megússza az ott alvást.
Hálókocsi legolcsóbb:
SpireNight 69€
Fekvőkocsi legolcsóbb:
SparSchiene 49€
Infók:
http://www.mav-start.hu/utasellato/index.php

Amúgy én a svájci határ osztrák oldalán éltem néhány évet és átjártunk sokat Svájcba, igaz nem munka miatt. Azon a részen egész Zürich-ig a német nyelv ismerete azért elég alapnak számított!

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Esetleg NagyZ-n kivul meg pts-nek is irhatsz privatot, nem tudom mennyire gyakran nez ide. O is kint van, es ahogy ismerem, pontosan meg tudja mondani hogy mit hogy intezz, hogy minel olcsobban meguszd. :)

--
There are free things in life i'll never understand
Spelling and counting

Hmm... tényleg nem olyan lényeges a német tudás Svájcban?
Asszonnyal gondolkodunk a külföldi munkán (az utóbbi időben egyre erősebben). Itthon nekem van melóm, neki nincs, tehát én kockáztatok többet és valami IT melót néznék kint. Gond ott van, hogy ő németül tud (német szakos tanárként végzett) én meg angolul. Neki az angol nem erős (bár középfokú C nyelvvizsgája van), én németül épp csak makogok valamit. Így vajon érdemes-e komolyan elgondolkodni Svájcon?

BÚÉK minden HUPolónak!
Szabadúszóknak egy kis pénz: Freelancer.com!

2) albérletek ára (bérlet+rezsi+bármi járulékos költség), ezt is lehetne kicsit lebontani, mennyiért mit kapunk, és hol; illetve hogy milyen papírok kellenek hozzá

Itt a http://homegate.ch a fo alberlet kereso oldal. Mivel sok tulajdonos bent van a kiadok szovetsegebe, ezert az arak viszonylag homogenek.

Viszont sokkan tobben keresnek kiado lakast mint amennyi van. Neked kell palyazni, es egy helyre 20-30 ember palyazik. Nem biztos, hogy minden helyen megkapod elsore a lakast. Plane jo helyre.

Nagyon fugg a kantontol. Egy Zurich kanton, vagy fovaros sokkal dragabb. A merettol is fugg, de egy tobbszobas (70+m2) lakas az 1500-2500 CHF kornyeken lehet. De a homegatrol pontosabban kiderul, ezt csak hasbol irtam.

3) étkezés költségei, (lét:)minimum és normál szinten

2 felnott + 2 harom ev alatti gyerek, heti 120-200 CHF + 1 emberre menza (kb. 15CHF/nap, ha ceges dotalt, akkor olcsobb is lehet ). Ennel lehet sporolosabbra is venni. Az is jo, ha van autod es hetente egyszer kimesz Nemetorszagba nagybevasarolni.

Atlag elelmiszerarakat a coop.ch vagy a migros.ch webshopjaban lehet latni.

5) kiutazáshoz, interjúzáshoz szükséges papírok és költségek (hogy mást ne mondjak, kell-e útlevél?), célszerű praktikák, hány kör jellemző, stb.

Swiss.ch + malev.hu. A Swissnek is neha megleopen olcso ajanlatai vannak, meg az utolso idopontban is.

Jo meg a mav is, ha a wienerwalzer euronightra van meg akcios jegy. 49EUR tol kezdodik egy utra (6 agyas kocsi), es ejszaka megy, reggelre er oda/vissza (szallas kivaltasra is jo)

http://www.mav-start.hu/utazas/kulfoldi_utazasi_ajanlatok.php?mid=1467f…

A 49EUR csak akcios jegyre vonatkozik, azt elore kell 1-2 hettel venni.

6) bankszámla nyitáshoz szükséges papírok és költségek

B-permit (tartozkodasi engedely) valoszinu kell. Ha olcsobb bank kel, akkor pl. postfinance vagy zkb. Kb. 6-10CHF/ho a havi koltseg, UBSnel vannak csomagok, ahol 30CHF/ho, de abban mar minden kartya is benne van.

Hitelkartya altalaban 100 CHF/ev. (Nehany budget helyen lehet ugyeskedni olcsobban).

7) telefonhoz szükséges papírok és költségek

Tartozkodasi engedely. Meg ha nem akarsz uj telefont, akkor is altalaban csak eves fordulokor lehet az elofizetes lemondani az elofizetest.

10) egészségügyi szolgáltatásokhoz, orvoshoz szükséges papírok és költségek

Sajat biztositast kell kotni es azt havonta fizetni. Az alap szolgaltatas torvenyileg garantalt, de lehet plusz dolgokat venni. Az olcsobb megoldas altalban azt jelenti, hogy egy kotott hazirovoshoz kell menni, es csak az utalhat be korhazba (gatekeeper).

A www.comparis.ch oldalon lehet osszehasonlitani az ajanlatokat. Ha van munkaltatod, akkor az valoszinu fizeti a baleset biztositast, csak a betegbiztositas kell.

Nehany szaz frankos havi koltseg a realis.

A biztositasban van egy onresz, ami 300 es 2500 chf kozott van. Ezt neked kell fizetni, es eloszor ennek a keretnek a terhere kell fizetni az orvosi ellatast. (Azaz, ha 2500 az onresz, es van egy 1000 frankos korhazi szamlad egy evben, akkor azt 100%-ban te fizeted, nem a biztosito).

Ha elerted mar az onreszt, akkor is kb 10%-ot kell fizteni a tovabbi dolgokert.

Nehany dolgot mindenkeppen fizet a biztosito, de az ritka (pl. szules)

11) tömegközlekedés

Ez fugg a regiotol is. Zurich kornyeken a zvv.ch. Egy 2 zonas seasonal ticket-et kell szamolni, ha nem koltozol nagyon ki, ez kb 80 CHF/ho. http://zvv.ch

Ha messzebbi olcsob kornyekre koltozol lehet tobb is.

12) jogosítvány-használat, autóvásárlás, közlekedés

Egy evig hasznalhatod a magyar jogsit, utana vagy vizsgat teszel vagy meg a lejarat elott igenyled a svajci jogositvanyt es leadod a regit. Talan van nehany 10 frank koltseged is.

Magyar rendszamu autoval egy evet lehetsz kint, aztan kell vizsgaztatni es hely rendszamot kerni.

ZKB-ban nem beszelnek normalisan angolul, en kerulnem, mindenkepp CS/UBS a preferalt. amikor az UBS-nel nyitottunk szamlat, leultettek egy kis szobaba, jott egy anyanyelvi csajszi (ha mast nem, tuti, hogy ott elt X ideig, en hamar kiszurom az akcentust), kerdeztek, hogy hozhatnak-e valamit inni, jol is jott, mert nagyon melegunk volt :)
ha a nemzetkozi callcentert hivom, nem indiaba kapcsol, hanem helyiek veszik fel, ez nalam plusz pont.

L permit eleg majdnem mindenhez, kivetel az elofizetesek (telefon, tv+net, ...)

kezdetben a yallo boven eleg telefonalni, ezt meg barmelyik interdiscountban (kb mediamarktnak felel meg) meg lehet venni, utlevelet kernek hozza.

a jogsi torveny szerint igy van, de nem tartja be a kutya se (csak a svajciak). de mivel az 1xi koltsegen kivul semmi mas nem kell, hogy kaphass svajcit, igy erdemes mindenkepp (nekem 65 frank remlik itt is).

Lehet tevedek, de interjunal a ceg fizeti az utad kifele, ha alkalmazotti statuszba palyazol (ha konzultanskent mennel, akkor viszont te allod a koltsegeket). Szoktak tamogatni par honapig a lakasberletet is, igy konnyitve a kikoltozest. Ez persze nyilvan a nagyobb cegekre igaz, a sarki pizzeria lehet nem igy tolja :)
--
cythoon

bekopizom a masik topicbol:

"altalaban nem adnak lakast csak ugy ki, ehez referenciat kell vinni. ilyet az ottani munkaadod tud adni, amennyiben ilyen nincs -> szivas.
ha adnak is ki, kernek 3 havi kauciot. egy kis szoba kb 20-30 percre zurich belvarosatol 500-800 frank/ho (rezsivel egyutt vannak ezek megadva altalaban, viszont nem biztos, hogy butorozott, altalaban nem az). egy normalis (ket es fel szobas, mondjuk) lakas berleti dija kb 2k frank/ho (x3 havi kaucio + elso havi dij, ugye), de meg ez is kb 20p a belvarostol.

a belvarosban ez 3-3.5k/ho :-)

az, hogy letelepedj, 65 frank (minden letelepedesi engedely meghosszabbitasanal), egeszsegbiztositas 175++ frank/ho (ez a legalabb csomag az atuprinal, nyaron epp ez volt a legolcsobb, de ez csak a torvenyi minimumot tartalmazza), szamlavezetesi dij altalaban 15-30 frank/ho (CS/UBS).
ja, es csak akkor kapsz, ha van munkad, amugy igazolnod kell, hogy van eleg penzed itt lenni. de 3 honapig ezt meg lehet uszni, addig tartozkodhatsz ott turistakent.

en azt mondom, hogy ha nincs fix allas kint, ingazni kell (nincs az 100k, ha jol remlik, mi 90k-bol repultunk odavissza ketten; de lehet vonatozni is, az mintha csak 18k lenne).

a kajarol nem beszeltem, lehet zsemlen meg felvagottan elni, ekkor kijossz mondjuk 8-10frank/napbol ((zsomle nincs, kenyeret tudsz venni, de azok siman jok 3-4 napig, ugyanis minden kis szar boltban normalis sutoben sutik, ott helyben, itthon mar masnap necces a kenyeret megenni), a felvagott 3-5 frank, a csapviz ihato, egy gyros 9-15), a kerdes, hogy erdemes-e; nyilvan az elejen igen."

+ az 1, 13ra:

a fizuk jok. annal is jobbak. :)
40-130k CHF/ev -re lehet loni (nyilvan nem egyetemrol frissen kiesve van meg a 130), frissdiplomas MSc max 1 ev szakmai tapasztalattal olyan 80k korul er, reszmunkaidos, diplomat most csinalo junior java koder banknal meg olyan 60 -at.
annyit elarulok, hogy nem hiaba jottem haza egy evre befejezni az egyetemi diplomamat... :)

az adot ugy hivjak, hogy Quellensteuer, az oldal kozepen ott a 3 link (egyedulallo, hazas, es egykeresos csaladokra), minden oldalon ott van az egyhazi ados valtozat, meg a nelkul; latszik, hogy ez szinte semmi.

ehhez meg jon hozza az AHV (szocialis adonak hivjak, lenyegeben nyugdij, 4.2%) illetve az IV (munkanelkuli biztonsitas, 0.7%), tovabba a munkaado ugyanannyit hozzarak ehez mint az AHV -d, igy 2xannyi megy a kasszaba (ha jol tudom). az latszik, hogy az adok eleg kedvezoek.

a 13ra:
a legkor baromi jo. en ugyan egyetlen munkahelyen voltam csak eddig, nekem foleg nemetek a kollegaim, es angol a fonokom, de teljesen rendben van minden. a munkaidot betartjak, munkaidon kivul nem zaklatlan (regen siman felhivott a fonokom este 9kor, ha valami baja volt), es nalunk van boven ido kimenni kavezni is, bar nalunk elfogadott a mondat, hogy a mernok olyan gep, aki kavebol otletet csinal, igy nem egyszer a fonokom hivott ki minket kavezni.

Lehetséges. Engem az lepett meg anno. amikor mentem az aóhivatalba - mert eltoltam valamit a bevallásban -, nem egyből bűntettek, hanem olyan segítőkész és kedves hangnemben álltak hozzám, mint ha egy luxusóraüzletben akarnának rámsózni egy méregdrága aranyórát. Semmi bírság, semmi flegmaság, csak segítőkézséget tapasztaltam bármely hivatalnokban akivel ezidáig találkoztam.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Ez nem csak hogy kantontol, de meg lakohelytol (telepules) is fugg.

Van egy ilyen: http://en.comparis.ch/steuern/steuervergleich/default.aspx

Meg a quellensteuer szóra kell rákeresni a kantonális adóhivatalok honlapján.

Nagyságrendileg amúgy 15-20 % körül lehet az adó (de ebbe ugye a betegbiztosítás nincs benne)

Mekkora jó topik már ez!

Nekem is meg kellene már indulnom. :/

--
GPLv3-as hozzászólás.

a nyelvkerdes erdekelne engem is, mert nemetet ugyan tanultam altalanosban 6 evig de az 20 eve volt, nem sokra emlexem belole. alap dolgok meg talan mennek vagy belejovok, de IT szakszavakat pl egyaltalan nem tudom nemetul...

angollal mennyire lehet elboldogulni ott?

A'rpi

1) A statisztikai hivatal honlapjan van berkalkulator. Ertelemszeruen statisztikai adatok alapjan keszult, hiteles.
2) Szoba: 4-700 vagy tobb. Lakas: 1000-tol felfele, a realisan olcso vhol 1300-1700 korul van. Lakashoz B tartozkodasi engedely, erkolcsi bizonyitvany (ezt itt kiallitjak), ajanlas joforman kovetelmeny.
3) Attol fugg, kb 50 frank/het.
5) Nem kell utlevel, eleg szemelyi.
6) Tartozkodasi engedely. Legalabb L, de hitelkartyahoz legalabb B kell.
7) Tartozkodasi.
8) Munkaszerzodes, amire megkapod a tartozodasit.
9) Legalabb 5 ev utan adnak C-t. De ezzel szeretnek kekeckedni.
10) Mar linkeltek.

Nemet nyelvismeret erosen ajanlott, de attol fugg elsosorban, hol dolgozol.

--
Sent from my Ericsson SH888

Utazashoz eleg a szemelyi. Mas papir intezesehez mar kellhet utlevel.

Kiegeszites a lakashoz a topic inditonak: ezek zurichi lakasarak, mashol olcsobb, Genfben tobb.

Regi epitesu hazakban lehet olcso lakast talalni es/vagy ha vallalja valaki, hogy ingazik Zurichbe. Oerlikon es Affoltern is olcsobb Zurichen belul. Egyszobasakat 1000 korultol lehet talalni, bar oda sokan is jelentkeznek.

--
Sent from my Ericsson SH888

Megjelölve.
____
Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.

Sok lehetoseg van C/C++ fejlesztesben odakint a Google-n kivul ? Ha vannak lehetosegek, akkor tudtok meg emliteni ott nagyobb cegeket ?

Zurich-n kivul ajanlatok mas varost is, vagy mindenkepp a fovarosban erdemes ? Ha igen, akkor mely varosokat ? Koszi elore is.

Hogy mukodik ott a szabadsagolasi rendszer ? Hany napot kapnak a dolgozok egy evre ? Mikor kezdheted el felvenni a szabadsagokat ? Peldaul Finnorszagban a legkozelebbi Marcius utan, amit addig osszegyujtottel, de addig nem, es akkor sem teljes ev szerint, ha nem dolgoztal annyit meg.

Mennyire nepszeru arrafele a Linuxos meg opensource fejlesztes ?

Milyen az emberek alapvetoen ? Finnorszagban le a kalappal, nem panaszkodnek.

Lehet arrafele biciklivel jarni dolgozni, vagy arra mar tul dimbes dombos ? :)

Az alberletek tisztan es szerzodessel mukodnek nagyreszt, mint Finnorszagban, vagy sunyin es aljas modon, mint tobbnyire Pesten ?

Svájcnak hivatalosan nincs fővárosa; a nem hivatalos főváros Bern.

A biciklis munkábajárás csak edzettség kérdése, a nagyobb városokban sokfelé vannak bringasávok, jelentősebb kereszteződéseknél nem csak az út legszélén, hanem a belső sávokban is, a továbbhaladás irányának megfelelően. Szabadidődben pedig vár a világ egyik (talán a) legjobban kitáblázott, dokumentált, kiépített, stb. biciklis túraútvonal-hálózata (veloland.ch).

C/C++ -t nem tudom.

Zurich FTW :)

20 nap jar egy evben, barmikor kiveheted.

ezt a kerdest nem is ertem. Hitteritoket nem keresnek itt sem, koszonjuk.

az emberek sokkal jobbak, mint itthon. Kedvesek, mosolyognak, segitokeszek. nekem a szor felall a hatamon a metron, hogy mindenki annyira depresszios fejjel jar, mintha most lenne vege a vilagnak.

a kollegaim kozul a legtobben bringaval jarnak, nalunk van kulon bringatarolo, es Zurich - Rueschlikon utvonalon bicikliut (12-13km).

Svajcban nincs sunyizas. semmiben. a legtobb svajci szerintem ezt a szot sem ismeri :) a legkisebb torvenyeket is betartjak.

Oszinten mi is orulunk, h nem Mo.-on fogyasztod a jo a levegot.
Vhogy a levegonek is kevesbe kutyaszaros szaga van. Lehet, h nemcsak annak volt koszonheto?

Bar igazan akkor lenne euforia, ha elfelejtened 'itthon' szoval illetni szulohazadat.
Remelem, sosem kerulunk szemelyes ismertsegbe, szegyellnem magam:)

tompos

en szeretem Magyarorszagot, de nem tudom elviselni azt az askalodast ami a legtobb munkahelyen van, es ahogy az emberek kezelik egymast.

csak egy apro pelda: legutobb cipeltem haza par dolgot a boltbol, bena voltam, taknyoltam egy nagyot (nehez volt egyensulyozni sok liter asvanyvizet, meg meg valamit). volt par ember a kornyeken, de egyiknek sem jutott eszebe megkerdezni, hogy van-e valami bajom.
kint az esos csatornafedelen baratnom elcsuszott, elkaptam nagyjabol, de a taskajara esett, rogton odajott a legkozelebbi gyalogos, hogy van-e valami baj; vagy cipeltem haza soroket a boltbol (athivtam a kollegaimat), itthon tuti alkoholistakent tekintettek volna ram, kint pedig megallitott egy hazaspar, hogy latja nem fog ez igy menni (marmint a hazacipeles), ad egy szatyrot...

amig a mentalitas nem fog valtozni, addig szamomra nyugatabbra szimpatikusabb. a fizut most direkt nem irtam le, aki jo a szakmaban, az most is meg tud elni itthon is.

Hat igen, de ezt a hozzaszolok jokivansagai is kivaloan prezentaltak. Kar hogy a frocsogo rosszindulat az alap es nem az, hogy teljesen normalis ha az ember vilagot is lat. Nekem telen a nagy hoban szaladt oda egy oreg papa, hogy segitsen megtolni a kocsit, igy atjutottam egy buckan. Majd mosolyogva kellemes karacsonyt kivant es elcsuszkalt. Igen, ez sem Magyarorszag volt...
--
cythoon

Pár éve télen, a körtér közelében, a síkos járdán padlót fogott egy idős hölgy. Ketten-hárman átlépték-kikerülték, mire odafértem és felsegítettem. A feleségem nemrég elnyalt egy vasútállomás felüljárójának a lépcsőjén, mindenki elment mellette, pedig véres volt az arca. Említhetném még a BKV járművein a molesztálást és a zsebtolvajlást.

Tompos, majd akkor emeld magasra a nemzeti lobogót, amikor te fekszel a földön, és rajtad lépnek át a honfitársaid, vagy amikor azt léptetik elő helyetted a magyar óriáscégnél, miután kidolgoztad a beled, aki jobban nyalt. (Láttam ilyet nagyon közelről, harmadik személyként.)

Minden társadalomban van söpredék, van a saját sorsáért rettegő, és van segítőkész réteg. Az arányokon múlik minden. Gyakran az egyes ember nem is tud változtatni azon, melyikbe tartozik (a napi betevőért nyomorogva nem kell messzire menni a "dögöljön meg mindenki" hozzáállásért), de a végeredmény szempontjából az okok nem számítanak. Ahol 95% elfordítja a tekintetét akármiért is, ott nem akarsz másra szorulni.

A társadalmat a tagjainak az egyéni gondolkozása szabja meg; ez az, ahol igazán le vagyunk maradva Nyugat-Európától. Ahol a többség eldobja a szemetet az utcán, nem fogsz tudni tiszta környezetbe kerülni pusztán azáltal, hogy te nem szemetelsz; el kell költöznöd olyan helyre, ahol a többség nem szemetel. A legkevésbé sem számít, hogy a szemetelés szabálysértés; az embereknek maguknak kell nem akarni szemetelni.

Szerk: a szemetelés tekintetében sajnos helyzet sokkal rosszabb a fentinél; 5%-nyi szemetelő is élhetetlenné tud tenni egy környéket. Ezért ez egy nemlineáris és hatékony mutatója a környék lakosságának. Ahol nincs szemét, ott lényegében senki sem szemetel.

(Napi közhelyhíradónkat hallották.)

Hogyan jon ide a nemzeti lobogo?
En egy bunkonak valaszoltam, aki konkretan megirta, h ott _jobbak_ az emberek, mint itt.

Szerintem se jobbak, se rosszabbak. Tudok jot es rosszat is belfoldrol pont ugy, mint kulfoldrol. Aki nem tud, az vagy keveset latott, de inkabb szemellenzos.

tompos

En is kulfoldon elek, Irorszagban jelenleg.
Nagyon szeretem Magyarorszagot.
De teny ami teny, sajnos a magyarok atlagos erkolcsi szinvonala a beka segge alatt van.

Millionyi dolgot tudnek sorolni, ami jobb otthon, mint az ireknel, de sajnos van mit javitanunk.

Megertem NagyZ reakciojat.

En hiszek a nepek bizonyos jellemzo tulajdonsagaiban. Ez kulturalis kerdes, nem eloitelet, hanem itelet.

Ne legyunk ostoban pecek. Ezzel nem egy egyent itelsz meg, hanem atlagot kepzel.

Pl. errefele nem divik a korrupcio. Otthon pedig igen, szerintem nincs olyan ember 30 felett, aki ne talkozott volna mar valamilyen formaban korrupcioval: rendor, szulesz, fekete fizetes, szamlazas, buszjegy okosba, jogsi kenopenz, ...
Meg akkor is, ha meguszta, hogy reszt vegyen benne, tuti valamelyik haverja, kollegaja, csaladtagja benne volt valamelyik oldalon.

Na, itt ez nincs. Ezert az ir becsuletesebb nepnek tunik, mint mi, magyarok, es ez eleg szegyenletes. Mas peldat is tudnek hozni. Epp ezert ne haborodj fel NagyZ velemenyen, szerintem o csak mintavetelez...

Ezzel nem utalom a nemzetemet, hanem onreflekciot vegzek.

A kijelentes annyi volt, hogy az emberek sokkal jobbak, mint Mo.-on.

Nem az volt, hogy becsuletesebbek, vagy joszivubbek, vagy embersegesebbek, vagy jobb tanulok, vagy nagyobb a dudajuk a noknek.

tompos

ui.: Igen, tudom, irt utana peldakat, hogy mi tetszik neki. Ettol az ertelme az elotte levo mondatnak az, ami.

Oszinten mi is orulunk, h nem Mo.-on fogyasztod a jo a levegot.
Vhogy a levegonek is kevesbe kutyaszaros szaga van. Lehet, h nemcsak annak volt koszonheto?

Bar igazan akkor lenne euforia, ha elfelejtened 'itthon' szoval illetni szulohazadat.
Remelem, sosem kerulunk szemelyes ismertsegbe, szegyellnem magam:)

tompos

Na erről van szó. A "jobb" szó használata ugyan helytelen. Mindenesetre rögtön példa is lett rá, hogy milyen hozzáállásra célzott.
Egyébként stimmel a kutyaszaros levegő példa is. Kint összeszedi a kutyája után az ember. Odahaza inkább elegánsan félrenéz, mintha nem venné észre, aztán elsétál és otthagyja. Ez jellemzi is a legtöbb ember hozzáállását odahaza mindenhez. És igen, ettől ők _rosszabbak_.

A multkor az egyik szomszed szemben a kisboltban kert zacsit a kutyajanak. O akkor mar jo? Esetleg jobb? Persze lehet, hogy emellett gyerekeket molesztal, dehat ki tudja..:)

Megegyszer: nem lehet kijelenteni, hogy egy nepcsoport jobb vagy rosszabb. Ill. ki lehet, ilyet csinalt pl. Hitler, meg Nagyz mellett meg nehany hasonlo kvalitasu figura a tortenelemben. Nagy sikersztori mindegyik.

Plane ne jelentse ki ke 2x eves taknyos. Majd ha leeli elete javat, tapasztal sokat, akkor esetleg ovatosan fogalmazva elgondolkozhat a teman hangosan. De remelhetoleg addigra csillapodik vmelyest az egoja es megerti, wtf.
Egyelore keves eselyt latok:)

tompos

Kicsikét sem érted a problémát :) Felhozol 1-2 példát, ami alapján szerinted ki lehet jelenteni, hogy a magyar népnek nincsenek igen súlyos problémái nagy általánosságaban. És mindezt igazoltnak is tekinted pusztán a korodra hivatkozva. Ismered azt a mondást, hogy a kor nem okosít? :)

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Erdekes, hogz ram mondjatok, hogy frocsogok, engem figuraztok ki. Kozben pedig ti allitjatok egy egesz nepcsoportrol (tortenetesen arrol, amelyikbe ti is tartoztok), hogy lenyegeben selejtesek. Az en ertekrendem szerintem amit ti muveltek, az a frocsoges.

Masreszrol erdekes az is, hogy ram ertetlenkedest irtok, kozben figyelmen kivul hagyjatok, amit irok, vagy epp az ellenkezojet allitjatok be. Vagy epp kiforditjatok a szavaimat.

Szanalom, ha vki a kollektiv bunosseget partolja, plane, ha hangoztatja.
Vmint az is, ha vki a sajat nyomorusagat (rossz tapasztalatait?) kenyelembol, vagy barmi mas okbol onigazolaskeppen szelektiv latasmodot alkalmazva magyarazza.
Sot mitobb, bizonyos korulmenyek kozott es egy szint utan veszelyes.

tompos

Zürich a legnagyobb város, és az is csak 400 ezres. Szerintem pont ideális létszám - pont az a bajom Magyarországgal is, hogy nincs átmenet, vannak ezek a 100-200 ezres városok, utána meg 2 milliós. Szóval Zürich után jön Bern a 130 ezrével. Ilyen kis városba minek menni? :P

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Az a fovaros, ahol a diplomaciai/torvenyhozassal kapcsolatos dolgok vannak (jo kozelitessel), ami nalunk egeszen veletlenul a legnagyobb varos (pillanatnyilag, de ugye volt Visegrad is, meg Pozsony). Washington DC hanyadik legnagyobb varos az orszagban? Es a - nemet mercevel - bolhafingnyi Bonn hanyadik volt? (ok. ezt mondjuk direkt ideiglenes jelleggel valasztottak fovarosnak)

--
There are free things in life i'll never understand
Spelling and counting

Végigolvastam, köszi az infókat mindenkinek, hasznos.

es ha valaki kedvet kapna, nalunk most eleg sok allas van. a PostDoc a storage techen erdekes pl, ok tudom mit csinalnak, a securitys pedig az en kozvetlen kollegam lenne, szoval lehet kerdezni, ha valaki oda vagyna.

Azt tudja valaki, hogy egy adott munka esetén mit jelent az, hogy "contract"? Múlt héten hívtak, hogy lenne egy munka x CHF-ért évente "permanent" vagyis állandó szerződéssel illetve y CHF-ért naponta "contract" alapon. A contract azt jelenti, hogy úgymond egyéni vállalkozó kell legyek?

Egyébként az eddigi tapasztalatok alapján Svájcban sokkal korrektebbek a munkáltatók/fejvadászok, mert már az első beszélgetés alkalmával elmondják max. mennyit fizetnének, nincs az a szarakodás mint itt, hogy csak a 2. vagy 3. körben árulják el nagy nehezen, de akkor csak úgy hogy előtte te kell megmondjad mennyiért vállalnád...

jol el lehet elni belole, szerintem. nagyvonalakban, felulrol: lakas 2.5-3k, berlet 150, egeszseg 300. legyen 3500. akkor is maradek meg 3k elkolteni/felrerakni havonta. szerintem ez eleg jo.

persze ha van 5+ ev tapasztalatod, mission critical rendszert kene uzemeltetni, akkor mar keves... :-)

Tudnátok esetleg oldalakat mondani, hogy hol érdemes IT állások után kutatni? Előre is köszönöm.

Rengeteg van, hogy konstruktív legyek:

Az Eures portált nem szabad kihagyni (a felkínált állások száma naponta változik, de mindig elég meggyőző)
http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=hu

ezek is hasznosak lehetnek
http://www.computer-partner.hu/
http://www.prodataconsult.com/

a már említett monster minden verziója (igaz svájci topikban vagyunk, de úgy látom nagyon sok egyéb országbeli oldal is tartalmaz svájci munkavégzéssel járó állást).
tehát főleg, de nem kizárólag :)
http://deutsch.monster.ch/
Svájcban is van munkaügyi hivatal vagy valami ilyesmi, központi és kantononként külön-külön is. (A múltkor találtam valami központi dolgot ezeken kívül is, de most nem sikerült)
http://www.treffpunkt-arbeit.ch/
http://www.awa.zh.ch/internet/volkswirtschaftsdirektion/awa/de/arbeitsm…

továbbá
http://www.suche.ch/info/arbeiten
http://www.jobs.ch/en/
http://www.swissjobs.com/swiss-it-jobs/
http://ch.gigajob.com/index.html?sid=5d4a84aa413ffaf3e16ddea7f87c9c7e
http://www.jobsuchmaschine.ch/
http://www.stepstone.ch/
http://www.jobscout24.ch/JS24Web/Public/Default.aspx?lng=de&wl=1
http://www.jobpilot.ch/
és a többi nemzetközi cég ch véggel :)

A német és az osztrák munkaügyi hivatal hivatalos oldalán is találsz svájci melókat
http://www.arbeitsagentur.de/
http://www.ams.at/

Ez csak ízelítő, kis kereséssel még rengeteget találhatsz.
Jó munkakeresést és sok sikert!
(Nyilván lesz átfedés, és nagyon sok portál nemzetközi, mint pl.: a monster, tehát, a ch-t kicserélve at vagy de, stb végződésre, máris az adott országban érvényes ajánlatok közül válogathatsz).

Sziasztok, én svájci cégnél dolgozok mint BI konzulens, de a bécsi irodában. Mi pl konkrétan keresünk a következo" évben kb 300 fo"t. Tehát elég jók az esélyek. Az üzemeltetésto"l kezdve a fejlesztésig, tervezésig, ügyféllel való kapcsolattartás, stb. Kb minden szinten.

Hogy találjak magyar kollegákat, elkezdtem összeírni a leheto"ségeket egy blogba, de még nagyon kevés van fennt. Ne értsetek félre, nem állást közvetítek, vagy munkát kínálok, csak szeretnék több magyar kollegát :D

Sziasztok,

kiutazás előtti/utáni itthoni tennivalókról van valakinek egy összefoglalása. Azt az infót kaptam, hogy elég az OEP-nél bejelenteni, hogy ne kelljen itthon vacakolni a befizetéssel, de amennyire látom a hivatalos az lenne, hogy önkormányzatnál/apehnél is megjelenek (csak ha elmulasztom nem nagyon jár semmivel(?)). Szóval érdekelne, hogy egyrészt teljesen hivatalosan mik a tennivalók 183 napnál hosszabbra tervezett kiutazás esetén, illetve akinek van tapasztalata, ő mit csinált/mit nem/volt bármi következménye?

Köszi,
-szobi.

Hivatalosan (es gyakorlatban is) 1 dolog a teendo: okmanyirodaban lakcimvaltoztatas lapot kerni, kitolteni "ideiglenes kulfoldi tartozkodas bejelentese" melle X-et tenni, es leadni. Onnantol kezdve -EU normak szerint- te mar kozolted az allammal, hogy mi a helyzet, az o dolguk eljuttatni az infot mindenhova.

Kulon OEP-hez menni marhasag, akkor mehetsz rogton APEH-hez, onkormanyzathoz, honvedseghez, ... is akar :)

Na, köszi, hogy próbáltatok segíteni, de mivel nem volt meggyőző a szereplés megkérdeztem hivataloséknál. Voltam okmányirodában, ha már ott voltam meg is tettem a bejelentést, ennek az elmulasztása egyébként semmit nem von maga után, kb. csak a nyilvántartást/statisztikát pontosítja. Megkérdeztem az ügyintézőt, aki azt mondta, hogy ezzel részemről teljesítettem a a teljesítenivalót. Az OEP-nél kicsit másként tudják, szerintük a külföldi biztosítási jogviszony létrejöttét követően 15 napon belül be kell náluk is jelenteni, hogy máshol fizetik utánunk a járulékot (illetve hát jelen esetben máshol fizetem magamnak), különben gyűlni fog a tartozás és az késedelmi kamatokkal együtt adó módjára behajtható. Az APEH felé nincs bejelentési kötelezettség, az OEP-es bejelentést mondták ők is.

Kb. ennyi, ha valaki teljesen hivatalosan szeretné.

üdv.:
-szobi.

Itt az általam talált (kb. 2 hónapja írtam máshova, eddig nem volt erőm megkeresni de most hogy nem tartottad meggyőzőnek az eddigieket megkerestem :D )

"
HA van ügyfélkapus azonosítód akkor így (ha nincs az szívás mert akkor okmányirodában kell igényelni MO-on).

Ha megkaptad az adott országban a biztosítási jogviszonyt, akkor 15 napon belül be kell ezt jelentened az OEP-nél. Ezt megteheted ügyfélkapun keresztül, itt a link az e-nyomtatványhoz:
"Bejelentő lap TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki EGT tagállamban biztosított személy"
OEP link: http://goo.gl/OLmoK

Előtte a nyomtatványkitöltő programot telepíteni kell (Javás cucc):
http://nav.gov.hu/magyar_oldalak/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_prog…

Ha kitöltötted és van ügyfélkapus azonosítód akkor egyből be is küldheted online.

Valamint, NAV (APEH)-nél idén a 12T1011-es nyomtatványt is ki kell tölteni:

"Adat- és változásbejelentő lap az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek részére (bejelentkezés, kijelentkezés)"
Apeh link: http://goo.gl/bhMqv

Szintén az előbb említett nyomtatványkitöltővel megtehető."

Gondolom attól is függ, milyen jogcímen tartózkodsz kint, meg hasonlók. De alapjában véve, ha megtartottad a magyar állampolgárságod, akkor vonatkoznak rád a magyar törvények, aszerint meg mulasztást biztosan elkövettél, ha sehol nem jelentetted be (bejelenteni "mindig" be kellett volna, még azt is, ha országon belül költözöl). Ezzel kapcsolatban kiszabhatnának mulasztási bírságot, szóval csak remélni lehet, hogy adógyárosainknak nem szúr szemet, hogy milyen sokan kimentek és milyen kevés papír van :-) Az OEP-es havi 5x00 forint valószínű akkor fog csak szemet szúrni, ha újra magyar biztosítási jogviszonyt szeretnél, akkor alapból megpróbálják bevasalni az elmaradásod (ha sehol nem jelentetted be, akkor a nyilvántartás szerint pont úgy néz ki, mintha munkanélküliként nem fizetnéd magad után ezt a járulékot, vagy mit), ezt meg ahogy olvastam, úgy lehet elkerülni, hogy hitelt érdemlően bizonyítod, hogy máshol voltál biztosítva (na és hogy ekkor pl. kiszabnak-e bírságot, az nem tudom min múlik). Meg persze erre is vontakozik, hogy ha rámennek, mint a szlovák rendszámra, akkor kényelmetlen...

Most én is elmentem sci-fi irányba, de az infóim javarészt hivatalos oldalakról meg saját/ismerősök tapasztalatából vannak :)

szerk: http://fn.hir24.hu/itthon/2009/05/07/kivandorlokat_buntet_egeszsegbizto…

-szobi.

Nekem a hagai kovetsegen mondtak, hogy nem kell mast csinalnom. Aztan az okmanyirodaban is. Szerintem az emberek 50+ %-a soha semmit se adott le az OEP fele.

Ezt a "gyulni fog a tartozas" dolgot nem ertem. Milyen tartozas? Nekem, mint MO-n munkaviszony es bankszamlaszam nelkuli embernek, mit is kellene fizetnem?

Nana, hogy az OEP sajat fontossagat hangoztatva azt akarja, hogy mindenki sorban alljon, es minden infot adjon at, sot, esedezzen kegyeikert.

Amit legutobb hallottam, az az volt, hogy ha nem fizetsz OEP-nek a biztositasert, akkor az megszunik es a surgossegi ellatas kivetelevel megtagadjak a szolgaltatast.

1-2 éve elkezdtek csekket küldözgetni nővérem nevére és bejelentett magyar címére... kellett futnia pár kört a követségen, különböző nyilatkozatokat/nyomtatványokat kitöltve hogy békén hagyják. Úgy emlékszem, hogy ha van bejelentett magyarországi lakcím, akkor szedni akarják a havidíjat.

Ezek szerint a követségen/okmányirodában nem ismerték ezt a törvényt, ami annyira mondjuk nem meglepő. Mindenesetre, ha van bejelentett magyar lakcímed és nem igazolod az OEP felé, hogy máshol biztosított vagy, akkor köteles vagy havonta 5 ezer párszáz forintot, legutóbb valami 5400 rémlik, befizetni. Ha ezt nem teszed, akkor egyrészt mulasztási bírságot szabhatnak ki, másrészt amit írtál, hogy csak sürgősségi ellátásra leszel jogosult, harmadrészt, ahogy tesóm járt, utólag amikor vissza szeretnél kerülni a magyar rendszerbe (ha lesz ilyen...), akkor visszamenőleg ki akarják fizettetni a korábbi évek mulasztását. De szerintem adó/járulékügyekben ne okmányirodát kérdezz, sőt még én is félrevezető lehetek :), hanem apeh-et vagy ahogy éppen majd hívják...

üdv.:
-szobi.

szerk.: most néztem amit belinkeltél, a 3. pontja, hogy be kell jelenteni OEPnél :)

OEP: GYIK: Egészségügyi ellátás külföldön, a külföldön dolgozók biztosítási jogviszonya, ellátása Magyarországon
http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/EUELLA…

És ott mindjárt az első oldalon:
"A bejelentést a külföldi biztosítási jogviszony létrejöttét, illetve megszűnését követő 15 napon belül kell megtenni. A bejelentés elmulasztása mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után."

Más kérdés hogy még nem láttam olyant akit megbírságoltak volna - de ettől ugye még előfordulhat.

Es nem, nagy tevedes, sajat tapasztalat.

Az egy dolog, hogy az Onkivulettel kozlod ezen a bejelenton, hogy ideiglenesen civilizacioba koltozol, DE, Magyarorszagon van egy olyan "szabaly", hogy ha valaki ajanlott levelet kuld neked, es ezt meg 2x megteszi ( azaz 3x osszesen :)) akkor a birosag elott, mostfigyelj, a levelet kezbesitettnek kell tekinteni.

Magyaran, ha a postas kidobja a kukaba 3x, akkor is kezdbesitett a level.
Namost, a Postan ingye' megadhatsz embereket, akik atvehetik helyetted ( meg a sajat kezbe kuldott ) a leveleket. Ezt nagyon erosen javaslom, vagy, kerhetsz tovabbkuldest is, vagy postafiok.
Mert egy NAV/APEH metamorfozisos idezesre meg kell jelenned, ha azok 3x egymas utan beideznek es a fenti szabaly szerint a harmadik nem megjelenesed automatikusan birsagot vonz maga utan :)

Az az egyszerűsítés kicsit leegyszerűsíti a képet. Felszínalatti csehovi áramlatok vannak rendesen, és elő-elő bukkannak dolgok, amik nem feltétlenül azt mutatják, hogy be is lehet illeszkedni, bármennyire is keresed a kegyeiket: idegenszeretet, magyarok befogadása, amik persze zömmel eperszedő idénymunkásokra vonatkoznak, de a szakmádon belül te is annak számítasz, mégha ez nem is válik mindig rögtön nyilvánvalóvá – (elvégre nem te vagy ott otthon, de a kétezres kvótába valsz. beleférsz).

subscribe, like, 1+

szoval engem is erdekelne a dolog, 7-8 ev Java tapasztalatt merre erdeme nezelodni? milyen nagy nemzetkozi cegeket tudok ajanlani? ( ibm + google ) jelenleg London-ba dolgozom, mar vagy 7 eve es jo lenne kozelebb kerulnu MO-hoz, de meg a hataron kivul :)

ha esetleg vki tud vmit szoljon :)

cv itt: https://docs.google.com/open?id=0B0vWxunrQlxub1JBV0lpU0JoMHM

Újra felhozom a témát, mi most gondolkodunk külföldre költözésben, és Svájcot néztük ki első számú célországnak. De pont most olvastam ezt, hogy korlátozzák a keletről jövő külföldieknek kiadható munkavállalási engedélyek számát.
Én Java fejlesztőként dolgozom, és ahogy nézelődtem, ilyen tudással reális esély lehet állást találni kint. Viszont akadt pár kérdésem:
1) Mennyire esélyes, hogy itthonról kiindulva tudok találni kint munkát?
2) Munkavállalási engedélyt csak munkaszerződéssel lehet kérelmezni, vagy lehet előzetesen is igényelni?
3) Munkáltató szóba áll úgy velem, hogy nincs (még) munkavállalási engedélyem?
4) A német nyelv (kezdeti) nem tudása tényleg nem annyira kritikus, mint mondjuk az osztrákoknál?
5) Ténylegesen mennyire drága a napi megélhetés? Lakás albérlet árakat néztem, azzal nagyjából tisztában vagyok, de mennyi egy átlagos napi ebéd, egy üveg ásványvíz vagy egy kg kenyér?
Mi Zürich-et néztük ki célnak, de örömmel fogadok tippeket, hol érdemes még nézelődni.

a korlatozason nem kell sokat izgulni, ket okbol:
- csak a B+ kategoriat korlatoztak (L-t nem)
- ha mar van ilyened, akkor nem szamitasz bele a kvotaba

ja, es nincs kulon _munkavallalasi engedely_, hanem effektive a helyi szemelyinek megfelelo permited van, ez kell mindenhez (lakasberles, internetelofizetes, autolizing, etc).
az L igy nez ki, a B akkor, ha hatarozatlan ideju/"elvileg" >1 eves szerzodesed van, de nekem pl 13 honapos szerzodesre csak L-t adtak, most cserelem B-re az uj munkaszerzodesemmel.

ami szivas lehet, hogyha ketten jottok, es egyikotok se kap L-nel nagyobbat, akkor nehez lesz, hiszen semmilyen elofizetesi szerzodest nem kothetsz majd vele.

1, passz
2, csak azzal
3, persze
4, IT-ben el lehet lenni csak az angollal, de ha beszelesz nemetuk is, messze tobb lehetoseged lesz.
5, a ceges menzakon 10 es 20 kozott van az ebed altalaban, asvanyvizet minek venni, mikor minden viz _jo minosegu, es ihato_ (az utcai kutak 99%-a is...), a kilo kenyerrol fogalmam sincs, meg sosem akartunk venni :-)

Zurichben EPAM/UBS/CS ami szoba johet hirtelen, illetve IBM-nel szoktak lenni allasok

hi,

reg nem frissult a topic, nekem pedig lassan el kellene gondolkoznom a kovetkezo 2 evben hova is lepjunk le a napfenyes angliabol. ket lehetoseg allt fent, svajc es usa, eddig svajc a befuto, igaz nemetul egy szot nem tudok, de van 2 evem mielott lepunk, addig feljonnek az alapok.

valaki dolgozik unix/aix kozelben arrafele? milyenek a lehetosegek?
az orszag melyik reszere erdemesebb fokuszalni? a terv szerint 1 fizu lesz meg egy feleseg plusz 1 ev alatti gyerek kombo, tehat apa keres, anya nevel ovi/bolcsi nem jatszik.

milyen a svajci munkaltato, szeretnek sok-sok certifikaciot latni, vagy jobban preferaljak a szakmai tapasztalat/rutinmegazevek kombot? (valszeg cege valogatja)

ugyintezes milyen, necces vagy siman megy minden?

orvosi ellatas?

szoval ha valakinek van kedve a jelenlegi helyzetet felvazolni azt nagyon szivesen vennem!

koszi

1, zurichben a legjobbak a fizetesek, az egy keresos csalad kulon adokategoria, gyerekektol fuggoen eleg jelentos adokedvezmenyekkel. Quellensteuer -re erdemes keresni, fent linkeltem valahol a tablazatot

2, referencia, referencia, referencia. ez erdekli oket, tapasztalataim szerint.

3, az ugyintezes sima. amibe belefuthatsz, az a kvota, amit az uj (EU-15, vagy mi a neve) orszagokra hoztak, a "normalis", 5 eves B permitre van negyedevente ~1600 kb, azok kifutnak hamar. ha ez elfogyott, L-et siman kapsz (max 1 ev), de azzal szivas az elet. a lakasok 1200-1800 kozott nagyon porognek, de 3 emberre nem fognak kiadni 60nm alatt (torvenyben rogzitett m^2/fo van). 2000 folott mar nem erdekli oket semmi, csak hogy ki tudod-e fizetni - altalaban 3 havi kaucio van + az elso havi, tehat egy 2500as lakasnal 10k kirepul a zsebedbol az elso heten.

4, nincs TB, nem is vonjak. magadnak kell intezni privat orvosi ellatast, ez altalaban all egy eves onreszbol + a havi dijbol. a havit fizeted, ha valami bajod van, azt fizeted az onreszig + szamlak 10%-ig (max 700 CHF a szamlak 10%-a). havi 300-tol 3000-ig lehet franchiset valasztani. valaszthatsz olyat, hogy te valasztasz orvosokat magadnak (GP), es van olyan, hogy egy fix klinikara kell menned minden bajoddal (HMO). meg van a telefonos, azt meg sem emlitem, baromsag. (TelMed). usaban ugyanez a rendszer van amugy. egy orvosi latogatas kb 100 CHF, egy verveteles labor + tenyeszet kb 300 CHF, a gyogyszerek dragabbak, mint otthon, persze a fizuhoz kepest - aranyaiban - olcsobb minden.

ami fontos: ez _kotelezo_ biztositas, mindenkinek kell. az alap ellatasi csomagot (amit torvenyben rogzitettek) nem tagadhatja meg senki, viszont a mindenfele extra csomagokat (fitnessberlet, szemuveg terites, kulfoldi ellatasok megteritese) mar siman, indoklas nelkul. de persze az ember elso dolga ugyis beszerezni egy rendes bankkartyat, amin van teljeskoru utasbiztositas.

koszi NagyZ, pont zurich kornyeken nezelodtem egyenlore csak tudjam mi van/lesz koroket futom.
az allasajanlatok nagyon nem tartalmaznak fizetesre utalo nyomokat (meg nyomokban sem, ehhee), de a fizetes megint olyan dolog, hogy ceg es tapasztalat fuggo.
vajon mennyi az az osszeg mondjuk eves szinten CHF-ben, ami egy normalis eletvitel lefolytatasahoz szukseges a fent emlitett kondiciokat figyelembe veve (3 ember, apa melo anya gyereketnevel, elheto lakas, 1 atlagos auto)?